Vanhusten virikeohjaaja Lotta Pukkila, 32, asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa. Liikunnan lisäksi Lotta harrastaa korujen ja korttien tekemistä.

Lotta Pukkilasta tuli sydänpotilas jo ennen teini-ikää. Uusi sydän toi sykkeen takaisin elämään. 

Olisin voinut kuolla ainakin jo kolme kertaa: vauvana leukemiaan, kymmenvuotiaana sydämen vajaatoimintaan ja 27-vuotiaana sydänleikkauksista vaikeimpaan, sydämensiirtoon.

Mutta en kuollut yhteenkään niistä.

Jääkaappini ovessa ei ehkä turhaan lue: ”Vahvoilla ihmisillä on rankat taudit, eihän taudeilla muuten olisi mitään mahdollisuuksia.”

Lääkärit tuskin uskoivat minun jäävän edes henkiin.

OLIN KYMMENVUOTIAS, kun äitini kuoli ja vatsani alkoi olla aina kipeä. Yskin ja oksentelin, niin että aloin pelätä syömistä. Isä tietysti huolestui ja käytti minua kotipaikkamme Ähtärin terveyskeskuksessa, mutta siellä ei osattu epäillä sydänvikaa nuorella tytöllä.

Lääkärit kai lähinnä arvelivat, että vika on korvieni välissä. Ei se mikään ihme olisi ollutkaan lapsella, jonka äiti oli äskettäin kuollut. Joku valkotakkisista epäili, että ehkä tytöllä on alkamassa kuukautiset. Kun huonovointisuuteeni ei löytynyt syytä, minut lähetettiin Seinäjoen sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin.

Sairaalassa selvisi, että olin täynnä nestettä. Sitä oli maksassa, vatsalaukussa ja keuhkoissa. Olin sairastanut neljän kuukauden iässä leukemian, joten lääkärit päättelivät, että se oli uusiutunut.

Minulle tuli lähtö Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Ajoimme sinne isän kanssa yötä myöten. Matkalla poikkesimme kotona, ja minä kävin jopa saunassa. Oikeasti olisi pitänyt kiirehtiä. Vointini kävi koko ajan heikommaksi.

Välillä edessäni häilähtivät isän pelästyneet kasvot.

Perillä romahdin. Nesteet turvottivat kehoani niin, ettei henki tahtonut kulkea. Sydämeni jaksoi juuri ja juuri pumpata. Lääkärit tuskin uskoivat minun jäävän edes henkiin. Muistan, kuinka hoitajat juoksivat sänkyni vierellä. Välillä edessäni häilähtivät isän pelästyneet kasvot.

Selvisi, että minulla oli sydämen vajaatoiminta, joka oli seurausta leukemialääkkeiden sivuvaikutuksista vauvaiässä. Sydänlääkärit onneksi osasivat asiansa, ja sain vajaatoimintaan lääkityksen, joka auttoi.

Minusta tuli sydänpotilas ennen teini-ikää.

VÄSYIN HELPOSTI pienestä saakka, enkä jaksanut riehua samaa tahtia kuin ikätoverini. Koululiikunnassa huonommuuteni korostui. Opettajan oli joskus vaikea ymmärtää, että joku voi hiihtää niin hitaasti.

Kun väsymiseni syyksi selvisi sydänvika, olin helpottunut.

Ajattelin, että vauhtileikit eivät vain ole minun juttuni. Olen mikä olen. Kun väsymiseni syyksi selvisi sydänvika, olin helpottunut. Lällättelin opettajalle, että en olekaan laiskuuttani joukon viimeinen. Sain sitten vapautuksen liikuntatunneista.

Samoihin aikoihin lääkärit mainitsivat ensimmäisen kerran sanan sydämensiirto. En ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa. Oli ehkä hyvä, etten osannut pelätä tulevaa. Isääni, pappia, tyttären kohtalo sen sijaan varmasti mietitytti.

16–17-vuotiaana sydämeni kunto heikentyi ja olin vähän väliä sairaalassa. Sormeni olivat niin turvoksissa, että ne näyttivät paksuilta patukoilta. Sain yhä vahvempia lääkkeitä.

Lääkärit ottivat sydänsiirron esille, mutta kun lääkkeet jälleen tepsivät, työnsin ajatuksen taka-alalle. Sydämeni oli aina voinut välillä paremmin, välillä huonommin, joten vaihtelu tuntui minusta luonnolliselta.

Eläkkeelle jääminen ahdisti. Tunsin paniikkia siitä, etten olisi enää hyödyllinen yhteiskunnalle.

PARIKYMMPISENÄ YRITIN ELÄÄ kuten muutkin ikäiseni, mutta enhän minä jaksanut. Nukuin joka iltapäivä parin tunnin päiväunet ja jaksoin tavata kavereitani vain viikonloppuisin.

24-vuotiaana sain työpaikan vanhusten virikeohjaajana espoolaisessa Kanervakodissa. Ihastuin vanhoihin ihmisiin ja heidän vilpittömyyteensä. Olin ollut kesätöissäkin vanhainkodissa.

Minusta on ihanaa tuottaa iloa vanhuksille. Olen eläväinen tyyppi, mutta heidän kanssaan rauhoitun. Töihin meno aamuisin toi, ja tuo yhä, hymyn huulilleni.

Sydämeni ei valitettavasti jaksanut yhtä hyvin kuin mieleni. Kun taas kerran makasin viiden vuorokauden tiputuksessa sairaalassa, mietin, muuttuuko elämäni pelkäksi alamäeksi. Työjaksot olivat kutistuneet niin, että 27-vuotiaana jouduin jäämään määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Se ahdisti. Tunsin melkein paniikkia siitä, etten olisi enää hyödyllinen yhteiskunnalle.

Tajusin ensimmäistä kertaa kunnolla, että nyt taitaa olla tosi kyseessä.

Ainoa keino selvitä olisi uusi sydän.

Kirjoitin testamenttiini, että hautajaisissa pitää tarjoilla irtokarkkeja.

SYDÄMENSIIRTOA ODOTTAESSANI en jaksanut enää oikein mitään. Oli kuuma kesä. Pystyin iltaviileillä raahustamaan hitaasti korttelin ympäri. Nukuin paljon. Katselin tv:tä, luin, tein palapelejä ja koruja ja kortteja vointini mukaan. Kun yhtenä päivänä jaksoin näprätä hetken, seuraavat kolme päivää jouduin lepäämään.

En tiedä, ajattelinko kuolemaa uutta sydäntä odottaessa. En osaa sanoa sitäkään, pelottiko leikkaus. En antanut itselleni lupaa märehtiä. Suojelin itseäni, jotta soitto uuden sydämen löytymisestä ei saisi minua paniikkiin: mitä jos en selviäkään?

Vitsinä tein testamentin. Kirjoitin siihen, että jos kuolen, mutta tietenkään en kuole, niin hautajaisissa pitää tarjoilla irtokarkkeja.

Isä kävi luonani viikoittain. Kyselyt voinnistani ja lääkkeiden ottamisesta tulivat välillä jo korvista ulos. Toki ymmärsin isää, joka joutui pelkäämään, että kuolen. Siksi hän suojeli ja paapoi minua kuin pikkuressukkaa.

Pillahdin itkuun, kun soitto tuli.

ODOTETTU SOITTO tuli, kun olin Salossa isän ja äitipuoleni luona käymässä. Pillahdin itkuun. En tiedä itkinkö ilon, yllätyksen vai pelon kyyneleitä.

Viesti Meilahden sairaalasta kuului, että täällä nyt ehkä olisi sinulle sydän. Ota taksi ja tule tänne.

Matkalla mietin, että tämä on varmaan väärä hälytys. Taksikuski jutteli leppoisasti. Ehkä tarkoituksella, kun tiesi, mihin olin matkalla. Isäni oli juuri tuolloin töissä vihkimässä pariskuntaa. Hän ja äitipuoleni ilmoittivat tulevansa perässä heti, kun ehtisivät.

