Kodin Kuvalehden suosikkibloggaaja Nelliina on lukemattomien kirjoitustensa myötä oppinut paljon bloggauksesta.

Jos sinäkin olet bloggaaja tai suunnittelet sellaiseksi ryhtyväsi, tee itsellesi nämä kuusi Nelliinan kysymystä.

1. Miksi bloggaisin?

Mieti, millaista blogia haluat kirjoittaa. Onko sinulla jokin tavoite, esimerkiksi ammatillinen kehittyminen, työnäyte vai pidätkö blogia vain harrastuksena? Haluan kannustaa ihmisiä pitämään perinteisten harrastusblogien lisäksi myös asiantuntijablogeja, sillä henkilöbrändäys on ujuttautunut myös työelämään. Kannattaa heittäytyä rohkeasti mukaan kehityksen kelkkaan.

2. Mistä aiheesta bloggaisin?

Pääasia on, että sinulla on aito palo blogin aihepiiriä kohtaan. Silloin kirjoittaminen sujuu kuin luonnostaan. Intohimo ei sulje pois tavoitteellista bloggaamista vaan oikeastaan päinvastoin.

3. Uskallanko kirjoittaa?

Me suomalaiset olemme usein turhan itsekriittisiä. Enkä tarkoita tällä sitä, että omasta elämästä pitäisi kertoa kaikki, se on ihan toinen asia. Itsekriittisyys estää meitä ylipäätään julkaisemasta. Jos omien kirjoitusten ja valokuvien julkaisu jännittää, luetuta niitä ensin kollegoilla, kumppanilla ja ystävillä, ja pyydä palautetta. Lähipiirille esiintyminen on usein vielä jännittävämpää kuin kasvottomalle suurelle yleisölle, joten tämä on hyvä keino päästää irti ramppikuumeesta.

4. Mitä kaikkea henkilökohtaisessa blogissa uskaltaa kertoa?

Meitä ihmisiä on niin monenlaisia, että yhtä totuutta ei ole. Toiselle tiskaamattomista tiskeistä kertominen on liian henkilökohtaista, toiselle se on ihan luontevaa. Yksi hyvä keino on miettiä esimerkiksi sitä, voisitko kertoa saman asian itsestäsi ventovieraalle bussipysäkillä. Jos kokisit sen vaivaannuttavaksi, mieti vielä julkaisua. Asiantuntijabloggaajalle on todennäköisesti luontevampaa pitää tiukempaa asialinjaa verrattuna lifestyle-bloggaajaan.

5. Miten saan lukijoita?

Osallistu keskusteluihin muiden blogien kommenttibokseissa ja jätä aina linkki omaan blogiisi sille varattuun kenttään. Ole aktiivinen, mutta älä kuitenkaan spämmää. Se, että perehdyt aidosti toisen bloggaajan kirjoitukseen ja jätät siihen yksilöidyn kommentin, on parempi tapa kuin käytä kuittaamassa jokaiseen Suomen suosituimpaan blogiin ”kiva blogi” -kommentti.

Monesti blogin aihepiirin ympärillä voi olla myös erilaisia foorumeja, joissa keskustelua käydään. Jos kirjoitat tekniikasta, hakeudu saman aihepiirin foorumeille ja hyppää mukaan keskusteluihin. Jaa kirjoituksiasi alan Facebook-ryhmissä, jos se on ryhmän säännöissä sallittua. Esimerkiksi käsityöläisillä on aktiiviset FB-ryhmät, joissa ideoita ja vinkkejä jaetaan koko ajan.

6. Miten suhtautua negatiivisiin kommentteihin?

Laita kommenttien esimoderointi päälle, se on hyvä tapa estää trollaaminen. Älä julkaise yhtäkään sellaista kommenttia, joka on täysin asiaton, pahantahtoinen tai selvästi kiusaamistarkoituksessa jätetty. Sinun ei kannata tuhlata aikaasi nettikiusaajan kanssa. Vihapuheeseen ei kannata koskaan lähteä mukaan. Blogisi on sinun, joten sinä määrittelet itse, mitä julkaiset.

Muista kuitenkin, että jos kirjoitat mielipidekirjoituksia tai kysyt mielipiteitä, saatat saada aiheeseen liittyvää kritiikkiä ja joku voi olla kanssasi eri mieltä. Tämä ei ole kiusaamista vaan johtaa parhaimmillaan hyvään keskusteluun, kunhan pysyy asialinjalla. Omalla käytökselläsi näytät esimerkkiä, joten älä provosoidu.