Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore kasvoi ilman äitiä. Niinpä hän otti kuusivuotiaana tehtäväkseen pitää perheen koossa. Omia aikuisia lapsiaan hän yrittää paapoa vain vähän.

Sairaala ei ole lasten paikka, lastenhuone on. 

Isä on käynyt äidin luona sairaalassa, ja Raisakin tahtoisi mennä. Isä vain on päättänyt, että lapset eivät lähde vaan leikkivät.

Nyt isä on kotona, liikkuu keittiössä. Hänellä on asiaa. Isä kertoo keittiöstä lapsille lastenhuoneeseen, että äiti on kuollut.

Raisan kuusivuotispäivään on kymmenen päivää, äiti on sairastanut kymmenen päivää. On huhtikuun loppu ja 1960-luvun alku.

Mistään tästä Raisa Cacciatore, 59, ei muista aikuisena mitään. Kaksi vuotta vanhempi veli on kertonut Raisalle, kuinka äidin kuolema heille ilmoitettiin.

Ensimmäinen asia, jonka Raisa itse muistaa, ovat äidin hautajaiset. Siellä hän tajuaa, että äiti on arkussa ja isä aikoo päästää äidin pois.

”Olin tukehtua itkuun ja paniikkiin. Yritin piiloutua veljeni taakse, jotta en nolaisi tilannetta, jossa kaikki ovat hienoina ja vakavina.”

Seuraavassa muistossa liekit lyövät tynnyristä kotipihassa Vantaan Tikkurilassa. Isä on antanut pois äidin vaatteet, ja nyt hän polttaa äidin kirjeet. Raisa haluaisi huutaa.

Raisa ei huuda. Hän oppii, että surullisia ei olla. Varsinkaan ei ruikuteta eikä pyydetä apua.

Kohta Raisa ei myöskään muista.

”Äidin unohtaminen on ollut tapani selviytyä. Kuusivuotiaan kokemuksilla pitäisi muistaa siihenastisen elämän tärkein ihminen, mutta trauma on trauma.”

Äiti kylvettää Raisaa ja veljeä kesänä, jolloin aurinko vielä paistoi koko ajan.

Liian kiltti ja reipas

Kehu lapsi päivässä!

Kaikkien aikuisten vastuulla on jokainen lapsi ja nuori.

Oikean ystävän seurassa oma arvo vahvistuu.

Näistä Raisa Cacciatore on puhunut pian 25 vuotta. Enimmillään vanhempain­iltoja ja luentoja on ollut vuodessa 70, varsinainen asiantuntijatyö sen päälle.

”Innostun asioista miljoonannen kerran. Omasta lapsuudestani tiedän, kuinka pihalla vanhemmat voivat olla ja kuinka vähän aikuinen voi ymmärtää lapsen näkökulmaa.”

Raisa on lastenpsykiatri, Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen johtaja ja kymmenien kasvatuskirjojen kirjoittaja. Tähän hän on tullut, koska olisi itse kaivannut lapsena ammattiapua ja vanhemmuutta sekä aikuisena kasvatus­kirjoja.

"Yritin kaikin voimin olla niin, että kukaan ei riitele eikä ole vihainen eikä kuole."

1960-luvulla äidittömäksi jääneitä lapsia ei viedä lastenpsykiatrille. ”Ole kiltti ja reipas”, Raisalle sanotaan äidin kuoleman jälkeen. Raisa pelkää kuolemaa ja päättää olla.

”Kuusivuotiaana otin hommakseni pitää perheen kasassa. Olin varmasti myös ärsyttävä pikkupentu, mutta yritin kaikin voimin olla niin, että kukaan ei riitele eikä ole vihainen eikä kuole.”

Äidistä ei puhuta lapsille mitään. Raisa ei oikein tiedä, mihin äiti kuoli ja mitä­ kuolema edes on, mutta hän kuulee aikuisten pohdintoja. Äidillä oli kotitalon päädyssä lääkärin vastaanotto ja siellä röntgenlaitteet. Saattoivatko röntgensäteet aiheuttaa syöpää?

Uutta Fairy-pesuainettakin epäillään. Ties mitä myrkkyjä vaahtoavassa tiskiaineessa on ja ties miten ne vaikuttavat. Äidin tupakanpolton haitallisuutta ei mieti juuri kukaan.

Kun äiti on kuollut, isä on töissä yhä enemmän, poraa ja paikkaa hampaita vastaanotollaan minkä ehtii. Kun isä viimein tulee töistä, hän lähtee hienona ja tuoksuvana Ruusu-Risti-järjestön tapaamisiin. Raisalla on isää ikävä, mutta isä tahtoo tapaamisiin etsimään totuutta.

Yksi isän totuuksista on usko jälleensyntymiseen ja karman lakiin.

”Isällä oli uskomus, että edellisessä elämässä hän oli lähtenyt kotiluolasta metsästämään eikä palannut, ja äiti oli silloin jäänyt yksin kahden lapsen kanssa. Isä ajatteli, että siksi leskeys oli nyt hänen osansa.”

Raisa kaipaa äitiä. Sellaista, joka pitäisi sylissä ja huolehtisi, kysyisi kouluun lähtiessä jumppavaatteista ja käskisi keväällä vaihtaa talvitakin ohuempaan.

”Koulukaverini ihmettelivät, eikö äitini muistanut tehdä retkieväitä tai antanut bussirahaa. Jouduin aina sanomaan, että minulla ei ole äitiä. Samalla tunsin sanovani, että minulla ei ole perhettä enkä tiedä, millaista teidän elämänne on.”

 

Perhe eksyksissä

Koko lapsuutensa Raisalla on turvaton olo. Hän ei vain vielä ajattele sitä.

”Turvattomuus ei ollut minusta kummallista, koska en ymmärtänyt, että perheessä kuuluisi olla turvallista. Koulussa ja naapurissa viihdyin, koska niissä ei tarvinnut varoa.”

Usein Raisan isä on hauska ja tavallinen. Koskaan vain ei voi olla varma, mistä isä suuttuu ja kuinka paljon. Silloin hän karjuu, että pitääkö tässä räjähtää, tai sitten hän räjähtää vain.

”Kotona saimme veljeni kanssa olla miten tahdoimme, kunhan emme häirinneet isää. Kun paikalla oli muita ihmisiä, nolaamisen pelko oli jatkuva. Silloin olisi isän mielestä pitänyt osata käyttäytyä jotenkin toisin. Isä ei vain kertonut, miten.”

Raisan perhe. ”Olen yrittänyt ajatella, että isäni teki parhaansa.”

 

Yksi kipeimmistä hetkistä on se ilta, jolloin 12-vuotiaan Raisan jalka katkeaa. Kun isä tulee ruusuristiläisten luota kotiin, Raisa on yksin keittiön lattialla sääri jalkapallon kokoiseksi turvonneena. Isä sadattelee ja kantaa kivusta itkevän Raisan sänkyyn. Raisa valvoo yön, kunnes taloudenhoitaja tulee aamulla ja soittaa ambulanssin. Jalka leikataan.

Onneksi ovat Selma-mummo ja naapurin Anne. Raisa ja Anne ovat yhdessä aina kun voivat ja melkein aina Annella. He hoivaavat näkymätöntä kotitonttua, askartelevat lohikäärmeen ja käyvät elokuvissa katsomassa Sound of Musicin kahdeksan kertaa. Raisa ei saa elokuvasta kyllikseen.

”Unelmoin, että meille tulisi samanlainen ihmeellinen äiti kuin Trappin perheen Maria. Sellainen, joka pelastaisi minut ja veljeni ja isän. Me kaikki olimme eksyksissä ja tarvitsimme äitiä.”

Yhden kerran isä puhuu lapsille uuden vaimon ottamisesta. Hän kysyy Raisalta ja veljeltä, haluaisivatko he äitipuolen ja voisiko se olla tämä tai tämä tai tämä. Hauskannäköiselle hammaslääkärille olisi ottajia.

”Emme osanneet sanoa oikein mitään. Jälkeenpäin harmitti: Miksi en älynnyt ehdottaa sitä yhtä, joka oli kiva! Mutta en uskaltanut ottaa asiaa enää puheeksi.”

Isä ei kasvata lapsia, mutta lapset kasvavat. Isä havahtuu ja saa kysyttyä, ovatko Raisa ja veli kuulleet kukista ja mehiläisistä. Raisa on huojentunut, kun veli mutisee, että ei ole tarpeen kertoa.

Selma-mummo on jo antanut omat neuvonsa. Häneltä Raisa on kysynyt, mistä lapset tulevat. ”Fyi olkko, ei simmossi kysytä!” kätilönä vuosikymmeniä ollut äidin­äiti on vastannut.

Kun Raisa lähestyy teini-ikää, mummo antaa toisenkin ohjeen: Älä mene niin lähelle poikia, että napit koskettavat toisiaan.

Raisa ei mummon sanoista enää pelästy.

 

Antaa palaa

Seksuaalisuudesta on puhuttava lapsille hyväksyvästi pienestä lähtien. Niin Raisa on kertonut kasvatusalan ammattilaisille ja lapsiaan kasvattaville vanhemmille lukemattomia kertoja ja kertoo yhä.

Tänä vuonna hän on ollut tekemässä Väestöliiton Lapsi ja seksuaalisuus -sivustoa. Sekin muistuttaa, että seksuaalikasvatus alkaa, kun lapset ovat pieniä. On turha opettaa lapsille vaikka sitä, että pylly tai pippeli ovat vessasanoja – eivät ole, mutta lavuaari ja pönttö ovat.

”Seksuaalisuus on niin hieno asia, että lapsilla ja nuorilla on oikeus saada parhaat mahdolliset opit. Lapset ovat joka tapauksessa uteliaita, ja kaikenlaisia kertojia kyllä löytyy.”

Raisa sai oppinsa muualta kuin kotoa. Äidin kuoleman jälkeen hän oppii olemaan mahdollisimman näkymätön, mutta sitten tulee murrosikä.

"Nyt ymmärrän, että sen kaltaisessa tilanteessa jopa perhesurma voisi olla mahdollinen."

Ensimmäiset meikkausharjoitukset 12-vuotiaana näyttävät intiaanimaalauksilta. Opettaja pyytää Raisaa pesemään kasvot.

13-vuotiaana Raisa ompelee itsellensä talvitakin ja froteebikinit ja jää kiinni tupakanpoltosta. Isä suuttuu tupakasta niin, että lyö.

14-vuotiaana Raisa alkaa seurustella ensimmäisen kerran. Raisa ja veli pitävät kotona juhlia, kun isä on poissa, ja yleensä hän on.

”Se oli hauskaa aikaa, vaikka oli siinä kauheuttakin. Kaiken kokemani jälkeen naiseksi kasvaminen, huomion saaminen ja isompiin ympyröihin pääseminen toivat riemua, rohkeutta ja vapautta.”

Paljon huonomminkin olisi voinut käydä. Raisa on miettinyt paljon suomalaista yksin pärjäämisen perintöä. Kun ihmiset eivät hae tai usko saavansa apua, he voivat tehdä epätoivoisia tekoja.

”Isä pelkäsi turvautua yhtään kehenkään. Hän ei mennyt millään edes lääkäriin. Nyt ymmärrän, että sen kaltaisessa tilanteessa jopa perhesurma voisi olla mahdollinen. Niin iso katastrofi äidin kuolema isälleni oli.”

Koulu menee Raisalta aina hyvin, mutta ylioppilaskirjoitusten jälkeen ei kiinnosta oikein mikään. Raisa miettii ambulanssikuskin työtä ja ajaa kuorma-autokortin. Kun kaveri pyytää pyrkimään kanssaan sähköinsinööriksi, Raisa lukee pääsykokeisiin ja pääsee sisään.

Puolen vuoden harjoittelun ajan Raisa on sähkömiehen apulaisena raksalla ja kiinnittää kaapelihyllyjä keskeneräisten kerrostalojen kattoihin. Vieläkin Helsingin Pasilan korkeiden tornitalojen ohi ajaessaan Raisa muistaa käsien puutumisen poran täristessä pään päällä.

Sähköopinnot jäävät pian kesken. Raisa on keksinyt, mitä hän tahtoo.

”Halusin äidin tavoin lääkäriksi. Tahdoin edelleen estää kuolemia.”

Isän kuolemaa Raisa ei pysty estämään. Lääkäriksi opiskeleva Raisa puhuu isän 65-vuotispäivän iltana puhelimessa tämän kanssa ja sopii tulevansa viikonloppuna kahville lapsuudenkotiin. Yöllä isä menehtyy aortan repeämiseen.

Kaikki jää isänkin kanssa puhumatta.

Raisan avioliitto päättyi eroon. ”Toivoin lapsilleni ehjää perhettä, mutta elämä ei aina mene niin."

Voitto vaippaihottumasta

Sanomalehtikierto. Sen sanan Raisa on keksinyt, ja siitä hän ei selviä. Kun kotona on pieni vauva, miten hän voisi enää saada sanomalehdet postilaatikosta pöydälle pinoon ja luettua? Ja sitten vielä paperinkeräykseen.

