Riikka Takala oli nuori kirjailijalupaus, joka saavutti kaiken, mistä haaveili. Sitten hän ryhtyi puhelinmyyjäksi.

"Takalan Riikka Unicefista tässä terve. Kiinnostaisiko Nepalin lasten auttaminen?”

Ei vai. Kiitos ja hyvää päivänjatkoa.

Puhelinmyyjänä Riikka Takala ei ollut lahjakkuus. Hänestä puuttui luontainen lupsakkuus, hän puhui helsinkiläisittäin eikä hallinnut murteita, joilla päästiin ihmisten sydämiin. Vaikka hän myi pelkkiä hyvyyksiä, kuten rokotuksia maailman köyhimmille lapsille, häntä ujostutti soittaa tuntemattomille. Ujostus muutti hänen äänensä sellaiseksi, ­että sen päälle oli helppo lyödä luuri.

Feissarina eli kansalaisjärjestön katutyöntekijänä Riikka oli reipas. Hän seisoi Helsingin rautatieaseman edessä ­keräyslipas kädessään, yritti saada katsekontaktia ohikulkijoihin, pysäyttää ja houkutella kuukausilahjoittajaksi.

Kadulla ujostelu ei vaivannut, sillä tässä työssä ei ollut kyse Riikasta lainkaan. Kyse oli muista. Ihmisistä, jotka kuolivat nälkään tai tauteihin. Riikka oli yhdentekevä, hänen sieluntiloillaan ja kaunokirjallisilla läpimurroillaan ei ollut väliä, riitti että hän ilmestyi ja veti neonvärisen liivin ylleen. Se sai jokaisen räntäsateessa seisotun minuutin tuntumaan puhtaalta ja arvokkaalta, mielekkäämmältä kuin mikään.

Oli niitäkin, jotka katsoivat häntä säälien, kuin kerjäläistä. Kuten se rouva, joka marssi luo ja huokaisi: ”Kyllä sunkin olis kannattanu hankkia joku koulutus. Ei tarttis seistä kadulla.”

Silloin Riikka kertoi, että oli valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi. Että kirjoitti vähän näytelmiä, oli pikkuisen kirjailija, toisinaan telemarkkinoija ja välillä ihan vaan työtön. Mutta juuri nyt hän seisoi tässä, henkiä pelastelemassa, ja seisoikin oikein mielellään.

Nainen tuijotti, yritti pysyä kärryillä.

Itsekseen Riikka mietti, miten tässä näin oli käynyt: että hänellä oli viisi titteliä, mutta yksikään niistä ei kertonut, kuka hän oli. Viisi, ja silti tuntui, että ne eivät riittäneet.

Teatterikoulun lellikit

Mitä sä nykyään teet?

Miten yksinkertainen kysymys.

Miten Riikka inhosikaan sitä.

Vielä 20-vuotiaana hän olisi vastannut empimättä: Opiskelen kirjoittamista, aloitin juuri dramaturgiopinnot Teatteri­korkeakoulussa.

Todennäköisesti hän olisi jättänyt mainitsematta, että dramaturgilinjalle oli ­valittu vain neljä opiskelijaa, ja että hän pääsi sisään ensimmäisellä yrityksellä. Niin vaikeaa hänen on hehkuttaa itseään.

Mutta kyllä onnistumisilla hänelle ­väliä oli. Riikka oli kirjoittanut pikku­tytöstä asti, koulussa hän oli pärjännyt aina. Hän oli tottunut olemaan hyvä. Helposti ja hikoilematta.     

”Kuvittelin, että on jotenkin hienoa, jos onnistuu yrittämättä”, Riikka sanoo.

”Nykyään arvostan yrittämistä ja epäonnistumista. Sitä, että joku hakkaa päätään itselleen tärkeän asian vuoksi vuosi­tolkulla ja sitten joko onnistuu tai ei onnistu.”

Teatterikoulu oli vasta tokenemassa Jouko Turkan myllerrysvuosista. Kaikki kirjoituskoneet oli heitetty ikkunasta ulos. Kun Riikka meni pyytämään opintokirjaansa merkintöjä, kansliasta naurettiin: ei kukaan täällä tuollaista täytä.

Kirjoittamista Riikka rakasti. Välillä hän ahdistui, kuten muutkin taideopiskelijat, mutta ahdistuneenakin hän tiesi, miksi isona halusi: kirjailijaksi.

Neljä dramaturgiopiskelijaa saivat tuntea itsensä erityisiksi. Maan parhaat opettajat keskittyivät heihin, uppoutuivat heidän kirjoituksiinsa, hioivat heidän lahjojaan.

Kun koulu lennätti oppilaat Tanskaan katsomaan tanskalaista teatteria, se tuntui Riikasta ihan tavalliselta.

”Totuin siihen, että lennähdän ulkomaille katsomaan näytelmän. Kuvittelin, että sellaista elämäni tulisi olemaan aina. Meitä lellittiin liikaa. Koulu opetti kaiken, paitsi realiteetit. Pudotus oikeaan elämään oli kova.”

Apinat häkissä

Mitä sä nykyään teet?

Vielä 27-vuotiaanakaan Riikka ei hätkähtänyt kysymystä. Hänen tulevaisuutensa oli entistä lupaavampi ja vastauksensa vielä selkeä ja mutkaton: hän oli juuri valmistunut teatteritaiteen maisteriksi ja julkaissut esikoiskirjansa, novellikokoelman Koira nimeltä Onni ja muita onnettomuuksia.

Kriitikot ylistivät kirjaa. Kun Helsingin Sanomat valitsi sen vuoden esikoiskirja -ehdokkaaksi, pyöritys koveni.

Juuri tästä Riikka oli haaveillut. Kirjasta, ja siitä, että joku muukin lukisi ­hänen kirjansa.

Yhtäkkiä hän oli virallinen lupaus. Tähdenalku, jonka ajatuksia painettiin lehtien kulttuurisivuille.

Riikka tunsi itsensä apinaksi. Tuntui kuin lehdet olisivat heittäneet häkkiin yhden banaanin, josta kaikki huomionnälkäiset esikoiskirjailija-apinat taistelivat.

”Muutos oli minulle liian raju. En ollut varautunut siihen, kuinka rankasti esikoiskirjailijoilta nostetaan ja kilpailutetaan”, Riikka sanoo.

”Oloni oli turvaton. Olisin kaivannut vierelleni tasaisen turvallista henkilöä. Sellaista, joka sanoo, että keskity rauhassa, kuoki kasvimaata ja tee toista kirjaa.”

Kilpailemista Riikka oli kammonnut lapsesta asti. Hän ei halunnut jyrätä muita, ei ohittaa edes maaliviivalla.

Helsingin Käpylässä Riikka oli saanut kasvaa kisaamatta. Äiti työskenteli murre­tutkijana, isä tutkijana oikeus­ministeriössä. Riikka leikki illat korttelin lasten kanssa, luki ja kävi tanhukerhossa, koska kaveri vei.

”Olin kiltti tyttö ja sain kiltteydes­täni kehuja. Söin lautasen aina tyhjäksi. Siitä seurasi vain se, että tulin pulskaksi. Vasta aikuisena opin, että kilttinä jään jalkoihin.”

Kiltteyteensä Riikka törmäsi, kun ­piti alkaa kirjoittaa apurahahakemuksia. Hän ei tuntenut itseään kirjailijaksi. ­Ensimmäisen kirjan menestys saattoi ­olla sattumaa. Oikeasti hän saattoi olla keskinkertaisuus, joka oli vahingossa onnistunut. Kun hakemuksissa piti ­kehua itseään, Riikka jätti rivit tyhjiksi.

”Mietin joka kilpailutilanteessa, tarvitsisiko joku muu tätä rahaa enemmän kuin minä. Ansaitsenko tämän, onko pyyntöni kohtuuton?”

Sillä tyylillä apurahoja on sadellut nihkeästi.

Ote irtoaa

Esikoiskirja toi pariksi vuodeksi työ­suman: opettamista, kritiikkien kirjoittamista, kolumneja.

Riikka oli kolmikymppinen ja sai ­tehdä juuri sitä, mistä oli haaveillut. Elämä
oli noudattanut käsikirjoitusta, jonka mukaan kunnon ihminen löytää lah­jansa, ahkeroi, tulee joksikin ja löytää paikkansa, jonka maailmankaikkeus on hänelle tarkoittanut.

Hän oli viimein valmis.

Silloin iski tyhjyys.

Riikka yritti kirjoittaa toista kir­jaansa, mutta tunsi itsensä typeräksi. Mitä järkeä oli kirjoittaa? Keksiä päästään lauseita, velloa mielikuvituksessaan.

Riikasta alkoi tuntua, että jokainen onnistuminen oli kutistanut hänen maailmaansa. Tässä hän tasapainotteli, lupaavan kirjailijan polulla, mutta jos tästä horjahti hiukankin, putosi tyhjään. Ei ­ollut enää kukaan.

Valtasi Riikan toinenkin tunne.

”Mietin koko ajan, miksi istun tässä kirjoittamassa enkä tekemässä päivä­kotisijaisuuksia. Mikään muu kuin lasten parissa työskentely ei tuntunut mielekkäältä.”

Riikka hakeutui töihin päiväkotiin, mutta levottomuus ei hellittänyt.
Hän olisi halunnut äidiksi.

Äitiä hänestä ei ole tullut. Se on suru, josta on vaikea puhua vieläkin.

”Lapsettomuus on ollut elämäni hankalin asia. Pitkään aikaan mikään muu ei tuntunut tärkeältä. Se on suurin syy siihen, että lopetin vuosiksi kirjoitta­misen.”

Mitä sä nykyään teet?

Riikka jätti kirjoittamisen ja kirjoittaminen hänet. Työtarjouksia tuli yhä harvemmin, eikä kirja edennyt. Päiviin oli keksittävä uusi sisältö.

Riikka suostui puhelinmyyjäksi, ­koska sai auttaa sairaita lapsia. Ja feissariksi, koska tajusi sen olevan hiljaista hengenpelastamista.

Kun hän seisoi keräämässä kolikoita niille, joilla oli vielä vähemmän kuin ­hänellä, hänet täytti varmuus: tästä on hyötyä.

”Tunne siitä, että maailmaa voi oikeasti parantaa, on koukuttava. Kun on seisonut aamupäivän feissarina, tietää tehneensä päivän mittaan edes ­yhden asian, jolla on merkitystä. Samaa tunnetta en saanut kirjoittamisesta.”

Vapaaehtoistyöntekijänä Riikka oli mukana talkoissa, joilla rakennettiin lasten turvakoti Pietariin. Järjestöjen keski­pisteenä oli vähäosaisten hätä, ei yksi kirjailija Käpylästä. Kun keskittyi muiden ongelmiin, omat unohtuivat.

Joidenkin silmissä Riikka muuttui luovuttajaksi. Vanhemmat ja lapsuuden­ystävät pysyivät rinnalla, uskoivat ajelehtijaan.

Oli niitäkin päiviä, jolloin Riikka ­tunsi syrjäytyneensä. Silloin hän pelkäsi joutuvansa juhliin, joissa joku kysyisi: Mitä sä nykyään teet?

Enpä ihmeempiä, hän vastaisi. Olen kirjailija, puhelinmyyjä, dramaturgi, feissari, työtön, kirjallisuuskriitikko, ­vapaaehtoistyöntekijä ja opettaja. Vähän kaikkea enkä paljon mitään.

”Se oli kuin roolipeli. Olin ollut niin monissa eri pätkätöissä, että saatoin ­sanoa ammatikseni mitä tahansa.”

Pelin jännittävin osuus oli reaktio.

Se vaihteli sen mukaan, minkä tittelin ­Riikka listaltaan valitsi.
Jos hän esitteli itsensä kirjailijaksi, kuulija hymyili. Jos työttömäksi, keskustelu tyrehtyi.  

”Puhelinmyyjänä kukaan ei halunnut kuunnella rokotuspuheitani. Kun puhun rokotuksista kirjailijana, mielipiteeni painetaan lehteen.”

Ajelehtimismielihyvää

Teatterireissut Tanskaan. Miten vitsikkäiltä ne kuulostivatkaan, kun niitä muisteli jonottaessaan työvoimatoimistoon.

2000-luvun aikana Riikka istui toimistossa monta kertaa. Oli kausia, jolloin hän oli kokonaan työtön.

Joka kerta jännitti. Kaikki riippuisi virkailijasta. Joku ei edes kuunnellut. Sitten oli enkeleitä, kuten virkailija, ­joka sanoi: Pidä kiinni siitä, mitä osaat. Tavoittele vielä koulutustasi vastaavaa työtä. Älä suostu mihin vain.

Niistä lauseista Riikka on kiitollinen vieläkin.

”Työttömän osa on järjetön. Työtön kirjailija ei saa esimerkiksi kirjoittaa. Muuten työttömyyskorvaus karhutaan takaisin. Toisaalta minua yritettiin aktivoida yhteiskuntaan, esimerkiksi kannustamalla siivoamaan kahvihuoneita.”

Riikan mielessä alkoi kasvaa uusi tarina. Se kertoisi kolmesta nelikymppisestä, akateemisesti koulutetusta naisesta, joita yhdisti fiksuus, pätkätyöt ja pitkäaikaistyöttömyys. He olivat ajelehtijoita, jotka hallitsivat neljää kieltä, mutta eivät päässeet puhumaan niistä yhtäkään.

Tuon tarinan Riikka vielä kertoisi.

Työttömänä Riikka pärjäsi vähällä. Elämä oli pientä mutta hyvää, ja koska aikaa riitti, hän kolusi kirpputoreja ja ­teki halpoja löytöjä. Kirppiksiin hän ­hurahti.

”Olen koukussa saalistamiseen. Kotiini ei mahdu enää mitään. Saan tyydytystä siitä, että kierrän kirpputoreja ja tajuan, miten paljon maailmassa on kaikkea. Vaikka rahaa olisi vähän, kirppiksellä tarpeisiini taianomaisesti vastataan. Saan saalistamisestani ajelehtimismielihyvää.”

Jokainen kirppistavara kantaa omistajansa muistoa. Siksi Riikka ostaa mielellään esimerkiksi muiden vanhoja odotusmekkoja. Niihin mahtuu, ja niissä on hyvät vibat.

Vaikka rahaa ei ole liiaksi vieläkään, tililtä lähtee suoraveloitus lähes jokaiseen kansalaisjärjestöön.

”Jos minulla on varaa siideriin, minulla on varaa myös olla kuukausilahjoittaja. Muiden auttaminen on myös keino olla tuntematta itseään köyhäksi.”

Vain kirja

”Jonain päivänä sinä opit jakamaan käyntikortteja, joissa on pelkkä kukkanen nimen vieressä.”

Lainaus on romaanista Ole hyvä. Kirja julkaistiin tänä kesänä, ja se kertoo kolmesta nelikymppisestä, akateemisesti koulutetusta naisesta, joita yhdistää ­fiksuus, pätkätyöt ja pitkäaikaistyöt­tömyys. He ovat ajelehtijoita, jotka hallitsevat neljää kieltä mutta eivät pääse puhumaan niistä yhtäkään. He ovat tehneet kaiken oikein ja hyvin, mutta elämä ei sittenkään palkitse heitä työpaikalla, perheellä eikä mielenrauhalla.

Kirjan on kirjoittanut Riikka Takala.

Hän on nyt 44-vuotias ja toivottaa ­peremmälle työhuoneeseensa, kalliolaiseen korukauppaan. Täällä hän työskentelee myyjänä parina päivänä viikossa. Asiakkaita käy vähän, joten Riikalla on kirjoitusrauha. Muina päivinä hän työskentelee Keravalla Talkorenkaan tiedottajana.

Hän asuu nykyään avoliitossa, mutta ei halua kertoa yksityiselämästään enempää.

Riikka ojentaa käyntikorttinsa. Sen koristeena on kolme kukkasta. Kukkasten vieressä lukee ”kirjailija”.

Riikka on yhä vähättelyn mestari. Ujo ja nauravainen, ei pysty kehumaan ­uutta romaaniaan. Hän myöntää, että kirja on hänelle tärkeä, mutta se siitä.

”Se on vain kirja. Kirjoja ilmestyy ­koko ajan. Jotkut niitä lukevat, mutta ­aika monet eivät. Parasta tässä on se, että nyt saan ehkä jatkaa kirjailijana. Lopettaa ajelehtimisen ja jatkaa omia pieniä hommiani. Olen varovaisen toiveikas.”

Kolmas kirja on jo tekeillä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2014.

Lue lisää:
Kirjailija Essi Kummu: Ajattelin, etten riitä lapsilleni
"Miten vauvan kuolemasta selviää?"
Näyttelijä Maria Kuusiluoma peri vanhempiensa elämäntyön

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.