Pienestä Uimaharjun tehdastaajamasta tuli puolessa vuodessa Pohjois-Karjalan vanhan tavaran kerääjien paratiisi. Sen sai aikaan porilainen huutokauppamies Esko Metsämäki. 

Kops.

”Sitten tämä pikarisarja. Katsokaa, miten on hieno löytö! Kuusikymmentä vuotta vanha laatikko ja monivärikristalli. Nopea tarjous, kiitos. 30 tarjottu. Arvo on nolla perään varmasti. Vain 40 euroa, toinen. 45, toinen. 50... Se oli viisi!”

Kops.

Meklari Esko Metsämäen vasara napsahtaa pöydän reunaan. Salin jokainen istuin on täynnä. Miehiä lippalakeissaan ja t-paidoissaan. Naisia, jotka tarjoavat uutta pillimehua tuolilla kiemurtelevalle lapselle. Kaksisataa silmäparia nauliutuu kohti seuraavaa huudettavaa.

”Kaksi tennismailaa. Hiilimailat, Dunlop, kuin pakasta revittyjä. Sadan euron mailat varmasti. Mikä lähtöhinta teillä? Viisi euroa tarjottu. Anna mennä vaan, nyt kannattaa huutaa! Yhdeksän tarjottu. Kuka ekana tarjoaa kympin? Kympillä myytyjen kirjoissa.”

Kops.

Puhe jatkuu hypnoottisena virtana, mutta talon ulkopuolelle se ei kanna. Jos joku osuisi tänne vahingossa, hän ihmettelisi täyttä parkkipaikkaa koivujen katveessa ja itsekseen myhäileviä ihmisiä, jotka piipahtelevat autojen luona, pakkaavat niihin kukkatauluja ja lakkapintaisia pöytiä. Tai jotain muuta. Päivän parhaan ostoksen. Sitten he palaavat sisälle.

Arkku tai lipasto 50–70 euroa. Kahvimylly noin 20 euroa. Iso kristalli 20–50 euroa. Uimaharjun huutokaupassa hinnat eivät nouse lähellekään samaan kuin etelän suurissa kaupungeissa.

”Nyt koruja! Täällä on pari kiloa aarteita, varmaan Zippon sytkärikin joukossa. En ole edes koskenut, nämä tulivat lippaassa. Kymppi tarjottu. Kymmenen toinen. Onko vähän halpa? Ei voi mitään.”

Kops.

Huutokauppa Uimaharjun Kansantalolla on toisesta todellisuudesta.

Täällä kaikki huutavat

Kaikki Uimaharjussa puhuvat huutokaupasta, mutta miten himputissa sinne löytää? Missään ei näy opasteita. Edes Kansantalon oveen ei ole lyöty nitojalla lappua vinkkaamaan, että tässä se on.

Ei tarvitse. Viikonlopun toinen huutokauppapäivä alkaa virallisesti kello 12, mutta talo alkaa täyttyä jo puoltatoista tuntia ennen. Nämä ihmiset tietävät, minne menevät. Uimaharju on pieni kylä, ja kysyvä neuvotaan perille.

Virallisesti Uimaharju on yksi Joensuun taajamista. Käytännössä ajomatkaa kaupungista on 50 kilometriä pitkin Pielisjoen vartta ja ohi kylän tärkeimmän työllistäjän, Enocellin sellutehtaan. Vielä 1970-luvulla syrjäkylilläkin haistoi, milloin tuuli kävi Uimaharjusta päin. Nykyinen tehdas on hajuton ja huippumoderni. Silti se näyttää nostalgiselta. Muistolta Suomesta, joka eli metsästä.

Jotain kaihoisaa on Kansantalossakin. 1950-luvulta lähtien kyläläiset ovat kokoontuneet tänne kokouksiin ja päivätansseihin, bingoon ja katiskanrakennuskursseille. Porilainen huutokauppamies Esko Metsämäki löysi taloon viime marraskuussa.

”Vahingossa. Kiersin Suomea ja katsastin paikkoja, joissa huutokauppa voisi vetää. Kokeilin tätä, ja tupa oli heti täynnä. Koko rompekuorma meni että tsiu”, Esko kertoo.

