Pihatyöt Aune jättää yleensä pomolleen. – Mä olen sisäkkö. Pitsiessu vaan puuttuu!

Lööpit, bisneskumppanit, televisionkatsoja ja ex-heilat eivät tiedä Hjallis Harkimosta mitään. Aune Messina, 62, tietää kaiken, lempikalsareista lähtien. Hän oli 14-vuotias maalaistyttö, kun hän aloitti kotiapulaisena 9-vuotiaan Hjalliksen lapsuudenkodissa.

Kalsareista sen tietää. Jos ne ovat ehjät, mies on rakastunut.

Kysykää vaikka Aune Messinalta, 62. Hän osaa tulkita Hjallis Harkimon tunne-elämää suoraan tämän alushousuista.

"Muistan välikauden, jolloin talosta puuttui emäntä. Kun silitin Hjalliksen kalsareita, huomasin että nehän ovat rispaantuneet, just hajoamassa käsiin. Lähdin Stockalle ja sanoin myyjälle, että nyt täytyisi saada pomolle bokserit."

"Mä olen sanonut sata kertaa, ettei mun kalsareita tarvitse silittää!"

Aune on Harry ”Hjallis” Harkimon elämän nainen. Kotiapulainen, joka on työnantajalleen jotain ystävän, isonsiskon, enkelin, salaisen neuvonantajan ja äidin väliltä.

Nyt ollaan Aunen työpaikalla Hjalliksen kotona Sipoossa. Isäntä kaataa kahvia kotiapulaisensa kuppiin ja tokaisee:

"Mä olen sanonut sata kertaa, ettei mun kalsareita tarvitse silittää! Toi silittää ne silti. Se on niin itsepäinen."

"Mut kun ne menevät rullalle! Kerrankin kun olit menossa Linnan juhliin, mutisin itsekseni, että meidän Hjallis ei kyllä mene Linnaan kalsareissa, joissa on lahkeet rullalla. Jos on ohuet juhlahousut, kyllä se kalsarimyttyrä näkyy läpi. Mutta Hjallis meni vaan."

Ilman Aunea Hjallis ei olisi selviytynyt.

Nämä kaksi ovat tunteneet toisensa 48 vuotta. Sen kuulee.

Ilman Aunea Hjallis ei olisi selviytynyt. Ei pikkupoikana, eikä nyt, kun hän on purjehtinut maailman ympäri kolme kertaa, rakennuttanut Hartwall Areenan, luonut suomalaisesta jääkiekosta viihdebisneksen ja paistatellut lööpeissä rakkauselämänsä vuoksi.

Aune oli nuori maalaistyttö, kun hän muutti kotiapulaiseksi Doris ja Osmo Harkimon kotiin Helsinkiin. Nyt hän häärii Hjalliksen kotikeittiössä Sipoossa, samassa talossa, jossa miehen isovanhemmat 60-luvulla asuivat. Tässä pihassa hän paimensi pikku-Hjallista kesäisin, tuolta laiturilta hän hyppi tyttösenä alasti mereen.

Nyt työnjako on selvä: Aune puhuu, Hjallis kuuntelee ja kihertää kuin pikkupoika. Aunen edessä mies on aseeton. Ja puhetta, sitä Aunella piisaa:

"Vaatteista saan kaiken aina ensimmäisenä selville. Kolme vuotta sitten aloin ihmetellä, mikä tämä Hjalliksen valkoinen paita -buumi oikein on. Ennen hänen suosikkinsa oli vaaleanpunainen kauluspaita, ja yhtäkkiä päällä on vain valkoisia Hilfigereitä. Helenastahan se johtui. Hjallis alkoi pukeutua valkoiseen, kun hän löysi Helenan."

 

Kun Sipoon-taloa laajennettiin, Aunen työmäärä kasvoi. – Hjallis huomasi sen ja alkoi kokata itse.
Kun Sipoon-taloa laajennettiin, Aunen työmäärä kasvoi. – Hjallis huomasi sen ja alkoi kokata itse.

Aunesta tulee neiti heinähattu

Aune Irmeli Vepsäläinen, 14, istuu linja-autossa ja jännittää. Mitä jos hän ei kelpaakaan? Nauravatkohan ne resepteille, jotka äiti on hänelle opettanut? Taitava hän kyllä on, taikoo mitättömistäkin ruuantähteistä laatikoita ja pyttipannua. Riittäisikö se?

On vuosi 1963. Aune, yhdeksänlapsisen perheen esikoinen, on juuri päättänyt kansakoulun ja matkalla Helsinkiin. Kaupunkiin, jossa ei ole koskaan käynyt. Perheeseen, jota ei ole kertaakaan tavannut.

Töitä kotikylässä ei ole. Koulun jatkaminen ei ole rahanpuutteen vuoksi edes vaihtoehto.

Tähänastisen elämänsä Aune on asunut Leppävirran Sorsakoskella. Samassa maalaiskylässä Hackmanin tehdas valmistaa aterimiaan. Tehtaan seinältä naapurin Väinö-herra oli huomannut työpaikkailmoituksen ja vinkannut tytölle.

Ilmoituksessa on etsitty reipasta kotiapulaista tehtaan vientipäällikön Doris Harkimon (o.s. Hackmanin) ja elokuvaaja Osmo Harkimon perheeseen Helsinkiin. Aune innostuu heti. Töitä kotikylässä ei ole, ja perhe on niin köyhä, ettei koulun jatkaminen ole edes vaihtoehto.

"Äitini oli tehnyt työkseen lapsia ja isäni häipynyt eron jälkeen. Äidin rahat riittivät hädin tuskin ruokaan. Tiesin, että pesti olisi minulle lottovoitto", Aune sanoo nyt.

Työhaastattelussa Aunea on tentannut hienostunut neiti Hasselberg Hackmanin tehtaalta. Neiti lupaa Aunelle paikan ja antaa lopuksi tyylivinkin: Helsinkiin ei sitten voi mennä ilman hattua. Jalomielisesti hän lahjoittaa tytölle oman hattunsa. Se on kasattu heinistä, joista sojottaa kukkia, hedelmiä ja harsoa.

Aunen äiti ilmoittaa, että tuo päässä tyttö ei kotoaan lähde. Hän repii koristeet, nappaa Aunen punaisesta popliinitakista vyön ja kieputtaa hatun ympärille.

"En minä sitä päähäni pannut. Kun astuin bussista, pidin hattua kädessäni."

Vastassa ovat isä Osmo, Hjallis ja Roy. Pojat nauravat hatulle. Eihän tuollaista käytä oikeasti kukaan!

On 15. heinäkuuta. Neiti heinähattu on tupsahtanut Harkimoiden elämään.

Kuluu kaksi viikkoa ennen kuin Aune muistaa kirjoittaa äidilleen, että on päässyt perille. Niiden viikkojen aikana äiti on tulla hulluksi huolesta.

 

Joskus Aune valitti Dorikselle, että pojat olivat niin vallattomia.
Joskus Aune valitti Dorikselle, että pojat olivat niin vallattomia.

 

Aune soittaa puhelimella

Aune siivoaa, pyykkää, silittää ja kokkaa perheen arkiruuan. Jämäpyttipannu vaihtuu lennossa osso buccoon, häränhäntäliemeen, keitettyyn kieleen ja spagettikastikkeeseen.

Työt sujuvat leikiten, onhan Aune tehnyt niitä koko lapsuutensa. Oma äiti on siivousintoilija, jynssännyt jopa ovet lauantaisin. ”Nurkat eivät ole pyöreitä”, äiti on opettanut. Pöly vaanii kaikkialla.

Aune tuntee astuneensa ihmemaahan.

Mutta kaikki muu on uutta. Harkimoiden kerrostalokodissa Munkkiniemessä Aune tuntee astuneensa ihmemaahan.

Perheen äiti Doris puhuu lapsilleen kummallista kieltä, jota kutsutaan ruotsiksi – onhan hän Hackmanien suomen-ruotsalaista teollisuussukua. Osmo-isä on tunnustettu elokuvaaja, joka on kuvannut muun muassa Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan. Kodissa pörrää elokuva-alan tähtiä: Spede Pasanen, Jukka Virtanen, Tamara Lund. Åke Lindmanille Aune saa paistaa lihapullia.

Kodissa on kaikenlaisia uutuusvempaimia. Jännittävin on puhelin. Sellaista Aune ei ole käyttänyt koskaan. Kun hänen pitää ensimmäistä kertaa tilata Perustien lihakaupasta pihvit, hän etsii käyttöohjetta itkien.

"Pyöritin numeron, mutta en nostanut luuria ollenkaan. Kun Harkimot tulivat kotiin, valitin ettei tuolla puhelimella pysty tilaamaan yhtään mitään.

Pelottavinta on kaupungin vilske. Tyttö on varma, että kun hän kävelee Munkkiniemen kaduilla, jokaisen kerrostalon jokaisesta ikkunasta joku tuijottaa häntä.

"Harkimot ottivat minut kaikkeen mukaan."

Aunella on oma huone. Siellä hän piipahtaa vain nukkumassa.

"Söin ja katsoin telkkaria perheen kanssa. Harkimot ottivat minut kaikkeen mukaan. En ikinä ajatellut, että he olisivat herrasväkeä. Olin samanarvoinen."

Aune sinuttelee Hjalliksen vanhempia, mutta Dorista hän haluaa kutsua tädiksi. Vuosien mittaan täti tosin keventyy Doddeksi.

"Doris on ollut minulle kuin äiti. Kaiken sivistyksen, mitä minulla on, olen saanut tästä perheestä. Siitä alkaen, miten servietit taitetaan."

Osmo-isä on luonteeltaan sopuisa, synnynnäinen herrasmies.

"Naisasioissa Hjallis olisi voinut ottaa isästään mallia. Että antaisi naistenkin vähän pomottaa."

Aune huomaa kiemurtelevan pojan

Aunen helmoissa hyörii kolme kullannuppua: Hjallis, Roy ja pikku-Maria.

"Hjallis oli aina niin kiltti. Koskaan ei sanonut minulle pahaa sanaa", Aune muistaa.

"Savon murteelle nauroitte kippurassa."

"Mehän kiusattiin sua Rollen kanssa koko ajan", Hjallis kumoaa.

"Kumikäärmeillä pelottelit, ja huusin kuin sika. Savon murteelle nauroitte kippurassa. Siksi opin kirjakielen äkkiä."

Hjallis on jo pienenä kiireinen. Miksi ja minne, sitä Aune ei tiedä. Kotona on sääntö, että pöydässä on istuttava kunnes viimeinen on lopettanut aterioinnin. Kökötys tekee pojalle tiukkaa.

"Koko ajan hän kiemursi tai rummutteli lasin kylkeen veitsellä. Harkimoiden miehillä on aina niin kiire, ettei munamaito ehdi hyytyä makaronilaatikossa."

Lasten velvollisuuksiin kuuluu oman sängyn petaaminen, legojen kerääminen lattioilta ja jääkiekkovarusteiden raahaaminen pois muiden jaloista. Mutta kas – hommat hoitikin Aune.

"Joskus valitin Dorikselle, että pojat olivat niin vallattomia. Lapsuudenkodissa olin tottunut niin kovaan kuriin, ettei äidin tarvinnut kuin mulkaista, niin tottelimme. Doris aina lohdutti, että älä välitä, Hjallis on nyt vaan siinä iässä. Niin hän taitaa sanoa vieläkin!"

Lapsuudenkodissaan Aune käy vierailulla kesäisin ja jouluisin. Koti-ikävää hän ei pode, mutta huoli pikkusisarusten köyhyydestä painaa. Kun äiti menee uudestaan naimisiin, suurperheen elämä helpottuu.

Kun kymmenes lapsi on syntymässä, Aune on varma, että äiti kuolee synnytykseen. Hän muistaa kuulleensa, että tupakka rauhoittaa, ja pujahtaa ostamaan itselleen askin. Sitten hän lukkiutuu huoneeseensa tupruttelemaan.

"Vauvalle ostin palkkarahoillani kastemekon. Se pikkuinen oli meistä kymmenestä ensimmäinen, jolle oli varaa ostaa kastemekko."

Pomon paidat.
Pomon paidat.

Aune pelastaa Beatles-pojat

Doris ja Osmo Harkimon työpäivät ovat pitkiä. Molemmat matkustavat paljon. Perhe tarvitsee Aunensa.

"Aune oli meidän tuki ja turva. Lapsena en joutunut ikinä olemaan kotona yksin", Hjallis sanoo.

Murrosiässä Aunesta tulee lasten liittolainen. Kun vanhemmat ovat viikonloppuisin Sipoon-asunnolla, veljekset järjestävät Lauttasaaren rivitalokodissa Beatles-kemuja. Mukana on myös tyttöjä.

Ne ovat niitä harvoja iltoja, jolloin Aune pysyy visusti huoneessaan. Hän on maalta, puhdasverinen tangotyttö.

Hippoja seuraa siivous, Aunen siivous. Aune pikapuunaa kämpän hohtavaksi, jottei hurvittelu paljastu vanhemmille.

Kun Aune on 20-vuotias, hän tulee yllättäen raskaaksi.

17 vuoden ajan Aune herää neljältä.

"Tai ei voi sanoa yllättäen. Se oli tosi kaunis juhannus", Aune virnistää.

Harkimot suhtautuvat uutiseen tyynesti. Kun raskaus on kuudennella kuukaudella, Aune vihitään. Hän synnyttää tyttövauvan ja muuttaa yhteen miehensä kanssa.

Pari saa toisen tyttären, mutta eroaa sittemmin. Harkimot pärjäävät jo ilman apulaista, ja Aune päätyy töihin pesulaan. 17 vuoden ajan hän herää neljältä, jotta ehtii pestä tukkansa, sipaista väriä ripsiinsä ja punata huulensa. Joka joulu Harkimot kutsuvat Aunen syömään tai piipahtavat hänen luonaan kahvilla.

Aune suuttuu siskonmakkaroista

Hjallis on naimisissa kansanedustaja Leena Harkimon kanssa 12 vuotta. Liitosta syntyy kaksi poikaa, Joel ja Leo. Vuonna 2003 lööpit kertovat, että mies on rakastunut kansanedustaja Merikukka Forsiukseen.

Leena ja Hjallis eroavat, ja vuoden päästä Merikukasta tulee rouva Harkimo. Vuonna 2004 syntyy Dan-poika.

Pian mies tajuaa, ettei selviä ilman kolmatta naista.

"Kotiapulaisen palkkaamisessa ei ole mitään elitististä."

"Ilman Aunea elämästäni ei olisi tullut mitään. Kotiapulaisen palkkaamisessa ei ole mitään elitististä, se on hyvä vanha tapa työllistää ihmisiä. Eikä me ikinä puhuta kotiapulaisesta. Me puhutaan Aunesta", Hjallis sanoo.

Aune varoittaa, että on eronsa jälkeen pitänyt itsensä hengissä lähinnä purkkihernekeitolla, eikä välttämättä osaa enää kokata. Hjallis vakuuttaa, ettei se olisi ongelma – kunhan Aune vain tulisi.

Aune tulee ja työskentelee vuorotellen kahdessa kodissa: Merikukan emännöimässä Sipoon-talossa ja Leenan uudessa kodissa, joka on muutaman sadan metrin päässä.

"Hieman diplomatiaa se minulta vaati", Aune myöntää.

Ainut kriisi syntyy siskonmakkarasta. Sekä Merikukka että Leena ovat ostaneet jääkaappeihinsa siskonmakkaroita, ja Aune hämmentää samat sopat molempien keittiöissä.

Hjallis kummastelee vanhemmilleen, eikö Aune tosiaan osaa tehdä muuta kuin siskonmakkarasoppaa.

"Ja pian näen ikkunasta, kun Osmo ja Doris marssivat tuolta Anna Bergenströmin keittokirja kädessään. Tässä voisi olla kivoja ideoita, he sanovat mulle varovasti. Minä kirosin ja itkin, olin niin loukkaantunut. Sillä jos madamet ostavat siskonmakkaroita, pakkohan minun on niitä keittää!"

Kun Leo on pieni, talosta puuttuu välillä emäntä. Aune saattaa yöpyä Sipoossa isän työmatkojen aikana.

"Leo kömpi viereeni, ja siinä me tuhisimme selät vastakkain. Sain häneltä kaikki päiväkodin räkätaudit, koska hän oli niin paljon sylissäni."

Joka ilta kun Aune palaa töistä, aviomies Enzo on puunannut kodin ja kokannut illallisen.
Joka ilta kun Aune palaa töistä, aviomies Enzo on puunannut kodin ja kokannut illallisen.

Aune valitsee chateaubriandin

Syksyllä 2010 Aune ja hänen italialaissyntyinen miehensä, Vincenzo ”Enzo” Messina, menettävät yllättäen vuokra-asuntonsa. Kolmessa päivässä Hjallis junailee heille uuden kodin Herttoniemestä. Vuokra on 200 euroa kalliimpi kuin edellisessä, joten Hjallis antaa oma-aloitteisesti 200 euron palkankorotuksen.

"Just tuollainen se on. Aina pitämässä minusta huolta", Aune sanoo.

Aune ja Enzo menivät tänä kesänä naimisiin, ja Hjallis ja hänen nykyinen naisystävänsä, Sipoonrannan toimitusjohtaja Helena Karihtala, veivät nuorenparin Helsingin hienoimpaan ravintolaan syömään. Sitä iltaa Aune ei unohda koskaan.

"En katsonut hintoja yhtään, tilasin vaan chateaubriandia. Ajattelin, että mä olen ansainnut tämän! Koska olen sen arvoinen, kuten mainoksessa sanotaan. Helena vei meidät vielä hotelli Kämppiin yömyssylle. Yksin en olisi uskaltanut mennä sellaisesta ovesta edes sisään."

Päivä, jolloin Aune antoi neuvon

Viime aikoina Hjallis on Aunen mielestä muuttunut.

Aune ja Hjallis puhuttelevat toisiaan kuin vanha aviopari.

"Eihän se enää syökään mitään. Ei juo eikä polta eikä edes kiroile."

"Kiroilenpas", Hjallis mutisee.

Aune ja Hjallis puhuttelevat toisiaan kuin vanha aviopari. Eivät sano ”sinä”, vaan ”toi” tai ”se”, vaikka toinen istuu vieressä. Kumpikin kiroilee, ja sitaatteja on pitänyt perhelehteä varten siistiä.

Syy Hjalliksen muodonmuutokseen lienee siinä, että hänen elämässään on taas nainen, jonka vuoksi uusia kalsarinsa.

"Tuolla se vaan juoksee Helenan kanssa verkkareissa pitkin metsiä", Aune huokaa kovin tyytyväisenä.

Hjallis Harkimo ja Aune ovat tunteneet toisensa 48 vuotta. ”Toi silittää kaiken vaikka kiellän”, Hjallis väittää.
Hjallis Harkimo ja Aune ovat tunteneet toisensa 48 vuotta. ”Toi silittää kaiken vaikka kiellän”, Hjallis väittää.

Ja nyt päästään Helenaan. Naiseen, josta puhuminen nostattaa Aunen silmiin kyyneleet.

Hjalliksen ja Helenan suhde alkoi vuonna 2008. Pari kihlautui, mutta erosi tämän vuoden alussa.

"Helena on aivan mahtava ihminen. Kaunis sisältä ja ulkoa, ei tippaakaan diiva. Kun tuli se niin sanottu ero, se tuntui minusta kuolemalta. Kuin olisi vedetty hammasta juurineen puuduttamatta."

Yhden ainoan kerran 48 vuoden aikana Aune on puuttunut pomonsa naisasioihin. Se tapahtui tänä keväänä.

Hjallis pötkötteli makuuhuoneessaan, kun Aune toi sinne pyykkiä.

"Kysyin, saanko sanoa jotain. Sitten sanoin, että kuule Hjallis, sä et enää koskaan tule saamaan yhtä hyvää naista kuin Helena. Hän ei vastannut. Mutta näin, että hän mietti."

Kannatti neuvoa: pari on taas yhdessä.

"Kun Helena ja Hjallis palasivat yhteen, se oli minulle valtava lahja. Toivon, että he ovat loppuelämänsä yhdessä."

Aune karkaa Sisiliaan

Kaiken tutun ja turvallisen Aune aikoo nyt jättää taakseen. Hän muuttaa Sisiliaan Enzon kanssa, sillä tämän ikääntyneet vanhemmat tarvitsevat apua.

Aune ja Enzo tapasivat aikoinaan työpaikallaan pesulassa. 12 vuotta vaimoaan nuorempi Enzo työskentelee yhä pesulassa, nyt sairaalatekstiilien osastolla. Hänen vanhempiensa kotitalo sijaitsee Sisiliassa melko köyhällä alueella.

"Lapsuuteni ansiosta osaan arvostaa ruokaa, punaviinilasillista ja kynttilöitä pöydässä."

"En minä köyhyyttä pelkää. Olen niin onnellinen lapsuudestanikin. Sen ansiosta osaan arvostaa kaikkea: ruokaa, punaviinilasillista, kynttilöitä pöydässä ja ihanaa aviomiestäni, joka kokkaa minulle joka päivä illallisen valmiiksi. Kamalinta olisi olla ihminen, joka ei osaa arvostaa mitään."

Mutta ikävä Aunelle tulee, lapsenlapsiaan ja Harkimoitaan.

Miltä tuntuu Hjalliksesta kun Aune lähtee?

"Jaa miltä. Vaikeelta."

Mikä Aunessa on parasta?

"Se tekee hommansa hyvin ja on tosi mukava tyyppi. Helenakin sanoo aina, ettei me koskaan saada yhtä hyvää apulaista kuin Aune. Minulla ja Aunella ei ole ikinä ollut ongelmia."

"Kyllä tuon kanssa pärjää, kun ei koskaan sano ei", Aune vahvistaa.

"Ainoa huono puoli on se, että Aune puhuu niin paljon enkä mä jaksa aina kuunnella. Kun tulen kotiin ja menen työhuoneeseeni, kuulen kun se jatkaa puhumista eteisessä. Kysyn, kenelle sä puhut ja se vastaa että no jaa, varmaan itelleni."

"Puhunhan mä silloinkin, kun olet poissa. Yksikseni. Se selventää ajatuksia."

Tätä naista on mahdoton korvata.
 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2011. Sen jälkeen Aune muutti italialaisen miehensä kanssa Sisiliaan. Hjallis Harkimo ja Helena Karihtala ovat eronneet.

 

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi