Korpille parantaminen ei ole rooli eikä ammatti. Hän ei ota hoidoista maksua, eikä hän edes paranna. ”Minä paapon.”

Kun käy Korpin ja hänen akkansa saunotettavana, iholle jää autuas olo ja mieleen hämmennys. Pariskunta hoitaa ihmisiä, mutta ei ota maksua työstään. Mitä väkeä he oikein ovat?

Näin tullaan noidan taloon: Ajetaan mutkaisia kyläteitä, aletaan epäillä navigaattorin valitsemaa reittiä. Huomataan tiheän metsän reunassa punainen mökki ja vastapäätä avara kantahämäläinen viljapelto. Kurvataan tien reunaa nuolevan ulkorakennuksen eteen. 

Hoksataan, että pihalla pumppukaivon luona seisoo Irene Karlstedt, talon emäntä. Tai akaksi häntä täällä kutsutaan, syvän kunnioittavasti. Se on vanha suomalainen nimitys perheen matriarkalle.

Halataan Irene, kavutaan porstuaan. 

Ikkunasta katselee kehystetty painokuva, joka esittää ortodoksista isä Serafimia. Häneltä on jäänyt elämään lause: ”Hanki itsellesi mielenrauha, niin tuhannet ympärilläsi pelastuvat.” Aikoinaan Irene luuli sitä gurun teko-ohjeeksi: että mielenrauhan saavutettuaan voisi levittää ympärilleen hyvyyttä kuin aurinko valoa.

”Kyllä hävetti, kun lopulta hoksasin, mitä Serafim tarkoitti: jos opin sietämään tunnetilojani edes hiukan, läheiset pelastuvat kiukuttelultani”, Irene sanoo ja katoaa sisäeteiseen.

 

Korpin mielestä on ihanaa, kun elämä on vähän rempallaan. Irenelle maaseudun hiljaisuus on elinehto.

Tässä voisi olla paikka pysähtyä miettimään, mitä oikeastaan olen tekemässä. Olen menossa tapaamaan miestä, joka tunnetaan nimellä Korppi, mutta jota täällä Tammelassa Susikkaan kylässä kutsutaan noidaksi.

Olen myös menossa hoitoon. Talon emäntä ja isäntä osaavat saunottaa, kupata ja käyttää yrttejä. Aion riisua ilkosilleni ja antautua ventovieraan pestäväksi, antaa harmaapartaisen minkä lie shamaanin takoa reikiä nahkaani.

En tajua miksi, mutta ei pelota yhtään.

Rumpuja ja ikoneita

Tupaan mahtuu vain tarpeellisin. Astiakaapit on maalattu 1970-luvun keltaisella. Vesi ei kulje kantamatta sisään eikä ulos, mutta puuhellan viereen on pujotettu sähköliesi ja vedenkeitin huolehtii siitä, että tiski- ja kahvivedet lämpiävät nopeasti. Ikkunalta aloe veran takaa kurkistaa toinen isä Serafimin kuva.

Lieden ja kaappien välistä avautuu ovi makuukamariin. Sen seinille on ripustettu ikoneita ja eläinten taljoja, shamaanirumpuja ja pala umpisilmukaksi kasvanutta puuta. Kansakoulun opetustaulu esittää profeetta Eliasta, jota korpit ruokkivat. Taulun vierellä on pieni pöytä ja sen päällä läppäri. Tietysti, Korppi on Facebookissa.

Kamarin sängyn päältä löytyy isäntä. Hän hymyilee leveästi, vaikka jaloilleen kapuaminen tekee kipeää. Selkä sanoi naks pari päivää sitten, kun hän tuli nousseeksi tuolilta hiukan liian nopeasti. Vanha vaiva 1960-luvulta, kun Korppi poikasena lähti miesten matkassa raskaisiin metsätöihin.

Korppi astelee tupaan, nojaa kätensä ruokapöydän päätyyn ja alkaa puhua.

Parantaja ei paranna

Olipa Korppi kuka tai mikä tahansa, puhua hän osaa.

Hän katsoo silmiin, kallistaa päätään samaan suuntaan kuin kuulija, nojautuu kohti. Ääni on vähän käheä niin kuin tupakkamiehillä tapaa olla, mutta siinä on kertojan voimaa. Se nousee kohokohdissa, vaimenee kuiskaukseksi, maalaa kuvia. Se on puhetta, jonka eteen kuuluisi nuotiotuli.

 

Pian käy ilmi, että vain yksi ihminen kykenee katkaisemaan tarinan tehokkaasti.

Kun Irene avaa suunsa, Korppi kuuntelee. Hetken. Kohta hän taas tarraa Irenen lauseeseen ja jatkaa siitä.

”Korppi, sinä keskeytit”, Irene huomauttaa monta kertaa.

Ehätetään väliin avauskysymys: Kenen luona tässä oikein ollaan? Ei kai noidan?

”Sellaiseksi ne minua sanovat, mutta ihan positiivisesti”, Korppi sanoo ja hymyilee, ei myönnä eikä kiellä.

Vai parantajan?

Ei. Korppi on vanhan parantajakulttuurin perillinen, mutta ei paranna ketään. Jos hänellä on taito helpottaa kärsivän oireita, tottahan hän sen tekee. Keinoja riittää: suoliejua, suovettä, kuppausta, yrttejä, suolahierontaa.

”Hoidan kärsivää kuin perheenjäsentä, ja ehkä hänessä käynnistyy prosessi, joka johtaa paranemiseen”, Korppi kertoo.

”Vaikka niin ei kävisi, elämä on mielekästä kärsimyksessäkin, kun vierellä on joku paapomassa. Niin vanhassa kulttuurissa tehtiin. Kun joku sairastui tai teki kuolemaa, hänen rinnalleen kutsuttiin paapo.”

Ahaa, tämä on siis luontaishoitoja myyvän perheen koti! No ei. Varat elämiseen tulevat muualta. 63-vuotias Korppi saa varhennettua vanhuuseläkettä. Irene tekee samaa kuin moni muukin 40-vuotias, pätkätöitä talvella vaikka tarjoilijana ja kesällä huoltamassa hautausmaan istutuksia.

”Emme ota hoidoista maksua. Sen kieltää jo muinoin voimassa ollut puoskarilaki: Jokainen, joka antaa terveyttä tai edes terveyden lupauksen rahaa vastaan, on puoskari ja tuomittava.”

Toki moni haluaa vängällä osoittaa kiitollisuuttaan. Yksi lausuu itse kirjoittamansa runon, toinen antaa villasukat. Toisinaan käy niinkin, että Irene ja Korppi löytävät kummallisista kätköistä seteleitä, joita eivät ole sinne panneet.

Paapottava päättää

Vesi saunan padassa liikahtelee jo. Purkissa ikkunalla desinfioituu pieni, partaveitsen terävä kupparin kirves.

Irene on vaihtanut ylleen saunottajan ohuet vaatteet. Hän kaataa vettä pesuvatiin, joka on puolillaan siankärsämön lehtiä. Siitä tulee jalkakylpy, jonka saan säädellä mieleisekseni. Yritän kysyä, onko kuuma vai viileä kylpy tehokkaampi, mutta Irene ei anna ohjeita.

 

Hoitoja varten sauna lämmitetään lempeäksi, noin 60-asteiseksi. 

Tässä saunassa tehdään niin kuin hoidettavasta tuntuu. Paapotaan.

Sauna on lämmennyt lempeäksi. Kapuan ylälauteelle ja upotan jalat vatiin.

Irene roiskii kosteutta seiniin ja alkaa heittää löylyä. Hiki kirpoaa heti, mutta hengittäminen on helppoa. Sauna on hyvä, vaikka ulkoa näyttää, että katto romahtaa koska tahansa.

Nyt olisi yrttiryypyn aika. Irene ojentaa pikarillisen alkoholiin uutettua siankärsämöä ja katajaa, jonka lantrinkina on kirkasta viinaa. Tyydyn kostuttamaan huuliani. Kulaus pudottaisi minut lauteilta.

Irene istuu lattianrajassa ja seuraa rauhallisesti vointiani.

Kiitos vain. Se on autuaallinen.

Poissa omien luota

”Siihen aikaan, kun elin mierossa.”

Niin Korppi aloittaa, kun ryhtyy kertomaan ajasta ennen Susikkaan mökkiä ja paapojan virkaa. Miero on vanhaa suomen kieltä. Kun ollaan mierossa, ollaan poissa omien luota.

Mierossa Korppi oli Jaakkolan Juha, pieni hämäläispoika, joka muutti jatkuvasti perheensä mukana, joskus kahdestikin vuodessa. Isä oli levoton sielu.

Koulut ja pihat vaihtuivat, eikä Juhalle jäänyt lapsiystäviä. Hän leimautui vanhuksiin. Heillä oli aikaa tarinoida erilaisuuttaan itkevän pojan kanssa.

Vanhuksilla oli myös parantajan taitoja ja tietoa kuppauksesta ja yrteistä. Poika katseli, kuunteli ja oppi.

Aikamiehenä Juha vietti pitkiä aikoja kaduilla ja vankilassa. Hän oli siellä töissä, järjesti pesupaikkoja ja lämpösuojia alkoholisteille ja vieroitusta huumeidenkäyttäjille. Kadun asukit alkoivat kutsua häntä Korpiksi, ja nimi jäi.

Varusmiesten kouluttaja, eräopas, metsänvartija. Perheenisä, eronnut, etäisä. Korpin elämässä ehti tapahtua monenlaista, ennen kuin hän vuosituhannen vaihteessa paloi loppuun. Jalat menivät kirjaimellisesti alta. Niihin iskivät hermosäryt, joihin edes morfiini ei tuonut helpotusta.

Korppi vuokrasi pienen punaisen mökin Susikkaan kylältä ja vetäytyi sinne.

Rakastava katse

”Olin silloin niin huonossa kunnossa, etten enää tunnistanut itseäni.”

Tämä on Irene.

Samaan aikaan, kun Korppi huolehti katujen miehistä ja naisista, Irene eli sekavaa nuoruusikää Helsingissä. Hän oli punkkari, vegaani, eläinoikeusaktivisti ja rikki. Lapsuudessa oli tapahtunut kaikenlaista, josta Irene ei enää halua puhua. Nuori Irene pelkäsi hylätyksi tulemista ja ammattiauttajia.

 

Metsä on tärkeä molemmille. Irene huomaa siellä kasvit ja eläinten jäljet. Korppi pitää huolen siitä, etteivät he eksy.

Lukion Irene kävi, mutta fysioterapeutin opinnot lopahtivat alkuunsa. Ne perustuivat tieteeseen, ja Irene kaipasi jotain vaihtoehtoista. Luontaishoitajakoulutus ja kiinalainen lääketiede nostivat hänet pahimmasta alakulosta.

Irene halusi tietää vielä lisää ja luki kaikkea, mitä luontaishoidoista oli kirjoitettu.

Samalla hän ajautui mukaan johonkin, mitä hän kutsuu nykyparantajamaailmaksi. Hän antoi luontaishoitoja ja teki kyselemättä rituaaleja, joita oli kirjoista oppinut. Hän kuvitteli suojakseen valohaarniskan, ettei hankala asiakas pääsisi horjuttamaan hänen rauhaansa. Kun asiakas oli lähtenyt, hän puhdisti tilan vedellä, suolalla, suitsukkeilla tai taputtamalla käsiä.

”Parempi olisi ollut suojata asiakas minulta. Jos hoidettavan tapaaminen ahdistaa, on syytä kysyä itseltään, mistä se johtuu.”

Lopulta kohdalle osui Rosen-terapeutti, joka ei halunnut suojautua eikä rahastaa, vain auttaa. Häneltä Irene oppi, ettei mikään hoito itsessään toimi. Paraneminen käynnistyy vasta, kun hoidettava luottaa hoitajaan.

Tärkein tapahtui elokuussa kuusi vuotta sitten, kun Irene lähti Helsingin Taiteiden yöhön. Finlandia-talon edustalta hän löysi sepän takomasta rautaa ja sepän viereltä Korpin.

Ensimmäisestä halauksesta se lähti.

”Korppi katsoi minua rakastavin silmin. Hän näki, että olen rakastamisen arvoinen”, Irene sanoo.

”Kohtasin ihmisen, jonka kanssa voin rauhassa olla omalaatuinen itseni. Sydämet puhuivat toisilleen selkeitä sanoja”, Korppi kertoo.

Irenestä ja Korpista tuli yksikkö. Noita ja sen akka.

Kuka tuntee kivun?

Iho on kylvetyksestä lämmin. Kietoudun pyyhkeeseen ja tassutan saunan ovelle. Siellä odottaa kalevalainen hahmo. Korpilla on isot kumisaappaat ja nilkkoihin ulottuva vaate, jonkinlainen esiliina. Sormien välistä erottuu kupparin kirves.

Takomuksen toinen pää muistuttaa kirvestä, toinen on taivuteltu Tuonelan joutseneksi. Korppi katsoo silmiin ja kertoo esineen symboliikasta. Hän puhuu kahdesta maailmasta ja matkoista niiden välillä.

Ensimmäistä kertaa olo tuntuu epämukavalta. Näin syvälle parantajamaailmaan en halua, en ainakaan pelkkä pyyhe ympärilläni. Antaa vain kirveen heilua.

 

Kassaamisessa kupparin kirves lyö viiltoja jalkojen kipukohtiin.

Tämä ei ole kuppausta vaan kassausta: Korppi kumartuu jalkoihini, painelee pohkeiden lihaksia, hakee kipupisteitä. Minulta kuluu tovi, ennen kuin tajuan, että minun pitää kertoa hänelle, missä kohdassa sattuu. Siihen hän sitten nakuttaa kirveellään, ei kirjoista opeteltuihin akupisteisiin. Minä olen kipujeni asiantuntija, ei hän eivätkä kirjat.

Haavoista tihkuu punaisia pisaroita. Kirveen viillot tuntuvat sarjalta itikan pistoja. Selvästi kivuliaampaa on, kun paikalle pörähtää parvi paarmoja ja iskee kiinni. Ne ovat haistaneet veren.

Löyly, jano, seisominen, varmaan viiltelykin vaikuttavat. Päässä tuntuu siltä, että nyt on päästävä istumaan. Kerron sen melkein anteeksi pyydellen. Korppi keskeyttää heti.

Totta kai. Paapojat paapovat. He eivät päätä puolestani, miten kauan hoito jatkuu. Miksi sitä on niin vaikea uskoa?

Eläköön höppänät!

Korppi ja Irene törmäsivät nykyparantajamaailmaan taas kerran, kun myivät torilla yrttejä. Paikalle tuli parantajakurssin käynyt nainen, piti kättään kasvin päällä ja huokaisi: ”Tässä on hyvät värähtelyt!” 

Korppi ja Irene katselivat typertyneinä. Hyvänen aika, sehän oli vain yrtti.

”Avaapa suusi ja sano kärsimys. Kohta siinä on joukko parantajia neuvomassa ja kärkkymässä rahojasi”, Korppi sanoo.

”Kun ihminen kärsii, hänen vieressään pitää olla ja kuunnella, mitä asiaa kärsimyksellä on. Ei siinä neuvota.”

Välillä Korpin luo tulee ihmisiä, jotka haluavat hoitoja mutta tekevät selväksi, etteivät hyväksy hoidon antajaa. He kutsuvat Korppia pahuuden lapseksi.

”Uskovat pitävät meitä uhkana, vaikkemme edusta mitään uskontoa. Ikonitkin ovat seinillä vain muistuttamassa, ettemme palaisi kärsimystä aiheuttavaan maailmaan”, Korppi sanoo.

”Me olemme katoavaa parantajakulttuuria, jossa heikot hoidetaan ensin. Mummoissa, papoissa ja vammaisissa ovat sen kulttuurin kullat ja hopeat. Heistä kuuluu huolehtia sydänverellä eikä pitää letkuissa ja vaipoissa.”

Nyt Korppi jo jyrisee. Tästä hän voisi puhua tuntikausia. Heikot ovat rakastettavimpia! On ihanaa, kun ympärillä on höppänöitä ja vajavaisia!

”Sitten sanotaan, että minä olen noita. Siinä tapauksessa kaikki meidän rakkaudelliset vanhat naisemme ovat olleet noitia. Liityn ylpeänä joukkoon.”

Kylvyn jälkeen

Istun saunan jakkaralla ja nojaan polviini. Irene pesee selkääni merisuolalla. Luulen ymmärtäväni hitusen siitä, mitä hän ja Korppi kutsuvat paapomiseksi.

Etukäteen kuvittelin, että pestäväksi antautuminen tuntuisi kiusalliselta. Yrittäisin ehkä selvitä tilanteesta höpöttämällä ja toivomalla, että menisi nyt herran tähden nopeasti ohi. Sen sijaan minulla on pelkästään hyvä olo, kiitollinen ja liikuttunut. Ei tee mieli sanoa mitään.

 

Irene poistuu ja jättää minut peseytymään rauhassa loppuun. Vielä ennen lähtöäni hän hoitaa jalkoihini lyödyt haavat itse valmistamallaan pihkavoiteella.

Näin lähdetään noidan talosta:

Kiitetään.

Kiitetään toisen kerran.

Sittenkään ei pystytä lähtemään ennen kuin on kaivettu kukkaron pohjalle jäänyt seteli ja salaa sujautettu se eteiseen ripustetun vaatteen huppuun.

Löytävät kun löytävät.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014. 

Harmaasusi

Korppi ja akka parantavat ihmisiä ilmaiseksi

Kappas vain. Sattuipa silmään pistämään! Tiedän Korpin ja Irenen, ovat olleet fb-tuttujani jo vuosikausia; koskaan vaan emme ole tavanneet. Välimatka on ehkä haastava - tuhannen kilometria; kesäaikaan vielä 300km lisää - Jäämeren rantaan. Hassua on kuinka samoilla eetoksilla liikummekaan ja elämänpolussakin on samoja sivuhaaroja. Minulta on kysytty monen monta kertaa miksi kuvaan vuosikausia Ultima Thulea sanoin ja kuvin netissä sen sijaan että tekisin kirjoja ja tulisin sitten ehken...
Lue kommentti

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.