”Vanhemmilta olen saanut jo arvokkaan perinnön: uskon siihen, että vaikeuksista selvitään yhdessä”, Anna Kotamäki sanoo.

Anna Kotamäen vanhemmat ostivat unelmiensa talon. Kun talo osoittautui homepommiksi, perheen oli luovuttava koko omaisuudestaan. Jäljelle jäivät vain tärkeimmät: läheiset ihmiset ja usko tulevaisuuteen.

"Muistan hyvin sen päivän. Tulimme äidin kanssa kaupasta kotiin. Muutenkin hiljainen isäni oli kotiin tullessamme poikkeuksellisen vaitelias ja vedet silmissä.

Postissa oli tullut oikeuden päätös, jonka mukaan olimme hävinneet seitsemän vuotta kestäneen taistelun. Kaikki me kolme joutuisimme maksamaan 45 000 euroa vastapuolen kuluja.

Sinä jouluna vuonna 2002 meiltä katosi kaikki hössötys. Joimme paljon kahvia ja toimimme kuin sumussa.

Toisaalta juuri sinä jouluna jäljelle jäi vain oleellinen: perhe, ystävät ja joulun sanoma. Ystävät toivat meille ruokakoreja ja kukkakimppuja.

Mietimme, mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Olisiko vanhemmillani edessä konkurssi vai velkasaneeraus? Mitä minä tekisin? Harvalla opiskelujaan aloittavalla on äkkiä tuhansien eurojen velkakirja taskussaan.

Laitoimme muovimatot lattiaan ja tapetoimme seinät.

KAIKKI ALKOI 1990, kun vanhempani ostivat maatilan Keski-Pohjanmaalta Toholammilta.

Molemmat vanhempani ovat kotoisin maatilalta, ja he olivat löytäneet unelmiensa paikan kylältä, josta emme tunteneet ketään. Tilalla oli valkoinen puutalo ja kaunis, vanha navetta. Navetassa oli parisenkymmentä lypsylehmää. Peltoa ja metsää oli jonkin verran.

Vanhempieni innostus tarttui myös minuun. Pääsisimme rivitalokaksiosta oikean maatilan omistajiksi!

Teimme taloon pienen pintaremontin: laitoimme muovimatot lattiaan ja tapetoimme seinät.

Pikkutytön unelmani täyttyi, kun sain oman huoneen ja sinne pinkit tapetit. Tunsin itseni prinsessaksi, jolla oli nyt linna ja puoli valtakuntaa.

Muutaman vuoden päästä valtakuntaan syntyi toinen prinsessa, ihana pikkusiskoni Sini, joka on minua kymmenen vuotta nuorempi.

Isä saattoi nukahtaa tietokoneen äärelle.

Olimme ehtineet asua tilalla muutamia vuosia, kun aloimme sairastella.

Ensin tuli käsittämätön väsymys: isä saattoi nukahtaa tietokoneen äärelle.

Sen jälkeen tuli päänsärky. Minulla epäiltiin migreeniä, vaikka oireet eivät siihen täysin täsmänneet.

Sitten alkoivat silmäoireet, joita seurasivat tulehdukset milloin poskionteloissa, milloin korvissa tai keuhkoputkissa. Söin jopa 15 antibioottikuuria vuodessa.

Joku perheenjäsenistä oli ­jat­kuvasti kipeänä. Lopulta perhelääkärimme totesi, ettei sellainen ole normaalia.

Limakalvoni hajosivat ja yökkäilin verta.

Tuttavamme toi meille artikkelin, jossa kerrottiin hometalosta. Kaikki oireet täsmäsivät.

Meistä otettiin homemittaukset, joista kävi ilmi, että koko perheellämme oli valtavia pitoisuuksia veressä. Neljävuotiaalle pikkusiskolleni eivät riittäneet lasten asteikot.

Homealtistukseni äityi lopulta niin pahaksi, että limakalvoni hajosivat ja yökkäilin verta. Minulle ja äidilleni puhkesi astma. Sitten taloamme alettiin tutkia.

Meidän piti jättää kaikki, mitä omistimme: valokuvat, lelut, taulut ja kirjat.

TALOAMME TUTKIVAT Taloamme tutkivat VTT, Allergia- ja astmaliitto, Asumis- ja terveysliitto sekä Talolääkärit.

Selvisi, että talomme homepitoisuudet ja myrkkykaasut olivat niin valtavia, että asuminen siellä kiellettiin saman tien. Meidän piti jättää kaikki, mitä omistimme: valokuvat, lelut, taulut ja kirjat – jopa vaatteet päältä piti hävittää.

Äitini itki, kun hän ei voinut ottaa mukaansa itse ompelemaansa hääpukua.

Saimme sukulaisiltamme vanhoja vaatteita ja muutimme ensi hätään asuntovaunuun talomme pihalle.

Kun talvi alkoi lähestyä, vaihdoimme asuntovaunun kahteen työmaaparakkiin. Kolmenkymmenen asteen pakkasissa niissä oli niin kylmä, että pahvilaatikot jäätyivät kiinni lattiaan.

1. "Aina, kun on ollut aihetta juhlaan, meillä on juhlittu. Koko perhe vietti sisareni ylioppilasjuhlia viime toukokuussa." 2. Anna meni lokakuussa 2012 naimisiin Petterinsä kanssa. "Hänen myötään sain toisenkin ihanan perheen ja suvun." 3. "Ystävät ovat elämäni aarteita. Jonnan (vas.) kanssa olen jakanut monet itkut ja ilot."
1. "Aina, kun on ollut aihetta juhlaan, meillä on juhlittu. Koko perhe vietti sisareni ylioppilasjuhlia viime toukokuussa." 2. Anna meni lokakuussa 2012 naimisiin Petterinsä kanssa. "Hänen myötään sain toisenkin ihanan perheen ja suvun." 3. "Ystävät ovat elämäni aarteita. Jonnan (vas.) kanssa olen jakanut monet itkut ja ilot."

Ennen meitä kukaan ei juuri puhunut hometaloista. Koska olimme muuttaneet muualta, olimme jo valmiiksi ulkopuolisia.

Suhtautuminen meihin vaihteli. Koulussa kuulin, että olimme keksineet ja kuvitelleet kaiken. Kiusaaminen kohdistui myös ulkonäkööni.

Pakenin pahaa oloani suorittamiseen. Onneksi löytyi niitäkin, jotka kannustivat ja ymmärsivät meitä.

Selvisi, että koulunikin oli homeessa.

Parakkiasunnossa isän, äidin ja siskon kunto koheni, mutta minun ei. Kun tulin koulusta kotiin, voin tosi huonosti.

Lopulta selvisi, että koulukin oli homeessa. Suoritin osan yläkoulusta siten, että vältin koulurakennuksessa käymisen.

Vaikka minua oli kiusattu koulussa, tuntui silti kohtuuttomalta, että jouduin luopumaan normaalista koulunkäynnistäkin.

SAIMME TALOUDELLISTA ja henkistä tukea Toholammin seurakunnalta.

Meille alettiin rakentaa uutta taloa talkoovoimin. Muistan, miten eräänäkin päivänä rakennustyömaalla oli nelisenkymmentä ihmistä. Kirvesmies Jorma oli oikea huumoriveikko, ja vaikka aika oli rankkaa, nauroimme paljon.

Kaiken keskellä ystävien tuki tuli entistä tärkeämmäksi. Läheisten sanat ja teot kantoivat meitä vaikean ajan yli. Myös perheemme yhteinen usko antoi voimaa.

Halusimme uuden kotimme valmiiksi rippijuhliini keväällä 1998. Vielä yöllä teimme viimeistelyjä, ja niin rippikahvit ja kodin siunaaminen pidettiin uudessa kodissa.

Rippilahjaksi olin pyytänyt tyynyä ja täkkiä.

Näin eteisessä pikkusiskoni pienet, siniset Kontio-saappaat.

Koska meillä oli näyttöä sekä monen ammattilaisen lausunnot talon kunnosta ja menetetystä terveydestämme, vanhempani nostivat jutusta kanteen.

Oikeusprosessi eteni käräjiltä hovioikeuteen ja kesti seitsemän vuotta. Koko tuon ajan lämmityksen ja veden piti olla päällä vanhassa talossa.

