Kasvatusguru miettii yhä, miksi hän selvisi rajusta nuoruudesta, mutta veli ei.

Kunpa isä nyt tulisi kotiin.

Jos isä nyt tulisi, tästä voisi vielä tulla hyvä ilta. Isä saattaisi antaa äidille vähän rahaa ja äiti ehtisi kauppaan ostamaan ruokaa.

Kauppa menee pian kiinni. Kymmenvuotias Kari Uusikylä kurottaa yläkerran ikkunasta nähdäkseen pidemmälle. Vaasan Kotirannan lähiössä on 1950-luvulla vierekkäin puutaloja, joiden pihoissa kasvavat viinimarjapensaat.

Tiellä ei näy ketään.

Kun sitten edes tietäisi varmasti, että isä ei tule koko yönä.

Joskus aamuyöllä isä tulee. Äiti nousee hetekasta ja menee keittiöön. Hän yrittää antaa isälle nopeasti ruokaa, jotta isä ei hermostuisi ja herättäisi lapsia.

Kari ei näe isää, mutta kuulee juopuneen jankutuksen: ”Mitä nyt on valittamista, mitä? Onko valittamista, onko?”

Pikkuveli Veli-Jukka tulee peiton alla Karin viereen, ottaa kahdella kädellä kiinni ja tärisee. Kun pikkuveli nukahtaa, tärinä lakkaa, mutta kädet puristavat yhä Karin kättä. Isoveli valvoo.

Se abstraktimpi arki

59 vuotta myöhemmin Kari on kasvatustieteen emeritusprofessori sekä luovuuden ja lahjakkuuden tutkija, joka inhoaa huippuvouhotusta ja koulujen paremmuuslistoja. Hänestä koulun tärkein tehtävä on oppilaiden mielenterveyden vaaliminen. Ja hänestä parasta, mitä lapsi voi saada, on turvallinen lapsuus ja tasapainoinen tavallisuus.

Sellaisia Karilla ei ollut.

1950-luvun Vaasassa Uusikylän suku tunnetaan. Karin isoisä on kuvataiteilija Einari Uusikylä, joka maalaa omakotitalon alakerrassa puiden ruskaa, merta ja hankea.

Yläkerrassa asuu Karin perhe: äiti, isä sekä Kari, pikkusisko Katriina ja pikkuveli Veli-Jukka. Ensin isä Pentti myy isoisän tauluja, sitten hän alkaa maalata omia. Kari ei ymmärrä, mitä isän taulut esittävät, mutta oppii sanat abstrakti ja nonfiguratiivinen.

Kotona haisee tärpätti. Kun kaverit suuttuvat, he haukkuvat Karia, siskoa ja veljeä nälkätaiteilijan pennuiksi ja isää partajeesukseksi.

Isä on komea mies. Hän seisoo Vaasan torin laidalla niin tyylikkäässä puvussa, että rahaa ei sen ostamisen jälkeen riitä Karin kouluhousuihin.

Kun Sylvia-äidin apulaiskanslistin palkalla ei makseta sekä ruo­kaa että housuja, äiti nöyrtyy ja menee lopulta pyytämään rahaa sosiaalilautakunnasta.

”Teidän miehennehän on ihana mies”, äidille vastataan lautakunnasta.

”Taiteilijoita pitää ymmärtää.”

Toista kertaa äiti ei mene.

Kari ja pikkuveli ovat yhdessä melkein aina. Kari on kuusi vuotta vanhempi, mutta Veli-Jukka kirii häntä kiinni, oppii kellonajatkin jo neljävuotiaana.

Kun pikkuveli ilmoittautuu kansakouluun, Kari menee hänen kanssaan. ”Veli viiva Jukka”, Kari selittää veljen nimeä virkailijalle. Papereihin tulee nimeksi Veli Viiva Jukka. Se naurattaa Karia ja Katriinaa kauan.

Pahoina päivinä

Kari haluaa opettajaksi, on halunnut kahdeksanvuotiaasta asti. Yliopistoon menoa hän ei vielä osaa edes kuvitella eikä hän ole kuullutkaan professori-sanaa. Hän vain haluaa opettajaksi, toisenlaiseksi kuin omansa.

1950-luvun koulu on karu paikka. Vaasan Onkilahden koulussa Kari ja luokkatoverit marssivat ympäri luokkaa. He harjoittelevat vankilaa varten.

”Monesta teistä kuitenkin tuloo roistoja, ryäväriä ja murhamiähiä ja jourutta lusimahan”, opettaja selittää.

Kari on paljon pois koulusta. Poissaolokirja on yksitoikkoista luettavaa: Vatsa kipeä. Vatsa kipeä. Vatsa kipeä.

Mitä useamman päivän isä on juomatta, sitä enemmän Kari pelkää ja sitä varmemmin hänellä on vatsa kipeä. Yksi väärä sana, ja isä saattaa vetäistä vyön housuistaan. Silloin on myöhäistä huutaa Olen kiltti jo!, vaikka Kari yrittää. Äiti menee toiseen huoneeseen ja tulee takaisin vasta, kun Karilla on taas housut jalassa. Äiti silittää Karia, Kari nieleskelee itkua.

Niin hän tekee nytkin, 60 vuotta myöhemmin.

”Sain harvoin selkääni, mutta olihan se hirveää.”

On myös toisenlaisia, hyviä hetkiä. Kari haluaa muistaa ne kaikki.

Joskus isä ja poika käyvät ongella. He etsivät sateessa kastematoja ja pyöräilevät sitten meren rantaan.

”Muistan yhä, millä kivillä istuimme ongella kesäiltana kahdestaan. Se oli suurenmoista.”

Joka huhtikuu Kari saa syntymäpäivälahjaksi jalkapallon.

Isä on nuorena pelannut jalkapalloa mestaruussarjassa, ja toisinaan hän lähtee Karin kanssa kotitalon viereiselle kentälle. Siellä isä ja Kari pukkaavat palloa toisilleen ja Kari toivoo, että jalkapallo pysyy­ ikuisesti ilmassa heidän välillään.

Hyvien hetkien muistoissa Kari on alle kouluikäinen. Vuosi vuodelta hyvät hetket vähenevät ja huonot ajat pite­nevät.

Kun Kari on 15-vuotias, hän päättää lopettaa koulun. Hän ei jaksa enää. Karilla on jalkapallo, jota hän rakastaa. Hänellä on lumoava klarinetti, jonka isä on saanut puhuttua velaksi musiikkikaupasta. Ja hänellä on kotona niin vaikeaa, ettei hän enää jaksa käydä koulua. Parempi mennä töihin tienaamaan.

Veli-Jukka on ollut kuumeessa kuukauden. Pikkuveli on niin kalpea ja surullinen ja tulikuuma, ettei Kari huoleltaan pysty nukkumaan.

Lisäksi Karia valvottaa isä. Isä juo yhtä soittoa viikon tai kolme, tulee kotiin huojuen tai ei ollenkaan.

Kari on syönyt sormiensa päistä nahan, sormet ovat vereslihalla. Veli-Jukka on lakannut nauramasta.

”Eikö me voitaisi lähteä?” Kari kysyy äidiltä taas kerran. ”Että jotenkin saataisiin nämä lapset isoiksi.”

Ihme tapahtuu. Äiti on hakenut Vaasan kaupungilta vuokra-asuntoa monta kertaa, ja nyt hän sen saa. Pelastus tulee viime hetkellä.

”Olimme lähellä romahtaa kaikki.”

Elämä muuttuu kokonaan. Kari on 16-vuotias, Katriina 14 ja Veli-Jukka 10, kun he muuttavat äidin kanssa kerrostalokaksioon. He ovat helpottuneita, kun isä menee pian uusiin naimisiin ja jättää perheen rauhaan.

Vuosia myöhemmin Kari tapaa isänsä muutaman kerran, mutta tunnelma on niin vaivautunut, että Kari antaa olla. Isästä ei kuulu mitään.

