Kun Minna viimein tajusi, että Mika joi liikaa, oli muutama tunti aikaa toimia. Mika ja läheiset kertovat, mitä sitten tapahtui.

Vaimo Minna Muukkonen, 46:

Mika oli ensimmäinen poika, jota suutelin. Se tapahtui Rovaniemellä koulun pääoven luona, jossa hengailimme iltaisin. Olin yläasteella ja aika villi. Mika oli vielä villimpi, ja ehkä siksi jätin hänet.

Myöhemmin luin Lapin Kansasta, että joku poika oli jättänyt jalkansa hissin väliin. Ajattelin, että se oli varmaan Mika – ja olikin.

Parikymmentä vuotta myöhemmin sain yöllä tekstiviestin tuntemattomasta numerosta: ”Näin sinut tänään. En muistanut, kuinka kaunis olet.”

Se oli Mikalta. En reagoinut siihen mitenkään, sillä olin parisuhteessa. Kun olin taas sinkku, löysin Mikan Facebookista.­ Hän tuli kylään ja jäi.

Suhteen alussa on kai aika normaalia juhlia, mutta Mikan juhlat eivät koskaan loppuneet. Hän oli kuitenkin fiksu ja filmaattinen ja hyvä kokki. Menimme kihloihin.

Tarvitsen avustajia ympäri vuorokauden, sillä putosin 18-vuotiaana parvekkeelta ja minusta tuli neliraajahalvaantunut. Olin aina ollut luotettava työnantaja avustajilleni, mutta Mika sätti heitä kännissä ja kokkasi yöllä. Avustajat joutuivat tarkistelemaan, onko levy jäänyt päälle.

Olin hullun rakastunut enkä pitänyt Mikaa alkoholistina. Kuvittelin alkoholistien olevan puliukkoja, jotka makaavat kuset housuissa sillan alla.­

Palkkasin Mikan avustajakseni. Oli pakko, koska hänen humalatoilailunsa karkottivat useimmat muut avustajat.

Ostimme talon ja jaksoin vielä uskoa, että Mikan juominen vähenee. Toisin kävi. Hän joi entistä enemmän. Pahimmalta tuntui, kun hän kerran humalassa sanoi, että hommaa minut palvelutaloon.

Kerran Mika valvotti minua koko yön, vaikka aamulla oli tärkeä kokous. Lähtiessäni jätin lapun, jossa luki: Nyt saatana loppui juominen.

Yksi avustajistani kertoi alkoholistien hoidosta, joka perustuu vertaistukeen ja ryhmäterapiaan. Kolme vuotta sitten soitin hoitoa tarjoavaan paikkaan ja kysyin, onko liikaa, että Mika juo pari kertaa viikossa ja krapulapäivät päälle, yhteensä noin puolet viikosta.

Vasta puhuessani tajusin, että juominen oli kohtuutonta.

Päihdeterapeutti kysyi, missä Mika nyt on. Vastasin, että hän makaa talomme kylmässä eteisessä.

”Nyt sinulla on elämäsi tilaisuus. Krapulassa saat hänet parhaiten hoitoon”, terapeutti sanoi ja antoi ohjeet, miten toimia.

Soitin siskolleni. Hän ja hänen miehensä lupautuivat mukaan, samoin Mikan isä.

Herätimme Mikan ja kerroimme asiamme. Kahden tunnin kuluttua Mika istui junassa.

Hoito maksoi 6 000 euroa, saman verran kuin isäni hautajaiset. Ajattelen, että se olisi ollut Mikankin vaihtoehto.

Mika oli huonossa kunnossa. Hänen verenpaineensa oli niin korkea, että hän oli vaarassa kuolla. Hän ei jaksanut kävellä Citymarketia ympäri.

Hoito kesti kuukauden. Sen aikana tapasin Mikan kerran.

Kun Mika tuli kotiin, hän oli muuttunut: jalka ei enää vispannut, ja Mika oli tyyni. Aloimme puhua. Sitä jatkui monta kuukautta yötä päivää. Sanoimme rehellisesti­, miltä meistä tuntui emmekä kyseenalaistaneet toisiamme.

Olemme jatkaneet puhumista myöhemminkin. Tietenkin riitelemme yhä joskus, mutta rakentavasti, ei niin kuin ennen.

Puoli vuotta Mikan hoidon jälkeen olin keskussairaalassa pienessä operaatiossa. Kun vielä makasin sängyssä, Mika­ kosi. Oli hän tehnyt niin aiemminkin, mutta kännikosimisia en laskenut.

Vastasin myöntävästi. Menimme naimisiin maistraatissa ja pyysimme Mikan tyttäret todistajiksi.”

Mikan tytär Julia Muukkonen, 20:

Kutsu päihdehoidon läheisviikonloppuun tuli postissa. En halunnut lähteä. En tajunnut, mitä puhumista isän juomisessa oli. Miten se minua kosketti?

Olin silloin lukiossa. Vietin pikkusiskoni kanssa joka toisen viikonlopun isän luona, mutta asuin äidin ja hänen uuden miehensä kanssa.

Vanhempani erosivat, kun olin neljä. Minulla on isästä kivoja lapsuusmuistoja. Kävimme katsomassa E.T:n ja Harry Potterit. Isä luki tekstityksen ääneen, kun en itse ehtinyt. Lomat Pariisissa ja Lontoossa ovat loistomuistoja.

Tiesin aina, että isä välitti meistä, vaikkei osannut näyttää sitä.

Kun isä sitten soitti, että aloittaa hoidon, menin sokkiin. En halunnut myöntää, että hänellä oli ongelma. Yritin olla sokea isän juomiselle, vaikka olin tajunnut sen pienestä asti.

Minua ahdisti mennä isän luo viikonlopuiksi, sillä en koskaan kehdannut tuoda kavereita sinne ja koska minulla oli pikkusiskostani niin suuri vastuu. En halunnut­ jättää häntä yksin isän kanssa.

En tiedä, mitä pelkäsin. Ehkä sitä, ettei isä edes tajunnut, mitä puhui.

Äidille halusin uskotella, että meillä on isän luona hyvä. Pelkäsin, että jos juominen tulee esiin, emme enää ikinä saa mennä isälle.

Lopulta päätin lähteä läheisviikonloppuun pikkusiskon kanssa. Jo perjantain infossa tajusin, että isällä oikeasti on ongelma eikä vain minulla huono olo. Ongelma oli isompi kuin pelkkä juominen.

Lauantaina meidän piti istua isän eteen ja puhua juopolle. Se oli raskasta. Kerroin kaiken, mitä sydämellä oli. Sen, kuinka paljon pelotti itseni, pikkusiskon, isän ja Minnan puolesta.

Lauantai oli hirveä päivä, mutta vapauttava.

Kun sunnuntaina näin isän, hän oli eri ihminen. Näin jo kasvoista, ettei hänellä ollut paha olla. Sitten hän sanoi jotain, jota en muista hänen koskaan sanoneen: että hän rakastaa meitä.

Hoidon jälkeen aloin käydä isän ja Minnan luona arkenakin. Nykyään siellä pystyy nukkumaan. Voin mennä aamulla kouluun levänneenä, kun isä ei ole valvottanut öisillä lauluesityksillään. Voin myös jutella isän kanssa ilman, että pitää miettiä, miten hän reagoi.

Enää ei tarvitse selitellä. Pystyn sanomaan, että isäni on alkoholisti, mutta hän on käynyt hoidossa. On turha olla katkera.

Lakkiaiseni järjestettiin isän ja Minnan luona. Isä oli ylpeä siitä, että valmistuin ylioppilaaksi. Nyt pidän välivuotta, mutta tulevaisuudessa haluan opiskella päihde- tai mielenterveystyötä.”

Isä ja aviomies Mika Muukkonen, 46:

Kun menin terapiahuoneeseen, muut potilaat tulivat halaamaan. Yhdessä terapeutin kalvossa luki: Alkoholismi, eristäytyminen (autotalli ja pannuhuone).

Tiesin, että olen oikeassa paikassa.

Kun esikoiseni Julia syntyi vuonna 1994, viihdekäyttöni muuttui alkoholismiksi. Olin altistunut viinalle tarpeeksi pitkään. Vaimoni ollessa töissä olin paljon Julian kanssa, mutta kun olimme molemmat kotona, minulla oli aina hommia autotallissa.

Join siellä kaljaa.

Olen hyvä hyvittelemään. Leivoin ja lupasin raitistua. Uskoin sen itsekin, mutta alkoholisti syö aina sanansa.

Yhden kerran pieksin vaimoni, mutta muuten väkivaltani oli sanallista. Sivalsin sillä, mikä sattui eniten. Varastoin juoruja, ihmisten heikkouksia. Kun joku huomautti minulle juomisesta, minä heitin takaisin jotain eriparitisseistä.

Kun ensimmäinen vaimoni löysi raittiin miehen ja lähti, sain aikaa juoda.

Olin välillä aika epäluotettava. Sovimme, että Julian kuusivuotissyntymäpäivät pidetään luonani. Perjantaina leivoin kakut valmiiksi ja lähdin kaljalle. Heräsin varhain sunnuntaiaamuna. Lauantai oli hävinnyt jonnekin. Julian ystävät olivat seisseet paketteineen oven takana.

Töissäkin tuli ongelmia juomisen takia, joten lähdin opiskelemaan. Myin talon ja sain 30 000 euroa. Join ne kahdessa ja puolessa kuukaudessa.

Kesällä 2003 olin luvannut lapsilleni matkan Disneylandiin mutta maksanut vain ennakon. Enempää rahaa ei ollut. Pulasta pelasti ystävä, jonka avulla sain kesätöitä. Se kesä oli aikuisikäni onnellisin: olin kolme kuukautta juomatta ja sain matkarahat kokoon.

Ystävä tarjosi minulle esimiehen paikkaa, mutta työterveyslääkäri kielsi. Minulla oli astma, verenpainetta ja rytmihäiriöitä.

Päädyin Rovaniemelle äidin sohvalle, join ja pelkäsin kuolevani.

Siihen aikaan Facebook teki tuloaan. Ehdin olla siellä vain pari tuntia, kun Minna pyysi kaverikseen. Meillä synkkasi. Olin kuullut hänen onnettomuudestaan aiemmin ja unohdin pyörätuolin nopeasti. Ei rakkaus tarvitse jalkoja.

Humalassa aiheutin vaaratilanteita. Kerran näytin avustajalle, kuinka Minnaa siirretään, mutta horjahdin ja nykäisin Minnan mukanani lattialle. Se oli hengenvaarallinen tilanne.

Yhtenä päivänä heräsin vilpolasta. Minna, tämän sisko, siskon mies ja isäni kertoivat jyrkästi tilanteeni ja kysyivät, haluaisinko lähteä hoitoon. Krapulassa halusin aina hyvittää juomiseni, joten sanoin kyllä.

Tärkeä osa hoitoa olivat läheisviikonloput. Niissä potilaalla ei ole puheoikeutta ja hoitolaitos kutsuu omaiset.

Oma läheisviikonloppuni oli ahdistava. Minna oli vihainen ja antoi kaiken tulla, nuorempi tyttäreni lähinnä itki. Se kertoi enemmän kuin sanat.

Minultakin tuli itku. En edes muistanut, koska olin sanonut lapsille, että rakastan.

Olen ensimmäinen mies, jota Minna suuteli. Hän on ensimmäinen nainen, joka ei laittanut minua juomisen takia pihalle vaan hoitoon.

Kun pääsin neljän viikon jälkeen kotiin, halusin nauraa ja laulaa. Oloni oli uskomattoman vapaa. Ennen saattoi olla vapaata töistä mutta viinasta ei koskaan.

Nyt olen ollut kolme vuotta raittiina. Kouluttaudun kokemusasiantuntijaksi  ja pääsin juuri opiskelemaan päihdetyön ammattitutkintoa. Nyt on minun vuoroni auttaa muita.”

Päihdeterapeutti Harri Nyman, Rehappi:

Mikan tarina on tyypillinen suomalaisen alkoholistin tarina. Alkuun juominen voi olla satunnaista. Kun määrät nousevat, sietokyky kasvaa. Juominen täyttää viikonloput.

Mikan läheisviikonloppu oli yksi mieleenpainuvimmista: tyttärien hätä ja mitättömyyden tunne, Minnan pelko. Toinen tyttäristä kertoi, että oli aina yrittänyt olla koulussa paras. Silti hänestä tuntui, ettei isälle riittänyt mikään.

Tunnekylmyys on yksi alkoholismin seuraus. Mitä pidemmälle juominen menee, sitä enemmän alkoholistin persoonallisuus muuttuu.

Alkoholistien lapsista kasvaa usein kilttejä, sovittelijaluonteita. Osasta tulee vastuunkantajia ja huolehtijoita, osa ryhtyy pelleksi, jotta huomio menisi muualle. Joistakin tulee ongelmatapauksia koulussa: he purkavat pahaa oloaan aggressiiviseen käytökseen.

Kun alkoholisti raitistuu, lasten luottamus voi kuitenkin palautua nopeastikin. Lapset ovat lojaaleja.

Läheisviikonlopussa Mikan piti ensimmäistä kertaa kohdata menneisyytensä. Selitykset­ eivät enää menneet läpi. Hoito on rankka, mutta niin on sairauskin.

Alkoholismi on krooninen sairaus, joka hoitamattomana johtaa kuolemaan. Suomessa elää yhä illuusio siitä, että alkoholisti voi vähentää juomista. Esimerkiksi A-klinikkasäätiö antaa vähentämisen vaihtoehdoksi, mutta yhtään alkoholistia et löydä, joka olisi siihen pystynyt.

Murto-osa kaikista alkoholisteista raitistuu, eivätkä meilläkään kaikki. Hoidon jälkeen kuusi tai seitsemän kymmenestä elää raittiisti.

Suomessa on noin 400 000 päihderiippuvaista, joista 250 000 lähtee töihin joka viikko. Usein vain pieni lähipiiri tietää totuuden juomisesta. Ulospäin elämä voi näyttää hyvältä.­

Päihdehoito on Suomessa yhä lapsen­kengissä. Vaikka alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen, läheisiä ei juuri hoideta.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2014.

Lue aiheesta myös:

Kasvatusguru Kari Uusikylä eli lapsuutensa alkoholistiperheessä

Marko Kulmala: Kaljatelttojen tilalle pitäisi tulla viinakortti

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.

Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Rakastan kielikuvia ja oivaltavia viisauksia – maailma on pullollaan viisautta! Robin Hobbin kirjasta Ship of Magic muistan lukeneeni vapaasti suomennettuna tällaisen lauseen: ’Liiallinen ajatteleminen johtaa vain kurjuuteen ja epätoivoon.’

Se osui ja upposi. Tämä on ollut jo pitkään yksi kompastuskivistäni. Liiallinen ajattelu laittaa vain pään solmuun ja tekee ongelmia asioista, jotka todellisuudessa ovat hurjan yksinkertaisia.

Elämää voi elää vain elämällä, tässä ainutkertaisessa hetkessä, ottamalla asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat, ihmetyksellä rakastaen ja päästämällä irti."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2012.

Sami Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika, josta tuli teininä asuntosijoittaja ja aikuisena tyylin ammattilainen.
 

Mies tulenpunaisessa kaulaliinassa horjuu kiipeilytelineen päällä. Okranväriset mokkakengät luistavat metallitangoilla. Joskus tässä uskalsi vaikka juosta!

Samassa telineessä Itä-Helsingissä Sami Sykkö, 43, on nimittäin keikkunut tuhat kertaa ennenkin. Taitavammin vain ja paljon järkevämmissä vaatteissa.

Lapsena vaatteiden valinta oli helppoa. Keväästä syksyyn Sami puki pihalle äidin tekemät collegehousut, syksystä kevääseen äidin tekemät toppahousut.

"Minulla oli kaksi asua, ja tykkäsin käyttää niitä. Panostin mukavuuteen."

Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Samilla ei ole enää toppahousuja, mutta 70 paria muita. Collegekankaan tilalla on pellavaa ja kašmiria. Ja villaa, niin kuin nyt kaulassa oleva pariisilaisesta muotihuoneesta ostettu kaulaliina, joka sopii hienosti syksyn väreihin.

Se ei ole sattumaa.

Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja entinen päätoimittaja.

Sami on tyylin ammattilainen. Hän kirjoittaa pukeutumisesta, sisustuksesta ja muotoilusta juttuja  ja kolumneja, blogia ja kirjoja. Hän kommentoi televisiossa itsenäisyyspäivän vastaanoton asuja ja kertoo, miten maailmalla pukeudutaan seuraavan sesongin aikaan.

Hänestä itsestään ei voi kertoa kertomatta myös entisiä asioita. Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja Glorian entinen päätoimittaja. Entisistä asioista kaikkein eniten entinen hän on poika A-talon B-rapusta.

Ympäri kaksiossa

Puhelimeen vastattiin aina. Heti. Mistä sitä tiesi, vaikka jollakin olisi jäänyt avain sisälle ja hellanlevy päälle?
”Syköllä, Sami puhelimessa”, Sami vastasi.
”Syköllä”, vastasivat äiti ja isä.

Isä Matti oli taloyhtiön talonmies. Hän avasi rappujen ovet aamuseitsemältä ja lukitsi ne iltayhdeksältä. Siinä välissä oli täysi työpäivä: lumitöitä, hanojen korjausta ja kotiovien avaamista.

Äiti Ritva oli taloyhtiön siivooja. Hän siivosi A-, B- ja C-talot, kaikki 12 rappua. Lisäksi kolme saunaa, kuusi pukuhuonetta ja pyykkituvat. Työaika oli virallisesti kolme aamupäivää viikossa, mutta kauemmin siinä meni. Äiti kuunteli mielellään vanhusten tarinoita.

Perhe asui kaksiossa. Nyt Sami seisoo ulkona sen ikkunoiden alla ja selittää, miltä sisällä näytti. Olohuoneessa oli oranssiruskeat Marimekon verhot, makuuhuoneessa kirjahylly, alkovissa äidin kutomakone. Kapea ikkuna isompien välissä kuuluu keittokomeroon.
"Kaksiossa pääsi kulkemaan ympäri. Sellaiset asunnot ovat kauhean kivoja."

Levysoitinta Syköillä ei koskaan ollut, mutta televisio oli. Kuusivuotiaana Sami katsoi siitä taitoluistelun EM-kisoja. Kun kisat päättyivät, Sami pyysi isää soittamaan luisteluseuraan.

Lähiseuran harjoitukset olisivat viikon päästä. Sami halusi jäälle heti.

Luistelusta tuli vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa.

"Isä etsi puhelinluettelosta toisen seuran, ja minä pääsin luisteluharjoituksiin seuraavana päivänä. Niin päädyin Helsingin taitoluisteluklubiin. Se oli silloin Suomen menestynein seura, Helsingin Sanomien Aatos ja Jane Erkon perustama."

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Isä ehdotti val-mentajalle, että kerran viikossa tai kuukaudessa voisi olla leikkitunti. Ei tullut kuuloonkaan.

Jos aamuharjoitukset ennen koulua olivat Pirkkolan jäähallissa, isä lähti kuskiksi ja meni itse uimahalliin. Myllypuron-aamuina äiti istui jääkylmän jäähallin kahviossa ennen sen aukeamista ja neuloi Samille villasukkia ja slipovereita.

Joka päivä koulun päättyessä pihassa odotti sinapinruskea Opel. Matkalla jäähallille Sami söi eväsrasiasta juusto-makkaraleipiä. Luistelu ei häirinnyt koulunkäyntiä: Sami oli luokkansa paras.
Lapsena oloa se häiritsi.

"Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja isä uhrasivat niin paljon."

Jos Sami ei olisi luistellut niin tosissaan, hän olisi saanut uida ja hiihtää. Valmentaja kielsi: ne kehittivät vääriä lihaksia. Hän olisi voinut luistella muiden lasten kanssa sillä kentällä, jonka isä jäädytti kotipihaan. Valmentaja kielsi: terät olisivat menneet pilalle. Äidin ja isän mielestä luistelu oli liian totista. He eivät asettaneet Samille tavoitteita.

Sami asetti.

"Luistelu oli kallista. Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja iskä uhrasivat niin paljon."

Yksi uhrauksista oli tiilitalo. Isä rakensi sitä mäen päälle Nurmijärven Lepsämään. Äiti saisi kodinhoitohuoneen ja Sami oman huoneen.
Kun talo valmistui, vanhemmat myivät sen. Nurmijärveltä olisi ollut mahdotonta kulkea kaikkiin luisteluharjoituksiin Helsinkiin.

Sävyllä on väliä

Sami ei ole liiemmin istunut hiekkalaatikon reunalla. Nyt istuu. Äiti ja siskonpoika Severi ovat tulleet tien yli puistosta tuttuun pihaan. Äiti tervehtii ohi kulkevia, Sami avaa Severin haalarin vetoketjua, jotta kiva paita näkyisi.

