Mira Karppinen hiihtää Norjan päästä päähän tammi-toukokuussa 2015. Talo, perhe ja vakityö eivät houkuta naista, joka toteuttaa unelmiaan.

Ensimmäisen kerran ylitin itseni, kun lähdin yksin Etelä-Amerikkaan. Olin 21-vuotias ja aina ihannoinut kulkurielämää. Halusin seikkailemaan.

Jo lippua ostaessa jännitti ja pelotti. En osannut espanjaa enkä portugalia, ja siihen mennessä olin ollut ulkomailla vain vanhempieni kanssa. Nyt oli tarkoitus reissata busseilla halki Brasilian ja Argentiinan, Uruguayn, Paraguayn ja Bolivian ja viipyä matkalla pari, kolme kuukautta.

Niin myös tein. Vanhempani olivat kauhuissaan, mutta pärjäsin.

Reissun jälkeen tiesin, että tätä haluan elämältäni. Haluan liikkua, matkustaa ja elää yksinkertaisesti. Vakituinen työ kahdeksasta viiteen, omakotitalo ja perhe – niistä en ole ikinä haaveillut.

PIENENÄ ISTUIN kaikki kyläreissut isän sylissä. Olin ujo ihmisten parissa mutta viihdyin metsässä. Kotona Mäntsälässä sitä riitti. Siellä minä leikin ja rakensin majoja naapurin lasten kanssa.

Sain liikkua tosi vapaasti ja tykkäsin eläimistä. Kerran kannoin metsästä kotiin loukkaantuneen variksen ja kiikutin sen eläinlääkäriin.

Äiti on kotoisin Kittilästä. Meillä on siellä keskellä erämaata mökki, jossa lomailimme joka kesä pari kuukautta. Varmaan totuin liikkuvaan elämään jo silloin. Ainakin rakastuin pohjoisen luontoon.

En muista, että olisin haaveillut lapsena mistään ammatista. Koulu ei kiinnostanut, oli niin vaikeaa istua paikoillaan. Urheilussa ja liikunnassa olin hyvä. Kouluttauduin liikunnanohjaajaksi mutta valmistuttuani en halunnut heti töihin. Lähdin pyöräilemään Etelä-Eurooppaan.

Armeijankin kävin. Sen jälkeen opiskelin Muoniossa erä- ja luonto-oppaaksi, mutta koulu jäi kesken, kun pääsin rauhanturvaajaksi. Eritrean vuoristossa oli päivällä kuuma, yöllä kylmä, ja nuori tyttö sai kokeilla hyvin erilaista elämää.

Pesti kesti puoli vuotta. Sen aikana opin, ettei armeija ole minun juttuni. En tuntenut, että olisin hirveästi auttanut ihmisiä, joiden elämää olin lähtenyt helpottamaan. Ennen kaikkea en ollut vapaa. Tein, mitä käskettiin.

Siitä lähtien olen elänyt toisin. Teen töitä, ja kun saan rahaa, lähden reissuun.

OLEN LEVOTON ja utelias, kärsimätön ja kilpailu­henkinen. Ne eivät ole ihan helppoja luonteenpiirteitä.

Viime ajat olen tehnyt töitä vanhusten parissa. Heillä kaikki vie aikaa, ja he haluavat tehdä oman tahtinsa mukaan. Siinä välillä tuntuu, että olisi kiva olla hiukan kärsivällisempi.

Aikuisena en ole asunut koskaan pitkää aikaa samassa kaupungissa. Ennätys taitaa olla Huippuvuorilta. Viivyin siellä kolme vuotta, tein muun muassa koiravaljakkohommia ja viihdyin. Sieltä löytyi kaikkea, mitä ihminen tarvitsee: muutama kauppa ja upea luonto.

Luontoon ei vain saanut mennä, ellei ottanut kivääriä mukaansa.

Kerran kun olin ulkoiluttamassa koiria, vastaan tuli jääkarhuemo poikasten kanssa. Silloin sydän jyskytti. Onneksi huomasin ne ajoissa.

Huippuvuorilla tapasin myös poikaystäväni. Torbjørn on minua seitsemän vuotta nuorempi ja opiskelee poliisiksi. Hänellä on samanlaiset haaveet ja arvot kuin minulla, mutta hän ajattelee pitkäjänteisemmin. Minä elän hetkessä. Haluan, että asiat tapahtuvat heti eivätkä vuoden kuluttua.

Torbjørnin kanssa olen opetellut kiipeilyä. Joudun haastamaan itseni joka kerta, kun lähden seinälle tai rinteelle, sillä pelkään kuollakseni putoamista.

En ymmärrä, mistä kammo on tullut. Vielä armeijassa kävin laskuvarjohyppykurssin, eivätkä korkeudet minua silloin pelottaneet.

Olen kuitenkin päättänyt, että minusta tulee hyvä kiipeilijä. Tiedän, että olen vahva ja taitava, vaikka joudunkin hokemaan itselleni, että pystyn tähän.

Olen monta kertaa sanonut korkeuksissa Torbjørnille, että tiedätkö, minä en nauti tästä yhtään. Silti aina tuntuu hyvältä, kun onnistuu voittamaan pelkonsa ja pääsee taitavampien kiipeilijöiden mukana perille.

Vaikka en minä aina pysty.

Olimme kesällä Stetindillä, Norjan kansallisvuorella. Siellä on kohta, jossa pitää roikkua sormilla, ja alla on monen sadan metrin pudotus. En vain kyennyt siihen. Muut menivät huipulle, ja minä jäin odottamaan. Se oli kova pala.

Olen tosi rankka itseäni kohtaan, jos joudun luovuttamaan. Haukun itseni ihan lyttyyn: ”Olet huono, et osaa mitään.” Sitten nousen taas syövereistä pinnalle ja päätän yrittää uudestaan.

Stetind, ensi kesänä nähdään taas!

 

URAN SUHTEEN minulla ei ole kunnianhimoa. Haluan vain tehdä työtä, josta pidän. Olen haaveillut sairaanhoitajan koulutuksesta. Haluaisin jossain vaiheessa Punaisen Ristin hommiin Afrikkaan tai muualle.

Syksyllä olinkin jo aloittamassa sairaanhoitajaopintoja Pohjois-Norjassa, missä nyt asun. Kävi vain ilmi, etten saisi opintotukea Suomesta, ja Norjastakin sen saaminen on vaikeaa. Kukaan ei myöskään halunnut vuokrata minulle asuntoa, koska minulla on koira.

Ensimmäisen viikon jälkeen päätin, että opiskella ehtii myöhemminkin. Jätin koulun ja aloin valmistautua hiihtämään yksin Norjan päästä päähän.

Moni on kysynyt, miksen voisi ensin opiskella ja lähteä vasta valmistuttuani. Minä ajattelen sen niin, että enhän tiedä, mitä huomenna tapahtuu. Voin vaikka sairastua, ja matka jää tekemättä. Olen unelmoinut tästä reissusta jo pitkään.

Torbjørn on tässäkin minua järkevämpi. Hän kysyi minulta, mitä aion tehdä ensi syksynä, kun reissu on tehty eikä opiskelupaikkaa ole. Vastasin, etten tiedä. Mietin sitä hiihtäessäni.

LÄHDIN HIIHTÄMÄÄN tammikuun puolivälissä Etelä-Norjasta. Matkaa kertyy reilut 2 500 kilometriä. Se tarkoittaa olemista nelisen kuukautta suksien päällä.
Ahkiossa kulkevat parin viikon ruuat ja teltta. Tein ennen lähtöä valmiita ruokapakkauksia, joita poikaystäväni lähettää minulle matkan varrelle osuviin kyliin.

Reitillä on myös jonkin verran erämaamökkejä. Niissä yövyn aivan varmasti. Sen verran mukavuudenhaluinen minusta on tullut nyt, kun olen jo 31-vuo-
tias.

Koska joissakin mökeissä on nettiyhteys, pääsen myös päivittämään blogiani viikon tai kahden välein.

Ahkioon tuli ainakin 12 kiloa lisäpainoa pelkästä koiranmuonasta. Se on varattu matkakaverilleni Mustalle-Pekalle. Se on kahdeksanvuotias grönlanninkoiran ja alaskanhuskyn sekoitus ja entinen vetokoira. Sen ei tarvitse enää vetää mitään, mutta tällä reissulla se joutuu kantamaan selkärepussa osan ruuistaan. Jos reitillä on paksulti lunta, otan tietysti repun itselleni.

Muutenkin etenen koiran ehdoilla. Kun viime keväänä hiihdin Finnmarkissa Pohjois-Norjassa, oli tosi raskas keli. Koira upposi syvälle joka askeleella, joten pääsimme etenemään vain viisi kilometriä päivässä.

Jos nyt käy samalla tavalla, reissuun voi mennä vähän enemmänkin kuin neljä kuukautta. Silti en pysty kuvittelemaan, että lähtisin matkaan ilman Mustaa-Pekkaa. Se on ystäväni.

PITKÄÄN STRESSASI se, etten päässyt tekemään koematkaa. Auto oli monta kuukautta epäkunnossa, enkä päässyt suksineni lumisille seuduille. Lopulta se onnistui, ja sain tehtyä yhden yön hiihtomatkan. Ennen pitkää reissua piti päästä testaamaan varusteita ja totuttamaan lihaksia hiihtämiseen.

Eniten minua huolettavat jäät. Norjan alkutalvi on ollut niin lämmin, että jokien ja järvien ylittämisessä pitää olla tosi tarkkana. Ostin lisäturvaksi Spot-GPS:n. Jos minulle tapahtuu jotakin, painan vain laitteen nappia ja se lähettää satelliittien välityksellä hätäkutsun. Toisesta napista ilmoitan joka päivä Torbjørnille koordinaatit, missä sillä hetkellä olen menossa. Viestin saadessaan hän tietää, että olen ok.

Norjassa on nettisivusto ihmisille, jotka tekevät tämän saman hiihtomatkan. Huomasin sieltä joulun alla, että joku mies lähtee matkaan viikkoa ennen minua.

Ilahduin jo, että hän kahlaa minulle uran, mutta hän siirsikin lähtöään myöhemmäksi.

Silti on kiva tietää, että reitillä on samaan aikaan muitakin. Vaikka hiihdän yksin, minulla ei ole yksinäinen olo.

Tiesin etukäteen, että ensimmäiset hiihtopäivät olisivat rankkoja. Alussa reitti kulkee ylös ja alas ja päivä pimenee aikaisin. Alkuvuodesta on usein myrskyjä, jotka voivat pakottaa pysymään teltassa tai mökissä päiväkausia.

Mutta kyllä minä tähän pystyn. Ei ole olemassa vaihtoehtoa, etten pystyisi. Olen pieni, 158 senttiä ja 52 kiloa, mutta henkisesti ja fyysisesti vahva.

 

KUN KERROIN VANHEMMILLE lähteväni hiihtämään pitkin Norjaa, äiti sanoi, että älä lähde: se on niin vaarallista. Luulen, että he ovat minusta huolissaan ja pelkäävätkin, mutta eivät he estele. He tietävät, että lähden kuitenkin.

Minulla on hyvät varusteet, paljon kokemusta ja osaan olla varovainen. En ole ikinä loukannut itseäni pahasti, vaikka olen tehnyt vaarallisia juttuja. Terveys on arvoistani tärkein. Ilman sitä en pystyisi tekemään asioita, joista nautin.

En halua ajatella mahdollisuutta, että loukkaisin itseni tai sairastuisin pahasti. Mietin sitä sitten, jos niin joskus käy. Totta kai pyörätuolissakin voi lähteä matkaan ja tehdä vaikka mitä, mutta ei se helppoa olisi.

Välillä sisäinen ääni yrittää sanoa, että hei, olet kolmekymppinen: sinun pitäisi hankkia lapset ja vakituinen työ. Silloin kysyn ääneltä, kuka niin määrää.

Tämä on minun elämäni. Jos hiihtomatka menee hyvin, ehkä alankin tehdä lisää vastaavia reissuja. Lapsia tai ei, en osaa kuvitella, että eläisin toisella tavalla.

Tällä hetkellä haaveilemme Torbjørnin kanssa purjeveneestä, jonka kunnostaisimme asunnoksemme. En halua vielä sitoa itseäni mihinkään paikkaan niin, että ostaisin talon.

Olemme puhuneet muutosta Osloon, Länsi-Norjaan tai aivan pohjoiseen, Finnmarkiin. Huippuvuorillekin olisi hienoa vielä palata. Sen näkee sitten. Onhan se välillä stressaavaa, kun ei yhtään tiedä, mihin asettuisi, mutta olen itse tämän elämäntavan valinnut.

Tunnen olevani nuori ja lapsenmielinen mutta en pelkää vanhenemista. Iän mukana olen saanut lisää rohkeutta tehdä asioita, joita haluan.

Ennen kaikkea en anna pelon hallita. Haluan ylittää itseni koko ajan kaikessa ja mennä päin sitä, mikä pelottaa.

Minä ainakin yritän toteuttaa unelmiani. Kaikki eivät sitä tee.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2015.

Mira Karppinen

31-vuotias liikunnanohjaaja asuu Narvikissa Pohjois-Norjassa. Kevättalvella 2015 hän on jossain päin eteläistä Norjaa hiihtämässä kohti pohjoista. Matkaa voi seurata hänen blogistaan.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi