75-vuotias eläkkeellä oleva hydrologi Veli Hyvärinen asuu Helsingissä. Hän luonnehtii itseään kauneuden riivaamaksi.

Veli Hyvärinen eli yksinäisen nuoruuden, mutta alkoi edistää homojen oikeuksia jo 1960-luvulla. Hän sanoo, että elämä on palkinnut rohkeuden.

"Olin Helsingin keskustassa Kansalaistorilla, kun eduskunta äänesti uudesta avioliittolaista viime vuonna. Oli marraskuun loppu, ilma oli lämmin, ja paikalla oli tuhansia iloisia ihmisiä. Se oli mahtavaa. Uskoin, että lainmuutos menee läpi.

Katsoin ympärilleni ja totesin, että en tunne ketään. Sukupolvet ovat vaihtuneet, fiksua väkeä on paljon.

Olin homoaktivisti jo 1960-luvulla. Kirjoitin vuonna 1969 vastineen ikävään, homovastaiseen pääkirjoitukseen Kotimaa-lehdessä, koska minua suututti sen ajan kirkollisten piirien ahdasmielinen ajattelu. Vastineeni julkaistiin melkein sellaisenaan. Siitä pitää nostaa hattua toimitukselle.

En tiedä, olinko rohkea vai naiivi, mutta minulla oli lapsellinen usko edistykseen. Ajan henki oli myös sellainen, että pakkohan tästä on mennä eteenpäin.

Kotimaa-lehden jutun aikaan olin töissä Hydrologisessa toimistossa. Samassa rakennuksessa sijaitsi Ilmatieteenlaitos. Jutun ilmestymisen jälkeen yksi Kristilliseen liittoon kuulunut nuori meteorologi tuli sanomaan minulle, että kun me tulemme valtaan, sinä olet ensimmäisten ammuttavien joukossa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki oli silloin kaukainen haave. Nyt, 45 vuotta myöhemmin, laki mitä todennäköisimmin toteutuu.

 

Kun olin koululainen, homoa ei käytetty haukkumasanana. Jotkut pojat saattoivat sanoa jostain opettajasta, että hän oli homo, mutta se oli siinä. Nuoruudessani mitään homoilmiötä ei ollut.

Murrosiässä huomasin, että kaipasin poikaystävää. Perheessämme oli kuusi lasta, joista olin toiseksi vanhin. Olen myöhemmin kertonut homoudestani kaikille elossa oleville sisaruksilleni. He ovat suhtautuneet hyvin ja tulleet vastaan.

Isän kanssa ei ole puhuttu, mutta on hän varmaan tiennyt iät ja ajat. Se on vähän niin, että mitä sitä turhia puhumaan.

Meillä kukin sai tehdä mitä lystäsi, ja vanhemmat luottivat siihen, että olemme kunnon penskoja emmekä tee hulluja. Asuimme Leppävirralla maalaistalossa, jossa tuotettiin itselle ja muille ruokaa. Lehmien lisäksi meillä oli lampaita, kanoja, sika ja hevonen. Tulot tulivat lehmikarjasta ja metsästä.


Kuvassa Veli niittää isänsä kanssa vehnää kotipellosta 1950-luvun loppupuolella. 

Pienestä pitäen opimme tekemään töitä, kun oli pakko. Kerran isä sanoi minulle: ”Haepas hevonen.” Olin alun toistametrinen ja iso eläin oli yksin laitumella. Minun piti itse ottaa selville, miten haku onnistuisi. Tiesin, että hevosen saisi houkutelluksi leivän- tai sokerinpalalla. Makupala piti antaa kämmeneltä hevosen huulten väliin.

Vaikeinta oli laittaa korkealle päitset päähän ja pujottaa kuolaimet hevosen leukojen väliin. Mutta kun onnistuin, jättimäinen eläin lähti kulkemaan nöyrästi perässä.

Tuo jalo hevonen selvitti myöhemmin raskaimmatkin tukkilastit hankalasta metsämaastosta, kun olin koulun ja yliopiston lomilla ja tukkirahdissa.

Hevosen kanssa tulin toimeen, mutta elämäntilanteeni kanssa en. Sympaattiselle opiskelu- tai työtoverille en uskaltanut sanoa pitäväni hänestä.

"Vei kohtuuttoman kauan, että pääsin lähelle muita miehiä. Siinä meni koko nuoruuteni."

 

Olin hyvin ujo ja arka. 1960-luvun lopussa tulin siihen tulokseen, että tämä ei vetele, on tehtävä jotain.

Aloin puhua homoudestani muutamille ihmisille. Ensimmäinen oli serkkupoikani, runoilija Hannu Helin. Hän suhtautui superhyvin.

En levittänyt tietoa homoudestani, mutta jos joku olisi kysynyt, olisin myöntänyt. Kumppanin saaminen oli nuoruudessani monista syistä mahdotonta. Tai sitten olin liian saamaton ja kranttu. Onnettomuudekseni rakastuin opiskeluaikana väärään henkilöön, ja siinä kului melkein kymmenen vuotta.

Mies oli opiskelukaverini Helsingin yliopistossa, fysiikanopiskelija kuten minäkin, ja hetero. Ihastuin häneen vahvasti ja yritin päästä hänen läheiseksi ystäväkseen. Seksi ei ollut päällimmäisenä mielessäni.

Meistä tuli läheisiä ystäviä, mutta tarrauduin häneen henkisesti liian voimakkaasti. Se alkoi häiritä häntä. Hän halusi etääntyä minusta ja käyttäytyi tylystikin. Ihastumisestani kerroin hänelle vasta jälkikäteen. Myöhemmin hän lähetti minulle kirjeen, jossa pyysi anteeksi tylyyttään.

Vei kohtuuttoman kauan, että pääsin lähelle muita miehiä. Siinä meni koko nuoruuteni. Elämä on kuitenkin korvannut ruhtinaallisesti myöhemmin. Kaikkea ei saa eikä pidäkään saada.


Veli kotipihalla Savossa 1960-luvun alussa. Hän oli opiskelija ja kotona käymässä.

 

Itse syrjin itseäni 1960-luvun loppuun asti, sen jälkeen vähän vähemmän.

Kolmikymppisenä ajauduin Psyken, seksuaalivähemmistöjen asiaa ajaneen järjestön, toimintaan. Olin mukana monta vuotta, minut valittiin puheenjohtajaksikin. Kirjoitin tekstejä yhdistyksen 96-lehteen, Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n Seta-lehteen ja sanomalehtiin.

"Homojärjestöjen tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomiksi."

Vaikka homous oli rikos Suomessa vuoteen 1971 asti, 96-lehteä myytiin vapaasti, eikä siihen kukaan puuttunut. Kumma sinänsä, koska lehti oli niihin aikoihin räväkimmillään. Voisi olla, ettei nykyisin edes haluttaisi julkaista kaikkia niitä tekstejä.

Nyt kirjallisuudessa on paljon homoseksuaalisia teemoja eikä homojärjestöilläkään ole enää lehteä. Tavallaan siihen pyrittiinkin: homojärjestöjen tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomiksi.

 

Julkisuudessa en ole ollut arka, mutta läheisissä ihmissuhteissa kyllä. Olen ajatellut niin, että on välttämätöntä olla rohkea julkisesti. Yksityiselämässä on tekemisissä paljon herkempien asioiden kanssa, silloin on varovainen.

Vieläkin minulla on vähän varovainen asenne. Jos kohtaan miellyttävän ihmisen, en ilmaise mieltymystäni helposti.

En tiedä ystävieni jättäneen minua homouteni takia, eikä siitä puhuttu opiskeluaikana mitään. Tieto on levinnyt, mutta kukaan ei ole hylännyt. Nykyisin ystäväpiirini koostuu paljolti homoista. On vapautuneempaa seurustella kaltaistensa kanssa.

Työssäkään en ole kohdannut syrjintää ainakaan niin, että tietäisin. En tiedä, kuinka moni työpaikallani tiesi homoudestani, kun en sitä tyrkytellyt. Yhdelle minua jututtaneelle miehelle kerroin jossain iltatilaisuudessa, että olen homo. Hän sanoi: ”Kuule, se kerrottiin minulle ensimmäisenä päivänä, kun tulin töihin.” Ei se ollut sen kummempi asia.

 

Vanhan kellari oli Helsingissä suosittu homojen tapaamispaikka, joka oli loistossaan 1960-luvulla. Minäkin kävin siellä, mutta en löytänyt onnea. Paikassa oli hevosenkengän muotoinen baaritiski, jonka ympärillä varmaan kaikki olivat homoja. Kerran viereeni tuli nätti asevelvollinen. Rupesimme juttelemaan, ja meillä oli tosi hauskaa. Muut katsoivat kateellisena, miten tuo äijä saa tuon pojan. Tämä kuvaa sitä odotuksen määrää. Hän lähti sitten omille teilleen ja minä omilleni.

Miehen, jonka kanssa elin melkein 20 vuotta, tapasin ensi kertaa kodissani. Hän tuli kylään yhteisen tuttavan kanssa. Heti sen jälkeen hän lähetti minulle kirjeen, ja aloimme pian seurustella. Olin silloin 32-vuotias.

Myöhemmin rakensin talon Keski-Suomeen meille molemmille, hänen lapsuudenkotinsa naapuriin. Kumppanini asui luonani Helsingissä, mutta vapaa-ajan vietimme enimmäkseen hänen kotonaan ja rakentamassani talossa. Olin hänen perheessään mieluisa vieras, mikä kuvaa hyvin maaseudun mutkatonta ilmapiiriä. Kukaan ei kysynyt meiltä mitään myöskään silloin, kun menimme minun lapsuudenkotiini vierailemaan tai tekemään töitä.

Suhteen aikana eräs naispari halusi meidät isiksi. Miesystäväni ei suostunut siihen. Uskon, että olisin ollut ihan kelpo huoltaja, koska katson olevani vastuuntuntoinen ihminen.

Nuorempana olisinkin luultavasti halunnut lapsia, mutta suurempi toiveeni siinä iässä oli, että minulla olisi läheinen kumppani. Sellaista minulla ei kuitenkaan silloin ollut.

Pitkä suhteeni päättyi eroon vuonna 1990-luvun alussa.

 

Tein töitä hydrologian alalla 40 vuotta. Jäin eläkkeelle vuonna 2003. Teen vielä kirjoitustöitä, koska tunnen, että minulla on vastuu kertoa siitä, mitä tiedän ja minkä osaan. Tekeillä on esimerkiksi vesiensuojelun historiaa käsittelevä teos.

Jukan kanssa olemme olleet yhdessä nyt 11 vuotta. Olemme rekisteröidyssä parisuhteessa. Minulle ei ole henkilökohtaisesti suurta merkitystä sillä, olenko avioliitossa vai rekisteröidyssä parisuhteessa. Rekisteröity parisuhde riittää hoitamaan perintö- ja muut asiat. Eri juttu olisi, jos minulla olisi lapsia, mutta se ei ole enää ajankohtaista.

Jukka otti minuun yhteyttä, kun olin kirjoittanut elämäntarinani Finnqueer-nettisivustolle. Homoaktivisti Olli Stålströmin perustama sivusto käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita.

Juttelimme Jukan kanssa puhelimessa kuukauden ja lähetimme sähköpostia joka päivä, varmaan jotkut kuvatkin.


Veli työkavereineen virtaamanmittaustauolla Aurajoen varrella 1966. Veli on kuvassa keskellä.

Kuukauden päästä tapasimme Tampereen rautatieasemalla. Jukka tuli Tampereelle johonkin tilaisuuteen ja minun matkani kulki Tampereen kautta, kun olin menossa huvilalleni. Kohtaaminen oli mahtava. Aloitimme suhteen, mutta asuimme pari vuotta eri paikkakunnilla. Sitten Jukka muutti luokseni Helsinkiin.

Jukka käy vielä työssä, sillä hän on minua 24 vuotta nuorempi. Harrastamme kuntosalilla käymistä ja kulttuuria, ennen kaikkea konsertteja ja teatteria. Olen kerännyt taidetta 50 vuotta, mutta nyt Jukka on innokkaampi keräilijä. Olen yrittänyt jarrutella häntä, koska tauluja ei enää mahdu seinille. Niitä ei kuitenkaan raaski myydä: kaikkiin liittyy jokin erityinen tarina. Seinillä on myös omia piirroksiani.

 

Kummalliset oireet alkoivat vaivata minua viime kesänä. En pystynyt kirjoittamaan nimeänikään kuin juuri ja juuri. Kesälomamatkalla heitimme tikkaa, ja minun tikkani putosi aivan eteeni. Silloin se huvitti. Seuraavana päivänä olimme Saimaan rannalla Anttolanhovissa, kun yllättäen kaaduin ja löin pääni. Olisi pitänyt ymmärtää, ettei kaikki ole kohdallaan, mutta minulla ei ollut mitään kipuja.

Menin lääkäriin, kun epäilin, että koordinaatiohäiriö johtuu verenpainelääkkeestä. Fiksu lääkäri kirjoitti lähetteen sairaalaan kallokuvauksiin. Ajan olisi saanut niin pitkän ajan kuluttua, että Jukka vei minut päivystykseen. Kun kalloni oli kuvattu, minut vietiin kalloleikkaukseen.

Olin kolme vuotta sitten sepelvaltimoiden ohitusleikkauksessa, ja siihen verrattuna tämä leikkaus oli helppo. Potilasta ei tarvitse nukuttaa ja kuuluu vain vähän jyrinää, kun luuta porataan.

Leikkaus kesti vain parikymmentä minuuttia. Siinä todettiin, että kallon ja aivokalvon välissä oli hirveä määrä hyytynyttä verta, joka oli kai kertynyt sinne verisuonen katkettua. Diagnoosi oli krooninen aivoverenvuoto.

"Päiväkirjaa on kertynyt 15 000 sivua. Niissä on miehen kauneutta."

Liikkumisessa piti olla pari kuukautta hyvin varovainen. Painoa kertyi.

Maaliskuussa kävin jatkotarkastuksessa, jossa neurologi totesi minut täysin terveeksi. Nyt yritän elää hyvää arkea. Minulle se tarkoittaa, että teen Jukalle hyvää ruokaa, liikun ulkona, käyn kuntosalilla ja pidän yhteyttä ystäviin. Jukan mieliksi haluan vielä matkustella, vaikka se ei olekaan intohimoni.

Haaveilen siitä, että saisin ennen kuolemaani valmiiksi tekeillä olevat tekstini, jotka liittyvät ammattiini, homohistoriaan ja kaunokirjallisiin pyrkimyksiin. Päiväkirjaakin on kertynyt noin 15 000 sivua. Olen testamentannut sen niin, että sitä saa käyttää, jos joku vain jaksaa käydä tekstiin käsiksi. Päiväkirjoissani on aika vähän homoaktivismiin liittyvää asiaa ja enemmän kaikkea muuta: ruokareseptejä, tapahtumia ja filosofiaa. Miehen kauneutta."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2015.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.