Naistenviikko tänään: Marketta, Maarit, Reetta, Maaret, Margareeta ja Reeta
Vantaalainen Marketta Savolainen, 69, on eläkkeellä kehitysvammaisten hoitajan työstä. Hänen perheeseensä kuuluu kaksi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta. Marketta harrastaa vapaaehtoistyötä ehtoollis­avustajana ja vanhainkodissa.

Marketta Savolainen on nähnyt, miten rankkaa on, kun kroppa lakaa tottelemasta. Pelkoa hän ei silti tunne. Naistenviikko-sarjassa naiset ja tytöt puhuvat tänä vuonna kehostaan.

"Kun alakerran asunnossa vähän aikaa sitten syttyi tulipalo, puin rauhassa takin päälle ja sipaisin väriä huuliini. Vasta sitten menin parvekkeelle odottamaan salskeaa palomiestä.

Punattuna olo on huolitellumpi.

Tietenkin olisin paennut vaikka yöpaidassa, jos olisi ollut pahempi hätä. Turhamainen en ole. En halua kruusailla tai koreilla vaatteilla, vaikkei peilikuva mikään kaunis olekaan.

Jokaisen täytyy kompastella oma polkunsa.

PÄÄ JA JALAT TOIMIVAT,  miten voisin toivoa enempää? Kaikki muu on pelkkää plussaa.

Kun oma kroppa lakkaa tottelemasta, se on kova pala. Olen nähnyt, miten­ ystäville on käynyt.

Vaan sanopa näin kaksikymppiselle! Sen ikäinen pitää terveyttä itsestään selvyytenä, odottaa koko ajan jotain suurta tapahtuvaksi, ajattelee vanhempien olevan tylsiä ja urautuneita.

Niin pitää ollakin. Jokaisen täytyy kompastella oma polkunsa.

Nuorelle Marketalle sanoisin, että murehdi­ vähemmän.

JOSKUS OLIN VARMA, että kolmekymmentä täyttäneet ovat ikäloppuja. Nyt viisikymppisetkin tuntuvat aika nuorilta. Kalkkisikä siirtyy.

Olen sisältä samanlainen kuin nuorena. Ei luonne muutu, vaikka vanhenee.

Sama Marketta ajoi pikkuveljen kanssa keskisuomalaista kylätietä 1960-luvulla, kun ensimmäinen ajokortti kuumotti käsilaukussa. Silloin huulissa oli valkoista tönkköhuulipunaa ja tie tuntui jatkuvan loputtomiin. Suuri maailma pelotti, vieraat ihmiset ja paikat, eduskuntataloakaan en ollut koskaan nähnyt. Surin, että pärjäänköhän elämässä.

Pärjäsin. Ihminen pärjää, kun on pakko.

Nuorelle Marketalle sanoisin, että murehdi­ vähemmän. Kaikki kyllä järjestyy, jos itse yrittää. 

Kakun­ leipominen tekee onnelliseksi.

OLEN YLPEÄ SIITÄ, että etenen sinnikkäästi tavoitteitani kohti.

Kun päätin siivota kesämökin varaston kaikesta moskasta, kannoin vanhoja sanomalehtiä ja rikkinäistä sälää kaatopaikalle kolme kesää. Sitten tuli valmista. Otin puhtaasta lattiasta valokuvan muistoksi.

Sekin minussa on hyvää, etten ole kova­ rehentelemään.

Keskityn omaan pieneen onneeni, en kerskaile siitä. Kakun­ leipominen tekee onnelliseksi. Tai se, että joku tervehtii iloisesti, kun käyn kaupassa. Ja lastenlapset, kumpikin isoja persoonia!

Mitä muka pelkäisin?

KESÄNI VIETÄN MÖKILLÄ mäntyisessä niemessä. Usein olen ihan itsekseni. Sahaan­ puita, iltaisin saunon ja uin. Sähköt puuttuvat, joten kun on pimeää, on todella pimeää.

Jotkut kysyvät, miten uskallan. Mitä muka pelkäisin? Kummituksiin en usko, vihamiehiä ei tietääkseni ole, karhuistakin vain pieniä näköhavaintoja.

Minusta on tullut rohkea. En pelkää edes kuolemaa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2015.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Marketta Savolainen: Olen sisältä samanlainen kuin nuorena

Moi Marketta! Tunnistan sinusta itseni. Olen 68 v. Välillä tunnen itseni 5-vuotiaaksi, välillä 15-, välillä 25-vuotiaaksi. Joskus 100-vuotiaaksi (kun sitä "viisautta" on kertynyt rutkasti). Yksin 52 v. mökillämme viihdyn parhaiten (vanhempani rakensivat sen Lappohjan Ekön saareen 1964). - Aah. Hiljaisuus ja rauha. Meri, linnut, kukat, tuulen suhina koivuissa mökin ympärillä, herkkuruoka (jota valmistan alkutekijöistä mökin minikeittiössä), kevät, kesä ja syksy siellä...
Lue kommentti

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.