Masentunutta on turha käskeä reipastumaan, sanoo Kari Räsänen. Hän on oppinut elämään sairautensa kanssa. Jotkut päivät ovat melkein hyviä. 

"Ensin meni uni, sitten tuli ahdistuneisuus. Vaelsin öisin samaa reittiä makuuhuoneesta olohuoneeseen, keittiön kautta takaisin. Vaimo nukkui sängyssä, minä en saanut nukuttua. Katselin pimeää metsää ikkunasta. Oli syksy 2001.

Kun ajoin työmaalle rakentamaan omakotitaloamme, istuin puoli tuntia autossa ennen kuin sain tartuttua työhön. En osannut ratkaista yksinkertaisiakaan asioita. Kysyin vaimolta, mitä nauloja ostan. Eihän vaimo tiennyt. Minun olisi pitänyt tietää.

Tein hulluna hommia ja vähäisen vapaa-ajan kotona makasin vain sohvalla. Rakensin taloja myös muille, ensin vieraan palveluksessa, sitten omassa yrityksessä.

"Huono olo oli joka hetki. Sellaista toivottomuutta kuvaavia sanoja ei ole."

Siinä vaiheessa kävin ensimmäisen kerran lääkärissä. Sain nukahtamis- ja mielialalääkkeitä. Söin niitä ja kuvittelin tulevani kuntoon. Jotkut pillerit tekivät tokkuraisiksi, toiset eivät tehonneet.

Ajattelin kuitenkin vielä, että kyllä tämä tästä ja painoin menemään. Olin tyhmä. Jatkoin samaan tapaan yli viisi vuotta.

Aallonpohjaan putosin helmikuussa 2007. Siinä vaiheessa oli 120 prosentin huono olo, joka hetki. Sellaista toivottomuutta kuvaavia sanoja ei ole.

Vihkivalassa lupasimme soutuharrastukseemme viitaten rakastaa toisiamme myötä- ja vastatuulessa. Lupaus on pitänyt.

 

TYTTÄREMME SYNTYI saman vuoden syksyllä. Isoveli heilutteli hänelle leikkiautoa. Minä en jaksanut innostua. Lakkasin vastaamasta puhelimeen ja avaamasta kirjekuoria. Ne olivat liian suuria ponnistuksia.

Tuntui kuin ympärilläni olisi ollut musta pallo. Sen sisällä ei voinut ajatella mitään, siellä oli vain ahdistusta. Koko ajan oli etova olo. Pallean kohdalta puristi. Vaimo patisti jälleen lääkäriin. Itse en olisi saanut mentyä. Kun vastaanotolla kyseltiin, miten jaksan, sanat tulivat suustani vain nyhtämällä. Olo oli mennyt sellaiseksi.

Lopulta lääkäri kysyi, haluanko jäädä sairauslomalle heti vai kuukauden kuluttua. Heti, vastasin. Työmaita oli kesken, ja työ oli aina ollut elämäni tärkein asia. Mutta enää ei ollut vaihtoehtoja.

Kotona menin sänkyyn pitkälleni. Katsoin kattoa ja laitoin sitten silmät kiinni.

"Makasin sängyssä 23 tuntia vuorokaudessa."

Ensimmäinen sairausloma kesti kaksi viikkoa. Samoin seuraava. Siitä syntyi ahdistava kierre. Jokaisen jakson loppua kohden olo huononi, kun pelkäsin, ettei jatkoa myönnetä.

Tapasin sairauslomieni aikana useita psykiatreja ja terapeutteja, mutta tunnuimme puhuvan eri kieltä. He halusivat kuntouttaa minut mahdollisimman pian työkykyiseksi. Itse tiesin, ettei se ole mahdollista.

Makasin sängyssä 23 tuntia vuorokaudessa. Kun muu perhe meni iltayhdeksältä nukkumaan, saatoin hissutella alakertaan katsomaan televisiota. Oli aivan sama, mitä ohjelmaa tuli.

