Sanna Andersson nauttii siistimisestä niin, ettei malta pitää siitä taukoa edes lääkärin odotushuoneessa. Anderssonien kodissa siivous ei ole stressin aihe. Lue himosiivoojan päivästä.

Kello 6.01

Sanna Anderssonin kännykkä soi herätystä torstaiaamuna tasan 6.01. Ensi töikseen Sanna laittaa pyykkikoneen pyörimään helsinkiläisen omakotitalon alakerrassa.

Ennen lasten heräämistä ja töihin lähtöä hän kuntoilee vajaan tunnin pienellä kotikuntosalilla.

"Kone ehtii pestä pyykit ennen kuin lähden töihin. Pesen paljon mieluummin pyykkiä vaikka joka toinen päivä kuin käytän lauantaisin vapaa-aikaani isoon pyykkivuoreen", Sanna tuumii.

Aamuvirkku hän ei ole syntyään, vaan sellaiseksi Sanna, 37, on opetellut lasten myötä. Vähän kerrallaan hän siirsi herätyksen aikaisemmaksi, jotta ehtisi treenata aamulla. Sen minkä aamulla tekee, saa illalla vapaa-aikana takaisin.

Kello 7.05

Sanna on ottanut suihkun ja tyhjentää astianpesukonetta perheen hohtavanvalkoisessa keittiössä. Aviomies Carl-Johan Andersson, 38, on kesälomalla ja kaataa mukeihin kahvia. Sisarukset Sofia, 4, ja Selma, 2, nukkuvat vielä huoneessaan.

Ajatus siitä, että aamun tiskit jäisivät pesemättöminä tiskialtaaseen, tuntuu tässä keittiössä mahdottomalta. Se on putipuhdas: työtasoilla tai keittiösaarekkeessa ei rieku kahvimukeja eikä aamiaisen rippeitä. Edes leivänmuruja ei näy missään.

Viime syksynä remontoitu keittiö on samaa tilaa olohuoneen kanssa. Kun keittiön ja olohuoneen välinen seinä kaadettiin, vaihdettiin samalla lattiaksi valkoinen kovapuristelaatta. Se kiiltelee tänäkin aamuna tahrattomana kuin vastasatanut lumi.

Sanna ja Calle miettivät keittiöremontissa tarkasti materiaaleja, säilytysratkaisuja ja koneiden sijoittelua. Astianpesukone on selkää säästävällä korkeudella. Valkoinen induktiotaso hohtaa puhtauttaan.

"Pinnat ovat tärkeitä. Ja tietysti se, että niistä pidetään huolta, siten lika ei pääse pinttymään. Induktiotaso kannattaa puhdistaa saman tien, kun on tehnyt ruokaa. Jääkaapinkin pesen varmaan keskimääräistä useammin", Sanna sanoo.

Astiat, keittiövälineet ja ruokatarvikkeet järjestäytyvät keittiön kahvattomiin vetolaatikoihin. Sanna avaa laatikon, jossa riisi, jauhot ja hiutaleet ovat säntillisessä järjestyksessä omissa rasioissaan.

Perheessä pyritään välttämään turhaa rompetta. Vuonna 1980 rakennettu punatiilinen omakotitalo ei tursua tavaraa eikä eteisessä kompastu kenkävuoreen.

"Calle sanookin, ettei Helsingin kalliita neliöitä ole varaa täyttää roinalla."

Kello 7.30

Pieni, punatukkainen Selma herää hyvissä ajoin, vaikka ei olekaan päiväkotipäivä. Uninen kaksivuotias kuljettaa kainalossa peitettä ja kellahtaa sen kanssa lattialle.

Koti ei ole minimalismin huipentuma vaan tavallinen perheasunto, joka on sisustettu uusilla ja perityillä kalusteilla. Koriste-esineet ovat valkoisessa piirongissa lasiovien takana suojassa pölyltä.

Sannalle siivoaminen on elämänhallintaa ja palkitsevaa tekemistä. Hänen lapsuudenkodissaan oli aina siistiä.

"Kun Sofia on laittanut jonoon lusikoita, mielessä on käynyt, että järjestelmällisyys on varmaan periytyvä luonteenpiirre. Minäkin aina järjestelin tavaroita ja huonettani lapsena", Sanna muistelee.

Kun koti on koko ajan perussiisti, siivoamiseen ei uppoa tolkuttomasti aikaa. Sitä säästyy lasten kanssa puuhailuun ja liikuntaharrastuksiin.

