Helsinkiläisen Roberto "Bobby" Barreran, 58, tekee onnelliseksi perhe: Päivi-vaimo sekä lapset Thomas ja Claudia.

Kun Bobby Barrera ensimmäisen kerran tuli Suomeen, hän oli panamalainen muusikko, joka ihmetteli synkkiä suomalaisia. Sitten hän tapasi Päivin ja löysi kutsumuksensa.

"Värivalot vilkkuivat ja savukone tuprutteli. Seitsenhenkinen bändimme Adagio soitti lattarisovituksina hittejä Michael Jacksonista Mattiin ja Teppoon. Minä lauloin ja soitin perkussioita punaiset aurinkolasit päässä. Oli lauantai-ilta lahtelaisessa hotelli Ascotissa vuonna 1987.

Yleisöä oli paljon, mutta huomioni kiinnitti yksi taitava tanssija. Nuorella naisella oli vaalea kleopatramainen tukka, joka oli päälaelta leikattu siiliksi.

Tauon aikana juttusilleni tuli keski-ikäinen rouva, jonka olin tavannut aiemmalla keikallamme.  Hän kysyi, saisiko esitellä tyttärensä Päivin.

Päivi oli se kleopatratukkainen nainen. Rakastuimme heti. 

Minä olin 32-vuotias ulkomaalainen muusikko ja Päivi 20-vuotias suomalainen opiskelija, mutta meistä tuntui kuin olisimme tunteneet aina.

Bobbysta on säilynyt vain yksi lapsuuskuva. Hän on kuvassa veljiensä ja isänsä kanssa, neljäs vasemmalta.
Bobbysta on säilynyt vain yksi lapsuuskuva. Hän on kuvassa veljiensä ja isänsä kanssa, neljäs vasemmalta.

SYNNYIN KALASTAJAKYLÄSSÄ Atlantin rannalla. Olen seitsenlapsisen perheen kolmas lapsi. Isä oli rakennusmestari, äiti hoiti kotia. Leikimme kookospähkinöiden kuorista tekemillämme laivoilla ja uitimme tikkuja purossa. Lelut piti nikkaroida itse.

Kouluttauduin sähköasentajaksi ja opiskelin samalla musiikkia paikallisessa konservatoriossa. Valmistut­tuani pääsin isän kautta rakennuksille töihin. 

Isä kuitenkin toivoi minusta enemmän. Kun olin 19, hän lähetti minut ohut rahatukku taskussa Pohjois-Espanjaan, Galician yliopistoon opiskelemaan sähköinsinööriksi.

Opintoni eivät sujuneet. Minun olisi pitänyt ottaa iltaisin yksityistunteja, mutta olin rahapulassa ja liityin lattarimusiikkia soittavaan orkesteriin. 

Aluksi soitin yöt ja opiskelin päivät, mutta lopulta se oli liian raskasta. Samaan aikaan menin naimisiin, ja saimme Esther-tyttären. Lopulta jätin yliopiston, ­vaikka opintoja oli jäljellä enää vuosi.

Isän unelma ei siis toteutunut. Se oli hänelle pettymys. Minullakin oli vähän huono omatunto, mutta tärkeämpää oli elättää perhe.

Vuonna 1983 suomalainen manageri näki orkesterimme keikalla Espanjan Fuengirolassa ja pyysi meitä Suomeen esiintymään. Mikäs siinä, ajattelin. Olisi kiinnostavaa nähdä pohjoista.

Olen nähnyt Suomea enemmän kuin moni syntyperäinen suomalainen.

TAKSINKULJETTAJA HURJASTELI pimeydessä lumikinosten keskellä. Oli joulupäivä 1985 ja olimme matkalla lentokentältä kentältä hotelli Hesperiaan. Meitä hirvitti.

Keikalla ­ihmettelimme sitä, että meno alkoi heti alkuillasta ja juhlat loppuivat viimeistään yhdeltä. Ravintolat olivat synkkiä, ihmiset pukeutuivat mustaan ja harmaaseen.

Ensin keikkailimme Suomessa kuukauden, sitten vähän pidempään ja taas vielä vähän pidempään. Välillä lensimme kotiin Espanjaan. 

Kiersimme ruotsinlaivoilla ja ravintolat Lapista Hankoon. Olen nähnyt Suomea laajemmin kuin moni syntyperäinen suomalainen.

Lattarimusiikki oli silloin Suomessa suosittua. Teimme pari levyä, kuvamme komeili keikkabussin kyljessä, ja kiertueen lopuksi manageri tarjosi  samppanjaa. Se oli ihan toista kuin Espanjassa, missä matkasimme keikoille kaupungin busseilla.

Ensimmäinen avioliittoni päättyi Suomen-keikkailun aikana. Silloinen vaimoni ei pitänyt jatkuvasta reissaamisestani, muttei myöskään halunnut lähteä mukaan. Onneksi minun ja Estherin välit säilyivät lämpiminä.

Ja sitten tapasin Päivin.

Bobby ja Päivi avioituivat Päivin lapsuusmaisemissa.
Bobby ja Päivi avioituivat Päivin lapsuusmaisemissa.

ENSIMMÄISENÄ ILTANA LAHDESSA puhuimme ja puhuimme. Päivi kertoi käyneensä silloisessa kotimaassani Espanjassa lomailemassa. Puhuimme myös musiikista. Pidimme molemmat Tina Turnerista, ja illan viimeisessä setissä esitimme Päiville Turnerin kappaleita.

Tutustuminen jatkui seuraavana päivänä, sillä Päivin äiti Anneli kutsui minut lasagnelle.

Päivi oli hädissään siitä, miten hänen isänsä Risto reagoisi. Anneli lohdutti, että kyllä hän hoitaa isän.

Jälkikäteen sain kuulla, että ensivierailuni oli ollut appeni elämän hauskin päivä. Mukavaa meillä olikin: alku oli vähän kankeaa, mutta illalla lauloimme, soitimme ja tanssimme olohuoneessa.

Hääkuvat otettiin kangasmetsässä, jossa Päivi oli lapsena leikkinyt.

Sen jälkeen olimme Päivin kanssa ­yhdessä aina kun voimme. Hän seurasi minua keikoille, kun opinnoiltaan pystyi, ja alkoi opiskella espanjaa sanakirjoista.

Muutimme yhteen vuonna 1995. Ensimmäinen ­kotimme sijaitsi Viipurinkadulla Helsingin keskustassa. Olimme siellä harvoin yhtä aikaa: talvet minä keikkailin Suomessa ja Päivi työskenteli lentoemäntänä Espan­jassa, kesällä keikkapaikat siirtyivät Espanjaan ja Päivin työt Suomeen. Puhelinlaskumme olivat jättimäisiä, ja kirjoitimme valtavasti kirjeitä.

Naimisiin menimme Hollolassa kymmenen vuotta ensitapaamisen jälkeen. Päivi oli pukeutunut valkoisiin, ja hääkuvat otettiin kangasmetsässä, jossa hän oli lap­sena leikkinyt.

Parin vuoden päästä lopetimme reissaamisen ja asetuimme Suomeen. Vähän kauhistelin päätöstä, sillä ­meillä kummallakaan ei ollut vakituista työpaikkaa.

Päivi oli kuitenkin päättäväinen. Hän sai töitä viikossa, ja ­minäkin löysin pian soittokeikkoja.

Molemmat lapsemme ovat syntyneet Suomessa. Sitä ennen minustakin oli tullut suomalainen.

Olen joutunut opettelemaan uudestaan kävelyn. Ei jäisillä kaduilla astella samalla tavalla kuin sulalla maalla.

OLET SUOMEN KANSALAINEN. Vuonna 2002 olin keikalla Tallinnassa, kun Päivi soitti ja kertoi, että olen saanut kirjeen. SIinä kerrottiin hyvä uutinen. Olen suomalainen, julistin ­innoissani bändin pojille. 

Kansalaisuus helpotti elämääni. Byrokratia väheni eikä passintarkastuksessa tarvitse enää odotella.

Vähintään yhtä paljon asettumista Suomeen on helpottanut suomen kielen opiskelu. 

Menin kielikurssille melkein heti kun aloin olla Päivin kanssa. Opiskelu on kyllä ollut aika hankalaa. Minun on tavallaan pitänyt oppia puhumaan uudestaan, hitaammin. Vokaaleita pitää venyttää.

Olen myös joutunut opettelemaan uudestaan kävelyn. Ei jäisillä kaduilla astella samalla tavalla kuin sulalla maalla.

Ihmiset tulivat kertomaan, että näytin Bill Cosbyltä.

ULKOMAALAINEN OLI HARVINAISUUS, kun tulin Suomeen. Ihmiset olivat uteliaita mutta hyvänsuopia. 

Minua pidettiin iloisena ja hauskana laulajana, ihmiset tulivat taputtelemaan selkään ja kertomaan, että näytin Bill Cosbyltä. Kai minua pidettiin sympaattisena.

1990-luvun alussa ilmapiiri alkoi muuttua.

Kerran palasin bussilla keikalta Lahteen Päivin luo, ja linja-autoasemalla joku alkoi huudella perääni mutakuonoa ja käski lähtemään pois Suomesta. En jäänyt murehtimaan sitä, mies oli humalassa.

Moni asia on myös parantunut. Suomalaiset ovat nyt vähemmän ujoja kuin muutama vuosikymmen sitten. Aluksi ihmettelin, mikseivät helsinkiläiset naapurimme tervehtineet tai katsoneet päin. Nykyisin ihmiset ovat välittömämpiä.

Minulle Suomi on ollut hyvä paikka. Päätin jo tullessani, etten arvostele vaan otan oppia suomalaisten hyvistä puolista. Olen esimerkiksi tullut suunnitelmallisemmaksi kuin ennen.

Olen miettinyt myös, mitä suomalaiset voisivat oppia minulta. Olen koko ajan sinnikkäästi katsonut suomalaisia silmiin ja tervehtinyt. Moni vastaa.

Yhtä kyllä vieläkin ihmettelen: Miksi suomalaiset odottavat sitä lottovoittoa, joka toisi onnen? Onnihan on tässä ja nyt. Elämä ei ole suremista varten. 

Suhtaudun lapsiin kunnioittavasti ja opetan kunnioittamista myös heille.

ELÄMÄNI MUUTTUI TAAS tämän vuosituhannen alussa. Anneli Koskinen Helsingin nuorisoasiankeskuksesta huomasi minut, kun olimme keikalla Maailma kylässä -festivaaleilla. Hän pyysi minut projektiin, jossa maahanmuuttajat esittelivät entisen kotimaansa kulttuuria koululaisille. Minä tietysti soitin ja lauloin.

Projekti kesti puolitoista vuotta, minkä jälkeen ­Anneli ilmoitti, että minulle on opiskelupaikka nuoriso-ohjaajalinjalla Lohjan aikuiskoulutuskeskuksessa. 

Olin heti valmis.

Olen aina tykännyt lapsista, ja työssä pystyisin hyödyntämään musiikkitaustaani. Valmistuin ammattiin muutamassa vuodessa.

Olen ohjannut nuoria musiikkityöpajoissa eri puo­lilla Helsinkiä. Nyt työskentelen kerho-ohjaajana Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekeskuksessa Helsingin Myllypurossa. Vedän 2–3-vuotiaiden ja 3–6-vuotiaiden kerhoja. 

Vanhemmat ovat kertoneet, että joskus aamuisin lapsia on vaikea saada lähtemään kerhoon, mutta kun sanoo, että mennään katsomaan Bobbya, pienetkin alka­vat pukeutua ripeästi. 

