Pasi Kokko on ikävöinyt ja ihaillut isäänsä melkein koko elämänsä. Siksi hän haluaa olla toisenlainen mies.

On vain yksi ikävä muisto. Siinä isä huutaa äidille olohuoneen pöydän toisella puolella ja äiti itkee toisella puolella. Pasi Kokko on viisi ja itkee pöydän alla.

Sitä ennen muistoissa on enimmäkseen joulu tai syntymäpäivä. Pasi on saanut lahjaksi punaisen polkuauton, ja isä neuvoo kuinka sillä ajetaan. Pasilla on cowboypuku, jossa on hapsut, ja isällä armeijan harmaat, joissa on kapteenin natsat.

Muistot ovat hataria, mutta niissä on kaikki hyvin. Kunnes tulee se tarkka muisto olohuoneen pöydän alta.

Pian sen jälkeen äiti, Pasi ja sisko­puoli Merja muuttavat armeijan asunnosta kaupungin vuokra-asuntoon. Maunulan lähiössä on paljon lapsia, ja Pasi saa kave­reita nopeasti. Kaverien kodit ovat kirjavia, mutta niissä kaikissa on isä.
Avioerosta ei puhuta, mutta viisivuotias ymmärtää. Isä muuttaa uuteen yksiöön uuden Hilkan kanssa.

Kotiäitinä ollut äiti menee töihin tarjoilijaksi ja on töissä melkein koko ajan. Kun Pasilla on ikävä, hän soittaa Hotelli Helsinkiin ja pyytää äitiä puhelimeen. Silloin huudetaan Hilleviä ja Pasi kuulee astioiden kilinää. Portaissa kaikuvat äidin juoksuaskeleet.

Kun äidin ääni kuuluu, Pasille tulee hyvä mieli, eikä hän enää muista, mitä asiaa hänellä oli. Kohta hän soittaa taas.Äidillä on aina kiire, mutta koskaan hän ei kiellä soittamasta.

Pasi kaipaa isää, mutta lapsethan ­sopeutuvat. Niin äiti uskoo ja niin uskoo isäkin, jos he sitä miettivät.

Sitä paitsi ei isä sentään missään maail­man äärissä ole, Töölössä vain. Sieltä hän käy hakemassa Pasia viikonloppuisin stadikalle uimaan tai mukaan sukulaisten mökille.

Ikävä jää

Nyt olohuoneen pöydän alla on ceskyterrieri Elvis. Pasi on 48-vuotias ja nieleskelee itkua pöydän ääressä. Koti Helsingin Kruununhaassa on kilometrin päässä siitä lapsuudenkodista, jossa Pasi ei vielä ikävöinyt isää.

”On hämmästyttävää, kuinka paljon isä on vaikuttanut elämääni. Hän on kuitenkin ollut niin paljon siitä pois.”

Kun isä lähtee ja ikävä alkaa, isästä tulee Pasin sankari. Koskaan hän ei ajattele isästä pahasti.

Joskus Pasi kyllä ihmettelee. Niin kuin sinä lauantaina, jolloin isä hakee Pasin äidin luota. He ajavat Honda Civicillä Lahteen ja soittavat ovikelloa vieraassa kerrostalossa. Ovelle tulevat nainen ja poika.

”Tässä on isoveljesi”, isä sanoo seitse­mänvuotiaalle Pasille.

”Tässä on pikkuveljesi”, isä sanoo 14-vuotiaalle Ilarille.

Pasi ei tiennyt, että hänellä on veli.

”Ajattelin, että on vähän kummal­lista, että Ila ei koskaan ollut meidän luona ­eikä hänestä ollut puhuttu mitään.”

Vielä suurempi yllätys tulee, kun Pasi on päässyt toiselta luokalta kesä­lomalle. Isälle ja Hilkalle on syntynyt Hanna-vauva, ja isä on hakemassa Pasia viikonlopuksi. Pihassa keinujen luona isä sanoo ohimennen, että hän muuttaa Amerikkaan.

Sinä viikonloppuna Töölön yksiössä kääritään astioita ruskeaan paperiin. Isä ja Hilkka ovat hilpeitä, Pasi vain pakkaa. Pari viikkoa myöhemmin hän on mukana, kun isä vie paketteja postiin ja kirjoittaa osoitteeksi vieraan kadun Seattlessa, Yhdysvalloissa.

Isä ja hänen uusi perheensä lähtevät.

Pasi jää.

”Ei silloin puhuttu siitä, miten kukin asiat kokee. Minäkin olin hiljaa.”
Isä perheineen aloittaa uudella mantereella tyhjästä. Isä on alle 40-vuotias mutta jäänyt läppävian vuoksi armei­jasta eläkkeelle. Seattlessa hän menee sairaalaan siivoojaksi. Pasi kertoo kavereilleen, että hänen isänsä on muuttanut Amerikkaan sairaalan pomoksi.

Amerikan unelmia

Aluksi isä sanoo asuvansa ulkomailla vuoden. Pasi laskee pitkiä kuukausia. Yhdeksän kohdalla isä ilmoittaa, että viipyykin vielä toisen vuoden. Ja taas vuoden.

Isä lähettää kirjeitä ja kortteja. Välillä tulee palmun kuva ja terveisiä Kaliforniasta. Sitten valokuva isästä vihreän Saab Combin vieressä. ”Auto on nyt hankittu!” isä kirjoittaa.

Pasi vastaa, kirjoittaa vähän koulusta ja jääkiekosta ja ikävästäkin, mutta ei ­äidin miesystävistä. Isä pyytää häntä kirjoittamaan kaunokirjoituksella, ei tekstaamalla.

”Siinä näkyi isän upseeriluonne.”

Vuosi vuodelta kirjeiden kirjoittaminen vähenee.

Onneksi joka vuosi on kesä. Kesällä Pasi lentää kuukaudeksi isän luo. Yhdysvalloissa perheeseen on syntynyt Minna, ja Saabin takapenkillä siskopuoliensa välissä Pasi kuuluu hetken isän uuteen perheeseen.

”Isän rakkaus ja läheisyys oli hienoa. Myös isän kuumapäisyys näkyi, kun hän hermostui hetkessä ja leppyi toisessa. Mutta en miettinyt sitä vielä.”

Isän luota lähteminen on joka kerta hirveää, vaikka jalassa on uudet Levikset ja matkalaukussa radiopuhelin.

”Kotona paistattelin kaverien suosiossa ja kerroin, kuinka isoja autot, talot ja hampurilaiset Amerikassa olivat.”

Kesillä on hintansa. Matkat maksaakseen äiti on aina töissä. Hän tekee töitä niin paljon, että pystyy ostamaan tilavan kolmion uudesta kerrostalosta Espoon Kivenlahdesta.

Se on yksinhuoltajalle suuri saavutus, mutta äiti tekee vielä enemmän.

”Äiti puki minut MicMacin vaatteisiin, maksoi tennistuntini, jääkiekon peluun ja Cantores Minores -poikakuoron. Äiti on uhrautunut puolestani.”

Vasta aikuisena Pasi ymmärtää, että koska hän sai niin paljon, sisarpuoli ­Merja sai paljon vähemmän.

Välissä liikaa ilmaa

Pasin unelmavuotta oli suunniteltu kauan. Lukion ensimmäisen luokan jälkeen hän lähtisi vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin ja asuisi isän luona. Eläisi vuoden isänsä poikana.

Käy kuitenkin niin, että kolme viikkoa ennen lähtöä Pasi rakastuu. Hän ja Katja menevät kihloihin pari päivää ennen kuin Pasi lentää Atlantin yli.

Kun Pasi ja isä tapaavat vuoden tauon jälkeen lentokentällä, isä huomaa kiiltävän sormuksen heti. Hän kehottaa Pasia pitämään seuraavan vuoden vetoketjun tiukasti kiinni.

”Olisi ollut vain hiljaa. Mietin, onko juuri hänellä varaa sanoa niin.”

Perillä Pasi ei iloitse isästä vaan ikävöi Katjaa.

Isä tekee kaikkensa. Hän lupaa Pasille yksityisen tennisvalmentajan. Hän muistuttaa, että seuraavaksi kesäksi on varattu liput Los Angelesin olympialaisten keihäsfinaaliin. Mikään ei auta. Kahden viikon jälkeen Pasi palaa Suomeen.

