15-vuotiailla Jennalla ja Jasminilla on omat huoneet, mutta Jenna nukkuisi mieluiten Jasminin vieressä.

Jasmin ja Jenna Norrgårdilla on kaksi minuuttia ikäeroa ja kaksosten erityinen yhteys. Lisäksi Jennalla on yksi kromosomi enemmän.

Auto on vielä kotipihassa, kun Katri Helena jo soi.

”Lapsella vain voi silmät niin loistaa, lintuja kun hän katsella saa.”

Jenna Norrgård, 15, näyttää keskittyneeltä.

Jasmin Norrgård, 15, näyttää kyllästyneeltä.

”Haaveita vain se vapauden toistaa,
lintuset nuo ja kaunis maa.”

Jenna alkaa laulaa mukana.

Kolme kilometriä kotoa kauppaan, siis vain yhden kerran Lintu ja lapsi -kappale, Jasmin miettii.

Se on sentään paljon vähemmän kuin syksystä kevääseen, jolloin kappale soi kaikkina arkiaamuina koko koulumatkan. Kotoa Lapväärttistä ajaa kouluun Kristiinankaupungin keskustaan 10 minuuttia, siis kolme kertaa Lintu ja lapsi.

”Alkaa kyllästyttää, koska sama kappale on soinut alakoulusta asti joka päivä. Mutta kyllä sitä kuuntelee”, Jasmin sanoo.

Jasmin kuuntelee, koska kappale on Jennalle niin tärkeä. Jenna taas on niin tärkeä Jasminille.

 

Jasmin ei ole koskaan hävennyt Jennaa. ”En ikinä. Eikä­ Jenna minua.”­

 

On ollut aina. Vauvana kaksoset nukkuivat samassa kehdossa eikä Jasmin nukahtanut, ennen kuin sai möyrittyä itsensä koskemaan Jennaa. Nyt 15-vuotiaina siskoksilla on omat huoneet ja vuoteet, mutta iltaisin Jenna tulisi mieluiten Jasminin leveään sänkyyn, seinän puolelle.

Jenna on kaksi minuuttia kaksossisartaan vanhempi, ja lisäksi hänellä on yksi­ kromosomi enemmän. Sen vuoksi Jennalla on Downin syndrooma, Jasminilla ei.

Lyhyesti sanottuna

Punainen, kunnostettu puutalo on alun perin 1800-luvulta. Kun Sari ja Hans Norrgård kertovat kodistaan, he sanovat aina asuvansa talossa, jota on tehty kolmella vuosisadalla. Hans on talon neljännen polven Norrgård, lapset Roope, Jenna ja Jasmin jo viidettä sukupolvea.

Piha on täynnä autoja. Eniten on Roopen Volvoja. 18-vuotispäivään ja ajokorttiin on vielä puoli vuotta.

”Kun Roope täyttää 18, hän on ajanut autolla 12 vuotta. Alussa hän ylettyi rattiin tyynyn päältä ja mummu oli apukuskina kolmekin tuntia. Jospa ne suurimmat ajamisen tuskat olisivat tuossa meidän perunapellossa”, Sari sanoo.

Suurimmat autot ovat Hansin. Hän on rekka-autoyrittäjä, ajaa pääasiassa perunaa Turun ja Oulun väliä. Hansin kyydissä on kerralla helposti puoli miljoonaa perunaa.

”En kyllästy perunaan millään. Vielä se maistuu lautasellakin, muusina parhaiten.”

"Jenna menee." Sen pidempiä lauseita Jenna ei sano.

Aamuisin ensimmäisenä nousee Hans. Hän lähtee ajamaan ennen viittä. Sari herää seitsemältä, soittaa Hansille ja kysyy, missä mies jo menee. Siitä on tullut tapa.

”Jos en soita, Hans soittaa varttia yli seitsemän, että miksi et soittanut.”

Jasminin toteutunut haave on pihassa aitauksessa. Vuosi sitten hän sai hevosen.­ Aamuisin välillä tympii, mutta Maisa on hoidettava laitumelle joka aamu.­

Ratsastaminen on myös Jennan haave. Hans on luvannut tehdä kesän aikana telineen, josta Jenna pääsee kiipeämään hevosen selkään.

 

Jennan syntymän jälkeen Sarille ja Hansille sanottiin, että jossakin kohtaa he romahtavat. ”15 vuotta olemme odottaneet, koska se romahdus tulee.”

 

”Kypärä”, Jenna sanoo ja tarkoittaa ratsastuskypärää, jonka sai joulu­lahjaksi.

”Jenna menee.”

Sen pidempiä lauseita Jenna ei puhu. Mutta Lintu ja lapsi -kappaleen hän laulaa sana sanalta alusta loppuun.

Suru omista unelmista

Sinä aamuna oli huono olo. Sari ilahtui. Oli vuoden 1999 loppu, Roope kaksivuotias ja alkuraskauden keskenmenosta pari kuukautta.

Sari lähti työpaikalleen, sairaanhoitajaksi terveyskeskukseen. Ruokatunnilla lääkäri teki hänelle ultraäänitutki­muksen.

Kaksosraskaus selvisi heti. Kotona Hans sanoi, että tulee aika kiirus.

Synnytys uhkasi käynnistyä jo raskauden puolivälissä. Sari määrättiin sairauslomalle kotiin. Välillä tuli äkkilähtöjä sairaalaan, sitten sinne piti jäädä.

”Jälkeenpäin voi ajatella, että luonto yritti saada Jennaa pois. Minulla oli kuin sarjalippu ultraan, hyppäsin tarkistettavana jatkuvasti. Kertaakaan ei näkynyt mitään poikkeavaa.”

Tyttö A ja tyttö B syntyivät 10 viikkoa etuajassa huhtikuussa 2000. Jasmin painoi 1,4 kiloa, Jenna 1,1 kiloa. Kun Hans näki tytöt, hän sanoi, että ei sellaisista voi ihmisiä tulla.

”Oli ne niin olemattoman kokoisia.”

Myös Sari oli synnytyksen jälkeen hengenvaarassa. Siksi hän ei päässyt näkemään­ teho-osastolle vietyjä vauvojaan ennen kuin synnytystä seuraavana päivänä. Ensin hän tapasi lääkärin, joka kertoi, että vauvoilla on muutama päivä kriittistä aikaa. Sitten tämä sanoi, että A-tytöllä on persoonallisia piirteitä.

"Ajattelin, etten halua lapselleni downia, mutta ei hänkään olisi välttämättä tahtonut minua. Meidät lyötiin kimppaan ja niillä mennään."

”Kysyin heti, että epäiletkö Downin syndroomaa. Lääkäri sanoi, että eihän kiloisesta vielä tiedä. Jenna oli maitopurkin kokoinen.”

Kun Sari näki päivän ikäiset tyttärensä, ensimmäinen ajatus ei ollut kaunis.

”Kyllä minä ensin mietin, mitä pahaa olen tehnyt. Kahta tervettä lasta lähdin hakemaan.”

Toinen ajatus tuli heti perään.

”Sitten ajattelin, että en minä halua lapselleni downia, mutta jos lapselta olisi kysytty, ei hänkään välttämättä olisi tahtonut minua. Meidät lyötiin kimppaan ja niillä mennään.”

 

Jenna, Sari ja tanssi musiikin tahdissa. ”Uskon, että musiikin avulla  Jenna oppisi vaikka mitä. Kun joku vain keksisi oikean opetustavan.” 

 

15 vuoden aikana Sari on ehtinyt ajatella paljon muutakin. Myös sitä, että kehitysvammaisen­ lapsen saaneilla ensimmäinen­ suru ei kohdistu lapseen. Ensimmäinen suru on surua omien unelmien murskautumisesta.

”Meillä on syvällä ajatus, että oma lapsi on terve, saa koulutuksen ja ammatin, kaksi lasta ja auton omaan pihaan. Kun lapsi onkin kehitysvammainen, se kaikki viedään kerralla pois. Mielessä on vain, mitä ei saanut, kun ei vielä tiedä, mitä sai.”

Voivottelun loppu

”Heti kuppi”, Jenna sanoo.

Hans nousee ja antaa mehulasin. Sarin­ mielestä kukaan ei saa Hansia passaamaan yhtä nopeasti kuin Jenna.

”Makkaraa, makkaraa”, Jenna yrittää.

Saria naurattaa. Ei mitään makkaraa nyt.

”Jenna rakastaa makkaraa. Kerran päätimme katsoa, paljonko hän söisi, jos saisi. Viidessä tunnissa meni 13 grillimakkaraa.”

