Oras Tynkkynen ja äiti nauttivat yhteisistä junareissuista:
Tampereen rautatieasema on Orakselle ja Riitalle tuttu paikka. Yhteiset junamatkat ovat heille yhä yhtä juhlaa.

Riitta Lätti opetti pojalleen Oras Tynkkyselle, että junamatkailu on ylellistä ja ettei herroja pidä pelätä. He kertovat suhteestaan Perhekuvioita-sarjassa.

Tamperelainen Oras Tynkkynen, 37, on vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Yhdentoista eduskuntavuoden jälkeen hän ei enää asetu ehdolle kevään vaaleissa, vaan keskittyy muuhun vaikuttamiseen.­

"Vanhempani erosivat, kun olin neljä. Asuin varhaislapsuuteni äidin kanssa kahdestaan tavallisessa lähiössä Jyväskylän Kortepohjassa. Äiti oli VR:llä töissä ja harrasti kulttuuria ja ammattiyhdistystoimintaa.

Minä kuljin mukana joka paikassa. Kun äidin ammattiliitto suunnitteli lakkoa, istuin kokoushuoneen nurkassa ja luin sarjakuvaa. 

Yksinhuoltajaksi äiti onnistui järjestämään elämämme aika hyvin. Mitään ei varsinaisesti puuttunut. Meillä oli jopa tietokone. 

Äiti oli taitava säästämään. Se näkyi pienissä jutuissa, kuten siinä, että hän leikkasi hammastahnatuubin auki ja hyödynsi sen viimeisenkin tipan.

Äiti myös ompeli itse. Yksi viininpunainen pusero samettimaisesta kankaasta oli enemmän äidin makuun, mutta muuten kotona tehdyt vaatteet menettelivät.

Elin kaksikymmentä vuotta köyhyysrajan alapuolella.

JUNAMATKAT OLIVAT pienen perheemme henkireikä. VR:n henkilökunnan vapaalipulla teimme matkoja Tanskaan Legolandiin ja Kööpenhaminan Tivoliin.

Istuimme rautatieasemalla ja joimme maitoa suoraan purkista. Se nauratti tanskalaisia. Minulle se oli suurta seikkailua.

Monen on vaikea käsittää, miksi elän edelleen säästäväisesti, vaikka olen kansanedustaja. Minulle se on luonnollista, koska elin kaksikymmentä vuotta köyhyysrajan alapuolella.

Opin kotoa, että ihminen voi valinnoillaan ja toiminnallaan vaikuttaa yhteiskuntaan. Olin kova lukemaan, ja kun kaikki kirjaston eläinaiheiset kirjat oli luettu, siirryin luontoa ja ympäristöä käsitteleviin teoksiin. Havahduin ympäristöongelmiin niitä lukiessani.

Kun päädyin kansalaistoimintaan, äidin opeista oli hyötyä. Hänen esimerkistään olin nähnyt, ettei herroja kannata pelätä. Jos jokin asia oli vinossa, sen sai korjattua tehokkaimmin ottamalla yhteyttä ylimpään johtajaan. 

Kun homouteni aikoinaan selvisi äidille, hän oli hetken surullinen.

ÄIDILLÄ ON KOVA auttamisen halu. Hän on aina avustanut minua vaalikampanjoissani, myös rahallisesti, mitä  moni vanhempi ei tee.

Kun homouteni aikoinaan selvisi äidille, hän oli hetken surullinen.

Myöhemmin hän perusti vertaistukiryhmän seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten vanhemmille. Siinäkin asiassa hän ajatteli muiden auttamista.

Eläkkeellä äiti on vain lisännyt kierroksia. Nyt hän on mukana kunnallispolitiikassa. Kun eduskunnassa on kyselytunti, äiti katsoo sitä suorana televisiosta ja antaa tekstiviesteillä kännykkääni ministereille kritiikkiä. Välillä minua huvittaa, kun puhelimessa kulkee reaaliaikainen kommenttiraita.

Olen yrittänyt opetella laittamaan korvat kiinni.

ÄITI ON TUNTEIKAS tunteikas ja puhelias, minä taas olen enemmän vetäytyvää tyyppiä.­

Jos emme ole nähneet vähään aikaan, äidin seura on joskus kuluttavaa. Hänellä on valtava tarve purkaa kertynyttä puhepainetta.

Se onkin meille jatkuva vitsailun aihe. Olen yrittänyt opetella laittamaan korvat kiinni, mutta äiti saattaa vaatia pienillä välikommenteilla todistamaan, että olen kuunnellut häntä.

Tabletin kanssa äiti on kuin lapsi: kun hän näpertää sitä, hän on hetken hiljaa ja minä saan hengähtää.

Ei äiti voi omaa tyyliään muuttaa, sen olen ymmärtänyt paremmin vanhemmiten. 

Minusta mökillä ei tarvitsisi puuhailla.

NAUTIMME TOISTEMME seurasta erilaisuudestamme huolimatta. Matkustamme edelleen paljon yhdessä junalla. Viimeksi olimme uutenavuotena Brysselissä ja reilu vuosi sitten kävimme Sveitsissä.

Junamatkailu on yhteinen juttumme. Siinä on jotain valtavan ylellistä. On oma hytti, johon voi asettua. Voi syödä eväitä, lukea ja katsella maisemia. Siitä tulee kuninkaallinen olo. 

