Iltaisin ja viikonloppuisin Mauri ja Marisa moottoripyöräilevät.

Avioliitto suomalaisen miehen kanssa on tuonut Suomeen jo 3 600 thaimaalaista naista. Naiset ovat valinneet elämän maapallon toisella laidalla, kaukana perheestä ja kaikesta tutusta. Onko päätöksen takana raha vai rakkaus? Tässä on yksi thaimaalainen tarina.

Tammikuussa vaatekauppias Marisa Bonkrapok, 39, istuu torikaupassaan Pattayan basaarialueen reunalla ja murehtii. Asiakkaita ei ole, mutta velkaa riittää. Marisa asuu kahden teinipoikansa Nukin ja Nafin sekä seitsemänvuotiaan tyttärensä Elinan kanssa yhden huoneen asunnossa, jossa ei voi tehdä ruokaa. Ennen Marisa pesi iltaisin turistien pyykkejä, mutta sitten vuokra-isäntä kielsi ylimääräisen veden käytön.

Marisan vaihtoehdot ovat vähissä. Hän ei oikeastaan keksi kuin yhden: löytää länsimainen mies. Rikas puoliso kantaisi Marisan parempaan huomiseen ja pelastaisi koko perheen.

Marisa lähtee Bambu-ravintolaan.

Samaan aikaan muutaman kilometrin päässä autopeltiseppä Mauri Palmi, 57, aloittelee iltaa Pattayan kuuluisalla baarikadulla. Hän on lomalla kolmen muun eteläpohjalaisen miehen kanssa.

Kalastus on Marisan lempipuuhaa Suomessa. – Täällä on niin hyvät kalavedet!

Mauri ei etsi naista. Niitä on kyllä ollut, kerran Mauri oli kihloissakin. Naisjutut ovat aina kariutuneet siihen, että moottoripyörät ja maarata-ajo ovat vieneet Maurin ajan tai nainen on ollut liian mustasukkainen. Tai sitten Mauri on juhlinut vähän liikaa.

Bambu-ravintolaan päästessään Mauri huomaa olevansa pöhnässä kuin tiainen. Hän huomaa silti heti Marisan.

Ei mikään tytönhupakko, hän ajattelee ja kiinnostuu.

Mauri ei osaa englantia eikä Marisakaan kovin paljon, mutta onneksi porukassa joku osaa. Kaverit laittavat Maurin ja Marisan nimettömät vastakkain, piirtävät renkaan ja sanovat marry, marry. Naimisiin, naimisiin.

Kaikkia naurattaa. Mauri ja Marisa tanssivat pitkälle iltaan.

”Kaikki vain loksahti kohdalleen”

Seuraavana päivänä Maurin puhelin piippaa tekstiviestin. Marisa ehdottaa tapaamista ja kierrosta kaupungilla.

– Marisa oli järjestänyt kaiken hienosti, hankkinut taksit ja valinnut parhaat ruokapaikat ja nähtävyydet.

Aika pian Mauri on rakastunut, palavammin kuin koskaan.

Hän ja Marisa tapaavat joka päivä Maurin loppuloman ajan: Nuk ja Naf huolehtivat vaatekaupasta, jotta Marisa saa keskittyä Mauriin.

– Kaikki vain loksahti kohdalleen. Ihastuin Marisan luonteeseen. Hän ei suutu koskaan, hymyilee aina, auttaa muita. Thainaiset on kasvatettu palvelemaan, Mauri sanoo.

Kun Maurin kahden viikon loma loppuu, hän lupaa palata.

”Luulin, että hän vitsailee”

Suomeen päästyään Mauri soittaa Marisalle monta kertaa päivässä ja pommittaa tätä tekstiviesteillä. Siinä auttaa Googlen käännösohjelma ja se, että Marisa haluaa ymmärtää Mauria.

Tammikuussa Mauri palaa kahdeksi viikoksi Marisan luo. Siinä auttaa joustava työpäällikkö, joka ymmärtää hyvän miehen olevan tosissaan ja antaa lomaa.

Kun Marisa kertoo kosinnasta isälleen, tämä juoksee ympäri peltoja ja kailottaa iloaan kaikille. 

Maaliskuussa Mauri tulee taas ja kosii.

Ensin Marisa vain kikattaa pehmeästi kuin lapsi. Sitten hän tajuaa, että Mauri on tosissaan. Ja vastaa kyllä, tietysti.

 

Kaupassa Marisa ja Mauri käyvät yhdessä. Kielitaidottoman on vaikea selvitä arjesta.

Kun Marisa kertoo uutisen isälleen, tämä juoksee ympäri peltoja ja kailottaa iloaan kaikille.

Ja kun Mauri tulee vierailulle Marisan kotikylään, hänen huima 176 sentin pituutensa ja voimakkaat käsivartensa tekevät vaikutuksen kaikkiin. Siinä auttaa sekin, että Maurin rakkaus pelastaa Marisan perheen.

Thaimaassa ei ole eläkejärjestelmää, joten vanhukset elävät lastensa tulojen varassa. Jos joku pääsee rikkaisiin naimisiin, hän elättää koko suvun. Ja thaimaalaisten mielestä kaikki lännessä ovat rikkaita, sillä keskipalkka on Thaimaassa noin 215 euroa.

Maurin ja Marisan häitä juhlitaan Marisan kotikylässä 26. maaliskuuta, kolme kuukautta ensitapaamisesta. Morsiamen ja sulhasen kädet sidotaan valkoisella nauhalla yhteen merkiksi siitä, että nämä eivät enää ole vapaita.

Mauri maksaa kolmen päivän juhlat mielellään: yhteensä 150 euroa.

Toukokuussa Marisa jättää lapsensa Thaimaahan vanhempiensa hoiviin, muuttaa Seinäjoelle ja juhlii häitään toisen kerran. Mauri hankkii hänelle Kela-kortin, verokirjan ja suomen kurssin.

Molempien elämä muuttuu toiseksi.

”Ei tarvitse edes selkää pestä itse”

Seinäjoella uudessa, valoisassa kerrostalokaksiossa on talonpoikaistyyppiset huonekalut, uusi parisänky, iso televisio ja puhtauttaan kiiltelevä keittiö. Pöydällä thaimaa–suomi-sanakirjan vieressä on Marisan valokuva.

Talon takana mäen päällä välkkyy Kyrkösjärvi, jossa Mauri ja Marisa käyvät kalassa. Keskustaan on kaksi kilometriä, juuri sopiva pyörämatka. Mauri on ostanut Marisalle uuden pyörän. Nyt hänen pitäisi vain opetella käyttämään sitä.

 

– Moni ei ymmärrä, mitä tunnen Marisaa kohtaan. Rakkaus on mahtava tunne, Mauri sanoo.

Kunhan ehtisi. Marisa herää arkisin puoli kuudelta. Hän tekee aamiaisen, herättää Maurin, petaa sängyt ja lähtee töihin pesulaan, jossa hän on harjoittelijana. Illalla töiden jälkeen hän laittaa ruokaa, pesee pyykit ja siivoaa kodin. Hän tekee koko päivän töitä pitääkseen Maurin onnellisena.

Ja onhan Mauri onnellinen.

Maurista  on ihanaa tulla töistä valmiiseen pöytään, syömään Marisan paistamaa kalaa. Mauri on jo alkanut tottua makean chilin voimakkaaseen makuun.

Maurista on ihanaa levätä töiden jälkeen television ääressä ja sujahtaa illalla puhtaiden lakanoiden väliin.

Eikä Marisa koskaan nalkuta! Se voi kyllä johtua siitäkin, ettei hän osaa vielä tarpeeksi suomea.

– Enää ei tarvitse edes selkää pestä itse, Mauri sanoo.

– Marisa pesee minut suihkussa ja odottaa suihkun jälkeen pyyhe ja rasvapurkki kädessä. Hän laittaa yhtä rasvaa kasvoihini ja toista käsiini. Sitten hän puhdistaa, leikkaa ja viilaa kynnet.

Moni on sanonut Maurille olevansa kateellinen.

– Thaimaalaiset naiset ovat aivan kauhuissaan, kun näkevät, miten suomalaiset naiset kohtelevat miehiään. Luulen, että moni nainen on kateellinen thai-vaimoille, kun nämä vievät hyvät miehet.

Rakkaus on muuttanut Mauria. Hän on laihtunut ja kaljoittelukin on jäänyt. 

Thaimaassa parisuhteen roolit ovat selvät: mies on perheen pää, nainen palvelija. Mies saa vaimoltaan ihailua ja nainen tyydytystä siitä, että saa täyttää tehtävänsä perheen palvelijana. Maurin mielestä hänen ja Marisan suhde on paljon sitä tasa-arvoisempi.

– Kannan ostoskassit ja kuljen käsi kädessä. Kun Marisa tulee töistä, saatan sanoa, että lepää, minä laitan ruokaa. Marisa vain puistelee päätään ja sanoo: No, not you cook, me cook! Ja sitten hän kokkaa, Mauri sanoo.

– Parempi Marisalla on täällä minun kanssani kuin koskaan Thaimaassa.

Rakkaus on muuttanut Mauria. Hän on laihtunut, koska syö terveellisemmin kuin ennen. Kaljoittelukin on jäänyt vähemmälle, koska kotona on hauskaa.

Se on kuitenkin vain pintaa. Tärkeämpää on se, että Thaimaasta palasi entistä lämminsydämisempi ja rehdimpi mies.

– Marisalta olen oppinut, miten hienolta toisen auttaminen tuntuu.

 

Mauri harrastaa moottoripyörien rassausta ja niillä ajelua. Marisa harrastaa sitä, mitä Maurikin.

Marisa on Maurin unelmavaimo. Hänellä ei ole omia menoja. Hän harrastaa samoja asioita kuin Mauri: moottoripyöräilyä, autojen ruuvailua, maarata-ajoja ja kalastusta. Hän tekee Maurille eväät ja kiillottaa palkintokaapin pokaalit.

– Kun saan kalan, Marisa sanoo aina minulle että Mauri champion, mestari. Minusta avioliitto on sitä, että puuhataan yhdessä.

Marisa seisoo vieressä, nyökyttelee ja katsoo Mauria. Katseessa on ihailua. Mauri suukottaa Marisaa.

”Ding-dong! Sinä ding-dong!”

No, ei kaikki Marisan ja Maurin elämässä ihan auvoa ole. Kun he oikein miettivät, he muistavat yhden kerran, jolloin Marisa hermostui. Se meni näin:

Mauri oli taas kerran hukannut kotiavaimensa. Niitä etsittiin kuumeisesti ympäri asuntoa, kunnes pari lopulta päätti lähteä moottoripyöräajelulle ilman niitä. Kotiin palatessa avaimet roikkuivat kotiovessa.

Silloin Marisankin itsehillintä petti.

– Ding-dong! Sinä ding-dong! In Pattaya, home empty! hän sanoi ja koputti monta kertaa ohimoaan.

Pattayalla koti olisi jo tyhjennetty.

Mauria tilanne naurattaa.

– Enhän minä muista mitään ilman Marisaa. Vai mitä, darling?

– Forget, forget everything, soon forget me, Marisa sanoo ja kikattaa.

 

– Joskus Mauri ajaa oikein kovaa ja minua pelottaa. Silloin lyön häntä nyrkillä selkään. Kyllä hän sitten hiljentää, Marisa sanoo.

Yhteistä kieltä Marisalla ja Maurilla ei vielä ole. Onneksi paikalle tulee kesälomalla oleva Thaimaan-tuntija Risto Vierula. Vierula on Thaimaassa asuva pastori, joka on auttanut Mauria ja Marisaa paperiasioissa.

Vihdoinkin kuullaan, mitä Marisa oikeasti ajattelee!

”Mauri on avannut sydämensä”

Helppoa se ei ole. Marisa on ystävällinen thaimaalaiseen tapaan. Se tarkoittaa, että hän yrittää ensin keksiä vastauksen, joka miellyttäisi kysyjää. Itämaisen hymyn taakse pääsee vasta, kun kysyy tarpeeksi monta kertaa ja tarpeeksi monella tavalla.

Mauri on minulle tie parempaan tulevaisuuteen.

Paljastuu, että Marisa on harras buddhalainen. Hän on ollut naimisissa kaksi kertaa aikaisemmin ja kokenut perheväkivaltaa. Aiemmat aviomiehet ovat vain hävinneet jonnekin: Thaimaassa avioliittoja ei tarvitse rekisteröidä, joten miehille ei eron jälkeen jää vastuuta esimerkiksi lapsista.

– Mauri on minulle tie parempaan tulevaisuuteen. Hän on myös hauska ja hyväsydäminen, ensimmäinen mies, joka on antanut minulle sydämensä, Marisa sanoo.

Paljastuu, että Marisa on aina tehnyt työtä. Hän on siivonnut, ommellut ja kantanut tiiliä rakennustyömaalla. Hänellä ei ole haaveammattia, mutta hän unelmoi omasta talosta ja puutarhasta.

Paljastuu, että Marisa kaipaa välillä kovasti kotiin Thaimaahan.

”Thai ei ymmärrä tasa-arvoa”

Seinäjoella Marisalla on vain Mauri, Maurin kaksio ja Maurin autotalli. Hänellä ei ole ystäviä eikä sosiaalista elämää, ei torimyymälää eikä ajokorttia. Ilman ajokorttia ei Seinäjoella pääse mihinkään, sillä taksit ovat kalliita.

– Puolet elämästä on hyvin, Marisa sanoo silti.

– Vain joskus on raskasta.

 

Marisa vei tuliaisiksi männyntaimen isälleen Thaimaahan. 

Kaikkein raskainta on ero lapsista. Puhelimessa Elina pyytää yhä uudestaan äitiä hakemaan hänet luokseen.

– Haluan Elinalle paremman elämän. Haluan, että hänellä on mahdollisuus käydä koulua, eikä minulla ole varaa siihen Thaimaassa. Haluaisin, että kaikki lapseni pääsisivät Suomeen.

Marisa uskoo auttavansa Elinaa jättämällä hänet muiden hoiviin.

Se voi suomalaisesta tuntua käsittämättömältä, mutta Thaimaassa niin toimii moni. Perhe ja suku ovat siellä paljon tärkeämpiä kuin yksilö. Naisen velvollisuus on uhrautua muiden puolesta.

Thaimaalaiset eivät ymmärrä tasa-arvoa. Thainaiset häkeltyvät, jos mies kysyy heidän mielipidettään. 

Mutta kannattaako se oikeasti?

Marisa ei ymmärrä kysymystä.

Hän lakkaa hymyilemästä eikä sano enää mitään.

Pastori Risto Vierula täyttää hiljaisuuden kertomalla thaimaalaisesta kulttuurista. Hän tuntee sen hyvin, sillä hän on asunut Thaimaassa 22 vuotta ja on itsekin naimisissa thainaisen kanssa.

– Thaimaalaiset eivät ymmärrä tasa-arvoa. Mies pitää perheessä huolen raha-asioista, nainen kodista ja ruuasta. Thainaiset häkeltyvät, jos mies kysyy heidän mielipidettään. Se voi heistä olla jopa heikkouden merkki, Vierula sanoo.

– Thaimaalaiset ovat hetken lapsia. Thaimaassa eletään päivä kerrallaan eikä suunnitella tulevaa.  Monilla thaimaalaisilla on kaunis sydän. He todella haluavat auttaa muita.

Marisa seisoo vieressä ja nyökkää helpottuneena. Kyllä, hän haluaa auttaa Mauria!

– Eihän Mauri ole onnellinen ilman minua.

”Olen nähnyt rahastusta”

Risto Vierulan mielestä Marisa ja Mauri ovat onnekkaita. Mauri on vilpittömästi kiintynyt vaimoonsa, eikä Marisa ole suhteessa vain rahan takia.

Thaimaassa Vierula on nähnyt paljon niitä tylsempiä tarinoita: niitä missä enemmän tai vähemmän alkoholisoitunut suomalaismies vie nuoren thaivaimon taloonsa keskelle metsää ja toivoo, että elämä siitä muuttuisi. Pattayalta tuleva nainen on usein ollut mukana seksibisneksessä.

– Olen Thaimaassa nähnyt joskus selvää rahastusta. Miehen rahoilla on juhlittu, juotu tai rakennettu suvulle omakotitaloja. Silloin on tehnyt mieli varoittaa miestä, Vierula sanoo.

 

– Ensin vähän pelkäsin Mauria, koska Thaimaassa vain mafiosoilla on viikset, Marisa sanoo.

Marisa puistelee päätään. Hän korostaa, että haluaa tehdä työtä ja maksaa omat kulunsa. Hän ei halua Maurin rahoja, hän haluaa tulevaisuuden.

Toistaiseksi parempi elämä edellyttää kuitenkin Maurin apua. Marisa on lähdössä Thaimaahan hakemaan Elinaa Suomeen. Mauri on jo ostanut Elinalle polkupyörän ja tablettitietokoneen. Hän on halunnut, vapaaehtoisesti.

Mauri hymyilee leveästi ja sanoo olevansa onnellinen mies. Vihdoinkin hänellä on joku, jota rakastaa ja jonka lähellä on hyvä olla.

Marisa hymyilee leveästi. Vihdoinkin joku pitää hänestä huolta.

Ne ovat onnellisia hymyjä.

P.S.

Jutun ilmestymisaikaan Elina on jo Suomessa. Hän opettelee kieltä ja aloittaa pian esikoulun. Hän on jo tutustunut sukulaislapsiin ja hyppinyt trampoliinilla. Marisa ja Elina opettelevat pyöräilemään.

Marisa ja Mauri etsivät uutta kotia. Haussa on omakotitalo.  

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2013. 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.

Sarjassa tutut ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä sanoista.

"Rakastan kielikuvia ja oivaltavia viisauksia – maailma on pullollaan viisautta! Robin Hobbin kirjasta Ship of Magic muistan lukeneeni vapaasti suomennettuna tällaisen lauseen: ’Liiallinen ajatteleminen johtaa vain kurjuuteen ja epätoivoon.’

Se osui ja upposi. Tämä on ollut jo pitkään yksi kompastuskivistäni. Liiallinen ajattelu laittaa vain pään solmuun ja tekee ongelmia asioista, jotka todellisuudessa ovat hurjan yksinkertaisia.

Elämää voi elää vain elämällä, tässä ainutkertaisessa hetkessä, ottamalla asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat, ihmetyksellä rakastaen ja päästämällä irti."

Julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2012.

Sami Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika, josta tuli teininä asuntosijoittaja ja aikuisena tyylin ammattilainen.
 

Mies tulenpunaisessa kaulaliinassa horjuu kiipeilytelineen päällä. Okranväriset mokkakengät luistavat metallitangoilla. Joskus tässä uskalsi vaikka juosta!

