"Meillä on vakaumus, että haluamme ottaa vastaan ne lapset, jotka meille annetaan", sanovat Kaija ja Heikki Lahtinen.

Kun Kaija ja Heikki Lahtisen kaikki 17 lasta olivat lähteneet kotoa, pariskunnan piti opetella elämään kahdestaan.

Nyt seinäkellon raksutuksen kuulee.

Yli 40 vuotta kello tuvan seinällä on näyttänyt, kuinka monta minuuttia on koulukyydin tuloon, kakun kypsymiseen, soittotunneille lähtöön. Mutta raksutusta – sitä Kaija ja Heikki Lahtinen eivät aiemmin huomanneet.

Niinä vuosina talo oli täynnä ääntä. Oli isoja ja pieniä lapsia sekä lapsia siltä väliltä: Riku, Antti, Ritva, Markku, Eeva, Pekka, Ulla, Matti, Anna, Saara, Erkki, Elina, Henna, Meeri, Kaisu, Leena ja Kati. Kaikkiaan 17 lasta.

Viime syksynä kotoa muutti Lahtisten lapsista viimeinen, kun kuopus Kati pääsi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan sosiaalityötä. Pihassa halattiin, sitten Kati istui autoon isoveljen kyytiin ja vilkutti vielä.

Heikistä, 70, se oli hieno hetki.

"Mikään ei ole niin myönteistä kuin se, että lapsi lähtee hyvillä mielin kotoa. Jos lapsi ei lähtisi pois, silloin olisi joku ongelma."

Kaija, 65, istuu pitkän pirtinpöydän päässä ja yrittää ajatella samoin. Se ei onnistu. Lapsen lähtö vain on aina haikeaa, eikä siitä itkemättä selviä.

"Viimeisen lapsen lähtö oli niin lopullista. Meidän tehtävä on suoritettu", Kaija nieleskelee.

Heikki kaataa vaimolle kahvia.

"Sillä tulee kyyneleet niin herkästi."

Kaikki annetut lapset

Loppukesän päivästä on kulunut yhdeksän kuukautta. Niin kauan Kaija ja Heikki Lahtinen ovat asuneet kahdestaan kuopuksen kotoa muuton jälkeen. Yhtä kauan, yhdeksän kuukautta, he elivät kahdestaan ennen esikoisen syntymää. Siitä on 42 vuotta.

1960-luvun puolivälissä Heikki Lahtinen opiskelee Oulussa lääkäriksi, Kaija sairaanhoitajaksi. Yhden kerran he osuvat seuraamaan samaa synnytystä. Heikki iskee synnytyssalissa silmää Kaijalle, vanhoillislestadiolaisten Rauhayhdistyksestä tutulle tytölle.

Tunteminen muuttuu seurusteluksi heinäkuussa 1968; Heikki ja Kaija käyvät ostamassa kukkia sen kunniaksi. Vähän ennen naimisiinmenoa he istuvat Kaijan opiskelija-asunnossa, toinen laverisängyllä, toinen nojatuolissa. He puhuvat siitä, mitä tekevät, jos eivät saakaan omia lapsia. Heikki ei tahtoisi kasvatti- tai ottolapsia, Kaija haluaisi.

Häät ovat marraskuussa 1968, Heikki valmistuu lääkäriksi kaksi päivää myöhemmin. Riku syntyy seuraavan vuoden elokuussa, Antti, Ritva ja Markku sen jälkeen tasaisesti vuoden välein. Enää ei ole pelkoa tyhjästä sylistä.

"Meillä on vakaumus, että haluamme ottaa vastaan ne lapset, jotka meille annetaan. Jotkut saattavat ajatella, että nainen on miehen vallassa näissä asioissa, mutta se ei hyvänen aika ole totta. Kaikki elävät oman omantunnon mukaan", Kaija sanoo.

Tieto uudesta raskaudesta ei silti aina ole helppo. Aluksi saattaa olla epäilyksiä, kuinka jaksaa, alkuraskaus pahoinvointeineen ei muutenkaan ole parasta aikaa.

"Sitten mieli kasvattaa tilaa uudelle lapselle. Lapsia ei jaksaisi ottaa vastaan, jos ei sydämessään haluaisi."

Ilman työnjakoa ei selvittäisi. Kaijan lisäksi Heikki tekee kaikkia kotitöitä paitsi pesee vaatteita. Kerran viikossa on siivouspäivä ja lapsillakin omat tehtävänsä, lattiat pyyhittävänä tai huone siivottavana. Pyykin ripustuksen Kaija pitää itsellään.

"Ulkona vaatteita narulle laittaessa katselin, miten kevät tulee tai syksy värjää puut. Se oli lepohetki."

Tiukkoja paikkoja tulee silti. Raskain vaihe on, kun yhdeksäs lapsi syntyy. Lapsista vanhin on juuri täyttänyt kymmenen.

"Hoidin kyllä lapset, mutta se, mitä sisälläni koin... Pienetkin asiat tuntuivat raskailta, itketti. Se oli uupuminen", Kaija kuvaa.

"Täydellinen sippaaminen", Heikki sanoo.

Heikki yrittää antaa Kaijan levätä, ottaa vauvan öiksi hoitaakseen ja nousee aamulla hoputtamaan koululaisia. Miksei silloin vähän pelottanutkin, hän sanoo näin jälkeenpäin.

Pian Kaija alkaa odottaa kymmenettä lasta.

"Voisi ajatella, että eikö siinä tilanteessa viimeistään pitäisi ruveta ehkäisemään, mutta se odotus antoi ihmeesti voimaa uuteen."

Saaran syntymä on yksi Kaijan ihanimmista synnytyksistä. Heikki on jälleen samassa synnytyssalissa.

"Ensimmäisen synnytykseni jälkeen sanoin Heikille, että jos et lähde muihin mukaan, synnytän kotona."

Univelkaa tulee taas, mutta uupumus on takana.

Punainen tupa ja perunamaa

Punainen talo on pellon ja metsän välissä Seinäjoella. Kun Lahtisten taloa rakennetaan 1984, kuntaliitoksesta ei ole vielä tietoakaan, vaan talo nousee Nurmoon.

Talossa on kaksi sisäänkäyntiä, pienten ja isojen puoli. Tuulikaapit ovat niin suuret, että niihin mahtuu kerralla 40 paria talvikenkiä, kumisaappaita ja monoja. Kahdeksassa lastenhuoneessa on enimmillään 15 sänkyä.

Välillä jouset soivat joka suunnassa, kun kaksi tytärtä soittaa viulua, kaksi alttoviulua, yksi selloa. Pienet koululaiset tekevät läksyjä keittiössä, nopeajalkaiset leikki-ikäiset juoksevat toisiaan kiinni ja pakoon. Keinutuolissa kaiken keskellä istuu Kaija ja imettää.

Kymmenen ensimmäisen lapsen syntyessä isä ei vielä voi pitää vanhempainvapaata, mutta 1980-luvulle tullessa laki kehittyy. 11:nnestä lapsesta eteenpäin Heikki jää isyyslomapätkien lisäksi pitkille vanhempainvapaille, on  kotona kaikkiaan yli neljä vuotta. Muuten Lahtiset eivät olisi jaksaneet.

Kun Heikki on kotona, hän vastaa kaikista keittiötöistä ja nappaa leikki-ikäiset, jotka yrittävät kiivetä keinutuoliin imettävän Kaijan syliin. Kun Heikki on töissä, Kaija hämmentää keittoa vauva toisessa ja kauha toisessa kädessä. Usein syödään perunaruokaa kaksi kertaa päivässä. Syöjiä on paljon, oman pellon peruna on halpaa.

Kattilakaapin pienin kattila on viisilitrainen, ja töistä tullessaan Heikki tuo kaupasta 17 litraa maitoa.

Esikoispoika Rikun viimeisenä lukiovuonna kotona on yhtä aikaa 15 lasta. Pienten puolella samassa lastenhuoneessa nukkuu neljä leikki-ikäistä, jotta isojen puolella koululaiset saavat omat huoneet ja lukurauhan. Melkein päivittäin Kaijan mielessä käy, että menossa on viimeinen vuosi, jolloin kaikki lapset asuvat kotona. Se ei tunnu helpottavalta, haikealta vain.

Kun Riku lähtee armeijaan, syntyy Leena. Seuraavaa raskautta ei kuulu ja Kaija ajattelee, että perhe on tässä. Lahtiset käyvät perhekuvassa, Heikki, Kaija ja 16 lasta. Kaija on 45-vuotias, kun syntyykin Kati.

"Tuntui ihanalta saada vielä vauva. Ikäeroa Leenaan oli kaksi ja puoli vuotta, sain hoitaa Katia aika rauhassa."

Koulun vanhempainillassa Heikki kuuntelee, kun psykologi kertoo ovia paiskovista ja vanhemmille huutavista murrosikäisistä.

"Minä en 17 lapsen jälkeenkään tiedä murrosiästä mitään."

Kaija sanoo tietävänsä, vaikka vähällä on päästy. Huutamisen isot sisarukset jättävät uhmaikäisille, mutta myrtyneitä murrosikäisiä nähdään kyllä.

Yhtä juhlaa

Punainen talo näyttää yhä lapsiperheen kodilta, kumman siistiltä vain. Pinnasänky odottaa yövieraita, lelut on kerätty laatikoihin. Seinä keittiön ja eteisen välissä on täynnä lasten piirustuksia.

Yhdessä piirustuksessa hymyilee harvahiuksinen mies, alla lukee PAP-PA. Tyttärenpoika Veikko on piirtänyt Heikki-papan kuvan ja puhekupliin kolme papan elämänviisautta: ” Elämä on kovaa.” ”Leipä on myös kovaa.” ”Lehmän häntä laskee alaspäin.”

Lapset perheineen asuvat eri puolilla Suomea. Kolme nuorinta tytärtä opiskelee Jyväskylässä, kaksi vanhempaa lasta asuu siellä muuten. Nurmijärvellä on kaksi perhettä, Helsingin keskustassa ja Tuusulassa yksi. Yksi perhe asuu Ylöjärvellä, yksi Raumalla, Vaasassa, Iissä, Kiimingissä ja Tyrnävällä. Kaksi perhettä on kotikulmilla Seinäjoella.

Kotiin vievän hiekkatien varrella asuu Markun porukka. Perheen kymmenellä lapsella on mummuun ja pappaan kotikenttäetu. Nytkin Iisa, 6, Fanni, 4, ja Liinus, 2, syövät mansikkajäätelöä ja juovat papan tekemää viinimarjamehua mummulan keittiössä.

"Ei niitä joka päivä oteta. Tekevät pahojaan", Heikki kiusoittelee lapsia.

Vitriinikaapissa lasioven takana on kuva jokaisesta lapsenlapsesta: heitä on nyt 70. Heikki ei muista kaikkien nimiä, mutta jos hän saisi päättää, nimet olisivat selvää suomea ja kaksitavuisia.

Kaija muistaa kaikki nimet, syntymäpäivätkin suurin piirtein. Yläkaapissa on lahjajemma: Heikki kutsuu sitä Kaijan kirjakaupaksi.

"Ei ole kauaa, kun Kaija osti kaikille lapsenlapsille joululahjatkin. Sitten minä sain sen järkiinsä."

Nyt on sovittu, että jouluna ja lastenlasten syntymäpäivinä Kaija ja Heikki antavat lasten vanhemmille vaikka 15 euroa lapsen harrastuksia varten. Saattaa tosin käydä niin, että Kaijan kätköistä löytyy silti vielä jotain.

Joka tapauksessa Kaija soittaa jokaiselle lapsenlapselle tämän syntymäpäivänä. Niin hän varmistaa, että juttelee kerran vuodessa kahden kesken kunkin kanssa.
"Kunpa oppisin edes jonkin verran tuntemaan jokaista lapsenlasta."

Rakkautta ja sitkeyttä

Lasten perheitä katsoessa Kaija välillä hämmästyy. Onpa pienissä lapsissa paljon työtä! Sitä ei huomannut omia lapsia hoitaessa. Heikki tietää, miksi.

"Kaija pystyy omaa vauhtiaan tekemään vaikka kuinka hirveästi. Ilmeisesti se on hänellä ollut sitä samaa koko ajan: sitkeyttä."

Kaijalla on toinen selitys.

"Työn määrää ei tajua, kun lasta rakastaa niin paljon."

Tänä talvena tyhjässä talossa Kaija on miettinyt, tuliko rakkautta varmasti näytettyä tarpeeksi. Onko vanhimpia pidetty riittävästi sylissä vai veivätkö pienet paikan? Entä väliporukka, lapset kymmenennen molemmin puolin? Kun oli aina isoja isompine murheineen ja pieniä huomiota vaatimassa.

"Saatan yhtäkkiä miettiä, kävinkö iltaisin jokaisen lapsen luona. Vai olenko kulkenut ohi, vaikka jollakin olisi ollut ongelmia."

Heikki toteaa, että aikaa per lapsi ei ole ollut paljon, mutta ainakin vanhemmat ovat olleet läsnä. Kaijaa lohduttaa, että suuressa perheessä lapset ovat saaneet vanhempien lisäksi tukea myös sisaruksilta.

"Lapset ovat sanoneet, että heiltä ei ole puuttunut mitään. Se on ollut ihana kuulla."

Välillä on ollut vaikea tasapainoilla erilaisten lasten välillä. Toisinaan Kaija murehtii, onko osannut ottaa huomioon nekin, jotka eivät ole huomiota hakeneet.

"Jos olisi uusi elämä ja vähän enemmän jaksamista kuin minulla on ollut, menisin vielä enemmän sen hiljaisen lapsen luo."

Eikä vanhemmuus ole mihinkään loppunut. Ei lopu koskaan. Heikki ohjaa puhelimessa, kuinka lapsenlapsen haavaa kannattaisi hoitaa ja milloin kuumeen kanssa lähdetään lääkäriin. Kati soittaa ja kysyy, puhdistetaanko kahvinkeitin etikalla. Kaija neuvoo ennemmin ostamaan kalkinpoistoainetta.

Vuosi sitten syntyi Aatu, tyttärenpoika, jolla on Downin syndrooma. Kun tieto ensimmäisestä sairaana syntyneestä lapsenlapsesta tuli, Kaijalta ja Heikiltä meni pakkaamiseen alle puoli tuntia. Sellaisella hetkellä haluaa olla tukena vieressä.

Yhdessä ennen kaikkea

Koulubussi käy yhä kääntymässä Lahtisten postilaatikolla. Kaijalle tulevat mieleen ne iltapäivät, jolloin liuta lapsia hyppäsi bussista pihaan. Pirtinpöytä täyttyi koululaisista, kaakaosta, leivästä ja hälinästä. Ne olivat päivän parhaita hetkiä.

Päivät talossa ovat nyt toisenlaisia. Joka aamu heti herättyään Heikki voimistelee sängyssä kymmenen minuuttia, juo sitten aamukahvin ja lähtee kolmen kilometrin juoksulenkille ennen metsätöihin menoa.

Kuukausi sitten Heikki aloitti uuden harrastuksen: leuanvedon. Pyörävarastossa on tanko, jossa Heikki roikkuu, vetää vaikka yhden leuan kerrallaan ja roikkuu taas.

"Olen 40 vuotta leikannut potilaita etukumarassa. Kun seuraavat 40 vuotta vedän leukoja, olen taas suorassa. Jos ei sekään auta, haudassa oikenen."

Kaija oli kotiäitinä yli 30 vuotta, sen jälkeen yhdeksän vuotta kehitysvammaisia hoitamassa. Nyt eläkkeellä hän voisi hyvin tehdä käsitöitä vaikka koko päivän, vaihtaisi vain välillä neulekoneelta villasukkaan ja nojatuolista sohvalle. Kaija ei piittaa ulkoilusta, mutta lähtee silti.

Perunapeltojen keskellä on penger tulvien varalle. Sen päällä Kaija ja Heikki hiihtivät talvella peräkanaa, näkivät lakeuden. Nyt he käyvät kävelyillä omassa metsässä, kesällä pyöräilevät ja menevät aamu-uinnille läheiselle louhokselle.

"Nautin minä sitten kun lähden. Mutta jos suoraan sanon, niin liikunnassakin minulle on tärkeintä se, että olen yhdessä Heikin kanssa. Haluan, että meillä säilyy paljon yhteisiä juttuja."

Heikki on samaa mieltä. Ihanne olisi, että on sopivasti yhteistä, mutta ei liikaa. Pitää osata olla myös erillään.

"Kahdestaan oloakin joutuu opettelemaan. Kun ei ole lapsia kotona, meidän molempien omat ajatukset ja toiveet nousevat", Kaija sanoo.

Kaija paistaa Heikille rieskaa ja antaa Heikin ratkoa sudokujaan. Heikki leipoo Kaijalle hiivaleipää ja antaa Kaijan kuunnella radiosta puheohjelmiaan. Vaikka ei käsitä, miksi auki pitää olla kolme radiota yhtä aikaa.

Muistot järjestykseen

Kävelylenkin jälkeen Kaija ja Heikki istuvat pirtinpöydän päähän. Yksi uusi, yhteinen asia on englannin opiskelu Seinäjoen kansalaisopistossa.
"Carrot?"
"Porkkana."
"Onion?"
"Sipuli."
"Mitenhän tämä ”potato” sanotaan?"

Suuressa perheessä rahasta on ollut tiukkaa. Jokakesäinen lomamatka on tehty vanhoillislestadiolaisten suviseuroihin. Kun auto ja asuntovaunu kävivät ahtaaksi, Lahtiset vuokrasivat seurojen ajaksi oman linja-auton.

Muutoin matkustelu on ollut lähinnä armeijaikäisten poikien valatilaisuuksissa käymistä ja lastenlasten ristiäisiin ajamista. Joskus Kaijaa surettaa, että lapsia ei voitu viedä huvipuistoon.

Viime vuosina Kaija ja Heikki ovat tehneet ulkomaanmatkoja, ja niillä englannin taito on tarpeen. Helmikuussa he olivat kaksi viikkoa Tunisian Soussessa rippikouluaikaisten ystävien kanssa.

"Riparilaisten kanssa hypimme hotellin uima-altaaseen ja muistelimme vanhoja. Omalta parvekkeelta näki auringonnousun", Kaija kertoo.

"Tämä on hieno elämänvaihe, helppo", Heikki toteaa.

Saunailta on melkein joka ilta. Pihasaunasta tullessaan Kaija ei katso Katin tyhjäksi jättämään huoneeseen, se näyttää liian apealta. Pitäisi kutoa värikäs matto ja vaihtaa verhot.

"Minusta on aina tuntunut pahalta, kun lapsi perkaa huoneensa. Huoneen tuntuu menee, kun lapsi lähtee."

Saunan jälkeen Kaija levittää valokuvat ja albumit pitkin pianohuonetta. Hän tekee jokaiselle lapselle kansiota tämän omista valokuvista ja perheen tärkeistä hetkistä. Menossa on vuosi 1982.

"Aikanaan albumien laitto jäi kesken, viidennen lapsen synnyttyä en enää jaksanut."

Kirjan lukeminen sängyssä tuntuu vieläkin ylelliseltä. Yli 20 vuotta makuuhuoneessa oli aina vauvan sänky eikä pöytälamppuja viitsinyt pitää päällä.

"Nyt on tavallaan tilaa itselle."

Kun yölamppu sammuu, Kaija käy ajatuksissa lasten luona.

Raksutus kuuluu pimeyden läpi. Heikki nousee ja pysäyttää seinäkellon yöksi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 10/2012.

Lue myös

10 vinkkiä vanhemmille, joiden lapset muuttavat kotoa

Hoida parisuhdetta yhtä hyvin autoa

Älä suorita parisuhdetta

Naiset kertovat: Tämä on parasta suomalaisessa miehessä

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.