Marit Kaihari halusi talon, jossa olisi tilaa koko suvulle. Koska kukaan muu ei innostunut ajatuksesta, hän rakensi sen itse. Yksin. Perhe sai tietää projektista, kun tuli muuton aika.

Talvi 2000. Vanha mies kiinnittää sukset jalkaansa ja lähtee avaamaan latua Maritin edellä. Miehen vaimo on lainannut Maritille suksensa. Omiaan tämä ei voinut ottaa. Kotiväki olisi alkanut ihmetellä, eikö Marit ollutkaan menossa töihin.

Pimeää kuusikkoa, jonka oksilta helmikuinen tuuli on pudottanut lumet. Ylämäkeä, koko ajan jyrkempää. Ensimmäisen kallionharjanteen kohdalla mies pysähtyy ja osoittaa sauvallaan:

– Tässä on yksi hyvä talon paikka.

Vähän matkan päässä mies seisahtuu uudestaan.

– Tässä on toinen.

Tämän tontin hän ostaa. Tähän hän rakentaa talonsa.

Marit nojaa lainasauvoihin ja katsoo kallion laelta avautuvaa maisemaa. Sipoon Talman peltoaukeat erottuvat kuusten ja alastomien lehtipuiden lomasta kuin valkoiset järvenselät. Ponnistelu ylämäkeen lämmittää mukavasti poskia.

Marit tietää sen jo. Tämän tontin hän ostaa. Tähän hän rakentaa talonsa, yksin ja vaivihkaa. Edes perheen ei tarvitsisi arvata yhtään mitään.

Iso talo kukkulalla

Kesä 2013. Tie puikkelehtii niin tiuhan metsän lomitse, että keltainen talo putkahtaa näkyviin kukkulan harjalla kuin ilmestys. Ohhoh. Onpa sillä kokoa.

– 450 neliötä tähän lopulta tuli, Marit Kaihari, 56, sanoo suupielet leveässä hymyssä ja viittilöi käymään peremmälle.

Hänen käsivarsistaan näkyy, millä lihaksilla neliöt ovat syntyneet.

– Minun pojat ovat olleet täällä keskenään, kun olimme miehen kanssa reissussa. Ovat varmaan vähän saunoneet, mutta ei täällä kaljapulloja näy, Marit jatkaa ja kurkistaa terassin pöydälle jääneen tölkin kylkeä: energiajuomaa.

Eiväthän pojat enää ihan teinejä ole. Omaa yritystä pyörittävä Ilkka on 30-vuotias ja alkaa pian rakentaa omaa taloa. Myös Jukka, 24, etsii asuntoa mutta on äidin pyynnöstä asunut kotona vielä kesän, 17-vuotiaan Eskon kaverina. Laura, 28, ja Saara, 22, elelevät omillaan. Tosin Laurakin asui miehensä ja tyttärensä Alexan kanssa puoli vuotta äidin alakerrassa, kun rakensi taloa.

Tilaa riittää, ja koti kestää elämisen. Olohuoneen krouvisti höylätty ruokapöytä on peräisin 1800-luvun kiertokoulusta. Sen ympärille mahtuu tusina täysikokoista istujaa. Kaksi vahvarakenteista, vanhan kansan veistämää nojatuolia Marit peri norjalaisilta isovanhemmiltaan. Ne ovat kuin luodut nuorille miehille, joiden perusasento on röhnötys.

"Talvella nuoriso vinkuu, kun lämmitän huoneet vain 19-asteisiksi."

Seinillä näkyy kehystettyjä valokuvia ja lasten piirroksia, seassa siellä täällä teipillä kiinnitettyjä paperiliuskoja. Viestejä Pomolta.

”Oi pyhä palava pahvi. Sinut minä vien koulun kaatiksen paperiosaston palavien jätteiden hautuumaalle. Koitan vastedes parhaan ymmärrykseni ylimmällä hyllyllä muistaa tämän”, tiedottaa oviseinään teipattu lappu.

”Yösähkö alkaa kello 23. Siis laitteet päälle vasta sen jälkeen. Terveisin Pomo”, muistutetaan tiskikoneen kyljessä.

– Olen nuuka, ja sähköä kuluu. Talvella nuoriso vinkuu, kun lämmitän huoneet vain 19-asteisiksi. He väittävät, ettei täällä pysy lämpimänä, jos ei tee töitä koko ajan niin kuin minä, Marit nauraa.

Voi pojat, töitä täällä on tehty.

Olohuoneen nojatuolit ovat norjalaisten isovanhempien perua.
Olohuoneen nojatuolit ovat norjalaisten isovanhempien perua.

Vaivihkaa tonttikaupoille

Kaikki alkoi siitä, että ei ollut tilaa.

Elettiin 1980-luvun loppua. Marit oli ensimmäisessä avioliitossaan ja odotti neljättä lastaan. Kolmio Helsingin Etelä-Haagassa oli kiva ja ympäristö ihana, mutta se ahtaus.

Marit muisti haikeana lapsuuskotiaan Hämeenlinnassa. Siellä oli riittänyt yösija kaikille, kun äidin suku oli tullut käymään Norjasta. Lapsuuden kesät Marit oli viettänyt Norjassa mummon ja vaarin valtavassa hirsihuvilassa.

Miksei se sujuisi, kun muutkin käsityöt sujuivat?

Maritiin iski talokuume. Kun lapset olivat illalla nukahtaneet, hän sukelsi talokuvastoihin. Hän ei ollut koskaan edes listaa kiinnittänyt mutta paloi halusta päästä rakentamaan. Miksei se sujuisi, kun muutkin käsityöt sujuivat? Koko suku kulki Maritin neulomissa norjalaisissa villapaidoissa.

Lasten isä ei innostunut. Muitakin varoittelijoita riitti. Teitä huijataan, nämä vakuuttivat. Menetätte rahanne.

Vastentahtoisesti Marit hylkäsi katalogit. Perhe muutti paritaloon Vantaan Korsoon. Sielläkin huoneet olivat pieniä.

Se oli kuitenkin vasta erä yksi. 1990-luvun lopussa Marit opetti kieliä työväenopistossa, eikä perheellä ollut tarkkaa käsitystä hänen työajoistaan. Silloin hän otti tavakseen käydä ajeluilla. Hän bongasi myyntiin tulleita tontteja ja kävi katsomassa niitä ennen oppituntien alkua.

Marit kolusi Etelä-Suomen pitäjät, tutki vanhoja maatiloja ja teollisuushalleja. Tilaa tarvittaisiin nyt jo viisilapsiselle perheelle ja eläinlaumalle. Vanhin tytär oli vuosien tinkimisen jälkeen saanut vanhempansa ostamaan kaksi isoa estrelanvuoristokoiraa ja hevosen.

"Ethän sinä edes lainaa saa!"

Kun avioliitto päättyi eroon vähän ennen vuosituhannen vaihdetta, Marit teki lopullisen päätöksen. Hän rakentaisi talon, johon mahtuisi.

”Ethän sinä edes lainaa saa!”

Budjettilaskelma? Mikä kumman budjettilaskelma?

Talvella 2000 kaupat Sipoon tontista on tehty, ja Marit kahlaa jälleen läpi valmistalokatalogia. Rakennuspaikka on niin komean kallion harjalla, ettei siihen voi muuta kuvitellakaan kuin perinnetalon. Marit valitsee kuvaston ­suurimman mallin ja kysyy valmistajalta, paljonko sen lopulliset kustannukset olisivat. Kaksi tai kolme kertaa talopaketin hinta, hänelle vastataan.

– Laskin, että minun tapauksessani kerroin ei olisi kahtakaan, koska tekisin itse kaikki mahdolliset sisätyöt. Aikaa työhön varasin noin kaksi vuotta. Siinä minun budjettilaskelmani, Marit kertoo.

Varoittelijoita riittää nytkin. Tutut kyselevät, miten Marit aikoo järjestää asumisensa eron jälkeen. Kun Marit sanoo rakentavansa talon, he purskahtavat nauruun. Naapurin pankkivirkailija tietää, ettei Maritille edes myönnettäisi lainaa. Hyvänen aika, opetuskeikkoja tekevälle yksinhuoltajalle!

Maalta löytyy pankinjohtaja, joka on toista mieltä. Tiukille se menee, mutta Marit on tehnyt vuosien ajan niin paljon töitä, että saa kuin saakin 140 000 euron lainan. Tontti on ollut halpa, alle 50 000 euroa. Marit on myös saanut osuutensa, kun paritalo on pantu erossa myyntiin.

250 metriä tietä maksaisi saman verran kuin tontti.

Ensimmäinen yllätys koittaa, kun Marit alkaa selvitellä tontille tarvittavan tienpätkän hintaa. Tiehoitokunnan mukaan 250 metriä rekan kantavaa tietä maksaisi saman verran kuin tontti. Onneksi uudella naapurilla on parempaa tietoa ja tuttavan tuttava, joka tekee työn huomattavasti halvemmalla. Iso osa kuluista tulee katetuksi sillä, että Marit myy tontilta kaadetut puut.

Loppukesästä 2001 kalliolle tontin korkeimmalle kohdalle räjäytetään talon paikka. Panostaja tulee saman tien räjäyttäneeksi pois koko kallion, mutta Maritista se on oikeastaan ihan hyvä juttu. Hän on vähän ajatellutkin, että taloon voisi tulla täyskorkea kellarikerros. Se ei paljon hintaa nostaisi, ja talopaketinhan voisi pystyttää kellarin päälle. Eikä sitä enää muuten voisi rakentaakaan, ettei alakerta jäisi hassusti maan alle.

– Moni asia ratkesi vähän kuin itsestään. Olin päättänyt etukäteen vain sen, että tontille pitää mahtua hevosen talli.

Sitä ei koskaan tullut. Hevonen kuoli, ennen kuin tallin rakentamiseen löytyi aikaa ja ylimääräistä rahaa. Se haudattiin tontin laitaan.

Marit on maalannut talonsa jo kolme kertaa. Päätykuistin kaide alkaisi taas olla pensselin tarpeessa. ”Aijai, mä rakastan maalaamista!”
Marit on maalannut talonsa jo kolme kertaa. Päätykuistin kaide alkaisi taas olla pensselin tarpeessa. ”Aijai, mä rakastan maalaamista!”

Maalaa jänisten kanssa

Kevät 2002. Aamulla kello neljä talmalaisella kukkulatontilla liikkuvat vain jänikset. Ja maalipensseli.

– Yhtenä kauniina päivänä olin taas ajellut tontilleni ja nähnyt, että sille oli noussut valkoinen valmistalo. Ensimmäinen ajatukseni oli, että enhän minä valkoista tilannut. Rakentajat siihen, että mitä sinä kuvittelit, ei talo valmiissa maalissa tule vaan pohjamaalattuna, Marit kertoo.

Mikäs siinä, Marit ryhtyy maalaamaan. Päivällä rakennusmiehet askaroivat räystäitä mutta aamuyöstä he eivät telineitään tarvitse. Niinpä Marit ajaa tontille auringon noustessa ja maalaa kolme tuntia. Sitten hän pesee kädet ja pensselit rakentajien jättämässä vesisaavissa ja lähtee töihin suihkuun.

"Kukaan ei tiennyt, missä olin. Otin henkivakuutuksen."

– Maalasin yksin, eikä kukaan läheisistä tiennyt, missä olin. Siinä vaiheessa otin henkivakuutuksen.

Päivän ensimmäinen palkkatyö on ammattikorkeakoulussa, jossa Marit opettaa ruotsia. Sitten ammattikouluun antamaan englannin tunteja ja iltakuudeksi työväenopistoon vetämään norjan ja englannin kursseja. Välissä Marit käy kotona tekemässä lapsille ruuan. Kerran hän istahtaa keittiön pöydän ääreen odottamaan perunoiden kypsymistä ja havahtuu hereille vasta, kun keitinvesi on kiehunut kuiviin.

Eivät lapset silti heitteillä ole. He asuvat isänsä luona. Niin kuin Maritkin.

– Kaupunki oli jo luvannut minulle ja lapsille vuokra-asunnon. Sitten sieltä todettiin, että ethän sinä mitään asuntoa saakaan: sinulla on paritalon myynnistä tullutta rahaa. Yritin selittää, että ei minulla ole kuin kauheasti velkaa, mutta ei auttanut. Jouduimme entisen mieheni nurkkiin, lapset ja koirat ja kaikki. Se oli vaikeaa aikaa.

"Naapurinrouva kysyi, maalaatko jotakin. Hiuksissani oli keltaista."

Taloprojektista tietävät tässä vaiheessa vain ammattikoulun kanslisti ja rehtori, sillä Marit on ohjannut rakentamiseen liittyvän kirjeenvaihtonsa sinne. Kerran hän on vähällä narahtaa. Naapurinrouva kysyy, maalaatko sinä kotona jotakin, kun sinulla on keltaista hiuksissasi. Marit vastaa jotain epämääräistä ja pesee maalitahran nopeasti pois.

Marit ei halua puhua touhuistaan kenellekään. Ei lapsille, etteivät nämä alkaisi jankuttaa: ”Äiti, koska se talo on valmis?” Eikä varsinkaan aikuisille.

– Hommahan olisi voinut päättyä täyteen fiaskoon. Ajattelin, että kun kukaan ei tiedä mitään, kukaan ei pääsisi jälkeenpäin viisastelemaan, että mitäs minä sanoin. Vaikka niin kävisi, olisin ainakin tarpeeksi varaton ja saisin kaupungilta vuokra-asunnon.

Poika soittaa ihanan puhelun

Kesällä 2002 räystäät ja väliseinät ovat paikoillaan ja rakennusmiehet tekevät lähtöä. Tästä Marit jatkaisi töitä yksin.

– Mistähän minä aloitan? hän kysyy miehiltä.

Nämä vastaavat, että ensin teet kattoon harvalaudoituksen. 40 sentin välein koko matka näin ja läpi parikymmenmetrisen talon.

Asia selvä. Koska Maritilla ei ole kaveria apunaan, hän sitoo jokaisesta laudasta ensin toisen pään langalla paikoilleen. Vasta sen jälkeen hän pystyy naulaamaan toisen pään kiinni.

– Sairaan kauan siihen meni. Silmät olivat täynnä roskaa.

Kerran Marit käy rakennuksella alle kouluikäisen nuorimmaisensa kanssa ja selittää, että tämä on äidin varasto. Täydestä menee.

Toisen kerran Marit aikoo paljastaa salaisuutensa teini-ikäiselle tyttärelleen. Hän ottaa tämän mukaan ajelulle Sipooseen. On pilkkosen pimeää. Tie kapenee, talojen valoja pilkottaa puiden välistä, jos sieltäkään. Kun matkaa rakennukselle on enää parisataa metriä, tytär tuhahtaa:

– Voi jumaliude! Ketkä hullut tällaisessakin paikassa haluavat asua?

Marit päättää siirtää kertomista myöhemmäksi.

Ensimmäisenä salaisuuteen vihkiytyy vanhin poika. Hän on parikymppinen ja aavistaa jo, mistä saattaa olla kysymys: jossain kaivetaan talon perustuksia. Kun äiti pyytää häntä katsomaan ”yhtä juttua”, poika ottaa matkaan lapion ja kumisaappaat. Vastassa on vähää vaille asumiskelpoinen rakennus.

Vähää vaille asumiskelpoinen se on vielä silloinkin, kun Marit ja lapset muuttavat sisään. Siitä kuluu vielä jonkin aikaa, ennen kuin Marit saa töihin yhden elämänsä ihanimmista puheluista.

Marit ei tiedä, että rakentaminen jatkuu vielä kahdeksan vuotta.

– Poika soitti ja kertoi, että äiti, tänne tuli sähköt!

On kevät 2003. Marit ei sitä tiedä, mutta rakentaminen jatkuisi vielä melkein kahdeksan vuotta. Hän jatkaisi, vaikka tietäisikin.

– Uskon siihen, että jos todella jotakin haluaa ja on valmis uhrauksiin, asiat kyllä hoituvat. Jos se nyt ei ole ihan epärealistista. Talohankkeeni ei minusta ollut.

Miten tehdään sauna?

Tyttären ystävättären äidin miesystävä on kirvesmies. Hän näyttää Maritille, miten lattioita naulataan.

Työpaikalla ammattikoulussa on rakentamisen opettajia. Heiltä Marit kysyy, miten tehdään sauna.

Kilometreittäin paneelia, satoja kaakelineliöitä. Naulapyssyjä, ruuvipuristimia, hiomakoneita. Protestiääniä nuorison makuuhuoneista, kun sirkkeli sirahtaa seitsemältä sunnuntaiaamuna.

– Aika rumbaa, mutta asuuhan ihmisiä sodan keskelläkin, Marit sanoo.

Uutta lainaa Marit ei ota eikä saisikaan, mutta keittiön kaapistosta hän ei säästele. Hän ottaa sitä varten 40 000 euron kulutusluoton. Rakentaminen syö koko ajan myös palkkatiliä, mutta perhe oppii elämään nuukasti.

Kun verottaja antaa kipeät mätkyt, Maritilta on lopahtaa usko.

Vain kerran Maritilta on lopahtaa usko. Se tapahtuu sinä vuonna, kun ahkera työnteko kostautuu ja verottaja antaa kipeät mätkyt. Niitä maksaessa talous venyy äärimmilleen, mutta onneksi terveys kestää.

– Minun alallani ei edes pysty tekemään pimeää työtä. Syömisistä emme silti joutuneet tinkimään, vaikka kasvaviin poikiin uppoaa uskomaton määrä ruokaa. Ei se mahdottomia maksa, kun tekee alusta asti itse.

Vanhin poika auttaa äitiä jonkin verran, mutta muita lapsia rakentaminen ei kiinnosta. Marit ei viitsi pakottaa. Se johtaisi vain hutilointiin, ja Maritista jäljen pitää olla siistiä.

– Kyllähän lapset pitivät minua vähän outona. Kun pojat tulivat kavereineen kotiin iltayhdeltätoista, he näkivät minut pihalla takapuoli pystyssä, kaivamassa kuoppaa terassipylvään perustuksille. Betonimylly rouskutti vieressä.

Heila palaa menneisyydestä

Kun seinien pystyttämisestä on kulunut yhdeksän vuotta, talo on muutamaa sähkörasiaa vaille valmis. Silloin Maritia alkaa pelottaa.

"Pelkäsin lopputarkastusta. Erityisesti portaiden kohtaloa."

– En uskaltanut tilata lopputarkastusta. Erityisesti pelkäsin yläkerran portaiden kohtaloa. Jos tarkastaja hyvinkin löytäisi niistä huomautettavaa, vaikka tein ne täsmälleen toisten portaiden mallin mukaan.

Tyhjyyskin kolkuttelee. Marit huomaa, ettei pysty olemaan, ellei saa tehdä jotakin käsillään. Lasten painostuksesta hän liittyy Facebookiin.

On talvi 2012, ja Marit miettii, mitä mahtaa kuulua teinivuosien poikaystävälle Pertti Kaiharille. Sille hauskan näköiselle nuorukaiselle, jonka kanssa oli 17-vuotiaina hengailtu Hämeenlinnassa ja Tampereella ja juotu salaa viiniä porttikongissa. Hän lähettää Pertille kaveripyynnön.

Vastaus tulee heti. Melkein saman tien sovitaan myös treffit Viking Amorellalle. Marit on tulossa sillä Suomeen sukulaisreissulta. Laivalla Pertti toteaa, että karkauspäivään on enää pari päivää; jos Marit häntä silloin kosisi, hän ei kieltäytyisi.

Marit kosii. Seuraavana kesänä nuoruuden rakastetut juhlivat häitään Unkarista ostamallaan viinitilalla.

Pertti on sitten seurusteluvuosien opiskellut arkkitehdiksi ja on sitä mieltä, ettei talon valmistumista viivytetä enää yhtään. Hän päivittää piirustukset ja ottaa yhteyttä rakennusvirastoon.

Kun rakennusvalvoja tekee tarkastusta, Marit kiipeää yläkertaan muka siivoamaan. Todellisuudessa hän vain kävelee ympäriinsä ja hieroo käsiään jännityksestä. Kymmenen minuuttia myöhemmin Pertti tulee kertomaan, että homma on hoidettu. Läpi meni.

Tammikuu 2013. Talo on valmis.

Pertti Kaihari ei vieläkään ymmärrä, miten Marit teki talon ilman budjettilaskelmaa. ”Nyt kun rakennamme autotallia, sille on laskelma euron tarkkuudella.”
Pertti Kaihari ei vieläkään ymmärrä, miten Marit teki talon ilman budjettilaskelmaa. ”Nyt kun rakennamme autotallia, sille on laskelma euron tarkkuudella.”

Kuin Kauniista ja rohkeista

Elokuussa 2013 Maritin talon näkyvin muistilappu löytyy jääkaapin ovesta. Siihen on kirjoitettu paksulla punaisella tussilla päivämäärä ja teksti: ”Huom! Ristiäiset Tampereella!”

Joskus elämä menee kuin Kauniissa ja rohkeissa.

– Minun pojat ovat tosi hajamielisiä, mutta eivät he nyt tuota unohda. Pertti kirjoitti lapun ihan kaiken varalta, Marit selittää.

Joskus elämä menee kuin Kauniissa ja rohkeissa. Maritin tytär Saara ja Pertin poika Kalle tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa vuosi sitten äidin ja isän hääjuhlassa Unkarissa. Seurustelu alkoi samana päivänä. Viime kesäkuun kahdeksantena heille syntyi pieni tyttö.

– Yhteistä lasta emme Pertin kanssa saaneet, mutta onpahan yhteinen lapsenlapsi. Kauan mietin, onko tämä tottakaan. Pertilläkin on aina kyynel silmässä, kun hän tästä kertoo.

Ristiäisiä vietetään nuorten kotona, mutta juhliin tulevat Norjan-sukulaiset saavat yösijan Maritin talosta. Aivan kuin silloin, kun Marit oli lapsi ja kotiin mahtuivat kaikki.

Aika usein sunnuntaisin Marit saa myös koko lapsikatraansa olohuoneen pitkän perintöpöydän ympärille. Silloin syödään yleensä jotain leivinuunissa haudutettua, Intian-, Havaijin- tai Aasian-pataa. Ei nimellä väliä, kunhan ruokaa ja tarinoijia riittää.

Tilaa on. Eikä rakentaminenkaan lopu. Maritin hymy levenee entisestään, kun hän kertoo viinitilasta Unkarissa. Se oli halpa, mutta niinpä on siihen kuuluva talokin vain vanha kivikasa. Ei saniteettitiloja eikä mitään.

– Muurasin sinne nyt aluksi 12-neliöisen saunan.

Juttu on julkaistu KK:n numerossa 17/2013.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi