Ilona Rauhala oli papin tytär, joka lopetti joka ilta päiväkirjansa toiveeseen: P.S. Siunaa tulevaa aviomiestäni. Nyt Ilona on kahdesti eronnut psykologi, joka tietää, että ehjäksi voi tulla vain, jos menee ensin rikki.

Ilona Rauhala tempaisee arkun auki. Tässä se nyt on, pällisteltävänämme: hänen lapsuutensa. Sievästi aarrearkussa, hallituissa pinoissa, täydellisesti lajiteltuna.

"Olen jäsentänyt menneisyyttäni aina. Nelivuotiaasta asti", psykologi hymyilee.

Arkkuun on tallennettu vain olennaisin. Rakkauskirjeet. Satasivuiset vuodatuskirjeet tyttökavereilta. Kymmenet silmälasit, kuuminta pullonpohjamallia 80-luvulta. Raamattu, sivut mustanaan alleviivauksia ja 15-vuotiaan Ilonan omia huomautuksia, kuten ”synti on kuin lumivyöry, kasvaa vieriessään”.

Ilman rillejä ja Raamattuakin Ilonasta olisi saattanut tulla Ilona: tämä 40-vuotias kahden pojan äiti, tv-ohjelmista ja kirjoistaan tunnettu psykologi, joka rakastaa suorapuheisuutta ja kotinsa ikkunasta avautuvaa Helsingin keskustanäkymää.

Mutta ilman päiväkirjojaan hän olisi joku muu. Päiväkirjat täyttävät arkun. Jokaisen päivän jokainen merkintä alkaa lauseella ”Rakas taivaallinen isä”, ja loppuu lauseeseen ”P.S. Siunaa tulevaa aviomiestäni”. Tekstit alun ja lopun välissä ovat vähemmän hartaita.

"Lähinnä angstia. Katso nyt tätä käsialaakin. Aika ahdistunut täytyy ihmisen olla, jotta nyhertää näin täydellistä käsialaa. Haluatko muuten nähdä kiltteystaulukkoni?"

Suorastaan vaadin.

Ilona kaivaa arkun pohjalta ensimmäisen päiväkirjansa. Hän alkoi pitää sitä nelivuotiaana, kun äiti oli työmatkalla Yhdysvalloissa. Ilona piirsi kuvat, isä kirjoitti. Loppusivuille rustattiin kiltteystaulukko.

Aina kun Ilona teki kiltteyden, kuten petasi sänkynsä tai nielaisi raivarinsa, isä liimasi taulukkoon tähtitarran. Kahdessa viikossa tyttö kahmi 116 tarraa. Saalis on mykistävä siihen nähden, että hän oli siskoksista se vaikeampi. Se, jonka käsissä tavarat hajosivat helpommin, jonka ääni oli kovempi ja kiukku kiehahtavampaa.

Molemmat vanhemmat olivat teologeja. Avarakatseisia pohdiskelijoita, jotka halusivat opettaa tyttärensä ajattelemaan.

"Vanhempani olivat erinomaisia kasvattajia. Niin erinomaisia, että kuvittelin, että perheemme olisi jotenkin muita hienompi. Että elämämme etenisi suorempaan kuin muiden. Uskoin siihen niin kauan, kunnes kaikki romahti."

Tyrmäys hiekkalaatikolla

Jipii, me muutetaan Ruotsiin! Jee jee jee!

Ilona hyppi ja hosui. Jumittui hissiin, pääsi hissistä ja jatkoi hosumistaan. Kailotti vastaantulijoille, että muutetaan tässä justiinsa Uppsalaan.

Isä oli saanut pestin kansainvälisen kristillisen järjestön johtajana. Ilona tajusi suunnitelmasta lähinnä laivan. Se haisi ihanasti vadelmaveneiltä.

Hän oli valmis. Valmis ja kolmivuotias, osasi puhua jo ruotsiakin. Kuunnelkaa vaikka: päläpälälösadoörtrirrmrmröwdjposdpof.
Tuolta ruotsi hänestä kuulosti. Juuri noin hän sitä puhuisi.

Uuden kerrostalokodin pihassa Ilona ryntäsi suoraan hiekkalaatikolle. Lapsia oli paljon. Ilona tuumi, että ensin voitaisiin vetäistä kierros kirkonrottaa, kuten vanhassakin pihassa, Helsingin Kalliossa. Niinpä hän ehdotti: päläpäläplrrösdpof.

Muut tuijottivat. Ilona päätti tarkentaa: höpläpäjoioi.

Lapsi kerrallaan nousi ja häipyi. Pian Ilona huomasi istuvansa hiekkalaatikolla yksin.

"Kuulostaa vitsiltä, mutta minulle se oli tragedia. Pettymys, joka itkettää vieläkin. Suomessa olin ollut pihan rohkein lapsi, mutta tuon jälkeen jokin minussa muuttui. Pariin vuoteen en suostunut astumaankaan ruotsalaiseen päiväkotiin."

Ilona kiersi pappi-isänsä mukana häissä ja hautajaisissa. Hän pääsi kurkistamaan miljonäärien koteihin, juoppojen koteihin ja juoppo-miljonäärien koteihin. Kun ihmiset vyöryttivät isälle sydänsurujaan, Ilona teeskenteli nakertavansa vohvelikeksejä. Oikeasti hän kuunteli. Maisteli mielessään jokaista sanaa ja mietti. Miksi tuolla on noin paha olla? Miksi tuolla toisella ei? Miksi juuri tuo erosi? Miksi tuo toinen ei?

Hän päätti oppia ymmärtämään. Niinä hetkinä, vohvelinmurut suupielissään, hän valitsi tulevan ammattinsa.

Nopeasti Ilona oppi, kuinka ollaan oikein. Kuinka heittäydytään hetkessä ilosta suruun, syntymästä kuolemaan ja naurusta itkuun. Miten käyttäydytään, kun kätellään lapsensa menettäneitä vanhempia, ja millainen ilme otetaan, kun halataan heti sen jälkeen hääparia.

Ennen kyläreissua isä saattoi tempaista pikapreppauksen siitä, kuinka toimia, jos nenän eteen ilmestyisi pahaa ruokaa. Vaihtoehdot: A) Sanotte ääneen yäk. B) Vedätte suun mutruun ettekä maista. C) Maistatte ja kiitätte.

"Isä tarkoitti vain hyvää, mutta joskus hänen kasvatuksensa muistutti valmennusta. Nykyään työskentelemmekin samalla alalla: yritysvalmentajina."

Edustuslapi rökittää takaisin

Kun kuusivuotias Ilona sai pikkusiskon, idylli hipoi täydellistä: arvostettu pappi ja hänen pappivaimonsa, kolme kaunista tytärtä, jotka lauloivat moniäänisesti ja soittivat viulua, pianoa, huilua, oboetakin.

Ilona uskoi olevansa erityisen perheen erityinen lapsi, suruilta suojattu tyttö. Olihan papin tytär näköalapaikalla, hieman maasta irti, pikkuisen lähempänä taivasta kuin tavalliset lapset. Ei kai sellainen tyttö voisi särkyä?

Sitä lapsuutta hän rakasti. Sama lapsuus uuvutti häntä.

Ei Ilona ollut luontainen enkeli. Hänen piti pinnistellä. Kylässä hän hillitsi itsensä aina. Raivarit iskivät vasta kotona. Silloin, kun viikossa oli viimein tyhjä, ohjelmoimaton hetki.

"Vaikka vanhemmat hyväksyivät temperamenttini, tunsin itseni edustuslapseksi. Papin tyttären rooliin kuului odotuksia, jotka piti lunastaa. Aina piti olla fiksu, filmaattinen ja valloittava. Tai niin luulin. Aloin kuvitella, että koska tunsin myös ahdistusta, minussa oli oltava jotain rakenteellista häikkää."

Ilonan koti-ikävä ei hellittänyt, vaikka siansaksa vaihtui ruotsiin. Kun hän oli yhdeksänvuotias, perhe päätti muuttaa takaisin Suomeen, Lohjan Virkkalaan.

Ilona oli juuri saanut silmälasit. Hyvä puoli oli se, että ne veivät huomion pois hänen hammasraudoistaan. Huono puoli oli se, että koulussa häntä haukuttiin rillipiruksi.

"Rökitin täysillä takaisin, vaikka en tosiaankaan ollut se kedon kaunein kukka. Selvisin esittämällä ylpeää. Annoin ymmärtää, että kiusaaminen on dorkaa, ja sain nopeasti sydänystäviä."

Mummo oli mestariompelija ja kouli Ilonasta ja Elinasta samanlaiset taiturit. Ompelunhimoa lisäsi se, että siskokset pyörittivät omaa talouttaan. Äiti oli kyllästynyt lastensa alituiseen rahan ruinaukseen ja päättänyt, että kumpikin saisi 200 markan kuukausirahan, jonka pitäisi riittää kaikkeen: vaatteisiin, leffalippuihin ja karkkipäivän karkkeihin.

Yhdeksänvuotiaasta asti Ilona ompeli vaatteensa itse. Untuvatakit, nahkatakit, verkkarit, villakangastakit, silkkiset iltapuvut, suorat housut – kaiken. Kun hän näki kaupassa takin, hän hahmotti heti, miten tekisi itse samanlaisen ilman kaavoja. Salaa hän himoitsi Lacosten jumalaisia pikeepaitoja.

