Jyrki Sukula on kokki, yrittäjä ja viininviljelijä, joka asuu Serralungan kylässä Italian Piemontessa. Sukulan perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi tytärtä.

Viiniyrittäjä ja kokki Jyrki Sukula hukkasi passin ja lompakon, mutta sai lukea lapsilleen iltasadun. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä meni.

"TAKSISSA LENTOKENTÄLLE tajusin, että olin unohtanut passin ja lompakon vuokra-autoon Vaasassa. Kello oli viisi aamulla, ja olin lähdössä siskoni luota Helsingistä kotiin Italiaan. En voinut kuin jatkaa matkaa ja varmistaa, että kentällä voi ottaa valokuvan pikapassiin. Olin yllättävän tyyni.

Lentokentän poliisiasema aukesi seitsemältä. Viisi yli seitsemän minulla oli passi kädessä. 

Sitten selvisi, että vuokra-auto olikin palautettu Helsinki-Vantaalle, joten hain passini ja lompakkoni Aviksen tiskiltä.

Vaimoni Riikka kommentoi episodia puhelimessa yhdellä sanalla: Keskity!

TAPASIN LENTOKONEESSA kundin, joka oli ostanut talon Santa Margaritasta. Sain häneltä hyviä ravintolatipsejä. Yleensäkin tapaan lentokoneessa hämmentäviä ihmisiä. En käytä aikaani iltapäivälehtien lukemiseen.

Lento laskeutui Milanoon, mistä ajoimme työkavereiden kanssa Modenaan. Siellä söimme hyvän lounaan. Alkuun oli affetati misti, iso valikoima leikkeleitä, sitten kurpitsalla täytettyjä ravioleja ja salsicciaa, makkaraa.

Lounas Piazza Duomo -ravintolassa Albassa.
Lounas Piazza Duomo -ravintolassa Albassa.

Tammikuussa vietin ensimmäisen kerran elämässäni tipatonta. Viinintuottajana silloin joutuu selittelemään. Minä yritin päästä unettomuudesta: olin nukkunut kolme kuukautta huonosti, koska huolet valvottivat, lapset olivat kipeitä, ja minäkin.

Ilman viiniä unen laatu parani huomattavasti kahdessa viikossa. Se oli hieno ja täysin epätieteellinen koe.

TEEN JOKA PÄIVÄKSI lukujärjestyksen, johon asetan itselleni deadlineja. Ilman niitä saattaisin antaa itselleni liikaa löysää. Nyt voin katsoa, että iltaan mennessä pitää kirjoittaa vaikka kuusi reseptiä.

Tänäänkin lukujärjestys oli täysi. Kävin Parmassa ja Milanon Eataly-myymälässä. Pidin jokaviikkoisen videopuhelupalaverin Huttulan Kukon porukan kanssa. Kasvatamme kanoja ja rakennutamme tehtaan, jossa valmistetaan kauppoihin tulevia kanatuotteita.

Opin tänään, että jos haluaa saada paljon aikaan lyhyessä ajassa, pitää tehdä muillekin selväksi tavoitteet ja se, mitä pitäisi syntyä ennen kello neljää.

MATKUSTIN JUNALLA Astiin, josta minut haki kaverini, viinintuottaja Georgio Pelissero. Ajoimme Prioccaan ja puhuimme markkinanäkymistä.

Illallista söimme Il Centrossa Alman, Helmin ja Riikan kanssa. Tapaan perheeni missä milloinkin, seuraavaksi Torinossa. Lähdemme skimbaamaan.

6-vuotias  Alma ja  4-vuotias  Helmi  Leccossa.
6-vuotias Alma ja 4-vuotias Helmi Leccossa.

ILLALLISEN JÄLKEEN ajoimme kotiin keskelle viinitarhoja. Voisi ajatella, että viininviljely on romanttista, mutta paskanmarjat! Se on kovaa duunia. Jos tykkää lyödä kuokkaa maahan ja saksia oksia, siitä vaan.

Tässä  kasvaa nebbiolo-rypälettä.
Tässä kasvaa nebbiolo-rypälettä.

Olin ollut kaksi ja puoli viikkoa poissa. Olin jo ikäväni itkenyt, ja nyt oli nautinto palata takaisin perheen rytmiin.

Nukutin Alman ja Helmin lukemalla Katto-Kassista.

Katto-Kassinen  ja Peppi ovat  tyttöjen  kestosuosikkeja.
Katto-Kassinen ja Peppi ovat tyttöjen kestosuosikkeja.

Illalla kirjoitin vielä yhden grillikanareseptin.

Viimeinen ajatukseni ennen nukahtamista oli se, että olin liian pitkään poissa kotoa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

KK:n numerossa 18/2014 kävimme metsämökissä Tammelan Susikkaalla. Siellä asuivat Korpiksi ja noidaksi kutsuttu Juha Jaakkola ja pikkuakka Irene Karlstedt, jotka luontaishoitivat ihmisiä ilmaiseksi. Lue, mitä heille kuului syksyllä 2016.

Irene: "Hoidot, joita annoimme Korpin kanssa, ovat tauolla. Metsässäkin käymme vähemmän. Korpin liikkuminen on niin kivuliasta.

Olen nyt kaksi vuotta opiskellut hortonomiksi, kaksi on vielä jäljellä. Parhaillaan opettelen suunnittelemaan avomaaviljelyä."

Korppi: "Kivut iskivät kaksi vuotta sitten. Ensin nousi verenpaine, siihen sain neljää troppia. Seuraavaksi tuli munuaisten vajaatoiminta, sitten hermosäryt koko kehossa. Kun nyt kävelen sata metriä metsään, minun pitää pysähtyä miettimään, miten pääsen sieltä takaisin.

Siitä tulee surumielisyys. Kun kivut ovat päällä, luonto ei pääse ihon alle.

Levollinen mieli ja mielenrauha ovat nyt suurin apu, mitä voin saada. Ne helpottavat kipua ja tekevät olemisen mielekkääksi. Kiirehdin hiljaa, teen hiljaa.

Sinä olet siinä. Kaikki on hyvin.

Joulun vietämme mökissämme kynttilän valossa. Pihalla lepattavat lyhdyt. Nautimme pirtin lämmöstä, omasta olemisestamme ja luonnon rauhasta. Sinä olet siinä, minä olen tässä, kaikki on hyvin."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Lue Korpin ja Irenen tarina:

Korppi ja akka hoitavat ihmisiä ilmaiseksi

 

Ville Virtanen

Sarjassa tutut ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Lauseeni on ruotsiksi Ingmar Bergmanin elokuvien takia. Mitä maailma olisi ilman niitä! Saan voimaa, kun ajattelen maailmaa, jossa on Ingmar Bergmanin elokuvia.

Kuolema on hauska asia. Lähdetään siitä. Se panee kaiken tärkeysjärjestykseen. Kun ajattelee kuolemaa, ymmärtää, mikä on tärkeää, pysyvää ja säilyvää.

Loppujen lopuksi elämä on oikeudenmukaista. Kuolemaa ei kukaan pysty väistämään rotuun, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Se on kaikille yksi ja sama.

Ruotsin kieli on minulle tärkeä. Olen tehnyt 15 vuotta töitä sen eteen, että minusta on tullut kaksikielinen. Ruotsin oppiminen on konkreettinen saavutus elämässäni. Voin sanoa, että ton oon tehnyt. Mitäkö kieli on tuonut minulle? Rakkauden.”

 

Levy ”Jos on joskus eronnut, tämä kannattaa kuunnella. Levyllä prosessi käydään syvällisesti läpi. Islantilaisen Björkin uusin albumi on ajaton klassikko, jota saattavat vielä soittaa sinfoniaorkesterit.” Björk: Vulnicura (2015)

Festivaali ”Sodankylän elokuvajuhlat on huikea tapahtuma sekä maailman että Suomen elokuvalle. Kesäkuista reissua kannattaa alkaa suunnitella jo nyt, ettei se jää väliin.” msfilmfestival.fi

Elokuva ”Ohjaaja Jussi Hiltunen on lupaavimpia nuoren polven tekijöitä. Armotonta maata suosittelen etenkin isille ja pojille. Suhdetta käsitellään siinä syvällisesti ja koskettavasti.” Armoton maa ensi-illassa 20.1.

Kodin Kuvalehden lukijoiden ottamista luontokuvista koottiin kalenteri, jonka kantta komistaa Sanna-Mari Tervon upea kuva marraskuiselta patikkaretkeltä.

Lieksalainen Sanna-Mari kertoo ottaneensa kuvan Patvinsuon luonnonsuojelualueella.

”Olimme marraskuussa patikoimassa kaverini kanssa Teretin taukopaikalle. Oli rapsakka pakkanen, upea talvipäivä. Lumi kimalteli aamuauringossa."

Hoitoalalla työskentelevä Sanna-Mari on Kodin Kuvalehden tilaaja ja harrastaa valokuvausta lähes päivittäin. Kahden tyttären äiti ottaa kännykällä kuvia ulkoillessa, retkillä ja matkoilla.

"Ihan arkisia asioita. Tykkään kuvata myös asetelmia ja muita yksityiskohtia."

Jo ennen kuin hänen kuvansa valittiin KK:n lukijoiden luontokuvakalenteriin, Sanna-Mari suunnitteli, että voisi koota omista kuvistaan kalenterin.

"Kuvia kertyy kuitenkin aika paljon. Myös tauluja olisi kiva tehdä niistä."

Sanna-Mari jakaa kuviaan Facebookissa ja Instagramissa. Niissä hän seuraa myös KK:n juttuja ja kuvia.
Sanna-Mari jakaa kuviaan Facebookissa ja Instagramissa. Niissä hän seuraa myös KK:n juttuja ja kuvia.

Sanna-Mari sanoo olevansa tyytyväinen kuvaan, kun siinä ei häiritse mikään.

"Tykkään kirkkaista,värikkäistä kuvista. Vuodenajoista minulle rakkain on kesä, ja silloin tulee otettua kuviakin eniten marjastaessa, meloessa ja patikoidessa. Harrastusten parissa saa parhaimmat kuvat."

 

 

Sarjassa tutut ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

"Ystäväni stressasi hulluna synnytyssuunnitelmastaan. 'Mitä laitoit omaasi?' hän kyseli. 'En mitään', vastasin, ja se on totta.

Kun tyttäreni Adele seitsemän vuotta sitten syntyi, ainoa suunnitelmani oli tulla kotiin sairaalasta vauvan kanssa. Arvelin, että kätilöt ja lääkärit tietävät kyllä minua paremmin, miten homma hoituu. On turha stressata siitä, mistä ei paljon tiedä ja mihin ei juuri pysty vaikuttamaan. 'Tee vaan niinku ne sanoo', kannustin ystävää.

Sama pätee esimerkiksi laihduttamiseen. Olen pudottanut kolmekymmentä kiloa kuudessa vuodessa tutuilla asiantuntijaneuvoilla: säännöllisillä ateriaväleillä, liikunnalla, kärsivällisyydellä ja terveellisillä valinnoilla.

Siis tekemällä just niin kuin sanotaan."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2016.

Tv-sarja "Ikisuosikkiini Gilmoren tytöt saa tänä syksynä jatkoa Netflixillä. Silloin lapsi menee viikonlopuksi hoitoon ja äiti valtaa sohvan." Gilmore Girlsin uudet jaksot alkaen 25.11.2016, netflix.com/fi

Lastenkirja "Suosikkimme Töölön kirjasto avautui elokuussa remontin jälkeen. Tyttäreni lainaa sieltä maailmanmaineeseen nousseita Neropatin päiväkirja -sarjakuvaromaaneja." Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja (Otava)

Jalkapallo "Minulla on HJK:n kausikortti ja käyn matseissa tyttäreni kanssa säännöllisesti. Meille se on tyttöjen laatuaikaa. Suosittelen Veikkausliigan matseja ihan jokaiselle!" veikkausliiga.com