Peppi Laine ryhtyi sukutilansa hoitajaksi:
”Jos esiäitini ovat pärjänneet näillä mailla, kyllä minäkin pärjään”, Peppi sanoo.

Kun Peppi Laine otti sukutilan hoitaakseen, hänestä tuntui vähän terroristilta. Tilalla asuu myös Pepin perhe ja yli 300 lammasta. 

Tämä ei ole mikä tahansa maapala.

Tämä on maata, jota Peppi Laineen isä ja äiti ovat viljelleet. Ja isoisä ja isoäiti, ehkä isoisoisoäidinkin isoäiti.

Eikä tämä ole mikä tahansa keltainen puutalo, vaan talo, johon Peppi syntyi.

Tästä pihasta hän lapsena karkaili, tuon taivaan alla hän kerran nukahti koirankoppiin.

Tähän maapallon pisteeseen, Halikon Hajalan kylään, Peppi on kuulunut niin kauan kuin muistaa. Ja aiemminkin, jo 1800-luvulla, ennen kuin oli ehtinyt edes syntyä.

Mihin tahansa Peppi nyt kotonaan vilkaisee, hän näkee juurensa: Punaiset tuolit ovat isän isovanhempien vanhat. Sininen matto on äidin äidin. Olohuoneen kattokruunun on ostanut aikoinaan isoäiti. Tuossa kaapissa isä säilytti pikkupoikana vaatteitaan.

Kaikella tässä kodissa on merkitys.

Siksi 44-vuotias Peppi on nyt tässä: viljelijänä ja lampurina lapsuuskodissaan.

Vuosia hän empi. Hän tiesi, että olisi tuhat järkevämpää ja helpompaa tapaa hankkia leipänsä kuin ryhtyä maanviljelijäksi.

Mutta järkeviä tapoja Peppi oli jo kokeillut, eivätkä ne olleet tehneet häntä onnelliseksi.

Ympäristöjärjestö WWF ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto valitsivat vounna 2013 Pepin ja Markon Suomen ympäristöystävällisimmiksi viljelijöiksi. "Vasta silloin uskoin, että olen oikealla tiellä."
Ympäristöjärjestö WWF ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto valitsivat vounna 2013 Pepin ja Markon Suomen ympäristöystävällisimmiksi viljelijöiksi. "Vasta silloin uskoin, että olen oikealla tiellä."

Mitäs me maamiehet

Kymmenvuotiaana Peppi ei empinyt. Silloin hän ilmoitti vanhemmilleen, että haluaa isona maamieheksi. Tai maanaiseksi. Ei kun isännäksi. Vai emännäksi?

"Emännät tuoksuvat pullalta. Minä haisen lampailta", Peppi miettii yhä.

"Mutta olenko isäntäkään?"

Viimeksi hän pohti asiaa Maamiesseuran vuosikokouksessa, kun kuuli kajauttavansa kuuluvalla äänellä: Kuinkas me maamiehet voisimme järjestäytyä?

Me maamiehet. Ilmaus tuli luontevasti, mutta jäi ilmaan leijumaan.

Kun veljet palasivat pellolta, Pepin mielessä häivähti kateus.

Koulutyttönä Peppi hoivasi lemmikkilampaitaan. Ruokki aamuin illoin, kuiskutti korvaan, suojeli syksyisin teurastamolta.

Kun muut virnuilivat lampaiden tyhmyydelle, Peppi puolusti laumaansa.

Ei lammas ollut tyhmä, se oli laumaeläin. Jos yksi pelästyi, kaikki pelästyivät. Jos yksi uskalsi, muutkin uskalsivat. Lampaan luottamuksen voittivat vain fiksut. Ja jos unohti tihrusilmät, jotka olivat hiukan liian kaukana toistaan, kauniskin lammas oli.

Kun veljet opettelivat ajamaan traktoria, Peppi auttoi äitiä keittiössä.

Lounaan äiti ja Peppi valmistivat tasan kahdeksitoista. Silloin isä, isoveli ja työmiehet palasivat pellolta, kädet mullasta mustina, hikipisarat otsallaan.

Pepin mielessä häivähti kateus. Hänkin olisi halunnut isän oppiin, kyntämään ja kylvämään.

Itsekseen Peppi mietti, voisiko tyttö pärjätä pelloilla. Puuttuiko hänestä jotain? Pitäisikö sitä varten hommata isona mies?

Terroristista seuraava

Suunnitelma eteni lupaavasti.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Peppi muutti Helsinkiin, opiskeli agronomiksi, löysi miehenkin. Marko opiskeli maa- ja metsätaloustieteitä ja biologiaa ja, mikä parasta, oli maatalon poika.

Peppi oli suurpiirteinen, ei mikään lillukanvarsiin takertuja. Mutta kun hänet valittiin kasvipatologiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukseen, tutkiminen koukutti.

Pepistä tuli kasvien suojelun asiantuntija. Hän teki tilaustutkimuksia kansainvälisille firmoille, luennoi ja kirjoitti.

"Tunsin itseni tärkeäksi. Se on tunne, josta tulee riippuvaiseksi."

"Minusta tuntui, että jos en edes yritä, kadun loppuelämäni."

Hämeenlinnalaiseen rivitaloon syntyi kaksi tytärtä, Liina, nyt 15, ja Lotta, nyt 17.

Aamuseitsemältä Peppi lähti ajamaan tunnin työmatkaa Jokioisiin, säntäsi viideksi perhepäivähoitajan pihaan, sitten kauppaan, lasten soittotunneille, koiran iltapissilenkille.

Niitä vuosia Peppi ja tytöt muistelevat vieläkin. Ne olivat ihanan tavallisia, samanlaisia kuin naapurien lapsilla.

Vuonna 2006 Pepin vanhemmat ilmoittivat, että olivat valmiita luopumaan tilastaan. Haluaisiko joku lapsista jatkaa?

Isoveli vastasi ei kiitos, samoin pikkuveli. Heidän elämäntilanteisiinsa se ei sopinut.

Peppi oli hiljaa.

Hänen silmissään vilisivät otsikot, joista lehdet viime aikoina olivat täyttyneet: Maanviljelijät pilaavat luonnon. Veteen valuvat ravinteet tuhoavat Itämeren.

Marko ilmoitti olevansa valmis muuttamaan. Hän pitäisi päivätyönsä myyntipäällikkönä Hämeenlinnassa, mutta auttaisi Peppiä. Omaa sukutilaansa Nokialla Marko kävisi hoitelemassa viikonloppuisin.

"Minusta tuntui, että jos en edes yritä, kadun loppuelämäni", Peppi sanoo.

"Mutta huonoa omaatuntoani se ei lieventänyt. Yhteiskunnan paine oli niin kova, että kun kirjoitin kauppakirjan, tunsin olevani terroristista seuraava."

Kiltin tytön taakka

Koska Peppi tunsi loikkaavansa pahisten puolelle, hän päätti ryhtyä viljelijäksi, joka suojelee luontoa.

Hän halusi säilyttää vanhempiensa elämäntyön ja jatkoi leipävehnän, mallasohran, öljykasvien sekä nurmen siementen viljelyä. Vieressä opastivat isä sekä Risto, 20 vuotta tilalla työskennellyt pehtoori.

Peppi perusti joen rantaan suojavyöhykkeitä, jotka estivät ravinteita valumasta veteen.

"Pelkäsin, että jos luopuisin tutkijan työstäni, unohtuisin yksin pelloille."

Suojavyöhykkeitä laiduntamaan Peppi osti kymmenen lammasta. Ne hukkuivat ruohikkoon, joten hän osti kymmenen lisää. Ja taas lisää ja lisää.

Nyt emolampaita on noin 150.

Sen lisäksi että Peppi hoiti peltoa, muutamaa kymmentä lammasta ja kahta lasta, hän jatkoi tutkijana. Työpäivät venyivät iltaan, mutta Peppi nautti.

"Kasvipatologina olin jo jotain. Maanviljelijänä en ollut vielä mitään", Peppi sanoo.

"Pelkäsin, että jos luopuisin tutkijan työstäni, unohtuisin yksin pelloille. Että putoaisin kelkasta, eikä kukaan enää koskaan kysyisi neuvojani."

Ensimmäisistä vuosistaan maanviljelijä-lampuri-tutkijana Peppi ei muista mitään. Paitsi sen, että kun hän meni ostamaan traktorin osia, miesmyyjä kysyi, tuliko rouva etsimään heppatarvikkeita.

Mitä järkeä oli asua näin ihanassa paikassa, jos en koskaan ehtinyt olla täällä?

Joka aamu Peppi ajeli tutkimuskeskukseen ennen kuin lapset heräsivät.

Joka ilta hän palasi vasta, kun lapset menivät nukkumaan.

Pepin vanhemmat olivat rakentaneet uuden talonsa puolen kilometrin päähän ja riensivät aamuisin varmistamaan, että tytöt ehtivät kouluun. Marko teki, minkä työmatkoiltaan ehti.

Vasta kun Peppi huomasi tiuskivansa lastensa ja miehensä lisäksi myös lampailleen, koirilleen ja traktorilleen, hän havahtui.

"Aloin surra aamujani ja kesiäni. Tajusin, että menetin ne kaikki, koska olin aina menossa jonnekin. Mitä järkeä minun oli asua näin ihanassa paikassa, jos en koskaan ehtinyt olla täällä?"

 

Kuuden vuoden työputken jälkeen, vuonna 2012, hän irtisanoutui tutkijan pestistään. Puhelimessa hän kakisteli esimiehelleen, että jäisi pois, mutta voisi ehkä autella talvisin.

Esimies kakisteli takaisin, että anteeksi, mutta ei sinulle taida enää riittää töitä.

"Räjähdin helpottuneena nauramaan. En todellakaan tarvinnut enempää töitä. Kilttinä tyttönä olin vain kuvitellut, että jos jään kokonaan pois, työkaverini joutuisivat pulaan."

Täydellistä 24/7

Sinä kesäisenä iltana aurinko laski niin, että pellot värjääntyivät kultaisiksi ja lampaat lumenvalkoisiksi. Yksikään kuudesta koirasta ei haukkunut, ja Pepillä oli päässään puhtain Agrimarket-lippiksensä.

Pepin ystävä oli tullut ostamaan karitsanlihaa. Pihassa hän katsoi vienosti määkivää lammaslaumaa ja huokasi:

"Voi Peppi. Sun elämä on ihan täydellistä."

"Niin. Kakskytneljä seitsemän", Peppi vastasi.

Ei ystävä väärässä ollut. Pepin elämä on melkein täydellistä, ellei oteta huomioon sitä, ettei hän vieläkään ehdi siivota, kokata, leipoa pullaa, pitää lomaa, olla tarpeeksi lastensa kanssa tai katsoa lempisarjaansa 24 Markon kanssa.

Elämäni on täydellistä, Peppi hokee, kun jokakeväinen karitsointi alkaa.

Elämäni on täydellistä, Peppi puuskahtaa, kun emon sisältä pilkistää karitsan pää, joka on survottava takaisin vatsaan.

Karitsa ei voi syntyä pää edellä, muuten se jumittuu hartioistaan. Kun Pepin toinen käsi kääntää karitsaa emon sisässä, toisella hän tarttuu kännykkäänsä ja soittaa lampurikavereilleen.

"Jos toinen lampuri sanoo, että pystyn ja pärjään, sitten pystyn ja pärjään."

Elävä karitsa tuntuu ihmeeltä. Joka kerta, vaikka 20 kertaa vuorokaudessa.

Kun pään saa työnnettyä takaisin, on etsittävä pikkuruiset jalat ja vedettävä karitsa niistä ulos.

Elävä karitsa tuntuu ihmeeltä. Joka kerta, vaikka 20 kertaa vuorokaudessa. Niin monta pientä saattaa päivän aikana syntyä.

Viime keväänä Pepin 112 uuhta eli emolammasta synnyttivät yhteensä yli 250 karitsaa. Koko maaliskuun Peppi päivysti lampolassa, yötä päivää samoissa pahanhajuisissa haalareissa. Joku synnytti koko ajan.

Peppi ei ehtinyt nukkumaan, torkahteli vain lampolan sohvalle ja hörppi murukahvia.

"Olin täynnä adrenaliinia. Hoivasin laumaani kuin leijonaäiti. Se oli raskasta mutta mahtavaa."

Kahteen kuukauteen Peppi ei pitänyt yhtään vapaapäivää. Väsymys tuntuu vasta nyt.

"Joka vuosi yritän pitää perheen kanssa viikon lomaa", Peppi sanoo.

"Mutta vaikeaa se on. Jos pidän vapaapäivän, tuntuu helpommalta mennä lammaspäiville tai paimenkoirakurssille kuin olla vaan."

Huutoetäisyydellä, aina

Siihen nähden, että Peppi on vapaa yrittäjä, hän on aika tiukasti sidottu.

Hän on sidottu tähän pellonpalaan, vuodenaikoihin ja säähän. Aamu- ja iltaruokintaan, karitsoimiseen, teurastamiseenkin. Lihan Peppi myy mahdollisimman lähelle, mieluiten kotikylään.

Karitsoista luopumisen hän on oppinut kestämään. Hän yrittää antaa niille hyvän elämän, saatella turvallisesti matkaan. Joistakin uuhista on tullut niin rakkaita, että Peppi ikävöi niitä jo nyt.

Kun lampaat karitsoivat, Peppi valvoo vuorokausia. Lampolan sohvalla voi ottaa pikatorkut.
Kun lampaat karitsoivat, Peppi valvoo vuorokausia. Lampolan sohvalla voi ottaa pikatorkut.

Pullalta Peppi ei tuoksu vieläkään. Kun Liina ja Lotta valittavat, että kaikkien muiden äidit leipovat, Peppi muistuttaa siitä yhdestä kerrasta, jolloin hän ihan varmasti leipoi.

Ja joka aamu kahdeksalta hän istahtaa keittiöön. Juo kahvia ja katsoo, kun tyttäret viuhuvat ohi.

"Aamuisin yritän olla äiti. Istun siinä, vaikkei minua enää kauheasti tarvita."

Jos tytöt pyytävät Peppiä heittämään heidät viime tingassa kouluun, hän purnaa, mutta salaa ilahtuu. Kuuden minuutin ajomatka on yhteinen hyvä hetki.

Joskus tytöt ihmettelevät, miten Peppi voi olla niin kiireinen, vaikka on koko ajan kotona.

"Mutta lähellä olen aina. Huutoetäisyydellä."

Kun kaikki on hyvin

Liinasta on tullut jo taitava lampaiden hoitaja. Peppi ei halua pohtia ääneen sitä, toivoisiko hän, että jompikumpi jatkaisi tilalla. Se on tyttöjen päätös.

"Tätä työtä ei voi tehdä velvollisuudentunnosta. Jos tätä ei rakasta, tätä ei jaksa."

Peppi rakastaa. Onnellisin hän on hetkenä, jolloin lampaat rouskuttavat iltaruokaansa. Kun eläimet on ruokittu, ne on ruokittu, eikä tarvitse pähkäillä, pitäisiköhän lopputulosta vielä hiukan viilata.

Ja kun Peppi astelee sadan lampaansa seassa paimenkoirat Piitu, Spai ja Sissi työkavereinaan, hänet valtaa sama tunne kuin lapsena:

"Kaikki on hyvin. Siltä minusta laitumella tuntuu."

Viime äitienpäivänä Peppi löhöili pitkään vuoteessaan. Lopulta hän tajusi, ettei taida tulla aamiaista tänä vuonna, ja raahautui lampolaan.

Puoli yhdeltätoista lampolan ovelle ilmestyi Lotta. Valkovuokkokimppuja kädessä, työhaalarit päällä.

"Voinks mä auttaa?"

Silloin maamiestä itketti.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14-15/2014. 

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.