”Olin vähän niin kuin isä, jätin kaiken”, hän sanoo.

”Välimatkaa ja vuosia oli liikaa välissä. Katja oli minulle tärkeämpi kuin isä.”

Autossa matkalla lentokentälle isä ja poika eivät puhu. Isä auttaa tavarat lähtö­selvitykseen, mutta ei sano mitään. Ei sano Pasikaan.

Pasi näkee, kuinka isä ja Hanna mene­vät liukuportaita pois. Isän hartiat ovat kumarassa.

Seuraavana talvena isä kirjoittaa Pasille harvakseltaan. Pasi ei vastaa, ei rakastumiseltaan ehdi.

Heinäkuisena lauantaiaamuna 1984 puhelin soi. Äiti herättää Pasin ja sanoo, että isä soittaa.

”Ilahduin. Pitkästä aikaa jutellaan.”

Soittaja onkin Ilari, velipuoli, jolla on isän ääni. Ilari kertoo, että isä on kuollut. Isä on ollut vaimonsa ja tyttäriensä kanssa vaeltamassa vuorilla ja saanut ­sydänkohtauksen.

Hautajaiset Lahdessa ovat mahtipontiset. Isä on jäänyt armeijasta eläkkeelle jo kymmenen vuotta aiemmin, mutta upseerikaverit järjestävät sotilashautajaiset soittokuntineen ja ylilentoineen.

Hautajaisissa 18-vuotias Pasi ei itke. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei isän haudalla käydessään ole itkenyt.

Peilistä katsoo isä

Pitkään Pasi luulee sopeutuneensa hyvin. Sitten hänestä itsestään tulee aviomies ja isä.

Kun Pasi on 23-vuotias ja tehnyt maail­malla mallin töitä, hän pyytää Liisaa treffeille. Liisa on töissä Pukevassa ja varannut Pasin huomattavan moniin muotinäytöksiin. Seurustelu alkaa samana iltana – kunhan Pasi ensin purkaa kihlauksensa.

”Rakastuminen Liisaan oli salaman­isku. Suhde Katjaan oli jo karilla, mutta huonosti minä sen hoidin. Isän tyyliin.”

Liisassa on hyvää kaikki. Myös se, että hän tulee perheestä, jossa sisaruksilla on samat vanhemmat ja jossa isä ja äiti ovat olleet yhdessä ikuisesti.

”Kun tutustuin Liisaan, halusin perheen, jota minulla ei koskaan ollut.”

Seuraavana kesänä 1990 Pasi ja Liisa menevät naimisiin. Parin vuoden välein syntyvät Claudia, James ja Amanda.

Pasi tekee töitä valokuvaajana ja valmentaa salibandyn SM-sarjassa ja kiirehtii kaikkialta kotiin. Hän antaa lapsille sen ajan, arjen ja läheisyyden, jota oma isä ei antanut hänelle.

Isä kulkee kuitenkin Pasin mukana.

2000-luvun taitteessa Pasin per­heessä on kolme pientä lasta ja avioliitossa suuria vaikeuksia. Pasi tajuaa, että tämä on se hetki, jolloin isä lähtisi.

”Onneksi tunnistin sen. Kun itsellä on kokemus isän ikävästä, en ikinä halua lapsilleni samaa”, hän sanoo.

”Isän kaltainen mies on silti minussa. On vaatinut paljon työtä, etten ole se tyyppi, joka lähtee koko ajan.”

Perheessään Pasi tunnetaan itkijänä. Kun American Idolissa nuori tyttö laulaa kauniisti, Pasi itkee television edessä. Kun lavalle seuraavaksi tulee upeasti eläytyvä nuori mies, Pasi itkee taas.

Nytkin pala nousee kurkkuun.

”On huvittavaa, että tämän ikäinen joutuu edelleen miettimään hylätyksi ­tulemisen vaikutusta. Se on myös surullista.”

Ikävintä on se, että välillä Pasi pitää isää valttikorttinaan: koska isä on kohdellut minua huonosti, voin tehdä samoin muille.

Onneksi hän tajuaa sen itse. Pasi huomaa siirtävänsä Liisaan epäreiluja tekoja, joita isä teki, ja näkee itsessään sen saman kuuma­kallen, joka isä oli. Kun hän Chevroletin tila-auton ratissa taas kerran ­manaa törppöjä autoilijoita ja kolme lasta istuu hiljaa turvaistuimissaan, hän ­muistaa äkkiä täsmälleen, miltä tuntui Honda Civicin takapenkillä, kun isä sauhusi ja vilkutteli valoja.

Vähän parempi mies

Pasin onni on viisas vaimo. Liisa tunnistaa Pasissa lähtijän. Hän päästää Pasin menemään, jotta tämä jäisi.

Ensimmäisellä kerralla, vuonna 2001 Pasi kiertää viisi viikkoa yksin Aasiaa ja Australiaa, palaa sitten kotiin ja yrittää olla vähän parempi mies.

Puhuminen auttaa. Kun Liisa on kuullut kaiken jo tuhat kertaa, Pasi menee terapeutille, kertoo itsestään ja isästään.

Terapeutti kertoo, että samanlaisia isiään ikävöiviä miehiä on Suomessa paljon. Ehkä vielä karumpaa on ikä­vöidä isää, vaikka tämä on ollut aina pai­kalla.

”Isoisämme ovat olleet sodasta ja muusta vaienneita miehiä, jotka ovat kasvattaneet isämme kaltaisikseen. Meidän tehtävämme on tehdä toisin.”

Seuraavan kerran Pasi lähtee yksitoista vuotta myöhemmin Etelä-Ruotsiin. Hän on löytänyt joogan ja vipasana-meditaation. Retriitti kestää yksitoista päivää: niiden aikana meditoidaan kymmenen tuntia päivässä eikä puhuta mitään.

Seitsemäntenä yönä Pasi herää ja luulee saaneensa sydänkohtauksen. Hän on lähdössä hakemaan apua, kun näkee näyn. Siinä isä ilmestyy hänen mie­leensä ja sanoo, että saat anteeksi, kaikki on hyvin.

Sen jälkeen kaikki on hyvin.

”Se oli ihmeellinen anteeksianta­minen”, Pasi sanoo.

”Isän kuolemasta lähtien olin tuntenut vahvaa syyllisyyttä siitä, että kaikki loppui typerään lentokenttäkohtaukseen. Olisi ollut paljon sanottavaa.”

Ulko-ovea ei paiskota

Pasin Seppo-isä kuoli 47-vuotiaana. Pasi täytti helmikuussa 48, ja se tuntui huojentavalta. Hän uskoo ymmärtävänsä, miksi isä kuoli nuorena.

”Vain tunteeton heppu pystyisi jättämään ihmisiä noin vain ilman, että siitä tulisi itselle haavoja. Toivon ja uskon, että isä kaipasi Ilaa ja minua.”

Pasi kaipaa omia lapsiaan jo nyt, ­vaikka nämä ovat läsnä. Vielä tämän ­kesän kaikki asuvat kotona ja tekevät töitä perheen kahvilassa. Syksyllä James lähtee sivariksi ja Claudia opiskelemaan Amsterdamiin.

”Olen ollut lasten kanssa tosi paljon. Meillä on niin hyvä luottamus, että he toivottavasti voivat puhua minulle kaikesta.”

Useimmiten Pasi ymmärtää. Hän oli se, joka antoi alaikäisen Claudian ottaa ensimmäisen lävistyksensä Liisalta salaa ja etsi humaltunutta teiniä Koffin puistossa. Suomiräppiä laulavan Jameksen suurin fani on oma isä. Cheerleadingia harrastava Amanda on lapsista kiltein ja saanut myös kilteimmän isän.

”Olen ollut vähän lepsu isä.”

Yhdessä asiassa Pasi on ollut tiukka.

Mitä riitaa ikinä onkaan, asiat pitää selvittää heti. Koskaan ei tiedä, mikä ­tapaaminen on viimeinen, eikä Pasi ­halua omaa syyllisyyttään kenellekään. Kotona saa huutaa ja paiskoa huoneiden ovia, mutta ulko-ovea ei.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä numero 11/2014.

Lue myös

Kasvatusguru Kari Uusikylä: Isä ei saa olla iso lapsi

"En toivo kenellekään sellaista lapsuutta kuin minulla oli"

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.