"Koska minulla ei ollut varaa merkkivaatteisiin, tein erilaisuudesta tavaramerkkini. Hiffasin, että olen vähän outo, ja vedin sen äärimmilleen. Olinkin sitten tosi outo. Ompelin ihan käsittämättömiä haaremipussihousuja ja Robin Hood -viittatakkeja."
Koulussa Ilonalta kysyttiin usein, olivatko hän ja Elina oikeasti siskoksia. Elinahan oli niin ihana ja kiltti, pukeutumistyylikin niin elegantti. Sittemmin Elina Vettenranta kruunattiin vuoden 2006 Tangokuningattareksi.

14-vuotiaana Ilona ilmoitti, että haluaa lähteä vuodeksi Coloradoon, vaihto-oppilaaksi tuttavaperheeseen. Vasta Amerikassa hän antoi itselleen luvan olla tavallinen. Sulautua massaan ja pukeutua säärystimiin.

Morsian mätkähtää alas

P.S. Siunaa tulevaa aviomiestäni.

Tuon toiveensa Ilona oli kirjannut jokaisen päiväkirjamerkintänsä loppuun ala-asteelta asti. Siunaa jooko, anna minulle mies, muuta en pyydä.

Hän halusi naimisiin nuorena, kuten äiti ja isä ja mummo ja vaari. Niin elämän pitäisi mennä. Niin se menisi, kun eläisi tarpeeksi hyvin ja oikein.

Yläasteella rukoukset alkoivat tuottaa tulosta. Ilona tapasi seurakunnan nuortenillassa kaksi söpöä kaverusta. Hän ihastui molempiin. Molemmat ihastuivat häneen. Itsevarmempi tunnusti rakkautensa, ja 19-vuotiaana Ilona seisoi jo alttarilla. Yhtä aikaa vihittiin myös Elina-sisko sulhasineen.

Näin mahtipontisiin häihin ei edes Ilonan mielikuvitus ollut yltänyt: kaksoishäät, ja yli 300 vierasta.

"Silloin se tuntui luontevalta. Jälkeenpäin olen miettinyt, että ei hyvänen aika. Miksi kukaan ei sanonut, että ei sitä pakko ole lapsena naimisiin mennä."

Kului neljä vuotta, ja Ilona alkoi haluta vauvaa. Mies halusikin eron.

Ehkä siitä Ilona olisi vielä selvinnyt.

Mutta ei tästä: myös hänen vanhempansa ilmoittivat omasta avioerostaan.

Maailma romahti. Vääristyi vieraaksi. Kaikki, mihin Ilona oli uskonut, oli yhtäkkiä hajonnut.

"Olin seuraavat vuodet täysin hukassa. Masennuin, biletin ja roikuin huonoissa ihmissuhteissa. Koko perheemme masentui yhtä aikaa. Emme pystyneet auttamaan toisiamme, yritimme vain selvitä. Toisaalta on hyvä, että maailmankuvani romahti. En haluaisi olla enää se tyyppi, joka silloin olin."

Pienestä pitäen Ilona oli treenannut eläytymistä muiden tuskaan. Omaansa hän ei hallinnut. Ystävät, terapia ja psykologian opinnot helpottivat, mutta uusi, tuhoisa seurustelusuhde jarrutti toipumista.

Eräänä kesäpäivänä äiti tokaisi, että oli lähtemässä Lappiin vetämään hiljaisuuden retriittiä. Lähtisikö Ilona mukaan?

"Sen viikon aikana sain kerättyä niin paljon voimia, että pystyin repäisemään itseni irti suhteestani. Tajusin, että haluan lopettaa helvetillisen bilettämisen enkä halua elää alkoholistin kanssa."

Murrosikä 35-vuotiaana

26-vuotiaana Ilona tutustui työpaikallaan mieheen. Kivaan ja kravattikaulaiseen, joka tuli aina järkyttävän aikaisin töihin.

"Sanoin Elinalle, että jos mä kunnon miehen haluaisin, niin se olisi tossa. Elina kysyi: No mikset halua? Aloin miettiä, että ehkä minun ei tarvitsekaan olla boheemirenttujen kanssa koko elämääni."

Kahden vuoden kuluttua juhlittiin häitä. Pieniä ja kotoisia, morsiamen toiveesta.

"En halunnut sitä teatteria toista kertaa."

Kun puhe siirtyy lapsiin, Ilonaa itkettää hiukan. Ei surusta, ei pelkästä ilostakaan. Ehkä siksi, että äitiys on muuttanut häntä enemmän kuin mikään muu.

"Muutuin naarasleijonaksi heti kun olin synnyttänyt. Olin niin onnellinen. Lapsena olin vaikea koheltaja, joten en koskaan kuvitellut, että olisin äitinäkään täydellinen. Se on tehnyt äitiydestäni helpompaa. Uskon, että ei ole olemassa edes riittävän hyvää vanhemmuutta – on vain epäonnistuvaa vanhemmuutta. Kun hyväksyy sen, voi ottaa lapsistaan vastuun ja lakata kalastelemasta heidän synninpäästöään."

