Leena Apiola-Arvassalon ja Matti Arvassalon elämä mullistui, kun heidän huoltoasemayrityksensä teki mahalaskun. Mitä jää jäljelle, kun konkurssi vie kaiken?

Arkiaamuisin Leena Apiola-Arvassalo, 54, nousee Lappeenrannassa linja-autoon, joka vie hänet kotikulmilta Imatralle opiskelemaan. Leenan mies Matti Arvassalo, 58, jää kotiin koirien Onnin ja Elmerin kanssa.

Ensimmäistä kertaa Matin elämässä Leena lähtee ja hän jää.

Matti vetää saappaat jalkaan ja vie koirat ulos. Sitten hän kietaisee esiliinan ympärilleen ja alkaa tiskata.

”Olen tällainen kotimamselli”, Matti hymähtää.

Kaksion ikkunoista näkyvät haapojen jykevät rungot. Niiden takana aukeaa Saimaa. Asunto on hieman ahdas, mutta kotoisa. Matti kutsuu sitä konkurssipesäksi.

Idea, jota ei torpattu

2000-luvun vaihteessa Matilla oli hyväpalkkainen työ Alkon Savonlinnan myymäläpäällikkönä. Takana oli yli 20 vuoden ura Alkossa, mutta jokin hiersi. Töissä oli tapahtunut paljon muutoksia, ja Matti tunsi itsensä tyytymättömäksi.

Idea yrittäjäksi ryhtymisestä oli hänen. Leena yritti toppuutella.

”Minä kuljen jalat tukevasti ilmassa ja Leena jalat maassa. Leena on sellainen ilmatorjuntatykki – ampuu alas kaikki ideani”, Matti lohkaisee.

Tätä ideaa Leena ei onnistunut torppaamaan.

Kun Matti huomasi, että Lappeenrannassa sijaitsevalle Teboil-huoltoasemalle haettiin yrittäjää, hän päätti tarttua tilaisuuteen.­

Kaikki tapahtui nopeasti: irtisanoutuminen, yrityksen perustaminen ja muutto. 

Leenakin alkoi innostua. Hän oli työskennellyt vuosia vuoropäiväkodissa lastenhoitajana. Jos elämänmuutoksesta haaveili, se kannattaisi tehdä nyt, nelikymppisenä.

Kaikki tapahtui lopulta nopeasti: irtisanoutuminen töistä, yrityksen perustaminen ja muutto Lappeenrantaan. Mukaan lähti perheen 13-vuotias kuopus Liisa. Pojat Juho-Matti, 18, ja Risto, 16, jäivät Savonlinnaan, koska halusivat käydä lukion loppuun siellä.

Syksyllä 2001 Leenasta ja Matista oli tullut Teboil-yrittäjiä.

”Olimme innoissamme. Oli mukava olla taas Lappeenrannassa, lapsuuden ja nuoruuden maisemissa. Asiakaspalvelu oli kivaa ja työ monipuolista: myymistä, leipomista, siivoamista”, Leena muistelee.

Myyntityö oli tuttua Matille ja leipominen Leenalle. Muuten huoltoaseman pyörittäminen oli heille uutta. Avukseen he palkkasivat kokeneita työntekijöitä.

Tuottoisimpaan aikaan, vuonna 2004, asiakkaita riitti, ja palkollisia oli peräti neljä. Päätulonlähde oli huoltoaseman kahvila, jossa Leena ja Matti päättivät tarjota leivonnaisten lisäksi myös lounasta.

Suden hetki

Aika pian selvisi, ettei molempien kannattaisi olla kiinni yrityksessä. Menoja oli enemmän kuin mihin Leena ja Matti olivat varautuneet, eikä rahaa tullut tarpeeksi.

Huoltoasema sijaitsi hyvällä paikalla, mutta sitten lähistölle alkoi putkahdella kylmäasemia. Kilpailu kiristyi ja bensan myynti hiipui. Myös Teboil muutti huoltoasemansa kylmäasemaksi, jonka hoitamisesta Leena ja Matti saivat korvauksen.

Leena alkoi heräillä aamuyöllä miettimään laskuja.

Taantuma vei kahvila-asiakkaat, jotka olivat olleet pääasiassa työmiehiä. Leena ja Matti luopuivat lounastarjoilusta. Lopulta heillä oli enää yksi työntekijä.

Leena alkoi heräillä aamuyön suden hetkiin miettimään rästissä olevia laskuja.

”Minun ei olisi koskaan pitänyt ryhtyä yrittäjäksi, sillä olen murehtija. Pyörittelen asioita etukäteen, sitten kun ne ovat kohdalla ja jälkikäteen.”

Jotta Leena ja Matti saivat laskut maksettua, heidän oli myytävä kesämökki.

”Se oli kova paikka. Mökki oli ollut 54 vuotta perheellämme, ja olin viettänyt siellä lapsuuden kesäni. Silti oli pakko työntää tunteet syrjään ja suhtautua järjellä”, Leena sanoo.

Kun veroja ja vakuutuksia jäi maksamatta, Leena ja Matti hakivat yrityssaneeraukseen. Velkojenmaksusuunnitelma oli niin tiukka, että he pystyivät noudattamaan sitä vain vuoden.

Silloin yöunet menivät Matiltakin.

Leena sai paistaa pullat. Sitten hän ja Matti sulkivat firman.

Lokakuun lopulla vuonna 2013 huoltoasemalle asteli lakimies. Hän ilmoitti, että yritys on asetettu konkurssiin.

Leena oli juuri tehnyt korvapuustitaikinan. Hän sai paistaa pullat, sitten hän ja Matti sulkivat firman ja ajoivat kotiin.

”Tiesimme, että konkurssi oli tulossa. Kun se sitten lopulta koitti, helpotus oli suuri”, Leena sanoo.

Seuraavana yönä Leena ja Matti nukkuivat kuin pienet lapset.

”Jumalauta, että nukutti hyvin!” Matti puuskahtaa.

Perunan venytystä

Konkurssin myötä meni kaikki: koti, säästöt, auto, luottotiedot.

Velkaa oli satatuhatta euroa. Koska yhtiömuoto oli avoin yhtiö, Leena ja Matti olivat kaikesta vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan. Ensimmäisenä meni asunto-osake myyntiin, sitten leasing-­auto takaisin autoliikkeeseen.

”Meille jäi kaksi kiharakarvaista koiraa ja polkupyörät”, Matti toteaa.

Autosta luopuminen kirpaisi, sillä sen myötä kutistui vapaus liikkua. Asunnosta luopuminen ei tuntunut kesämökin menettämisen jälkeen oikein miltään. Eiväthän ne ole kuin seiniä, Leena ajatteli.

Nyt Leena ja Matti asuvat vakuutusyhtiön vuokrakaksiossa. Velkaa heillä on vielä 24 000 euroa.

Ruokakoriin ei enää kasata viinirypäleitä eikä tuorejuustoja.

Pariskunnan nettotulot ovat yhteensä 1 500 euroa. Siitä tonni on Leenan eläkevakuutusyhtiöltä saamaa kuntoutusrahaa ja loput Matin peruspäivärahaa. Vuokran, ulosoton ja muiden pakollisten menojen jälkeen käteen jää vajaat 600 euroa.  

”Pahinta on rahapula. Kun tilipäivään on kolme viikkoa ja tilillä rahaa 35 euroa, viimeistä perunaakin on venytettävä”, Matti sanoo.

Päiväsaikaan Matti pyöräilee usein kauppaan. Ruokakoriin hän ei kasaa enää viinirypäleitä eikä tuorejuustoja vaan perunoita, kaalia ja porkkanaa. Tarjousten lisäksi Mattia kiinnostavat punahintalappuiset tuotteet ”eläkeläis- ja koirahyllystä”.

Kun Leenan sisko Eeva hurauttaa autollaan­ paikalle, he ajavat Lidliin ja ostavat­ ruokaa moneksi päiväksi. Usein Eeva myös tuo Leenalle ja Matille syötävää.

Kerran Liisa-tytärkin kantoi vanhemmilleen ruokakassin. Hän oli Lappeenrannan-vierailullaan poikennut Siwassa, josta hän osti äidille ja isälle kanan­koipia, nuudeleita, ruisleipää ja margariinia. Niitä Leena ja Matti söivät koko viikon.

Kun rahaa ei ole, elinpiiri supistuu.

”Kauniina kesäpäivänä innostuin, että polkaistaanpa pyörillä kesäteatteriin. Sitten muistin, että eihän meillä ole rahaa”­, Leena kertoo.

Tyhjän päällä

Pahinta Leenasta on ulkopuolisuuden tunne. Se tulee rahattomuudesta, mutta myös siitä, että ei ole yhteiskunnan tuottavana osana.

Heti konkurssin jälkeen Leena ja Matti joutuivat turvautumaan toimeentulotukeen. Sosiaalityöntekijät tarjosivat myös kriisiapua, mutta sitä kumpikaan ei tuntenut tarvitsevansa.

”Tukien vastaanottamisessa ei ole ollut­ moraalista kynnystä. Olemme sentään maksaneet veroja vuosia”, Matti huomauttaa.

Konkurssin jälkeisen talven Leena ja Matti olivat sairauslomalla, Leena pol­vien­­ nivelrikon, Matti selkäydinkanavan ahtauman vuoksi. Samalla tuli levättyä­ pois henkistä väsymystä.

”Onneksi olimme maksaneet itsellemme kunnollista yrittäjäneläkettä, sillä sairauspäivärahat määräytyivät sen mukaan”, Matti sanoo.

Tauko oli tarpeen, mutta korosti ulkopuolisuutta.

"Onneksi meillä oli koirat. Ne pakottivat ulos monta kertaa päivässä."

”Lapsetkin huolestuivat sosiaalisen elämämme puutteesta ja soittelivat tuon tuosta. Onneksi meillä oli koirat. Vaikka olisi ollut minkälainen masennuspäivä, Onni ja Elmeri pakottivat ylös ja ulos kolme kertaa päivässä”, Leena kertoo.

Häpeämään Leena ja Matti eivät suostuneet silloin, eivätkä suostu nyt.

Jos joku kysyy Matilta, mitä kuuluu, hän vastaa, että konkurssi tuli ja asunto meni.

”Silti toisinaan tuntuu, että olemme epäonnistuneet elämässä. Tässä iässähän ihmisellä pitäisi olla kaikki kunnossa ja velat maksettuna. Pitäisi voida matkustella ja avustaa lapsiaan”, Leena miettii.

Matti heittää huumoriksi.

”Kun Eevan koira kuoli, siltä jäi kaksi lihapurkkia ja yksi makkarapötkö. Sanoin lapsillemme, että teidän ei tarvitse kantaa huolta meiltä jäävästä perinnöstä – tämän koirankin jäämistö on isompi kuin meillä.”

Tiukimpaan aikaan Leena ja Matti ovat joutuneet lainamaan rahaa Liisalta, jolla on töitä.

”Kynnys oli korkea. Eihän sen niin päin pitäisi mennä, että vanhempi turvautuu lapseen.”

Päivät täynnä ristikoita

Keväällä Leena näki lehdessä ilmoituksen opinnoista, jotka tuntuivat omalta jutulta. Nyt hän tekee sisustusalan ammattitutkintoa­ Saimaan ammattiopistossa. Opinnot onnistuvat eläkevakuutusyhtiön maksaman kuntoutus­rahan turvin.

”En tiedä yhtään, mitä tapahtuu sitten, kun vuoden kuluttua valmistun. Nyt nautin opiskelusta ja sen mukanaan tuomasta sosiaalisesta elämästä.”

Matti suunnittelee tulevaisuuttaan ja hioo­ cv:tään eläkevakuutusyhtiön maksaman uravalmentajan kanssa.

Hän olisi halunnut jatkaa 1970-luvulla kesken jääneitä sosionomian opintojaan ammattikorkeakoulussa, mutta eläke­vakuutusyhtiö ei myönnä kuntoutus­rahaa niin pitkiin opintoihin. Työkokeiluun tai lyhyeen koulutukseen tukea on luvattu.

”Kun opiskeluideani torpattiin, lamaannuin. Leenan lähtiessä kouluun jäin koko päiväksi sohvalle makaamaan ja ristikoita ratkomaan.”

Vähitellen uutta intoa löytyi taas. Työhakemus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin on jo lähtenyt.

Omaisuus ei ahdista

Leena palaa koulusta kotiin neljän maissa. Hän syö yhdessä Matin kanssa, ja sitten juodaan iltakahvit.

Kun Leena tekee opiskelutehtäviään,  Matti on usein apuna, juoksee hakemaan vaikka pihlajanoksia koristeeksi Leenan suunnittelemaan kattaukseen. Sitten valokuvataan.­

Elämään on tullut uutta vapautta.

Matti on alkanut pohtia, miten vähällä ihminen oikeastaan tulee toimeen.

Leenan ja Matin mieleen on jäänyt eräs syksyinen lauantai, jolloin paikallisliikenteen linja-autoilla oli ilmainen päivä. He matkustivat kolme ja puoli tuntia Lappeenrantaa ristiin rastiin. Kävivät paikoissa, joissa eivät olleet koskaan aiemmin vierailleet.

Matti on alkanut pohtia sitä, miten vähällä ihminen oikeastaan tulee toimeen. Miksi pitäisi alistua yhteiskunnan jatkuviin kasvuodotuksiin ja markkinavoi­mien ehtoihin?

Leena sanoo osaavansa laittaa asiat nyt tärkeysjärjestykseen.

”Olemme edelleen yhdessä. Meillä on periaatteessa koko maailma avoinna, ei asuntolainaa eikä omaisuutta riippana. Se, että ei omista mitään, tuntuu koko ajan paremmalta.”

”Niin, ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin siitä, että polkupyörän talvirenkaat on vaihdettu”, Matti naurahtaa.

Ovat Leena ja Matti myös jossitelleet, mutta päättäneet sitten, ettei sellaiseen kannata vajota. On vain katsottava eteenpäin.

Matti ehdottaa, että pannaanko lehteen ilmoitus: Terveraajainen ja -selkäinen nuoripari hakee talonmiehen töitä Espanjasta.

 

Ps. Ennen lehden painoonmenoa toimitukseen saatiin iloisia uutisia. Matti aloitti tammikuussa työkokeilun ja opiskelun kouluavusta­jaksi sekä aamu- ja iltapäiväkerhon vetäjäksi. Pariskunnan tulotkin nousevat, sillä samalla Matti alkaa saada kuntoutusrahaa.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2015.

Puolison tuki auttaa

Konkurssi koettelee monin tavoin sekä konkurssin tehnyttä että hänen perhettään. Taloudellinen tilanne heikkenee, ja häpeä epäonnistumisesta painaa.

Sosiaalietiikan tutkija Ruut Sjöblom huomauttaa, että konkurssista selviytymiseen vaikuttaa paljon se, jääkö velkaa vai ei. Jos yrittäjä jää velkaloukkoon, selviytyminen vie pidemmän ajan.

Velat vanhenevat 15 vuodessa. Jos pääsee velkajärjestelyyn, velat on kuitattu 3–5 vuodessa.

Ruut Sjöblom tutkii laman aikana konkurssin tehneiden ja ylivelkaantuneiden selviytymistä. Hänen mukaansa puolison ja ystävien tuki on yksi tärkeimmistä asioista, joka auttaa konkurssin kokenutta pääsemään jaloilleen.

”Tarvitaan myös eteenpäin katsovaa asennetta sekä jotakin, joka pitää kiinni yhteiskunnan rattaissa. Se voi olla työ, opinnot tai yhdistystoiminta.”

Konkurssit vähenivät

Konkurssien määrä on hieman laskussa. Vuoden 2014 tammi-marraskuussa pantiin vireille 2 746 konkurssia, mikä on 6,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Työntekijöitä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 13 196.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.