”Elämä sisarena on arkista. Jaamme toisen pikkusisaren kanssa kerrostalosasunnon Tampereen Hervannassa”, pikkusisar Leila sanoo.

Leila, 65, on elänyt yli 40 vuotta nunnana. Välillä hän miettii, mistä kaikesta on luopunut ja onko se kannattanut.

 

Jyväskylän keskustassa oli kaunis katolinen kirkko. Astuin varovasti sisään. Kirkon sisustus oli hyvin niukka, vaaleaksi rapatut seinät toivat mieleen autiomaan.

Minut valtasi sama rauha, jonka olen kokenut metsässä linturetkillä. Tunsin, että Jeesus on läsnä.

Olin 18-vuotias ja palasin kirkkoon yhä uudestaan hiljentymään. Luikin karkuun, jos kirkkoon tuli muita ihmisiä.

Yhtenä päivänä en ehtinyt. Veli Urbanus oli huomannut vierailuni ja halusi tietää, kuka olen. Keskustelu johti siihen, että aloin käydä iltahartauksissa ja keskustella papin kanssa.

Katolisessa kirkossa minua puhuttelivat ehtoollinen ja rippi. Ne antoivat minulle mahdollisuuden tutkia elämääni ääneen Jumalan sanan valossa. Sain avata itseni ja todeta, että tällainen olen. Jumalan sanasta tuli perspektiivi, johon saatoin peilata kokemuksiani.

Kun olin kirjoittanut ylioppilaaksi, tunnustin katolisen uskoni. Viisi vuotta myöhemmin kerroin vanhemmilleni, että muutan luostariin.

Ainoa kuva, joka Leilasta on otettu aivan pienenä. "Tunnistan villatakin, joka myöhemmin oli nukellani."
Ainoa kuva, joka Leilasta on otettu aivan pienenä. "Tunnistan villatakin, joka myöhemmin oli nukellani."

 

SYNNYIN TAVALLISEEN työläisperheeseen sotien jälkeen. Isä oli töissä Valmetilla traktoritehtaassa. Äiti oli enimmäkseen kotona. Kiitimme Jumalaa ruokapöydästä noustessa ja lausuimme iltarukouksen ennen nukkumaan menoa, mutta se kuului hyviin tapoihin.

Minulla oli neljä isoveljeä. Vanhin, Juhani, oli kehitysvammainen. Silloin ei ollut erityskouluja, joten opetimme Juhanille sen minkä ehdimme ja jaksoimme.

Muistan loputtomat rivit A-kirjaimia. Juhanin oli vaikea oppia. Hän ei pystynyt puhumaan ja jäi syrjään muiden lasten riennoista.

Jeesuksen kärsimys oli ainut, millä pystyin selittämään veljeni kohtalon.

Juhanin kohtalo alkoi vaivata minua. Minussa nousi kapina: en voinut ymmärtää, miksi joidenkin täytyy kärsiä enemmän kuin toisten. Kirjoitin siitä päiväkirjaani. Vanhemmille ja veljilleni en voinut puhua, koska he kantoivat samaa taakkaa.

Silloin uskonnollinen maailmani heräsi. Jeesuksen kärsimys ristillä oli ainut, millä pystyin selittämään Juhanin kohtalon. Molemmat olivat syyttömiä osaansa.

Lukion jälkeen aloin Juhanin vuoksi opiskella Jyväskylän yliopistossa erityispedagogiikkaa. Yliopistolla toimi aktiivinen ekumeenisten nuorten yhteisö, jonka toiminnasta innostuin. Tein opintoihin kuuluvat harjoittelut Saksassa ja Englannissa, ja ystäväpiiristäni tuli hyvin kansainvälinen. Jyväskylä kasvoi maailmaksi.

En halunnut luopua perheestäni ja sulkeutua maailmasta.

TAPASIN JEESUKSEN pikkusisaret, kun olin Espoon Myllyjärven ekumeenisessa keskuksessa myymässä tulitikkurasioita Nälkäjoulu-kampanjan hyväksi. Tauolla istuin kahvikupilliselle pöytään, joka oli täynnä sinisiin pukeutuneita naisia. Heillä oli pitkä hame, nahkavyö, päässä sininen liina ja kaulassa risti.

Olin paennut tapahtumaan vanhempieni luota keskeltä yltäkylläistä joulujuhlaa ja nyt kuulin, että pöytäkumppanini olivat luopuneet siitä kaikesta. Naisten välittömyys ja heistä huokuva rauha teki minuun vaikutuksen.

Halusin tietää lisää. Jatkoimme keskustelua ulkona.

Kuulin, että pikkusisarten sisarkunta elää perustajansa Jeesuksen pikkusisaren Magdeleinen oppien mukaan: kansan keskellä ja tavallista työtä tehden, mutta luostarilupausten mukaan köyhinä, kuuliaisina ja naimattomina. Sisaryhteisöjä on kaikkialla maailmassa. Sisaret kutsuivat minut vierailemaan luonaan.

Luostari oli käynyt ajatuksissani ennenkin, mutta en halunnut luopua perheestäni ja sulkeutua maailmasta. Pikkusisarten luostari kuitenkin oli maailmassa.

Ajattelin, että vanhempieni ja veljieni olisi ehkä helpompi hyväksyä se. En hylkäisi tai halveksisi sitä, mitä he olivat minulle antaneet.

"Kun lasket kätesi auraan, älä katso taaksesi."

Lopullisen päätöksen tein kuitenkin vasta myöhemmin. Siihen vaikutti ystäväni, arvostetun itävaltalaisen papin Theodor Rohnerin kirje.

Theodor hylkäsi elämänsä Suomessa ja muutti Koillis-Brasiliaan auttaakseen köyhiä. Hän kirjoitti minulle kirjeen, jossa totesi, etteivät pelkät sanat enää riitä:

”Kun lasket kätesi auraan, älä katso taaksesi.”

Kirje pysäytti minut. Se pakotti pohtimaan, mikä on minun uskoni.

Pari kuukautta myöhemmin istuin luostarin keittiössä pirttipöydän ääressä ja keskustelin kolmen sisaren kanssa. Pyysin, että saisin ryhtyä pikkusisareksi. He toivottivat minut tervetulleeksi kahdeksi viikoksi. Saisin tunnustella, olinko tosissani. 

Ensimmäisen vuoden aikana vanhempani eivät kertoneet kellekään, missä olin. 

Maankääntöä Piikkiössä syksyllä 1981.
Maankääntöä Piikkiössä syksyllä 1981.

 

KOLME VAATEKERTAA ja kuusi sanakirjaa. Ne pakkasin matkalaukkuuni yhtenä syyskuun päivänä ja lähdin. Kukaan sisarista ei ollut suomalainen, joten sanakirjoille olisi käyttöä. Suljin lapsuudenkodin oven ja jätin kaiken taakseni. Olin 23-vuotias. 

Vanhempani ottivat lähtöni raskaasti.

Äiti ei sanonut sitä ääneen, mutta ajattelen, että hän tunsi epäonnistuneensa. Olin ainoa tytär, ja äiti oli varmasti toivonut minun päätyvän äidiksi. Isä oli ymmällään ja suri opintojeni keskeytymistä. Hänelle lupasin, että suoritan kandidaatin tutkinnon.

Vanhemmat eivät kuitenkaan yrittäneet estää minua. Heidän tapansa kasvattaa oli luottaa lapsen kykyyn valita itse.

Juhani oli kuollut vuotta aiemmin, mikä oli perheellemme suuri suru ja valtava helpotus. Ehkä senkin takia tunsin, että olin vapaa lähtemään.

Ensimmäisen vuoden aikana vanhempani eivät kertoneet kenellekään, missä tarkalleen olin. Kyselijöille he sanoivat epämääräisesti, että olen Helsingissä. He
eivät halunneet puhua aiheesta, koska heillä ei ollut vastauksia muiden kysymyksiin.

En ajatellut luopumista vaan sitä, mitä sain tilalle.

MUUTIN SISARTEN LUO Helsingin Kruununhakaan. Asunnossa oli kaksi huonetta ja keittiö. Yksi huone toimi kappelina, toinen makuuhuoneena. Siellä oli kerrossänky ja kaksi hetekaa. Keittiön suuri pirttipöytä keräsi aina ympärilleen ihmisiä.

Sisarten luona opin nunnan elämän. Opin aamu- ja iltarukoushetket, psalmit ja laulut. 

Totuin heräämään kerran viikossa keskellä yötä ja kertomaan yksin Jumalalle, mitä olin ihmisten kanssa viikon aikana kokenut. Niin tekivät kaikki sisaret vuorollaan.

Huomasin, että matkalla töihin oli hyvä rukoilla.

Elämä tuntui täydeltä. Aina kun näin jotain kaunista, halusin kiittää Jumalaa.

En ajatellut luopumista vaan sitä, mitä sain tilalle. Elämäni ei ollut enää pelkkiä sanoja.

Minun vastuullani olivat polut.

NUNNAKOULUTUKSEN TOINEN vaihe on Roomaan novisiaattikoulu. Lähdin sinne vuoden tutustumisajan jälkeen. Vuoden tai kaksi kestävän koulun jälkeen annetaan luostarilupaukset ensin määräajaksi ja sitten lopullisesti.

Novisiaattiajan asuimme puisissa parakeissa, jotka olivat Italiassa kummallisuus. Minusta puu tuntui kotoisalta, suomalaiselta. Yhdessä huoneessa nukkui kuusi sisarta kerrossängyissä.

Oikeastaan novisiaattikoulu oli pieni kylä. Meillä oli jokaisella omat tehtävät. Minä sain vastuulleni polut, jotka vaativat jatkuvaa haravointia ja tasoittamista. Opiskelin kirkkohistoriaa ja Raamatun tutkimusta.

26-vuotiaana luovuin sukunimestäni.

Kahden vuoden koulutuksen päätteeksi annoin ensimmäisen luostarilupauksen. Samalla luovuin sukunimestä. Tarkoitus on osoittaa, että olemme tasavertaisia taustoistamme riippumatta.

Novisiaattiajan jälkeen palasin Suomeen ja asetuin Tampereelle sisarten luo. Olin 26-vuotias. 

Tein ensin yksinkertaisia töitä pesulassa ja tehtaassa, kuten sisarilla on tapana.  Sitten opiskelin kehitysvammaisten hoitajaksi ja pääsin Paimion hoitolaitokseen syvästi kehitysvammaisten lasten osastolle.

Ensimmäisinä päivinä Paimiossa huomasin ajattelevani paljon Juhania. Minuun syttyi into saada lasten elämään muutakin sisältöä kuin sängyssä makaamista. Kävimme ratsastamassa ja Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla pyörätuolitanhuissa.

 Leilan äiti (keskellä) tuli katsomaan, kun tytär antoi luostarilupauksen. "Hän onnistui tervehtimään paavi Johannes Paavali II:a."
Leilan äiti (keskellä) tuli katsomaan, kun tytär antoi luostarilupauksen. "Hän onnistui tervehtimään paavi Johannes Paavali II:a."

LOPULLISEN LUOSTARILUPAUKSEN annoin 32-vuotiaana Pietarinkirkossa Vatikaanissa. Lausuin mikrofoniin suomeksi, että lupaan elää naimattomana, kuuliaisena ja köyhänä, ikuisesti.

Isä oli tuolloin jo kuollut, mutta tiesin, että äiti oli siellä jossain valtavan ihmisjoukon keskellä.

Se merkitsi minulle paljon. Tiesin, että äiti ymmärsi vihdoinkin, ettei kyse ollut vain minun päähänpinttymästäni. Että meitä oli monta, kokonainen maailma. Etten ollut epäonnistunut. Tämä vain oli minun tieni.

Äiti oli lähtenyt matkaan sillä ajatuksella, että tapaa paavin. Yritin selittää, että se tuskin olisi todennäköistä: Pietarinkirkon valtava aukio oli täynnä ihmisiä. Mutta äiti pääsi kuin pääsikin kättelemään paavi Johannes Paavali II:ta.

Me nunnatkin masennumme ja uuvumme.

ELÄMÄ SISARENA vaatii paljon sosiaalisia taitoja. Vuosien varrella olen asunut useassa eri yhteisössä. Yhteiselo ei aina ole helppoa. Tulimme eri lähtökohdista ja persoonamme olivat erilaisia. Me nunnatkin masennumme ja uuvumme.

Nykyisessä yhteisössämme meitä on vain kaksi: minä ja pikkusisar Margareta, 74. Jaamme kodin, ateriat ja rukoukset. Yksi huoneistamme on sisustettu kappeliksi. Maailma tulee sisään: pihalta kantautuvat lasten äänet ja viereisen talon ikkunoista näkee meille. 

Mattojen alla on pehmusteet. Ne ovat armollisia polvilleni.

Elämäni on ollut täysi ja onnellinen.

JOSKUS PYSÄHDYN miettimään, mistä oikeastaan olen luopunut: mahdollisuudesta yhteen elämänkumppaniin ja lapsiin. Niistä haaveilin lapsena. En tiedä, olenko ollut koskaan todella rakastunut. Ihastunut kyllä.

Elämä sisarena on kuitenkin kuin avioliitto. Ei siinäkään voi jatkuvasti vertailla valintaansa ja kurkotella ojien yli.

En ole kokenut epäilyksen hetkiä. Elämäni on ollut täysi ja onnellinen.

Sain elää tavallista perhe-elämää terveiden veljieni kautta. Osallistuin heidän lastensa syntymäpäiville ja häihin. Veljeni sanoivat aina, että minulla on tehtävä heidän perheissään: rukoilin heidän puolestaan erityisesti suurten surujen hetkinä ja olin siten mukana.

Kun vuosi sitten istuin viimeisen elossa olevan veljeni kuolinvuoteella, olin itse juuri selvinnyt syöpähoidoista. Tunsin, että Jumala on viisas ja vahvisti minut parahiksi, jotta saatoin olla veljeni tukena.

Tulemme tänne jonain päivänä ja jonain päivänä lähdemme. Ei meidän tarvitse valita.

En pelkää kuolemaa. Näen ulapan ja horisontissa rakkaat kädet, jotka ottavat minut vastaan. Sitä ennen aion iloita joka päivästä. "

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2014.

 

 

 

Ystävän kirje

Rakas Leila,

avullasi olen löytänyt arvoja, jotka ilman sinua ja muita sisaria olisivat jääneet hämärään. Olet osoittanut rohkeutta, jota me kaikki tarvitsisimme. Useimmiten ryntäämme vuodesta toiseen vailla harkintaa, keskittymättä oleelliseen.

Sinä kuulit kutsun ja läksit tiellesi. Se saa miettimään, miten moni on ikuisesti epävarma.

Kunnioitan elämänvalintaasi. Sinä valitsit suunnan, vaikka tiesit, ettei se ole helppo. Ei kai elämä silti koskaan ole helppoa. Turvallisinta se on silloin, kun kulkee käsi kädessä Jumalan kanssa. Hän ei jätä, vaikka maailma ympärillä muuttuisi järjettömäksi.

Kiitos, että olet ollut tienviittana.

Ystäväsi Elina

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.