Huck Middeke, 35, ja Henna Middeke, 37, asuvat omakotitalossa Joensuussa. Heillä on 6-vuotias Ilja-poika. Saksasta kotoisin oleva Huck vietti lapsuuden kesälomansa Suomessa.

Huck Middeke joutui revontulten loimussa Henna-nimisen magneetin voimapiiriin. Hennan mielestä mies on aika outo, mutta ehkä juuri siksi niin ihana.

Henna: Olen määrännyt, että maailmantuska-aiheet on kielletty iltayhdeksän jälkeen.

Huck: Aktivismi ja maailmanparannus ovat minulle ykkösasioita. Jos maailma pelastuu, siitä hyötyy perhekin.

Henna: Jos Huck istuu tietokoneella, kun menen nukkumaan, hän saattaa istua­ siinä vielä aamullakin. Välillä Huckia täytyy houkutella normaaliin elämään. Ja outohan hän on. Mutta ehkä­ juuri siksi ihana. Kerran Huck tarjosi kaverilleen­ illalliseksi oravanlihaa.

Huck: Orava oli jäänyt auton alle, ja liha oli tuoretta. Olisi ollut hullua jättää se käyttämättä. 

Henna: Ja mehän olemme vegaaneja.

Huck: Meillä on pääpiirteissään samanlaiset­ arvot, mutta osaamme myös riidellä. Minusta on hyvä asia, että suhde opettaa molempia. Olemme hioutuneet samanlaisiksi noin 150-vuotiaina.

Takki tuoksui ihmeellisen hyvältä

Henna: En ole varma, tekisinkö yhtä radikaaleja päätöksiä ilman Huckia. Päätimme äskettäin, että emme enää lennä lomalentoja. Se on minulle iso asia, sillä matkustelu on ollut tärkeä osa elämääni.

Huck: Tapasimme Hennan kanssa kymmenen vuotta sitten nuotion ääressä revontulten loimutessa taivaalla.

Henna: Voihan sen noin romanttisestikin sanoa. Olimme samalla Greenpeacen aktivistileirillä Lapissa, ja minusta Huck oli aluksi lähinnä ärsyttävä. Leirillä oli jännittynyt tunnelma, koska paikallisten metsureiden kanssa oli konflikteja. Huck oli leirin koordinaattori ja mielestäni vitsaili liikaa.

Huck: Henna teki minuun vaikutuksen määrätietoisuudellaan. Kun opastin häntä tulisijojen kanssa, hän totesi vain, että älä opeta isääsi panemaan.

Henna: Olin tuolloin lopettelemassa entistä ihmissuhdetta, enkä ollut kiinnostunut Huckista. Yhtenä päivänä Huck lainasi minulle takkiaan hiihtoretkelle. Takki tuoksui ihmeellisen hyvälle. Muistan vieläkin, miten lumoutunut olin tuoksusta.

Huck: Oli tärkeää, että tapasimme paikassa, jossa ihmisiltä on riisuttu monenlaiset­ suojavarusteet, konkreettisimmillaan deodorantit.

Sitten Huck tuli yöksi ei enää lähtenyt pois

Henna: Minun mielestäni suhteemme alkoi pari kuukautta myöhemmin Amsterdamissa, jossa olin työharjoittelussa. Huck tuli sinne perässäni.

Huck: Olimme kirjoitelleet sähköposteja, minä pitkiä ja Henna lyhyempiä. Yhtenä päivänä soitin Hennalle ja kysyin, mitä mieltä hän olisi, jos tulisin käymään.

Henna: Olin juuri pyöräilemässä toimistolle ja sanoin Huckille, että mikäpä siinä. Pari minuuttia myöhemmin hän seisoi toimiston ovella reppu selässä. Sitten Huck tuli luokseni yöksi eikä enää lähtenyt pois.

Huck: Olin joutunut Lapissa magneetin voimapiiriin. Kun magneetti meni Amsterdamiin, se veti minut mukaansa.

Tehtaalta kysyttiin, montako Jopoa tarvitsette

Henna: Olimme molemmat viettäneet liikkuvaista elämää ja jatkoimme sitä yhdessä­ ensimmäiset vuodet. Kävi ilmi, että Huckin kanssa hulluimmatkin ideat­ saattavat toteutua, kuten vaikkapa pyöräreissu Väli-Amerikkaan.

Huck: Niin, Jopo-pyörillä.

Henna: Huck vain soitti pyörätehtaalle, josta vastattiin, että kuinka monta Jopoa ja minkä värisiä tarvitsette.

Huck: Isompiakin ihmeitä tapahtui sillä reissulla. Suurimpana Ilja.

Huck itki wc:n maalattialla

Henna: Olimme molemmat vahvasti sitä mieltä, ettemme halua tehdä lapsia tällaiseen maailmaan. Nicaraguassa minulla­ oli outo olo, ja teimme varmaan viisi paikallista raskaustestiä putkeen. Joka­ toinen näytti negatiivista ja joka toinen positiivista.

Huck: Sitten saimme käsiimme kalliimman länsimaisen testin. Ja se oli selkeästi positiivinen.

Henna: Muistan, miten Huck itki wc:n maalattialla. Olimme yhtäkkiä todella onnellisia, ja lapsen saaminen tuntui luonnolliselta.

Tuntuu, että isoissa asioissa olemme edenneet samaa tahtia.

Huck: Kun Ilja ilmoitti tulostaan, elämä kääntyi enemmän kotiin ja pesänrakennukseen. Aktivistimaailma on todella intensiivinen, se imaisee mukaansa totaalisesti. Elämä muuttui paljon.

huck olisi täydellinen äiti

Henna: Minusta tuntui, että oli jo aikakin­ rauhoittua. Sovimme, että olemme molemmat kotona vauvan synnyttyä. Se oli jälkikäteen ajateltuna todella viisas päätös.

Huck: Ilja syntyi Kätilöopistolla, ja sain leikata hänen napanuoransa eräpuukolla, jonka olin itse tehnyt Hennalle. Minusta oli ihanaa kantaa Iljaa kantoliinassa. Oli minun vuoroni, sillä Henna oli kantanut häntä jo yhdeksän kuukautta.

Henna: Minulle symbioosi vauvan kanssa ei ollut aina helppo, ja olin välillä väsymyksestä sekaisin. Huckia taas harmitti, kun hän ei voinut imettää.

Ehkä roolit olivat väärin päin: Huck olisi ollut­ täydellinen äiti ja minä hyvä isä.

Lapsen tärkein taito on sopeutuvaisuus

Huck: Kasvatuksessa olemme samoilla linjoilla, mutta joitakin erimielisyyksiä meillä on. Minä haluaisin, että Ilja voisi viettää nykyistä enemmän aikaa metsässä ja opetella selviytymistä, kuten sitä, miten kasveja käytetään lääkkeenä, miten valmistetaan omat vaatteet.

Henna: Minusta tärkein taito, jonka lapsi voi oppia, on sopeutuvaisuus. Sosiaalisten­ taitojen merkitys kasvaa.

Huck: Haluan, että poikani oppii muutakin kuin tienaamaan rahaa ja ostamaan­ pizzan. Pyrin viettämään Iljan kanssa ainakin yhden yön kuukaudessa metsässä.

Henna: Joskus lähden mukaan, mutta aika usein nautin omasta ajasta yksin. Yhdessä olemme onnellisimmillamme silloin, kun kenelläkään ei ole kiire mihinkään.­

Middeket haaveilevat yhteisöasumisesta Iljan isovanhempien tai muiden läheisten kanssa.
Middeket haaveilevat yhteisöasumisesta Iljan isovanhempien tai muiden läheisten kanssa.

Kukaan ei halaa niin kuin Huck

Huck: Minulle on tärkeää, että saan ilmaista­ rakkauttani Hennaa kohtaan esimerkiksi laittamalla hänelle aamiaista. Kaipaan paljon kosketusta.

Henna: Huck on lanseerannut meille perhehalin. Se tarkoittaa, että minä istun­ Huckin sylissä, Ilja minun sylissäni ja Lunja-koira päällimmäisenä. Kukaan ei halaa niin kuin Hucki: kehon joka osalla ja kokonaisvaltaisesti. En taida itse olla yhtä­ aulis osoittamaan hellyyttä.

Huck: Sinä vaihdat sähköhammasharjaan minun harjakseni, kun olet pessyt hampaasi. Siitä tulee hyvä mieli.

Henna: Paitsi äkäisenä en vaihda.

Huck: Ai et vai? Pitääpä alkaa tarkkailla tuultasi hammasharjasta.

Henna: Suurimmat riidat saamme aikaan siivoamisesta. Silloin asiat saattavat yltyä surkuhupaisiin mittasuhteisiin ja päädymme väittelemään siitä, mikä ylipäätään on maailmassa tarpeellista.

Ihailen Hennan vahvoja mielipiteitä

Huck: Minua suututtaa, että käytämme niin paljon aikaa talon kunnostamiseen ja siivoamiseen, kun voisimme tehdä jotain tärkeämpääkin, esimerkiksi pelastaa maailman. 

Henna: Minulle on tärkeää, että koti on harmoninen ja perussiisti.

Huck: Minulla on sama tunne, kun istun­ puussa metsässä. Silloin kaikki on juuri niin kuin pitääkin.

Henna: Arvostan Huckissa sitä, että hän tekee asiat omalla tavallaan ja pitää päänsä, mutta on valmis kompromisseihin.

Huck: Ennen ajattelin, että täydellisessä suhteessa ei tarvitse tehdä kompromisseja. Kun tapasin Hennan, ymmärsin, että hyvä parisuhde on sellainen, jossa haluaa tehdä kompromisseja. Ihailen Hennan voimakasta oikeudentuntoa ja vahvoja mielipiteitä.

Henna: Huckin kanssa olen turvassa. Tosin voihan olla, että hän yhtenä päivänä ilmoittaa häipyvänsä alasti metsään ja huikkaa ovelta heipat.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

 

Pienet rakkauden teot

Henna: Herään useimmiten valmiin kahvin tuoksuun. Huck myös hieroo minua päivittäin.

Huck: Henna tekee minulle terveellisiä smoothieita, koska en aina jaksa pohtia syömisiäni kovin tarkkaan. Iltaisin Henna rasvaa metsäretkillä ahavoituneita käsiäni.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.