Kun Heidi Mekongin puoliso kuoli, kaikki hyvä jäi kesken. Surusta hänet pelasti miehen veli, josta tuli Heidin uusi aviomies. Kahden päättyneen liiton jälkeen oli uuden alun aika.

Uimaranta oli niin täynnä, että oli vaikea löytää pyyhkeille paikkaa. Heidi Mekong vahti rannalla konttaavaa Aavaa ja neuvoi Sädettä lapioimaan ämpäriin kosteaa hiekkaa, että kakku pysyisi kasassa.

Ystäväperheen kanssa oli grillattu rannalla lihaa ja maissia. Miehet pelasivat tennistä ja menivät uimaan.
Heidi katsoi merelle. Vedessä oli paljon lapsia ja aikuisia, mutta jotakin puuttui. Emmanuel.

Seuraavaksi Heidi juoksi. Sitten hän sukelsi. Monta kertaa.

Ambulanssi tuli Mustikkamaan rantaan nopeasti. Kun ensiapuryhmä vielä jatkoi Emmanuelin elvytystä hiekalla, Heidi tiesi jo, että aviomies ei ole siinä enää.

”Ensimmäinen kysymykseni oli, onko Emmanuel kärsinyt. Sitä kysyin myös lääkäreiltä, patologilta, Jumalalta.”

Nyt Emmanuelin kuva on kehyksissä lipaston päällä, on ollut siinä seitsemän vuotta. Toisissa kehyksissä on rytistynyt valokuva. Sitä kuvaa Aava-vauva rutisti kädessään kuoleman jälkeiset viikot. Konttasi kuvan kanssa ympäriinsä, toi Heidille puhelimen ja sanoi ”papa”.

Kuvien edessä palaa kynttilä. On isänpäivä, ja Säde, 10, ja Aava, 8, ovat tahtoneet tehdä koulussa kortit isälle. Ehkä isä kuulee, kun tekstin lukee ääneen.

Kohti seikkailua

Heidi Mekongin lapsuudessa Tampereella mustaa oli vain makkara. 1980-luvun alussa kaupunki ei ollut järin värikäs, ja koulutytölle kansainvälisyyttä oli tonnikalapizzan syöminen. Heidi tunsi yhden ulkomaalaisen, taidegalleristi-isänsä tuttavan, joka oli puoliksi intiaani. Oli jännittävä kuunnella, miten isä puhui hänen kanssaan englantia.

Muutto Pälkäneelle ei varsinaisesti avartanut maailmaa. Heidi kävi lavatansseissa, alkoi seurustella ja muutti avoliittoon. Pälkäneläinen poikaystävä jaksoi odottaa, kun Heidi opiskeli Raumalla lastentarhanopettajaksi ja lähti Englantiin au pairiksi kieltä oppimaan.

Kymmenen vuoden seurustelun jälkeen tuli ero. Heidi oli 28-vuotias ja halusi nähdä enemmän.

Vapaaehtoistyö Intiassa oli Heidin unelmaa. Intialaisten naisten arki oli kaukana unelmasta. He laittoivat ruokaa avotulella ja pesivät kirjavia vaatteitaan purossa, mutta olivat silti niin myönteisiä, että hymy tarttui. Heidi vaelsi kylästä toiseen, matkusti yöjunissa ja täpötäysissä busseissa, eikä kokenut kertaakaan uhkaa tai häirintää.

”Päätin suhtautua jokaiseen ihmiseen buddhalaisesti niin kuin hän olisi äitini, isäni, siskoni, veljeni, ystäväni. Silloin ei pelottanut matkustaa yksin. Pyyhin pois ajatuksen pahasta.”

Seitsemän kuukauden Intiassa olon aikana Heidi tutustui erilaisiin ja eriuskoisiin ihmisiin. Ensin häneltä kysyttiin, mistä ja miksi hän on tullut, sitten minne hän on menossa. Usein puhe kääntyi rakkauteen. Vanhan miehen sanat heiluvassa junassa jäivät mieleen.

”Pitkän elämän elänyt mies selitti, että rakkaus tulee, kun niin päättää. Kun kaksi ihmistä sopii elävänsä yhdessä, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä toinen onnelliseksi. Vain silloin hän tekee sinut onnelliseksi. Näin käy järjestetyissä avioliitoissa, mies sanoi. Rakkaus kasvaa.”

Intian jälkeen Suomi oli yltäkylläinen ja kylmä. Heidi teki töitä huonekaluliikkeen myyjänä, tanssi afroa ja jazzia. Tarkoitus oli palata Intiaan katulapsityöhön, kunhan matkarahat olisivat kasassa.

Heidi kuuli Emmanuelin rummut ennen kuin näki hänet. Afrotanssitunnilla oli soittamassa yhtye, joka esitti afrikkalaista kylätanssia.

”Emmanuel oli elämäni ensimmäinen tummaihoinen, jonka kanssa puhuin. Sitten vain rakastuin siihen iloon. Emmanuelin kanssa minun Intian-matkani jatkui ja jatkui.”

Emmanuel oli tullut Suomeen pari kuukautta aiemmin turvapaikanhakijana Kamerunista. Hän opiskeli it-alaa, teki töitä siivoojana, kävi kirkossa, tanssi ja soitti.

Tampereen ja Helsingin puistoissa Emmanuelin kanssa kulkiessaan Heidi kuuli tarinoita erilaisesta elämästä. Mies oli tehnyt timanttikauppaa ja elänyt sademetsässä lyhytkasvuisen pygmiheimon luona, tappanut siellä paljain käsin alligaattorin ja syönyt sitä. Heidi kuunteli ja nauroi.

”Emmanuel oli minulle suuri seikkailu, jonka tahdoin elää.”

Älä sano että rakastat

Heinäkuisena lauantaina uimaranta Helsingissä tyhjeni äkkiä. Emmanuel vietiin pois. Heidi kertoi Säteelle, että isä lähti taivaaseen. Heidän oli mentävä kotiin.

Seuraavana päivänä tulivat kamerunilaiset. Rivitalo täyttyi kymmenistä laulavista ja rukoilevista, tutuista ja tuntemattomista kamerunilaisista, jotka kaikki tahtoivat auttaa. Niin tahtoivat myös sukulaiset, naapurit, puolet Vuosaaresta.

Lähipuistossa järjestettiin Heidin tietämättä keräys, josta saadut rahat annettiin hänelle.

”Oli uskomatonta nähdä se yhteisöllisyys, joka hädän hetkellä löytyi. Hain syitä Emmanuelin kuolemalle ja mietin, että ehkä ihmisten ravistelu on yksi syy. Ehkä joku isä nyt tulee vähän aikaisemmin töistä kotiin lukemaan lapsilleen kirjaa.”

Vaikeinta oli seitsemäntenä yönä. Sinä yönä Heidi pelkäsi menettävänsä miehensä kokonaan, kun ei muistanut, miltä Emmanuelin ääni kuulosti. Yön jälkeen hän muisti kaiken, jokaisen Emmanuelin ilmeen ja sanan.

”Olin aistit auki, transsissa. Nukuin kolme tuntia yössä ja join kymmenen kuppia kahvia päivässä. Kuljin ympäriinsä korot kopisten, laiha leski mustissa vaatteissa.”

Mitä tahansa Heidi teki, Emmanuel oli mukana, ihan lähellä.

”Tuntui kuin Emmanuel olisi muuttanut minuun.”

Kuukausi kuoleman jälkeen Heidi ja tytöt lensivät Kameruniin, saattoivat saamiensa rahojen avulla Emmanuelin hautaan auringon alle. Samalla he tapasivat ensimmäisen kerran kamerunilaisen isoäidin ja koko Afrikan-perheen.

Elokuussa Aava täytti vuoden ja lakkasi sanomasta ”papa”. Hän ei enää tuntenut kuvista isäänsä. Kolmevuotias Säde tunsi ja kaipasi, kysyi taas ja taas, koska isä tulee taivaasta pois.

Lapset olivat Heidin suurin lohtu. Silti hän odotti joka päivä iltaa, jolloin hampaat oli pesty, yöpuvut päällä, lapset peitelty ja iltarukous luettu. Sen jälkeen sai vain surra.

Kun muut nukkuivat, Heidi valvoi. Hänen kanssaan valvoi Emmanuelin Amerikassa asuva veli, Max. Heidi ei ollut koskaan tavannut miehensä veljeä, mutta he juttelivat puhelimessa yökaudet. Veljen kanssa Heidi saattoi puhua Emmanuelista ja tytöistä, ikävästä ja hädästä.

Yhtenä yönä Max sanoi puhelimessa Heidille rakastavansa tätä ja tyttöjä.

”Kielsin häntä sanomasta niin. Kerroin, että minulla on niin suuri tarve saada rakkautta, että en kestä niitä sanoja.”

Max sanoi silti. Heidi muisti vanhan intialaismiehen sanat. Rakkaus tulee, kun niin tahtoo.

Kukaan ei voi rakastaa lapsia niin kuin heidän isänsä, mutta ehkä lähimmäs sitä rakkautta voisi päästä isän veli.

Kiinni pelastusrenkaasta

Heidin ja Emmanuelin suomalais-kamerunilaiset häät olivat olleet yhtä juhlaa. Kesällä 2001 Heidi oli tanssinut morsiamena häävalssia ja afrotanssia ja ollut vain onnellinen.

Viisi vuotta myöhemmin maistraatissa Heidi ei ehkä ollut onnellinen, mutta toiveikas hän oli. Emmanuelin kuolemasta oli vuosi, eikä rakkaus häntä kohtaan ollut hävinnyt mihinkään. Heidi tahtoi antaa sen Emmanuelin veljelle, Maxille.

”Max oli pelastusrengas. Ajattelin, että elämä on kuitenkin hyvä. Toivoin, että elämä voi jatkua Maxin kanssa siitä, mihin se hänen veljensä kanssa jäi.”

Aluksi Max vaikutti olevan monessa samanlainen kuin veljensä. Hän puhui hengellisistä asioista ja kertoi veljesten lapsuudesta Kamerunissa. Heidistä tuntui, että tarinoiden avulla hän pääsi lähemmäs kuollutta miestään.

Pian Heidi huomasi, että veljekset ovat myös erilaisia. Max oli kuitenkin tärkeä tuki ja tahtoi huolehtia tytöistä. Heidi ymmärsi, että heillä kaikilla on suuri suru. Kenties ajan mittaan helpottaisi. Avioliiton alussa Max asuisi vielä Yhdysvalloissa, ja ehkä se olisi hyvä. Olisi aikaa toipua surusta.

”Eniten pelkäsin, että jään yksin kahden pienen lapsen kanssa. Yksin jäämisen sijaan valitsin toivon. Se lohdutti.”

Kaksi vuotta Heidi odotti Maxia Suomeen, kotiin hänen ja tyttöjen luo. Silloin toinen antaisi puiston keinussa vauhtia Aavalle, kun toinen leikkisi kauppaa Säteen kanssa. Käytäisiin kirkossa ja kaupassa ja Heidi pääsisi lenkille. Aavan rattaista irtosi pyörä tämän tästä, Max osaisi korjata sen.

Kun perhe olisi koossa, Heidi pystyisi iloitsemaan siitä mistä ennen: askartelemaan ovikransseja, tekemään pieniä tauluja, menemään taas merenrantaan uimaan.

Ei se mennyt niin.

Pimeneviä iltoja

Haave oli ollut selvä. Emmanuel opiskelisi Suomessa tradenomiksi, Heidi tukisi häntä, ja sitten perhe muuttaisi Kameruniin. Siellä he rakentaisivat talon.

Sama haave oli siirtynyt Heidille ja Maxille. Mies perusti oman siivousfirman ja opiskeli tietokonealaa. Koulutuksen vieminen Kameruniin olisi kehitysapua parhaimmillaan. Sinne he muuttaisivat, rakentaisivat talon lähelle Emmanuelin hautaa.

Haaveesta luopuminen oli ensimmäisellä kerralla vaikeaa. Toisella kertaa se tuntui mahdottomalta.

”En tahtonut kertoa kenellekään, miten huonosti minulla Maxin kanssa meni. Ymmärsin, että hänen ei ole helppo astua veljensä saappaisiin, tulla veljensä perheeseen. Ajattelin, että minun täytyy tehdä parhaani.”

Heidi päätti, että hän ei syyllistä. Aina kun mies tuli kotiin, Heidi yritti kiittää eikä moittia.

Hetket yhdessä kotona olivatkin hyviä. Max lauloi tyttöjen kanssa ranskankielisiä lastenlauluja, niitä samoja, joita hän ja Emmanuel olivat lapsena laulaneet. Aava huusi ovella ensimmäisenä sedälleen ”Papa!”, ja Säde piirsi piirustuksiin koko nelihenkisen perheen.

Yhteisiä kotihetkiä vain oli turhan vähän. Niitä hetkiä oli paljon, jolloin Heidi odotti miestään töistä tai opiskelemasta tai jostakin kotiin. Valvoi iltaisin parvekkeella, poltti vähän tupakkaa ja joi vähän viiniä. Masentui.

”Muutuin ihmiseksi, jollainen en tahtonut olla. Tunsin olevani hylätty ja petetty lapsi, loputtoman surullinen ja yksinäinen.”

Heidi oli päättänyt, että ei luovuta avioliitossaan, ennen kuin on ihan varma. Lopulta hän oli. Ja sitten ei ollutkaan. Oli taas.

Avioero astui voimaan kaksi vuotta sitten. Heidi suri kaatunutta haavetta ja samalla paljon muutakin, jonka sureminen oli jäänyt kesken.

”Aloin surra uudelleen sitä, että lasten isä on kuollut. Surin sitä, että välillä tytöillä ei ole ollut oikein äitiäkään. Joskus oli epätoivoisia hetkiä. Pimeimpinäkin iltoina silti ajattelin, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus.”

Onneksi oli työ koulunkäyntiavustajana alakoulussa. Lisäksi Heidi opiskeli. Moderni vyöhyketerapia selitti monta asiaa. Ei ihme, että kädet tuntuivat painavilta, kun mieli oli niin raskas. Koskaan Heidi ei lakannut hieromasta tyttöjä. Kosketus auttoi heitä kaikkia.

Myös sukulaiset ja ystävät auttoivat. Lapsia otettiin yökylään, yksi täti pesi ikkunat ja toinen ompeli sohvatyynyt. Kun Heidin voimat ja rahat olivat loppu, sukulaiset ottivat tytöt mukaansa kauppaan, toivat takaisin uudet talvikengät jalassa ja sängynpeitto muovikassissa.

Huomenna on paremmin

Aamuisin kotona soi salsa. Heidi, 42, kulkee ympäriinsä aina sama kahvimuki kädessään ja etsii aina samoja asioita: bussikortteja, allekirjoitettavia kokeita, tyttöjen hanskoja tai omia neulepaitojaan.

Neuleita on monta, mutta ei yhtään mustaa. Heidi on päättänyt, että on käännyttävä valoon, sellaiseen, joka tekee hyvää. Kahvimukin kyljessä kaksi muumia halaa toisiaan.

Pari vuotta sitten Heidi aloitti työt päiväkodissa. Kun hän ensimmäisen kerran otti siellä syliinsä pienen, tummaihoisen lapsen, oli pakko nousta pois, alkoi itkettää niin.

”Haluaisin palata aikaan, jolloin tytöt olivat pieniä. Jos voisin, ottaisin syliini ne omat pienet lapset ja olisin parempi äiti.”

Jääkaapin ovessa on tärkeitä kortteja, Heidin voimalauseita. ”Eilistä ei voi muuttaa, mutta tämän päivän sanat ja teot voivat muuttaa huomisen.” Lehdestä on leikattu lause ”Vaikeudet ovat parantaneet itsetuntoani”.

”Hoen itselleni, että kun mennyttä ei voi muuttaa, täytyy joka päivä miettiä, miten voin tänään olla läsnä lapsilleni. Olla nyt hyvä, rakastava äiti.”

Säde ja Aava lähtevät metrolle, vaihtavat bussiin Helsingin keskustassa ja ajavat sillä suomalais-ranskalaiselle koululle. 2010-luvun Helsingissä afrikkalaisen isän tyttäriin ei kiinnitetä erityistä huomiota. Siltä varalta, että niin vielä käy, Heidillä on tärkeä video. Jonakin päivänä hän näyttää sen tyttärilleen.

Vähän ennen kuolemaansa Emmanuel puhui tv-ohjelmassa siitä, miten viimeinen tyhjä paikka bussissa jää usein hänen viereensä. Hän kertoi ajattelevansa epäluuloisuutta tietämättömyytenä ja yrittävänsä siirtää avoimuudellaan hyvää mieltä myös toisille.

”Emmanuelin suurin toive olisi, että hänen lapsilleen tulisi hyvä elämä. Minun tehtäväni on saada tytöt tuntemaan, että myös isä rakastaa heitä. Lisäksi tahdon kasvattaa tyttöjä siihen, että he ajattelisivat toisista hyvää ja kääntäisivät vaikeudet voitoksi.”

Syyllisyyttä menneestä Heidi ei saa itseltään pois, mutta iltahetki tyttöjä peitellessä lohduttaa. Vastikään he miettivät yhdessä, mikä sai jaksamaan vaikeiden vuosien yli ja elämän muuttumaan viimein paremmaksi. Säde vastasi, että rakkaus.

Monta kertaa seitsemän

Viime kesänä Heidi, Säde ja Aava olivat uimarannalla retkellä, söivät pestoleipiä ja hedelmiä. Rannalla grillaaminen ei tunnu hyvältä, mutta uimisesta tytöt pitävät. Se on Heidille tärkeää.

Kolme vuotta Emmanuelin kuoleman jälkeen Heidi pakotti itsensä mereen. Ensin hän seisoi vedessä kasvot hiekalle päin. Nyt taas ui, ehkä joskus vielä sukeltaakin.

Rannalta Heidi ja tytöt palasivat rivitalokotiin, samaan, mihin seitsemän vuotta aiemminkin. Kaikki vuodet Heidi on ajatellut, että ei voi koskaan muuttaa kodista, jossa on kerran ollut niin onnellinen. Vähitellen alkaa tuntua, että voisi.

Tyttöjen isän ja isän veljen jälkeen Heidi päätti, että ei tuo kotiin enää miehiä. Tummia miehiä ei varsinkaan. Kulttuurieroista ei pääse, vaikka tahtoisi. Sitten tuli heinäkuu.

”En usko sattumaan vaan vetovoimaan. Ja siihen, että seitsemän on maaginen luku.”

Heinäkuussa tuli kuluneeksi seitsemän vuotta Emmanuelin kuolemasta. Kaksi päivää sitä ennen, 7.7., Heidi oli tanssimassa kuubalaista musiikkia soittavassa yökerhossa Helsingin keskustassa. Sieltä palatessa kotikadulla tuli vastaan Kuubasta kotoisin oleva Julio.

”Meillä on sama energia. Olen suomalaisille miehille ehkä liian vilkas.”

Syksyllä Heidi kysyi tytöiltä, mitä he ajattelisivat, jos Julio muuttaisi kokeeksi heidän luokseen asumaan. Tyttöjen mielestä hän voisi muuttaa kokonaan.

Nyt kotona soi salsa myös iltaisin. Heidi ja Julio harrastavat parisalsaa. Tytöt ovat jo niin isoja, että heidät voi jättää keskenään kotiin ja lähteä kaksin lenkille.

Aava näyttää Juliolle isänpäiväksi tekemäänsä tulitikkurasiaa, jossa on Emmanuelin kuva. Isä ilahtuu varmasti, Julio sanoo.

Keittiössä Säde tekee Juliolle yllätykseksi mutakakkua. Julio ilahtuu varmasti, Heidi sanoo.

Viimeisenä yönä ennen kuolemaansa Emmanuel sanoi, että tahtoo Heidin olevan onnellinen. Ehkä hän tietää, että nyt on.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2012.

Lue myös:

"Valitsimme iskälle arkkuun hupparin ja farkut" - 6 kertomusta läheisen kuolemasta

Kirjailija Kirsti Manninen & lesken uusi lempi

Pasi Kokko on ikävöinyt isäänsä melkein koko elämänsä

Erkki Lampénin kolumni: Näin erosta selviää hengissä

Tilaa hyvää luettavaa kotiisi tästä.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.