Espoossa asuva sisarpuoleni oli sairaalassa tukenani kahden tunnin ajan ennen leikkaussaliin kärräämistä. En muista niistä hetkistä juuri mitään. Nukutus kuulemma pyyhkii muistia. Minulle kerrottiin, että itkin kerran, mutta muuten vitsailin ja naureskelin. Mieleni oli kääntynyt jo niin, että kaikki menee hyvin.

Pelkkä käden nostaminen tuntui työläältä.

SAIN UUDEN SYDÄMEN lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Leikkaus kesti kuutisen tuntia. Maanantailta muistan, että isä piti kiinni kädestäni ja sanoi, että kyllä Lotta tietää, että olemme tässä, vaikka hän ei reagoikaan. Sanoi vielä, että tytöllä on pitkästä, pitkästä aikaa punaiset posket.

Kun heräsin, havahduin minusta lähtevien letkujen määrään. Seuraavaksi tajusin, että minulla oli kuuma ja oli helppo hengittää. Ennen palelin jatkuvasti.

Muuten olo oli kuin jyrän alle jääneellä. Pelkkä käden nostaminen tuntui työläältä. Päällimmäisenä oli kuitenkin ajatus, että rinnassani sykkii toimiva sydän.

Vain muutaman päivän kuluttua leikkauksesta minua nosteltiin jo kuntopyörän selkään.

Pysähdyin ihmettelemään erilaista hengästymistäni.

TESTASIN UUDEN SYDÄMENI kotilomalla kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Uhmakas kun olen, kävelin portaat viidenteen kerrokseen, enkä mennyt hissillä.

Kerrosten välissä pysähdyin ihmettelemään erilaista hengästymistäni. Rasitus tuntui jalkojen lihaksissa. Vanhalla sydämellä pienikin liikunta aiheutti hengenahdistusta. Jatkoin ylös perille asti.

Kun pääsin kotiin, isä jäi viikoksi avukseni. Koska rinnan auki leikkaaminen vaurioittaa hermoratoja, minulla ei alkuun pysynyt kynä kädessä enkä saanut maitotölkkiä auki. Toivuin kuitenkin nopeasti varmaan siksi, että olin siirtopotilaaksi hyväkuntoinen, enkä täysin sänkypotilaana ennen leikkausta.

Tuleeko elämästäni noin normaalia, kyselin, kun tapasin vertaistukihenkilöni, joka oli saanut uuden sydämen 20 vuotta sitten. Tuntui ihmeelliseltä, että saisin liikkua ja tehdä mitä vain vointini mukaan.

Tuli hurja into ottaa takaisin kaikki, mikä oli jäänyt tekemättä.

KARTOIN IHMISJOUKKOJA kolme kuukautta ja minun piti pestä käsiä ahkerasti. Sen jälkeen minua ei pidellyt mikään. Tuli hurja into ottaa takaisin kaikki, mikä oli jäänyt tekemättä. Pidin hauskaa kavereitteni kanssa, bailasimme maissa ja laivalla, sain mennä ihmisten joukkoon ja käydä tanssimassa. Ihmettelin, kun minua ei yhtään heikottanut pyörähdellä aamutunneille asti. Ja minä olin ollut jäämässä eläkkeelle!

Työhön paluu vähän pelotti. Ensimmäisen vuoden tekisin lyhyttä päivää, mutta saisinko vanhainkodista kaikki infektiot? Alussa estelin, kun mummot tulivat halaamaan. Sairaalassa oli kuitenkin sanottu, että jos en joudu eritteiden kanssa tekemisiin, työpaikkani on turvallinen.

Elimistöni ei ole alkanut hylkiä uutta sydäntä, mutta joudun syömään hylkimisenestolääkitystä loppuelämäni. Kortisonia en onneksi enää tarvitse. Tulin siitä supervirkeäksi mutta kuukasvoiseksi punkeroksi. Ennen leikkausta painoin 47 kiloa, mutta kun aloin ahmia puuroa ja makkaraa ja kaikkia mahdollisia aikaisemmin inhoamiani ruokia, vaaka näytti pian 20 kiloa enemmän.

Painonnoususta alkoi uusi liikunnallinen elämäni.

Ehkä rinnassani pumppaa entisen urheilijan sydän, koska se kestää niin hyvin.

HIMOLIIKKUJA MINUSSA HERÄSI, kun sairaalassa sanottiin, että liikunta on lääke. Halusin eroon ylikiloistani, eikä siihen riittänyt pelkkä ruokavalio. Minä entinen luokan hitain ryhdyin treenaamaan viidesti viikossa. Kävin juoksemassa ja kuntosalilla vuoropäivinä. Salille menin ensin itkun kanssa, kun muistelin kouluaikoja. Vasta personal trainerin opastus laitteisiin sai minut innostumaan toden teolla.

Painoni on pudonnut, lihakseni ovat kasvaneet, vastustuskyky on kohentunut ja flunssat lyhentyneet. Osteoporoosini on parantunut ilman lääkkeitä. Olen täynnä energiaa.

Ehkä rinnassani pumppaa entisen urheilijan sydän, koska se kestää niin hyvin. Muutoin en koskaan mieti, kuka sydämeni entinen omistaja on ollut. Se olisi turhaa, Suomessa ei elinsiirron luovuttajasta kerrota. Ajattelen vain, että minulla on uusi sydän, ja se on uskomattoman hieno juttu.

On siistiä miettiä treenatessaan muutakin kuin sydämen sykettä. 

LIIKUNTA ON AVANNUT minulle uuden maailman. Se on vienyt minut elinsiirron saaneiden EM-urheilukisoihin Vilnaan kaksi vuotta sitten ja Argentiinan MM-kisoihin viime vuonna. Hyllyssäni kimaltelee kulta-, hopea- ja pronssimitaleja.

Sain Sydänliiton Syke-yhdistykseltä Taistelijan maljan, joka annetaan vuoden parhaalle arvokisoissa ansioituneelle. Minulle se tuli kuulantyönnön hopeamitalista Argentiinassa. Juoksin siellä myös viiden kilometrin katujuoksun ja tulin neljänneksi. Paljon lääkkeitä syövällä sydänsiirrokkaalla viisi kilometriä vastaa maratonia.

On siistiä saada liikunnasta onnistumisen kokemuksia ja miettiä treenatessaan muutakin kuin sydämen sykettä. Käyn nyt itse vertaistukihenkilönä kertomassa sairaalassa sydänsiirtoa odottaville, millaista heidänkin elämänsä voi viiden vuoden päästä olla.

Luulen, että taivaan isää ja tiedettä on molempia tarvittu. 

RINNASSANI NÄKYY ENÄÄ haalea arpi. Nautin arjen tuomista iloista, työstäni, ystävistäni ja harrastuksistani. Hienoihin elämyksiin ei benjihyppyjä tarvita. Vaikka aamuisin ensimmäinen ajatukseni ei aina olekaan että vau, onpa hienoa olla elossa, niitä fiiliksiä kyllä koen pitkin päivää.

Infektioriskin vuoksi en saa syödä ostereita ja hankkia tiettyjä lemmikkieläimiä. En myöskään saa harrastaa vaikkapa nyrkkeilyä. Muutama rajoitus ei kuitenkaan haittaa, sillä elämä on nyt mukavaa.

Arvaan, että isäni usko oli koetuksella silloin, kun hän joutui katselemaan vointini hiipumista. Toisaalta taivaan isällä on ollut sormensa pelissä paranemisessani. Olen tosi kiitollinen myös lääkäreille ja mahtavalle lääketieteelle.

Luulen, että taivaan isää ja tiedettä on molempia tarvittu. Ilman toista ei toinen olisi onnistunut, enkä olisi nyt elossa.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2016.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.