Loppuunpalanut urheilija Noora Toivo:

Noora Toivo juoksi aitoja niin täysillä, ettei lopulta jaksanut edes hymyillä. Itse luotu pakko johti loppuunpalamiseen.

"Kun herätyskello soi, en pystynyt nousemaan. Ei vain koska nukutti. Väsymys oli syvempää. En halunnut mennä kouluun, en jaksanut hymyillä kellekään, en jaksanut laittaa ruokaa tai siivota. Kyyneleet nousivat silmiin.

Oli joulukuu 2013. Kuukautta aiemmin olin palannut Los Angelesista harjoittelemasta siskopuoleni Emman luota. Emma on aitajuoksija niin kuin minäkin. Myös kaksossiskoni Nelli juoksee.

Viiden viikon reissu oli ollut tosi hauska, mutta sen jälkeen iski jet lag. Tuijotin kelloa kahdelta yöltä, otin melatoniinin ja toisen, havahduin aamuyöllä parin tunnin tokkurasta.

Unettomuuden mukana pintaan nousi jotain muuta. Paha olo, pettymykset ja epävarmuus, jotka aikaisemmin olin tukahduttanut.

Valitsin hirveimmän ja rankimman lajin, 400 metrin aitajuoksun.

Olen yleensä eloisa, toisin sanoen äänekäs. Äkkiä istuinkin koulussa hiukset silmillä ja ynähtelin vastaukseksi kysymyksiin. Kotona riitelin jatkuvasti poikaystävän kanssa. Aluksi ajattelin, että alakuloni johtui siitä, mutta suhteessamme on ennenkin ollut vaikeita vaiheita.

Tajusin, että niin kokonaisvaltaista pahaa oloa ei voinut aiheuttaa kuin urheilu.

Olen urheillut elämästäni enemmän kuin ollut urheilematta. Valitsin hirveimmän ja rankimman lajin, 400 metrin aitajuoksun osittain juuri siksi, että se on niin vaikeaa.

Jääkaapin ovessa oli lapulla aina seuraava tavoit­teeni ja pitkän aikavälin tavoite. Lukemat, joita tuijotin joka päivä.

Rion olympialaisiin oli kaksi ja puoli vuotta.

Olympia-aikaan oli kaksi ja puoli sekuntia.

Päätin keskeyttää treenaamisen.

Kilpailu on ollut elämässäni lapsesta asti. Vanhempani eivät olleet kilpailuhenkisiä, mutta identtinen kaksonen on ollut minulle täydellinen mittatikku, samannäköinen ja samankokoinen kopio minusta. Äiti tunnisti Nellin syntymämerkistä selässä, muuten meitä ei erottanut mistään.

 

Nooran isäni kannusti tytärtään hiihtämään ja vei kilpailuihinkin. Hän kuoli syöpään, kun Noora oli kymmenvuotias.

Minä ja Nelli ratkaisimme kinat tappelemalla. Ajoimme toisiamme eteenpäin: Kumpi on fiksumpi ja nopeampi?  Kumpi rakentaa paremman puumajan?

Asuimme Toijalassa neljä kilometriä keskustasta, siis maalla. Toiset tytöt leikkivät barbeilla, mutta minä ja Nelli juoksimme metsässä naapurin poikien kanssa, rakensimme jousipyssyjä ja ansoja, yritimme saada rusakoita ja fasaaneita kiinni. Pelasimme myös jalkapalloa poikien joukkueessa.

12-vuotiaana Nelli kiinnostui yleisurheilusta. Kaverimme, vuotta nuorempi Emma harrasti sitä isänsä Robinin valmentamana. Nelli kysyi, voisiko Robin valmentaa häntäkin. En osannut olla ilman Nelliä, joten minäkin aloin yleisurheilla. Kaiken lisäksi äiti rakastui valmentajaamme. Hän ja Robin menivät naimisiin, kun Nelli ja minä olimme viidentoista.

Meistä oli ihanaa saada lisää sisaruksia. Emma oli ollut paras kaverimme, nyt hän oli sisko.

Talossa oli yhteensä neljä murrosikäistä, koska velipuoli Daniel oli samanikäinen kuin me. Teini-ikämme ei kuitenkaan ollut kovin myrskyisä, sillä urheilimme koko ajan. Poikaystävänkin löysin kentiltä.

Me tytöt kilpailimme myös koulussa. Jos kokeesta tuli kasi, se oli suuri pettymys. Urheilijat ovat suorittajia.

Vielä lapsena urheilu oli leikkiä. Kavereita oli tässä ja tuossa, joku äijä painoi liipaisinta ja sitten juostiin. Kaikki sujui hirmu hyvin. Jo ensimmäisissä SM-kisoissani 14-vuotiaana voitin hopeaa.

Emma päätti ensimmäisenä, että alkaa juosta aitoja tosissaan. Juttelimme urheilusta ihan älyttömän paljon. Tajusin, että asenteessamme oli ero: minäkin voisin antaa lajille ihan kaiken.

Lähdin tavoitetta kohti liian kovaa. Ajattelin urheilua kaikki päivät. Jos joku pyysi minua illanistujaisiin, mietin, pystynkö syömään kunnolla, ehdinkö nukkua tarpeeksi, meneekö treeni pilalle. Joka päivä oli ainakin yhdet treenit, mutta lisäksi kävin itsekseni salilla. Treenasin lähes kaksikymmentä tuntia viikossa.

Kaikilla kilpaurheilijoilla lähtee joskus hanskasta. Fanaattisuus toimii niin kauan kuin tulokset ovat ­hyviä. Jos kisat menevätkin huonosti, maailma romahtaa ja oma arvo siinä mukana.

Yksilöurheilu on erilaista kuin joukkueurheilu. Se on henkilökohtaista. Kaikki on kiinni itsestä, omasta kropasta, kunnosta ja tahdosta.

Se, mitä itsestäni ajattelen, on riippunut urheilusta. Olen tasan niin hyvä kuin sekuntikello näyttää.

Olisi paljon, jos osaisi arvostaa itseään urheilusta huolimatta. Minä en pystynyt siihen.

Luotan itseeni lyhyillä matkoilla. Hyvänä päivänä olen jo telineissä ihan kuningas. Mutta 400 metrin aitajuoksu pelottaa minua, sillä se sattuu niin paljon.

Treeneissä makaamme kyljellämme maassa ja vuorotellen joku oksentaa. Kun juoksun jälkeen pääsee maaliin, tuntuu kuin joku repisi jalkoja. Tv-kamerat eivät yleensä näytä, miten juoksija lyyhistyy täristen maahan.

 

Vuonna 2007 Nooran viestijoukkue voitti ensimmäisen SM-kullan.

400 metriä on niin pitkä matka, että siinä ehtii katua. Jo puolivälissä voi tuntua, että tämä on kauheaa, mutta vielä on kentän toinen puolikas jäljellä.

Olen luonut itselleni maailman, jossa ei saa epäonnistua.

Ennen juoksua en puhu kellekään, tuijotan vain rataa napit korvilla ja yritän psyykata itseäni. Kuulemma jo juoksuasentoni on erilainen kuin lyhemmillä mat­koilla. Epävarmuus näkyy.

Pelko tulee siitä, että parina vuonna olen pettynyt kerta toisensa jälkeen. Olen sairastellut liikaa, vähintään kuukauden joka vuosi.

Viime kesänä sain Kalevan kisoissa pronssia. Kun tulin maaliin, ensimmäinen ajatukseni oli, että hävisin. Tuli vain pronssia. Mikään ei ole minulle riittänyt: olen nähnyt vain epäonnistumiset.

Olen luonut itselleni maailman, jossa ei saa epäonnistua. Jokainen puuttuva sekunti on syönyt itsetuntoani.

Kaiken lisäksi menin sanomaan ääneen, että Rion olympialaiset ovat unelmani. Kirjoitin olympialaisista mielipidekirjoituksen ja mainitsin unelman blogissani.

Ihmiset ymmärsivät sen väärin. Unelma on eri asia kuin tavoite: se on jotain kaukaista, jotain josta haaveilla. Mutta kun läheiset ja tuntemattomat alkoivat toistaa, että olympialaisethan ovat sinun tavoitteesi, aloin vähitellen itsekin uskoa niin.

Sen jälkeen oli yhä suurempi pakko onnistua. Tavoitteesta tuli mörkö. Jokainen takapakki aiheutti paniikkia.

En käsitellyt pahaa mieltä. Mietin vain, miten voisin parantaa ruokavaliotani.

Nyt ymmärrän, etten levännyt tarpeeksi.

Neljä vuotta sitten muutin Tampereelle poika­ystäväni luo ja aloitin yrittäjäopinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa Proakatemiassa. Siellä ei ole luentoja, vaan pyöritämme ryhmänä yritystä ja myymme projekteja firmoille.

Koulu on minulle leikkiä. Saan olla kuin pikkutyttö, koska kukaan ei odota minulta mitään. Sellaista urheilukin oli aluksi.

Jo kauan sitten tein päätöksen, että jos urheilu lakkaa olemasta hauskaa, lopetan. Vaikka olisin maailman paras mutta en nauttisi urheilusta, se saisi jäädä.

Suorituspaineita voi kasata töissä, opiskelussa tai perheessä. Kaikki on kilpailua.

Joulukuussa 2013 tiesin, että niin oli käynyt. Sanoin valmentajalle, että tarvitsen lomaa. Hän ei ollut tajunnut, missä jamassa olin, sillä en näyttänyt sitä ulospäin.

Kolme viikkoa päätöksen jälkeen kirjoitin väsymyksestä blogiini. Pelkäsin, että ihmiset nauravat minulle ja sanovat, että olen surkea luovuttaja.

Sainkin kymmeniä kannustusviestejä blogiin, sähköpostiin ja puhelimeen.

Yllättävän moni oli kokenut saman kuin minä. Suorituspaineita voi kasata töissä, opiskelussa tai perheessä. Kaikki on kilpailua.

Jos tekee jostain itselleen pakon ja kirjoittaa numerot jääkaapin oveen, lopulta romahtaa.

Päätöksen jälkeen tuli huojennus. Ah, saan vihdoinkin levätä. Olin kotona ja katselin tv-sarjoja, en jaksanut muuta. Kävin myös henkisellä valmentajalla puhumassa siitä, miten paineista ei kasvaisi hirveitä mörköjä. Pää on urheilussa yhtä tärkeä kuin keho, ­vaikka sitä ei moni tajua.

Huomasin, kuinka epävarma olin ollut. Olin miettinyt koko ajan, harjoittelenko oikein, lepäänkö tar­peeksi, miksi sairastelen, onko valmentaja oikeassa. Olin pelännyt, että olen kohta liian vanha arvokisoihin. Olin pelännyt, että olen vain keskinkertainen.

Kammosin keskinkertaisuutta myös koulussa. Olin ajatellut, että voisin hoitaa sen toisella kädellä ja keskittyä treenaamiseen, mutta huolestuin, kun keski­arvo laski alle nelosen.

Nyt olen tajunnut, että minun on pakko saada myös epäonnistua. Mitä merkitystä sillä on? Jos lopulta pääsen olympialaisiin, kukaan ei muista sitä viiden vuoden päästä. Jos harjoittelen ahdistuneena monta vuotta ja lopputuloksena on muutaman sekunnin kestävä hetki, olen hukannut ne vuodet.

 

Vuoden 2013 Tampereen Eliitti-kisoissa Nooralla oli suuret odotukset. – Olin treenannut paljon, mutta jäin kolmanneksi.

Siksi päätin, etten jatka urheilua ennen kuin nautin taas harjoittelusta ja osaan ottaa sen rennommin. Olen päässyt niin pitkälle siksi, että aloitin lapsena ilolla.

Hyvä olo palasi koulunkäyntiin tänä keväänä. Jaksan taas innostua niin kuin ennenkin, eikä arki tunnu enää vaikealta. Olen yrittänyt nähdä kavereitakin aiempaa useammin.

Olen käynyt myös vähän juoksemassa ja salilla, mutta kun valmentaja ehdotti, että tekisimme treeniohjelman, menin lukkoon. Olin koko päivän ahdistunut.

Jatkan sitten, kun olen valmis, ehkä syksyllä. Tämä kesä jää välistä, mutta jääköön.

En aio lopettaa urheilua kokonaan. Se on antanut minulle niin paljon. Kun katselin talvella nuorten Leijonien tuuletusta jääkiekon MM-finaalin jälkeen, ajattelin, että tuota minäkin tahdon.

Lapsena olin helposti kateellinen sisarilleni, koska he harrastivat samaa lajia ja pärjäsivät välillä paremmin kuin minä. Siihen oli kuitenkin pakko tottua. ­Kateuteen ei kannata tuhlata energiaa, vaan täytyy tehdä töitä sen eteen, ettei tarvitse tuntea kateutta.

Olen vasta 24-vuotias, mutta urheilussa tunnen itseni vanhaksi. Ellen olisi urheillut, olisin varmaan elänyt helpommin ja turvallisemmin. En olisi käynyt läpi tällaista myllerrystä.

Urheilusta oppii, ettei menestys tule tarjottimella. Jonain päivänä minusta tulee ehkä yrittäjä. Minulla on selkärangassa asenne, että pitää tehdä töitä, priorisoida ja suunnitella seuraavaa askelta."
 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2014. 

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.