Juhani ja Mari Tamminen:

Mari ja Juhani ”Tami” Tamminen alkoivat seurustella jo 13-vuotiaina. Suhteessa on ollut vaikeita aikoja, jolloin toinen on ollut vahvempi toista.

Mari: Liittomme kovin paikka oli se, kun Tami sairastui työuupumukseen talvella 2010. Hänen toipumiseensa tarvittiin koko perheen tukea. Pahimmassa vaiheessa pelkäsin, ettei hän olisi enää koskaan oma itsensä.

Syytin itseäni siitä, etten puuttunut tilanteeseen ajoissa. Näin, kuinka Tamin väsymys purkautui turhautumisena ja ylireagointina, mutta uskoin, että hän selviää sisulla. Hätä tuli, kun hän ei enää päässyt sohvan pohjalta ylös.

Tami: Työpaineessa unohdin huolehtia omasta jaksamisestani. Loin kiekko­buumia Pohjanmaalle, tein matka­työtä ja asuin viikot hotellissa. Tulin kotiin lauantaiyönä yhden maissa ja lähdin tien päälle maanantaina kello viisi. ­Mari varoitti minua väsymisestä, mutta en halunnut antaa periksi.

Uupumusta ei olisi koskaan päässyt syntymään normioloissa. Mari olisi pitänyt siitä huolen. Lopulta oli pakko luopua kaikista töistä ja pysähtyä.

Mari: Kun uupumus oli pahimmassa vaiheessa, en uskaltanut jättää Tamia hetkeksikään yksin. Pelkäsin, että hänen vointinsa heikkenisi.

Kaikki kolme tytär­tämme tulivat vuorollaan avuksi. Vanhin tyttäremme Anna-Maria asui Lontoossa ja lensi sieltä Turkuun ollakseen isänsä luona. Tyttöjen läsnäolo helpotti myös minua.

Tami toipui työkuntoon puolessa vuodessa, mikä hämmästytti lääkäritkin.

Tami: Mari piti minusta huolta. Myös pelikaverini Veli-Pekka Ketola, Juha Rantasila ja Pertti Kuismanen auttoivat, ottivat yhteyttä ja tulivat juttelemaan. Uskalsin hankkia ammattiapua, ja elämä alkoi taas maistua. Kun selvisin sairaudesta, päätin, ettei se toistu.

Mari: Tamin määrätietoisuus kannatteli minua, kun olin 19 ja isäni yllättäen kuoli. Se oli kova isku. Olin aina ollut isän tyttö. Aioin ylioppilaskirjoitusten jälkeen pyrkiä maatalous-metsä­tieteelliseen tiedekuntaan mutta luovuin unelmastani. Viidestä lapsesta enää minä ja veljeni asuimme kotona, ja minusta tuntui, etten voinut jättää äitiä yksin. Tami oli silloin vahva ja sai minut uskomaan, että selviän. Kun elämä palasi uomiinsa, uskalsin aloittaa opiskelun Turun kauppaopistossa.

”Tami oli ikäisiään fiksumpi.”

Tami: Aloimme seurustella, kun olimme 13. Hain Maria tanssimaan ­Turun tyttölyseon hipoissa. Meitä ­yhdisti heti jonkinlainen sielunsisaruus, mutta en vielä siinä vaiheessa osannut ajatella yhteistä tulevaisuutta.

Kun Marin isä kuoli, velvollisuuteni oli astua esiin. Mari tarvitsi tukea. En voinut jättää häntä yksin. Sain seu­rata, kuinka Mari kasvoi vaikeuksien kes­kellä liideriksi.

Mari: Tami otti minut suojeluk­seensa, kun 12-vuotiaana muutin perheeni kanssa isän työn ­takia Kuo­piosta Turkuun. Jouduin luopumaan ystävistäni ja monista minulle rakkaista asioista, muun muassa baletista. Olin uudessa kaupungissa ihan eksyksissä, ja ilman Tamia kaikki olisi voinut ­mennä pahasti pieleen.

Tami erottui muista ja oli ikäisiään fiksumpi. Hänellä oli hyvin leikatut hiukset ja tyylikkäät vaatteet. Hän oli jo teini-ikäisenä aikuinen mutta ei tylsä.

Parikymppisenä Tami sanoi lähtevänsä kiekkoammattilaiseksi Amerikkaan. Kukaan ei 1960-luvulla tehnyt niin, joten en uskonut häntä. Kun Tami sitten pääsi Clevelandiin pelaamaan ja halusi minut mukaansa, en suostunut lähtemään pelkäksi tyttöystäväksi. ­Sanoin Tamille, että hankkii minulle opiskelupaikan. Jonkin ajan kuluttua hän soitti, että pääsen lukemaan markkinointia Clevelandin yliopistoon.

Tami: Päätin jo 12-vuotiaana, että ­jonakin päivänä Turun puhelinluettelossa lukee: Juhani Tamminen, ammattijääkiekkoilija. Eihän siihen kukaan ­uskonut.

Mari: Asuimme yli kymmenen ­vuotta ulkomailla. Tein koko ajan omia töitäni tai opiskelin. Turvaverkko oli pieni, mutta minulla ja Tamilla oli myös yhteistä aikaa. Hyvänen aika, jos ei miljoonakaupungeista löydä lastenvahtia, niin se on oma vika!

Tami: Ulkomailla opin kultaisen ­sanonnan: ulkoinen paine, sisäinen kiinteys. Kannattaa kokeilla yhdessä asumista ulkomailla. Se tekee perheestä entistä kiinteämmän. Uudessa ympäristössä tyttäremme auttoivat toisiaan koulussa ja harrastuksissa. Nykyään mukavoidutaan liian helposti, kun kaikki on lähellä ja isovanhemmat aina valmiina hoitamaan lapsia.

Mari: Olisin halunnut seitsemän ­lasta, Tamille olisi riittänyt kaksikin. Anna-Maria, Katariina ja Kukka-Maaria syntyivät aika lähekkäin, ja heistä tuli kiinteä kolmikko. Esikoinen keksi kuopukselle nimenkin.

”Olisin halunnut seitsemän lasta.”

Tami: Olen ylpeä tyttäristämme. Minun ja Marin periaate on aina ollut, että pidämme lupauksemme, ja tuon myös tytöt ovat oppineet. Olemme ­korostaneet, että tehkää kunnolla se, mihin ryhdytte. Se tuo mielenrauhan ja muiden kunnioituksen.

Työn takia en ole aina ollut perheen luona, mutta tytöille olen isä enkä Tami.

Mari: Kun olin sairaalassa synnyttämässä kuopusta, minulla oli mukana Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Lääkäri ei päästänyt minua kotiin ennen kuin sain sen loppuun. Hän sanoi, että kotona en ehdi lukea sitä ainakaan viiteen vuoteen. Ja hän oli oikeassa. Viiteen vuoteen en lukenut yhtään kirjaa.

Kun Tami pelasi ja valmensi, minä huolehdin lasten tarpeista, ja se sopi minulle ihan ­hyvin. Oli helpompaa, kun sain pyörittää arkea itse­näisesti.

Lasten synnyttyä Tami oli yleensä pelimatkalla tai lähdössä pelaamaan. Hän ei välttämättä oikein tiennyt, ­miten tyttöjen kanssa ollaan, ja välillä isä ja tyttäret ottivat yhteen rajustikin. Silti heillä on aina ollut hyvät välit. ­Tytöt kääntyvät isän puoleen, kun he haluavat neuvoja elämän suurissa päätöksissä.

Tami: Olin valmistautunut pelaajaurani loppumiseen siirtymällä pelaaja-valmentajaksi. Jokainen uransa lopettava urheilija törmää silti tyhjiöön. Painoakin tulee kymmenen kiloa lisää. ­Minua auttoivat perhe ja pesti TPS:n päävalmentajana. Samoihin aikoihin Turkuun valmistui omakotitalomme, josta tuli meille kiinnekohta.

Mari: Kuopuksemme muutto kotoa vuonna 2007 oli erityisesti minulle iso muutos. Nyt keskitymme Tamin kanssa omiin hankkeisiimme. Kun keittiökalustevalmistaja pyysi minua 2000-luvun alkupuolella edustajakseen Turkuun ja kerroin tarjouksesta Tamille, hän sanoi heti, että ’sehän on ihan sun juttu’. Tajusin, että ellen tartu tilaisuuteen, kadun sitä loppuikäni. Keittiö on minulle todella tärkeä paikka, ja olen suunnitellut paljon keittiöitä.

”Minun roolini on tukea.”

Tami: Olemme molemmat huippusuorittajia. Minun roolini on tukea, kun tarvitaan. Tiedän, että saan saman sympatian ja ymmärryksen, kun sitä kaipaan. Asiat eivät välttämättä muutu, mutta ainakin tunnen, että tulen kuulluksi. Olemme molemmat hyviä puhumaan ja puhumme paljon.

Mari: En ole varma, teinkö tietoi­sesti päätöstä, että Tami on elämäni mies. Asiat vain jotenkin menivät niin.

Minun ja Tamin ei tarvitse olla koko ajan kylki kyljessä. Viihdyn vallan hyvin yksinkin. Mökillä saaressa voimme ­tehdä koko päivän omia juttujamme ja sitten kokoontua yhteen syömään.

Tami: Olemme olleet onnekkaita, kun ihastuminen aikanaan muuttui rakkaudeksi, rakkaus intohimoksi ja into­himo ystävyydeksi. Suhteemme ­kehittyy edelleen. Tykkäämme tehdä asioita yhdessä. Olemme esimerkiksi pelanneet golfia yhdessä vuodesta 1973.

Avioliittoon pätee sama totuus kuin jääkiekkoon: hyvällä valmistautumi­sella syntyy vahva pohja. Ehdimme ­olla yhdessä 12 vuotta ja kihloissa kolme, ennen kuin menimme naimisiin, eikä suhteemme ole koskaan ollut uhattuna. Meillä on niin vahva paketti, että se kestää.

Mari: Kun meille keväällä tuli täyteen 50 yhteistä vuotta, Tami ajoi yötä myöten työkeikalta Helsingistä kotiin ja osti matkalla Kivihovin Teboilin kaikki ruusut. Ne viisikymmentä ruusua kukkivat olohuoneessamme kaksi viikkoa.

Pienet rakkauden  teot

Mari: Tami herää positiivisena ja hyvällä tuulella ja sanoo aina jotain kannustavaa.

Tami: Mari laittaa hyvää ruokaa, juuri sellaista, mistä pidän. Se ilahduttaa minua joka päivä. Mari on myös parasta golfseuraa. Hänellä on maailman kaunein swingi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014. 

Yritysvalmentaja Juhani Tamminen, 64, ja keittiöalan yrittäjä Mari Tamminen, 64, asuvat Turun Hirvensalossa omakotitalossa, jonka Mari suunnitteli ja Juhani rakennutti.

Heillä on kolme aikuista tytärtä ja yksi tyttärentytär.

Juhani Tamminen on pelannut jääkiekkoa ­ammattilaisena ja on yksi Suomen kokeneimmista ammattivalmentajista. Mari Tamminen on tehnyt pitkän uran mainostoimistossa.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi