Kahdenkymmenen vuoden aikana näyttelijä Martti Suosalo ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari ovat opettaneet toisilleen rakkaudesta kaiken sen, mikä nyt näkyy heidän työssään.

Tajuaksää mitä rakkaus on?

Jouko Turkka huusi. Hänen silmistään valui kyyneleitä.

Martti Suosalo nyökytti. Totta kai hän rakkauden tajusi. Hän oli näyttelijäopiskelija, Teatterikorkeakoulun lupaus, parikymppiseksi oululaiseksi kokenut kaveri.

Meneillään oli Nummisuutarit-näytelmän harjoitukset. Martilla oli rooli merimies Nikona. Niko palasi kotiin oltuaan vuosia merellä ja näki tyttärensä Jaanan. Eron aikana pikkutyttö oli kasvanut nuoreksi naiseksi.

Martin piti sanoa: Sinäkö Jaanani? Kahteen sanaan piti mahduttaa isänrakkaus ja ikävä.

Martilla ei ollut hajua kummastakaan, joten hän haki oikeaa tunnetilaa ajattelemalla hitaasti tappavia sairauksia ja sitä, että jokainen meistä on täällä lopulta yksin.

– Eksää tajua? Sää näät sun TYTTÄRES. Se oli viimeks ton kokonen ja nysse on tän kokonen! Turkka parahti.

Martti yritti. Viimeks ton kokonen. Liikutu liikutu liikutu.

– Sinäkö Jaanani?

Martti sanoi repliikin niin uskottavasti kuin pystyi, latasi siihen kaiken minkä sisältään löysi, mikä ei vielä 1980-luvulla ollut kovinkaan paljon.

Hänestä ei tuntunut miltään.

Hän ei osannut edes näytellä rak­kautta.

Tilanteen korjaamiseen tarvittaisiin kymmenen vuotta ja rovaniemeläinen nainen.

Tervetuloa heräämöön

Kananmuna keitettynä tai paistettuna. Tai kokkelina, jos on kokkelifiilis. Ruisleipä, juusto, metvurstia, puuro, viili, hillosilmä.

On tavallinen arkiaamu Helsingin Tapa­nilassa, ja Martti Suosalo, 51, kattaa uinuville lapsilleen joka-aamuista ruotsinlaiva-aamiaista.

Martti on kotiaskareiden ammattimies. Ketä hän hemmottelisi ellei lapsia?

Hän voitelee leivät, asettelee ne lautasille, taitaa jopa hyräillä. Ei kärsi passaamisesta.

Se johtuu joko siitä, että Martti on erinomainen näyttelijä tai siitä, että ­ennen uraansa hän ehti työskennellä laiva­kokkina, pitsakokkina, tarjoilijana, siivoojana, lastenhoitajana, talkkarina ja raksamiehenä.

Martti on kotiaskareiden ammattimies. Ketä hän hemmottelisi ellei lapsia?

Kun vain saisi ne sängystä ylös.

Siiri, 14, herää helpoimmin. Iivari, 18, nousee vasta, kun kaikki huutavat.

Jossain välissä peiton alta kaivetaan Aino, 8, joka on aamuäkäinen.

Sellaiset tässä talossa kuljetetaan ­heräämöön.  Heräämö tarkoittaa, että ­Aino kannetaan viltin alla telkkarin ­ääreen. Siinä hän saa napostella aamiaisensa unissaan ja ojennella viltin alta pieniä, viluisia varpaitaan isille sukkahousujen pukemista varten. Maailma on kova, heräämö pehmeä.

 

Virpi jauhaa kotona työasioistaan, Martti ei. ”Me naiset elämme pidempään, koska valitamme enemmän”, Virpi sanoo. ”Ja me miehet kuolemme liian aikaisin, koska kuuntelemme”, Martti vastaa.

Kolmikon äiti, dokumenttielokuva­ohjaaja Virpi Suutari, 46, saa nukkua, jos nukuttaa. Hän on perheen iltahässäkkävastaava. Yhden vanhemman iltoja on näyttelijäperheessä paljon.

Joskus Virpi ja Martti miettivät, onko lasten hoivaaminen riistäytynyt käsistä. Viime kesänä Lontoon-reissulla he kuitenkin totesivat, että aika hyviä niistä on tullut. Lontoossa Iivari toimi matkanjohta­jana. Ohjasi perheen metroon, huolehti pikkusiskoistaan kuin kissanpojista, vahti että äiti sai ruokaa ennen kuin muuttui äkäiseksi.

Martti ja Virpi taapersivat poikansa perässä ja ajattelivat, että nytkö jo. Nytkö jo tuo kävelee edellä, huolehtii laumastaan kuin mies.

Kiehautetaanko mitalikahvit?

Kaikki alkoi vuonna 1998, kun pappi sanoi: Kilvoitelkaa siitä, kumpi pystyy palvelemaan toista enemmän.

Lause kolahti alttarilla seisovaan Marttiin. Hän päätti ryhtyä perheensä palvelijaksi.

Palveleminen tarkoittaa, että tekee koti­työn ennen kuin vaimo tai lapset ehti­vät. Jynssää vaikka vessat.

– Eikä tee siitä numeroa, Virpi sanoo.

Jos Virpi sortuu kehaisemaan että ­siivosi, Martti vastaa: Kiehautetaanko mitalikahvit?

– Palvelemisesta ei saa kerjätä pisteitä. Pisteitä saa, jos pystyy olemaan kehumatta. Palvelija on ylpeä ja pyyteetön. Hän passaa vain, koska itse haluaa, Martti sanoo.

Virpi sanoo oppineensa Martilta palvelemisen iloa. Siitä on hyötyä työssäkin, sillä elokuvia tehdessä pitää hoitaa sekä taide että työryhmän ruokinta.

– Kiukuttelevia ihmisiä on hyvä katsoa kuin pieniä lapsia.

Kun Virpi ja Martti istuvat puutarhansa kuistilla, he näyttävät sisaruksilta. ­Samat korkeat poskipäät. Silmät, jotka tuntuvat huomaavan jokaisen yksityiskohdan. Eleen, ilmeen ja tuulenvireen, ­jokaisen nauhurin naksahduksen.

Kun he puhuvat, he kuulostavat avioparilta.

– Kun alan haluta pihaan jotain, Martti toteuttaa visioni heti. En ehdi edes miettiä, onko haluni lopullinen vai haluanko sittenkin jotain muuta. Ja yleensä haluan muuta, Virpi sanoo.

Kun Martti astelee pihaan työkalut kourassaan ja iskee puutarhan kukoistukseen, Virpi rakastaa häntä aivan erityisen paljon.

Martin ja Virpin työnjako pihatöissä menee näin: Martti kaivaa kuopat. Virpi huolehtii muusta.

Se on hyvä niin. Kun Martti viime kesä­nä ilmoitti Virpille, että pihassa kasvaa viinirypäleitä, ne paljastuivat mustaherukoiksi. Eikä Marttia missään tapauksessa kannata päästää mittailemaan mitään. Hänellä on niin luovat aivot, että ne mittailevat omiaan.

Mutta Martti on tuonut puutarhaan kiviä, joita yksikään mies ei pysty kantamaan.

– Vipuvarrella työnsin. Semmoisella millä pyramiditkin on rakennettu.

Kun Martti astelee pihaan vipuvarsi, puukko tai lapio kourassaan ja iskee niillä puutarhan kukoistukseen, Virpi rakastaa häntä aivan erityisen paljon.

Tyttö sairaalan katossa

Kas kuusen latvassa oksien alla on pesä pienoinen oravalla.

Tyttö makasi Rovaniemen lastensairaalan sängyssä ja kuunteli Oravan laulua kattoon kiinnitetyistä kaiuttimista.

Tytön nimi oli Virpi. Hän oli kuusivuotias ja hänellä oli astma, jota siihen aikaan ei osattu hoitaa kunnolla. Hänen kätensä oli sidottu sänkyyn. Ranteeseen oli kiinnitetty tippalaite.

 

Virpin ja Martin koti Helsingin Tapanilassa tulvii valoa.

Virpi tiesi, että lääkärit olivat taas kerran pelastaneet hänet, pistäneet adrenaliinipiikin ennen kuin henki ehti lähteä.

Öisin iski pelko. Kun Virpi heräsi sairaalassa yksin, hän oli kauhuissaan. Hän alkoi tarkkailla itseään ulkopuolelta: ahaa, tuollaista saan kokea.

Sen jälkeen pelotti vähemmän.

Virpin äiti oli perhepäivähoitaja, isä kauppaopiston opettaja ja taidemaalari. Äiti kävi sairaalassa harvemmin, sillä lähdön hetkellä hänen oli vaikea kestää lapsen ikävää. Isä istui töiden jälkeen Virpin vieressä ja luki tälle satuja. Kun isä sulki oven, Virpiä itketti.

Samaan aikaan Oulussa kasvoi poika nimeltä Martti. Hänen äitinsä työsken­teli kenkäkaupassa, isä oli ylennyt juoksu­pojasta johtajaksi.

Martti oli serkkulauman nuorin ja toljotti suu auki, kun isommat juonivat tuhmuuksia. Myöhemmin hän kertoi leh­dissä liikuttavaa tarinaa siitä, kuinka ujo lapsi oli. Hän uskoi tarinan itsekin, kunnes törmäsi viime kesänä vanhaan futiskaveriinsa, joka sanoi:

– Miksi sä aina jauhat niissä haastatteluissa, että olit ujo? Paskat olit. Sähän olit hirvee pelle. Pelimatkoilla heiluit mikrofoni kädessä ja laulelit jotain muka-venäjänkielisiä lauluja. Etkä sä vaihtopenkillä ollut vaan aina kentällä.

Ujous oli siis valemuisto. Tarkkailija Martti oli oikeasti.

Kun naapurinrouva löysi halkopinosta sodan runteleman hissukkamiehensä kaljapullot, pieni Martti ei tuntenut sääliä. Hän tarkkaili tilannetta palavan kiinnostuneena: Ai noin vaimo nappaa korvasta. Ai noin miehen naama vääntyy. Ai tuollaisessa kaaressa mies lentää, kun se heitetään, ja tuollainen ääni kuuluu, kun se putoaa maahan.

Isona tyttö ja poika alkoivat tarkkailla maailmaa ammatikseen. Tytöstä tuli palkittu dokumenttielokuvaohjaaja ja pojasta yksi Suomen tunnustetuimmista näyttelijöistä.

Enkelit puuttuvat peliin

31-vuotiaaksi asti Martti märehti roolejaan aamusta iltaan. Ajatuksia hän vaihtoi lähinnä sekarotuisen koiransa Jäppisen kanssa. Nukkumista hän harrasti niin tolkuttomasti, että hänen isänsä kysyi, pakeniko poika jotain.

– Vastasin, että pakenen. Väsymystä.

Sitten tuli vuoden 1994 elokuu.

27-vuotias Virpi oli ollut Helsingin ­Sanomien kesätoimittajabileissä ja suuntasi jatkoille Manala-ravintolaan. Baaritiskillä istui Martti. Virpi tunnisti hänet, koska oli kerran kaatosateessa sattunut samaan taksiin.

Martti oli tullut ravintolaan suoraan Tampereen teatterikesästä. Siellä oli ollut tylsää. Nyt hän heilutteli jalkojaan yksin baarijakkaralla. Sekin oli tylsää.

Martti oli kurkkuaan myöten täynnä poikamieselämäänsä.

Virpi uskoo, että Martin hienhaju hypnotisoi hänet tekemään lapsia. Martin mielestä se oli selvää enkelten touhua.

– Olin kypsä marja poimittavaksi.

Silloin hänen luokseen käveli Virpi.

Virpi ja Martti joivat Bloody Maryt, ja vajaan vuoden päästä syntyi Iivari.

Äkkirakastumisessa ei ollut mitään mystistä. Virpi uskoo biologiaan. Hänestä Martin hienhaju hypnotisoi hänet teke­mään lapsia.  Martin mielestä se oli selvää enkelten touhua.

– Enkelit, sielut ja henget tuovat eteemme kaiken, mistä haaveilemme, mutta aina emme huomaa sitä. Enkeli­parat seuraavat meitä sivusta ja huutavat: Näe nyt, näe nyt! Me vaan kuljemme ohi. Oli enkelten junailua, että tapasin noin hienon naisen.

Teatterikoulussa Martti luotti alitajuntaansa niin paljon, että kun perjantaina piti vetää itse keksitty monologi 500 ihmisen edessä, hän meni torstaina huolettomana nukkumaan ja jätti sängyn reunalle lehtiön. Niin varma hän oli siitä, että ideat pulpahtelisivat yöllä. Ne pulpahtelivatkin.

 

“Tunnistamme toisissamme itsemme. Jopa perhetaustamme ovat hämmästyttävän samanlaiset”, Virpi sanoo.

Esityksestä tuli niin hyvä, että Martti joutui esittämään sen uudelleen. Toi­sella kerralla se meni huonosti.

Silloin Martti oivalsi, että ellei harjoittele, alitajunnasta ei paljon nyhjäistä.

– Flow-hetki on huume. Himoitsen ­sitä koko ajan enemmän ja enemmän. Se, mitä alitajunnastani ilmestyy, ei ole omissa käsissäni. Se tekee työstäni vähän pelottavaa. Mietin koko ajan, milloin kupla puhkeaa. En voi tuuletella omaa osaamistani, vaan sitä, että onpas maailma ihmeellinen. Se pitää nöyränä.

Kauneuden olemus, ja kivun

Virpin ja Martin suhteen alussa Virpi leipoi pullaa. Ja leipää. Ja kakkusia. Val­misti monimutkaisia jälkiruokia, viiden ruoka­lajin illallisia. Jauho pöllysi.

Kotirouvapuuskaa kesti pari vuotta.

– Olin yltiörakastunut. Halusin tehdä Martille vain parasta ja käytin kaiken luovuuteni leipomiseen, hän sanoo.

– Enää ei huvita kokata yhtään. Koko talvi on vedetty Alepan eineksiä, ei mitään luomua tai lähiruokaa.

Martti miettii, mitä siitä voisi päätellä.

Sen, että viime ajat Virpi on käyttänyt luovuutensa johonkin muuhun.

Hänen uusin dokumenttielokuvansa Eedenistä pohjoiseen on juuri tullut teattereihin. Komediaa hipova dokumentti kertoo pariskunnista, joita yhdistää intohimo puutarhaan. Vielä enemmän se kertoo rakkaudesta ja kuolemasta. Ja luopumisesta, joka tapahtuu niiden välillä.

Virpin edellinen dokumentti Hilton! kertoi syrjäytyneistä nuorista. Sen Virpi omisti isänsä köyhän lapsuuden koettelemalle puolelle.

Eedenistä pohjoiseen on rakkaudenosoitus isän valoisalle puolelle.

Kun Virpi oli pieni, isä suunnitteli kukka­penkkejä, maalasi tauluja ja opetti, että kauneutta voi ripotella kaikkialle, nuhjuisimpaankin pihaan ja kauhtuneimmillekin seinille. Kauneus on elämän juhlimista eikä vaadi rahaa.

Viime kesänä isän terveys romahti. Virpi ja hänen siskonsa istuivat sairaalavuoteen ääressä ja ajattelivat: nyt on meidän vuoromme syöttää sinua.

Isä pysyi kaunosieluna loppuun asti. Kun Virpi kysyi kivuista, isä pohti asiaa syvällisesti, hienostuneella kirjakielellä ja yritti kuvata kipunsa olemusta piirtämällä ilmaan koukeroita.

Vähän ennen juhannusta isä kuoli. Turvallisesti saateltuna, ilman sietämättömiä tuskia.

– Ikävääni se ei vähennä. Saatan vieläkin herätä siihen, että itken ääneen, Virpi sanoo.

– Myös Eedenistä pohjoiseen kum­puaa siitä oivalluksesta, että joudumme luopumaan toisistamme. Elämä on hetkessä ohi. Pitää osata riemuita aina kun iloon tarjoutuu pienikin mahdollisuus.

Räjähdys, pusu ja passaus

Suhteen alussa Martti jatkoi poikamiestapojaan eli vajosi taiteelliseen tuska­tilaan kuukausia ennen esitystä. Joka kerran Virpi hätääntyi. Sanoinko jotain väärin? Miksi se ei puhu? Mitä se hautoo? Virpi oli varma, että Martin jokainen tunne­tila liittyi häneen.

Kesti viisi vuotta ennen kuin Martti oppi, ettei työtä aina tarvitse tehdä ahdistuksen kautta.

Niinä vuosina aikana ehti tulla monta riitaa. Kumpikin ehti marssia ovesta ulos.

 

Martti kutsuu itseään luontaiseksi palvelijaksi. ”Martilta olen oppinut, ettei toisen passaaminen ole alistumista”, Virpi sanoo.

– Jankutin parisuhteestamme, vaikka Martin hätä ei liittynyt siihen mitenkään. Nykyään osaan jättää hänet rauhaan ja olla itsekin rauhassa, Virpi sanoo.

Viime viikot Martti on vatvonut roo­liaan Kansallisteatterin Luolasto-näytelmässä. Nyt jännitys on lauennut, sillä ensi-ilta oli maaliskuun alussa.

Virpi on moottori, jota ilman Martti osaisi vähemmän ja nahjustaisi enemmän. Virpi taas on oppinut Martilta, että maailma pyörii, vaikka sitä ei niin kamalasti pyörittäisikään.

Vanhempina molemmat ovat pussaaja-passaajia ja räjähtelijöitä.

Kerran Martti teki Ainon kanssa sopimuksen: aina kun isi kivahtaa, Aino vie hänet kahville, ja pim, isi rauhoittuu.

Aino taas lupasi totella, jos vanhemmat eivät huutaisi, vaan sanoisivat kauniisti, että rauhoitu.

Sopimukset kestivät viikon.

Ilman Virpiä asuisin purjelaivan hytissä ja säilyttäisin kamojani jätesäkissä. 

Virpin ja Martin vaaleankeltainen, mansardikattoinen talo näyttää idylliltä. Sisustusarkkitehti Hanni Koroma on suunnitellut tiloja, joissa valo kiertää täydellisen kauniisti. Valon heijastukset ­Virpi huomaa myös niinä päivinä, joita leimaavat pyykkivuoret ja hätäiset einesillalliset.

– Joskus arki on pelkkää selviytymistä. Senkin on pakko riittää, Virpi sanoo.

Jos Martti ei olisi kaksikymmentä vuotta sitten mennyt yksin baariin, hän tuskin olisi rakentanut taloa.

– Ilman Virpiä asuisin purjelaivan hytissä ja säilyttäisin kamojani jätesäkissä.

– Ja minä olisin lapseton uratykki. Sinä olet nyt olet kulkeutunut tähän, naisen unelmaan, Virpi sanoo ja hymyilee.

Martista on vain hienoa olla lakeijana toisen unelmassa.

– Jos minulla ei olisi perhettä, kaikkia niitä lääkärissä käyntejä, kaikkea sitä iloa ja huolta, hän aloittaa.

– Tunnetta, jota vaimoaan ja lapsiaan kohtaan tuntee, ei voi edes kutsua rakkaudeksi. Se on jotain syvempää. Ilman sitä en pystyisi edes näyttelemään.

Martti miettii, mitä tapahtuisi, jos hänen nyt pitäisi sanoa: Sinäkö Jaanani?

Ensin tulisivat kylmät väreet.

Sitten tulisi itku.

– Eikä minun tarvitsisi edes ajatella lapsiani. Se tunne olisi minussa nyt valmiina.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2014. 

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi