35-vuotias työttömyysturva-asiantuntija asuu Hyvinkäällä miehensä ja kolmen lapsen kanssa. Kun kipu ei vaivaa, hän virkkaa bambutiskirättejä ja tekee pehmoeläimiä.

Kun särky iskee, Johanna Sillanpäästä tuntuu siltä kuin joku tökkisi neuloja kasvoihin. Surkuttelu on hänestä silti turhaa.

Olin tulossa junalla töistä kotiin vuosi sitten syksyllä, kun korvaani iski yllättävä kipu. Ensimmäinen ajatukseni oli, että onpa ärhäkkä korvatulehdus. Illalla särky yltyi niin armottomaksi, että itkin.

Seuraavana päivänä sain lääkäriltä antibioottikuurin siltä varalta, että korvassa orasti tulehdus.

Koska lääke ei auttanut, menin päivystävälle lääkärille. Hän epäili ensin ohimovaltimon tulehdusta. Sitten hän totesi, että pitää hetki miettiä, mikä voisi olla vikana. Lopulta lääkäri päätyi trigeminus­neuralgiaan eli kolmoishermosärkyyn.

En ollut kuullutkaan sellaisesta. Suhtauduin asiaan kuin flunssaan. Ajattelin, että ei hätää, saan lääkkeet ja paranen.

Kotona sukelsin nettiin. Tietoa löytyi nihkeästi, ja osa siitä oli musertavaa. Olimme mieheni kanssa hämmentyneitä. Luin, että jotkut olivat sairastaneet kolmoishermosärkyä kymmenenkin vuotta. Ajattelin, että voi rassukoita, tämä paranee nopeammin.

Kolmoishermo jakautuu nimensä mukaisesti kasvoissa kolmeen haaraan: silmähermoon, yläleukahermoon ja alaleukahermoon. Särky vihoittelee noilla alueilla, mutta ei aina yhtä aikaa.

Vuoden aikana olen huomannut, että kipu­ voi syttyä mistä tahansa arkisesta asiasta: hiusten harjaamisesta, pakastimen avaamisesta, ilmastoinnista tai tuulesta.

Joskus tuntuu siltä kuin korvaan työnnettäisiin kuuma, happoon kastettu metallisauva. Toisinaan kipu­ vastaa sitä, että joku tökkisi neuloja kasvoihin. Pahimmillaan voin kuvitella, että silmääni viilletään puu­kolla.

”Joskus on tehnyt mieli kaivaa särkevät hampaat suusta hohtimilla.”

Hampaiden harjaaminen on painajaista, kun poski on kuin tulessa ja jäässä yhtä aikaa ja samalla tuntuu siltä, että hampaita halkaistaisiin. Joskus on tehnyt mieli kaivaa särkevät hampaat suusta hohtimilla. Usein olen itkenyt kivusta.

Lapseni ovat olleet sairastumisestani huolissaan ja peloissaan, eikä ihme. Perheeseemme kuuluu kolme lasta: puolisoni 14-vuotias tytär ja 10-vuotias poika sekä 8-vuotias poikani aiemmasta liitostani.

Poikani kysyi ensimmäisenä: ”Kuoletko sinä, äiti?” Vastasin, että minuun sattuu, mutta en kuole.

Mieheni on ottanut tilanteen rauhallisesti. Alkuun hän oletti niin kuin minäkin, että sairaus menee pian ohi.

Kuvassa olen veljeni vierellä veneilemässä Saimaalla. Perheellämme oli vene koko lapsuuteni ajan.
Kuvassa olen veljeni vierellä veneilemässä Saimaalla. Perheellämme oli vene koko lapsuuteni ajan.

Sairastumiseni jälkeen pääsin Hyvinkään sairaalan neurologiselle osastolle tutkimuksiin. Minulta otettiin verikokeita ja päästäni magneetti- ja kerroskuvat. Jännitin, mitä aivoistani löytyy. Mielessäni häivähti aivokasvaimen tai MS-taudin mahdollisuus.

Diagnoosin saatuani olin lähinnä huojentunut.

Silloin en aavistanut, että kolmoishermosärky kestäisi pitkään. En vielä tiennyt, kuinka paljon se rajoittaisi elämääni.

Jouduin jäämään sairauslomalle työttömyysturva-asiantuntijan työstäni. Ensimmäisellä kerralla olin poissa töistä reilun kuukauden. Aamuisin laitoin lapset­ kouluun ja tein heille voileivät, kun he palasivat. Kun sairaus­lomani päättyi, poikani oli närkästynyt – lapset olivat iloinneet kotona olemisestani. Samaan he olivat tottuneet jo ennen sairastumistani, kun olin vuoden vuorotteluvapaalla.

Korvakipuni hävisi lähes kokonaan epilepsialääkityksellä. Sillä oli kuitenkin rankkoja sivuvaikutuksia: huimausta, vapinaa, väsymystä ja muistiongelmia.

Marraskuun viimoissa kipu alkoi tuikkia terävänä ja sähköiskumaisena. Tunsin sitä hampaissa, poskissa ja otsassa. Samalla se pyyhkäisi mukanaan kykyni keskittyä. Kohtaukset seurasivat toisiaan niin, että niitä tuli jopa kahdeksan tunnissa. Saatoin vain heijata itseäni, panna kädet korville ja toivoa, että piina loppuu.

”En uskaltanut mennä edes postilaatikolle. Mieheni haki postit ja kävi kaupassa.”

Pahiten kipu iski, kun tulin ulkoa sisälle ja kasvot lämpenivät. Aloin vältellä ulos menemistä enkä uskaltanut käydä edes postilaatikolla. Mieheni haki postit, kävi kaupassa ja kuljetti lapsia. Hän on joutunut kantamaan paljon vastuuta arjesta.

Ennen joulua 2013 jouduin jäämään uudestaan sairaus­lomalle. Olen aina ollut talvi-ihminen, ja neljän seinän sisälle jääminen turhautti. Pidän lumen narskumisesta kenkien alla ja valosta, jota lumi tuo pimeään aikaan.

Jouduin olemaan sisällä oikeastaan koko talven. Aika­ kului katsomalla telkkaria, lukemalla, jumppaamalla ja tekemällä käsitöitä.

Aloitin virkkaamisen ja neulomisen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kipupäivinä käsitöiden tekeminen ja kaikki muukin kuitenkin pysähtyy: käteni vapisevat­ hurjasti, enkä pysty keskittymään edes kotitöihin. Tiskikonettakaan en uskalla tyhjentää, koska astiat putoavat käsistäni.

Viime keväänä pääsin palaamaan töihin osa-aikaisesti. Onneksi minulla on ihana esimies. Hän kysyi heti­ aamulla, miten voin ja jaksanko olla­ töissä. Olin lähes­ kivuton.

Kesäkuussa yritin kipupolilta samaani ohjeen mukaan keventää lääkitystä, mutta kivut palasivat todella voimakkaina. Lääkitys täytyi palauttaa entiselle tasolle. Jouduin jäämään uudestaan pois töistä ja olen yhä sairauslomalla ainakin kevääseen asti.

Toivoisin, että pystyisin tekemään töitä, mutta kipeänä­ se ei onnistu. Työskentelen työttömyyskassassa ja käsittelen päivärahahakemuksia. Se vaatii tarkkuutta ja keskittymistä.

Kuva on otettu ensimmäisenä äitienpäivänäni vuonna 2006.
Kuva on otettu ensimmäisenä äitienpäivänäni vuonna 2006.

Ystäviä näen kipuvarauksella. Saatan joutua perumaan tapaamisen viime tipassa. Useimmiten en voi lähteä minnekään, ja siksi yhteydet vanhoihin ystäviin ovat hiipuneet. Muutama ystävä on jäänyt elämästäni, koska he eivät ole ymmärtäneet sairauteni tuomia rajoitteita. Onneksi minulla on myös kavereita, jotka ymmärtävät tilanteeni.

Kuulun vertaistukiryhmä Trigetiin, jonka kautta elämääni on tullut uusiakin ystäviä. Saan ryhmäläisiltä voimaa: tapaamme ja juttelemme Facebookissa. He eivät sääli vaan ymmärtävät. Olen saanut hyviä vinkkejä, millaista hoitoa kannattaisi kokeilla, kuinka suojata kasvot tuulelta tai miten syödä, kun sattuu.

Sekin tuntuu hyvältä, että voin itse olla avuksi toiselle sairastuneelle. Jo kuunteleminen auttaa.

”Olen huono pyytämään apua. Haluaisin selvitä siitä mistä ennenkin.”

Kylmään suhtaudun nykyään hyvin varoen. Pystyn ottamaan jääkaapista jotakin, mutta ostoskassia en mielelläni sinne pura. Muuten kylmää puhaltaa kasvoilleni liian kauan. Kun menen pakastimelle, olen selin tai pyydän jotakuta muuta auttamaan.

Avun pyytäminen ärsyttää välillä. Haluaisin suoriutua samoista asioista kuin ennenkin. Onneksi kaikki perheessäni auttavat tekemättä siitä suurta numeroa.

Mieheni ja lapsemme ovat jaksaneet tukea ja antaa anteeksi sen, miten ärtyisä olen huonoina päivinä. Yritän välttää tiuskimista, mutta joskus menetän malttini, kun kipu moukaroi. Sitten joudun pyytämään anteeksi­.

Jos kivun vuoksi en kestä lasten kiukuttelua, vetäydyn yksinäisyyteen. Tai kun silmänpohjassa viiltää, menen pimeään huoneeseen lepäämään.

Hyvinä aikoina syön tavallista ruokaa, mutta jos kipu jyllää hampaissa, juon pillillä kaakaota ja syön velliä, puuroja ja mehukeittoja. Kuumasta kaakaosta olen joutunut luopumaan. Vältän myös sitkeää purtavaa, kuten lihaa ja kovaa ruisleipää. Ruisleivän jättäminen tuntui vaikeimmalta, sillä olin siihen niin tottunut.

Kasvokipu täytyy ottaa huomioon myös kampaajalla. Värjäämisestä tulisi varmasti itku, sillä kampaaja joutuisi vetämään hiusosioita. Viimeksi otsahiukseni leikattiin varovasti ja taitavasti, kun kerroin sairaudestani. 

Kerran yritin nyppiä kulmakarvojani, mutta jo muutaman nyppäisyn jälkeen silmäkuopassa vihlaisi ilkeästi.­ Sen jälkeen poski roihusi melkein tunnin. Luulin, että se oli oikeasti syttynyt tuleen.

Särkyjen takia olen joutunut muutaman kerran menemään­ päivystykseen terveyskeskukseen, missä on voitu antaa lääkkeitä tippana suoneen.

Päivystyksessä otettu kuva on syksyltä 2013, jolloin kolmoishermosärkyni alkoi ja jouduin päivystyksen kautta sairaalaan.
Päivystyksessä otettu kuva on syksyltä 2013, jolloin kolmoishermosärkyni alkoi ja jouduin päivystyksen kautta sairaalaan.

Sairauteni syy on jäänyt mysteeriksi, mikä on kasvokivuissa­ tavallista.

Kipujeni aiheuttajaa on etsitty muun muassa hampaistani. Yksi hampaistani juurihoidettiin, koska sen hermojen ajateltiin olevan tulehtuneet. Hoito ei kuitenkaan auttanut. Olen alkanut käyttää purentakiskoa, sillä narskuttelu voi ärsyttää pään alueen hermoja ja voimistaa kasvokipuja. Särky korvan tyvessä onkin­ vähentynyt.­

En tiedä, onko kipujen syyllä enää väliä – tärkeintä on oppia elämään niiden kanssa.

Vaikka kipu ja lääkitys väsyttävät ja painavat joskus mieleni maahan, en ole jatkuvasti alakuloinen. Kun sattuu oikein pahasti, voin mielessäni vaikka ärjyä kivulle.

Pahinta on, jos särkyä vastustaa: silloin se tuntuu entistä hirveämmältä.

Usein käyn pitkäkseni, suljen silmäni ja kuvittelen kivun vyöryvän ylitseni. Onneksi sitä tarvitsee sietää vain hetki kerrallaan.

Olen joutunut luopumaan monista harrastuksista, mutta elämääni on tullut myös uusia. Yksi niistä on netti­jooga. Joogaaminen auttaa mieltäni rauhoittumaan. Joogaan yleensä illalla, jolloin rauhallinen olo helpottaa nukahtamista.

Mietin, miten selviän, jos kipu aina vain jatkuu. Jos se vähenisi, voisin keventää lääkitystä. Ihanaa olisi, jos sairaus häviäisi kokonaan. Jos niin ei käy, toivon, että voin silti elää täysipainoista elämää. Elämästä löytyy kuitenkin aina ilonaiheita.

Onneksi minulla on optimistinen luonne ja ihana perhe, joka auttaa kestämään vaikeimmat hetket. Perheeni on varmaan vaikuttanut eniten siihen, että en ole jäänyt surkuttelemaan sairastumistani. Arjessa on niin paljon puuhaa, että en voi jäädä sohvan pohjalle.

Olemme oppineet myös nauramaan kivulle: se ei ole mörkö eikä enää niin vakava asia. Nauramme myös lääkityksen aiheuttamille muistikatkoille. Huumori auttaa jaksamaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 03/2015.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.