Kerran satuin paikalle, kun tutkijat avasivat ulko-oven. Näin eteisessä pikkusiskoni pienet, siniset Kontio-saappaat. Silloin tuli itku kaikesta menetetystä.

Velkaneuvoja kysyi, olenko narkkari.

Kun oikeudenkäynti alkoi, olin ollut alaikäinen, mutta prosessin edetessä ehdin täyttää 18 vuotta. Normaalisti asianajaja hakee vastuuvapautta alaikäiselle, mutta asianajajamme ei ollut muistanut sitä tehdä.

Minut tuomittiin vanhempieni kanssa maksamaan kulut. Kun pyysin apua velkaneuvojalta 45 000 euron velan käsittelemiseen, hän kysyi, olenko narkkari.

Ehdotin vastapuolelle sopuratkaisua, turhaan. En myöskään voinut alkaa heti lyhentää velkaani, koska olin juuri aloittanut opiskelun ja lain silmissä elämäntilanteeni oli epävakaa. Silloin käytäntönä on odottaa kaksi vuotta tilanteen tasaantumista. Siinä ajassa velkani kasvoi korkoineen 57 000 euroon.

Jouduin velkasaneeraukseen ja menetin luottotietoni.

ILMAN LUOTTOTIETOJA OLI hyvin vaikea hankkia asuntoa. Työtä hakiessa piti muistaa ottaa oikeusprosessin paperit mukaan, jotta voisin tarvittaessa selittää, mistä on kyse.

Tuntui kuin minussa olisi leima "kelvoton yhteiskuntaan". Tällaisen leiman kanssa on ainakin oppinut olemaan tuomitsematta muita.

Kun sain taas luottokortin, ostin lakupatukan luotolle.

Velkajärjestelyjen aikana tutustuin tuomariin, joka järkyttyi tilanteestani. Hän lähti ajamaan muutosta tuomioon ja neuvottelemaan uudelleen talomyyjien kanssa.

Lopulta velkasummani kohtuullistettiin, ja otin lainan velan maksamiseksi. Velkajärjestely keskeytettiin, ja sain luottotietoni takaisin.

Kun sain taas luottokortin, lähdin sen kanssa kauppaan ja ostin lakupatukan luotolle. Myyjän ilme oli hölmistynyt.

En tarvinnut korttia sinänsä, mutta se merkitsi, että olin taas kelvollinen yhteiskunnan silmissä.

IHAILEN VANHEMPIENI periksiantamattomuutta. He jatkoivat vastoinkäymisistä välittämättä eteenpäin ja tahtovat jättää minulle ja siskolleni perinnöksi tuottavan maatilan.

He jättävät kuitenkin paljon enemmän: uskon siihen, että vaikeuksista selvitään yhdessä.

Jossain kohtaa tunsin vihaa, jossain surua.

Ymmärrän, että asianajajamme teki virheen, kuten jokainen joskus tekee. Katkeruutta hautomalla tekisin itselleni hallaa.

Ei ole väliä, mitä on tapahtunut, vaan mitä tapahtuneella teen.

MINUA ON LOHDUTTANUT Joosefin tarina Vanhasta testamentista.

Joosef oli syyttömänä vankilassa, mutta ei antanut kohtalonsa määrätä, mikä hänestä tulee. Sillä ei ole väliä, mitä minulle on tapahtunut, vaan sillä, mitä minä tapahtuneella teen.

Olen kääntänyt kokemukseni voimaksi, josta ammennan myös työssäni yrittäjänä siivousalan firmassa.

Hometalon näkeminen uuden talon vieressä kouraisi minua aina. Viime vuonna se purettiin.

Nyt nautin siitä, mitä minulla on. Kun on kerran menettänyt koko omaisuuden, tietää, että kaikki on meillä vain lainaa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2013.

Vierailija

"Home vei kaiken paitsi perheen"

Jäin vain miettimään, että eikö vanhempasi pystyneet lyhentämään myös sinun osuuttasi? Joka tapauksessahan summa olisi tullut heidän maksettavaksi mikäli asianajaja olisi muistanut pyytää alaikäisen vastuuvapautusta. Aika ikävää menettää luottotiedot ilman omaa syytään, ethän sinä koko talokauppoja ollut koskaan edes tekemässä.
Lue kommentti

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.