"Nykyään on helppoa tehdä kotitöitä, kun on kaikki välineetkin. Ei edellisillä sukupolvilla ollut kuivausrumpuja ja pesukoneita. Minusta on ihme, jos pyykkiä ei ehditä pesemään", Sanna napauttaa.

Aviomies Calle tarttuu imuriin vapaaehtoisesti päivittäin. Tytöt yllättävät äitinsä siivoamalla ja ovat mukana pyykkien lajittelussa.

Sanna ei kulje muiden perässä nalkuttamassa siivoamisesta. Eikä ymmärrä ikuisuuskeskustelua siitä, että miehen pitäisi laskea vessanpytyn rengas alas – voihan nainen saman tien sen tehdä.

Kello 8.15

Sanna täyttää astianpesukonetta sitä mukaa, kun astioita aamulla kertyy. Joskus kuppi on hävinnyt tiskikoneeseen ennen kuin Calle on ehtinyt hörpätä kahvinsa loppuun ja päivän lehti paperinkeräykseen ennen kuin kukaan on sitä lukenut.

"Tykkään puuhailla jatkuvasti jotain. Pyyhin koko ajan keittiön pintoja, ja lattia näkee mopin usein. Mikä olisi palkitsevampaa kuin se, että kotona on siistiä? Olisi kammottavaa tulla kotiin niin, että siellä olisi kaaos."

Keittiöön vaappuu toinen pieni punatukkainen tyttö, isosisko Sofia. Tytöt istahtavat keittiönpöydän ääreen miniläppärit edessään. Näytöillä kikattavat piirretyt.

Pyykkikone piippaa alakerrassa, ja Sanna nostaa pyykit kuivumaan telineelle. Pesuhuoneen vieressä olevan kotipunttiksen kaapissa odottavat mankeli ja silitysrauta.

"En silitä Callen paitoja, mutta lakanat kyllä. Sunnuntaisin vaihdamme aina lakanat – uusi viikko on niin mukava aloittaa puhtaissa vuodevaatteissa. Silloin, kun odotin Selmaa, vein joskus lakanat pesulaan. Oli ihanaa saada ne sieltä siistinä pinkkana! Mieluummin käytän rahaa sellaiseen kuin siivoojaan."

Kurkataanpa yläkerrassa tyttöjen huoneeseen. Lattialla ei ajelehdi yhtäkään tavaraa saati lelumerta. Kaikki tavarat ja vaatteet ovat liukuovikaapissa. Silti elämisen jälkiä näkyy: ikkunassa on pieniä sormenjälkiä ja vuoteiden välissä olevan sohvan selkämyksessä pari piirustusviivaa.

"En ole täydellisyyden tavoittelija. Mutta olen tällainen nykijä", Sanna sanoo ja oikaisee vähän vinossa lastenhuoneen seinällä olevaa pikkutaulua.

Sanna, Selma, Sofia ja Calle tietävät, että kotona on kiva olla, kun tavaraa ei ole liikaa.

Kello 9.00

Sanna harjaa Selman hiukset, laittaa niihin ponnarin ja pakkaa eväät töihin. Yleensä lähtö on kahdeksalta. Jos tänään olisi päiväkotipäivä, Sanna olisi jo illalla pakannut tyttöjen reput ja laittanut vaatteet valmiiksi.

Nyt Calle ja tytöt menevät viettämään kesäpäivää vaarille ja ostamaan ruohonleikkuriin remmiä. Callen suunnitelmissa on siistiä pihaa. Vähän.

"Tykkään ottaa pieniä projekteja. Ei mitään työleirimeininkiä", hän kertoo.

Myös Callelle ajatus kotiin tulevasta siivoojasta on outo: miksi joku tulisi siistimään heidän elämisen jälkiään? Sen sijaan hän tuumii, että yläkerran laattalattia on hyvä imuroitava. Siitä näkee kaikki roskat.

"Mutta en minä yhtä hienosti puunaa yksityiskohtia kuin Sanna. Kerään tyttöjen lelut kerran ennen nukkumaanmenoa, Sanna taas pitkin iltaa…"

"…ja lajittelen ne laatikoihinsa, Calle ei", Sanna jatkaa.

Hän tarttuu vielä harjaan ja rikkalapioon ennen töihin lähtöä. Ylitarkastajana työskentelevälle Sannalle on joskus ihmetelty, miten kahden pienen lapsen työssäkäyvä äiti ehtii pitää kodin ojennuksessa ja vielä harrastaa liikuntaa.

Mutta eivät ne sulje toisiaan pois. Punttitreenin lomassa ehtii mankeloida aina yhden lakanasetin.

Kello 16.00

Pihalla tuoksuu vastaleikattu nurmikko. Callelle tosin riittää tekemistä seuraavinakin päivinä, sillä hän on joutunut jättämään pihatyöt kesken astuttuaan ampiaispesään.

Kuuden tunnin työpäivää tekevä Sanna tulee ovesta ruokakassien kanssa ja nostelee saman tien ostokset paikoilleen. Hän pyyhkäisee siivousliinoilla keittiön laskutasot ja ruokapöydän lasipinnan.

Torstai on viikkosiivouspäivä. Työviikon päätteeksi perjantaina on mukava ajaa kotiin ilman, että tarvitsee ajatella odottavaa työmäärää. Torstaiperinne on peruja ajoilta, jolloin Sanna opiskeli ja työskenteli Lontoossa.

"Ostin sieltä paritalon vuonna 2003. Minulla oli Barcelonasta kotoisin oleva vuokralainen. Sanoin hänelle, että torstai on siivouspäivä: saat valita mitä teet, minä teen loput."

Otollinen siivousaika käynnistyy viideltä. Pikku Kakkosen ja Buu Klubbenin aikana ehtii paljon, ja siivouksen lomassa Sanna kokkaa. Siivoaminen on hänelle rentouttavaa stressin poistoa ja hyötyliikuntaa. Koti on aina valmis ottamaan vastaan vieraat – ja juhlapyhät.

"Joskus vieraat ovat kommentoineet, että olettepa siivonneet ennen kuin tulimme kylään. En ole kehdannut sanoa, että meillä on aina näin siistiä! Juhlapyhistäkään en stressaa. Ei kauan menisi, kun siivoaisi ja toisi joulukuusen tuohon olohuoneeseen", Sanna sanoo.

Kello 18.30

Sanna paloittelee juurekset, kuutioi lohen ja nostaa soppakattilan induktiotasolle. Keittiö ei ehdi käydäkään epäjärjestyksessä.

Ruuanlaittovälineet Sanna laittaa napakasti astianpesukoneeseen, juuresten kuoret, kalanperkeet ja pakkauspaperit roskiin.

"Meillä on ystävien kesken hauskoja siivouskeskusteluja. Yhden ystävän kanssa vitsailemme: ”Milloin olet muuten viimeksi pyyhkinyt oven päältä pölyt?”

Sannan esikuva on takavuosien suosikkisarjan Frendien Monica Geller, joka myös piti kovasti siivoamisesta ja tavaroiden järjestelystä. Ystäväpiirissä onkin muodostunut käsite Sannan monicagellerismi.

On Sannalta toki kysytty, eikö hänellä ole parempaa tekemistä kuin siivoaminen. Mutta siivoaminen on hänelle juuri sitä.

"Olen pitänyt vapaapäiviä siivoten. Ah, niin ihanaa, kun saa yksin rauhassa keskittyä siivoamaan! Jopa Lastenklinikalla päivystysaikaa odotellessa siivosin aikani kuluksi lasten leikkihuoneen. Lomastanikin voisin osan siihen ihanuuteen käyttää."

Itse asiassa Sanna onkin siivonnut hotellihuonetta. Kanarian-lomalla hän haki kaupasta siivousainetta ja -rätin.

"Hotellihuoneet eivät todellakaan ole siistejä. Mutta oli se vähän noloa, kun siivooja sitten tuli", Sanna naurahtaa.

Yksi rojukaappikin löytyy, kuten Sannan fiktiiviseltä esikuvalta. Avataan vielä ovi sinne, siis alakerran vaatehuoneeseen.

Siellä on paljon vaatteita. Mutta ne ovat hyvässä järjestyksessä, värien mukaan.

Kello 21−22

Normaalisti Anderssonin nelikko on yhdeksän aikoihin yöpuulla. Kesälomalla perhe viipyilee hereillä vähän pidempään.

Illalla Sanna käy suoristamassa ruokapöydän tuolit − ne eivät jää harottamaan sikin sokin pöydän ympärille. Ennen nukkumaanmenoa hän vielä kohentaa olohuoneessa sohvatyynyt. Ja luultavasti vähän nykii verhoja niin, että ne kehystävät ikkunoita tasaisesti.

***

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä numerossa 17/2013.

Sanna kertoi vielä omat siivousvinkkinsä. Lue ne tästä!

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.