Välillä Katariina Vuori toivoo, että voisi pakata lapset purjeveneeseen ja lähteä huitsin kuuseen. ”En kuitenkaan kadehdi ketään. Tykkään amerikkalaisesta ajatuksesta, että jokainen voi itse luoda elämäänsä.”

Katariina Vuorella oli elämässään yksi tavoite: tehdä, mitä huvittaa. Se vei hänet miekkavalaiden leluksi ja hieromaan sheikin jalkapohjia. Nyt se on vienyt hänet taas uuteen seikkailuun.

Varhain aamulla vene alkoi tärähdellä. Katariina Vuori heräsi kajuutassa ja näki, miten lattialaudat kohoilivat.

Purjeveneen ympä­rillä levittäytyi aamuhyhmäinen Etelämeri, poikkeuksellisen tyyni. Veneen alla miekkavalaat paukuttivat pohjaa: ne ehkä luulivat purjevenettä kuolleeksi valaaksi ja yrittivät kääntää sen ympäri.

Katariina ja hänen poikaystävänsä Nick olivat puolimatkassa Afrikan mantereelta Australiaan. Lähin laiva oli tuhannen merimailin päässä, kertoi Etelä-Afrikan rannikkovartioston päivystäjä rätisevästä radiosta. Good luck!

Yksi valas iski peräsimen viereen, ja vene vavahti.

Katariina ja Nick ryhtyivät valmistelemaan pelastuslauttaa ja täyttämään vesikanistereita.

Katariinasta se oli mahtavaa.

Purjehduksella hän aina odotti tilannetta, joissa pitäisi toimia. Vaaran hetkinä ajatus oli kirkkaampi kuin koskaan.

Lauttaa ei lopulta tarvittu: valaat jättivät veneen rauhaan.

Tilanteesta on nyt kaksitoista vuotta. Katariina istuu keittiön pöydän ääressä lapsuudenkodissaan Oulussa.

Ulkona levittäytyy 1980-luvulla rakennettujen tiilitalojen omakotialue, vie­ressä jyrisee rakennustyömaa. Katariina on 42-vuotias kahden pienen tytön ­yksinhuoltaja, kirjailija ja freelancetoimittaja, mutta ennen tätä elämää hän eli kahdeksan vuotta maailman varassa. Aavikolla, autiosaarilla ja avomerellä.

”Minua on johdattanut hauskuus, ei järki. Jotkut pyrkivät etenemään urallaan, mutta minulle sellainen ei tullut mieleenkään.”

Lapsi oli vilkas ja rohkea

Katariina on tehnyt sitä, mikä on hauskaa, niin kauan kuin se on ollut hauskaa. Hänelle työ on ollut väline päästä paikkoihin. Vanhempien sukupolvi taas ajatteli, että jos voi opiskella pitkälle, pitää opiskella pitkälle, oli se ”hauskaa” tai ei.  

Katariinan terveydenhoitajaäiti ja ­kemisti-isä toivoivat tyttärestään lakimiestä tai lääkäriä. 

Lapsi oli kuitenkin vilkas, rohkea ja kiinnostunut kaikesta. Hän seurasi viikonloppuisin isää ravitalleille ja piiloutui hevosten jalkoihin. Hän leikki poi­kien kanssa intiaaneja ja pelasi jääpalloa. Hän luki L.M. Montgomeryn tyttökirjoja ja uneksi jäävänsä orvoksi ja saavansa kotiopettajattaren.

Sukulaisilla Kanadassa oli hevostila. Katariina halusi ulkomaille. Kun astuisi koneesta, hevoset laukkaisivat vastaan.

Kolme vuotta vanhempi isosisko Kristiina liikkui samoissa pihapiireissä 1970-luvun Oulussa. Kun Katariinalla juuttui merkkari kurkkuun, sisko tar­rasi häntä jaloista, käänsi ylösalaisin ja ravisteli niin kauan, että karkki irtosi.

Kristiinasta tuli San Diegon lääketieteellisen tutkimuskeskuksen johtaja.

Katariinasta tuli tutkimusmatkailija.

Yksinolon lumo

Kaikki alkoi yhtenä sunnuntaina, kun Katariina luki työpaikkailmoituksia parhaan ystävänsä Annan takapihalla. Oli kevät 1994 ja 23-vuotias Katariina melkein valmis fysioterapeutti.

Lehdessä etsittiin tarjoilijaa helsinkiläiselle purjehduskerholle, au pairia Madridiin ja liikuntarajoitteisen miehen avustajaa Israeliin. Määräaikaiset pestit olivat peräkkäin ja Katariina sai ne kaikki. Hänen oli helppo lähteä, koska hän ei tarvinnut ketään. Annaankaan Katariina ei sen koommin ollut yhteydessä.

”Olen yksinäinen vain porukassa, johon en tunne kuuluvani.”

Katariinan on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka eivät kavereiden takia voi lähteä maailmalle.

”En ole koskaan halunnut liimautua mihinkään jengiin”, hän sanoo.

”Olen viihtynyt paremmin yksin. En pelkää ihmisiä, mutten hakeudu porukoihin. Ei tulisi mieleenkään soittaa jollekulle, että tulepa kahville höpöttelemään.”

Katariina ei ollut yksinäinen parikymppisenä Madridin kaduilla eikä juuri koskaan myöhemminkään.

”Olen yksinäinen vain porukassa, johon en tunne kuuluvani.”

Juurettomien heimo

Hauskuus ja outous johdattivat Katariinaa eteenpäin. Kesätöiden jälkeen hän jatkoi fysioterapeutiksi Kanarialle. Siellä hän näki lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin työntekijöitä sairaalaan Arabiemiraatteihin.

”Minua kiehtoi vieraus, Tarzan-elokuvien maailma. Kulttuurisokeista tykkäsin ihan älyttömästi. Sain niistä samanlaisen endorfiiniannoksen kuin joku laskuvarjohypystä.”

Arabiemiraateissa työntekijät lähtivät joskus aavikolle piknikille.

 

1990-luvun puolivälissä Arabiemiirikunnat oli maa kaukana Suomesta. Sinne ei lennetty lomalle tai ostosmatkalle. Katariinan työpaikka sijaitsi Al Ainin ­kylässä keskellä aavikkoa. Potilaiksi tuli beduiininaisia, joiden kasvoissa oli sinisiä pistetatuointeja.

Työntekijät olivat enimmäkseen ulkomaalaisia: Lähi-itä oli läpikulkualue, jonne ajautui paljon nuoria, lapsettomia nomadeja. Kukaan ei aikonut jäädä eikä kukaan hankkinut sieltä mitään pysyvää.

”Lähi-itään eksyivät sellaiset, jotka eivät voineet olla kotimaassaan. Sinne oli helppo sopeutua.”

Katariinalla ei ollut mitään Suomea vastaan. Mutta kun on kiinnostunut kaikesta eikä tiedä, mitä kohti kulkea, on helpompaa leiriytyä aavikolle kuin ostaa talo Oulusta.

Ei se ollut todellisuuspakoa tai työn vieroksumista. Kyllä Katariina töitä teki, 45 tuntia viikossa.

”Olen perinyt vanhemmiltani ajatuksen yksilön vastuusta. En pidä siitä, että maataan kotona ja nostetaan tukia vain siksi, että ne ovat olemassa.”

Kerran Al Ainissa vieraili presidentti Martti Ahtisaari vaimoineen. Eeva Ahti­saari kysyi, mitä työntekijät tekevät vapaalla. Harrastavatko he napatanssia?

”Se oli omituinen kysymys. Arki se on ulkomaillakin. Me pesimme pyykkiä ja ostimme vessapaperia.”

Toisinaan Katariina kavereineen kyllä ajoi rannikolle sukeltelemaan, Dubaihin elokuviin tai erämaahan telttailemaan. Poikaystävät vaihtuivat. Bileitä oli paljon.

Sheikin jalat

Kun Katariina yhtenä päivänä pesi pyykkiä päivystysvuorollaan, hallitsijan hovilääkäri soitti: sheikki Zayedin jalka­pohja oli kipeä. Niin Katariinasta tuli vanhan sheikin jalkahieroja. Hän muutti kuningasperheen kanssa Abu Dhabiin.

”Hoidin jalkapohjaa ultraäänellä. Sheikki kyseli, mahtuisiko hänen yksityiskoneensa Oulun lentokentälle, jos hän saisi päähänsä lähteä käymään. Hän oli hauska mies.”

Elämä sheikin palveluksessa kävi kuitenkin tylsäksi. 

Katariinan piti olla aina valmiina korkeintaan kymmenen kilometrin päässä sheikistä. Hän luki kirjoja ja kävi hotellin kuntosalilla, kunnes kyllästyi ja hankki uuden työpaikan amerikkalaisesta sairaalasta Dubaista

Hänellä oli kuitenkin kuukausi lomaa ja matkatoimiston seinällä oli Filippiinien mainosjuliste.

Filippiinien rannoilla Katariina tapasi australialaisen Nickin, joka oli säästänyt viisi vuotta purjeveneeseen ja maail­manympärimatkaan. Nick oli rauhallinen ja rohkea, ja Katariina olikin jo tympääntynyt Lähi-itään.

”Siihen päättyi fysioterapeutin urani. Vuonna 1997 minulla oli viimeinen työpaikka, josta olisi voinut seurata jotain järkevää.”

11 metriä rakkautta

Vene oli yksitoista metriä pitkä. Siellä ei ollut jääkaappia, suihkua tai puhelinta. Vettä piti säästellä, rottia jahtasi Singaporesta hankittu kissa. Kissa vihasi märkää, keinuvaa venettä ja hiekkalaatikkoa, joka seilasi seinästä seinään.

Katariina rakasti sitä kaikkea.

Veneessä ei ollut mitään ylimääräistä, ja purjehdus tuntui jotenkin tärkeältä. Se oli liikkumista, tutkimusretkeilyä, ja koko elämä riippui säästä.

Borneossa Katariina ja Nick kiipesivät 4 095 metriä korkean Kinabalu-vuoren huipulle. Aamulla kello viisi ilmassa oli vielä pakkasta. 

 

”Myöhemmin yliopistossa opintopsykologi sanoi, että minun olisi pitänyt elää sata vuotta sitten, kun maailmassa oli vielä tutkimattomia kolkkia.”

Katariina ja Nick tutkivat silti. Ensin he keräsivät rahaa Singaporessa. Nick työskenteli rakennuksilla, Katariina ­Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohdassa ja suurlähettilään taloudenhoitajana. Sitten he lähtivät: Malesian rannikolle, Thaimaahan, Sri Lankaan, Mauritiuk­selle, Madagaskarille ja asumattomille saarille. Chagosin saaristossa he söivät kookospähkinöitä ja väistelivät rapuja rantahiekalla. Cargados Carajosilla he katselivat, miten kalastajat pyysivät mustekaloja pitkillä kepeillä.

”Minä ja Nick emme koskaan ajatelleet, että tekisimme lapsia.”

Katariina ja Nick aloittivat matkan kohti Karibiaa mutta käänsivätkin kurssin Välimerelle. He kulkivat ilman suunnitelmaa tai kartalle piirrettyä reittiä, haahuilivat.

Maihin he jäivät vain, jos venettä piti korjata. Silloin Katariina kirjoitti lehtijuttuja Suomeen.

”Purjehtiessa minulla ja Nickillä meni hyvin, mutta maissa emme osanneet ­olla. Emme tienneet, mitä olisimme ­tehneet. Emme koskaan ajatelleet, että ostaisimme talon ja tekisimme lapsia.”

Balilla he melkein menivät naimisiin paperitöiden vuoksi. Azoreilla he miettivät veneen vaihtamista mökkiin ja viinitarhaan. Mutta eikö se olisi merkinnyt kuoleman odottamista?

He jatkoivat matkaa Kanarialle.

Muonavaraston täydennykseksi Katariina ja Nick kalastivat. Viimeisellä matkalla keväällä 2002 syöttiin tarttui dorado eli dolfiini. Katariina leikkasi hiuksensa itse, koska ne olivat tuulessa tiellä. 

 

Mikä tätä mukia vaivaa?

Jotenkin se päättyi. Katariina ja Nick olivat asuneet veneessä viisi vuotta, kun he päättivät lähteä eri teille.

Katariina ei oikein tiedä, miksi. Elämä oli yhä hauskaa ja jännittävää. Se vain ei ollut järkevää.

Hänestä ja Nickistä alkoi tuntua, että merituuli ja kookospähkinät piti ansaita. Piti opiskella, piti tehdä töitä, piti kasvaa aikuiseksi.

Viimeisellä matkalla Katariina ja Nick purjehtivat Kanariansaarilta Austra­liaan. Vettä oli puolitoista litraa päiväksi, myrskyt ja miekkavalaat heittelivät ­venettä, parisuhde oli päättynyt.

Mutta kun vene toukokuussa 2002 saapui Melbournen edustalle, he laskivat purjeet, kelluivat tyynessä vedessä ja katselivat kaupunkia.

He eivät pystyneet menemään heti maihin.

”Nukuimme veneessä vielä yhden yön. Vaikka olimme tehneet päätöksen, se tuli vastaan liian pian.”

Seuraavana päivänä he menivät Nickin vanhempien loma-asunnolle. Kata­riinasta oli kauheaa nukkua oikeassa sängyssä ja käydä oikeassa suihkussa. Oli luonnotonta, että muki pysyi pöy­dällä siinä mihin sen jätti. 

Maailmasta oli kadonnut tolkku.

”Vuosikaudet sää oli ollut maailman tärkein asia, mutta äkkiä sillä ei ollut ­mitään merkitystä”, Katariina sanoo.

”En tiennyt, mihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota.”

Kohta Katariina seisoi lentokentän lähtöaulassa kaksikymmentä kiloa tavaraa anorakin taskuissa ja itki hillittömästi. Suomeen paluuta kai.

”Ensimmäisen kerran elämässäni mietin, oliko tämä oikea ratkaisu.”

Kolmen naisen perhe

Keväällä 2014 Katariinan päivän tärkein tehtävä on saada 7-vuotias Veera kouluun ja 4-vuotias Helka päiväkotiin. Päivällä Katariina on yksin kotona ja kirjoittaa keittokirjoja, historiikkia, romaania ja lehtijuttuja. Iltapäivällä Veera maalaa tulevalle hamsterille taloa, Helka leikkaa kopiopaperista uusia ja uusia ympyröitä.

Sellaista elämä nykyään on.

Suomeen palattuaan Katariina alkoi opiskella arkeologiaa Oulun yliopistossa. Hän lähti saman tien vaihtoon Montrealiin, muttei viihtynyt isossa kaupungissa ja palasi lukukauden jälkeen takaisin.

”Suomessa mietin koko ajan, minne voisin lähteä ja mitä siellä tehdä.”

Kaikki paitsi purjehdus tuntui Katariinasta kuitenkin turhalta. Ja purjehtiminen oli hänen ja Nickin juttu. Yksin Katariina ei uskaltaisi nukkua veneessä rahti­laivojen pelossa. Eikä hän halunnut liittyä harrastelijakerhoon ja käydä vähän veneilemässä. Mitä järkeä on lähteä yhdestä satamasta ja palata samaan paikkaan?

Sitten Katariina tapasi miehen, muutti tämän kanssa Helsinkiin ja sai kaksi ­lasta. 

Katariina kirjoittaa yhä sähköposteja Nickille. Tämä on nykyään buddhalaismunkki.

 

Veeran syntyessä Katariina oli 36-vuotias. Hän ei ollut tavoitellut lapsia, mutta tytöt syntyivät rakastettuina.

”Luulin, että minusta tulisi boheemi huithapeliäiti, jonka lapset luuhaavat ympäri naapurustoa. Olinkin kauhean takertuvainen. Hankin kantoliinat ja kestovaipat enkä olisi voinut jättää lapsiani päiväkotiin.”

Lasten isä ei ollut yhtä huolehtivainen. Hän vietti railakasta elämää rock-bändien mukana, kunnes lopetti työt ja jatkoi juomista kotona. Seitsemän vuoden jälkeen Katariina sai suhteesta tarpeekseen ja muutti tyttöjen kanssa Ouluun.

”Olen lapsistani erossa vain, kun he ovat koulussa tai päiväkodissa. Tyttä­reni ovat hyviä tyyppejä. Minulla on heidän kanssaan hauskaa.”

Jäätyään Veeran (vas.) ja Helkan yksinhuoltajaksi Katariina harkitsi muuttoa jollekin tyhjistä saarista, jotka luetellaan radion Merisäässä. Nykyään tytöille pitää olla koulu lähistöllä.

 

Yhden euron eläke

Katariina ajattelee, että on elänyt eläkeiän ennakkoon. Miksi odottaa, kerätä ­rahaa ja toteuttaa unelmia sitten, kun reumatismi jo vaivaa?

Rahaa hän ei ole kerännyt vieläkään. Pari vuotta sitten hänen tulonsa olivat pienemmät kuin työttömyyskorvaus.

”Ajattelin, että nyt menee niin huonosti, että voin kokeilla mitä vain.”

Katariina päätti kokeilla hauskinta vaihtoehtoa. Hän kävi kirjoittajaopinnot kirjekurssina ja tarjosi kirjaideoita kustantajille. Kaikki menivät läpi. Silti vieläkään Katariina ei tiedä, miksi haluaisi isona.

”Olen opiskellut sekä arkeologiaa että tulevaisuudentutkimusta. Ehkä en uskalla kokeilla, kuinka pitkälle yhdessä asiassa pääsisin. Ehkä pelkään epäonnistumista, ja on helpompi lähteä Timbuktuun kuin yrittää.”

Se, että on kiinnostunut kaikesta, on ehkä sama kuin se, että on kyvytön keskittymään. Katariina on hyväksynyt sen. Jostain syystä keskittyminen yhteen ­asiaan ei sovi hänelle.

Lapset saavat hänen puolestaan tavoitella unelmiaan. Tosin jos nämä päättäisivät lähteä purjehtimaan ympäri maail­maa tuntemattoman miehen kanssa, äiti saattaisi olla eri mieltä.

Katariinasta esimerkiksi lakimies ­voisi olla tytöille hyvä ammatti.

”Minullehan on kertynyt suunnilleen yksi euro eläkettä. Mutta se on sen ajan murhe.”

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2014.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.