Nuorena Piia Vienaa kiusattiin ylipainon takia. Nyt hän kirjoittaa suosittua blogia, nauttii elämästä eikä suostu piilottelemaan.

Piia Viena, 30, Pori:

"Välitunnilla syöksyin kauppaan. Kahmin Twix-, Mars- ja Lion-patukoita, kävelin takaisin kouluun ja ahdoin kaikki suuhuni vessakopissa. Sen jälkeen olo vähän helpotti.

Olin 16-vuotias, ja elämäni oli sekaisin. Opiskelin palveluopistossa ja minua kiusattiin. Olin ”läski, jonka reidet hinkkasivat yhteen”. Jos istuin pulpetilla, kukaan ei voinut sen jälkeen käyttää sitä, koska ”paksukainen oli siinä”. Kun piti tehdä ryhmätöitä, minua ei haluttu mihinkään ryhmään.

Opin sietämään tilannetta, mutta kiusaaminen sattui.

Silloin en olisi uskonut, että nyt olen onnellinen ihan tällaisena kuin olen. Vielä vähemmän olisin uskonut sitä, että kymmenet tuhannet ihmiset lukevat elämästäni kertovaa blogia.

Tunnesyömäri

Kasvoin Porin Pormestarinluodossa. Viihdyin siellä hyvin: leikimme parhaan ystäväni kanssa Kokemäen-joen rantamaisemissa kotia ja Hopeanuolta.

Äiti työskenteli ompelijana ja isä kaivinkoneen kuljettajana. He erosivat, kun olin puolivuotias. Jäin kahden sisarukseni kanssa äidille, mutta olimme isän luona joka toinen viikonloppu. Välimme olivat läheiset.

Koulussa olin hiljainen. Vetäydyin syrjään ja tarkkailin toisia, ja siksi minua kiusattiin jo ala-asteella. Äiti otti yhteyttä rehtoriin, mutta sillä ei ollut vaikutusta.

 

"Viisivuotissyntymäpäivänä kuvassa näkyy se veikeä Piia, joka olen aina ollut. Nyt olen sitä vain hieman isompana."

 

 

Yläasteella aloin pyöristyä. Nyhjötin paljon kotona ja harrastin vain kirjeenvaihtoa. Keikuin normaalipainon ylärajalla.

Silloin kiusaaminen oli lähinnä naljailua. Kun aloin opiskella kaupan ja hallinnon alaa palveluopistossa, tilanne paheni. En masentunut, mutta en myöskään uskaltanut olla oma itseni. Minusta tuli tunnesyöppö: söin turruttaakseni pahan olon ja ikävät tunteet.

Opiskeluvuosina lihoin nykyisiin mittoihini. Rasvaa kertyi etenkin lantiolle ja alavatsaan.

Se ei tuntunut mukavalta. Joka kerta kun ostin uusia vaatteita, piti siirtyä suurempaan kokoon. Kokeilin erilaisia dieettejä, mutta tulin kiukkuiseksi, jos en saanut herkkuja.

Perusluonteeni on iloinen: puhun paljon, hassuttelen ja yritän nähdä hyvää kaikessa. Kaverit kutsuivat minua ilopilleriksi.

Olin kuitenkin täynnä pelkoja. Pelkäsin esimerkiksi esiintymistä. Kun neuvottelutaidon kurssilla piti esiintyä videolla, menin paniikkiin ja otin tunnilta hatkat.

Viimeisenä kouluvuotena esitys oli lopulta pakko pitää. Sain ottaa tuekseni kaverin eikä minun tarvinnut katsoa videonauhaa jälkeenpäin. Esiintymiseni meni paremmin kuin hyvin, kertoi opettaja palautteessaan. Osasin esitellä myytävän tuotteen selkeästi ja ääneni kantoi.

Se tuntui todella kannustavalta.

Kolmas kerta

Sain ajatuksen bloggaamisesta viisi vuotta sitten laihdutusryhmässä. Kaverini houkutteli minut sinne, mutta laihduttaminen ei sujunut. Perustin blogin, jossa kerroin avoimesti vastoinkäymisistäni. Yllätyksekseni sain paljon kritiikkiä. Luovutin ja lopetin.

Sen jälkeen kirjoitin pari vuotta toista blogia. Siinäkin ruoka ja painonhallinta olivat aika tärkeitä. Jouduin häirikön hampaisiin: hän tekeytyi useiksi eri ihmisiksi ja kirjoitti eri nimimerkeillä ikäviä asioita. Onnistuin lopulta selvittämään hänen henkilöllisyytensä ja otin häneen yhteyttä. Nyt hän on ilmeisesti jättänyt minut rauhaan. Varma en voi olla.

Halusin aloittaa puhtaalta pöydältä ja jättää painonhallinnan blogistani kokonaan. Aihepiiri näyttää ärsyttävän monia, enkä jaksa todistella koko ajan, etten ole syönyt enempää kuin kerron tai että oikeasti välillä hölkkään.

Värikäs elämäni -blogini aloitin vuoden 2011 alussa. Blogin tarkoitus on kannustaa ihmisiä rakastamaan itseään juuri sellaisena kuin he ovat. Haluan näyttää, että maailmassa ainakin yksi nainen näyttää kieltä muotihömpötyksille, meikkaamiselle ja sille, että pitäisi olla tietyn muotoinen. Ei kymmenen kiloa liikaa ole maailmanloppu.

Pukeutumisvinkkejä

Blogissani on videoita, joissa höpötän kaikenlaista. Kerron, millainen päivä minulla on ollut, mitä uutta olen hankkinut tai mitä olemme tehneet mieheni kanssa. Voin puhua videokameran edessä vaikka tunnin.

Enää en pelkää esiintymistä. Tosin pelkoa vähentää se, ettei kuvatessa ole paikalla yleisöä.

 

"Hyppäsin kuvaa varten äitini syliin veljeni häissä. Veljeni meni naimisiin vuonna 1994, ja häissä oli hauskaa."

 

Esittelen blogissani myös pluskoon muotia, koska minusta on kiva antaa pukeutumisvinkkejä pluskokoisille. Esittelen myös esimerkiksi rintaliivejä. Harva pluskokoinen uskaltaa.

Blogissani minut tunnetaan myös nimellä Värikäs Pipsa. Sen keksi yksi lukija. Nimi sopii minulle: olen monella tapaa värikäs.

En suostu seinäruusuksi, vaikka jotkut ovat sitä mieltä, ettei näin lihavan pitäisi esitellä itseään. En anna heidän mielipiteidensä nujertaa itseäni. En pukeudu hoikentavaan mustaan, koska rakastan värejä. Lempivärini on punainen.

Suomalaisista kaupoista ei juuri löydä muodikkaita pluskoon vaatteita. Väritkin ovat lähinnä mustaa, harmaata ja valkoista.

Tilaan suurimman osan vaatteistani ulkomaisista verkkokaupoista, sellaisista kuin Yours Clothing, New Look, Evans ja Asos Curve.

Nettipersoona

Värikäs elämäni -blogi on kasvanut nopeasti. En ole nettijulkkis, mutta olen nettipersoona. Sen takia minusta on tullut varovaisempi. Ennen saatoin kertoa riitelystä äidin kanssa yksityiskohtaisesti, nyt totean vain, että äidin kanssa oli vähän riitaa.

Tarkastan blogiini tulevat kommentit ennen julkaisua. En halua antaa valtaa kiusaajille. Alussa yritin suodattaa ilkeyksiä mielestäni, mutta ne jäivät kummittelemaan. Olen herkkä.

Kun joku kirjoitti, että minulla on kamalat kulmakarvat, huomasin tarkkailevani niitä jatkuvasti. Pian jo nypin niitä peilin edessä. Se hätkähdytti, koska en ole sellainen.

Osa lukijoista valittaa kaikesta: sisustuksestamme, kissani väristä tai vaatteideni malleista.

Kestän läskiksi moittimisen, mutta välillä blogikiusaaminen menee asiattomuuksiin. Hiljattain minusta tehtiin feikkiprofiili nettiin. Olen harkinnut asian viemistä poliisille.

Moni porilainen tuntee minut. Kerran meitä mieheni kanssa seurattiin kauppakeskuksessa, ja pian keskustelufoorumille ilmestyi ketju, jossa kerrottiin, missä olimme käyneet ja mitä tehneet.

Minusta olisi mukavampaa, jos ihmiset tulisivat reilusti moikkaamaan.

Onneksi valtaosa lukijoistani on ihania. Moni sanoo tulevansa lukiessa hyvälle tuulelle.

Olen iloinen, jos blogistani on apua muille. Sain juuri todella ihanan sähköpostin ja kiitokset yhdeltä lukijalta. Ihan porua väänsin, kun sitä luin.

Suukkoja, ei suklaata

Painoindeksillä mitattuna olen yhä sairaalloisen lihava, mutta enää en käy laihdutusryhmissä. Hyväksyn itseni tällaisena.

Elämästä tuli rennompaa, kun annoin itselleni luvan syödä. Ruokaa ei edes tee niin mieli. Ennen kielsin itseltäni paljon, joten ruoka pyörii mielessä koko ajan.

 

"Isä halusi kuvan minusta ja Tepi-koirastani, kun olin isällä käymässä keväällä 1998. Suhteeni isään on aina ollut hyvä."

 

Olen kuitenkin yhä tunnesyöjä. Minun on varottava, etten ala ahmia, jos kohdalle osuu huono päivä. Onneksi niitä on harvoin.

Nyt ymmärrän, että opistovuosieni hillitön ahmiminen oli pahaa oloa. Huonona päivänä kaupassa muistutan itseäni siitä, etten halua suklaata vaan hyvän olon. Paha olo lähtee selvittämällä pahan olon syy, vaikka riita läheisen kanssa. Repsahdan aika harvoin.

Saan iloa muusta kuin ruuasta. Harrastan vanhanaikaista kirjeenvaihtoa ja iloitsen postilaatikkoon tulleesta kirjeestä. Tulen onnelliseksi pienistä asioista kuten maassa matelevasta etanasta tai Katy Perryn tai Asteen musiikista.

Nykyisin syön suklaata kerran tai pari kuukaudessa. Rakastan sipsejä ja juustonaksuja, mutta pussi kestää kuukaudenkin. Laihdutusryhmissä opin laskemaan kaloreita ja pystyn vieläkin silmämääräisesti laskemaan, paljonko syön: noin 1 500 kilokaloria päivässä. Työterveyshoitajan mukaan saisin syödä enemmänkin, koska teen raskasta rappusiivoojan työtä.

Olen työskennellyt siistijänä nyt kolme vuotta. Luulen, että työ ylläpitää peruskuntoani. Minulla on vahvat jalat, ja olen terve kuin pukki.

Ajattelen, että terveyden vaaliminen on tärkeää, mutta jatkuva itsensä läskittely ja pakkomielteinen laihduttaminen kauheaa. Nuoret tytöt sanovat itseään läskeiksi, vaikka painavat 50 kiloa ja ovat 160 senttimetriä pitkiä. Syytän tästä mainontaa, jossa ihannoidaan langanlaihoja supermalleja.

Rakkauden voima

Suurin syy siihen, että nykyisin voin niin hyvin, on avomieheni. Hän rakastaa minua sellaisena kuin olen ja uskoo tekemisiini. Hän on saanut minut tajuamaan, että riittää, että olen oma itseni.

Tapasimme netissä vuonna 2001, kun olin 18-vuotias ja juuri eronnut poikaystävästäni. Kirjoitin keskustelusivustolle, että kaikki miehet ovat kusipäitä. Nykyinen mieheni vastasi, että ei se ihan noin ole. Suhteemme alkoi sähköpostitse ja ystävyytenä. Muutaman kuukauden kuluttua tapasimme sattumalta Porin keskustassa, ja sitten se oli menoa.

Seuraavana vuonna mieheni muutti Poriin. Puolen vuoden kuluttua menimme kihloihin ja pian valmistumiseni jälkeen muutimme yhteen.

Nyt asumme rivitalossa kissojemme Siirin ja Zillan kanssa ja haaveilemme omakotitalosta. Puhumme paljon ja katsomme elokuvia. Mieheni yllättää minut arjen keskellä vaikka hieromalla työstä rasittuneita jalkojani. Hän on kannustava ja avoin. Ja vastustamattoman suloinen.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

terkkari

Piia Viena: "En suostu seinäruusuksi, vaikka olen lihava"

Tosi hienoa ja onnea sinulle elämääsi! Olen työskennellyt pitkään terveydenhoitajana ja kohdannut paljon etenkin naisia, jotka ovat pitkään kammpailleet ylipainonsa kanssa. Painosta puhuminen aiheuttaa monille ahdistusta ja heillä on kokemuksia siitä, miten terveydenhuollossa on kohdeltu huonosti ylipainon vuoksi. Toki ylipaino voi aiheuttaa terveysongelmaa, mutta niin aiheuttaa myös jatkuva itsensä syyttely ja ahdistuskin. Sitä paitsi laihuus ja onnellisuus eivät ole synonyymejä. Itsensä...
Lue kommentti

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.