Alkoholi ei ollut Petteri Summaselle ongelma vaan palkinto. ”Hyvät hetket voi merkata toisinkin. Ei tarvitse suhauttaa, sihauttaa, poksauttaa, kilistää tai huitaista.”

Näyttelijä ja ohjaaja Petteri Summanen ei enää tiennyt, millaista elämä olisi ilman alkoholia. Siksi hän päätti olla vuoden kokonaan ilman. Tuloksena oli hiihtämistä, iltakahveja ja monta oivallusta.

Ongelmaa ei ollut.

Oli vain kiireisiä päiviä, joina Petteri Summanen kirjoitti käsikirjoitusta ja ideoi ohjausta ja katkaisi illalla töiden miettimisen kylmällä kaljalla.

Oli päiviä, joina Summasilla lämmitettiin ruoka mikrossa ja tavattiin eteisessä, kun Kati lähti tyttärien kanssa voimisteluun ja Petteri pojan lätkätreeneihin. Niiden jälkeen tšekkiläinen mallasolut ja Kymmenen uutiset oli hieno yhdistelmä.

Joskus oli niitäkin päiviä, jolloin Petteri juhli ensi-iltaa aamuyöhön monenlaisilla kuohuvilla ja terävillä. Mutta enimmäkseen oli ihan tavallisia päiviä ja iltoja, jotka olisivat voineet jatkua vaikka kuinka kauan.

Petteri Summanen vain havahtui.

Mitään ongelmaa ei ollut, mutta oli silti.

Kuuma kesä, kylmä olut

Takakontti oli täynnä vaatekasseja, kumisaappaita ja uimapatjoja. Takapenkillä istuivat Verneri, Raisa ja Riikka. Yhdellä oli sylissä tabletti, toisella kännykkä, kolmas piirsi. Lähtiessä Kati varmisti, että roskat on viety ja kylmälaukut mukana.

Siinä vaiheessa Petterin piti tyynnyttää mieltään. Helsingistä ajaa Taipalsaarelle kolme tuntia. Päälle ruuhkat ja kaupassakäynti. Veneen lasku, ajo saareen ja tavaroiden siirtäminen.

”Sen ponnistelun jälkeen kesän ensimmäinen mökkibisse maistuu loistavalle.”

Pullo viiniä illassa ei tuntunut missään.

Oli kesä 2012. Sinä kesänä ja kesinä sitä ennen mökkioluita meni normitahtiin. Summasten mökillä ei oltu humalassa, nautittiin vain kesästä. Yksi olut saunaa lämmittäessä, toinen löylyjen välissä, kolmas kylvyn päälle saunan terassilla. Lasten nukkumaanmenon jälkeen jutustelua Saimaata katsellessa, viinilaatikko viileässä.

Syksyllä tuli paluu kerrostaloon, täysiin päiviin ja aikaisiin aamuihin. Siinä välissä illalla pullo tai pari rentouttavaa merkkiolutta.

Viikonloppuisin Petteri laittoi vähän parempaa ruokaa. Lapsetkin tykkäävät savukalapastasta, ja sen kanssa sopii valkoviini. Ruuan jälkeen rupateltiin ja katsottiin telkkaria, lasten nukkumaanmenon jälkeen vielä elokuva. Viimeiset tilkat Petteri joi lopputeksteihin mennessä. Pullo viiniä illassa ei tuntunut missään.

Ehkä juuri se alkoi vaivata Petteriä.

Jos ottaisi alkoholin pois, kuinka paljon muuttuisi Petteri?

Yhtenä päivänä hän sattui kuulemaan radiosta, että alkoholin käyttö on arkipäiväistynyt. Lehteä lukiessa hänen silmiinsä osui taulukko, jossa oli alkoholin suurkulutuksen rajat.

”Mietin että ei helvetti, oma viikoittainen kulutushan on aika heviä. Hätkähdin, kun tajusin, miten määrät olivat kasvaneet vähitellen, vuosien mittaan.”

Ajatus alkoi pyöriä päässä: Mitä jos tiukentaisi vähän, tekisi pikkusäätöjä? Ei kaljaa arkena? Viiniä vain ruuan kanssa?

Petteri tyrmäsi itsensä. Eihän tässä mitään hätää ole, ei tässä kännissä käydä nukkumaan.

Telkkarin katsomisessa kotona ei ole muuta vikaa kuin se, että tulee istuttua liikaa. ”Pitäisi varmaan muuttaa ränsistyneeseen omakotitaloon. Jäisivät leffat ja urheilun seuraaminen vähiin.”
Telkkarin katsomisessa kotona ei ole muuta vikaa kuin se, että tulee istuttua liikaa. ”Pitäisi varmaan muuttaa ränsistyneeseen omakotitaloon. Jäisivät leffat ja urheilun seuraaminen vähiin.”

Ajatus ei kuitenkaan hellittänyt. Miksi niin usein tulee nautittua lasillinen ja toinenkin? Olisiko leffan voinut katsoa avaamatta viinipulloa? Voisiko lätkää seurata ilman panimotuotteita? 

Jos ottaisi alkoholin pois, kuinka paljon elämä muuttuisi? Ja kuinka paljon muuttuisi Petteri?

”Olin mennyt monta vuotta tai monta kymmentäkin vuotta niin, että olin juonut aina kun huvittaa. En enää tiennyt, mitä se mun juominen oikeastaan on. Ymmärsin, että asia ei selviä ennen kuin kokeilen.”

Kati lupasi kokeilla seuraksi.

Uudenvuodenaattona Petteri kilisteli ystävien luona kuohuviiniä. Kun vuosi vaihtui, kuohuva loppui eikä Petteri ottanut lisää. Raketit paukkuivat ja Petteriä nauratti: Tästä se lähtee, vuosi ilman alkoholia.

Uudet palkinnot

Kuohuviinin jälkeen alkoi uusi vuosi 2013. Petteri alkoi keittää iltakahveja.

”Kaipasin iltaan pullon sihautuksen tilalle uusia rutiineja, joilla merkkaan työpäivän päättyneeksi. En ollut tajunnut, että alkoholista oli tullut niin vahva rituaali, vapauden merkki ja palkinto.”

Tammikuun toisella viikolla Petteri osti kuntosalikortin.

”En ollut moneen vuoteen käynyt kuntosalilla. Nyt oli mahdollisuus luoda uusi, positiivinen tapa.”

"Vitsi maistuisi tämän kalan kanssa kylmä valkoviini."

Helmikuussa innostus karkasi käsistä urheiluliikkeessä. Petterin oli tarkoitus ostaa aloittelijalle sopivat halvat luistelusukset, mutta myyjä sai kaupaksi huippusukset, sauvat ja monot. Kassalla kauhistutti, mutta ladulla oli hienoa. Petteri ei ollut hiihtänyt armeijan jälkeen.

Viikonloppuisin syötiin niin kuin ennenkin. Ruokapöydässä Petteri ja Kati kävivät saman keskustelun.

”Vitsi maistuisi tämän kalan kanssa kylmä valkoviini.”

”No niin maistuisi.”

”Kyllä maistuisi.”

Sitten he kaatoivat laseihin sitruunalla maustettua kivennäisvettä. 

Vesi teki illoista pidempiä.

”Kaupassa naureskelin itsekseni, kun olin niin ihmeissäni kivennäisvesi­hyllyjen luona. Viereisen hyllyvälin uudet oluet olin kyllä aina kokeillut nopeasti.”

Vesi teki illoista pidempiä. Viinilasillisten jälkeen Petteri oli lorvinut loppuillan kotona. Veden jälkeen hän lähti ladulle tai lenkille. Hän oli urheillut aina, mutta nyt vielä enemmän, kun liikkumiselle vapautui lisää aikaa.

”Aluksi mietin jatkuvasti, että tässä kohtaa mulla olisi lasi kädessä. Mutta tavat sulavat. Aiempien hyvien hetkien tilalle tuli toisenlaisia hyviä hetkiä.”

Enää Petteri ei pelkää, että luominen loppuu kun juominen loppuu. ”Etukäteen mietin, voiko käydä niin, että luovuus tarvitsee ajoittaista pään nollausta alkoholilla. Kävikin niin, että energiaa ja ideoita oli vielä vähän enemmän.”
Enää Petteri ei pelkää, että luominen loppuu kun juominen loppuu. ”Etukäteen mietin, voiko käydä niin, että luovuus tarvitsee ajoittaista pään nollausta alkoholilla. Kävikin niin, että energiaa ja ideoita oli vielä vähän enemmän.”

Yksi sellainen oli vappupäivän aamun autoajelu vielä tyhjässä Helsingissä. Petteri ajoi, kun perhe kierteli keväistä kaupunkia. Päivällä he juhlivat ystäväporukassa, jossa muut humaltuivat, oli hyvä meininki ja hauskoja tarinoita.

Kun hauskoja tarinoita alettiin kertoa toistamiseen, tuntui oivalta idealta ajella kotiin päin.

Vappupäivän iltana Petteri luki romaania. Muutenkin hän luki vuoden aikana enemmän kuin ehkä koskaan. Vain Odysseus jäi kesken.

Taiteilija saa ottaa

Lukiossa Petteri päätti, että hänestä tulee näyttelijä. Oikeastaan hän päätti sen jo yhdeksänvuotiaana, ei vain tiennyt sitä vielä. Silloin hän esitti unkarilaista hevostenkesyttäjää Narvajärven ala-asteen juhlasalin lavalla, hyppäsi näyttävästi hevosen päälle ja sai sen hajoamaan kahdeksi oppilaaksi.

”Muistan huumaavan tunteen, kun salillinen katsojia nauroi. Halusin sitä lisää.”

Lapsuudenkoti oli toisenlainen kuin muilla, mutta ei Petteri sitäkään ajatellut. Hän asui Someroharjun varuskunnassa Rovaniemen maalaiskunnassa kaksin yksinhuoltajaisän kanssa. Äiti ja isosisko asuivat Helsingissä; olemassa, mutta kaukana.

Lähellä oli upseeri-isä ja varuskunnan vahva yhteishenki sekä varuskunnan elokuvateatteri. Petteri näki kaikki sallitut elokuvat katsomosta ja pujahti uloskäynnin ovesta sisään katsomaan myös kielletyt – tosin peilikuvana valkokankaan takaa. 

Työ vaikutti juomiseen, turha sitä on kiistää.

16-vuotiaana Petteri lähti kevytmoottoripyörällään kesälomareissulle. Hän päätyi Lappeenrantaan ja jäi, muutti lukiovuosiksi setänsä perheen luo. Siinä vaiheessa se teki hyvää sekä isän ja pojan suhteelle että näyttelijähaaveille. Petteri pääsi mukaan Vehkataipaleen pumppulaitoksen satavuotisjuhliin tehtävään näytelmään, jatkoi kaupunginteatteriin ja kesäteatteriin ja alkoi unelmoida.

Armeijan jälkeen Petteri pääsi Teatterikorkeakouluun ja unelmiensa työhön.

Työ vaikutti juomiseen, turha sitä on kiistää.

”Taiteilijat saa ottaa, antaa mennä vain! Kun juhlitaan, juhlat ovat kosteita. Ei, märkiä. Nuorena gossena esityksistäkin mentiin melkein aina baariin miettimään, että olipa hyvä veto, otetaas vielä toiset.”

Vuosituhannen vaihteessa televisiossa pyöri välillä yhtä aikaa kaksi valtavan suosittua sketsisarjaa: Studio Julmahuvi ja Isänmaan toivot. Petteri oli mukana molemmissa.

”Siinä vaiheessa tv-julkisuutta ymmärsin, ettei kannata seistä taksijonoissa valomerkin jälkeen kuuntelemassa, mitä mieltä minusta ollaan.”

Kymmenisen vuotta sitten Petteristä alkoi tuntua, että liika on liikaa. Hän siirtyi töihin tv-tuotantoyhtiöön ja on nyt käsikirjoittanut ja ohjannut tv-sarjoja ja teatteriesityksiä. Kirjoittanut paljon sketsejäkin, mutta ei näytellyt niitä.

”Kieltäytyminen hyvistä jutuista oli välillä vaikeaa. En vain halunnut ihmiseksi, jota revitään marketissa poskesta, että tässä on se hauska setä.”

Viime vuoden keväällä Petteri näytteli jälleen. Klikkaa mua -sarjan kuvaukset päättyivät juhannukseen. Silloin Petteri pakkasi taas auton, ajoi mökille, osti uusia perunoita ja naan-leipää sekä kellariin kaljakorin.

Perillä korkattiin limut.

Kun mökkinaapureita pitkin kesää piipahti kylään, heille tarjottiin olutta ja viiniä niin kuin ennenkin. Yhdessä naureskeltiin, mitä hulluksi tulleita raittiusseuralaisia Summasten rannassa nyt asuu.

”Monet kysyivät, että mitä jos repeää? Vastasin, että ei repeä.”

Ei revennyt.

Onnea keski-ikäiselle

Petteri juoksee Herttoniemen vanhan mäkihyppytornin sataseitsemänkymmentäkuusi porrasta mennen tullen kolme kertaa. Huohottaa saa, mutta ei 
kävellä. Hiihtäminen on tänä talvena jäänyt surkean vähiin, mutta jääkiekkoa Petteri pelaa kulttuuriväen Zoomissa sekä parissa muussa höntsäporukassa.

”Haluan pitää painon kurissa ja kondiksen kohtalaisena, vaikka maailma on täynnä marenkia”, hän sanoo.

”Olen aina ollut kurinalainen ja tykännyt siitä, että pystyn sanomaan asioille ei. Kurinalaisuus vain pääsi höltymään. Kuljin liikaa mukavuus edellä.”

Tämän lehden ilmestymispäivänä Petteri täyttää 45 vuotta. Hän aikoo elää vanhaksi ja kuolla mieluiten terveenä. Oma isä kuoli muutama vuosi sitten. Äiti asuu kilometrin päässä, on nyt lähempänä kuin koskaan.

”Ei ole sattumaa, että nelikymppiset juoksevat maratonin, eroavat avioliitostaan, vaihtavat alaa tai havahtuvat johonkin muuhun. Tässä iässä kohdataan asioita.”

En halua menettää nousuhumalaa hyvässä seurassa.

Vuoden vaihtuessa Petteri kilisteli taas ystävien luona. Laseissa kupli kuohuviini, kun hän ja Kati kippistivät vanhalle vuodelle.

”Puhuimme, että vuosi oli todella hyvä. Oli mukava huomata, että meidän elämä on tosi kivaa. Sitä pelkoa ei ole, että alkoholin pitäisi olla mukana kaikessa.”

Verneri on nyt 15-vuotias, Raisa 10 ja Riikka 8. Lapset eivät ole sanoneet juomisesta tai juomattomuudesta juuri mitään. Kerran Petteri ehti jo pelästyä. Se oli silloin, kun tytöt kertoivat esittävänsä isää: hoipertelivat, sössöttivät ja sanoivat kaljaa kaljaa.

"Oli pakko kysyä, mistä tytöt sen ovat keksineet. Eihän meillä tuollaista ole ollut! Mutta ne samperin älypuhelimet. Joku kavereista oli löytänyt Studio
Julmahuvin Roudasta rospuuttoon -sketsin YouTubesta. Sitä skidit yhdessä nauroivat, että katsokaa teidän isää.”

Toinen vuosi juomatta olisi mennyt helposti. Petteri ei tahtonut. Jos kaikki alkoholiin liittyvät asiat olisivat olleet paremmin tipattoman vuoden aikana, asia olisi selvä: hän ei joisi enää ikinä. Eivät olleet.

”Nautin alkoholista. Siemailen ja maistelen ja kilistelen mielelläni. En halua menettää kokonaan pientä nousuhumalaa hyvässä seurassa.”

Pysyviä asioita

Tänä vuonna Petteri juo niin paljon kuin viime vuoden kokemusten jälkeen lystää. Varmasti vähemmän kuin ennen. 

Alku ei ainakaan ole ollut hääppöinen: nuorten MM-jääkiekon loppuottelua katsoessa kolmas kalja jäi kesken, kun elimistö pisti vastaan. Olympialaisten pronssiottelua Petteri jännitti kahvikuppi kädessä.

Juuri nyt Petteri asuu osan viikoista Kuopiossa. Kuopion kaupunginteatteriin tulee syksyllä hänen käsikirjoittamansa ja ohjaamansa Kaikki Kivestä -näytelmä, joka kertoo kuvitteellisen tarinan Aleksis Kiven elämästä.

Tissuttelu on perseestä.

Kun perhe kesäkuussa pääsee taas yhdessä mökille, Petteri ottaa varmasti kesänavausmaljan tai -kaljan.

”Yhtä varmasti pohdin, kuinka usein tölkkiä on tarpeellista roikottaa kädessä. Sen olen oppinut, että alkoholi ei saa enää olla automaatio. Tissuttelu on perseestä.”

Tapojensa miettimistä Petteri aikoo jatkaa, niin kiinnostavaa se on. Hetken hän suunnitteli olevansa tämän vuoden kokonaan ilman televisiota. Se vain olisi liian väkivaltaista sellaiselle, joka rakastaa urheilun seuraamista.

Seuraavaksi hän mietti, että rajaisi television katsomisen niin, että katsoisi vain suoria lähetyksiä. 

Sitten hän muisti: leffat. Eikö saisi enää katsoa leffoja? Sehän on ammatin ydinosaamista. Mitä sitten jättäisi pois? Hyvät tv-sarjat? Huonoja hän ei katso kuitenkaan.

Vai päättäisikö hän, että saa seurata urheilua vain paikan päällä? Kiertäisi Suomea, näkisi fanikulttuureja eikä istuisi passiivisena telkkarin edessä.

Tämän vuoden Petteri miettii, minkä muutoksen seuraavaksi tekee. Jotakin, joka opettaa taas ajattelemaan eri tavoin.

Samalla selviäisi lisää asioita, jotka eivät muutu. 

Niin kuin se, että savukala paranee kylmällä valkoviinillä. 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Padepadee

Petteri Summanen oli vuoden juomatta: ”Tissuttelu on perseestä”

Olisit nyt jaksanu lukee ees vähän pidemmälle. "Oli pakko kysyä, mistä tytöt sen ovat keksineet. Eihän meillä tuollaista ole ollut! Mutta ne samperin älypuhelimet. Joku kavereista oli löytänyt Studio Julmahuvin Roudasta rospuuttoon -sketsin YouTubesta. Sitä skidit yhdessä nauroivat, että katsokaa teidän isää.” Jos luit loppuun ni sisältö ei tainnu kuitenkaan tulla sinne asti.
Lue kommentti
tviQ
Seuraa 
Liittynyt6.11.2015

Petteri Summanen oli vuoden juomatta: ”Tissuttelu on perseestä”

KK:n artikkeleita on virkistävää lukea. Tämäkin oli ihmistä kunnioittavasti ja elämänmyönteisellä tavalla kirjoitettu juttu, jossa ihan tavallinen mies (poislukien ns. uravalinta-julkisuus) perustelee järkevästi ja perhekeskeisesti alkoholittoman vuoden aikana heränneitä ajatuksia ja kertyneitä kokemuksia. Arvostettavaa että näin klikkiotsikoiden kultakaudellakin jaksatte toimituksessa ylläpitää asialinjaa. Kiitos <3
Lue kommentti

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.