Hansin äidinkieli on ruotsi, mutta Jennan vuoksi kotikieleksi on tullut pelkkä suomi. Yhdenkin kielen oppiminen on hänelle vaikea, joten toisesta neuvottiin luopumaan. Viittomakielen opetusta on kerran viikossa.

"Hetken saatte surkutella Jennaa, mutta vain hetken."

Sari puhuu paljon ja pohjalaista. Siitä, miten Jasmin ja Jenna olivat molemmat pieniä tirrejä, kunnes Jennalle tui kilpirauhasen vajaatoimintaa kolme vuotta sitten. Herkuttelun kieltäminen tuntuu vaikealta, koska syöminen on Jennan suurimpia iloja.

Sari kertoo myös siitä, millainen erikoisuus Jenna Lapväärttin kylässä on ollut.­ Kun tytöt kolmivuotiaina menivät päiväkotiin, heitä hoitivat samat hoitajat kuin Hans-isää 30 vuotta aiemmin. Niinä vuosikymmeninä hoidossa ei ollut koskaan ollut lasta, jolla olisi Downin syndrooma.

 

 

Muisto keskososastolta. ”Tämä oli Jennan ranteessa, kun tytöt pääsivät kaksikuisina sairaalasta kotiin. Lähti vetämällä ehjänä kädestä pois.”

”Olen sanonut kaikille, että hetken saatte surkutella Jennaa, mutta se on todella­ lyhyt hetki. Voivottelulla ei päästä mihinkään.”

Jasmin on käynyt yläkoulua nyt kaksi vuotta, Jenna on yhtä luokkaa alemmalla. Hän käy samaa yläkoulua ja kuuluu tavalliseen luokkaan, mutta osa opetuksesta on erillään muista.

Kun Jennan yläkoulu vuosi sitten alkoi,­ Saria jännitti. Omalla kylällä Jenna oli tullut kaikille tutuksi, mutta kouluun Kristiinankaupunkiin tulisi lapsia muualtakin, Karijokea ja Kaskista myöten. Mitä siitä seuraisi?

Seurasi yksi minuutin kestänyt sananvaihto. Yläkoululainen poika nauroi Jasminille, että ai sinulla on tuollainen sisko. Jasmin vastasi nopeasti.

”Sanoin, että ole saatanan rillipää hiljaa, et sinäkään laseillesi mitään voi.”

Asia tuli kerralla selväksi. Jennaa ei ole kiusattu. Ei silloinkaan, kun hän istuu­ käytävällä kenen tahansa viereen, vaikka ei olisi tilaa. Ei, vaikka hän nappaa leikillään kännyköitä poikien kädestä ja tervehtii kovaan ääneen joka aamu.

Sari ja Hans ovat valtavan huojentuneita.

”Koulussa olevat lapset ovat oppineet sellaisiksi, millaisia kotona ollaan”, Sari sanoo.

Se on sama kuin hän sanoisi aika moneen­ kotiin ”kiitos”.

Kynnet ennen kaikkea

Joka toinen päivä on kynsienlaittopäivä. Jasmin nostaa kynsilakkalaatikon keittiön pöydälle, Jenna valitsee ja Jasmin lakkaa.

”Punaista.” ”Mustaa.” ”Keltaista.”

”Samat murrosiän kouhotukset Jennalla on kuin siskollaankin. Välillä täällä paiskotaan ovia, hyvä että ei seinät kaadu”, Sari sanoo.

Yleensä oven sulkeminen riittää. Se on merkki siitä, että Jenna haluaa olla huoneessaan rauhassa. Silloin hän vaihtaa muuten vain vaatteita, järjestelee laukkujaan, kuuntelee musiikkia tai katsoo DVD:ltä elokuvia kuten Risto Räppääjää. Sitten hän vaihtaa vaatteita taas.

 

Jasmin letittää Jennan hiuksia.”Paksut hiukset. Kaunis”, Jenna sanoo.

 

Jos Sari tai Hans haluavat mennä Jennan huoneeseen, heidän on koputettava. Vain Jasmin on aina tervetullut, ja Jasminin parhaat kaverit. He ovat myös Jennan parhaita kavereita.

Jasminia se ei sureta, Saria vähän.

”On sääli, että Jasmin joutuu jakamaan omat kaverinsa. Olen toivonut, että­ kunpa Jennalla olisi täällä omanlai­siaan kavereita. Sitten havahdun: en voi toivoa kehitysvammaista lasta kenellekään toiselle.”

Joskus Jasmin ei jaksaisi Jennaa. Niin kuin silloin, kun Jasmin joutui yhdeksänvuotiaana yhden kevään herättämään Jennan joka aamu kouluun, katsomaan hänelle vaatteet ja aamupalan ja vahtimaan, että hän oli ulkona punaisesta talosta, kun koulutaksi tuli.

Sari oli silloin aamutöissä lääkäriaseman vastaanotossa ja sai kotoa kiukkuisia puheluita: Tämä oli viimeinen aamu Jennan kanssa!

Iltaan mennessä Jasminin mieli aina muuttui.

Kädet levällään elämään

Kuusi vuotta sitten Sari tyhjensi Roopen vaatekaappia. ”Pitäisi perustaa kirpputori”, hän puuskahti.

Kolme viikkoa sen jälkeen oli Sarin kirppiksen avajaiset.

Tänä keväänä Sari sulki kirpputorinsa ja avasi tilalle vaatekaupan. Vuosi sitten perustettu osto- ja myyntiliike on Sarin­ päätyö.

Kesäaamuisin ennen töihin lähtöä Sari­ herättää Jennan. Jenna sanoo ”Jaha,­ kouluun, kouluun”, kunnes muistaa ja sanoo ”Jaha, töihin, töihin”.

Jenna kiertää Sarin mukana huutokauppoja ja kuolinpesiä. Kun muut kantavat hiljenneistä pohjalaistaloista huonekaluja Sarin pakettiautoon, Jenna etsii­ sohvan ja kannustaa sieltä: ”Vauhtia, vauhtia!”

 

Kesällä Jennakin ratsasti. ”Syö. Porkkanaa, heinää”, Jenna sanoo.

 

Osto- ja myyntiliikkeessä Kallträskin kylässä moni asiakas on tullut tutuksi. Ensimmäisenä puhutaan taudit. Välillä Sari korjaa ruuvimeisselillä asiakkaiden silmälaseja, seuraavaksi he tulevat reseptien­ kanssa ja pyytävät katsomaan, saako niillä vielä lääkkeitä.

Kesällä ja viikonloppuisin Jenna on asiakkaita ovella vastassa.

”Jotkut ottavat askeleen taaksepäin, kun Jenna tulee kädet levällään. Suomalaisilla on oma reviiri, ei mussuteta lähelle­ niin kuin italialaiset. Jennalla on hyvä vaisto ihmisten suhteen. Kohta moni­ sanoo jo tulleensa halausta hakemaan.”

Aito rakkaus

Joskus Sari katsoo Jennaa ja on hetken surullinen. Katkera hän ei ole koskaan. Kenelle olisi?

”Kerran kysyin Hansilta, miettiikö hän, miksi Jenna on tällainen. Hans oli hölmistynyt ja kysyi, mitä varten miettisi? Ei sellaiseen kannata energiaa laittaa.”

Sarilla on ollut veli, Jari. Yhdeksän vuotta sitten tämä teki itsemurhan. Veljen kuolema on tehnyt Sarin kiitollisemmaksi elämästä.

”Jenna elää ja voi hyvin. Kaikilla meillä on asioita, joille ei mitään voi. Elämästä tulee raskas taakka, jos niiden kanssa ei pääse sinuiksi. Jennasta ei tule lääkäriä, mutta ei hänestä tule myöskään mummonpotkijaa. Ääripäät on suljettu pois.”

Heinäkuun alussa on Jasminin ja Jennan konfirmaatiopäivä. Nyt Sari tietää jo, mitä on Jennalta saanut: oppia siitä, että elämää ei kannata tehdä vaikeaksi, vaan on parempi iloita siitä, mitä nyt on.

”Ei noin hauskasta epelistä luopuisi millään. Jenna on aina aito.”

Vuosina Jennan kanssa on ollut yksi vaikeampi vaihe. Pari vuotta sitten Jenna oli koulun jälkeen iltapäivähoidossa kehitysvamma-asuntolassa. Siellä Jenna teki temppuja, joita ei ole koskaan muulloin tehnyt: kaatoi ruokaa pöydälle, piirsi seiniin, kumosi roskiksia asuntolassa elävien aikuisten kehitysvammaisten päähän.

Sarille kerrottiin, mitä Jenna oli milloinkin tehnyt. Sari pyysi henkilökuntaa miettimään, miksi Jenna teki niin.

”Jennaa on alettu kuntouttaa kahden kuukauden ikäisenä. Hän vaatii tekemistä. Iäkkäämmät kehitysvammaiset ovat usein joutuneet tottumaan ihan toisenlaiseen kohteluun.”

Sama asuntola on juuri se paikka, jossa Jennan todennäköisesti pitäisi joskus asua.

"Maksaisin aika paljon, jos pääsisin minuutiksi Jennan pään sisään."

”Jennaa ei asuntolaan laiteta”, Jasmin sanoo.

”Kun lähden opiskelemaan, Jenna voi muuttaa mukanani. Me pärjäämme.”

Sari toivoo muuta.

”Toivon, että Jennalla olisi joskus joku­ seurustelukaveri. Jos Jenna ymmärtäisi laittaa perunat kattilaan ja toinen laittaisi levyn päälle.”

Lämpöpatteri ja sisko

”Kauniina niin nään aalloilla laivan,
tuuli kun vain on ystävä sen,
alta se pois käy huolten ja vaivan,
laulu sen on niin valkoinen.”

Jenna laulaa huoneessaan, venyttää laivan ja vaivan kohdalla.

”Olemme miettineet, mikä siinä kappaleessa niin kolahtaa”, Hans sanoo.

”Jenna ei ole tyhmä, kun sen kaiken vain saisi ulos. Musiikilla saa edes vähän. Maksaisin aika paljon, jos pääsisin minuutiksi­ Jennan pään sisään ja näkisin, mitä hän miettii”, Sari sanoo.

Yksi kysymys on mielessä usein. ”Onko­ Jenna onnellinen?” Jasmin kysyi Sarilta ensimmäisen kerran kolmevuotiaana. Sari vastasi uskovansa, että on.

 

Siskokset Jasminin huoneessa. Jasmin kerää huoneeseensa­ kenkiä, Jenna huoneeseensa laukkuja.

 

Yksi Jennan elämän onnellisimmista asioista on Jasmin.

”Kun asioiden pitää olla näin kuin ne ovat, hienointa on, että tytöt ovat kaksosia ja Jennalla on Jasmin. Jenna on oppinut­ Jasminilta tekemisen ja olemisen. Aikuisen malli ei ole sama”, Sari toteaa.­

Koko ajan on mietittävä myös Jasminia.

”Jasminille ei saa antaa liikaa vastuuta Jennasta. Että hänellä­ ei aikuisena ole päällimmäisenä tunne, että jouduin aina olemaan Jennan kanssa.”

Viikonloppuiltaisin ja kesällä muulloinkin Jasmin lähtee Lapväärttin ABC-asemalle. Siellä joku kavereista ostaa limun ja kaataa sitä viiteen mukiin. Usein saa istua ilmankin.

”Kaikki ovat Apsilla, tulevat Kristiinasta ja pitkin. Se on ainoa­ paikka, ja siellä ollaan aina”, Jasmin sanoo.

Jenna ei pääse Apsille. Ensin hän kysyy­ viisi kertaa ”Missä Jasmin?” ja alkaa­ sitten tanssia tai laulaa.

Kun Hans tai Sari hakee Jasminin ABC:n pihasta kotiin puoli yhdeltätoista, kello on Jasminin mielestä vähän. Kun saisi olla edes yhteentoista.

Kotona Jasmin löytää sängystään nukkuvan Jennan. Nukkukoon siinä nyt vaikka potkii vähän, Jasmin on tottunut.

”Jenna on kuin lämpöpatteri. Kuka siitä ei tykkäisi.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Kaksossiskot Jenna ja Jasmin: "Jennan down ei erota meitä"

Ihanat Jenna ja Jasmin :0)! Toivat mieleeni nämä muistot: Joitakin vuosia sitten olin Lauttasaaren kirjaston viereisen toimintakeskuksen juhlissa. Paljon aikuisia ja lapsia. Lapsille ammattinäyttelijä kertoi sadun, johon lapsetkin tulivat näyttelemään. Pieni downkaveri tykkäsi erityisesti rummuttaa pienellä rummulla. - Vähän myöhemmin törmäsin tähän pieneen kaveriin käytävällä. Hän halusi uudestaan Satuhuoneeseen rummuttamaan. Vein hänet sinne, ja rummutimme molemmat. Sitten otin hänet syliini...
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.