Sami alkoi kerätä Severille klassikkovaatteita jo ennen tämän syntymää: tikkitakin, pellavapuvun, murrettuja värejä. Kaksivuotislahjaksi Severi sai nahkatakin eikä olisi voinut välittää siitä vähempää.

Sami itse oli 11, kun hän mietti elämänsä ensimmäisen kerran vaatteitaan. Oli pakko.

Sami oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Valmentaja oli tehnyt listan Amerikkaan tarvittavista tavaroista: Paitoja ilman painokuvioita. Tummat samettihousut. Valkoinen kauluspaita.
Kuusi viikkoa erossa äidistä, isästä ja vastasyntyneestä Pauliina-siskosta oli pitkä aika, mutta Sami ei empinyt.
Valmentaja oli valinnut kolme lahjakasta oppilasta, jotka pääsisivät maailman parhaaseen valmennukseen. Hän maksoi Samin matkan, koska tämä oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Kesä 1981 oli hieno. Sami oli ensimmäisen kerran Ruotsia kauempana, opetteli kolmoistulppia ja sitä, miten maailmalla eletään. Vieraille ei kerrota omaa osoitetta, laukkua ei pidetä kahvilassa selkänojalla ja italialainen Gucci on laukkumerkkien ykkönen.

"Macy’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolla opin, että kannattaa ostaa vaikka laatikollinen samaa huulipunaa, jos löytää juuri oikean sävyn."Kun Sami palasi kotiin, naapuri ehdotti lapsimallin töitä.

Kuvauksia tuli lisää. Aina vain enemmän ja mukavampia.

Ensimmäisessä kuvauksessa Samin piti hymyillä pariskunnan välissä niin luottavaisesti  kuin osasi. Hymyn piti sopia yläpuolelle tulevaan tekstiin: Turvallinen omistaa. Erinomainen ajaa. Volvo.

Sami onnistui. Kuvauksia tuli lisää, aina vain enemmän ja mukavampia.
Maaliskuussa 1983 taitoluistelun MM-kisat pidettiin Suomessa. Aatos Erkko pyysi Samia luistelemaan avajaisissa Pojan uni -esityksen pääosan ja Sami päätyi ensimmäisen kerran Hesarin etusivulle.

Vuotta myöhemmin, 13-vuotiaana, Sami voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.
Siihen hän lopetti.

Ei ollut järkeä olla jatkuvasti Itäväylällä matkalla jäähallille tai sieltä pois, kun ei siihen mennessä ollut oppinut kolmoishyppyjä. Sitä paitsi lopettamalla sai aikaa tehdä mallikiertueita.

"Luistelu jätti minuun jälkensä. Valmentaja sai minut tuntemaan itseni laiskaksi, vaikka olin hänelle rakas. Hän opetti tekemään kaiken niin hyvin kuin osaan. Rakastin luistelua."

Kaikki eivät tajua

Sami ei usko, että kukaan perheestä haikaili Nurmijärven ja tiilitalon perään. Uusi koti löytyi Laajasalosta  300 metrin päästä vanhasta.

Kolmiossa Sami sai oman huoneen ja  pikkusisko Pauliina peri paikan vanhempien makuuhuoneessa. Isä ehti yhä seitsemäksi rappuja avaamaan. Äiti siivosi vanhoja kotitaloja niin kuin ennenkin.

Entisen ja uuden kodin välissä kulki vain yksi tie, mutta myös koulupiirin raja. Niinpä Sami joutui eri yläasteelle kuin pihakaverit.

Yläasteella Sami oli se poika, joka ensin luisteli ja sitten tuli jokaisen luokkakaverin kotiin Anttilan luetteloissa. Se, joka esitteli mainoksissa merimiesmuotia ja safarityyliä ja lyhyitä kalsareita.

"En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä."

"Olin erilainen, ja luistelun vuoksi minua pidettiin naismaisena. En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä. Halusin mahtua mahdollisimman kauan suurimpaan lasten mallikokoon 152 senttiä", Sami sanoo.

"Olen aina kaivanut verta nenästäni. En ole myöhemminkään yrittänyt olla kuten muut."

Muotikuvausten lisäksi Sami teki muita töitä. 15-vuotiaana hän myi Kauppatorilla turisteille porontaljoja ja turkishattuja. Siinä oppi katsomaan, mihin hintaan tavara menee kaupaksi ja mikä piisamihatuista näyttäisi vähiten hassulta japanilaisturistin päässä.

Kesäiltaisin Sami myi Linnanmäellä Uuden Iloisen Teatterin ohjelmia ja tutustui Jukka ja Liisa Virtaseen.

"Liisalta opin, miten tärkeää on kohdella kaikkia tasapuolisesti. Näin, että titteleitä tulee ja menee eivätkä julkkikset ole mitään sen enempää. Toimittajan työssä siitä on ollut paljon apua."

"En halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Virtasten vuoksi Sami päätyi televisioon. 15-vuotiaana hän istui vieraana Levyraadissa Pirkko Liinamaan ja Klaus Järvisen välissä, vaikkei ollut ikinä kuunnellut musiikkia. Hän arvioi olleensa kammottava.

"Menin, koska en halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Yhtenä sunnuntaina isä luki sohvalla Helsingin Sanomia. Olan yli Sami näki asuntoilmoituksen, tajusi säästäneensä jo puolet yksiön hinnasta ja laski paperilla, paljonko pitäisi periä vuokraa, jotta voisi maksaa loput.

Heti maanantaina Sami meni pankkiin tuttujen naisvirkailijoiden luo.

"Jostain syystä elämääni vaikuttavina ihmisinä on ollut paljon naisia. Parhaina ystävinä, valmentajana, pomoina. Jopa pankissa."

Sami osti yksiön Helsingin Torkkelinmäeltä. Hänestä tuli vuokraisäntä ja asuntosijoittaja. Hän oli juuri täyttänyt 16.

Korkeisiin huoneisiin

Sami Sykön nykyisessä kodissa kaikuu vähän. Ainakin kun istuu italialaisen Muranon lasikruunun alla ruokasalin pitkän pöydän ääressä ja juo teetä ohuista posliinikupeista. Sami hakee keksejä, kulkee ruokasalista keittiöön ja sieltä eteisaulan kautta takaisin ruokasaliin. Tässäkin kodissa pääsee kulkemaan ympäri.

Asunto on Helsingin Kruununhaassa, jugendtalojen rivissä. Sisäpihalle näkyy yllätys: suuret, lasitetut terassiparvekkeet. Sami pääsee hissistä suoraan terassilleen, jossa on vihreä divaani ja kauniita istutuksia.

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lattiaansa pyyhkisi, äiti tietää.

Ei olisi ilman äitiä.

Tämä lähti äitienpäivänä Samin kanssa puutarhakauppaan, auttoi istuttamaan muratit ja appelsiinipuun ja neuvoi, kuinka villiviiniä
hoidetaan.

"Luulen, että vanhemmille on tärkeää, että he ovat jossakin parempia. Kun yhtäkkiä lapsista tulee maailmankansalaisia tai mitä vain."

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lautalattiaansa pyyhkisi, äiti tietää. Kun seinä pitäisi maalata tai Samin pakastimen ovi ei mene kiinni, isä tulee apuun.

Joka kevät isä antaa Samille syntymäpäivälahjaksi ikkunoiden pesun.

"Se on ihana lahja, ihan paras. Ja tietysti autan."

Samin kodissa Kruununhaassa on ruokasali, keittiö ja monta huonetta.

Samin vanhemmat asuvat siinä samassa kolmiossa, johon perhe muutti 30 vuotta sitten. Pauliina sai oman huoneen vasta kun Sami muutti pois.

Samin kodissa on ruokasalin ja keittiön lisäksi monta huonetta. Huoneet ovat niin korkeat, että pukeutumishuoneeseen saa vaatteita tankoihin kolmeen kerrokseen.

Kertaakaan äiti tai isä eivät ole kysyneet, eikö vähempi riittäisi.

"Äiti ja iskä ovat sitä sukupolvea, joka toivoi lapsilleen parempaa. He eivät ole eläneet meidän lasten kautta, kannustaneet vain ja auttaneet. Samalla he ovat nähneet paljon mielenkiintoista."

Ei tippaakaan

Viimeisiin lapsimallikuvauksiin Sami meni ylioppilaskirjoituksista. Sen jälkeen hän alkoi toivoa, että kasvaisi äkkiä miesmallin mittoihin. Turhaan toivoi.

Tilalle tuli paljon muuta. Muun muassa laivoja.

Ravintolan tarjoilijana ruotsinlaivalla Sami oppi avaamaan viinipulloja. Siitä oli hyötyä tarjoilijan töissä Itävallassa. Armeijassa Sami palveli ylimatruusina miinalaiva Pohjanmaalla ja kaatoi pakastinkylmää votkaa laivan päällikön vieraille.

"Ei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Luksusristeilijällä Sami oppi, mitkä ovat todella hienoja posliineja, kuinka kristallikarahvista tarjoillaan ja miten pöytähopeat kiillotetaan. Hän kävi New Yorkissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Karibialla.

"Opin, että ei tarvitse esittää parempaa kuin on. Ja ettei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Jouluvastaanotolla kasinon johtaja tarjosi henkilökunnalle maailman kalleinta samppanjaa. Sami otti lasin ja skoolasi, mutta ei maistanut silloinkaan. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei ole kehdannut pyytää alkoholitonta.

Puolen vuoden risteilyn jälkeen Sami palasi Suomeen. Hän muutti kuudeksi vuodeksi Vaasaan ja opiskeli ekonomiksi, meni töihin muotoilutoimistoon ja toimittajaksi Hesariin. Opinto­vapaalla New Yorkissa Parsonsin muoti- ja designkoulussa hän rakastui lopullisesti muotiin.

Persoonallisella käsialalla

Viime aikoina Sami on ollut paljon kotona. Hänen työnsä Glorian päätoimittajana päättyi yllättäen kaksi vuotta sitten. Illalla äiti kysyi, onko Samin nyt pakko myydä juuri ostamansa koti. Ei ollut.

Puhelin alkoi soida saman tien, ja Sami vastasi heti, tietysti.

"Mutta vasta vuoden verran on tuntunut siltä, että olen saanut elämäni takaisin. Elämä on juuri nyt niin kivaa, että voi kun kaikki jatkuisi pitkään näin."

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan."

Tavallisena päivänä Sami tekee töitä kotona neuleessa ja löysissä housuissa. Ei ihan collegehousuissa, mutta mukavissa.

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan. Ainakin niin, että värit sopivat yhteen."

Pukeutumisessa parasta on, että joka aamu saa aloittaa alusta.

"Pukeutuminen on harrastukseni ja  yksi intohimoistani. Rakastan katsoa muiden tyylejä. Mietin mittasuhteita ja rytmiä", hän sanoo.

"Näen päässäni, miltä jokin näyttää päälläni. Joskus se ei oikeasti toimi ollenkaan, mutta en luovuta. Yhdistelen, kunnes onnistun."

Sami tietää, että se kuulostaa jonkun mielestä turhanpäiväiseltä. Hän taas ei käsitä, miksi se toinen käyttää loputtomasti aikaa jalkapallon seuraamiseen.

"En voi ymmärtää, miksi joku haluaa ajaa hienolla autolla, mutta suostuu kulkemaan halpahallin toppatakissa. Vaatteet ovat käsiala ja käyntikortti."

Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Ei Sami sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla. Hän toi ulkomailta isälleen solmioita, kunnes huomasi, ettei isä käytä niitä. Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Hyvien päivien muistot

Pensaat C-talon edustalla on leikattu siististi. Pihateillä ei ole roskia, kiipeilyteline on hyvässä maalissa. Samista se tuntuu hyvältä. Joku välittää.
"1970-luvun alussa on osattu tehdä oikeanlaisia asuinympäristöjä. Näin suuria pihoja ei ole enää missään."

Isä jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Siihen asti, 40 vuotta, hän oli täällä talonmiehenä.

"Kun iskä oli viimeisiä päiviä töissä, ajattelin tulla ottamaan kuvia muistoksi. Olisi pitänyt. Se vain jäi, kun oli työmatka ulkomaille. Samoin äidin viimeisenä työpäivänä kolme vuotta sitten."

Nyt Samin isä polkee kaupasta tuulitakissa ja tuo tuttipullon. Äiti, isä ja Severi lähtevät lihakeitolle ja päiväunille.

Sami lähtee omaan kotiinsa ja keittää teetä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.