68-vuotias espoolainen Mirjam Nordstöm asuu Onni-kissansa kanssa kerrostalokaksiossa. Hän on kahden aikuisen pojan äiti ja kolmen pojanpojan mummi.

Kaikkein pahinta on, että mies sanoi rakastavansa. Juuri sitä Mirjam Nordström oli toivonut koko elämänsä.

Bakteerivaara. Niin miesystäväni minulle selitti, kun kielsi tulemasta sairaalaan häntä katsomaan. Kerran kuitenkin ilmoitin tulevani, vaikka vain hetkeksi. Mies sanoi, että tavataan sitten kahviossa sairaalan aulassa.

En kysynyt sitä, mitä mietin: Miten hän pääsee bakteerivaarasta huolimatta sairaalan kahvioon.

Mietin muutakin. Miksi miehen puhelin ei välillä toimi useampaan päivään? Miksi emme koskaan tapaa hänen ystäviään tai tyttäriään?

Sairaalan kahvioon laahusti väsynyt mies. Hänelle oli juuri tehty tähystys. Ihmettelin, miksi hän oli kotiverkkareissaan eikä sairaalan vaatteissa kuten muut potilaat. Hän selitti, että on yksityispotilas ja saa valita vaatteensa. Olihan siitä ollut puhetta?

En kuullut puhelimen soivan, kun miesystäväni vastasi kännykkäänsä: ”Ilman muuta, tulen.” Hänen täytyi lähteä, hoitaja tulisi ottamaan kokeita. Vielä silloin uskoin, että joku tosiaan soitti hänelle.

Minun isästäni äiti ei suostunut kertomaan koskaan. 

ÄITINI OLI VAIKEA ihminen. Vaikea hänen oli varmaan ollakin kolmen aviottoman lapsen kanssa.

Siskoni oli minua kolme vuotta nuorempi, veli 12 vuotta nuorempi. He asuivat aivan erilaisen äidin kanssa. Minä olin se lapsi, joka ei kelvannut äidille. En, vaikka yritin miellyttää leikkimällä hiljaisia leikkejä paperinukeilla ja saamalla hyviä todistuksia. 

Kaksivuotiaana parhaimpiini puettuna. Onneksi äiti otatti minustakin kuvaamokuvan.

Äiti oli Helsingin liikennelaitoksella rahastajana. Toisinaan kävimme hänen työpaikallaan. Siellä äidin työkaveri nappasi pikkusiskoni syliinsä ja hyppyytti ilmaan. Seisoin vieressä letit suorana ja toivoin, että joskus minäkin kelpaisin sen miehen polvelle. Kaipasin suunnattomasti, että joku ottaisi minut syliinsä. En muista äidin koskaan ottaneen.

Emme tienneet, että se naimisissa oleva mies oli pikkusiskoni isä.

Minun isästäni äiti ei suostunut kertomaan koskaan. Kun kysyin, äiti suuttui. Vasta äidin kuoltua löysin kirjeet, jotka isäni, ison maalaistalon poika, oli kirjoittanut äidilleni. Ne olivat karua luettavaa. Luulen, että äiti kosti minulle sitä, miten isäni kohteli häntä.

Onneksi oli mummu. Hän asui meillä, nukkui kanssamme ainoassa kammarissamme. Mummu hoiti ja ruokki, antoi perusturvan.

En saanut mennä oppikouluun. Opettaja kävi puhumassa äidille, mutta äidin mielestä oppikoulu ei kuulunut työläisen lapselle. Äiti oli käynyt ammattikoulun, ja se paikka oli osoitettu minulle. Tiesin, että olin ompelijana väärällä alalla.

Olin 18-vuotias, kun ensin kuoli mummu, sitten äiti aivokasvaimeen. Jäimme kolmisin 15-vuotiaan siskon ja kuusivuotiaan veljen kanssa.

Työpaikallani vaatemyyjänä törmäsin mukavaan mieheen. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka kehui minua, sanoi kauniiksi ja ihanaksi. 21-vuotiaana seisoin hänen vierellään Oulunkylän puukirkon alttarilla­ enkä tiennyt, mitä rakkaus on. Mies oli pelastusrengas, jonka avulla pääsin pakoon entisestä elämästäni.

AVIOLIITOSTA EI TULLUT mitään, paitsi upea poika. Mies eli omaa elämäänsä, minä olin työpäivän jälkeen lapsenhoitaja ja sukanpesijä. Toivoin vieläkin, että kun olen kiltti toiselle, saan samaa takaisin.

Poika oli kolmevuotias, kun päätin, että haluan jotain­ kauniimpaa. Sain työsuhdeasunnon ja työpaikan kirjakerhon markkinoinnista. Töiden ohessa tein tutkinnon toisensa perään näyttääkseni itselleni, että pystyn. Opiskelin ylioppilaaksi, kauppateknikoksi ja mainoshoitajaksi, markkinointia ja pankkialaa.

Tuntui upealta olla vapaa. Sitten tapasin toisen mieheni.

Mies oli hirvittävän hyvännäköinen. Minä en tiennyt alkoholismista mitään. Halusin ostaa Arava-asunnon, ja säännöissä luki, että pitää olla naimisissa. Lisäksi tahdoin toisen lapsen.

Taas siinä oli rakkauden kaipuuta. Ajattelin naiivisti, että mies muuttuu, kun huomaa, miten kivaa perhe-elämä on. Kun muutaman kerran juoksin naapuriin pakoon, totesin, että tämä ei ole elämää.

Kolmannen miehen kanssa en mennyt naimisiin mutta rakensin omakotitalon. Hän oli kiltti ja fiksu, mutta jossain vaiheessa naisia alkoi olla jonoksi asti.

Tiesin, että pärjään yksin kahden hienon poikani kanssa. Ja pärjäsin.

DR. PHIL ON VIEHÄTTÄNYT minua aina. Erityisen paljon hänen tv-ohjelmansa kiinnosti sinä iltapäivänä, kun olisi pitänyt lähteä lenkille mutta laiskotti.

Dr. Phil haastatteli ohjelmassaan naista, joka oli langennut netissä rahahuijariin. Herranen aika, miten ihmiset ovat tyhmiä, ihmettelin. Sitten Phil kannusti nettideittailuun. Lähdin lenkille.

Päätin kokeilla netin seuranhakua. Yksi vastaaja erottui kivasti joukosta.

Kävellessäni ajattelin. Vuosi 2007 oli alkanut, olin 60-vuotias. Olin elänyt parikymmentä vuotta yksin. Mietin, miten kiva olisi löytää mies, jonka kanssa voisi käydä teatterissa ja joka pitäisi samanlaisista asioista kuin minä: mökkeilystä, ystävien tapaamisesta, matkustelusta.

Päätin kokeilla netin seuranhakua.

Sain ilmoitukseeni paljon vastauksia. Suurin osa oli kauheita. Yksi vastaaja erottui joukosta. Kirjoitustyyli oli hauska, mukavasti kiemurainen:

”Torstai on toivoa täynnä, vakuuttaa John Steinbeck kirjassaan... Kuinkahan lie?” ”Keväällä on kiva ulkostella, jopa täällä kantakaupungissakin.” ”Toiveliaasti viikonloppusi oli sujulias ja pääsit turvallisesti kotikontuun!”

Rakastan ihmisiä, jotka osaavat ilmaista itseään verbaalisesti. Aloin odottaa niitä viestejä.

Ajattelin, että tässä on mies, jota minun ei tarvitse elättää.

PÖYDÄSSÄ ODOTTI RUUSU, kun menimme ensimmäisille treffeillemme Seurahuoneelle. Olimme kirjoitelleet muutaman kuukauden.

Mies kertoi olevansa markkinointikonsultti. Hänellä oli kaksi mökkiä sekä neljä huonetta ja keittiö jugendtalossa Tampereella, mutta hän asui Helsingin Ullanlinnassa yksiössä. Hän omisti talossa myös neljän huoneen asunnon, jonka oli antanut vuokralle. Mies matkusti työn vuoksi paljon ja kävi kotona vain kääntymässä, joten yksiö oli sopiva paidanvaihtopaikka.­

En kaivannut rikkauksia. Minulla oli itselläni se, mitä tarvitsin. Mutta ajattelin, että tässä on mies, jota minun ei tarvitse elättää.

Illallinen oli ihana. Jälkiruuan ja drinkkien jälkeen mies saattoi minut taksille ja antoi suukon poskelle. Hän oli täydellinen herrasmies.

Aloimme seurustella. Kävimme kävelyillä merenrannassa, ja mies laittoi poikamiesboksissaan minulle hyvää ruokaa. Punaviinipullollisen päätteeksi hän kysyi, haluaisinko jäädä syömään myös aamiaista hänen kanssaan. Halusin.

Miesystäväni tahtoi viedä minut Innsbruckiin ja Hampuriin. Minulla oli asuntovelkaa ja sanoin, että en taida päästä. Hän sanoi haluavansa tarjota matkan.

KESKELLE ONNEAMME tuli syöpä. Olin paniikissa. Olin kertonut miesystävälleni, miten hirveää oli, kun sisareni oli kuollut syöpään. Ajattelin, että en kestä sitä enää. En nyt, kun viimein olen löytänyt rakkaan.

Mies alkoi kulkea Tampereella hoidettavana. Ihmettelin, miksi häntä hoidetaan Tampereella, vaikka hän asuu Helsingissä. Mies selitti, että jugendasuntonsa vuoksi hän on kirjoilla Tampereella. Lisäksi hän luotti sairaalassa serkkuunsa, professoriin.

Miesystäväni oli vastikään myynyt Mersunsa, joten lainasin hänelle sairaalareissuille Peugeotiani.

Pari päivää ennen matkaamme mies kertoi, että hänen palkkansa Lastenklinikan kummeilta on myöhässä. Sanoin, että jos kyse on vain muutamasta päivästä, lähdetään minun rahoillani.

Innsbruckin-matkalla miesystäväni otti minusta kuvia muistoksi. Matka ja maisemat olivat hienot.

Se oli hieno matka. Ajoimme autollani halki Saksan, vaelsimme Alpeilla ja kiertelimme Italiassa. Miesystäväni oli mainio matkanjohtaja, tunsi kaupungit ja hienojen hotelliemme henkilökuntaa. Yhtenä tunnelmallisena iltana hän sanoi rakastavansa minua.

Rahaa vain ei tullut. Kun oli hotellilaskujen maksamisen aika, oli tapahtunut jokin virhe. Kummit sekoittivat maksupäivän, yhteydet pankkiin eivät toimineet. Myös minun luottorajani tuli täyteen. Jouduin soittamaan pankissa töissä olevalle tuttavalleni.

Kolmen viikon jälkeen palasimme kotiin. Pyysin miesystävääni tekemään velkakirjan kaikista rahoista, joita hän oli minulta lainannut. Hän teki sen auliisti, kirjasi syöpähoitoihin lainaamani rahatkin.

Myöhemmin velkakirja katosi kummallisesti.

MIES OLI PALJON POISSA. Työmatkoja tuli yllättäen. Kotonani ollessaan hän pimensi tietokoneensa ruudun, kun kävelin ohi. Ulkoministeriön projektit ovat niin salaisia, että niistä ei saa kertoa edes lähimmille, hän pahoitteli.

Eturauhassyöpä levisi leukemiaksi. Miesystäväni siirtyi hoidettavaksi myös Helsingin Syöpäklinikalle.

Jouluna 2007 olimme lähdössä luksusristeilylle Ruotsiin. Miesystävä oli tehnyt konsultointia laivayhtiölle ja tarjoaisi matkan myös pojilleni perheineen. Juuri ennen lähtöä hänen kuntonsa huononi. Matka siirtyi kahteen kertaan.

Kolmannen kerran loistohytit oli varattu vapuksi. Laivan kapteeni oli kuulemma kutsunut meidät illalliselle pöytäänsä, ja kävin ostamassa kukallisen kotelomekon. Sitten miesystäväni joutui taas sairaalaan.

Välillä nuorempi poikani sanoi, että hänestä kaikki ei ole kunnossa. Salaa mietin itse samaa. Miesystävälläni vain oli aina selitys. Minkä hän sille voi, että asuntokaupat Tampereella peruuntuivat, kun ostajat eivät saaneetkaan lainaa? Että hänen yrityksensä verotusta hoitanut tilitoimisto oli tyrinyt ja velkoja siksi kertynyt. Että Sveitsissä opiskeleva tytär joutui kolariin ja sairaalamaksut olivat suuret.

ISTUIN SOHVALLA jalat koukussa ja heijasin itseäni. Silloin tein usein niin ja mietin, miten olen joutunut tähän.

Ahdistuin, kun miesystävä oli päiväkausia jossakin ilmoittamatta mitään. Kun hän sitten makasi viikkoja sängyssä kotonani, ahdistuin siitä.

Sinä päivänä miehen piti tulla luokseni, mutta hän soitti ja kertoi tutkimusten syöpäklinikalla venyvän. Puoli tuntia myöhemmin tulin itse kotiin ja huomasin, että samassa rapussa asuvalla naisella on ovi auki. Minulla oli hänelle asiaa, ja huutelin ovelta nimeä. Imuri surisi niin, että nainen ei kuullut. Huutelin vielä, kunnes kävelin sisään. Imuroija oli miesystäväni.

Vaadin mieheltä kotiavaimeni. Hän sanoi minun vetävän vääriä johtopäätöksiä, mutta en jäänyt kuuntelemaan.

Kiipesin raput kotiin ja soitin Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan. Siellä ei ollut sen nimistä lääkäriä, joka miesystävääni oli hoitanut. Soitin syöpäklinikalle. Hoitaja selasi papereita ja sanoi, että miesystäväni nimellä ei ole ollut potilasta koskaan.

Ensimmäinen tunne oli vapaus.

Anteeksi, sotkin varmasti sairaalat, sanoin.

Mitään syöpää ei ollut koskaan ollut.

Verovirastossa oli tiskillä nuori nainen. Kerroin hänelle, että epäilen tulleeni huijatuksi. Nainen haki miesystäväni verotietoja, ja näin vastauksen hänen ilmeestään. Miehellä ei ollutkaan 6 000 euron kuukausituloja vaan 13 000 euroa tukia vuodessa eikä asuntoja tai mökkejä.

Ensimmäinen tunne oli vapaus. Nyt se on ohi. Minun ei tarvitse enää miettiä, että en voi jättää sairasta miestä.

RIKOSILMOITUKSEN KÄSKI tehdä poikani. Hän sanoi, että jos minä en sitä tee, hän menee ja tekee.

Menin poliisiasemalle sydän puristuksessa. Tuntui järkyttävältä, että jouduin tekemään sen ihmiselle, jota olin rakastanut. Lisäksi hävetti. Ajattelin, että minut nauretaan ulos: Tuollainen Auervaaraan langennut nainen! Naispoliisi sanoi, että et usko, kuinka paljon meille tulee näitä tarinoita.

En ollut oikeudenkäyntini ainoa nainen. Kun kuulin, että viisi muuta naista on tehnyt rikosilmoituksen samasta miehestä, esitin melkein sadetanssin. En ole ainoa tyhmä!

Mies oli pyörittänyt koko ajan montaa naista yhtä aikaa. Vienyt yhden rahoilla toista matkoille, lainannut kolmannen autoa mennäkseen neljännen luo. Ollut ”työmatkat” ja ”sairaalajaksot” milloin kenenkin luona, käynyt samoissa hotelleissa eri naisten kanssa. Sinisten pillerien avulla kuusikymppinenkin mies jaksoi kuutta naista.

Yhtä meistä hän pyöritti yhä: tämä istui oikeudessa miehen vieressä kihlasormus sormessaan ja veti kaikki syytteensä pois.

Olin lainannut miehelle noin 5 000 euroa. Nyt kuusi vuotta suhteen päättymisen jälkeen olen saanut niistä takaisin 160. Varattomalla ei ole mistä ulosmitata.

MIETIN YHÄ, miksi minulle kävi näin. Miksi halusin uskoa miestä, vaikka välillä pieni kello soi sisälläni.

Luulen, että se johtuu lapsuudestani. Olen hakenut rakkautta koko elämäni. En oppinut lapsena, mitä rakkaus on, enkä ilmeisesti ole oppinut vieläkään.

Kaikkein pahimmalta tuntuu, että mies sanoi rakastavansa minua.

Seuranhakupalstoille en mene enää ikinä. Olen tyytyväinen, kun saan asua omassa kodissa hyväkuntoisena Onni-kissan kanssa. Ystäväni sanoo, että hän ymmärtää, miksi olen kissaihminen: koska olen itsekin tippunut korkealta jaloilleni monta kertaa.

Käyn punttisalilla, kuntojumpassa, pilateksessa ja englannin tunneilla. Harrastuksissani tapaan melkein yksinomaan naisia. Välillä mietin, miten kiva olisi lähteä jonkun miehen kanssa yhdessä jonnekin, vaikka syömään. Mutta tuskin enää uskaltaisin.

Olisin toivonut, että elämällä olisi ollut varalleni yksi aito rakkaus."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2015.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Huijattu Mirjam: "Mieheni valehteli sairastavansa syöpää"

Mirjamin kuvailema mies kuulostaa ihan veljeltäni! Hän kertoi vaikka mitä tarinoita naisille. Eräs nuori nainenkin uskoi täysin, kun veljeni kertoi, että hänellä on huvila Bahamalla, jota palvelijat hoitavat. Olin paikan päällä. Läheisilleen ja kaikille muillekin hän väitti, että hänellä on syöpä. Ei ollut! Mutta lopuksi hän teki itsemurhan...
Lue kommentti

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.