Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Hyväksi oppii vain olemalla ensin vähemmän hyvä. Tämän ajatuksen luin Positiivarien aamuviestistä.

Ensimmäisenä siitä tulee mieleeni henkinen puoli. Meidän on vaikea hyväksyä puutteitamme, tätä kauheaa keskinkertaisuutta. Mutta uskon, että ihmisessä on perisynnin sijaan hyvyyttä, pyrkimystä hyvään. Kun omat virheensä huomaa, voi pyrkiä parempaan.

Minusta on rohkaisevaa, että ihmisen ei tarvitse olla hyvä koko ajan ja kaikessa. Tärkeää on, että on suunta johonkin. Ajattelen idealistisesti, että aina on mahdollisuus parannukseen.

Nykyisin meiltä vaaditaan paljon sitä, että pitäisi olla todella hyvä. Siinä tulee eteen kysymys, miten ympäristö ymmärtää sen, jos en vielä olekaan. Minun on vaikea kestää sitä vaihetta, jossa en osaa vielä ulkoa uuden levyn lauluja. Silloin rauhoitun ajattelemalla, että ensin pitää vain olla vähemmän hyvä. Hyväkin on jo paljon, täydellinen ei tarvitse ollakaan."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2012.

Ville Virtanen

Sarjassa tutut ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Lauseeni on ruotsiksi Ingmar Bergmanin elokuvien takia. Mitä maailma olisi ilman niitä! Saan voimaa, kun ajattelen maailmaa, jossa on Ingmar Bergmanin elokuvia.

Kuolema on hauska asia. Lähdetään siitä. Se panee kaiken tärkeysjärjestykseen. Kun ajattelee kuolemaa, ymmärtää, mikä on tärkeää, pysyvää ja säilyvää.

Loppujen lopuksi elämä on oikeudenmukaista. Kuolemaa ei kukaan pysty väistämään rotuun, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Se on kaikille yksi ja sama.

Ruotsin kieli on minulle tärkeä. Olen tehnyt 15 vuotta töitä sen eteen, että minusta on tullut kaksikielinen. Ruotsin oppiminen on konkreettinen saavutus elämässäni. Voin sanoa, että ton oon tehnyt. Mitäkö kieli on tuonut minulle? Rakkauden.”

 

Ville suosittelee

Levy ”Jos on joskus eronnut, tämä kannattaa kuunnella. Levyllä prosessi käydään syvällisesti läpi. Islantilaisen Björkin uusin albumi on ajaton klassikko, jota saattavat vielä soittaa sinfoniaorkesterit.” Björk: Vulnicura (2015)

Festivaali ”Sodankylän elokuvajuhlat on huikea tapahtuma sekä maailman että Suomen elokuvalle. Kesäkuista reissua kannattaa alkaa suunnitella jo nyt, ettei se jää väliin.” msfilmfestival.fi

Elokuva ”Ohjaaja Jussi Hiltunen on lupaavimpia nuoren polven tekijöitä. Armotonta maata suosittelen etenkin isille ja pojille. Suhdetta käsitellään siinä syvällisesti ja koskettavasti.” Armoton maa ensi-illassa 20.1.

Kodin Kuvalehden lukijoiden ottamista luontokuvista koottiin kalenteri, jonka kantta komistaa Sanna-Mari Tervon upea kuva marraskuiselta patikkaretkeltä.

Lieksalainen Sanna-Mari kertoo ottaneensa kuvan Patvinsuon luonnonsuojelualueella.

”Olimme marraskuussa patikoimassa kaverini kanssa Teretin taukopaikalle. Oli rapsakka pakkanen, upea talvipäivä. Lumi kimalteli aamuauringossa."

Hoitoalalla työskentelevä Sanna-Mari on Kodin Kuvalehden tilaaja ja harrastaa valokuvausta lähes päivittäin. Kahden tyttären äiti ottaa kännykällä kuvia ulkoillessa, retkillä ja matkoilla.

"Ihan arkisia asioita. Tykkään kuvata myös asetelmia ja muita yksityiskohtia."

Jo ennen kuin hänen kuvansa valittiin KK:n lukijoiden luontokuvakalenteriin, Sanna-Mari suunnitteli, että voisi koota omista kuvistaan kalenterin.

"Kuvia kertyy kuitenkin aika paljon. Myös tauluja olisi kiva tehdä niistä."

Sanna-Mari jakaa kuviaan Facebookissa ja Instagramissa. Niissä hän seuraa myös KK:n juttuja ja kuvia.
Sanna-Mari jakaa kuviaan Facebookissa ja Instagramissa. Niissä hän seuraa myös KK:n juttuja ja kuvia.

Sanna-Mari sanoo olevansa tyytyväinen kuvaan, kun siinä ei häiritse mikään.

"Tykkään kirkkaista,värikkäistä kuvista. Vuodenajoista minulle rakkain on kesä, ja silloin tulee otettua kuviakin eniten marjastaessa, meloessa ja patikoidessa. Harrastusten parissa saa parhaimmat kuvat."

 

 

Sarjassa tutut ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

"Ystäväni stressasi hulluna synnytyssuunnitelmastaan. 'Mitä laitoit omaasi?' hän kyseli. 'En mitään', vastasin, ja se on totta.

Kun tyttäreni Adele seitsemän vuotta sitten syntyi, ainoa suunnitelmani oli tulla kotiin sairaalasta vauvan kanssa. Arvelin, että kätilöt ja lääkärit tietävät kyllä minua paremmin, miten homma hoituu. On turha stressata siitä, mistä ei paljon tiedä ja mihin ei juuri pysty vaikuttamaan. 'Tee vaan niinku ne sanoo', kannustin ystävää.

Sama pätee esimerkiksi laihduttamiseen. Olen pudottanut kolmekymmentä kiloa kuudessa vuodessa tutuilla asiantuntijaneuvoilla: säännöllisillä ateriaväleillä, liikunnalla, kärsivällisyydellä ja terveellisillä valinnoilla.

Siis tekemällä just niin kuin sanotaan."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2016.

Tv-sarja "Ikisuosikkiini Gilmoren tytöt saa tänä syksynä jatkoa Netflixillä. Silloin lapsi menee viikonlopuksi hoitoon ja äiti valtaa sohvan." Gilmore Girlsin uudet jaksot alkaen 25.11.2016, netflix.com/fi

Lastenkirja "Suosikkimme Töölön kirjasto avautui elokuussa remontin jälkeen. Tyttäreni lainaa sieltä maailmanmaineeseen nousseita Neropatin päiväkirja -sarjakuvaromaaneja." Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja (Otava)

Jalkapallo "Minulla on HJK:n kausikortti ja käyn matseissa tyttäreni kanssa säännöllisesti. Meille se on tyttöjen laatuaikaa. Suosittelen Veikkausliigan matseja ihan jokaiselle!" veikkausliiga.com

Santerista ja Tuuliasta tuli vanhempia teineinä (KK 8/2016). Pari päätyi eroon, mutta Vanessan asioista päätetään silti yhdessä.

Vanessa on nyt kaksivuotias. Hän osaa sanoa "äiti" ja "isi" ja rakentaa mielellään Dubloista torneja.

Tänä syksynä Santeri, 19, muutti Vanessan ja hänen äitinsä Tuulian, 18, luota takaisin lapsuuskotiinsa. Tuulia ja Vanessa muuttivat asumaan Laukaan keskustaan vuokrakolmioon.

"Loppuaikoina taisimme olla enemmänkin äiti ja isi kuin pariskunta. Mutta Santeri on edelleen tosi hyvä isä tyttärelleen", Tuulia sanoo.

Vanessa viettää yhden arki-illan ja joka toisen viikonlopun Santerin kanssa Santerin isän luona. Silloin Santeri vie Vanessan puistoon ja antaa keinussa kovat vauhdit.

Tuulia opiskelee lukiossa ja toivoo valmistuvansa vuoden kuluttua. Sitten hän opiskelee sosionomiksi, ehkä.

"Välillä on raskaampaa ja välillä ei. Kun Vanessa nukahtaa illalla kahdeksalta, alan tehdä läksyjä. Joskus olen niin väsynyt, että vain makailen sängyllä."

Vanessa näyttää onnelliselta, Tuulia ajattelee hakiessaan tyttärensä päiväkodista. Pärjäämme kyllä, ajatus jatkuu.

Tuulia aikoo ostaa Vanessalle joululahjaksi leikkikeittiön ruokia, sillä Vanessa on kova kokkaamaan. Santeri ostaa rekka-auton. Asiasta on sovittu puhelimessa.

"Vaikka olemme eronneet, ajattelemme molemmat eniten Vanessan parasta. Kuinka moni aikuinen pystyy samaan? Erotessa ei tarvitse riidellä, ainakaan lapsen kuullen."

Jouluaatoksi Vanessa ja Tuulia menevät Tuulian vanhemmille, kuten viikonloppuisin muutenkin. Tuulia astuu iskän lämmittämään saunaan ja on hetken aika pieni tyttö itsekin.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Lue juttu Santerista ja Tuuliasta:

Santerista tuli isä 17-vuotiaana