Ehkä lapset huomaavat, että olen tällainen iso pieni poika. Suhtaudun lapsiin kunnioittavasti ja opetan kunnioittamista myös heille. Kyykistyn aina juttelemaan lapselle ja katson häntä silmiin. Kyselen, mitä kuuluu tai mitä teit aamulla.

Äitini oli ihan tavallinen kotiäiti, mutta hän opetti ­minulle esimerkillään, miten lasten kanssa ollaan ja ­miten heitä hoidetaan. Kerho-ohjaajalle riittää töitä vain koulujen lukukausien ajaksi. Kesäisin keikkailen Tri Cohiba -salsaorkesterin kanssa. 

Bobbyn äiti ehti nähdä pojanpoikansa Thomaksen vain kerran.
Bobbyn äiti ehti nähdä pojanpoikansa Thomaksen vain kerran.

PANAMASSA KÄYMME Päivin kanssa noin kolmen vuoden välein. Vierailutahti on vuosien mittaan kiihtynyt: ensimmäisen kerran palasin äitiäni ja isääni katsomaan 18 vuoden kuluttua lähdöstäni. Lähdin kotoa nuorukaisena ja palasin 37-vuotiaana aikamiehenä. Olin toki soitellut kotiin siinä välissä. 

Kun äiti puhelimessa kyseli, koska tulen käymään, vastasin vain, että ihan kohta. Nyt kolmen lapsen isänä ymmärrän, että sen on täytynyt olla vanhemmilleni raskasta.

Isä ehti tavata Päivin kerran ennen kuolemaansa. Hän oli hyvin iloinen, että olin löytänyt vaimokseni niin eksoottisen kaunottaren. Päivi on kuin aurinko yössä, isä sanoi.

Isä menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen Päivin ja minun ensimmäisen yhteisen Panaman-matkan aikana. Äidin vei diabetes viisi vuotta sitten. Olen iloinen, että äiti ja isä näkivät, miten onnellinen olen.

Haluaisin perustaa Panamaan suomalaisen mallin mukaisen nuorisotalon. 

ELÄMÄNI ON NYT SUOMESSA. En aio muuttaa Panamaan, mutta haluaisin perustaa sinne suomalaisen mallin mukaisen nuorisotalon. Siellä ­olisi kerhoja pikkulapsille ja ajanvietettä koululaisille. 

Nyt lapsille ja nuorille ei ole Panamassa minkäänlaista ohjattua tekemistä. He keksivät itse puuhaa ja kuljeskelevat kaduilla. Suomeen verrattuna Panama on tässäkin suhteessa kehitysmaa.

Toivon, että nuorisotalo on totta viiden vuoden kuluessa. Opettajasiskoni on lupautunut auttamaan minua nuorisotalon hoidossa, ja rakennusalalla työskentelevä veljeni avittaa rakennustöissä. Rahoitustakin olen miettinyt. Rahaa ei tarvita paljon, sillä Panamassa kaikki on halvempaa kuin täällä.

Toivomme Päivin kanssa, että tämä olisi alku jollekin suuremmalle."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2014.

Annikki.

Panamasta Suomeen muuttanut Bobby: "En tajua, miksi suomalaiset haaveilevat lottovoitosta"

Bobby on huomannut saman asian jonka itse syntyperäisenä Suomalaisena olen myös todennut.Eli sen että minulla on koko ajan "lottovoitto" koska olen saanut syntyä Suomeen.En lottoa,en veikkaa enkä pelaa muitakaan rahapelejä koska minulla on jo kaikki.Hyvä maa asua,hyvä vuokra-asunto,sairaseläke joka miehen eläkkeen kanssa riittää meille ja ihana lemmikki.Miksi aina tarvitsisi jotain lisää kun kaikki pieneen elämääni tarvittava on tässä?!Olen kiitollinen.
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.