”Sanomalehtikierto tuntui mahdottomalta haasteelta. Tajusin kyllä, että huoleni oli suhteeton.”

Raisa on 31-vuotias ja saanut lapsen italialaisen lääkärimiehensä kanssa. Raisa on Laura-vauvasta hyvin onnellinen, mutta lisäksi on kumma ahdistus.

Vasta äitinä Raisa ymmärtää, kuinka äiditön itse on.

”Olin kuvitellut, että äitiys ja kasvattaminen sujuvat luonnostaan. Eivät ne sujuneet. Yhtäkkiä olinkin itkemässä, että antakaa minulle äiti.”

Kolme vuotta myöhemmin Roberto-kuopuksen vaippaihottuma on kaataa koko arjen. Raisa syyttää itseään, että on voinut aiheuttaa vauvalleen jotain niin kamalaa. Sitten tuttava neuvoo ostamaan sinkkivoidetta.

”Puhalsin hiustenkuivaajalla vauvan pestyn ihon kuivaksi ja levitin sinkkivoidetta. Se oli maailman paras neuvo. Ihottuma parani. En ollutkaan huono äiti.”

Mutta Raisa tahtoo paremmaksi. Hän haluaa ymmärtää omia lapsiaan ja omaa lapsuuttaan. Kahden lapsen äitinä hän päättää erikoistua lastenpsykiatriaan.

”Jos lapsuuteni olisi ollut toisenlainen, olisin varmaankin ihan eri ammatissa. Äiditön ja hoivaton lapsuus teki minusta äidillisen hoivaajan.”

Lastenpsykiatriksi opiskelu ei tee täydelliseksi äidiksi. Omien lastensa kanssa Raisa on usein äiti vain ja välillä yhtä neuvoton kuin muutkin äidit. Silloin hän soittaa kavereilleen ja kysyy, mitä kuuluu tehdä, kun lapsi ei siivoa huonettaan tai ei olekaan ollut yötä siellä, missä on sanonut olevansa.

Tulee myös ilta, jolloin Raisa katsoo poikansa kanssa telkkaria kotona Espoossa ja ohjelmassa alkaa seksikoh­taus. Eiköhän vaihdeta kanavaa, Raisa ehdottaa, koska varoo lapsen vaivaantumista. Mene vain pois jos haluat, pitäähän tämä oppia, poika sanoo Raisalle ja jatkaa katsomista.

 

Oleellista on aurinko

Sen jälkeen, kun Raisa pienenä tyttönä menettää äitinsä, hän alkaa elää kuolemanpelon kanssa. Välillä hän on pelännyt kuolemaa vain vähän, toisinaan enemmän, mutta aina pelännyt. Samanlaista on äidittömyyden kanssa: toisinaan Raisa on enemmän äiditön, sitten kaipuu tasoittuu.

Kun Raisan lapset ovat täyttämässä kuusi vuotta, kuolemanpelko on kummallakin kertaa pahimmillaan. Raisa muistaa joka päivä menettäneensä äitinsä sen ikäisenä.

Kun Raisa on 45-vuotias, hän pelkää taas ja miettii saman ikäisenä kuollutta äitiään. Miltä äidistä on tuntunut, kun hän on yhtäkkiä saanut kuulla kuolevansa ja joutuvansa eroamaan lapsistaan?

Jotakin siitä Raisa tietää. Viimeisinä päivinään sairaalassa äiti aloitti kaksi sinikantista vihkoa. Veljen vihkossa on kolme sivua kirjoitusta, Raisan vihkossa vain yksi valmiiksi ehtinyt sivu.

"Teen edelleen töitä muistaakseni äidin paremmin."

53 vuotta äidin kuoleman jälkeen Raisa osaa äidin kirjoittaman viestin ulkoa: ”Äidin kukka muurahainen, pieni lintu laulavainen! Auringonkukka! Että minun täytyy jättää sinut, rakas, kovin pienenä ja hellyyttä kaipaavana. Kunpa osaisit elää oikein, lintuseni. Oleellista on vain hyvyys ja aurinko.”

”Hyvyys ja aurinko... äiti on tainnut olla positiivisen ajattelun edelläkävijä. Teen edelleen töitä muistaakseni hänet paremmin.”

Kaitafilmeillä ja kuvissa Raisaa katsoo yhä vieras nainen, mutta jotakin hän on saanut kaivettua muistoistaan takaisin.

Vähän ennen äidin sairastumista perhe teki matkan Italiaan. Raisa ei muista matkalta äitiä, mutta mieleen on palautunut sirkkojen sirinä ja lämmin hiekka jalkapohjissa, eksoottisen avokadon maku ja suussa liukkaalta tuntuva spagetti. Ne liittyvät äitiin.

 

Äiti tässä hei!

Joinakin aamuina Raisa päättää, että muutamaan päivään hän ei soita. Ei laita lapsille puhelimella edes WhatsApp-viestiä, ellei tule jotakin erityistä asiaa.

”On opeteltava olemaan paapomatta.”

Melkein joka päivä asiaa tulee.

”Arvaan, että äiti pidättelee itseään. Sitten hän kuitenkin naputtaa puhelimella, että käydäänkö kaupassa tai voin tuoda töistä tullessani Buranaa”, Roberto sanoo.

"Lapseni Laura ja Roberto pärjäävät. He tietävät, että olen heitä varten, jos on tarvis”, Raisa sanoo. "Enimmäkseen vanhemmuus on ollut hillittömän hauskaa. Aivan ihastuttavaa.”

 

Kauppatieteen maisteriksi valmistunut Laura, 27, on palannut juuri Kambodžasta vapaaehtoistöistä ja suunnittelee seuraavaksi matkaa Kanadaan. Roberto, 24, opiskelee tuotantotaloutta. Nyt he ja Raisa istuvat Raisan olohuoneessa nahkanojatuoleissa, jotka ovat Raisan mielestä kamalan rumat mutta erityisen mukavat. Ne hän hankki, kun Laura ja Roberto olivat teini-iässä, jotta lapset kavereineen viihtyisivät kotona.

”Äiti on ollut sopivan tiukka. Saimme pitää kotibileitä, mutta toisaalta hän uhkasi soittaa poliisille, jos emme vastaa viimeistään kolmanteen puheluun. Emme tehneet mitään ihan tyhmää tai emme ainakaan jääneet kiinni”, Roberto ja Laura miettivät.

Tarinat Raisan villistä nuoruudesta ovat kiinnostaneet Lauraa ja Robertoa. Lapsuudestaan Raisa on yrittänyt olla kertomatta liikaa.

”Kun lapsilla on ollut jotakin heille rankkaa, olen saattanut silti verrata, että hei entäs minun lapsuudessani. Pitäisi aina muistaa, että nämä elävät tätä elämää. Menneisyyttä ei pitäisi verrata siihen.”

Usein tavatessaan Raisa ja lapset puhuvat laulamisesta. Raisa laulaa kuorossa alttoa, ja vieressä laulaa lapsuudenystävä, naapurin Anne. Laura harrastaa laulua huvin vuoksi, Roberto miettii vakavasti uran vaihtamista ja oopperalaulajaksi tähtäämistä.

Raisa kannustaa ja uskoo.

Tällaisina hetkinä, jolloin Roberto selittää Esa-nimisestä huonekasvistaan ja Laura muistuttaa, että nössöillä ei saa ja politiikastakin pitää voida puhua, Raisa on vain vähän äiditön ja paljon äiti.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2015. Lukijat valitsivat sen lehden parhaaksi.

Raisa Cacciatore

59-vuotias lastenpsykiatri on Väestöliiton­ Vanhemmuuskeskuksen johtaja, joka olisi itse kaivannut lapsena sekä vanhemmuutta että johtamista. Hän asuu avomiehensä, erikoislääkäri Petri Heimosen kanssa itse suunnittelemassaan omakotitalossa Espoossa. Aikuiset lapset Laura ja Roberto ottavat käydessään mukaansa ruokaa jääkaapista.

Linkki Raisa Cacciatoren nettisivuille.

Heda

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: "Lapsena en tiennyt, että perheessä kuuluisi olla turvallista"

Kiitos tästä kirjoituksesta. Sain siitä paljon lohtua. Omassa lapsuudessani oli myös turvattomuutta. Siihen ei liittynyt väkivaltaa eikä alkoholia, mutta turvattomuutta, yksinäisyyttä ja riittämättömyyttä. Minäkin olen sen seurauksena ylihuolehtivainen äiti, nyt pitäisi jo antaa tilaa esikoiselle kasvaa aikuiseksi, hän on pian 18.
Lue kommentti

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.