Nuorempana Mari Kinnunen, 29, unelmoi vakityöstä ja omasta asunnosta. Kolmesta ammatista ja lukuisista kursseista huolimatta työttömyys vain jatkuu.

Helsingin aamuruuhkassa ajava bussi 550 on taas täynnä. Pihlajiston pysäkiltä nousevan Mari Kinnusen, 29, ei olisi mikään pakko herätä ennen kahdeksaa ja työntyä työmatkalaisten keskelle, mutta sinne hän menee.

Mari on ollut työtön käytännössä koko aikuisikänsä. 

Jos hän ei heti aamusta pääse ahtaasta huoneestaan ulos, hän ahdistuu. Siksi on parempi lähteä liikkeelle.

”Tiedän kyllä, millaista on nukkua puolille päivin.”

Viikissä suurin osa matkustajista jää yliopiston pysäkille. Mari jatkaa Itäkeskukseen.

”Olen oppinut aikatauluttamaan päiväni. Nykyään minulla on joka aamu syy nousta sängystä.”

Mari yrittää keksiä tekemistä­ joka­ päivälle. Kaverit­ lähettävät vinkkejä ilmaisista­ tapahtumista.

Ilman suuntaa

Nuorena Mari haaveili hyvästä työpaikasta, nousujohteisesta urasta ja omasta asunnosta mielellään kerrostalon ylimmässä kerroksessa.

”Peruskoulun jälkeen ajattelin, että miesvaltaisilla aloilla on parempi palkka kuin naisvaltaisilla ja että tietotekniikka on tulevaisuuden juttu.”

Mari opiskeli tietoliikenneasentajaksi linjansa ainoana tyttönä. Mutta kun hän 18-vuotiaana valmistui, kotikaupungista Oulusta ei löytynytkään oman alan töitä.­

”Aika nopeasti onneksi huomasin, ettei alkoholi paranna tilannetta.”

Apuun tuli Marin isä, joka työskenteli rakennuksilla maalarina. Hän järjesti tyttärelleen työmaaltaan kesätyöpaikan, tämän ensimmäisen. Kesän lopussa Mari sijoitti tienestinsä oululaisen yksiön takuuvuokraan ja muutti pois lapsuudenkodistaan.

Silloin Mari ei osannut aavistaa, että vielä yli kymmenenkin vuoden kuluttua hän tarvitsisi jatkuvasti yhteiskunnan apua hoitaakseen arjen kulut.

Pitkäaikaistyöttömyys oli 18-vuotiaalle Marille vieras sana, mutta tuli nopeasti tutuksi. Aluksi hän toivoi saavansa työpaikan näyttämällä taitonsa ja olemalla ahkera, mutta pysyvää palkkatyötä tai edes pidempää määräaikaisuutta ei ole löytynyt.

”Parikymppisenä työttömyys oli kaikkein vaikeinta. Minulla ei ollut kavereita. Keskityin karateen ja jujutsuun, mutta tuntui, että vuodet menevät hukkaan.”

Mari löysi seuraa, joka viihtyi baareissa juomassa euron tuoppeja. Vähältä piti, ettei hänkin jämähtänyt sinne.

”Aika nopeasti onneksi huomasin, ettei alkoholi paranna tilannetta.”

12 harjoittelua

Mari kaivaa laukustaan paksun korttikotelon. Se paljastaa, mitä hän on kymmenessä vuodessa saanut aikaan: tulityökortti, ensiapukortti, trukkikortti, tietokoneajokortti, hygieniapassi ja väestönsuojakortti. On tieturvaa, sammustuslaitteiden käyttöä ja paloilmoittimen hoitajan pätevyyttä.

”Yhtäkään näistä en ole tähän mennessä tarvinnut.”

Trukkikortti vanheneekin jo loppuvuodesta.

Mari on saanut huomata, että työn­antajat haluavat kokeneita osaajia. Jos kokemusta ei ole, TE-toimisto ohjaa nuoren hankkimaan sitä ilmaiseen tai tuettuun harjoitteluun. Mari laskee osallistuneensa peräti kahteentoista usean kuukauden mittaiseen työharjoitteluun. 

Työelämä on opettanut monenlaista.

”Huoltoasemalla paistoin pullia ja myin pikaruokaa. Siellä tajusin, ettei kassalla oleminen ole juttuni, koska olen aika ujo.”

Vartijakurssin harjoittelun Mari teki sairaalassa, jossa hän tuijotti turvakameroiden monitoreja ja tarkasti lukittuja ovia.

”Siellä oli töissä vanhempi mies, joka heitti jatkuvasti vihjailevia kommentteja. Hoitajien mielestä sellaista piti vain sietää.”

Eletroniikkaromun purkupaikassa Mari erotteli hylätyistä pöytäkoneista ja televisioista piirilevyjä ja metalleja – ja järkyttyi, miten nopeasti tekniikka vanhenee ja muuttuu jätteeksi. 

Kun harjoittelut eivät muuttuneet palkkatyöksi, Mari päätti opiskella painotuotantoassistentiksi. Hän otti kymppitonnin opintolainan ja suoritti kurssit, mutta valmistui pahaan aikaan. Painoala digitalisoitui, eikä vanhoillekaan osaajille enää riittänyt töitä. Samaan aikaan moni kustantaja alkoi painaa kirjansa halvemmissa maissa. 

"Välillä tuntuu, että olen kuin eläin häkissä. Käyn asunnossa vain nukkumassa.”

Neljä vuotta sitten Mari pakkasi laukkunsa, nousi junaan ja muutti Oulusta Vantaalle.

”Olin varma, että pääkaupunkiseudulla on hommia.”

Niin ajattelee nyt moni muukin. Helsingin seudulla on menossa vilkkain muuttoliike vuosikymmeniin. 

Mari on asunut alivuokralaisena pienessä kaksiossa vuoden. Keittiö on yhteiskäytössä. Haave omasta kodista ei taida nykyvuokrilla Helsingissä onnistua. ”Olisi hienoa soittaa musiikkia ja kutsua kavereita yökylään.”

Kimppakämppäkierre

Mari on asunut pääkaupunkiseudulla kolmessa osoitteessa, aina kimppakämpässä. Kaupungin asuntojonossa hän ollut jo kolme vuotta, mutta ei ole onnistunut saamaan kotia. Marin kaltainen yksin asuva terve nainen hukkuu helposti yli 25 000 hakijan joukkoon.

Yksityiset asunnot ovat Marille liian kalliita, ja jokaista kimppa-asunnon huonettakin metsästää monta hakijaa. Työttömänä Mari ei ole vuokranantajien vahvin kandidaatti. 

Ensimmäisen huoneensa Mari onnistui saamaan Vantaan Martinlaaksosta. 

”Suomalainen nainen alivuokrasi asuntoa laittomasti. Kämppiksiksi sain luottotietonsa menettäneen miehen, juuri vankilasta vapautuneen tyypin ja hiljaisen ulkomaalaisen.”

Kun Mari huomasi, miten vuokraemäntä kyttäsi ja uhkaili asukkaitaan, hän alkoi etsiä uutta kotia. 

Sellainen löytyi vuosi sitten Pihlajistosta virolaisen naishoitajan kaksiosta. Siellä Marilla on käytössään vajaan kymmenen neliön makuuhuone. Taulut ovat edelleen ripustamatta ja matkalaukut pinossa sängyn vieressä. Sängyn, lipaston ja television lisäksi huoneeseen ei juuri muuta mahdu. Asunnossa ei ole lainkaan äänieristystä, koska sitä ei ole tarkoitettu jaettavaksi. Asuinkumppani ja vuokranantaja on siisti ja asiallinen, mutta Mari ei puhu hänen kanssaan juuri lainkaan.

”Kaipaan yksityisyyttä. Välillä tuntuu, että olen kuin eläin häkissä. Käyn asunnossa vain nukkumassa.”

Huoneesta on vaikea muuttaa, koska se on Marin löytämistä halvin. Vuokra on 370 euroa, ja asumislisä kattaa siitä 284 euroa. Marin työttömyyspäivärahoista kertyy kuussa 522 euroa. Maksettuaan vakituiset kulut eli bussilipun, kotivakuutuksen, puhelinlaskun, nettipankin palvelut ja lentopallomaksun Marille jää kuussa käteen 308 euroa.

”Ensin hävetti. Tuntui, että enhän ole edes tehnyt mitään ansaitakseni tällaista ilmaista."

Päiväkeskus Aurinkoisessa Hymyssä Mari­ saa aamiaisseuraksi Kielo-­Karjatta Miettisen ja Roosa-Maria Hossainin.

Aamupalaa 20 sentillä

Bussi pysähtyy Itäkeskuksessa. Mari astuu vilkkaalle Turunlinnantielle, kävelee muutaman metrin ja vetää huomaamattoman oven auki.

Marin koti on pieni, mutta täällä kaupungin ylläpitämässä päivätoimintakeskus Aurinkoisessa Hymyssä hänellä on joka arkipäivä avara aamiaishuone.

Ympyrän muotoon asetelluilla nojatuoleilla nuokkuu miehiä ja naisia. Tutut jo moikkailevat pöydistä, mutta ensin Mari poimii tiskiltä juustoruissarin, kaataa kahvia kuppiin ja kauhoo ruispuuroa lautaselle. Kaikki tämä maksaa vain 20 senttiä. 

Aluksi Mari ei ollut varma, haluaako hän käydä tällaisissa paikoissa.

”Ensin hävetti. Tuntui, että enhän ole edes tehnyt mitään ansaitakseni tällaista ilmaista."

Enää Mari ei mieti sellaista. Aurinkoisen Hymyn lisäksi hän käy aamupalalla Kontulan Symppiksessä. Diakonissalaitoksen ylläpitämästä Stooristä saa Amican tekemän lounaan eurolla.