Joskus jaksoin syödä lasten kanssa makaronilaatikkoa, aika usein en.

Kun nuorempi lapsemme syntyi, isoveli hämmästeli vauvan pieniä varpaita. Siinä vaiheessa jaksoin itse hyvin vähän.

 

Vaimo hoiti kodin ja lapset ja kaiken. Täytti lomakkeet, neuvotteli lainat, pesi pyykit, lohdutti itkut, kolasi lumet, pyyhki tiskipöydän. Kuuntelin lasten ääniä seinän läpi. Heidän hälinänsä tuntui rasittavalta. Joskus poika kävi makuuhuoneessa kyselemässä: Menemme uimaan, tuletko mukaan? Paistamme takapihalla makkaraa, tuletko maistamaan? En jaksanut.

Kun vaimo lähti töihin, kotiin tuli lastenhoitaja. 

Halusimme kuitenkin hoitaa pienet lapset kotona. En tuntenut syyllisyyttä tai surua siitä, että lapset kasvavat ja vuodet vierivät. En tuntenut mitään.

Ainoa päässäni oleva ajatus oli, että tämä ei helpota koskaan.

 

SÄNGYNPOHJALLA KULUI pari vuotta. Välillä kävelin pihan poikki verstaalleni. Hioin puusta pieniä sydämiä, itkin ja kuuntelin Vesa-Matti Loirin Popeda-versiointia: ”Tahdotko mut tosiaan suhteeseen vakavaan, pitkin polkuu poloista rinnallasi tarpomaan...”

Ennen rakensin taloja, nyt puusydämiä. Yhden tekemiseen kului noin 30 tuntia. Kun sydän oli valmis, painoin sen vaimon käteen. Sanoja ei ollut.

"Jokainen masentunut tarvitsisi jonkun, joka pitää hänen puoliaan."

Jossain vaiheessa vaimoni lähti mukaan lääkäriin ja kävi siellä äänekkään keskustelun. Sen ansiosta sairauslomajaksot pidentyivät puoleen vuoteen kerrallaan. Jokainen masentunut tarvitsisi jonkun, joka pitää hänen puoliaan. Tunne siitä, ettei kukaan kuuntele tai ymmärrä, musertaa.

Pätkittäin myönnettävä sairausloma ei tuntunut olevan ratkaisu. Vuonna 2010 sain päätöksen työ­kyvyttömyyseläkkeestä. Pari viikkoa myöhemmin täytin 41 vuotta. En juhlinut.

Kun katsoin eläkepaperia, olin yhtä aikaa järkyttynyt ja helpottunut. Tässäkö elämä oli, tähänkö kaikki pysähtyi, mitä tästä tulee? Mutta myös: Ei enää jatkuvaa epätietoisuutta ja lääkärissä ramppaamista. Ei pelkoa siitä, että joudun töihin, vaikken pysty.

Tiesin, etten parane. Siinä vaiheessa oli kokeiltu jo niin monia lääkkeitä ja sähköhoitoa. Kesti useamman vuoden, että opin hyväksymään tilanteen kokonaan. Kaikki tuttavani eivät ole hyväksyneet sitä vieläkään.

 

ONKO ISKÄKIN SYNTTÄREILLÄNI, mitä ihmettä? kummasteli poika, kun täytti seitsemän. Vaimoni oli aina huolehtinut lasten kaverisynttäreistä. Aikaisemmin olin ollut juhlien ajan makuuhuoneessa yksin.

Pojan kommentti oli merkki siitä, että oloni oli vähän kohentunut. Uskon, että parempi vointini johtui osittain eläkepäätöksestä. Se vei suuren stressin, jota olin kokenut työkykyiseksi kuntoutumisesta.

Toinen syy on ehkä vertaistuki. Vaimo minut sellaisen pariin vei. Itse en olisi uskaltanut. Ensimmäisessä ryhmätapaamisessa katsoin, että jaha, on olemassa muitakin masentuneita.

Sitten aloin puhua ja kuunnella. Kaikki tuntuivat ymmärtävän puolesta sanasta.

Vaimon kanssakaan emme ole suostuneet piilottelemaan sairauttani. Masennus on sairaus siinä kuin syöpä tai migreenikin. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Olemme olleet avoimia myös lapsille. Poika tiesi jo pienenä, että isällä on leposairaus ja unitauti. Ne nimitykset hän keksi itse. Hän ymmärsi, että en sen vuoksi jaksa tehdä asioita yhdessä perheen kanssa.

Nykyään lapsemme puhuvat luontevasti masennuksesta. He tietävät, että se on iskän sairaus eikä lasten syy. Molemmat ovat sosiaalisia ja iloisia tenavia, harrastavatkin vaikka mitä salibandysta sanataiteeseen.

Meillä on lähes joka päivä lasten kavereita kylässä. Lasten menot ja harrastukset tuovat sisältöä myös omaan elämääni. Muuten arki on aika yksinäistä.

Kun masennuin, ystävät kaikkosivat. Ehkä he pelkäsivät, ehkä eivät osanneet suhtautua. Meitä ei pyydetä enää saunailtoihin eikä kysytä kylään. Kukaan ei soita udellakseen, mitä kuuluu tai koska nähdään.

Masennus on osittain perinnöllistä. Siksi myös lapsillani on riski sairastua. Ajatus ei tunnu hyvältä. 

Lohduttaudun sillä, että ainakin tunnistan masennuksen merkit ja osaan kannustaa heitä hakemaan apua. 

Sekin auttaa, ettei masennus ole heille peikko. Kerran kuulin, kun kaveri kysyi pojalta, että eikös teidän iskällä ollutkin se masennus. Joo, vastasi poika. Sitten leikki jatkui.

Lapset tietävät, että kaikkea voi sattua. Mutta he tietävät myös, että kaikesta voi puhua ja selviytyä.

 

MIKSI JUURI MINÄ sairastuin? Alttius masennukseen on varmasti perittyä. Olin myös aikuiseksi asti peitellyt tunteitani. Kaiken piti vaikuttaa olevan hyvin riippumatta siitä, miltä tuntui oikeasti.

Olin työhullu suorittaja, enkä osannut ajoissa tunnistaa levon tarvetta. Olisin päässyt helpommalla, jos olisin heti ensimmäisten oireiden ilmestyttyä pysähtynyt ja pohtinut elämääni.

Masennukseen pitää puuttua ajoissa. Vaimo yritti, mutta en osannut kuunnella.

Kun vaimo on nykyään töissä ja lapset koulussa, minä olen kotona. Olen ruuanlaittaja ja harrastuksiin kuskaaja. Se voi tuntua jonkun mielestä pieneltä, mutta minulle se on suurta.

Olen elänyt myös vaiheen, jossa minua oli pakko tsempata: pue päälle, syö jugurtti, pese hampaat. Edistystä on tapahtunut.´Teen myös satunnaisia puunkaatohommia. Ne ovat sopivan pieniä urakoita: voimani riittävät, eikä työ sido liikaa. Saan onnistumisen kokemuksia.

"Ajattelen, etten ole voinut masennukselleni mitään. Vaimokin ymmärtää sen."

Iloisin olen siitä, että voin tarjota vertaistukea tai toimia kokemusasiantuntijana. Osallistun kokouksiin, seminaareihin ja keskusteluryhmiin. Kuulijat voivat olla toisia masentuneita, terveydenhuollon henkilökuntaa tai opiskelijoita. Haluan kertoa tarinani, ettei masennus leimaisi ihmistä. Toivon löytäväni oikeat sanat.

Kenenkään ei pitäisi kehottaa masentunutta piristymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Se ei auta. Minultakin on kysytty, miten näin mukava mies voi muka masentua. Ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän. Tieto lisää ymmärrystä.

Ilman vaimoa ja lapsia en olisi tässä vaan katuojassa, jos sielläkään. Tietysti olen vaimolle kiitollinen. Samalla ajattelen, etten ole voinut masennukselleni mitään. Vaimokin ymmärtää sen.

Rakkaus on vahva side. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentäviisi vuotta. Olemme kuin kaksi vanhaa puuta Juha Tapion kappaleessa. Sateen pieksemiä, vahvasti juurillaan toisiinsa sidottuja.

Julkisuudessa kerrotaan ihmisistä, jotka ovat voittaneet masennuksen taisteltuaan sitä vastaan. Taistelleet, voittaneet. Ne sanat vähän satuttavat. Minun mukanani masennus kulkee aina. Se ei mene kokonaan pois. Täysiaikainen työssä oleminen ei ole realistinen ajatus.

Olisi kaikki voinut toisinkin mennä, mutta toisinaan on hyvä myös näin. Pitää hyväksyä tosiasiat. Oloni ei enää ole jatkuvasti paha vaan välillä neutraali ja joskus jopa hyvä. Kului vuosia niin, etten tuntenut mitään. Nyt pystyn tuntemaan surua, joskus iloakin.

Kun vien kodin takametsään peuroille ruokaa, olen melkein onnellinen. Katson kauempaa, kun ne hamuavat porkkanoita ja omenoita.

Huonona päivänä en jaksa tehdä mitään. Silloin sanon vaimolle, että tämä on taas tällainen päivä. Se riittää, hän ymmärtää.

Emme puhu kotona masennuksesta koko ajan. Mieluummin juttelemme iloisista asioista. Esikoisesta, joka kutsui syntymäpäivilleen 49 kaveria. Tulevasta kesästä, jolloin vietetään paljon aikaa mökillä.

Yksi toive minulla on: että saisin vielä vähän virtaa lisää. Asioihin tarttuminen on niin vaikeaa. Marjapensaiden tuet odottivat viisi vuotta laittajaa, kunnes tänä keväänä sain ne tehtyä.

Jos jaksaisin enemmän, veisin lapset verstaalle. Nikkaroisimme linnunpönttöjä. He ovat kyselleet sinne pääsemistä jo monta vuotta. Pihan toiselle puolelle on kolmisenkymmentä askelta. Vielä en ole saanut niitä otettua."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2015.

Iisa

Masentunut Kari Räsänen: "Hetkittäin olen melkein onnellinen"

Mielenkiintoinen, hyvä juttu! Isälläni on samankaltainen tausta. Kun olin lapsi, Isä teki joitain työpätkiä, muuten hän oli kotona, laittoi ruokaa ja oli vastaanottamassa kun tulimme veljen kanssa koulusta. Äitimme oli kokoaikaisessa, vakituisessa työssä. Hienoa miten vaimo on pysynyt Karin rinnalla ja tukenut, ollut ratkaisevasti auttamassa monissa kohdissa eteenpäin. Toivotan heille koko perheelle hyvää jatkoa!
Lue kommentti
Vierailija

Masentunut Kari Räsänen: "Hetkittäin olen melkein onnellinen"

Todella mielenkiintoinen artikkeli. Itse tunsin olevani elämäni pohjamudissa hieman yli parikymppisenä. Tällöin tapahtui liian paljon tämän nuoren miehen elämässä ja väsymys ja masennus oli päivittäistä arkea. Lääkärissä en käynyt, enkä lääkkeitä ole syönyt. Kirjoituksellani yritän vain saada nuoria elämän syrjään kiinni ja ajattelemaan parempaan tulevaisuuteen. Omalta kohdaltani haluan sanoa että aikuisena kouluttautumiseni on ollut luultavasti tärkein saavutukseni. Uskon, että ihmiset voi...
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.