Myös mökillä viihdymme kahdestaan. Äidistä tosin sielläkin pitäisi olla jatkuvasti tekemässä jotakin. Minusta mökillä ei tarvitsisi puuhailla muuta kuin leipoa sämpylöitä, saunoa ja soudella pitkin järvenselkää.

NYT KUN EN asetu seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdolle, minulla on enemmän aikaa äidille. Ainoana lapsena tunnen hyvällä tavalla velvollisuudekseni viettää aikaa hänen kanssaan.

Äiti on rakas ja korvaamaton juuri sellaisena kuin on. Tapahtuipa maailmassa mitä tahansa, tiedän, että minulla on paikka, jossa minusta välitetään ja pidetään huolta."

Riitta Lätti, 68, vaikuttaa Jyväskylän Vihreissä ja on mukana SPR:n toiminnassa. Riitta on perustanut Jyväskylän Setaan tukiryhmän seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten vanhemmille.

"Laitan Orakselle lähes päivittäin tekstiviestejä. Olen oppinut aloittamaan viestin kysymyksellä, sillä ilman sitä en välttämättä saa vastausta.

En halua korostaa itseäni liikaa. Ymmärrän, että Oraksella voi olla 550 muuta tärkeää tekstiviestiä jonossa odottamassa. Yleensä Oras vastaa kiltisti äidille.

Kiltti Oras oli myös lapsena. Ja totinen. Vaalean tukan alta tuikki kaksi ruskeaa nappisilmää.

Isommat serkut sanoivat, että Oras on liian suloinen ja veivät häntä kavereilleen näytille. 

Murrosiässä Oraksen ei tarvinnut kapinoida.

TIESIN JO VARHAIN, että politiikasta tulee Oraksen elämä. Tietysti kannustin siihen. Olin 1960-luvun nuori, ja politiikka oli minulla verissä. 

Kun Oras pääsi kunnanvaltuustoon 19-vuotiaana, en hämmästynyt. Siihen mennessä hän oli ehtinyt tehdä kansalaisjärjestöissä jo vaikka mitä ja esiintyä televisiossa monta kertaa.

Yhdessä A-studion insertissä taustalla soi lännenmusiikki, kun pojanklopit marssivat Keskon johtajan eteen vaatimaan selitystä turhalle pakkausjätteelle. Kyllä minä olin Oraksesta ylpeä!

Murrosiässä Oraksen ei tarvinnut kapinoida. Hän upotti kaiken energiansa maailman muuttamiseen. Hän väsäsi Vihreä elämä -lehteä ja uskoi, että tietoa levittämällä hän muuttaa maailman paremmaksi. Minäkin osallistuin työhön myymällä lehteä. 

Oras ei pelännyt herroja, ja sen hän oppi minulta. Puhumalla sain Orakselle lähipäiväkodista hoitopaikan ja steinerkoulusta vapaaoppilaspaikan. Yksinhuoltajana ja vuorotyöläisenä minun oli pakko taistella jokaisesta markasta.

Oras ei ole sellainen vakava törö kuin kuvissa näyttää.

VIIHDYMME KAKSIN. Mökillä käymme niin usein kuin mahdollista. Siellä Oras tekee niin kuin äiti käskee. Hän aina sanoo, että eikö yksi homma päivässä riitä, ja minä koetan hivuttaa, että äkkiäkös tuo huussi on tyhjennetty. Silloin Oras moittii mökkeilyä työleiriksi.

Nautin valtavasti myös siitä, kun saan matkustaa aikuisen poikani kanssa. Kun Oras oli pieni, hän pakkasi junaan mukaan kissimirripehmolelun ja pienen tyynynsä. Nyt hänellä on kirjoja ja läppäri. 

Olemme tehneet monta pitkää junamatkaa yhdessä. Ajatus siitä, että olemme kahdestaan matkalla ja saamme vielä palata saman reitin takaisin, on pakahduttava.

Tunnemme toisemme läpikotaisin. Oras ei ole sellainen vakava törö kuin hän usein kuvissa näyttää. Hänellä on kaunis hymy ja mahtava huumorintaju. 

Naljailemme aina tavatessamme. Oras tietää, miten tunteellinen olen. Hänen vakiokommenttinsa moneen kohtaan onkin: ’No piäskö äitiltä itku?’ Oras matkii minun karjalanmurrettani, ja minua naurattaa. 

Itkin hetken sitä, että minusta ei tule isoäitiä.

ORAS OLI PARIKYMPPINEN, kun menin hänen luokseen yllättäen kylään. Vastassa oli Oraksen lisäksi toinen mies.

Silloin itkin hetken sitä, että minusta ei tule isoäitiä. Pohdin myös lapsellisesti sitä, mitä muut ihmiset Oraksen homoudesta ajattelevat.

Jos homous selviäisi minulle nyt, minä piut paut välittäisin muiden ajatuksista. Olen vahva ja osaan sanoa, ettei homous ole ongelma minulle eikä se ole ongelma Orakselle. Jos se jotain häiritsee, ongelma on hänessä, ei homoudessa. 

Päällimmäisenä minulla on valtava äidinrakkaus. Jos mahdollista, rakastan Orasta vielä entistä enemmän."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2015.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.