Muiden silmissä Ilona vaikutti täydelliseltä emolta. Hän heijasi vauvojaan kantoliinassa, imetti pitkään ja nukutti perhepedissä. Iltaisin hänellä oli tapana kysyä pojiltaan kolme kysymystä: Mikä päivässä oli parasta? Mikä jäi harmittamaan? Mistä haluat nähdä unta?

Avioeroon Ilona ja hänen miehensä päätyivät yhdessä vuosien harkinnan jälkeen. Ero satutti, mutta ei murskannut.

"Lasten näkökulmastahan ero on aina perseestä. Se on fakta, jonka vanhemmat joutuvat sietämään. Useimmiten parit eroavat, koska heidän välillään on jännitteitä, joita ei pystytä purkamaan. Jos riidat vain pahentuvat eron jälkeen, ongelmaa ei ole ratkaistu. Lapsilla on oikeus elämään, jossa ei tarvitse kuunnella aikuisten jarnauksia.

Pojat ovat nyt 9- ja 11-vuotiaita, ja Ilonalla on lämpimät väliin entiseen mieheensä.

"Lapsillani on mielettömän upea isä, äitipuoli ja kaksi pikkusisarusta. Heidän toinen kotinsa on ihana, ja tiedän, että he viettävät siellä hyvää, mielenkiintoista elämää. Voin olla vain kiitollinen."

Heti eron jälkeen, 35-vuotiaana, Ilonaan iski kuitenkin murrosikä. 20 vuotta jälkijunassa, mutta sitäkin rajumpana.
"Latasin vanhempieni päälle täyslaidallisen tunteita. Kerroin, mikä minua lapsena oli kuormittanut ja kuinka äärettömän tärkeitä he minulle ovat. Se oli rankkaa mutta välttämätöntä. Nyt olemme valtavan läheisiä."

Aika juosta

Kiitos, että olen terve. Kiitos, että minulla on ihanat lapset. Kiitos, että minulla on ihana koti. Kiitos, että asun elämänmakuisella paikalla. Kiitos, että minulla on työtä. Kiitos, että nautin työstäni. Kiitos, että minulla on paljon rakkaita ystäviä. Kiitos, että minulla on jalat jotka kantavat. Kiitos, että olen saanut rakkautta osakseni. Kiitos, että hengitän.

Ote on kiitollisuuspäiväkirjasta, jota Ilona alkoi pitää eronsa jälkeen. Enää ei näy Rakas taivaallinen isä -aloitusta, sillä vaikka Ilona on hengellinen, uskovainen hän ei ole. Eikä näy aviomieslopetustakaan.

"En haaveile enää naimisiinmenosta. Minulla on ollut kaksi ihanaa aviomiestä, ja olen saanut osakseni paljon rakkautta. Mutta parisuhteeseen uskon yhä. Se on hienointa, mitä ihminen voi kokea."

Mitä useammin Ilonan on pitänyt rakentaa elämänsä alusta, sitä omemmalta se on alkanut tuntua.

Nyt hän asuu juuri siellä missä haluaa, Helsingin ydinkeskustassa, ja nauttii ystäviensä tapaamisesta, lähiravintoloista ja katuhälinästä.

Hän tekee juuri sitä työtä, jota rakastaa. Hän tekee sitä paljon kotoa käsin, koska rakastaa vielä enemmän poikiaan.
Ja hän on palkannut personal trainerin.

"Ennen olin niin psykologia, pelkkää henkeä muka vaan. Tuntuu mahtavalta viimein juosta."

 

Tätä et tiennyt ilonasta:

”Olen ulkoistanut kaikki mahdolliset kotityöt. Kotonani käy viikkosiivooja, joka myös lajittelee pyykit, vaihtaa lakanat ja tyhjentää tiskikoneen. Käytän pesulapalveluita ja syön paljon ulkona. Pari kertaa vuodessa palkkaan raivaajan, joka heittää kaapeistani turhat roinat pois. En halua tuhlata aikaani siivoamisesta purnaamiseen ja stressaamiseen.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Lue myös
Kirjailija Elina Hirvonen: Kukaan ei nähnyt pahaa oloani

Nyrkkeilijä Jussi Koivula: En halunnut hyvä vanhempia, halusin omani

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.

Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Rakastan kielikuvia ja oivaltavia viisauksia – maailma on pullollaan viisautta! Robin Hobbin kirjasta Ship of Magic muistan lukeneeni vapaasti suomennettuna tällaisen lauseen: ’Liiallinen ajatteleminen johtaa vain kurjuuteen ja epätoivoon.’

Se osui ja upposi. Tämä on ollut jo pitkään yksi kompastuskivistäni. Liiallinen ajattelu laittaa vain pään solmuun ja tekee ongelmia asioista, jotka todellisuudessa ovat hurjan yksinkertaisia.

Elämää voi elää vain elämällä, tässä ainutkertaisessa hetkessä, ottamalla asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat, ihmetyksellä rakastaen ja päästämällä irti."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2012.

Sami Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika, josta tuli teininä asuntosijoittaja ja aikuisena tyylin ammattilainen.
 

Mies tulenpunaisessa kaulaliinassa horjuu kiipeilytelineen päällä. Okranväriset mokkakengät luistavat metallitangoilla. Joskus tässä uskalsi vaikka juosta!

Samassa telineessä Itä-Helsingissä Sami Sykkö, 43, on nimittäin keikkunut tuhat kertaa ennenkin. Taitavammin vain ja paljon järkevämmissä vaatteissa.

Lapsena vaatteiden valinta oli helppoa. Keväästä syksyyn Sami puki pihalle äidin tekemät collegehousut, syksystä kevääseen äidin tekemät toppahousut.

"Minulla oli kaksi asua, ja tykkäsin käyttää niitä. Panostin mukavuuteen."

Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Samilla ei ole enää toppahousuja, mutta 70 paria muita. Collegekankaan tilalla on pellavaa ja kašmiria. Ja villaa, niin kuin nyt kaulassa oleva pariisilaisesta muotihuoneesta ostettu kaulaliina, joka sopii hienosti syksyn väreihin.

Se ei ole sattumaa.

Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja entinen päätoimittaja.

Sami on tyylin ammattilainen. Hän kirjoittaa pukeutumisesta, sisustuksesta ja muotoilusta juttuja  ja kolumneja, blogia ja kirjoja. Hän kommentoi televisiossa itsenäisyyspäivän vastaanoton asuja ja kertoo, miten maailmalla pukeudutaan seuraavan sesongin aikaan.

Hänestä itsestään ei voi kertoa kertomatta myös entisiä asioita. Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja Glorian entinen päätoimittaja. Entisistä asioista kaikkein eniten entinen hän on poika A-talon B-rapusta.

Ympäri kaksiossa

Puhelimeen vastattiin aina. Heti. Mistä sitä tiesi, vaikka jollakin olisi jäänyt avain sisälle ja hellanlevy päälle?
”Syköllä, Sami puhelimessa”, Sami vastasi.
”Syköllä”, vastasivat äiti ja isä.

Isä Matti oli taloyhtiön talonmies. Hän avasi rappujen ovet aamuseitsemältä ja lukitsi ne iltayhdeksältä. Siinä välissä oli täysi työpäivä: lumitöitä, hanojen korjausta ja kotiovien avaamista.

Äiti Ritva oli taloyhtiön siivooja. Hän siivosi A-, B- ja C-talot, kaikki 12 rappua. Lisäksi kolme saunaa, kuusi pukuhuonetta ja pyykkituvat. Työaika oli virallisesti kolme aamupäivää viikossa, mutta kauemmin siinä meni. Äiti kuunteli mielellään vanhusten tarinoita.

Perhe asui kaksiossa. Nyt Sami seisoo ulkona sen ikkunoiden alla ja selittää, miltä sisällä näytti. Olohuoneessa oli oranssiruskeat Marimekon verhot, makuuhuoneessa kirjahylly, alkovissa äidin kutomakone. Kapea ikkuna isompien välissä kuuluu keittokomeroon.
"Kaksiossa pääsi kulkemaan ympäri. Sellaiset asunnot ovat kauhean kivoja."

Levysoitinta Syköillä ei koskaan ollut, mutta televisio oli. Kuusivuotiaana Sami katsoi siitä taitoluistelun EM-kisoja. Kun kisat päättyivät, Sami pyysi isää soittamaan luisteluseuraan.

Lähiseuran harjoitukset olisivat viikon päästä. Sami halusi jäälle heti.

Luistelusta tuli vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa.

"Isä etsi puhelinluettelosta toisen seuran, ja minä pääsin luisteluharjoituksiin seuraavana päivänä. Niin päädyin Helsingin taitoluisteluklubiin. Se oli silloin Suomen menestynein seura, Helsingin Sanomien Aatos ja Jane Erkon perustama."

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Isä ehdotti val-mentajalle, että kerran viikossa tai kuukaudessa voisi olla leikkitunti. Ei tullut kuuloonkaan.

Jos aamuharjoitukset ennen koulua olivat Pirkkolan jäähallissa, isä lähti kuskiksi ja meni itse uimahalliin. Myllypuron-aamuina äiti istui jääkylmän jäähallin kahviossa ennen sen aukeamista ja neuloi Samille villasukkia ja slipovereita.

Joka päivä koulun päättyessä pihassa odotti sinapinruskea Opel. Matkalla jäähallille Sami söi eväsrasiasta juusto-makkaraleipiä. Luistelu ei häirinnyt koulunkäyntiä: Sami oli luokkansa paras.
Lapsena oloa se häiritsi.

"Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja isä uhrasivat niin paljon."

Jos Sami ei olisi luistellut niin tosissaan, hän olisi saanut uida ja hiihtää. Valmentaja kielsi: ne kehittivät vääriä lihaksia. Hän olisi voinut luistella muiden lasten kanssa sillä kentällä, jonka isä jäädytti kotipihaan. Valmentaja kielsi: terät olisivat menneet pilalle. Äidin ja isän mielestä luistelu oli liian totista. He eivät asettaneet Samille tavoitteita.

Sami asetti.

"Luistelu oli kallista. Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja iskä uhrasivat niin paljon."

Yksi uhrauksista oli tiilitalo. Isä rakensi sitä mäen päälle Nurmijärven Lepsämään. Äiti saisi kodinhoitohuoneen ja Sami oman huoneen.
Kun talo valmistui, vanhemmat myivät sen. Nurmijärveltä olisi ollut mahdotonta kulkea kaikkiin luisteluharjoituksiin Helsinkiin.

Sävyllä on väliä

Sami ei ole liiemmin istunut hiekkalaatikon reunalla. Nyt istuu. Äiti ja siskonpoika Severi ovat tulleet tien yli puistosta tuttuun pihaan. Äiti tervehtii ohi kulkevia, Sami avaa Severin haalarin vetoketjua, jotta kiva paita näkyisi.

Sami alkoi kerätä Severille klassikkovaatteita jo ennen tämän syntymää: tikkitakin, pellavapuvun, murrettuja värejä. Kaksivuotislahjaksi Severi sai nahkatakin eikä olisi voinut välittää siitä vähempää.

Sami itse oli 11, kun hän mietti elämänsä ensimmäisen kerran vaatteitaan. Oli pakko.

Sami oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Valmentaja oli tehnyt listan Amerikkaan tarvittavista tavaroista: Paitoja ilman painokuvioita. Tummat samettihousut. Valkoinen kauluspaita.
Kuusi viikkoa erossa äidistä, isästä ja vastasyntyneestä Pauliina-siskosta oli pitkä aika, mutta Sami ei empinyt.
Valmentaja oli valinnut kolme lahjakasta oppilasta, jotka pääsisivät maailman parhaaseen valmennukseen. Hän maksoi Samin matkan, koska tämä oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Kesä 1981 oli hieno. Sami oli ensimmäisen kerran Ruotsia kauempana, opetteli kolmoistulppia ja sitä, miten maailmalla eletään. Vieraille ei kerrota omaa osoitetta, laukkua ei pidetä kahvilassa selkänojalla ja italialainen Gucci on laukkumerkkien ykkönen.

"Macy’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolla opin, että kannattaa ostaa vaikka laatikollinen samaa huulipunaa, jos löytää juuri oikean sävyn."Kun Sami palasi kotiin, naapuri ehdotti lapsimallin töitä.

Kuvauksia tuli lisää. Aina vain enemmän ja mukavampia.

Ensimmäisessä kuvauksessa Samin piti hymyillä pariskunnan välissä niin luottavaisesti  kuin osasi. Hymyn piti sopia yläpuolelle tulevaan tekstiin: Turvallinen omistaa. Erinomainen ajaa. Volvo.

Sami onnistui. Kuvauksia tuli lisää, aina vain enemmän ja mukavampia.
Maaliskuussa 1983 taitoluistelun MM-kisat pidettiin Suomessa. Aatos Erkko pyysi Samia luistelemaan avajaisissa Pojan uni -esityksen pääosan ja Sami päätyi ensimmäisen kerran Hesarin etusivulle.

Vuotta myöhemmin, 13-vuotiaana, Sami voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.
Siihen hän lopetti.

Ei ollut järkeä olla jatkuvasti Itäväylällä matkalla jäähallille tai sieltä pois, kun ei siihen mennessä ollut oppinut kolmoishyppyjä. Sitä paitsi lopettamalla sai aikaa tehdä mallikiertueita.

"Luistelu jätti minuun jälkensä. Valmentaja sai minut tuntemaan itseni laiskaksi, vaikka olin hänelle rakas. Hän opetti tekemään kaiken niin hyvin kuin osaan. Rakastin luistelua."

Kaikki eivät tajua

Sami ei usko, että kukaan perheestä haikaili Nurmijärven ja tiilitalon perään. Uusi koti löytyi Laajasalosta  300 metrin päästä vanhasta.

Kolmiossa Sami sai oman huoneen ja  pikkusisko Pauliina peri paikan vanhempien makuuhuoneessa. Isä ehti yhä seitsemäksi rappuja avaamaan. Äiti siivosi vanhoja kotitaloja niin kuin ennenkin.

Entisen ja uuden kodin välissä kulki vain yksi tie, mutta myös koulupiirin raja. Niinpä Sami joutui eri yläasteelle kuin pihakaverit.

Yläasteella Sami oli se poika, joka ensin luisteli ja sitten tuli jokaisen luokkakaverin kotiin Anttilan luetteloissa. Se, joka esitteli mainoksissa merimiesmuotia ja safarityyliä ja lyhyitä kalsareita.

"En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä."

"Olin erilainen, ja luistelun vuoksi minua pidettiin naismaisena. En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä. Halusin mahtua mahdollisimman kauan suurimpaan lasten mallikokoon 152 senttiä", Sami sanoo.

"Olen aina kaivanut verta nenästäni. En ole myöhemminkään yrittänyt olla kuten muut."

Muotikuvausten lisäksi Sami teki muita töitä. 15-vuotiaana hän myi Kauppatorilla turisteille porontaljoja ja turkishattuja. Siinä oppi katsomaan, mihin hintaan tavara menee kaupaksi ja mikä piisamihatuista näyttäisi vähiten hassulta japanilaisturistin päässä.

Kesäiltaisin Sami myi Linnanmäellä Uuden Iloisen Teatterin ohjelmia ja tutustui Jukka ja Liisa Virtaseen.

"Liisalta opin, miten tärkeää on kohdella kaikkia tasapuolisesti. Näin, että titteleitä tulee ja menee eivätkä julkkikset ole mitään sen enempää. Toimittajan työssä siitä on ollut paljon apua."

"En halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Virtasten vuoksi Sami päätyi televisioon. 15-vuotiaana hän istui vieraana Levyraadissa Pirkko Liinamaan ja Klaus Järvisen välissä, vaikkei ollut ikinä kuunnellut musiikkia. Hän arvioi olleensa kammottava.

"Menin, koska en halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Yhtenä sunnuntaina isä luki sohvalla Helsingin Sanomia. Olan yli Sami näki asuntoilmoituksen, tajusi säästäneensä jo puolet yksiön hinnasta ja laski paperilla, paljonko pitäisi periä vuokraa, jotta voisi maksaa loput.

Heti maanantaina Sami meni pankkiin tuttujen naisvirkailijoiden luo.

"Jostain syystä elämääni vaikuttavina ihmisinä on ollut paljon naisia. Parhaina ystävinä, valmentajana, pomoina. Jopa pankissa."

Sami osti yksiön Helsingin Torkkelinmäeltä. Hänestä tuli vuokraisäntä ja asuntosijoittaja. Hän oli juuri täyttänyt 16.

Korkeisiin huoneisiin

Sami Sykön nykyisessä kodissa kaikuu vähän. Ainakin kun istuu italialaisen Muranon lasikruunun alla ruokasalin pitkän pöydän ääressä ja juo teetä ohuista posliinikupeista. Sami hakee keksejä, kulkee ruokasalista keittiöön ja sieltä eteisaulan kautta takaisin ruokasaliin. Tässäkin kodissa pääsee kulkemaan ympäri.

Asunto on Helsingin Kruununhaassa, jugendtalojen rivissä. Sisäpihalle näkyy yllätys: suuret, lasitetut terassiparvekkeet. Sami pääsee hissistä suoraan terassilleen, jossa on vihreä divaani ja kauniita istutuksia.

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lattiaansa pyyhkisi, äiti tietää.

Ei olisi ilman äitiä.

Tämä lähti äitienpäivänä Samin kanssa puutarhakauppaan, auttoi istuttamaan muratit ja appelsiinipuun ja neuvoi, kuinka villiviiniä
hoidetaan.

"Luulen, että vanhemmille on tärkeää, että he ovat jossakin parempia. Kun yhtäkkiä lapsista tulee maailmankansalaisia tai mitä vain."

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lautalattiaansa pyyhkisi, äiti tietää. Kun seinä pitäisi maalata tai Samin pakastimen ovi ei mene kiinni, isä tulee apuun.

Joka kevät isä antaa Samille syntymäpäivälahjaksi ikkunoiden pesun.

"Se on ihana lahja, ihan paras. Ja tietysti autan."

Samin kodissa Kruununhaassa on ruokasali, keittiö ja monta huonetta.

Samin vanhemmat asuvat siinä samassa kolmiossa, johon perhe muutti 30 vuotta sitten. Pauliina sai oman huoneen vasta kun Sami muutti pois.

Samin kodissa on ruokasalin ja keittiön lisäksi monta huonetta. Huoneet ovat niin korkeat, että pukeutumishuoneeseen saa vaatteita tankoihin kolmeen kerrokseen.

Kertaakaan äiti tai isä eivät ole kysyneet, eikö vähempi riittäisi.

"Äiti ja iskä ovat sitä sukupolvea, joka toivoi lapsilleen parempaa. He eivät ole eläneet meidän lasten kautta, kannustaneet vain ja auttaneet. Samalla he ovat nähneet paljon mielenkiintoista."

Ei tippaakaan

Viimeisiin lapsimallikuvauksiin Sami meni ylioppilaskirjoituksista. Sen jälkeen hän alkoi toivoa, että kasvaisi äkkiä miesmallin mittoihin. Turhaan toivoi.

Tilalle tuli paljon muuta. Muun muassa laivoja.

Ravintolan tarjoilijana ruotsinlaivalla Sami oppi avaamaan viinipulloja. Siitä oli hyötyä tarjoilijan töissä Itävallassa. Armeijassa Sami palveli ylimatruusina miinalaiva Pohjanmaalla ja kaatoi pakastinkylmää votkaa laivan päällikön vieraille.

"Ei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Luksusristeilijällä Sami oppi, mitkä ovat todella hienoja posliineja, kuinka kristallikarahvista tarjoillaan ja miten pöytähopeat kiillotetaan. Hän kävi New Yorkissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Karibialla.

"Opin, että ei tarvitse esittää parempaa kuin on. Ja ettei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Jouluvastaanotolla kasinon johtaja tarjosi henkilökunnalle maailman kalleinta samppanjaa. Sami otti lasin ja skoolasi, mutta ei maistanut silloinkaan. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei ole kehdannut pyytää alkoholitonta.

Puolen vuoden risteilyn jälkeen Sami palasi Suomeen. Hän muutti kuudeksi vuodeksi Vaasaan ja opiskeli ekonomiksi, meni töihin muotoilutoimistoon ja toimittajaksi Hesariin. Opinto­vapaalla New Yorkissa Parsonsin muoti- ja designkoulussa hän rakastui lopullisesti muotiin.

Persoonallisella käsialalla

Viime aikoina Sami on ollut paljon kotona. Hänen työnsä Glorian päätoimittajana päättyi yllättäen kaksi vuotta sitten. Illalla äiti kysyi, onko Samin nyt pakko myydä juuri ostamansa koti. Ei ollut.

Puhelin alkoi soida saman tien, ja Sami vastasi heti, tietysti.

"Mutta vasta vuoden verran on tuntunut siltä, että olen saanut elämäni takaisin. Elämä on juuri nyt niin kivaa, että voi kun kaikki jatkuisi pitkään näin."

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan."

Tavallisena päivänä Sami tekee töitä kotona neuleessa ja löysissä housuissa. Ei ihan collegehousuissa, mutta mukavissa.

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan. Ainakin niin, että värit sopivat yhteen."

Pukeutumisessa parasta on, että joka aamu saa aloittaa alusta.

"Pukeutuminen on harrastukseni ja  yksi intohimoistani. Rakastan katsoa muiden tyylejä. Mietin mittasuhteita ja rytmiä", hän sanoo.

"Näen päässäni, miltä jokin näyttää päälläni. Joskus se ei oikeasti toimi ollenkaan, mutta en luovuta. Yhdistelen, kunnes onnistun."

Sami tietää, että se kuulostaa jonkun mielestä turhanpäiväiseltä. Hän taas ei käsitä, miksi se toinen käyttää loputtomasti aikaa jalkapallon seuraamiseen.

"En voi ymmärtää, miksi joku haluaa ajaa hienolla autolla, mutta suostuu kulkemaan halpahallin toppatakissa. Vaatteet ovat käsiala ja käyntikortti."

Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Ei Sami sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla. Hän toi ulkomailta isälleen solmioita, kunnes huomasi, ettei isä käytä niitä. Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Hyvien päivien muistot

Pensaat C-talon edustalla on leikattu siististi. Pihateillä ei ole roskia, kiipeilyteline on hyvässä maalissa. Samista se tuntuu hyvältä. Joku välittää.
"1970-luvun alussa on osattu tehdä oikeanlaisia asuinympäristöjä. Näin suuria pihoja ei ole enää missään."

Isä jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Siihen asti, 40 vuotta, hän oli täällä talonmiehenä.

"Kun iskä oli viimeisiä päiviä töissä, ajattelin tulla ottamaan kuvia muistoksi. Olisi pitänyt. Se vain jäi, kun oli työmatka ulkomaille. Samoin äidin viimeisenä työpäivänä kolme vuotta sitten."

Nyt Samin isä polkee kaupasta tuulitakissa ja tuo tuttipullon. Äiti, isä ja Severi lähtevät lihakeitolle ja päiväunille.

Sami lähtee omaan kotiinsa ja keittää teetä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.