Lääkeriippuvainen Jari Vanninen:
Jari sairastaa harvinaista selkäytimen ontelotautia. Selän ja niska-hartiaseudun lisäksi raajat kipuilevat välillä voimakkaasti.

Oululainen Jari Vanninen kärsii kovista kivuista ja on riippuvainen lääkkeistä. Vaikka Jarin elämä on taistelua kivun kanssa, hänellä menee hyvin.

On hautova helle. Olen seit­semänvuotias ja pelaan Oulun Luistinseuran jalkapallojoukkueessa Välivainion jalka­pallokentällä. Äkisti ­alkaa tuntua siltä, että joku hakkaa päätäni rumpu­palikalla.

Ehdin nippa nappa juosta ­kotiin ja heittäytyä makuulleni ­pimeään vaatekomeroon. Äiti levittää lattialle patjan ja tuo aspiriinia. Vaatekomero on ainoa paikka, jossa voin olla valolta ja ääniltä piilossa. Kipu lamauttaa minut niin, etten pysty edes ­puhumaan.

Olen koko elämäni joutunut todistelemaan, että tarvitsen lääkettä kipuihini.

Kärsin koko lapsuuteni terveysongelmista. Syn­tyessäni minulla oli venekallo, mikä tarkoittaa, että kallon saumat luutuvat kiinni eikä aivoille jää tilaa kasvaa. Kun olin kolme kuukautta, sauma avattiin leikkauksessa, mutta migreeni­kohtaukset jäivät. Söin särky­lääkkeitä, mutta todellista apua niistä ei ollut. Vain ­oksentaminen auttoi.

Pohja kipulääkeriippuvuudelleni taisi syntyä jo silloin.

Olen koko elämäni joutunut todistelemaan, että tarvitsen lääkkeitä kipuihin. Kerran yksi neurologi syytti, että yritän vain hamuta kipulääkkeitä. Oli siinä raivossa piteleminen.

Lääkeriippuvainen minusta tuli tahtomattani. ­Minulla on selkäytimen ontelotauti. Kuusi vuotta söin kipuihini tramadolia, joka on synteettinen opioidi. Lääkäri määräsi neljä tablettia vuorokaudessa, mutta otin kahdeksan.

Iltaisin otan vieläkin diapamia lihasrentoutukseen. Jomottava lihaskipu ja vaimea hermokipu alkavat niskan juuresta ja säteilevät hartioihin ja selkään. Sen ­takia niska ja hartiat ovat jatkuvasti jännittyneet, saan päänsärkykohtauksia enkä aina pysty kääntämään päätäni.

Aaltoina tulevaan läpilyöntikipuun lääkitys ei auta. Tuo hermokipu iskee syvältä kropan sisältä. Se on terävää ja polttavaa.

Kasvoin nelihenkisessä perheessä. Äiti työskenteli kahvilassa, tarjoilijana ja Alkon myyjänä. Isä oli merimies ja vanhan ajan sekatyöläinen.

 

Jari oli kuusivuotias, kun hänen pikkuveljensä syntyi. – Se oli maailman siistein juttu. Mummolassa vieraillessani sain pitää veljeä sylissäni, kun kuvaa otettiin.

Vanhempani erosivat, kun olin yhdeksän. Kolmevuotias pikkuveljeni muutti äidin kanssa pois, ja minä jäin isän luo. Olin aina isän poika. Olin erosta äidille vihainen: tunsin, että hän oli perheen rikkuri. Myöhemmin ymmärsin, että äiti väsyi isän juomiseen.

Siteeni pikkuveljeen säilyi onneksi vahvana. Viikonloput vietimme yhdessä isän tai äidin luona, leikimme He-Man-ukoilla, rakensimme majoja ja laskimme mäkeä. Isä osti jenkkiauton ja vietti poikamieselämää, ­minä kuljin mukana. Kävin koulussa epäsäännöllisesti ja selviydyin neljännelle luokalle vain täpärästi. Palasin ­äidin luo asumaan.

Isä meni uusiin naimisiin vuonna 1989. Äitipuoli oli henkisesti häiriintynyt ja sai raivareita juotuaan. Äiti onneksi huolehti minusta. Kun olin 12, äitikin avioitui ja sain siskon.

1990-luvun lamassa äiti menetti työpaikkansa ikkunatehtaalla. Niinpä olin itse jo 14-vuotiaana rakennuksilla kesätöissä ja jaoin mainoksia. Harrastin jääkiekkoa, ja se vaati rahaa. Tein töitä myös lukioaikana ja kesäisin.

Migreenit jatkuivat. Ne olivat erityisen pahoja kesäisin, koska helteet laukaisevat kohtauksen helposti. Usein kipu lamaannutti minut vuoteenomaksi. Söin tulehduskipulääkkeitä. Ei silloin ollut täsmä­lääkkeitä, eikä meillä olisi ollut niihin varaakaan.

Treffasimme ja ­rakastuimme heti. Muutin Miian luo. Elämä oli onnellista.

Armeijassa neurologi epäili kipujen johtuvan venekallo­leikkauksen jälkitilasta.

Armeijan jälkeen lähdin kirvesmiehen töihin. Pidin rakennushommista ja tarvitsin rahaa. Välillä työskentelin Helsingin ja Turun laivatelakoilla. Tienasin muka­vasti, mutta kaipasin äitiä ja veljeä.

Vuonna 2003 sain töitä Oulun yliopiston laajennusurakasta ja muutin äidin luo asumaan. Tapasin Miian saman vuoden syyskesällä. Luin City-lehden nettisivuilta seuranhakuilmoituksen, jonka Miia oli tehnyt puolileikillään ystävänsä kanssa. Treffasimme ja ­rakastuimme heti. Olin ehtinyt vuokrata asunnon, mutten ehtinyt kalustaa sitä, koska muutin Miian luo.

Elämä oli onnellista. Miia työskenteli apukokkina, minä rakennuksilla. Vapaa-ajalla kävimme marjastamassa ja katsoimme elokuvia televisiosta.

Pian aloin kärsiä niska- ja hartiaseudun kivuista. Työmaalla työkalut tipahtelivat käsistäni.

Neurologi löysi kuudennen nikaman kohdalta kaula­rangasta, suurten hermojen risteämiskohdasta, nesteen täyttämän ontelon. Tauti diagnosoitiin syringomyeliaksi eli selkäytimen ontelotaudiksi. Selkäydinnesteen kierto­häiriö on harvinainen, parantumaton ja etenevä neurologinen sairaus. Selkäytimen ja aivorungon hermo­vauriot aiheuttavat ankaraa kipua.

Parikymppiselle miehelle diagnoosi oli šokki.

Leikkaus olisi saattanut vähentää kipuja, mutta se ei tullut kysymykseen: ontelo on paikassa, jonka operoiminen aiheuttaisi halvaantumisriskin.

Popsin kipulääkkeitä ja sinnittelin aikani Oulun yliopiston rakennustyömaalla, mutta lopulta minun oli pakko luovuttaa. Samalla meni puihin suunnittele­mani oppisopimuskoulutus, josta olisin saanut viralliset kirvesmiehen paperit.

Harmitti vietävästi.

Miia sairastui masennukseen alkuvuodesta 2005, koska joutui työttömäksi samaan aikaan, kun minut

­todettiin työkyvyttömäksi. Olin vuoden ajan sairauspäivärahalla työkyvyttömyyden takia. En ymmärtänyt vaatia perusteellista kuntoutustutkimusta, joten sel­laista ei tehty.

Tulomme pienenivät. Meillä oli kulutusluottoja, ­koska olimme hankkineet kodinkoneita.

Jari pääsi ripille 1993. – Kylässä kävi sukulaisia ja isoset, joista valtaosa on ystäviäni yhä. Illalla menin ystäväni kanssa elokuviin.

Keskityin Miian olon kohentamiseen ja arjen pyörittämiseen. Elämäni oli yksitoikkoista oleilua, mutta ­yritin säilyttää vuorokausirytmin. Arkisin herätyskello soitti viideltä. Vein sekarotuisen Samu-koiramme ulos ja ruokin sekä sen että maatiaiskissamme Marin ja Aasan. Avasin tietokoneen ja luin netistä Kalevan ja iltapäivälehdet. Pelasin myös World of Warcraft -tietokonepeliä.

Miia oli alkanut opiskella tekstiiliartesaaniksi. Laitoin hänelle aamupalan ja huolehdin hänet kouluun. Sitten jälleen pelasin, käytin koiran ulkona, otin päiväunet ja pelasin lisää.

Kun Miia tuli koulusta, teimme ruokaa. Sen jälkeen pelasin ja Miia katsoi televisiota. Vein koiran ulos ja ­kävin nukkumaan.

Pelasin kuusitoista tuntia päivässä. Sosiaaliset suhteeni olivat netin pelipiireissä. Tietokoneen ääressä istu­minen lisäsi kipuja, mutta tunsin, ettei minulla ­ollut vaihtoehtoja.

Olin unohtanut huolehtia itsestäni Miian sairauden aikana.

Olin tiedostamattani masentunut. Kipu eristi minut. Pidin yllä vain perhesuhteita. Välttelin kavereita, koska oli raskasta selittää sairaskertomukseni yhä uudestaan. Miia suhtautui minuun ymmärtäväisesti, vaikkei hänen ollut helppoa katsella tilannettani.

Kun Kela ehdotti käyntiä ammatinvalintatesteissä, en väsymyksessäni ymmärtänyt mennä. Pian alettiin vihjailla sairauspäivärahan loppumisesta, joten aloin opiskella järjestelmätukihenkilöksi. Kivut seurasivat, mutta oli pakko selvitä.

Miia alkoi toipua masennuksestaan. Hän sai oikean lääkityksen ja valmistui tekstiiliartesaaniksi vuoden 2008 keväällä.

Minäkin olin valmistunut jo tammikuussa mutta suoraan kortistoon työvoimatoimiston kuntoutuspuolelle vajaakuntoisena työnhakijana. Neurologi oli tyrmännyt järjestelmätukityön mahdottomana, koska staattinen näyttöpäätetyö kuormittaisi kehoani liikaa.

Kesäkuun lopussa romahdin. Olin menossa Miian kyydillä työkokeiluun antiikkiliikkeeseen entisöimään vanhoja huonekaluja. Oli kaurismäkinen fiilis, ulkona masentava harmaus ja vesisade. Sain itkunsekaisen ­paniikkikohtauksen ja sanoin, etten pysty menemään työhön.

Miia käänsi auton kohti terveyskeskusta. Siellä sain ensimmäisen masennuslääkitykseni.

Olin unohtanut huolehtia itsestäni Miian sairauden aikana. Myös koulutuksen meneminen hukkaan ­masensi. Ihmettelen yhä, miksei työeläkelaitos Etera vaatinut kuntoutustutkimusta ennen opiskeluni aloitta­mista, vaikka siellä oli tiedossa, millainen sairauteni on.

Olin loppukesän sairauslomalla. Sitten menin töihin entisöintifirmaan. Alkuun se sujui ­hyvin, mutta pes­tiini kuului myös kattohommia, kirvesmiehen ja puusepän töitä sekä pintakäsittelyä, jotka rasittavat niskahartiaseutua. Sekin tie johti siis umpikujaan.

Syksyn vietin kotona. Miia oli päässyt valmistumisensa jälkeen töihin Pelastusarmeijaan lajittelemaan ja hinnoittelemaan kirpputoritavaroita. Minä tein kotitöitä, pelasin tietokoneella ja sairastin masennusta.

Pelkäsin itkuisia ahdistus- ja paniikkikohtauksia ja välttelin ulkona liikkumista. Ajoitin pidemmät lenkkeilyt koiran kanssa iltapimeälle tai yöhön, jolloin ei ollut muita liikkeellä. Kaupassa käynti oli valtava henkinen puristus. Se tuntui hämmentävältä, koska nuorempana olin viihtynyt muiden seurassa.

Virkailija totesi vain, että joskus sitä putoaa turvaverkkojen läpi. Olin räjähdyksen partaalla mutta pidin tunteeni sisälläni.

Lopulta syksyllä 2009 Kela kustansi kuntoutustutkimuksen. Minua tutkivat omaohjaaja, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti, kuntoutuslääkäri ja psykologi, joka
teki ammatinvalinta- eli soveltuvuuskokeet. Huomasin jälleen kiinnostuvani nuorten mielenterveys- ja päihde­työstä. Jo lukioaikana olin toiminut vapaaehtoisena seurakunnan nuorisoiltakahvilassa ja operaatio Saappaassa.

Jouluaattona menin Miian kanssa kihloihin. Seuraavana vuonna aloin opiskella mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajaksi Oulun ammattiopistossa.

Byrokratia teki tosin jälleen mutkia tielleni. En saanut Eteran kuntoutustukea, koska se oli käytetty järjestelmätukihenkilökoulutukseen. Virkailija totesi vain, että joskus sitä putoaa turvaverkkojen läpi. Olin räjähdyksen partaalla mutta pidin tunteeni sisälläni.

Vappuna 2011 velipuoleni hirtti itsensä. En ollut koskaan tavannut häntä, eikä hänen itsemurhansa tuntunut aluksi miltään. Aloin kuitenkin saada itku-, ahdistus- ja paniikkikohtauksia. Tuntui, että happi loppuu.

Syksyllä jojottelin vuoroin koulussa ja sairauslomalla, kunnes keskeytin opinnot. Lopulta pääsin terapiaan psykiatrisen sairaanhoitajan luo. Aluksi hän epäili kaksi­suuntaista mielialahäiriötä, mutta lopulta selvisi, että kärsin stressistä, joka oli peräisin lapsuuden kokemuksista sekä nuorena diagnosoidusta vakavasta sairaudesta.

Helpotti, kun sain pahalle ololleni nimen.

Heinäkuussa 2012 menin Miian kanssa naimisiin. Se oli onnellinen kesä.

Aloitin koulun jälleen viime syksynä puolen­toista vuoden tauon jälkeen. Vaikka elämäni on yhä taistelua kipujen kanssa, minulla menee hyvin.

Suomen kivunhoitokulttuuriin olen turhautunut. Lääkäreiden pitäisi tunnustaa, että jokainen kivuista kärsivä pitkäaikaissairas ­tulee lääkkeistä riippuvaiseksi. Vaikka lääkemäärät ­eivät ole suuria, lääkäreitä pelotellaan jo opiskelu­vaiheessa kipulääkkeiden vaaroilla. He eivät uskalla ­ottaa kantaa potilaan ongelmiin. Sairas jää ilman oikeuksiaan.

 

Jari ja Miia vihittiin Vaalassa. – Poseeraamme hääseremonian jälkeen jo vapautuneissa tunnelmissa Oulujoen rannalla. Avioliittoon astuminen oli ihana asia elämässämme.

Kahdeksan vuotta sairausdiagnoosin jälkeen pääsin Oulun yliopistollisen sairaalan kipupoliklinikalle. Kävin siellä neljä kertaa ja aloitin kipulääkkeinä buprenorfiinin ja epilepsialääkkeen.

Mieluiten eläisin ilman lääkkeitä, mutta olen riippuvainen buprenorfiinista. On nöyryyttävää hakea aptee­kista lääkettä, joka luokitellaan huumausaineeksi. Ihan kuin olisin narkomaani! Se on minusta suuri loukkaus.

Olen kolmesti yrittänyt lopettaa lääkkeiden käytön. Se ei ole onnistunut vieroitusoireiden takia: sydän hakkaa, hikoiluttaa, jalat ovat kuin lyijyä, unta ei saa, ­oksettaa, päätä särkee, keskittyminen on mahdo­tonta. Tuntuu kuin olisin juossut maratonin ja saanut sen ­lisäksi ruhtinaallisesti turpiin.

On sairautta olla hoitamatta ihmisen kipuja. Suomalainen kivunhoitokulttuuri on ala-arvoista.

Vahva lääkitys on ongelma. Miian ja minun hartain toive on saada lapsi, mutta se ei ota onnistuakseen. Buprenorfiini vie tuntoherkkyyttä ja usein estää laukeamisen. Tilalle pitäisi löytää toinen lääke, mutta buprenorfiinia vahvempia aineita käytetään syöpä- ja saatto­hoidossa, enkä saa niitä nuoruuteni takia. Jos voisin, kokeilisin vahvoja lääkkeitä. En pelkää niitä. Olen myös pyytänyt lääkekannabista, mutta ajatus on tyrmätty.

On sairautta olla hoitamatta ihmisen kipuja. Suomalainen kivunhoitokulttuuri on ala-arvoista.

Koska minä ja Miia yritämme saada lasta, muu­timme kolme vuotta sitten elämäntapojamme. Teemme ruuat itse ja syömme kevyesti: paljon kasviksia ja ­kanaa. Vaikka jalkani ja selkäni ovat huonoina, kävelen yhteensä seitsemän kilometriä päivässä kouluun ja takaisin. Mielialan kohennuttua ruokahalunikin on vähentynyt. Olen laihtunut lähes 30 kiloa.

Miian työkaverit kutsuvat minua eväsmieheksi. Teen joka aamu Miialle eväät töihin. Se on muuttunut melkein rituaaliksi. Toinen tärkeä rituaalimme on hyvän yön sanominen. Pappanikaan ei osannut nukkua tyhjässä sängyssä, vaan huusi aina mummoa pahnoille.

Kun valmistun vuodenvaihteessa lähihoitajaksi, toivon löytäväni töitä nuorisotyön parista.

Olen vuosien mittaan paikannut välejäni isään. Isä on eronnut äitipuolesta ja seestynyt. Minulla on kaksi elossa olevaa velipuolta, ja välimme ovat hyvät. Läheisin olen kuitenkin pikkuveljeni ja lähellä asuvan siskopuoleni kanssa.

Ilman Miiaa, äitiä ja pikkuveljeä olisin ollut hukassa. Pimeimpinä hetkinäni he olivat ainoa valo, jonka näin.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi