Inkeri Aula, Ville Korpelainen, Kuisma ja Anni (vas.) muuttivat unelmiensa kotiin kaksi vuotta sitten. Rita Kreivillä on vanhalla kyläkoululla sekä vilskettä että omaa rauhaa. Hanna Viinamäki ja Markus Lahti asuvat Markuksen rakentamassa hirsitalossa.

Livonsaaren yhteisökylän asukkaille on tärkeää, että jokainen saa elää kuten tykkää. Nyt pääset kurkistamaan kolmeen livonsaarelaiseen kotiin. 

Livonsaaren yhteisökylän asukkaat elävät maalaisarkea Turun saaristossa. Kananmunat, luomuliha­ ja villa saadaan oman kylän eläimistä. Kesäisin pelloilla kasvaa viljaa ja kasviksia. Yrittäjiä on monta: muun muassa kuppaaja ja kustantaja, satulaseppä ja leipuri.

Vuonna 2015 saaressa oli aihetta­ juhlaan, sillä Suomen ensimmäinen yhteisökylä täytti kymmenen vuotta.

Yhteisöä oli aikoinaan perustamassa­ yhdeksän maalaiselämästä ja luomuruuasta innostunutta ihmistä. Nyt asukkaita on 36, ja joukkoon mahtuu 13 lasta. Yhteisö omistaa 65 hehtaaria maata ja vanhan kyläkoulun.

Uudet tulokkaat asuvat yhteisissä tiloissa vuoden tutustuak­seen paikkaan ja ihmisiin. Sen jälkeen he voivat ostaa osakkuuden ja rakentaa asunnon yhteisille maille. 

Keskeneräinen mutta rakas

Asukkaat: Kulttuurintutkija  Inkeri Aula, 36, agronomi  Ville Korpelainen, 37,  Anni, 8, Kuisma, 4.

Koti: Pääosin puusta rakennettu noin 70 neliön omakotitalo, johon mahtuu tupakeittiö, 2 huonetta ja sauna.


Kuisman, Inkerin, Villen ja Annin koti on vielä kesken mutta jo täynnä tarinoita. Perustuksiin piilotettiin kristallia yhteiseltä Brasilian-matkalta. Omavaraisuus ruuan-, sähkön- ja vedentuotannossa on perheelle tärkeää. Koti lämpiää puulla, ja sähkö saadaan aurinkopaneeleista.
Kuisman, Inkerin, Villen ja Annin koti on vielä kesken mutta jo täynnä tarinoita. Perustuksiin piilotettiin kristallia yhteiseltä Brasilian-matkalta. Omavaraisuus ruuan-, sähkön- ja vedentuotannossa on perheelle tärkeää. Koti lämpiää puulla, ja sähkö saadaan aurinkopaneeleista.

Vertausta Huvikumpuun ei voi välttää. Inkeri Aulan, 36, Ville Korpelaisen, 37, Annin, 8, ja Kuisman, 4, koti on yhtä värikäs ja rento.

Inkeri on tehnyt itse seinien syvänpunaisen ja oranssin maalin. Keittiön mosaiikkikaakelit ovat Annin käsialaa. Käsin tehdyt ikkunat on pelastettu pohjoiskarjalaisen pappilan remontista. 

"Koti on meille kuin toinen iho. Tunnemme sen vaiheet. Sellaisen kodin saa vain itse rakentamalla", Aula sanoo. 

Unelmien kodin hinta on kyky sietää keskeneräisyyttaä. Rakentamista on jatkunut muiden töiden rinnalla seitsemän vuotta, ja tehtävää riittää yhä. Oman kaivon vesi ei vielä tule sisälle asti, ja toistaiseksi pesulla käydään koulurakennuksen yhteissaunassa. 

Korpelainen on yksi Livonsaaren yhteisökylän perustajista. Kun Ville lopetteli agronomian opintojaan Helsingissä 2000-luvun alussa, hän alkoi haaveilla yhteisöllisestä kyläelämästä muutaman luomuruuasta innostuneen tuttavansa kanssa. 

Asukkailla on vapaus elää omanlaistaan elämää.

"Meitä kiinnosti elämäntapa, jossa on sekä yhteisöllisyyttä että yksityisyyttä. Sopivan kokoisen, ruuantuotantoon sopivan tilan löytyminen vei kolme vuotta."

Samoihin aikoihin Suomessa suunniteltiin useamman yhteisökylän perustamista. Vain Livonsaari toimii edelleen. Korpelainen kiittelee siitä kylään osunutta hienoa porukkaa. Asukkaita yhdistävät ekologiset arvot, mutta sääntöjä osakkuudelle ei ole. Yhteisössä pidetään tärkeänä sitä, että asukkailla on vapaus elää omanlaistaan elämää.

Ennen oman kodin valmistumista Ville ja Inkeri asuivat vanhassa päärakennuksessa muiden yhteisön jäsenten kanssa.  Se yhdisti, mutta oli lasten synnyttyä raskasta. Kesäksi perhe rakensi jurtan, ja pariksi vuodeksi he muuttivat Turkuun.

Yhteisökylä on ihanteellinen paikka lapsille. Naapureista löytyy leikkitovereita, ja luonto on loputon seikkailu. Koulukin on lossimatkan päässä.

"Omavarainen elämäntapamme on myös kannanotto: meidän vuoksemme ei tarvitse rakentaa ydinvoimaloita", sanoo Aula.

Kaksio kohtauspaikalla

Asukkaat: Taideterapeutti ja steiner­koulun opettaja Rita Kreivi, 56.

Koti: Kaksi huonetta ja keittiö, 58 neliötä, Livonsaaren vanhan kyläkoulun yhteydessä.

Rita Kreivi nauttii vanhan koulun puutarhan hoidosta. Hengelliset arvot ovat Ritalle tärkeitä. Livonsaaren kylässä eri tavoin ajattelevien ihmisten rinnakkaiselo on rikkautta.
Rita Kreivi nauttii vanhan koulun puutarhan hoidosta. Hengelliset arvot ovat Ritalle tärkeitä. Livonsaaren kylässä eri tavoin ajattelevien ihmisten rinnakkaiselo on rikkautta.

Vanha kyläkoulu on Livonsaaren yhteisön suosittu kohtauspaikka. Salissa oleskellaan ja katsellaan elokuvia, alakerran liikuntasali täyttyy usein lapsista. Kellarista löytyvät sauna, pesutupa ja leipomo. Koululla myös majoittuvat kylän kansainväliset vapaaehtoistyön tekijät.

Rita Kreiville, 56, koulu on myös koti. Hänen kaksiostaan on usein ovi auki yhteisiin tiloihin. Siitä kissa voi livahtaa ulos.

"Seinän takaa kuuluu ääniä, mutta ne ovat tervetulleita. Tarvitsen omaa rauhaa, mutta en halua erakoitua. Siksi koulu on minulle sopiva asuinpaikka."

Kreivi on aina asunut maalla. Hän kasvoi luonnon helmassa Tornionjokilaaksossa mutta muutti opintojensa ja työnsä vuoksi usein. Haave kodista merenrannalla vei hänet runsaat viisi vuotta sitten Ahvenanmaan saaristoon. Siellä meri vilkkui ikkunasta ja koti oli kaunis kuin unelma. 

"Olin kuitenkin yksinäinen. Aikuinen poikani asui muualla, enkä löytänyt samanhenkisiä ihmisiä. Ymmärsin, etten tee mitään kaikella kauneudella, jos tunnen olevani yksin."

Kuultuaan Livonsaaresta Rita päätti muuttaa sinne. Ensimmäinen vuosi oli vaikea. Uudet tulokkaat asuivat maatilan vanhassa päärakennuksessa. Kreivi jakoi keittiön ja oleskelutilat nuorten sinkkumiesten kanssa, ja omaa tilaa oli vain pieni huone. Koululle asettuminen helpotti elämää. Suhde monien kyläläisten kanssa on kasvanut ystävyydeksi.

Livonsaaressa yhteisöllisyys rakentuu jaetun maaomaisuuden varaan. 

Yhteisöllisyys on ollut Ritalle tärkeää aina. Hänelle tutuissa antroposofisissa yhteisöissä ja steinerkouluissa ihmisiä sitoivat yhteen henkiset tavoitteet. Livonsaaressa yhteisöllisyys rakentuu jaetun maaomaisuuden varaan. 

"Kyläkokouksissa puidaan hyvin käytännöllisiä asioita. Joskus se tuntuu liian materialistiselta, mutta on siinä voimaakin. Ostimme joukolla metsää suojelutarkoituksessa."

Hiljattain Rita osti osakkuuden kylästä, mutta oman talon rakentaminen ei houkuttele. Koululla on helppo asua: se pysyy lämpimänä ja sinne tulee vesi. 

"Olen vaeltajasielu ja kuljen yhä paljon. Tarvitsen kodin, josta lähteä ja jonne palata."

Oma tupa metsänreunassa

Asukkaat: insinööri Markus Lahti, 41, ja psykologi Hanna Viinamäki, 35.

Koti: Tupa ja kaksi kamaria, 85 neliötä itse rakennetussa  hirsitalossa.

Markus Lahden ja Hanna Viinamäen hirsitalo on kalustettu vanhan ajan hengessä. Tupa lämpenee oman metsän puilla. Tuisku-koira on osa perhettä.
Markus Lahden ja Hanna Viinamäen hirsitalo on kalustettu vanhan ajan hengessä. Tupa lämpenee oman metsän puilla. Tuisku-koira on osa perhettä.

Tuli rätisee takassa, ja iltapäiväaurinko kurkistaa korkeiden mäntyjen takaa sisään hirsitalon ikkunoista. Markus Lahti, 40, ja Hanna Viinamäki, 34, istuvat pirtinpöydän ääressä ja nauttivat levollisesta tunnelmasta. Sen vaaliminen on heille tärkeää. 

Lahti sanoo olleensa pienestä pitäen luonnonsuojelija. Se merkitsee muun muassa sitä, ettei hän osta mitään turhaa. Vanhoissa tavaroissa on sekä Hannasta että Markuksesta ylittämätöntä kauneutta. Tuvan ja kahden huoneen kodin seiniä koristavat hevosen työvarusteet Hannan mummolasta ja lattioita kirjavat räsymatot Markuksen lapsuudenkodista.

"Rakastan kirpputoreja ja löytämisen riemua. Uudet huonekalut tai tavarat eivät miellytä samoin", Viinamäki sanoo.

Maalla asuminen on ollut Markuksen pitkäaikainen haave. Yksin syrjäseudulla eläminen kuitenkin hirvitti. Kun hän luki lehdestä Livonsaaresta, hän päätti käydä tutustumassa paikkaan.

Lopullisen päätöksen oman talon rakentamisesta yhteisökylään Markus teki kalareissulla nykyisen naapurinsa, hirsiveistäjä Timo Aro-Heinilän kanssa.

"Haaveilin hirsitalosta mutta kuvittelin sitä liian kalliiksi. Timo­ lupautui avukseni. Sain yhteisöstä paljon neuvoja."

Niinpä Lahti jäi virkavapaalle atk-alan työstään, ja talo alkoi kohota. Kun Markus tapasi Hannan, tämäkin innostui Livonsaaresta. Hanna oli tehnyt psykologian gradunsa luonnon ja eläinten hyödyistä terapiassa ja kuntoutuksessa ja haaveili omasta yrityksestä ja eläintilasta.

Nyt pariskunta rakentaa kotinsa lähelle tallia, johon on tulossa hevosten lisäksi lampaita ja kanoja. Viinamäen yritys, hyvinvointipalveluja tarjoava Säpiniitun tila avaa ovensa tänä talvena. 

Etukäteen Markus arveli yhteisöllisyyden voivan poikia ristiriitoja. Toisin kävi. 

Etukäteen Markus arveli yhteisöllisyyden voivan poikia ristiriitoja. Toisin kävi. Pariskunta viettää samanhenkisten naapureiden kanssa aikaa arjessakin. Yhteisiä tiloja remontoidaan, metsää hoidetaan ja saunaa lämmitetään yhdessä. Joskus pidetään pihajuhlat.

"Täällä on innostavia ihmisiä ja upea ympäristö. Yhteiset  maat ovat kuin suuri leikkikenttä."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2015.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi