26-vuotias Anni on hieroja ja asuu Ruokolahdella. Hän harrastaa laulamista. Annin apurina on opaskoira Robis.

Anni Väänänen menetti nuorena näkönsä ja koulussa häntä kampitettiin. Nyt Annin unelmana on rakentaa oma talo. 

"Kesällä 2002 poimin serkkuni Jannen kanssa mansikoita omiksi tarpeiksi. Päätäni särki niin kovasti, että makasin pellolla kyljelläni. Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja ajattelin, että särky johtuu siitä.

Seuraavan kerran lamauttava päänsärky iski yhtenä syysaamuna, kun olin lähdössä kouluun. Yritin juoda vettä enkä pystynyt nostamaan lasia. Oikea käteni oli valahtanut voimattomaksi. Äitini Maija huomasi, että kasvojeni oikea puoli roikkui.

Juuri kun hän oli soittamassa terveyskeskukseen, toinen jalkani petti.

Tajusin tilanteen vakavaksi vasta, kun näin isän itkevän.

Minut passitettiin terveyskeskuksesta suoraan Lappeenrantaan keskussairaalaan. Röntgen paljasti, että aivojeni etulohkon vasemmalla puolella oli meningeooma eli aivokalvon kasvain.

Olin vasta 13-vuotias enkä osannut pelätä. Tajusin tilanteen vakavaksi vasta, kun näin isän itkevän.

 

Päästäni leikattiin hyvänlaatuinen kasvain Töölön sairaalassa Helsingissä juuri ennen kuin täytin 14 vuotta. Kirurgi joutui katkaisemaan vasemman silmähermoni, koska kasvain oli kietoutunut sen ympärille. Vasen silmäni sokeutui leikkauksessa.

Minulle se ei ollut suuri mullistus. Vasen silmäni oli ollut syntymästäni asti heikompi. Vuosien mittaan se oli heikentynyt lisää, mutta siihen tottui. Pyöräillessä kääntelin vain vähän enemmän päätä.

Seuraavaan leikkaukseen jouduin juuri ennen 15-vuotissynttäreitäni. Kasvainta oli vielä jäänyt aivokalvoon.

Silloin uskoin, että kuolen.

Anni on aina rakastanut laulamista. Vuonna 1999 ruokolahtelainen tyttökuoro Ruokokerttuset pääsi BumtsiBumin yleisöön ja Anni Marco Bjurströmin viereen. 

En pelännyt; olin vain päättänyt, että tämä oli nyt tässä. Uskon Jumalaan ja siihen, että pääsemme taivaaseen. Muistan ajatelleeni, että tapaisin kuolleita sukulaisiani.

Leikkaus meni kuitenkin hienosti, ja päänsäryt loppuivat. Siinä menetin kuitenkin ruotsin kielen taitoni. Hyvä, jos osaan tack sanoa.

Ruotsin katoamiseen romuttui yksi haaveeni. Isällä on maanrakennus- ja kuljetusyritys, jota aioimme jatkaa veljieni kanssa. Ruotsissa olisin vielä yhdellä silmällä näkevänä voinut suorittaa kuorma-autokortin.

 

Syksyllä 2005 istuin ammattikoulun luokassa ja tihrustin taululle. Minun oli pakko siirtyä lähemmäksi nähdäkseni, ja välillä kopioin kaverini muistiinpanoista. Suoritin kaksoistutkintoa: minusta oli tulossa paperiprosessinhoitaja ja ylioppilas, mutta nyt opintojen tielle oli tupsahtanut hidaste.

Silmälääkärin mukaan oikea näköhermoni oli alkanut vaalentua, mikä tarkoitti, ettei veri kiertänyt silmässä hyvin. Syytä hän ei osannut sanoa.

Jokainen koulupäivä oli selviytymistä, sillä minua kiusattiin. Kun tulin luokkaan, joku pani jalan eteeni. Kun kompuroin, kuului naurunremahdus. Kun englannin tunnilla piti lukea ääneen, yritin nähdä kirjaimia ja töksäyttelin sanoja. Muut nauroivat. Pilkanteko jatkui vielä käytävälläkin.

Opettajat kielsivät minua kopioimasta muistiinpanoja kaverilta ja ilmaisivat suoraan, etteivät halua opettaa vammaista.

Samaan aikaan taistelin Kelan kanssa apuvälineistä. Ihan ensimmäiseksi hankin tekstiä suurentavan lukutelkkarin ja suurentavan lukuohjelman tietokoneeseen. Ne auttoivat hetken.

Vaikka vastustan väkivaltaa, kiusaaminen sai aggressiot pintaan. Joskus ajattelin, että vielä sana ja vedän teitä turpaan. Kun ainoa läheinen kaverini lopetti opinnot, jäin täysin yksin.

Olin päättänyt tehdä itsemurhan. Tiesin jo, miten ja missä.

Olin väsynyt. Tuntui, ettei minulla ollut enää elämää. Kukaan ei nähnyt minua, vain sokeuteni. Äiti tiesi kiusaamisesta, näki ahdistukseni ja tsemppasi minua suorittamaan opinnot loppuun.

Minä olin kuitenkin päättänyt tehdä itsemurhan. Ajattelin, että pääsisin pahasta. Tiesin jo, miten ja missä sen teen. Suunnittelin jättäväni jälkeeni peilikirjoituksella kirjoitettuja viestejä. Halusin, että viestit aukeaisivat vain heille, jotka tuntisivat minut.

Hiljalleen pahin viha alkoi hellittää. Ymmärsin, että itsensä tappaminen olisi oikeastaan naurettavaa ja tuottaisi tuskaa läheisilleni.

Luulen, että aika moni on käynyt läpi vastaavaa. Itsemurhan ajatteleminen on inhimillistä.

Uudenlainen Anni alkoi nostaa päätään. Se Anni sanoi, että peijakas, minä näytän kaikille!

Keväällä 2007 valmistuin ammattikoulusta ja vuotta myöhemmin minusta tuli ylioppilas lukutelkkarin, lukukiven eli kuperan suurentavan linssin ja puhuvan laskimen avulla.

Valkolakin saatuani lähdin näkövammaisten ammattikouluun opiskelemaan hierojaksi. Opintojen aikana sokeuduin kokonaan. Tarkkaa syytä oikean silmän sokeutumiseen ei vieläkään tiedetä.

 

Sokeus ei ole ollut minulle kauhistus. En aina edes huomaa sitä. Kun kuulen äidin neulovan, näen hänen neulovan.

Toki moni asia on muuttunut. Asun yksin, mutta tarvitsen paljon apua. Opaskoirani Robis kulkee kanssani lähes kaikkialle, olen opetellut pistekirjoituksen, ja sekä tietokoneeni että kännykkäni puhuvat.

Joskus pienet arkiset asiat tuskastuttavat. Saatan paistaa jauhelihan seassa pakkauksen pohjapaperin. Kun äiti on touhunnut keittiössäni, en löydä tavaroita.

Olen vielä vähemmän kiinnostunut itseni ehostamisesta tai laittamisesta kuin näkevänä.

Vuonna 2004 Anni, hänen äitinsä ja serkkunsa Hanna matkustivat Yhdysvaltoihin. Anni oli 16-vuotias ja näki vielä toisella silmällä. Kuva on otettu San Franciscon satamassa Alcatrazin edustalla. 

Hassua, mutta minulla ei ole muistikuvaa omista kasvoistani. Mielikuvissani näytän mieheltä.

Ajattelen kuitenkin, että sokeakin näkee. Kulttuurimme keskittyy aivan liikaa pintaan. Uskon, että sokean voi olla helpompi nähdä toisen sisimpään kuin näkevän. Luon ihmisestä kuvan tulkitsemalla hänen ääntään ja käyttäytymistään.

Näkevien maailmasta kaipaan luonnonilmiöitä kuten ruskaa. Kaipaan myös eläinten liikkeitä ja pienten lasten ilmeitä. Ne ovat vilpittömiä, aitoja asioita.

Onneksi luontoon pääsee muillakin aisteilla. Kerran ystäväni vei minut mökin laiturille istumaan ja pyysi olemaan aivan hiljaa. Yhtäkkiä varpaitani alkoi kutittaa. Sorsaparvi oli noussut laiturille ja läpsytteli paljaiden jalkojemme päältä. En koskaan unohda, miltä sorsan räpylä tuntui.

 

Sokeuduttuani olen saanut uusia ihania ystäviä muun muassa työni kautta. Usein he ovat minua vanhempia. Suhteet itseni ikäisiin ystäviin ovat hiipuneet. Minulla ei ole paljon yhteistä heidän kanssaan: en voi jutella tv-ohjelmista enkä lähteä kuskiksi bileiltana.

Vammaisena olen altis hyväksikäytölle. Aiheesta vaietaan, mutta se on arkea. 

Miesmarkkinoilla sokea nainen ei ole kovassa kurssissa. Kerran ravintolassa nuori herra tuli luokseni ja rupesi juttusille. Hetken kuluttua hän kauhistui, että herranjumala, sie oot sokea! Sitten hän hävisi.

Tuollaiset reaktiot naurattavat ja tekevät surulliseksi yhtä aikaa.

Vammaisena olen altis hyväksikäytölle. Aiheesta vaietaan edelleen, mutta se on arkea. Vammaisen naisen ihmisarvo on monen miehen silmissä nolla. Vanhemmat miehet ovat lähennelleet minua rautatieasemilla ja kaduilla, ja kerran taksikuski yritti käydä minuun käsiksi. Minulle on myös muutaman kerran yritetty tehdä seksuaalista väkivaltaa.

Olen selvinnyt tilanteista voimalla ja äänenkäytöllä. Olen myös miettinyt, teenkö jotain väärin, kun tuollaista tapahtuu. Ja jos sokealle käy näin, mitä kehitysvammaiset joutuvat kokemaan?

Enimmäkseen elämä on kuitenkin hyvää. Työskentelen hierojana ja jäsenkorjaajana ja neljä vuotta sitten perustin Tunto-yritykseni.

Yhtä hyvin minusta olisi voinut tulla ammattimuusikko.

 

Aloin laulaa samaan aikaan kun opin puhumaan. Yksi isoveljistäni huusi autossa kuin leijona, ja silloin me muut rauhoitimme hänet laulamalla. Vieläkin laulan missä ja milloin vain, hampaita harjatessa ja töitä tehdessä. Olen laulanut myös kuorossa, karaokekisoissa ja musikaalissa.

Ajatus oman levyn tekemisestä syntyi jo ammattikouluaikoina. Eno kannusti minua levyttämään, ja idea jäi elämään, vaikka eno kuoli. Neljäntoista biisin omakustannelevy Sain lahjaksi laulun syntyi paikallisin voimin. Kannen suunnittelin itse. Siinä on pistekirjoitusta ja silmäni.

Olin onnellinen levystä ja suunnittelin innoissani levynjulkistuskonserttia Ruokolahden kirkkoon.

Sitten puhelin soi.

Kaksostutkinnon suorittaminen ja sokeutuminen samaan aikaan ottivat koville, sanoo Anni. Siksi hän luki ylioppilaaksi neljässä vuodessa. Valkolakin Anni sai vuonna 2008. 

Pitkin viime syksyä aloin kärsiä päänsäryistä, joita seurasivat tajuttomuuskohtaukset. Koska uusissa magneettikuvissa ei näkynyt mitään, yritin unohtaa koko jutun.

Sitten Töölön sairaalasta soitettiin. Lappeenrantalainen lääkärini oli lähettänyt magneettikuvat sinne, ja Töölössä havaittiin, että kasvain oli alkanut taas oireilla. Minun pitäisi lähteä heti leikkaukseen.

Se tuntui pommilta. Miksi juuri nyt?

Sain sanottua, että en tule, ellette lupaa, että olen kolmen viikon päästä laulukunnossa.

Lääkäri lupasi.

Kolmannessa leikkauksessa aivoistani saatiin todennäköisesti pois kaikki ylimääräinen. Samalla sairastuin kuitenkin epilepsiaan. Onneksi se pysyy kurissa lääkityksellä.

Myös muistini alkoi pätkiä. Kun äiti puhui tulevista levynjulkkareista, kyselin pää sumussa, että mikä konsertti.

Konsertti meni kuitenkin hyvin. Väkeä oli mukavasti ja tunnelma lämmin. Läheiseni vain olivat niin kauhuissaan, etteivät muistaneet ottaa kuvia. He vain jännittivät, pysynkö pystyssä. Olin leikkauksen jäljiltä vielä heikko.

Kerroin konsertissa avoimesti kokemuksistani. Toivon, että tarinani auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia.

Sokeutuminen on sekä ottanut että antanut paljon. Olen kokenut pelkoa ja kipua, sääliä ja aliarvostusta, mutta samalla itsetuntoni on vahvistunut. Teen asioita, joihin en olisi näkevänä ehkä koskaan ryhtynyt. Toteutan unelmiani joka päivä.

Yksi unelmistani on rakennuttaa oma talo. Piirroksia on jo tehty ja rakennusmies katsottu. Haluaisin taloon myös hyvät käsityötilat, joissa voisin pitää käsityöryhmiä näkö- ja kehitysvammaisille. Nyt vain odottelen, mitä pankki sanoo."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14-15/2014.

 

 

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.