Samassa telineessä Itä-Helsingissä Sami Sykkö, 43, on nimittäin keikkunut tuhat kertaa ennenkin. Taitavammin vain ja paljon järkevämmissä vaatteissa.

Lapsena vaatteiden valinta oli helppoa. Keväästä syksyyn Sami puki pihalle äidin tekemät collegehousut, syksystä kevääseen äidin tekemät toppahousut.

"Minulla oli kaksi asua, ja tykkäsin käyttää niitä. Panostin mukavuuteen."

Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Samilla ei ole enää toppahousuja, mutta 70 paria muita. Collegekankaan tilalla on pellavaa ja kašmiria. Ja villaa, niin kuin nyt kaulassa oleva pariisilaisesta muotihuoneesta ostettu kaulaliina, joka sopii hienosti syksyn väreihin.

Se ei ole sattumaa.

Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja entinen päätoimittaja.

Sami on tyylin ammattilainen. Hän kirjoittaa pukeutumisesta, sisustuksesta ja muotoilusta juttuja  ja kolumneja, blogia ja kirjoja. Hän kommentoi televisiossa itsenäisyyspäivän vastaanoton asuja ja kertoo, miten maailmalla pukeudutaan seuraavan sesongin aikaan.

Hänestä itsestään ei voi kertoa kertomatta myös entisiä asioita. Sami on entinen taitoluistelija, entinen lapsimalli ja Glorian entinen päätoimittaja. Entisistä asioista kaikkein eniten entinen hän on poika A-talon B-rapusta.

Ympäri kaksiossa

Puhelimeen vastattiin aina. Heti. Mistä sitä tiesi, vaikka jollakin olisi jäänyt avain sisälle ja hellanlevy päälle?
”Syköllä, Sami puhelimessa”, Sami vastasi.
”Syköllä”, vastasivat äiti ja isä.

Isä Matti oli taloyhtiön talonmies. Hän avasi rappujen ovet aamuseitsemältä ja lukitsi ne iltayhdeksältä. Siinä välissä oli täysi työpäivä: lumitöitä, hanojen korjausta ja kotiovien avaamista.

Äiti Ritva oli taloyhtiön siivooja. Hän siivosi A-, B- ja C-talot, kaikki 12 rappua. Lisäksi kolme saunaa, kuusi pukuhuonetta ja pyykkituvat. Työaika oli virallisesti kolme aamupäivää viikossa, mutta kauemmin siinä meni. Äiti kuunteli mielellään vanhusten tarinoita.

Perhe asui kaksiossa. Nyt Sami seisoo ulkona sen ikkunoiden alla ja selittää, miltä sisällä näytti. Olohuoneessa oli oranssiruskeat Marimekon verhot, makuuhuoneessa kirjahylly, alkovissa äidin kutomakone. Kapea ikkuna isompien välissä kuuluu keittokomeroon.
"Kaksiossa pääsi kulkemaan ympäri. Sellaiset asunnot ovat kauhean kivoja."

Levysoitinta Syköillä ei koskaan ollut, mutta televisio oli. Kuusivuotiaana Sami katsoi siitä taitoluistelun EM-kisoja. Kun kisat päättyivät, Sami pyysi isää soittamaan luisteluseuraan.

Lähiseuran harjoitukset olisivat viikon päästä. Sami halusi jäälle heti.

Luistelusta tuli vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa.

"Isä etsi puhelinluettelosta toisen seuran, ja minä pääsin luisteluharjoituksiin seuraavana päivänä. Niin päädyin Helsingin taitoluisteluklubiin. Se oli silloin Suomen menestynein seura, Helsingin Sanomien Aatos ja Jane Erkon perustama."

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa. Yhdeksänvuotiaana Samilla oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Isä ehdotti val-mentajalle, että kerran viikossa tai kuukaudessa voisi olla leikkitunti. Ei tullut kuuloonkaan.

Jos aamuharjoitukset ennen koulua olivat Pirkkolan jäähallissa, isä lähti kuskiksi ja meni itse uimahalliin. Myllypuron-aamuina äiti istui jääkylmän jäähallin kahviossa ennen sen aukeamista ja neuloi Samille villasukkia ja slipovereita.

Joka päivä koulun päättyessä pihassa odotti sinapinruskea Opel. Matkalla jäähallille Sami söi eväsrasiasta juusto-makkaraleipiä. Luistelu ei häirinnyt koulunkäyntiä: Sami oli luokkansa paras.
Lapsena oloa se häiritsi.

"Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja isä uhrasivat niin paljon."

Jos Sami ei olisi luistellut niin tosissaan, hän olisi saanut uida ja hiihtää. Valmentaja kielsi: ne kehittivät vääriä lihaksia. Hän olisi voinut luistella muiden lasten kanssa sillä kentällä, jonka isä jäädytti kotipihaan. Valmentaja kielsi: terät olisivat menneet pilalle. Äidin ja isän mielestä luistelu oli liian totista. He eivät asettaneet Samille tavoitteita.

Sami asetti.

"Luistelu oli kallista. Ajattelin, että minusta pitää tulla paras, koska äiti ja iskä uhrasivat niin paljon."

Yksi uhrauksista oli tiilitalo. Isä rakensi sitä mäen päälle Nurmijärven Lepsämään. Äiti saisi kodinhoitohuoneen ja Sami oman huoneen.
Kun talo valmistui, vanhemmat myivät sen. Nurmijärveltä olisi ollut mahdotonta kulkea kaikkiin luisteluharjoituksiin Helsinkiin.

Sävyllä on väliä

Sami ei ole liiemmin istunut hiekkalaatikon reunalla. Nyt istuu. Äiti ja siskonpoika Severi ovat tulleet tien yli puistosta tuttuun pihaan. Äiti tervehtii ohi kulkevia, Sami avaa Severin haalarin vetoketjua, jotta kiva paita näkyisi.

Sami alkoi kerätä Severille klassikkovaatteita jo ennen tämän syntymää: tikkitakin, pellavapuvun, murrettuja värejä. Kaksivuotislahjaksi Severi sai nahkatakin eikä olisi voinut välittää siitä vähempää.

Sami itse oli 11, kun hän mietti elämänsä ensimmäisen kerran vaatteitaan. Oli pakko.

Sami oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Valmentaja oli tehnyt listan Amerikkaan tarvittavista tavaroista: Paitoja ilman painokuvioita. Tummat samettihousut. Valkoinen kauluspaita.
Kuusi viikkoa erossa äidistä, isästä ja vastasyntyneestä Pauliina-siskosta oli pitkä aika, mutta Sami ei empinyt.
Valmentaja oli valinnut kolme lahjakasta oppilasta, jotka pääsisivät maailman parhaaseen valmennukseen. Hän maksoi Samin matkan, koska tämä oli oppilaista vähävaraisin ja lahjakkain.

Kesä 1981 oli hieno. Sami oli ensimmäisen kerran Ruotsia kauempana, opetteli kolmoistulppia ja sitä, miten maailmalla eletään. Vieraille ei kerrota omaa osoitetta, laukkua ei pidetä kahvilassa selkänojalla ja italialainen Gucci on laukkumerkkien ykkönen.

"Macy’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolla opin, että kannattaa ostaa vaikka laatikollinen samaa huulipunaa, jos löytää juuri oikean sävyn."Kun Sami palasi kotiin, naapuri ehdotti lapsimallin töitä.

Kuvauksia tuli lisää. Aina vain enemmän ja mukavampia.

Ensimmäisessä kuvauksessa Samin piti hymyillä pariskunnan välissä niin luottavaisesti  kuin osasi. Hymyn piti sopia yläpuolelle tulevaan tekstiin: Turvallinen omistaa. Erinomainen ajaa. Volvo.

Sami onnistui. Kuvauksia tuli lisää, aina vain enemmän ja mukavampia.
Maaliskuussa 1983 taitoluistelun MM-kisat pidettiin Suomessa. Aatos Erkko pyysi Samia luistelemaan avajaisissa Pojan uni -esityksen pääosan ja Sami päätyi ensimmäisen kerran Hesarin etusivulle.

Vuotta myöhemmin, 13-vuotiaana, Sami voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.
Siihen hän lopetti.

Ei ollut järkeä olla jatkuvasti Itäväylällä matkalla jäähallille tai sieltä pois, kun ei siihen mennessä ollut oppinut kolmoishyppyjä. Sitä paitsi lopettamalla sai aikaa tehdä mallikiertueita.

"Luistelu jätti minuun jälkensä. Valmentaja sai minut tuntemaan itseni laiskaksi, vaikka olin hänelle rakas. Hän opetti tekemään kaiken niin hyvin kuin osaan. Rakastin luistelua."

Kaikki eivät tajua

Sami ei usko, että kukaan perheestä haikaili Nurmijärven ja tiilitalon perään. Uusi koti löytyi Laajasalosta  300 metrin päästä vanhasta.

Kolmiossa Sami sai oman huoneen ja  pikkusisko Pauliina peri paikan vanhempien makuuhuoneessa. Isä ehti yhä seitsemäksi rappuja avaamaan. Äiti siivosi vanhoja kotitaloja niin kuin ennenkin.

Entisen ja uuden kodin välissä kulki vain yksi tie, mutta myös koulupiirin raja. Niinpä Sami joutui eri yläasteelle kuin pihakaverit.

Yläasteella Sami oli se poika, joka ensin luisteli ja sitten tuli jokaisen luokkakaverin kotiin Anttilan luetteloissa. Se, joka esitteli mainoksissa merimiesmuotia ja safarityyliä ja lyhyitä kalsareita.

"En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä."

"Olin erilainen, ja luistelun vuoksi minua pidettiin naismaisena. En tahtonut kasvaa aikuiseksi, vaan jatkaa lapsimallin töitä. Halusin mahtua mahdollisimman kauan suurimpaan lasten mallikokoon 152 senttiä", Sami sanoo.

"Olen aina kaivanut verta nenästäni. En ole myöhemminkään yrittänyt olla kuten muut."

Muotikuvausten lisäksi Sami teki muita töitä. 15-vuotiaana hän myi Kauppatorilla turisteille porontaljoja ja turkishattuja. Siinä oppi katsomaan, mihin hintaan tavara menee kaupaksi ja mikä piisamihatuista näyttäisi vähiten hassulta japanilaisturistin päässä.

Kesäiltaisin Sami myi Linnanmäellä Uuden Iloisen Teatterin ohjelmia ja tutustui Jukka ja Liisa Virtaseen.

"Liisalta opin, miten tärkeää on kohdella kaikkia tasapuolisesti. Näin, että titteleitä tulee ja menee eivätkä julkkikset ole mitään sen enempää. Toimittajan työssä siitä on ollut paljon apua."

"En halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Virtasten vuoksi Sami päätyi televisioon. 15-vuotiaana hän istui vieraana Levyraadissa Pirkko Liinamaan ja Klaus Järvisen välissä, vaikkei ollut ikinä kuunnellut musiikkia. Hän arvioi olleensa kammottava.

"Menin, koska en halua koskaan katua sitä, etten uskaltanut yrittää."

Yhtenä sunnuntaina isä luki sohvalla Helsingin Sanomia. Olan yli Sami näki asuntoilmoituksen, tajusi säästäneensä jo puolet yksiön hinnasta ja laski paperilla, paljonko pitäisi periä vuokraa, jotta voisi maksaa loput.

Heti maanantaina Sami meni pankkiin tuttujen naisvirkailijoiden luo.

"Jostain syystä elämääni vaikuttavina ihmisinä on ollut paljon naisia. Parhaina ystävinä, valmentajana, pomoina. Jopa pankissa."

Sami osti yksiön Helsingin Torkkelinmäeltä. Hänestä tuli vuokraisäntä ja asuntosijoittaja. Hän oli juuri täyttänyt 16.

Korkeisiin huoneisiin

Sami Sykön nykyisessä kodissa kaikuu vähän. Ainakin kun istuu italialaisen Muranon lasikruunun alla ruokasalin pitkän pöydän ääressä ja juo teetä ohuista posliinikupeista. Sami hakee keksejä, kulkee ruokasalista keittiöön ja sieltä eteisaulan kautta takaisin ruokasaliin. Tässäkin kodissa pääsee kulkemaan ympäri.

Asunto on Helsingin Kruununhaassa, jugendtalojen rivissä. Sisäpihalle näkyy yllätys: suuret, lasitetut terassiparvekkeet. Sami pääsee hissistä suoraan terassilleen, jossa on vihreä divaani ja kauniita istutuksia.

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lattiaansa pyyhkisi, äiti tietää.

Ei olisi ilman äitiä.

Tämä lähti äitienpäivänä Samin kanssa puutarhakauppaan, auttoi istuttamaan muratit ja appelsiinipuun ja neuvoi, kuinka villiviiniä
hoidetaan.

"Luulen, että vanhemmille on tärkeää, että he ovat jossakin parempia. Kun yhtäkkiä lapsista tulee maailmankansalaisia tai mitä vain."

Kun Sami ei tiedä, millä pesuaineella lautalattiaansa pyyhkisi, äiti tietää. Kun seinä pitäisi maalata tai Samin pakastimen ovi ei mene kiinni, isä tulee apuun.

Joka kevät isä antaa Samille syntymäpäivälahjaksi ikkunoiden pesun.

"Se on ihana lahja, ihan paras. Ja tietysti autan."

Samin kodissa Kruununhaassa on ruokasali, keittiö ja monta huonetta.

Samin vanhemmat asuvat siinä samassa kolmiossa, johon perhe muutti 30 vuotta sitten. Pauliina sai oman huoneen vasta kun Sami muutti pois.

Samin kodissa on ruokasalin ja keittiön lisäksi monta huonetta. Huoneet ovat niin korkeat, että pukeutumishuoneeseen saa vaatteita tankoihin kolmeen kerrokseen.

Kertaakaan äiti tai isä eivät ole kysyneet, eikö vähempi riittäisi.

"Äiti ja iskä ovat sitä sukupolvea, joka toivoi lapsilleen parempaa. He eivät ole eläneet meidän lasten kautta, kannustaneet vain ja auttaneet. Samalla he ovat nähneet paljon mielenkiintoista."

Ei tippaakaan

Viimeisiin lapsimallikuvauksiin Sami meni ylioppilaskirjoituksista. Sen jälkeen hän alkoi toivoa, että kasvaisi äkkiä miesmallin mittoihin. Turhaan toivoi.

Tilalle tuli paljon muuta. Muun muassa laivoja.

Ravintolan tarjoilijana ruotsinlaivalla Sami oppi avaamaan viinipulloja. Siitä oli hyötyä tarjoilijan töissä Itävallassa. Armeijassa Sami palveli ylimatruusina miinalaiva Pohjanmaalla ja kaatoi pakastinkylmää votkaa laivan päällikön vieraille.

"Ei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Luksusristeilijällä Sami oppi, mitkä ovat todella hienoja posliineja, kuinka kristallikarahvista tarjoillaan ja miten pöytähopeat kiillotetaan. Hän kävi New Yorkissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Karibialla.

"Opin, että ei tarvitse esittää parempaa kuin on. Ja ettei tarvitse tyytyä huonoon, jos voi saada parempaa."

Jouluvastaanotolla kasinon johtaja tarjosi henkilökunnalle maailman kalleinta samppanjaa. Sami otti lasin ja skoolasi, mutta ei maistanut silloinkaan. Se on ainoa kerta, jolloin hän ei ole kehdannut pyytää alkoholitonta.

Puolen vuoden risteilyn jälkeen Sami palasi Suomeen. Hän muutti kuudeksi vuodeksi Vaasaan ja opiskeli ekonomiksi, meni töihin muotoilutoimistoon ja toimittajaksi Hesariin. Opinto­vapaalla New Yorkissa Parsonsin muoti- ja designkoulussa hän rakastui lopullisesti muotiin.

Persoonallisella käsialalla

Viime aikoina Sami on ollut paljon kotona. Hänen työnsä Glorian päätoimittajana päättyi yllättäen kaksi vuotta sitten. Illalla äiti kysyi, onko Samin nyt pakko myydä juuri ostamansa koti. Ei ollut.

Puhelin alkoi soida saman tien, ja Sami vastasi heti, tietysti.

"Mutta vasta vuoden verran on tuntunut siltä, että olen saanut elämäni takaisin. Elämä on juuri nyt niin kivaa, että voi kun kaikki jatkuisi pitkään näin."

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan."

Tavallisena päivänä Sami tekee töitä kotona neuleessa ja löysissä housuissa. Ei ihan collegehousuissa, mutta mukavissa.

"Vaikka olisin yksin, katson aina, mitä päälleni laitan. Ainakin niin, että värit sopivat yhteen."

Pukeutumisessa parasta on, että joka aamu saa aloittaa alusta.

"Pukeutuminen on harrastukseni ja  yksi intohimoistani. Rakastan katsoa muiden tyylejä. Mietin mittasuhteita ja rytmiä", hän sanoo.

"Näen päässäni, miltä jokin näyttää päälläni. Joskus se ei oikeasti toimi ollenkaan, mutta en luovuta. Yhdistelen, kunnes onnistun."

Sami tietää, että se kuulostaa jonkun mielestä turhanpäiväiseltä. Hän taas ei käsitä, miksi se toinen käyttää loputtomasti aikaa jalkapallon seuraamiseen.

"En voi ymmärtää, miksi joku haluaa ajaa hienolla autolla, mutta suostuu kulkemaan halpahallin toppatakissa. Vaatteet ovat käsiala ja käyntikortti."

Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Ei Sami sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla. Hän toi ulkomailta isälleen solmioita, kunnes huomasi, ettei isä käytä niitä. Isällä on erilainen maku, ja saa olla.

Hyvien päivien muistot

Pensaat C-talon edustalla on leikattu siististi. Pihateillä ei ole roskia, kiipeilyteline on hyvässä maalissa. Samista se tuntuu hyvältä. Joku välittää.
"1970-luvun alussa on osattu tehdä oikeanlaisia asuinympäristöjä. Näin suuria pihoja ei ole enää missään."

Isä jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Siihen asti, 40 vuotta, hän oli täällä talonmiehenä.

"Kun iskä oli viimeisiä päiviä töissä, ajattelin tulla ottamaan kuvia muistoksi. Olisi pitänyt. Se vain jäi, kun oli työmatka ulkomaille. Samoin äidin viimeisenä työpäivänä kolme vuotta sitten."

Nyt Samin isä polkee kaupasta tuulitakissa ja tuo tuttipullon. Äiti, isä ja Severi lähtevät lihakeitolle ja päiväunille.

Sami lähtee omaan kotiinsa ja keittää teetä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.