Tiistaisin Mari menee Maunulan asukastalolle tekemään keramiikkaa. Perjantaina Itäkeskuksen uimahalliin pääsee ilmaislipukkeella. Aikaisemmin Mari osallistui ilmaisiin opastettuihin galleriakierroksiin, mutta niiden rahoitus loppui.

Maria raivostuttaa, kun vähävaraisilta leikataan. Talvella hän osallistui mielenosoitukseen Helsingin asukastalojen toiminnan jatkamisen puolesta. 

”Ilman asukastaloja ja päiväkeskuksia olisin varmasti ryypännyt itseni hengiltä. Ne ovat minulle henkireikä, syy nousta ja olla oma itseni.”

Kymppi päivässä

Puuro mahassa Mari vaihtaa vielä ajatuksia Markun kanssa, joka on jäänyt työttömäksi päihdetyöntekijän työstä. 

”Sinut, Mari, on keitetty monessa liemessä”, mies kehuu.

Vaikka Mari on toimintakeskuksissa usein nuorin kävijä, hän löytää aina juttuseuraa.

”Monella täällä on oikeasti kiinnostava elämä.”

Nyt on silti jo mentävä metrolle. Mari naureskelee tuntevansa pääkaupunkiseudun paremmin kuin moni syntyperäinen. Siitä on kiittäminen ensimmäisen Vantaan-kesän työpaikkaa, Marin elämän toista palkkapestiä, jonka hän teki asvalttityömaiden liikenteenohjaajana.

”Se oli kivaa. Työmaat olivat eri puolilla kaupunkia, ja töitä tehtiin myös öisin ja viikonloppuisin. Tuntiliksa oli melkein kympin ja lisät päälle.”

Mutta välillä työvuoroja ei kuulunut viikkoon. Marin oli hankala suunnitella elämäänsä, sillä hän ei uskaltanut sopia omia menoja työvuorojen toivossa eikä palkasta ollut varmuutta.

Vastaavanlaisia sopimuksia kutsutaan nollatuntisopimuksiksi, sillä niissä viikoittaisen työajan alarajaksi kirjataan nolla tuntia viikossa. Tällaiset sopimukset ovat yleistyneet Suomessa nopeasti. 
Kun liikenteenohjaajan työt loppuivat, vuokratyöfirma tarjosi loppukesäksi puistojen kunnostustöitä. 

”Se oli kovaa hommaa. Iso osa palkasta meni huoltoasemille, koska meillä ei ollut sosiaalitiloja, joissa olisi voinut käydä edes vessassa.”

Mari on huomannut oppineensa neljässä vuodessa tuntemaan Helsingin paremmin kuin kaupungissa ikänsä asuneet työssäkävijät. ”Olen vapaa ja liikun aina uusia­ reittejä.”

Mari olisi toivonut opiskelemansa painoalan hommia, mutta niitä ei löytynyt Helsingistäkään. Niinpä hän palasi taas kouluun ja päätti opiskella kiinteistönhoitajan osatutkinnon. Sen piti olla ala, jolla taatusti on töitä.

Koulussa lämpöjärjestelmät, ruohonleikkurin säädöt ja jätehuolto tulivat tutuiksi, mutta sillä kertaa työharjoittelu vei Marilta uskon sekä kiinteistöalaan  että työelämään. Tarkoitus oli seurata työparia ja oppia huoltotyön arkea, mutta Mari joutui selviämään yksin. 

”Kaikenlaista outoa tapahtui. Avaimeni eivät toimineet, mutta kukaan ei auttanut. Pomo käski minun varjostaa lintsaamisesta epäiltyä työkaveria. Pukuhuoneessa rahani katosivat lompa­kosta.”

Opettaja käski sinnitellä, ettei Mari joutuisi karenssiin ja menettäisi opintotukiaan. Silloin Marilla paloi pinna. 

”Onhan se nyt vastuutonta panna palkaton harjoittelija tekemään palkatun työntekijän duunit!”

Harjoittelun jälkeen Mari luovutti, antoi olla.

”Että ei enää ainuttakaan höpöhöpökurssia minulle.”

Ruokajako on tärkeä osa Marin elantoa. Tänään Hurstin jaossa on lihapullia. 

Toiveena fetasalaatti

Vaikka Mari silmäilee usein työpaikka­ilmoituksia, hän on lähettänyt viime aikoina hakemuksia vain pari vuodessa. Hän on alkanut ajatella, että ehkä elämässä pärjää ilman työtäkin. 

Jos Mari laskisi kuukausitulonsa tarkasti, paljastuisi, että päivää kohti käyttörahaa on kympin verran. Mutta Mari ei laske.

”Päähän siinä hajoaisi, jos alkaisin sitä noin miettiä. Joskus mietin, että pärjäisin tätäkin vähemmällä. Olen oppinut käyttämään systeemiä.”

”Tässä elämäntilanteessa kaikki energia menee itsestä huolehtimiseen.”

Metro saapuu Sörnäisiin. Tänään Hurstin ruokajakoon ei ole jonoa. Mari kiertää U:n muotoisen pöydän ja saa kassiinsa vitamiinitabletteja, lihapullia, hampurilaistahnaa, kurkkupikkelsiä, omenoita ja rinkeleitä. 

”Ruokajaossa käyminen on myös ekologinen valinta. Muuten nämäkin ruuat kipattaisiin kaatopaikalle”, Mari sanoo palatessaan metroon.

Puhelin piippaa. WhatsAppin kautta kavereilta tulee jatkuvasti viestejä ilmaisista tapahtumista, sopparuokailuista ja kakkukahveista. Viimeksi Mari jakoi olutbaarin synttärikutsun, ja porukka onkin menossa maistelemaan pienpanimon tuotteita.

”Tunnen kuuluvani pääkaupunkiseudulle. Tuntuu hyvältä, kun kaveri laittaa viestin, että keskustassa tuulee, muista pukeutua lämpimästi. Oulussa kolmekymppiset ovat kotona hoitamassa lapsia.”

Enää Mari ei haaveile omistusasunnosta. Lapsia hän ei ole koskaan halunnut.

”Vaikka haluaisinkin, tässä elämäntilanteessa kaikki energia menee itsestä huolehtimiseen.”

Viime aikoina Marin toiveet vuokrayksiöön muuttamisesta ovat alkaneet haihtua. Vuokrat sen kun nousevat. Jos Marilla kävisi tuuri ja hän onnistuisi saamaan aiemmankaltaisen pestin, palkka olisi todennäköisesti suurin piirtein 1 600 euroa ennen veroja, verojen jälkeen satasen vähemmän.

”Eli noin 700 euron vuokran jälkeen minulle jäisi käteen vain pari sataa enemmän kuin nyt työttömänä.”

Jos lompakossa olisi enemmän rahaa, Mari ostaisi enemmän tuoretta ruokaa ja kotimaista, vaikka fetasalaatin ainekset. Sen sijaan vaatekauppaan hän tuskin menisi, sillä hän rakastaa kirppiksiä.

Matkailla hän saattaisin. Nykyään Marin reissut rajoittuvat Oulun joulumatkaan VR:n alelipulla. Tallinnassa tuli käytyä, kun risteily maksoi vain 19 euroa.

Jos Mari ei koskaan saa työpaikkaa, hänen elättämisensä maksaa veronmaksajille laskutavasta riippuen lähemmäs miljoona euroa. 

”Minusta olisi parasta, jos työtä jaettaisiin. Ihmisten työpäivät voisivat olla vaikka neljän tunnin pituisia”, Mari miettii.

Hän on valmistautunut siihenkin, ettei ehkä koskaan saa töitä. Silloin jää kyllä opintolainakin maksamatta. 

Ystävät kehuvat Maria tasapainoiseksi ja rauhalliseksi. Omasta mielestään hän on kaikkea muuta. Mutta jos mieli on levoton, hän lähtee kävelylle naapurustoonsa Viikin peltoteille. Kevään tuloa seuratessa mieli tasaantuu.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2015.

Pettymysten kierre lamauttaa

Nuorten aikuisten työttömyys on kasvussa. Alle 30-vuotiaista jo 114 000 on ilman työtä. Useimmat löytävät uuden työn alle kolmessa kuukaudessa, mutta työministeriön 5 200 alle 25-vuotiasta on ollut työttömänä yli vuoden. 
Sosiaalityöntekijä ja tutkija Anna-Maria Isolan mielestä Mari Kinnusen tarina on tyypillinen: pettymysten kehä saa ihmisen lannistumaan. Silloin on vaikea nähdä mahdollisuuksia.
Anna-Maria näkee työssään, että hyväkuntoisista nuorista voi tulla haavoittuvia, jos pienikin luonteenpiirre, kuten herkkyys tai aamu-unisuus, yhdistyy fyysiseen sairauteen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsystä pitää usein taistella. Kaikki eivät jaksa, ja silloin ongelmat voivat kasautua.
Töitä ei enää riitä kaikille. Jotkut nuoret myös kouluttautuvat väärille aloille. Siinä vaiheessa kun muut hankkivat ensimmäisiä työpaikkojaan, kaikki eivät pääse mukaan. Nuorena se ei välttämättä haittaa, mutta myöhemmin on vaikea ponnistaa mukaan. 

täti

Kolme ammattia opiskellut Mari, 29: ”Yritän tottua ajatukseen, etten koskaan pääse töihin”

Surullinen juttu. Hiljaiset ja ujot ja herkät jää helposti jalkoihin kun joka paikassa pitää markkinoida itseään ja tunkea eteenpäin kyynerpäiden kanssa. Ja asenne on tuo kun yhdellä tässäkin ketjussa. Ihminen alkaa helposti ajattelemaan että en kelpaa mihinkään ja että minulla ei ole mitään arvoa, masentuu ja jää kotiin. Rasvaisia miesten juttuja ei missään nimessä pidä sietää ja alistua kuuntelemaan. Nuorempana alistuin, nykyään (nelikymppisenä) en. Yhteiskuntaa ei voi eikä missään...
Lue kommentti

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.

Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Rakastan kielikuvia ja oivaltavia viisauksia – maailma on pullollaan viisautta! Robin Hobbin kirjasta Ship of Magic muistan lukeneeni vapaasti suomennettuna tällaisen lauseen: ’Liiallinen ajatteleminen johtaa vain kurjuuteen ja epätoivoon.’

Se osui ja upposi. Tämä on ollut jo pitkään yksi kompastuskivistäni. Liiallinen ajattelu laittaa vain pään solmuun ja tekee ongelmia asioista, jotka todellisuudessa ovat hurjan yksinkertaisia.

Elämää voi elää vain elämällä, tässä ainutkertaisessa hetkessä, ottamalla asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat, ihmetyksellä rakastaen ja päästämällä irti."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2012.

Sami Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika, josta tuli teininä asuntosijoittaja ja aikuisena tyylin ammattilainen.
 

Mies tulenpunaisessa kaulaliinassa horjuu kiipeilytelineen päällä. Okranväriset mokkakengät luistavat metallitangoilla. Joskus tässä uskalsi vaikka juosta!

Samassa telineessä Itä-Helsingissä Sami Sykkö, 43, on nimittäin keikkunut tuhat kertaa ennenkin. Taitavammin vain ja paljon järkevämmissä vaatteissa.

Lapsena vaatteiden valinta oli helppoa. Keväästä syksyyn Sami puki pihalle äidin tekemät collegehousut, syksystä kevääseen äidin tekemät toppahousut.

"Minulla oli kaksi asua, ja tykkäsin käyttää niitä. Panostin mukavuuteen."

Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Samilla ei ole enää toppahousuja, mutta 70 paria muita. Collegekankaan tilalla on pellavaa ja kašmiria. Ja villaa, niin kuin nyt kaulassa oleva pariisilaisesta muotihuoneesta ostettu kaulaliina, joka sopii hienosti syksyn väreihin.

Se ei ole sattumaa.

Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja entinen päätoimittaja.

Sami on tyylin ammattilainen. Hän kirjoittaa pukeutumisesta, sisustuksesta ja muotoilusta juttuja  ja kolumneja, blogia ja kirjoja. Hän kommentoi televisiossa itsenäisyyspäivän vastaanoton asuja ja kertoo, miten maailmalla pukeudutaan seuraavan sesongin aikaan.

Hänestä itsestään ei voi kertoa kertomatta myös entisiä asioita. Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja Glorian entinen päätoimittaja. Entisistä asioista kaikkein eniten entinen hän on poika A-talon B-rapusta.

Ympäri kaksiossa

Puhelimeen vastattiin aina. Heti. Mistä sitä tiesi, vaikka jollakin olisi jäänyt avain sisälle ja hellanlevy päälle?
”Syköllä, Sami puhelimessa”, Sami vastasi.
”Syköllä”, vastasivat äiti ja isä.

Isä Matti oli taloyhtiön talonmies. Hän avasi rappujen ovet aamuseitsemältä ja lukitsi ne iltayhdeksältä. Siinä välissä oli täysi työpäivä: lumitöitä, hanojen korjausta ja kotiovien avaamista.

Äiti Ritva oli taloyhtiön siivooja. Hän siivosi A-, B- ja C-talot, kaikki 12 rappua. Lisäksi kolme saunaa, kuusi pukuhuonetta ja pyykkituvat. Työaika oli virallisesti kolme aamupäivää viikossa, mutta kauemmin siinä meni. Äiti kuunteli mielellään vanhusten tarinoita.

Perhe asui kaksiossa. Nyt Sami seisoo ulkona sen ikkunoiden alla ja selittää, miltä sisällä näytti. Olohuoneessa oli oranssiruskeat Marimekon verhot, makuuhuoneessa kirjahylly, alkovissa äidin kutomakone. Kapea ikkuna isompien välissä kuuluu keittokomeroon.
"Kaksiossa pääsi kulkemaan ympäri. Sellaiset asunnot ovat kauhean kivoja."

Levysoitinta Syköillä ei koskaan ollut, mutta televisio oli. Kuusivuotiaana Sami katsoi siitä taitoluistelun EM-kisoja. Kun kisat päättyivät, Sami pyysi isää soittamaan luisteluseuraan.

Lähiseuran harjoitukset olisivat viikon päästä. Sami halusi jäälle heti.

Luistelusta tuli vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa.

"Isä etsi puhelinluettelosta toisen seuran, ja minä pääsin luisteluharjoituksiin seuraavana päivänä. Niin päädyin Helsingin taitoluisteluklubiin. Se oli silloin Suomen menestynein seura, Helsingin Sanomien Aatos ja Jane Erkon perustama."

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Isä ehdotti val-mentajalle, että kerran viikossa tai kuukaudessa voisi olla leikkitunti. Ei tullut kuuloonkaan.

Jos aamuharjoitukset ennen koulua olivat Pirkkolan jäähallissa, isä lähti kuskiksi ja meni itse uimahalliin. Myllypuron-aamuina äiti istui jääkylmän jäähallin kahviossa ennen sen aukeamista ja neuloi Samille villasukkia ja slipovereita.

Joka päivä koulun päättyessä pihassa odotti sinapinruskea Opel. Matkalla jäähallille Sami söi eväsrasiasta juusto-makkaraleipiä. Luistelu ei häirinnyt koulunkäyntiä: Sami oli luokkansa paras.
Lapsena oloa se häiritsi.

"Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja isä uhrasivat niin paljon."

Jos Sami ei olisi luistellut niin tosissaan, hän olisi saanut uida ja hiihtää. Valmentaja kielsi: ne kehittivät vääriä lihaksia. Hän olisi voinut luistella muiden lasten kanssa sillä kentällä, jonka isä jäädytti kotipihaan. Valmentaja kielsi: terät olisivat menneet pilalle. Äidin ja isän mielestä luistelu oli liian totista. He eivät asettaneet Samille tavoitteita.

Sami asetti.

"Luistelu oli kallista. Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja iskä uhrasivat niin paljon."

Yksi uhrauksista oli tiilitalo. Isä rakensi sitä mäen päälle Nurmijärven Lepsämään. Äiti saisi kodinhoitohuoneen ja Sami oman huoneen.
Kun talo valmistui, vanhemmat myivät sen. Nurmijärveltä olisi ollut mahdotonta kulkea kaikkiin luisteluharjoituksiin Helsinkiin.

Sävyllä on väliä

Sami ei ole liiemmin istunut hiekkalaatikon reunalla. Nyt istuu. Äiti ja siskonpoika Severi ovat tulleet tien yli puistosta tuttuun pihaan. Äiti tervehtii ohi kulkevia, Sami avaa Severin haalarin vetoketjua, jotta kiva paita näkyisi.

Sami alkoi kerätä Severille klassikkovaatteita jo ennen tämän syntymää: tikkitakin, pellavapuvun, murrettuja värejä. Kaksivuotislahjaksi Severi sai nahkatakin eikä olisi voinut välittää siitä vähempää.

Sami itse oli 11, kun hän mietti elämänsä ensimmäisen kerran vaatteitaan. Oli pakko.

Sami oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Valmentaja oli tehnyt listan Amerikkaan tarvittavista tavaroista: Paitoja ilman painokuvioita. Tummat samettihousut. Valkoinen kauluspaita.
Kuusi viikkoa erossa äidistä, isästä ja vastasyntyneestä Pauliina-siskosta oli pitkä aika, mutta Sami ei empinyt.
Valmentaja oli valinnut kolme lahjakasta oppilasta, jotka pääsisivät maailman parhaaseen valmennukseen. Hän maksoi Samin matkan, koska tämä oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Kesä 1981 oli hieno. Sami oli ensimmäisen kerran Ruotsia kauempana, opetteli kolmoistulppia ja sitä, miten maailmalla eletään. Vieraille ei kerrota omaa osoitetta, laukkua ei pidetä kahvilassa selkänojalla ja italialainen Gucci on laukkumerkkien ykkönen.

"Macy’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolla opin, että kannattaa ostaa vaikka laatikollinen samaa huulipunaa, jos löytää juuri oikean sävyn."Kun Sami palasi kotiin, naapuri ehdotti lapsimallin töitä.

Kuvauksia tuli lisää. Aina vain enemmän ja mukavampia.

Ensimmäisessä kuvauksessa Samin piti hymyillä pariskunnan välissä niin luottavaisesti  kuin osasi. Hymyn piti sopia yläpuolelle tulevaan tekstiin: Turvallinen omistaa. Erinomainen ajaa. Volvo.

Sami onnistui. Kuvauksia tuli lisää, aina vain enemmän ja mukavampia.
Maaliskuussa 1983 taitoluistelun MM-kisat pidettiin Suomessa. Aatos Erkko pyysi Samia luistelemaan avajaisissa Pojan uni -esityksen pääosan ja Sami päätyi ensimmäisen kerran Hesarin etusivulle.

Vuotta myöhemmin, 13-vuotiaana, Sami voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.
Siihen hän lopetti.

Ei ollut järkeä olla jatkuvasti Itäväylällä matkalla jäähallille tai sieltä pois, kun ei siihen mennessä ollut oppinut kolmoishyppyjä. Sitä paitsi lopettamalla sai aikaa tehdä mallikiertueita.

"Luistelu jätti minuun jälkensä. Valmentaja sai minut tuntemaan itseni laiskaksi, vaikka olin hänelle rakas. Hän opetti tekemään kaiken niin hyvin kuin osaan. Rakastin luistelua."

Kaikki eivät tajua

Sami ei usko, että kukaan perheestä haikaili Nurmijärven ja tiilitalon perään. Uusi koti löytyi Laajasalosta  300 metrin päästä vanhasta.

Kolmiossa Sami sai oman huoneen ja  pikkusisko Pauliina peri paikan vanhempien makuuhuoneessa. Isä ehti yhä seitsemäksi rappuja avaamaan. Äiti siivosi vanhoja kotitaloja niin kuin ennenkin.

Entisen ja uuden kodin välissä kulki vain yksi tie, mutta myös koulupiirin raja. Niinpä Sami joutui eri yläasteelle kuin pihakaverit.

Yläasteella Sami oli se poika, joka ensin luisteli ja sitten tuli jokaisen luokkakaverin kotiin Anttilan luetteloissa. Se, joka esitteli mainoksissa merimiesmuotia ja safarityyliä ja lyhyitä kalsareita.

"En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä."

"Olin erilainen, ja luistelun vuoksi minua pidettiin naismaisena. En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä. Halusin mahtua mahdollisimman kauan suurimpaan lasten mallikokoon 152 senttiä", Sami sanoo.

"Olen aina kaivanut verta nenästäni. En ole myöhemminkään yrittänyt olla kuten muut."

Muotikuvausten lisäksi Sami teki muita töitä. 15-vuotiaana hän myi Kauppatorilla turisteille porontaljoja ja turkishattuja. Siinä oppi katsomaan, mihin hintaan tavara menee kaupaksi ja mikä piisamihatuista näyttäisi vähiten hassulta japanilaisturistin päässä.

Kesäiltaisin Sami myi Linnanmäellä Uuden Iloisen Teatterin ohjelmia ja tutustui Jukka ja Liisa Virtaseen.

"Liisalta opin, miten tärkeää on kohdella kaikkia tasapuolisesti. Näin, että titteleitä tulee ja menee eivätkä julkkikset ole mitään sen enempää. Toimittajan työssä siitä on ollut paljon apua."

"En halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Virtasten vuoksi Sami päätyi televisioon. 15-vuotiaana hän istui vieraana Levyraadissa Pirkko Liinamaan ja Klaus Järvisen välissä, vaikkei ollut ikinä kuunnellut musiikkia. Hän arvioi olleensa kammottava.

"Menin, koska en halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Yhtenä sunnuntaina isä luki sohvalla Helsingin Sanomia. Olan yli Sami näki asuntoilmoituksen, tajusi säästäneensä jo puolet yksiön hinnasta ja laski paperilla, paljonko pitäisi periä vuokraa, jotta voisi maksaa loput.

Heti maanantaina Sami meni pankkiin tuttujen naisvirkailijoiden luo.

"Jostain syystä elämääni vaikuttavina ihmisinä on ollut paljon naisia. Parhaina ystävinä, valmentajana, pomoina. Jopa pankissa."

Sami osti yksiön Helsingin Torkkelinmäeltä. Hänestä tuli vuokraisäntä ja asuntosijoittaja. Hän oli juuri täyttänyt 16.

Korkeisiin huoneisiin

Sami Sykön nykyisessä kodissa kaikuu vähän. Ainakin kun istuu italialaisen Muranon lasikruunun alla ruokasalin pitkän pöydän ääressä ja juo teetä ohuista posliinikupeista. Sami hakee keksejä, kulkee ruokasalista keittiöön ja sieltä eteisaulan kautta takaisin ruokasaliin. Tässäkin kodissa pääsee kulkemaan ympäri.

Asunto on Helsingin Kruununhaassa, jugendtalojen rivissä. Sisäpihalle näkyy yllätys: suuret, lasitetut terassiparvekkeet. Sami pääsee hissistä suoraan terassilleen, jossa on vihreä divaani ja kauniita istutuksia.

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lattiaansa pyyhkisi, äiti tietää.

Ei olisi ilman äitiä.

Tämä lähti äitienpäivänä Samin kanssa puutarhakauppaan, auttoi istuttamaan muratit ja appelsiinipuun ja neuvoi, kuinka villiviiniä
hoidetaan.

"Luulen, että vanhemmille on tärkeää, että he ovat jossakin parempia. Kun yhtäkkiä lapsista tulee maailmankansalaisia tai mitä vain."

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lautalattiaansa pyyhkisi, äiti tietää. Kun seinä pitäisi maalata tai Samin pakastimen ovi ei mene kiinni, isä tulee apuun.

Joka kevät isä antaa Samille syntymäpäivälahjaksi ikkunoiden pesun.

"Se on ihana lahja, ihan paras. Ja tietysti autan."

Samin kodissa Kruununhaassa on ruokasali, keittiö ja monta huonetta.

Samin vanhemmat asuvat siinä samassa kolmiossa, johon perhe muutti 30 vuotta sitten. Pauliina sai oman huoneen vasta kun Sami muutti pois.

Samin kodissa on ruokasalin ja keittiön lisäksi monta huonetta. Huoneet ovat niin korkeat, että pukeutumishuoneeseen saa vaatteita tankoihin kolmeen kerrokseen.

Kertaakaan äiti tai isä eivät ole kysyneet, eikö vähempi riittäisi.

"Äiti ja iskä ovat sitä sukupolvea, joka toivoi lapsilleen parempaa. He eivät ole eläneet meidän lasten kautta, kannustaneet vain ja auttaneet. Samalla he ovat nähneet paljon mielenkiintoista."

Ei tippaakaan

Viimeisiin lapsimallikuvauksiin Sami meni ylioppilaskirjoituksista. Sen jälkeen hän alkoi toivoa, että kasvaisi äkkiä miesmallin mittoihin. Turhaan toivoi.

Tilalle tuli paljon muuta. Muun muassa laivoja.

Ravintolan tarjoilijana ruotsinlaivalla Sami oppi avaamaan viinipulloja. Siitä oli hyötyä tarjoilijan töissä Itävallassa. Armeijassa Sami palveli ylimatruusina miinalaiva Pohjanmaalla ja kaatoi pakastinkylmää votkaa laivan päällikön vieraille.

"Ei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Luksusristeilijällä Sami oppi, mitkä ovat todella hienoja posliineja, kuinka kristallikarahvista tarjoillaan ja miten pöytähopeat kiillotetaan. Hän kävi New Yorkissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Karibialla.

"Opin, että ei tarvitse esittää parempaa kuin on. Ja ettei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Jouluvastaanotolla kasinon johtaja tarjosi henkilökunnalle maailman kalleinta samppanjaa. Sami otti lasin ja skoolasi, mutta ei maistanut silloinkaan. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei ole kehdannut pyytää alkoholitonta.

Puolen vuoden risteilyn jälkeen Sami palasi Suomeen. Hän muutti kuudeksi vuodeksi Vaasaan ja opiskeli ekonomiksi, meni töihin muotoilutoimistoon ja toimittajaksi Hesariin. Opinto­vapaalla New Yorkissa Parsonsin muoti- ja designkoulussa hän rakastui lopullisesti muotiin.

Persoonallisella käsialalla

Viime aikoina Sami on ollut paljon kotona. Hänen työnsä Glorian päätoimittajana päättyi yllättäen kaksi vuotta sitten. Illalla äiti kysyi, onko Samin nyt pakko myydä juuri ostamansa koti. Ei ollut.

Puhelin alkoi soida saman tien, ja Sami vastasi heti, tietysti.

"Mutta vasta vuoden verran on tuntunut siltä, että olen saanut elämäni takaisin. Elämä on juuri nyt niin kivaa, että voi kun kaikki jatkuisi pitkään näin."

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan."

Tavallisena päivänä Sami tekee töitä kotona neuleessa ja löysissä housuissa. Ei ihan collegehousuissa, mutta mukavissa.

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan. Ainakin niin, että värit sopivat yhteen."

Pukeutumisessa parasta on, että joka aamu saa aloittaa alusta.

"Pukeutuminen on harrastukseni ja  yksi intohimoistani. Rakastan katsoa muiden tyylejä. Mietin mittasuhteita ja rytmiä", hän sanoo.

"Näen päässäni, miltä jokin näyttää päälläni. Joskus se ei oikeasti toimi ollenkaan, mutta en luovuta. Yhdistelen, kunnes onnistun."

Sami tietää, että se kuulostaa jonkun mielestä turhanpäiväiseltä. Hän taas ei käsitä, miksi se toinen käyttää loputtomasti aikaa jalkapallon seuraamiseen.

"En voi ymmärtää, miksi joku haluaa ajaa hienolla autolla, mutta suostuu kulkemaan halpahallin toppatakissa. Vaatteet ovat käsiala ja käyntikortti."

Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Ei Sami sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla. Hän toi ulkomailta isälleen solmioita, kunnes huomasi, ettei isä käytä niitä. Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Hyvien päivien muistot

Pensaat C-talon edustalla on leikattu siististi. Pihateillä ei ole roskia, kiipeilyteline on hyvässä maalissa. Samista se tuntuu hyvältä. Joku välittää.
"1970-luvun alussa on osattu tehdä oikeanlaisia asuinympäristöjä. Näin suuria pihoja ei ole enää missään."

Isä jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Siihen asti, 40 vuotta, hän oli täällä talonmiehenä.

"Kun iskä oli viimeisiä päiviä töissä, ajattelin tulla ottamaan kuvia muistoksi. Olisi pitänyt. Se vain jäi, kun oli työmatka ulkomaille. Samoin äidin viimeisenä työpäivänä kolme vuotta sitten."

Nyt Samin isä polkee kaupasta tuulitakissa ja tuo tuttipullon. Äiti, isä ja Severi lähtevät lihakeitolle ja päiväunille.

Sami lähtee omaan kotiinsa ja keittää teetä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.