Uudessa kerrostalokodissa vesi tulee sisään ja menee ulos. Pikkuveli nukkuu omassa sängyssään ja Kari omassaan. Rahaa on yhä vähän, mutta on rauha, ja Kari jatkaa sittenkin koulussa.

Karin arvosanat nousevat kaksi numeroa, itsetunto ei. Hän hämmästyy, kun kirjoittaa laudaturin paperit ja pääsee opettajakorkeakouluun.

Kun rakkaus ei riitä

Sinä iltana Veli-Jukka on 13-vuotias ja kirjoittaa Karille kirjettä. Äiti ja sisko nukkuvat jo ja Veli-Jukankin pitäisi, mutta ensin hänen on sanottava isoveljelle jotakin:

”Muistatko miltä tuntui ajaa yhdessä polkupyörällä oikopolkua pitkin jalkapallokentälle? Tuon tien kaikki mutkat muistat varmasti niin kuin minäkin. Nykyään kun ajan sitä yksin ja koivut oikein tuoksuvat sieraimiin, herää minussa jonkinlaista kaipausta. Tuo on ehkä jollain lailla ´kynänvaraisesti´ selitetty, eikä siitä saa kuvaa, jonka haluaisin kirjeeseen saada...
Niin sydämellisiä terveisiä, että kynä kädessäni on sulamaisillaan. Paljon rakkautta. Jukka.”

Sitä kirjettä Kari lukee vielä viisi vuosikymmentä myöhemminkin. Kun hän saa kirjeen, hän opiskelee Helsingissä ja pelaa jalkapalloa HJK:n mestaruusjoukkueessa. Pian hän menee naimisiin toisen opettajan kanssa ja tulee isäksi 22-vuotiaana.

Vaasassa pikkuveli laulaa bändissä ja pärjää koulussa loistavasti. Hän voittaa 16-vuotiaana jalkapallotekniikan suomenmestaruuden vielä paremmilla pistellä kuin Kari aiemmin.

Kari ei tiedä, koska veljellä alkaa mennä huonosti.

Kun Karille selviää, että Veli-Jukka on lopettanut oppikoulun, hän hakee tämän luokseen Helsinkiin. Veli-Jukalla on Karin perheen luona pieni huone, ja Kari ilmoittaa hänet iltaoppikouluun. Aina kun Veli-Jukka aikoo erota koulusta, Kari soittaa rehtorille ja taivuttelee tämän olemaan myöntämättä eroa.

Kari vie veljen ylioppilaskirjoituksiin, saattaa joka aamu. Koulun portilla Veli-Jukka sanoo Karille, että ei jaksa enää.

Veli kirjoittaa monta laudaturia, mutta luisuu pois.

Kumpikin yrittää, vuosikausia. Kun pikkuveli soittaa, Kari menee joka kerta. Välillä Karille soitetaan sairaalasta ja sanotaan, että veli on syönyt liikaa lääkkeitä. Kari lähtee heti.

Joulupäivänä 1978 Veli-Jukka soittaa taas ja haluaa tavata. Kari ei pääse lähtemään, ei juuri nyt kun vaimo kantaa pöytään kinkkua ja rosollia ja lapset odottavat Afrikan tähden kanssa.

Viisi tuntia myöhemmin soittaa Karin isä.

”Veli-Jukka on päässyt rauhan maahan”, isä sanoo. Niin kauniisti Kari ei ole koskaan kuullut isänsä puhuvan.

Veli-Jukka on jäänyt 27-vuotiaana junan alle.

Sen joulun jälkeen Karin on ollut vaikea kuunnella laulua varpusesta jouluaamuna.

”En ole potenut huonoa omaatuntoa siitä, etten sinä joulupäivänä mennyt Veli-Jukan luo. Olin mennyt vuosikausia, mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.”

Sitä Kari on miettinyt, olisiko hänen pitänyt olla kovempi aikaisemmin. Olisiko pitänyt olla tukematta, pelastamatta ja kuuntelematta?

”Mutta kun on joku oikein rakas, hänen vuokseen menee vaikka millaiselle mutkalle. Avun saaminen mielenter­veyden ongelmiin on yhä aivan liian vaikeaa.”

Sieltä jostain

Neljä vuotta sitten Kari Uusikylä muutti takaisin Vaasaan. Eläkkeelläkin hän herää kello viisi, keittää kahvit, lukee sanomalehdet ja alkaa kirjoittaa kolumnia tai luentoa. Yhdeksän maissa hän lähtee kävelylle ja miettii kävellessään Vaasan Palloseuran seuraavaa peliä.

Huhtikuussa Kari täyttää 70. Se tuntuu oudolta. Pallon pompottelusta päällä ei tule enää mitään, koska niska ei taivu.­

”Juuri eilen puhuin vaimolle, että mihin vuosikymmenet ovat menneet. Vanhat aina horisevat, että just olin lapsi. Mutta siltä se tuntuu.”

Eikä lapsuudesta ja muistoista pääse eroon ikinä. Vieläkin Kari muistaa sen kuin se olisi nyt:

Joskus isä tulee kotiin juovuksissa mutta hyvällä tuulella. Silloin hän laulaa Lili Marleenista ja kasarmin pienestä portista. Mitään muuta isä ei sodasta puhu­.
Isä kuolee vuonna 2000 ja äiti viisi vuotta myöhemmin. Äidin kuoleman jälkeen Kari löytää kirjeet, jotka isä on lähettänyt äidille rintamalta.

Ensimmäisessä kirjeessä 18-vuotias poika marssii mäkeä ylös ja mäkeä alas kohti rintamaa. 19-vuotias kirjoittaa, kuinka hänen oli ammuttava väijytyksessä ohi kulkeneet viholliset, jotta nämä eivät ampuisi häntä.

”Mikä vaikutus noilla asioilla onkaan ollut niihin äijiin! Isääni ja päästään vialla olleisiin opettajiin, koko sen sukupolven miehiin.”

Rintamalta lähetetyistä kirjeistä viimeinen on päivätty 1944, vuosi ennen Karin syntymää. Siinä isä kuvailee, miten hän puolustaa puolikuuroa, muiden kiusaamaa poikaa. Isä kertoo pojan kohtelun koskeneen häntä niin, että kyyneleensä peittääkseen hänen oli mentävä kohentamaan tulta.

Kari on kirjeestä kiitollinen.

”Sitä puolta isästä en tuntenut koskaan. Se oli juuri se isä, jota kaipasin.”

Isä meidän

Vuosikausien hiljaisuuden jälkeen isä soittaa Karille yhden kerran. Sanat ovat  arkisia, mutta isä puhuu Karille toisin kuin koskaan: lempeästi, melkein hel­lästi.

”Isä ei pystynyt pyytämään anteeksi eikä sanonut rakastavansa, mutta minä ymmärsin.”

Kari haluaa ajatella isää miehenä, joka ei ollut paha vaan sodan henkisesti haavoittama ja viinapirun vallassa. Mutta ei Kari häntä sääli.

”Säälin veljeäni ja siskoani ja itseäni”, hän sanoo.

”Säälin kaikkia hylättyjä lapsia, jotka joutuvat kantamaan lapsuuttaan koko elämänsä. Sellaisia lapsia on paljon. Tällaisia lapsia.”

Kari on miettinyt, miksi hän selvisi ja pikkuveli ei. Hän uskoo, että suurin syy on ikäero.

”Uskon, että ensimmäiset vuoteni ovat olleet turvalliset. Olen rakkaudesta syntynyt lapsi. Kun veljeni syntyi, vaikeudet perheessämme olivat jo liian pahoja.”

Kari muistaa olleensa yhden kerran isänsä sylissä. He istuivat keittiössä ja kuuntelivat radiota. Isän kädet ympärillä tuntuivat hyvältä.

Pikkuveljellä ei tainnut olla sitä muistoa. Hänellä oli vain Kari, joka valvoi vieressä. 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2014.

Lue myös:

Kari Uusikylä: Tuhotkaa turhat paremmuuslistat!

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.