Hän istuu kiireettömän oloisena jakkaralla keskellä Kansantalon salia. Moikkaa tuttuja. Vastaa, jos laatikoita purkavilla avustajilla on kysyttävää.

Marraskuun jälkeen Esko on pitänyt täällä 50 huutokauppaa, toisinaan vain viikon välein ja usein kolmena päivänä peräkkäin, niin kuin nytkin. Joka kerta sali pursuaa väkeä. Kaikki huutavat.

”Yritäpä samaa pääkaupunkiseudulla. Siellä kahdeksan huutaa, muut istuvat. Ihmisluonne on täällä niin eri, eikä ole huvipuistoja ja konsertteja kilpailemassa huomiosta.”

Eeva Ronkainen on huutokaupassa vapaaehtoishommissa.Joskus hän valitsee kivan tavaran palkkiokseen.

Eikä Esko oppisi suuressa kaupungissa tuntemaan asiakkaitaan nimeltä. Kukaan ei pysähtyisi kertomaan, että keitinpä eilen hirmu kattilallisen hirvikeittoa: ”Nyt suahaan olla rauhassa huutokaupassa koko viikonloppu.”

”Eivät he tänne tulisi, jos eivät diggaisi minua. Sen verran voin itseäni kehua.”

Uimaharjuun ja pois

Kuparinen koksiastia. Kristallinen kastemalja. Kullattu Sibeliuksen pää. Siskokset Eeva Ronkainen, 34, ja Petra Ronkainen, 27, ovat nostelleet myytäviä esille aamuseitsemästä. Petra kääntelee Arabian pulleamahaista lehmäkannua. Samanlainen oli siskosten mummolla.

”Me ollaan vapaaehtoishommissa. Saamme sitten valita täältä tavaraa, jos jokin miellyttää”, Eeva sanoo.

Eeva on kotoisin Uimaharjun tuntumasta ja ammatiltaan tarjoilija. Työkseen hän on tehnyt kaikkea muuta. Välillä hän valmisti johtosarjoja tuupovaaralaisessa yrityksessä, sitten opiskeli ympäristönhoitoa Iisalmessa. Nyt hän asuu 14-vuotiaan poikansa ja 10-vuotiaan tyttärensä kanssa Ukkolan kylässä, ihan tässä lähellä. Siellä hän antaa asiakkailleen hermoratahierontaa niinä päivinä, kun ei ole auttelemassa Eskoa.

”Kaupunki ei houkuta. Olen ollut pienestä saakka allerginen vähän kaikelle ja nyt olen herkistynyt sähköllekin. Isossa marketissa minulle tulee niin hypervilkas olo, että sieltä on päästävä heti pois.”

Sen sijaan Petra-sisko on jättämässä Uimaharjun. Puoliso Tommi Hiltunen on hakenut kaksi vuotta turhaan rakennuspuolen töitä, mutta ehkä Tampereella onnistaa. Miehen velikin asuu siellä.

Kun Petra muuttaa pois, Esko menettää apulaisen ja Petran appi mieluisan miniän. Oli appiukon ansiota, että Petrasta ja Tommista tuli pari. Tämä tykästyi nättiin nuoreen naiseen niin, että pyysi tältä puhelinnumeroa pojalleen. Viikon verran Petra ja Tommi skypettivät toisilleen. Sitten Petran kolmevuotias poika kysyi, milloinka sinä Tommi tulet käymään.

”Hän tuli seuraavana viikonloppuna. Se oli sillä selvä. Siitä on viisi vuotta, ja nyt meillä on kolme yhteistä lasta. Olen kotiäitinä niin kauan kuin rahatilanne sallii”, Petra kertoo.

Kello on varttia vaille kaksitoista. Eeva ja Petra kiirehtivät ehostautumaan ja vaihtamaan hikiset vaatteet siistimpiin.

Sitten se alkaa.

Sisustus uusiksi

Eskon ääni vyöryy salista eteiseen.

”Iskemätön, 70–80 euron nahkalaukku. Näissä me hävitään aina, mutta hävitään tahallaan. Kuka tarjoaa viitosen?”

Kops.

Uimaharjulaiset Seppo ja Eija Kärkkäinen ovat hyvissä tarkkailuasemissa korokkeella salin perällä. Katseet vahtivat pyörillä varustettua tarjoilupöytää. Se olisi kuin tehty kodin siniseen baarihuoneeseen.

Seppo ja Eija ovat kevään mittaan huutaneet kotinsa sisustusta uusiksi. Lakattu klaffilipasto, käsityötä, 200 euroa. Toinen, jonka kiinni juuttuneista laatikoista löytyi 50 käsinkirjottua liinaa, 40 euroa. Kymmenkiloinen messinkinen kattolamppu, 38 euroa.

Seppo ja Eija Kärkkäinen saivat huudettua himoitsemansa tarjoilupöydän.

Tyttärelle on saatu viisi eriväristä Ericssonin Cobra-puhelinta 50 eurolla kappale. Sellaisia näki 1970-luvulla Ruotsissa, jossa Eija ja Seppo paiskivat töitä kangastehtaassa. Perhe muutti takaisin Uimaharjuun, kun Eijan vanhemmat alkoivat sairastella. Nyt Eija kiertää laitoshuoltajana Uimaharjun koulussa, vanhustentalossa, nuorisotalossa ja terveysasemalla, joka tosin on kesät kiinni.

Seppo on jäänyt eläkkeelle Enocellin tehtaasta, mutta huutokauppa tuo tekemistä. Se on jäänyt häneltä väliin vain kahdesti. Ensin olivat äidin hautajaiset, sitten tädin miehen.

”Eskokin oli sitä mieltä, että syyt olivat hyviä.”

Kissankuppina Arabiaa

Esko Metsämäen sääntö numero yksi: asiakasta ei saa koskaan nolata. Paitsi jos joku jurrinen häirikkö on poistettava salista. Sitä tapahtuu harvoin.

Sääntö kaksi: pidä vauhtia. Kahden vasarannapautuksen väliksi jää keskimäärin 35 sekuntia, neljässä tunnissa menee 500 tavaraa. Meklarin suun pitää käydä koko ajan, ja jokaiselle huutajalle on jäätävä hyvä mieli.

”Huutokauppa on show must go on.”

Kahvimyllyt, kulmahiomakoneet, ruuvipuristimet, 1970-luvun emalikattilat. Kauppa käy. Ihmiset lukevat samoja sisustuslehtiä ja nettisivustoja, asuivat he Uimaharjussa tai Helsingissä.

”On keräilijöitä, sisustajia, mökki-ihmisiä ja niitä, jotka tekevät hankintoja lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Uimaharjussa käy myös noin kolmekymppisiä. Etelä-Suomessa sen ikäiset ostavat nettihuutokaupoista tai käyvät Ikeassa.”

Kaarina Huotilainen löysi pöydän. Edellisenä päivänä hän huusi pontikkapöntön.

Suurimman osan tavarasta Esko ostaa Ruotsista. Jos haluaa vanhaa ja vähän vauraamman oloista, kannattaa hakea sitä maasta, joka ei ole sotinut 200 vuoteen.

”Meillä meni kaikki sodassa kräks, ja jäljelle jäänyt on kulunut käytössä. Mummon mökissä voi olla kissankuppina Arabian kannu, joka ehjänä maksaisi tonnin.”

Eskolla on Ruotsissa yhteistyökumppaneita, joiden kanssa hän on tehnyt kauppaa yli 20 vuotta. Nämä hankkivat hyviä kuolinpesiä ja erottavat joukosta ruotsalaisia kiinnostavat tavarat. Esko ostaa heiltä kaiken, minkä tietää menevän kaupaksi Suomessa.

”Saan jättää sinne roskan, kuten huonot mööpelit ja 95 prosenttia kirjoista ja vaatteista. Loput pakataan kuorma-autoon. Kun kaveri ajaa sen Ruotsin-laivalle, se on muurattu niin täyteen, ettei aurinko mahdu paistamaan.”

Olo kuin lapsella jouluna

Joku avaa ikkunoita. Tauotonta kauppaa on jatkunut kaksi tuntia, eikä ilma salissa enää vaihdu. Eskon ääni on matala mutta kestää.

Ikkunaseinustalla on pino miljoonalaatikoita, jotka Esko on pakannut täyteen yllätystavaraa. Ensin hän huudattaa hinnan yhdelle laatikolle. 15 euroa. Sen jälkeen pino katoaa nopeasti. Vasara nakuttaa pöytää.

Pirkko Lappalainen on paikkakuntalaisia ja tietää, miksi miljoonalaatikot ovat hitti.

”Saa olla innoissaan kuin pikkulapsi, kun niitä penkaa. Minä olen saanut astioita, kynttelikköjä ja monenlaista mukavaa. Niiden arvo on vähintään kaksinkertainen huutohintaan verrattuna”, Pirkko kertoo.

Pirkko on istunut Kansantalolla monta kertaa yötä myöten. Hän on kuullut monen kiittelevän, että nyt on yksinäisellekin paikka, jonne tulla juomaan kahvia ja haastelemaan. Ja tekemään hyviä kauppoja.

Salista poistuu jäähylle vanhempi mies, joka on huutanut kukallisen posliinivadin pikkuleiville.

”Ja boolimaljan ostin. Käyn siihen Virosta votkoo”, hän sanoo kaverilleen.

Toinen mies kertoo ostavansa vain arvoesineitä. Hän vie ne Norjaan serkulleen, joka myy ne eteenpäin.

”Aina saan omani pois.”

Viljo Turusen salkussa on ainakin neljä kiloa huutokaupasta ostettuja kaulakoruja, rannerenkaita ja sormuksia.

Lama teki meklarin

Ei Esko Metsämäestä kauppiasta pitänyt tulla vaan urheilija. Poikana Huittisissa hän harrasti joka lajia ja oli kaikessa pienin mutta yksi parhaista.

17-vuotiaana Esko innostui moottoripyöräilystä. Hän ajoi pitkin pikatietä, kun autoilija kaasutti stop-merkin takaa hänen päälleen.

”Menin kappaleiksi. Oli selvää, ettei minusta tulisi koskaan pikajuoksijaa eikä ruumiillisen työn tekijää.”

Sen jälkeen se vain jotenkin alkoi. Vastaan tuli sekalaista tavaraa, jonka saattoi ostaa pois ja sitten myydä. Esko ei ollut koskaan edes käynyt huutokaupassa, kun hän ensi kertaa tarttui meklarin vasaraan.

1990-luvun alussa käynnistyi Eskon iso rupeama. Suomi sukelsi lamaan. Firmoja kaatui, konkurssipesiä selvitettiin. Huutokauppiaalle riitti töitä. Vuosikymmenen lopulla Esko osti Porista oman huutokauppakamarin, Majakan. Siitä tuli käsite.

Esko osti halleja ja niihin konteittain tavaraa. Hän myi sitä Majakassa ja veti salin täyteen maanantaisissa huutokaupoissaan. Kaikki Porissa tunsivat Eskon, ja hän tunsi kaikki. Hän osti kymmenen rekallista tavaraa, kun sai rahdin ilmaiseksi. Hankki kokonaisia kuolinpesiä taloineen.

”Se oli hienoa aikaa. Vanttuissa riitti virtaa.”

Sitten homma alkoi haista. Homeelta. Jotkut Eskon ostamista halleista osoittautuivat kosteuspesiksi. Hän vei kaupat oikeuteen ja hävisi. Tuli konkurssi ja sitten uhkailua ja muuta ikävää, josta Esko ei halua puhua. Sen sijaan hän kirjoittaa. Työn alla on omaelämäkerta. Valmiit sata liuskaa ovat tallessa pankin tallelokerossa.

Vaikeista päivistä on nyt kaksi vuotta. Muistoksi niistä on jäänyt kuume. Se nousee joka iltapäivä kolmen ja kuuden välillä, käy vähän yli 38:ssa. Mies on tutkittu päästä varpaisiin. Muuta syytä ei ole löytynyt kuin stressi.

Poikamiehen sormukset

Metsänhoitoesimies Väinö Ihalainen, 56, löysi pari kuukautta sitten Eskon kaupasta jotain, jota ei voinut ohittaa: kuusi kansiollista ruotsalaisia ensipäivän kuoria, vanhimmat 1940-luvulta, tuoreimmat tältä vuosituhannelta.

”Postimerkit ovat kuin pieniä taide-teoksia. Viehättävimpiä näistä ovat kuvat Ruotsin kuninkaallisista. 1970-luvun merkeissä kuningas on aivan nuori, sitten hänelle tulee perhettä rinnalle.”

Väinö Ihalainen etsii huutokaupasta lähinnä postimerkkejä. Mukaan on tarttunut myös muutama Orreforsin kristalliesine.

Omasta perheestään Väinö on huolehtinut ensin vanhempiensa omaishoitajana, nyt hoitamalla sairasta sisartaan. Hän asuu tämän kanssa aivan huutokauppasalin vieressä, mutta on malttanut pitää ostoksensa kohtuullisina. Kotiin on kasaantunut ainoastaan pokaaleja veteraanien SM-kisoista, mutta ne Väinö on hankkinut juoksemalla.

”Se on vikkeläkinttuinen menijä”, todistaa Väinön naapuri Viljo Turunen, 66.

Viljo teki 23 vuotta metsurin töitä samalle metsäyhtiölle kuin Väinö, mutta jäi työttömäksi alle 60-vuotiaana.

”Poikamiehen laittoivat tien päälle”, hän vinoilee.

”Se oli sitä aikaa, kun yhtiöllä vaihtui tilanne”, Väinö vastaa.

Vaikka ei Viljo kanna kaunaa, kun rahankin puolesta pärjää. On voinut hoitaa omaa metsää, tehdä lääninennätyksiä marjankeruussa ja harrastaa sijoittamista.

”Vaan kun hallitus löi sijoitusmarkkinat verolle, on sama sijoittaa huutokauppaan”, Viljo sanoo.

Viljon matkaan on lähtenyt huutokaupoista kahvikalusto, penkkiporakone, tinalautasia, hopeisia kynttilänjalkoja, satakunta rannekelloa ja neljä varashälytintä. Muun muassa. Kullanvärinen sohva on ulkovarastossa, koska ei mahtunut sisälle taloon. Viisirivisellä haitarilla Viljo soittaa kylätoimikunnan juhannusjuhlissa Metsäkukkia.

Vaikuttavin ostos on vanhassa salkussa. Sinne Viljo on huutanut neljättä kiloa koruja. Kauneimmassa kaulakorussa on 250 briljanttia, ja se sormusten määrä! Niillä poikamies voisi kihlata vaikka kaikki kylän naiset!

Viljo hymyilee leveästi.

Tavara on myytävää

Huutokauppiaan omasta kodista ei vanhoja esineitä löydy. Kerran Porin vuosinaan Esko ajatteli sisustaa antiikilla, mutta kaverit toppuuttelivat: Et kai sinä niin hullu ole, että viet uuteen kotiin vanhoja haisevia kaluja? Esko vastasi, että en tietenkään. Hän tilasi Kruunukalusteelta uudet.

”Minulle tavara on myytävää, ei keräilykohde. Olen täällä töissä.”

Elämä on mennyt ostaessa ja myydessä. Esko itse käyttää sellaisia sanoja kuin valittu tie ja elämäntapaintiaani. Takana on avoliittoja ja niistä kaksi lasta, joiden kasvua isä ei juuri ehtinyt seurata.

”Kasvattajana olen ollut häntäpäässä, mutta nykyisin olemme tyttären kanssa huippupari. Pidämme yhteyttä viikoittain, ja hän pärjää omalla urallaan.”

Siskokset Eeva ja Petra Ronkainen vetävät henkeä huutokaupan päätyttyä.

Huutokauppa on Eskolle leikkiä. Tarinat tulevat itsestään, eikä edes pulssi nouse. Sen sijaan tavaroiden raijaaminen kyllästyttää, ja myös äänihuulet ovat kovilla.

”On tämä raskasta työtä. Olen taas nousemassa tyhjästä, eikä tässä vieläkään rahassa kylvetä. Vaikka en minä rikkauksia havittele. Haluan tehdä itselleni hyvän olon, ja siihen suunnitelmaan kuuluu myös hyvä kaveri rinnalle.”

Kun sunnuntain huutokauppa päättyy, viimeisenä salissa istuu Viljo Turunen. Seppo ja Eija Kärkkäinen ovat jo kotona, mutta tulevat varmasti myös maanantaina. Väinö Ihalainen on lähtenyt Koitereelle kalaan.

Huomenna vielä viisi tai kuusi tuntia vasaranpauketta ja keskeytymätöntä tarinaa. Sitten Esko nousee autoonsa ja lähtee hakemaan Ruotsista lastia.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2013.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi