Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius syö aamupuuron keittämättä, ettei tuhlaisi sähköä. Läheistensä mielestä hän on Gandhi, fanaatikko ja mielettömän kultainen.

Hiljaiseksi vetää.

Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius, 38, istuu keittiön pöydän ääressä rauhallisena ja hymyilevänä ja kertoo aivan tavallisesta päivästään. Hän on päässyt tuskin alkuun, kun tiedän sen jo. Jos joku minun läheisistäni eläisi yhtä eettisesti ja luonnonmukaisesti kuin Leo, tukehtuisin syyllisyyden tunteisiini.

Näin Leon päivä alkaa:

Kello 5.00 hän vaientaa herätyskellon ja kierähtää pois perhepedistä. Perheen reilun vuoden vanha vauva saattaa nostaa vähän päätään, kun isä lähtee, mutta nukahtaa uudelleen äitinsä Annukka Bergin kyljen lämpöön.

Veden luomuteehensä Leo kuumentaa vedenkeittimessä. Se kuluttaa vähemmän sähköä kuin kattila. Ennen 10–15 kilometrin juoksulenkkiään hän juo vielä lasillisen vettä.

Useimmiten Leo ei käy suihkussa lenkin jälkeen. Lyhyt huuhtaisu säästää vettä. Kemikaalejakaan Leo ei juuri käytä. Sampoosta hän luopui puolitoista vuotta sitten ja hajusteita inhoaa, mutta hampaat eivät puhdistu ilman tahnaa.

Aamupala on vegaaninen, eli siihen ei kuulu mitään, minkä tuotannossa olisi käytetty eläimiä. Ei juustoa leivällä eikä hunajaa teessä, vaan raakapuuroa: kylmään luomusoijamaitoon sekoitettuja neljän viljan luomuhiutaleita, auringonkukansiemeniä, luomukaakaorouhetta ja mustaherukoita. Kypsentämätön puuro pitää nälän pitkään, eikä sen valmistaminen vie sähköä.

Kun vauva havahtuu yöuniltaan, Leo kantaa hänet pissalle vessan lavuaarin ylle. Lapsi käyttää kyllä kestovaippoja, mutta Leo suosii mahdollisimman paljon vaipattomuutta.

Leolta on turha kysyä, onko hänen lapsensa tyttö vai poika, sillä hän ei suostu sitä sanomaan. Hänen mielestään yksivuotiaan ei vielä tarvitse olla ympäristön silmissä kiltti pikkuneiti tai reipas miehenalku. Hän saa olla rauhassa juuri sellainen lapsi kuin on. Sukupuolta ei voi päätellä hänen nimestäänkään, eivätkä vanhemmat halua, että nimeä edes mainitaan tässä lehtijutussa.

Kello 8.30 Leo klikkaa pyöräilykypärän päähänsä ja lähtee polkemaan töihin Luonto-Liittoon. Työmatka kotoa Helsingin Käpylästä keskustaan vie parikymmentä minuuttia, mutta se on pientä. Pääkaupunkiseudulla Leo taittaa kaikki matkat pyörällä, kaikilla keleillä, ympäri vuoden.

Ja siinä siis oli vasta aamu.

Mielessäni pyörivät Leon puoliso, ystävät ja vanhemmat. Miten noin periaatteellisen ihmisen kanssa oikein pystyy elämään?

Opettaja luopui turkistaan

Aloitetaan siitä, millä tavoin periaatteelliseksi ihmiseksi tullaan.

Leo itse laskee, että hänen ympäristöaktivisminsa alkoi yläasteen äidinkielen luokassa. Joku oli nastannut seinälle julisteen, jossa oli söpön turkiseläimen kuva ja teksti: Minä en voi elää ilman turkkia. Sinä voit!

"Se vetosi minuun. Painostimme meidän matematiikan opettajaa luopumaan turkistaan, muistaakseni menestyksekkäästi", Leo kertoo.

Varsinainen herääminen tapahtui pari vuotta myöhemmin Vallilan ammattikoulussa, jossa Leo opiskeli tietotekniikan mekaanikoksi. Saksan opettajalla oli hyllyssään Worldwatch-instituutin kirja Maailman tila. 17-vuotias Leo kiinnostui siitä palavammin kuin prepositiotaulukoista ja zu-partikkelista.

"Lukiessani havahduin, että jumaliste, mehän olemme tuhoamassa elämän edellytykset tällä planeetalla. Jotain pitää tehdä, omassa elämässä ja yhteiskunnallisesti."

Siitä lähtien Leo luki ympäristön-, luonnon- ja eläinsuojelusta kaiken, mitä käsiinsä sai. 24-vuotiaana hän lopulta haki Tampereen yliopistoon lukemaan ympäristöpolitiikkaa ja pääsi sisään ensi yrittämällä. Se oli kelpo suoritus mieheltä, joka ei ollut käynyt lukiota ja jonka keskiarvo peruskoulun päättötodistuksessa oli  6,6.

Samoille yliopistoluennoille osui myös ympäristöpolitiikan sivuaineopiskelija Annukka Berg. Tämä katseli ihmeissään jättimäistä reppua raahaavaa laihaa hikaria, joka tiesi vastauksen kaikkiin opettajan kysymyksiin.

Eikä siinä kaikki. Koko opiskeluajan Leo asui Helsingissä, kävi kokopäivätyössä Espoossa, teki ohessa johtamistaidon erikoisammattitutkinnon ja toimi vapaa-ajalla ympäristöjärjestöissä. Yliopisto-opinnot menivät läpi erinomaisin arvosanoin.

"Motivaationi oli vain kohdallaan", Leo sanoo.

Neljä vuotta myöhemmin Annukasta oli tullut europarlamentaarikko Heidi Hautalan avustaja ja Leosta Maan ystävien puheenjohtaja. Sitten Hautala kutsui molemmat Brysseliin ympäristöalan seminaariin ja majoitti heidät asuntoonsa. Vuosi oli 2002, päivä 13. joulukuuta.

"Siitä voi laskea, että Annukka ja minä vietimme juuri yhdessäolomme kymmenvuotispäivää", Leo sanoo.

Kiitos ei vegaanipullaa

Tänä aamuna Annukan ja Leon lapsi ei halua työntää punaista taaperokärryä eikä ainakaan avata suutaan aamupuurolle. Hän haluaa vain istua kantoliinassa ja painaa poskea äidin olkapäähän. Annukka Bergiä, 34, huolettaa vähän. Lapsi on nukkunutkin levottomasti.

"Voi töpö, kun meidän pitäisi lähteä ulkoilemaan, ja sinä olet ihan tyhjällä mahalla."

Vähän äidinmaitoa vauva sentään suostuu imemään. Hän syö jo samaa vegaaniruokaa kuin vanhempansakin, mutta äidinmaidosta tulee B12:ta, sitä ainoaa vitamiinia, jota puhtaasti kasvisperäisestä ruuasta ei saa. Toki hän saa vitamiinilisää myös tabletista.

Annukalle Leon ei tarvitse perustella elämäntapaansa. Arvot ovat yhteiset. Vuosi sitten Annukka väitteli tohtoriksi ympäristöpolitiikasta. Hänkin kannattaa kestovaippoja, energian säästämistä, luomuruokaa ja ekosähköä. Myös sukupuolisensitiivinen kasvatus on ookoo, vaikkei Annukka ole siinä yhtä tarkka kuin Leo.

"Jos joku kysyy lapseni sukupuolta, en minä sitä tietoa panttaa."

Annukkakaan ei enää lennä lomamatkoille, ja lyhyemmät reissut hän tekee Leon lailla polkupyörällä. Ainoastaan 12. toukokuuta 2007 hän teki tenän. Parin oli määrä olla iltapäivällä Fiskarsissa, sadan kilometrin päässä kotoa, ja Leo halusi lähteä pyörällä. Annukka kieltäytyi.

"Siellä oli sentään meidän häät! Leon mielestä olisimme voineet hyvin tuoda puvut ja muut pyörälaukuissa ja sitten vähän kammata tukkaa ennen tilaisuutta. Menimme samassa pakettiautossa juhlavarusteiden kanssa."

Vielä seurusteluaikoina Annukka oli heistä kahdesta tiukempi kasvissyöjä, mutta nykyisin Leo valitsee ruokansa tarkemmin. Hän ei syö lainkaan herkkuja, ei juo kahvia eikä maista edes reilun kaupan viiniä. Ne ovat turhakkeita.

"Vaikka kyläpaikassa olisi nähty vaivaa meidän takiamme ja leivottu vegaanista pullaa, Leo ei siihen koske. Minä koetan syödä hänenkin edestään, ettemme loukkaisi ketään", Annukka kertoo.

"Onhan se vähän kuumottavaa, kun ihmiset tulevat niin vaivaantuneiksi. Mutta sitten meille tulee hyviä keskusteluja siitä, miksi en ota tarjottavia vastaan. Syyni liittyvät ympäristöön, eläinoikeuksiin ja omaan terveyteen", Leo sanoo.

Varsinaista kiistaa perheessä tulee lähinnä tavarasta. Leo ei halua sitä ympärilleen yhtään enempää kuin on välttämätöntä, eikä ainakaan suostu ostamaan mitään. Kun lapsi kasvaa ohi vanhoista vaatteistaan, Annukan hommaksi jää penkoa kirpputorit ja tehdä vaihtokauppoja ystävien kanssa; uutena hän hankkii harvoin mitään. Kun vaatepino sitten on kotona, alkaa Leon tuskailu: Mistä tämä roju on tänne ilmestynyt?

"Silloin minä loukkaannun. Ei se mitään rojua ole, vaan lapsen seuraavan kauden vaatteet, ja niiden hankkimisessa oli iso duuni!" Annukka sanoo.

Vaipat piiloon Leolta

Ensin kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer, 41, vastaa kiusallisen hyvin ennakkoasennetta Leon ystävästä. Aamulla hän on polkenut pyörällä työpaikalleen Helsingin Torikortteleihin, ja tavatessamme hän tilaa kahvila-aamiaisekseen luomupuuroa. Pian vaikutelma alkaa kuitenkin lohkeilla. Ensinnäkin Peggy tunnustaa, että hän tupakoi.

"Leo sanoo minulle aina painokkaasti, että kukaan hänen tuttavistaan ei polta", Peggy kertoo vähän nolona.

Mutta se on vielä pientä. Peggy on myös työskennellyt mainosalalla ja markkinoinut suurta lihanjalostusbrändiä. Siis vakuutellut kuluttajille, että sellaisellakin alalla on mahdollista toimia vastuullisesti.

"Siitä työstä meille tuli Leon kanssa aikamoista kinaa, kaikella rakkaudella. Leo lähti tietysti siitä, että koko liha-ala pitää lopettaa."

Peggy tutustui Leoon miehensä Aleksis Pillain kautta. Aleksis ja Leo olivat tavanneet teinipoikina 1980-luvulla, kun molemmat osuivat töihin samaan puhelinmyyntifirmaan. Kuinka ollakaan, siihen aikaan myös Leo tupakoi.

"Askin päivässä. Ja söi pizzaa ja fanitti jääkiekkoa. Tosin oli hän silloinkin vähän vastarannalla. Helsinkiläispoika, mutta kannatti Tapparaa."

Peggy (kuvassa) tapasi Leon ensimmäistä kertaa seitsemän vuotta sitten, kun tämä tuli kylään perheen kesämökille. Sen verran Aleksis oli vieraasta kertonut, että Peggy työnsi vauvansa kertakäyttövaipat piiloon sängyn alle.

"Ei Leo sentään meidän huushollia tarkastanut. Kysyi vain vilpittömän hämmästyneenä, eivätkö kaikki jo käytä kestovaippoja, ja alkoi luennoida muovivaippojen synnyttämistä jätevuorista."

Sittemmin samalla mökillä on istuttu monta kertaa myöhään yöhön, käyty intohimoisia keskusteluja ja juotu vihreää teetä. Tai Leo on juonut. Aleksis varaa niinä iltoina itselleen viiniä ja mielellään Brasiliasta lennätettyä pihviä, ihan vain periaatteesta ja keskustelun ylläpitämiseksi. Ja edelleen kaikella rakkaudella, sillä ne istunnot ovat perheystävyyden suola.

Tosin kyllä Peggy hiukkasen syyllistyy Leon seurassa. Vaikka Aleksis pullikoi vastaan, Leon esimerkki on jo vaikuttanut perheen elämään. He pitävät kerran viikossa kasvisruokapäivän ja välttävät auton käyttöä viikolla. Nuorimmalle lapselleen Peggy hankki kestovaipat.

"Toisin sanoen Leon strategia toimii. Hän on meidän Gandhi: elää niin kuin haluaisi kaikkien elävän. Sitä paitsi hän on aivan mielettömän kultainen ihminen eikä ikinä hermostu mistään, vaikka meillä keskustellessa ääni nouseekin."

Mutta on yksi asia, jossa Peggy ei suostu Leon pompoteltavaksi. Kun Leon ja Annukan vauva oli syntynyt, Leo kertoi Peggylle heti tämä sukupuolen.

"Hän tiesi, että muussa tapauksessa minä vielä menen ja kurkistan vauvan vaippaan."

Mummolasta mummolaan

Mahtaako periaatteellisuus periytyä? Ainakin on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan yhteiskunnallisuus tulee usein lapsille kodinperintönä. Leolle kävi niin.

Tarina alkaa 1970-luvun Neuvostoliitosta, jonka kellot olivat pysähtyneet Leonid Brežnevin aikaan. Suomen politiikkaa kuohutti kommunistisen puolueen vähemmistö, johon kuuluvia kutsuttiin taistolaisiksi. Monet liikkeen nuorista lähtivät opiskelemaan Neuvostoliiton yliopistoihin.

Niin teki myös kannuslainen viiden ällän ylioppilas Pentti Stranius. Nuori mies luki historiaa Leningradissa, rakastui ja meni naimisiin venäläisen naisen kanssa. Esikoinen syntyi syksyllä 1974. Hän sai nimekseen Leo.

Taaperona Leo oli paljon venäläisen isoäitinsä hoivissa. Vanhemmat tekivät eroa, ja isä asui ahtaassa vuokrahuoneessa uuden puolisonsa kanssa. Kaikesta huolimatta appivanhemmat tukivat Penttiä, kun tämä haki itselleen pojan huoltajuutta.

"Äitini ei olisi kyennyt minua huoltamaan. Näin häntä muutaman kerran 8–10-vuotiaana ja sitten uudestaan aikuisena, mutta tapaamisiin ei liittynyt tunneryöppyjä. En ole häntä koskaan tuntenut tai kaivannut", Leo sanoo.

Kun Leo oli 2,5-vuotias, isä vei hänet omien vanhempiensa luo Kannukseen ja palasi Leningradiin. Mummolassa ei ollut sisävessaa ja hanasta tuli vain kylmää vettä, mutta siellä olivat Mirja-mummo, Onni-pappa ja leikkikaverina serkku, Leon tädin lapsi – hänenkään sukupuoltaan Leo ei halua kertoa. Myös täti opiskeli Neuvostoliitossa ja oli lähettänyt jälkikasvunsa isovanhempien hoiviin.

Vaikka mummolassa oli vain yksi kamari ja tupakeittiö, sieltä löytyi aina yösija kulkumiehille ja kiertäville romaneille. Mummolle ja papalle ihmiset olivat lähtökohtaisesti tervetulleita ja heihin luotettiin.

"Minusta se oli hyvä oppi. Niin kuin myös kasvimaan hoitaminen, puiden pilkkominen ja muut vanhan ajan maalaistaidot, joita harjoittelin Kannuksessa vähän isompana."

Isän paras temppu

Kun Leo oli kuusi, isä oli päättänyt opintonsa, muuttanut Leningradista Helsinkiin ja nouti lapsensa mummolasta. Leo oli aina tiennyt, että hän oli oikeasti helsinkiläispoika ja että isä jonain päivänä hakisi hänet kotiin. Silti hän itki koko junamatkan.

Nyt aikuisena Leo ajattelee, että muutto oli parhaimpia temppuja, joita isä on hänelle tehnyt.

"Eettinen ja ekologinen ajatteluni pääsi kehittymään vasta Helsingissä, jossa luonto on jo tuhottu. Jos olisin jäänyt Kannukseen, olisin nyt varmaan makkaratehtaassa töissä."

Muutenkin Leo on sitä mieltä, ettei hän lapsena mitään selviytymistarinaa elänyt.

"Varmasti lapsuuteni oli perusnormeilla määriteltynä rikkonainen ja niukka, mutta minusta se oli onnellinen. Minulla on aina ollut kaikki tosi hyvin."

Helsingissä Leon äitipuolet vaihtuivat keskimäärin viiden vuoden välein. Sisaruksia syntyi lisää. Kerran yksi äitipuolista heitti sekä Pentin että Leon ulos kodistaan, ja isä ja poika jäivät vaille asuntoa. Vähän toisella kymmenellä oleva Leo asui ensin kavereiden nurkissa, sitten isän kanssa alkoholistien ja kodittomien majatalossa. Lopulta kaupunki järjesti heille vuokra-asunnon Itä-Helsingistä.

Isä oli vähävarainen yksinhuoltaja, joka maksoi elatusmaksuja. 11-vuotiaana Leo kyllästyi jatkuvaan rahapulaan ja lähti jakamaan mainoksia. Siitä lähtien hän teki aina töitä koulun ohella. Hän oli kaveripiiristään se, joka osti omilla tienesteillään niin legendaarisen Commodore 64 -tietokoneen kuin Leviksen 501-farkutkin.

Seuraavan yllätyssiirron isä teki, kun Leo täytti 18. Hän jätti Helsingin ja muutti muun  perheen kanssa neljänsadan kilometrin päähän Joensuuhun. Leo ei voinut lähteä mukaan, sillä hänen ammattikoulunsa oli kesken. Niinpä hän asettui opiskelijasoluun ja alkoi opetella itsenäistä elämää. Onneksi yhteiskunnan turvaverkot pitivät ja toimeentulotukea sai, kun hätä oli suurin. Siitä Leo on kiitollinen, samoin isänsä muuttopäätöksestä.

"Taustani ansiosta minulle on kehittynyt hillitön itseluottamus. Olen tuntenut, että pärjään ja selviän, vaikka kaikki ympärillä pettäisi. Minusta se on siisteintä, mitä vanhemmilta voi evääkseen saada."

Kuka on köyhin?

Nykyisin Leon isä Pentti Stranius (kuvassa alla) on 61-vuotias, asuu Lieksassa ja tekee projektitutkimusta Itä-Suomen yliopistolle. Hänen vuokratalonsa vieressä virtaa Lieksanjoki, jonka takana alkavat marjamaat. Naisystävän asunnolle on matkaa 300 metriä. 

"Olen kysynyt Leolta, mikseivät he osta Lieksasta viittä rintamamiestaloa, kun saisivat ne samalla hinnalla, jonka maksoivat kolmiosta Käpylässä. Muuttaisivat kavereineen tänne luontoon, kun kerran ovat kaikki vihreitä", Pentti sanoo.

Juuri tästä isä ja poika ovat viimeksi keskenään 

vääntäneet: kumpi elää köyhemmin? Pentti syttyy aiheesta vieläkin.

"Leo oli sitä mieltä, että me tuhlaamme täällä maalla, kun asumme leveästi ja lämmitämme puulla. Kiivastuin niin, että piti lähteä tunniksi kävelemään."

Ottivat he yhteen silloinkin, kun Leo ryhtyi kasvissyöjäksi. Tai hurahti, niin kuin Pentti sanoo. Alkuaikoina Leo ei sietänyt lihaa eikä makkaroita edes isänsä jääkaapissa. Vaan sitten Pentiltä petti polvi. Ikänsä liikuntaa harrastanut mies jäi paikalleen ja alkoi lihoa.

"Jätin sianlihat, makkarat ja rasvat pois. Pakko myöntää, että Leo siihen vaikutti. Hän perusteli ravintojutut sekä tiedollaan että esimerkillään."

 Lapsenlapsensa sukupuolisensitiiviselle kasvatukselle Pentti myöntää vähän naureskelleensa. Hänestä ajatus on ihan hyvä, mutta mahdoton toteuttaa tässä maailmassa.

"Siitä seuraa vain turhia ristiriitoja ympäristön kanssa. Mutta jos joku kysyy minulta, tuliko Leolle tyttö vai poika, en kerro. Sen verran pitää kunnioittaa poikansa mielipiteitä."

Ja kyllähän Pentti on ylpeä Leosta ja aivan erityisesti tämän periaatteellisuudesta.

"Kerran eräs neuvostoliittolainen toisinajattelija-runoilija sanoi minulle: 'Ainoa vakava ihminen on se, joka ei ole myytävänä'. Minusta se kuvaa hyvin Leoa. Hän elää niin kuin puhuu ja on täysin lahjomaton."

Yhden piirteen isä on tunnistanut Leossa aina. Tämä on pedantti. Piti jo pikkupoikana leikkikalut säntillisessä järjestyksessä.

"Olen ilman muuta ollut huono isä, eikä Leon elämässä aina ollut turvaa. Siksi hän rakensi pikkuasioista itselleen järjestyneen maailman."

Sama itsekuri Leossa on edelleen. Pentin mielestä se muistuttaa pelottavissa määrin sitä fanaattisuutta, jonka vallassa hän itse oli 1970-luvulla. Pentiltä vaihe meni ohi, kun hän täytti kolmekymmentä, mutta nelikymppisen Leon ajatukset sen kun tiukkenevat.

"Kun poika edes joskus vähän hellittäisi. Siitä minä aina välillä yritän hänelle puhua. "

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2014.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.