Joka aamu Ville-Veikko Hirvelä miettii, mihin haluaa elämänsä viimeisen päivän käyttää. Sitten hän tekee sen. Rahaa siihen ei tarvita, mutta tietokone on melkein välttämätön.

Joka aamu seitsemältä Ville-Veikko Hirvelä, 52, herää, istahtaa sängyn reunalle ja sulkee silmänsä. Hän ajattelee: Olen elossa. Olisin voinut kuolla eilen. Voin kuolla huomenna tai tunnin päästä. Joskus tulee aamu, jolloin en herää, mutta tänä aamuna heräsin.

Hetken hän pidättää hengitystään, jotta tuntisi vahvemmin, että hengittää.

Sitten, silmät yhä kiinni, hän kysyy itseltään: Kun kerran olen hengissä, mihin tämän ehkä viimeisen päiväni käytän? Mikä on tärkeintä, mitä voin maapallolla juuri tänään tehdä?

Elämän tarkoituksen pohdiskelu on Ville-Veikolle aamurutiini, vähän kuin hammaspesu.

Tänä aamuna hän on päättänyt käyttää päivänsä seuraavasti: osallistua kehitysyhteistyöjärjestö Siemenpuu-säätiön kokoukseen ja viimeistellä vetoomuksen, jolla yritetään estää Intian alkuperäiskansojen häätö asuinseuduiltaan.

Sitten on tämä haastattelu. Tämä häntä mietityttää. Että ymmärretäänkö hänet. Ettei vain kenellekään tulisi harmia. Sanat kun ovat niin hankalia.

Lupaan olla tarkka.

Sokerin peittämä elämä

Googlettamalla Ville-Veikosta selviää tämä:

Kansalaisaktivisti, askeetikko, modernin kulutusyhteiskunnan kriitikko.

Elää lähes täysin ilman rahaa.

Syö lähinnä roskiin heitettyä ruokaa.

Elää selibaatissa, koska ajattelee, että perheen perustaminen johtaa kulutuksen lisääntymiseen.

Kieltäytyi keväällä 1992 asevelvollisuudesta ja tuomittiin kuuden kuukauden ja 17 päivän vankeusrangaistukseen. Vankeusaikanaan valitti viranomaisille, koska vankilan elintaso oli liian korkea: huoneissa oli lämmitys ja piti syödä ei-dyykattua ruokaa. Ryhtyi 31 vuorokauden nälkälakkoon, koska yhtä mukavia oloja ei pystytä takaamaan kaikille maailman ihmisille.

Odotan haastatteluun ehdotonta, vihaista miestä.

Tuleekin menninkäinen. Ville-Veikolla on kiltti katse ja karhuisän kulmakarvat. Kahvilassa hän suostuu ottamaan vain kupillisen kuumaa vettä. Kahvia tai teetä hän ei juo. Eikä hän syö mitään, missä on sokeria.

Ville-Veikko vastustaa kuluttamista, sillä hänestä se tuhoaa ympäristön ja tekee ihmisistä onnettomia. 16-vuotiaasta asti hän on ostanut niin vähän kuin mahdollista.

Nykyisin hän käyttää elämiseensä noin 150 euroa kuukaudessa. Vuodessa hän tienaa keskimäärin 2 000 euroa. Rahat tulevat kirjoituspalkkioista ja raporteista, jotka liittyvät kehitysyhteistyöhön. Vaatteikseen hän huolii mieluiten sellaisia, joita kirpputorit eivät huoli. Työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea hän ei ota vastaan.

”Viimeksi ostin ulkoisen kovalevyn tietokoneeseeni.”

Se tapahtui keväällä. Kesällä Ville-Veikko on ostanut vain vihanneksia, kuivahtaneita alennusleipiä, pieniä välttämättömyyksiä.

Nelikymppiseksi asti Ville-Veikko nukkui yhteisöissä, joiden tiloista hän sai ilmaisen yösijan tekemällä palkatonta kehitysyhteistyötä. Kahdeksan viime vuotta hän on asunut Ruovedellä äitinsä ja isänsä luona. Hän muutti lapsuudenkotiinsa ollakseen sairaan mummonsa tukena ja auttaa nyt sairasta isäänsä. Ruuat kasvimaan antimista kokkaa äiti.

”Ei ole ihanneratkaisu olla ruokittavana vanhempiensa rahoilla. Minua kuitenkin tarvitaan kotona. Isä saa sairauskohtauksia eikä meinaa pysyä pystyssä.”

Itsestään Ville-Veikko suostuu puhumaan vain yhdestä syystä.

”Toivon ihmisten oivaltavan, että elämäänsä voi olla tyytyväinen, vaikka kuluttaisi vähän”, hän sanoo.

”On paljon säädöksiä, joilla yritetään rajoittaa ilmakehää tuhoavia päästöjä. Vain kulutustamme ei yritetä rajoittaa mitenkään. En tajua, miksei. Kaikki päästöthän aiheutuvat siitä. Oikeus ostaaja myydä ei ole ihmisoikeus, mutta se jyrää muiden oikeuksien yli.”

Mummon poika

Ville-Veikko muistaa vieläkin, miltä kotipihan piharatamot tuntuivat. Niiden lehdet, röpyliäinen pinta, tunne sormissa. Ei hän niiden nimeä tiennyt, oli vain niiden kaveri.

Se johtui mummosta. Mummo otti pienen Ville-Veikon kasvimaalle kitkemään ja opetti, että kaikkea mikä kasvoi maasta, piti kunnioittaa. Hän hoiteli Ville-Veikkoa ja siskoa, kun äiti kävi kolmivuorotyössä vaneritehtaalla ja isä nikkaroi puusepänverstaassaan.

”Mummo oli minulle tärkeä”, Ville-Veikko sanoo.

”Pienenä autoin häntä keräilemään villikasveja. Hän uskoi niiden parantavan sairaudet.”

Mummo oli köyhän perheen tyttö. Hän pelkäsi sairaaloita, joten hän päätti pitää itsensä hengissä syömällä terveellisesti.

Ensimmäisenä mummo jätti pois sokerin. Hän kielsi sen myös Ville-Veikolta. Mummon mielestä sokeri teki ihmisen kiukkuiseksi ja täytti kehon ylimääräisellä energialla.

”Kymmeniin vuosiin en ole syönyt sokeria. Ei tee edes mieli. Jotain mummo teki oikein, sillä hän eli 99-vuotiaaksi asti.”

Muistaa Ville-Veikko myös yksinäisyyden. Se oli hyvää yksinäisyyttä, sellaista, joka ei tehnyt surulliseksi. Hän tykkäsi leikkiä yksin ja kävellä metsissä yksin.

Täytettyään 12 vuotta Ville-Veikko yritti olla kuten muut. Piti tarkkailla, millaiset farkut muilla oli ja mitkä mielipiteet olivat oikeita. Se oli raskasta, mutta hän pääsi porukoihin. Hän jaksoi sitä kaksi vuotta.

”Sitten tajusin, etten minä ole tuo tyyppi.”

Se oli viimeinen kerta, kun Ville-Veikko yritti olla kuten muut.

Maailman vääryyksiin hän havahtui 16-vuotiaana, kun näki uutisen Kamputsean nälänhädästä. Telkkarissa näkyi tuhansia kuolevia.

Oli toimittava. Seuraavana päivänä Ville-Veikko piti koulussa aamunavauksen, jossa hän ilmoitti, että kaikkien on tuotava vähintään sata markkaa nälkään kuolevien pelastamiseksi, ja opettajien mieluusti kolmesataa. Sen jälkeen hän kävi ripustamassa koulun seinälle kaaviokuvan Kamputsean tilanteesta.

Hän ei muista, miten luokkakaverit tempaukseen suhtautuivat. Sillä ei ollut merkitystä. Sillä oli, että rahaa tuli.

Koti omistaa ihmisen

Mielenrauha alkaa kodista. Jos ihmisellä on koti, hän kuuluu johonkin. Kun kuuluu johonkin, tuntee itsensä merkitykselliseksi. Kun tuntee itsensä merkitykselliseksi, shoppailuhinkua ei synny.

Tämän Ville-Veikko tietää, koska koko elämänsä hän on auttanut niitä, jotka ovat menettäneet kotinsa.

Lukion jälkeen hän alkoi opiskella sosiaalipsykologiaa Tampereen yliopistossa ja filosofiaa Jyväskylässä. Gradut jäivät tekemättä, koska tuli tärkeämpää tekemistä. Turun Emmaus-työyhteisössä Ville-Veikko alkoi auttaa Angolan sotapakolaisia. Hän nukkui patjalla Emmauksen lattialla tai vintillä.

”Tunsin tilan kodikseni, vaikken omistanut sen seiniä. Kun auttaa muita ja tuo maailmaan jotain merkityksellistä, olo ei ole koskaan juureton. Maailmassa voi olla kuin kotonaan.”

1980-luvun lopussa Ville-Veikko dyykkasi kaiken ruokansa roskiksista. Niistä löytyi tuoreita, syömäkelpoisia herkkuja. 1990-luvun hän eli ylijäämäruualla, jonka hän haki ravintoloista, kouluista tai kauppojen takapihoilta. Muuten hyvät ruuat olisivat päätyneet roskiin.

”Dyykattu ruoka on parempaa kuin ostettu, koska siitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla.”

Viime vuodet Ville-Veikko on tehnyt vapaaehtoistyötä Intian alkuperäiskansojen puolesta. Intian hallitus on yrittänyt häätää adivaseiksi kutsuttuja heimoja synnyinsijoiltaan, metsistä, joissa nämä ovat eläneet sukupolvesta toiseen. Tälle asialle Ville-Veikon sydän palaa. Hän on vieraillut heimojen luona neljä kertaa ja palannut joka kerta yhä vaikuttuneempana.

Adivasit asuvat metsässä ja juurtuvat maisemaansa. Samassa metsässä ovat asuneet heidän isovanhempansa, isoisovanhempansa ja isoisoisovanhempien isovanhemmat.

”Adivasit eivät omista kotiaan, koti omistaa heidät”, Ville-Veikko sanoo.

”Adivasit miettivät, mitä voisivat tuoda maailmaan, kun me mietimme, mitä voisimme maailmasta kuluttaa. Yritämme ostaa tavaroita, jotta kuuluisimme joukkoon. Siksi moni on niin levoton. Yksikään tavara ei tuo mielenrauhaa.”

Suurimman vaikutuksen Ville-Veikkoon on tehnyt adivasien tyytyväisyys.

”He ovat tyytyväisiä, vaikka eivät meidän näkökulmastamme omista mitään. Meiltä taas puuttuu aina jotain. Meitä vaivaa loputon tyytymättömyys.”

Pesä oksien alla

Vaimoa tai lapsia Ville-Veikolla ei ole. Seurustelu on ollut joskus hilkulla.

Kerran Ville-Veikon piti paeta metsään saakka. Yksityiskohtia hän ei halua kertoa, jotta kukaan ei pahastu, mutta jotenkin näin se meni: Oli maaliskuu 1988. Ville-Veikolla oli naisystävä, joka toivoi parisuhdetta. Ville-Veikko ei. Suhde oli mutkikas, kuten suhteet ovat, eikähän keksinyt muuta keinoa irtautua kuin muuttaa kahdeksi kuukaudeksi metsään.

Hän pakkasi selkäänsä muovikelmua, patjan ja pari paksua peittoa ja käveli Tampereen Sääksjärven pöheikköön. Kilometrin päästä kävelytiestä hän löysi suojaisan paikan ja rakensi pesänsä.

Öisin hän kietoutui muoviin. Ei tullut kylmä.

”Muovi hikoili. Se oli molemmista päistä auki, mutta keräsi hengityksestäni vesihöyryä sisälleen. Muuten nukuin hyvin.”

Ruuan Ville-Veikko haki läheisestä roskiksesta. Lumen alta hän löysi välipalaksi vanhoja, koppuraisia sieniä. Päivät hän pötkötti pesässään.

”Luin muovikelmuni alla Hegelin Logiikan tiedettä. Mietiskelin, miten logiikan rakenteet ohjaavat meitä maailmaa tuhoavaan suuntaan.”

Kun elää metsässä, alkaa vaistota muiden elävien olentojen läsnäolon. Ville-Veikko tunsi, että hänen ympärillään asusti paljon lintuja ja oravia. Niitä oli joka puussa, ja hän alkoi murehtia, miten ne pärjäisivät, jos tulisi pakkanen.

”Vasta kun jättäytyy täysin yksin, ymmärtää, ettei ole koskaan yksin.”

Metsätempauksensa jälkeen Ville-Veikko eli vuosia selibaatissa.

”Tunsin itseni vapaammaksi niin. Parisuhteeni ovat ohjanneet minua väärään suuntaan.”

Varaa olla ilman

Kun mummon kunto alkoi heikentyä, Ville-Veikko tiesi, mitä tehdä. Hän jätti yhteisöelämän, muutti lapsuuskotiinsa ja pysyi mummonsa tukena.

”Mummo kammosi sairaalaa. Halusin, että hän saisi elää loppuun asti kotona.”

Ville-Veikko jakoi huoneen mummon kanssa. Kylvetti, nosti ja talutti vessaan.

Mummon mielestä Ville-Veikko oli elänyt hyvin. Auttanut heikoimpia, keskittynyt itsensä sijasta muihin. Kun mummo neljä vuotta sitten kuoli, yhteiseen huoneeseen jäi Ville-Veikon mielestä erityinen, lämmin tuntu.

Myös äiti ja isä tukevat Ville-Veikkoa. Tosin eivät he kuulemma harmistuisi, vaikka tämä valmistuisi yliopistosta.

Täydellistä mielenrauhaa ei Ville-Veikkokaan ole saavuttanut. Viimeksi häntä potutti, kun tietokone alkoi hajoilla. Piti hankkia uusi, jotta pystyisi jatkamaan maailman pelastamista.

”Ostaminen tuntuu inhottavalta. Onneksi löysin huutokaupasta käytetyn koneen viidellä eurolla, se helpotti hiukan. Tietokone on välttämätön, jos haluan vaikuttaa muuhunkin kuin omaan hiilijalanjälkeeni.”

Kun Ville-Veikko kirjoittaa vetoomuksen Intian hallinnolle, hän uskoo, että se luetaan. Jos ei lueta, hän kirjoittaa uuden. Ja uuden.

”Miten voisin olla auttamatta? Miten voisin keskittyä tienaamaan itselleni rahaa, kun suurimmalla osalla ihmisistä ei ole mitään?”

Suomalaisesta ei tule adivasia, ja harva haluaa kaivaa ruokaa lumesta. Mistä voisin aloittaa maailman parantamisen?

”Siitä, että suljet joka aamu silmäsi ja mietit, mikä on tärkeintä, mitä juuri sinä voit tehdä.”

Entä jos suljen silmäni ja tajuan, että haluan suunnitella ihania laukkuja?

”Jos ne ovat laukkuja, jotka ovat tarpeellisia kaikille, ryhdy suunnittelijaksi. Jos niitä voivat ostaa vain tarpeeksi rikkaat ihmiset, voiko niiden suunnittelu olla elämäntehtäväsi?”

Ville-Veikon mieleen nousee joka aamu yksi ajatus:

”Minulla on varaa olla ilman. Se on tarkoitukseni tässä elämässä.”

Ville-Veikko Hirvelä on kansalaisaktivisti, joka vastustaa kuluttamista ja puolustaa maapallon köyhimpiä. Hän asuu Ruovedellä lapsuuskodissaan, auttelee sairasta isäänsä ja syö mieluiten dyykattua ruokaa. Hän on tehnyt koko elämänsä vapaaehtoistyötä kehitysmaiden hyväksi.

Lisää hyvää luettavaa saat, kun tilaat Kodin Kuvalehden! Tilaa tästä!

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.