Veijo ja Raija Pirttimaa ovat olleet naimisissa 25 vuotta.

Raija Pirttimaa sairastui Alzheimeriin 42-vuotiaana. Tässä jutussa hänen läheisensä kertovat, miltä se tuntuu. Raija itse ei enää pysty puhumaan.

Raija ja Veijo tapasivat Rovaniemellä armeijan iltamissa vuonna 1981. Kun Veijo viikon päästä pääsi siviiliin, hän soitti Raijalle. Häitä vietettiin vuonna 1986. Raija opiskeli hammashoitajaksi, Veijo jatkoi pienen kotitilan pitoa Torniossa ja työtä talotehtaalla. Syntyi kolme lasta.

Vuonna 2004 elämä pysähtyi.

Ensin Raija alkoi unohdella jokapäiväisten tavaroiden nimiä. Veijo piti sitä leikkinä. Kun Raija ei muistanut, millä nimellä haarukkaa kutsutaan, hän meni tutkimuksiin. Diagnoosi tuli neljän kuukauden kuluttua: Alzheimerin tauti.

Se oli valtava sokki. Miten nelikymppisellä voi olla vanhusten sairaus? 

Raijaa tutkittiin, mutta ainakaan geenivirhettä, joka joskus aiheuttaa Alzheimerin, häneltä ei löytynyt. Sairaus alkoi aivojen vasemman puolen otsalohkosta, missä sijaitsevat muisti ja ymmärrys. 

Raija joutui vuoden sairaslomalle, mutta halusi salata sairauden muilta paitsi kaikkein lähimmiltä Se oli Veijolle ja lapsille raskasta; Juho oli silloin vasta 11-vuotias, Johanna 14 ja Janne 17.

Vuoden kuluttua tauti oli niin pitkällä, että siitä oli pakko kertoa: Raijaa ei enää voinut jättää yksin kotiin, koska hän saattoi lähteä ulos ja tehdä mitä kummallista tahansa. 

Kolmen vuoden kuluttua diagnoosista Raijan kunto romahti ja hän lakkasi puhumasta. Se oli yllätys perheelle. Paljon asioita jäi sanomatta ja sopimatta.

Kaksi vuotta Raija oli kotihoidossa. Veijo lähetti Raijan invataksilla hoitoon ennen aamukuutta ja meni itse töihin. Kolmen maissa iltapäivällä Raija tuotiin autolla takaisin kotiin väsyneenä ja rauhattomana.

Veijo sai omaishoitajan työstä vapaata yhden viikon kuukaudessa. Sen ajan Raija vietti hoitokodissa, mutta ei Veijo osannut vapaasta nauttia: hän tunsi syyllisyyttä.

Syksyllä 2010 edessä oli kova päätös. Veijo ei enää jaksanut hoitaa sekä vaimoa että töitä. Raija laitettiin vakituisesti Tornion kaupungin hoitokotiin, Iltatähteen.

Tässä jutussa Raijan läheiset kertovat Raijan tarinan. Raija itse ei enää pysty puhumaan.

Raija ja Veijo joulutunnelmissa silloin, kun kaikki oli vielä hyvin.

 

Aviomies Veijo Pirttimaa, 50: 

Saisinpa edes pienen ilmeen

”Pahinta oli, kun Raija lakkasi puhumasta ja katosi. Hän jätti minut yksin. Alkuun pystyin lukemaan eleitä ja ilmeitä, lopulta en niitäkään. On karua, kun oma vaimo ei enää tunne. Jäljellä ovat vain rakkaus ja velvollisuus.

Muutuin aviomiehestä omaishoitajaksi puolessatoista vuodessa. Se oli raskasta aikaa. Raijan luonne muuttui, Kiltistä ihmisestä tuli vastahakoinen, aggressiivinenkin.

Kaipaan kovasti entistä iloista Raijaa. Saatoimme ykskaks navettatöiden jälkeen lähteä vaikka sadan kilometrin päähän Rovaniemelle iltakahveille. Tansseissa kävimme paljon.

Lapset ottivat äidin sairastumisen ehkä järkevämmin kuin minä, jolla oli voimakkaat miehen tunteet vaimoaan kohtaan.

Hyvätkin muistot tekevät kipeää.

Väistämättä entinen tulee mieleen, kun käy Raijaa katsomassa. Hyvätkin muistot tekevät kipeää. Ei siitä pääse mihinkään, että Raijan luona en piristy. Vielä vähän aikaa sitten hoitokotiin jättäminenkin oli vaikeaa, sillä surun lisäksi tunsin huonoa omaatuntoa.

Kun saisi vaikka pienen ilmeen Raijalta! Se palkitsisi. Käyn pari kolme kertaa viikossa häntä syöttämässä. Istun ja pidän kädestä kiinni. Ei siinä tunnetta ole, mutta ei hän torjukaan.

Kun liikutan sormiani Raijan silmien edessä, hän saattaa katsoa sitä.

Monta vuotta Raija tykkäsi musiikista. Viimeksi mielihyvää on tuonut koskettelu. Luulen, että ajoittain hän vieläkin nauttii poskensa hieromisesta.

Kotona ajatukseni pyörivät Raijassa. Vain paikkaa vaihtamalla saan muuta pohdittavaa. Vedän itseni piippuun lenkillä, vaeltelen metsässä ja olen ystävien kanssa. Puhettakaan ei aina tarvita, vaan läsnäolo ja ymmärrys riittävät. Käyn Lapissa pari kertaa vuodessa. Karu luonto, ylväät tunturimaisemat ja rauha antavat voimaa. Otan valokuvia ja kirjoitan runoja.

Alzheimerin taudissa julminta on se, että läheinen vaipuu pikkuhiljaa pois. Jäljelle jää vain kuori. Raskasta surutyötä tehdään pitkään, ja löyhässä hirressä voi joutua kärvistelemään 10–15 vuotta.

Suhdettani tautiin kuvaa parhaiten viha. Monilla omaishoitajilla on paljon vihaa sisällään. Se pitäisi päästää ulos vaikka toisessa huoneessa tyynyä hakaten. Minäkin itken välillä, että eihän tästä tule helevettiäkään!

Raijan sairaus on kasvattanut lapsia. Elämän hauraus ja huolen pitäminen läheisistä ovat heille luontaista. Jokainen on hoitanut äitiä paljon.

Raija on edelleen rakkainta elämässäni.

On ollut vaikeaa tehdä päätöksiä Raijan puolesta. Kun olen taistellut hänen oikeuksistaan, on käynyt usein ilmi, että hän on yhteiskunnalle hyödytön.

Minulle Raija on edelleen rakkainta elämässäni. Myös Johannan Ville-poika on papan elämän valopilkku. Hänessä uuden elämän alku on niin konkreettista.

Elämän pitää jatkua. On mennyt monta vuotta, että pystyn sen myöntämään. Lapset, varsinkin Johanna, ovat minua kehottaneet, että lähde iskä tansseihin tuulettumaan, ei se ole äidiltä pois. Siskotkin ovat vuosia siitä puhuneet.

Hirveän itsetaistelun jälkeen aloinkin käydä välillä tanssimassa. Eläväisten iloisten ihmisten seura piristää. Ihminen kaipaa rakkautta, ja jokaisessa on palo toisen luo. Minullakin olisi vielä annettavaa toiselle ihmiselle, mutta vielä Raija pitää kädestäni kiinni.

Olen usein tuntenut rajua, tuskallista toivottomuutta ja murhetta. Nyt kuitenkin tunnen, kuinka suurenmoista on ylipäätään olla elossa ja rakkaidensa ympäröimänä. Minä pidän elämisestä.”

 

Poika Janne Pirttimaa, 25:

Hyviä asioita on vaikea muistaa

”Äiti oli terveenä iloinen ja puhelias. Hän pelasi työkaverinsa kanssa korttia ja nauroi. Sitä oli kiva kuunnella. Kerran kuumana kesäpäivänä äiti toi meille jätskit yllätyksenä töistä tullessaan.

Nyt noita hyviä asioita ei tahdo enää saada mieleen.

Hoidin äitiä omaishoitajana monta kuukautta, kun häntä ei voinut jättää yksin. Pidin silmällä, suihkutin ja syötin. Mielellään omaa äitiään auttaa, ja halusin auttaa iskää. Arvostan tosi paljon sitä, miten hän on äitiä hoitanut.

Mietin äitiä päivittäin, mutta hoitokodissa en oikein olla. Tulee ikävä tunne, kun näkee äidin siellä. Häntä ei enää ole, on vain kuori.

En voi tietää, kärsiikö äiti, enkä ainakaan voi mitenkään auttaa. Päällimmäinen kysymykseni on miksi. Vastausta ei ole."

Johannan poika Ville haluaa auttaa isoäidin syöttämisessä.

Tytär Johanna Pirttimaa, 22:

En murehdi äidin kohtaloa

"Olin 14 ja murrosiässä, kun äiti sairastui. Vahvin tunteeni oli viha. En edes huomannut äidin muistivaikeuksia ennen kuin iskä puhui niistä.

Aluksi oli vaikeaa ja noloa kertoa sairaudesta kavereille. Kerran yksi poika kysyi äidistä suoraan. Suutuin heti, mutta sen jälkeen pystyin puhumaan asiasta. Murrosiässä surua pystyi pitkään purkamaan myös raivolla.

Veljet ovat tulleet minulle kauhean tärkeiksi, ja iskän kanssa voin porista kaikesta. Olen aina ollut iskän tyttö.

Joskus äiti katsoo, kun puhun hänelle.

Joskus tulee mieleen pienen tytön muistoja: kun leivoin äidin kanssa munkkeja, tehtiin heinää tai oltiin koko porukka Levillä. Mutta en jää pohtimaan niitä enkä suremaan pitkäksi aikaa. Elämä on tässä ja nyt. Minulla on oma perhe, avomies, lapsi ja kosmetologiopiskelut.

Olen vuosien mittaan hoitanut äitiä paljon viikonloppuisin ja kesäisin. Istuimme äidin kanssa pihalla käsi kädessä katsomassa luontoa. Vielä vuosi sitten näin äidin ilmeestä, että hän nautti suihkusta. Minulla oli hyväntuoksuisia tyttöjen hömpötyksiä, pesin ja laitoin äidin hiukset.

Nyt minusta on kivaa viedä Ville temmeltämään hoitokotiin. Joskus äiti ottaa Villen tuomia leluja vastaan, ja tuntuu, että hän seurailee poikaa. Ja joskus äiti katsoo, kun puhun hänelle.

En murehdi äidin kohtaloa, sillä sairauteen on jo kasvanut. Tietoakin minulla on enemmän kuin aluksi. Kaikki apu kannattaa ottaa vastaan: minä kävin lasten omaisryhmässä Oulussa ja tykkäsin siitä kovasti."

 

Ystävä Marjo Knuutinen, 49:

Jatkoin ystävyyttä Raijan ehdoilla

”Tutustuin Raijaan töissä vuonna 1987 ja tuntui heti kuin olisimme vanhoja tuttuja. Raija oli huumorintajuinen realisti. Hän ei vatvonut asioita vaan toimi. Hän oli temperamenttinen, saattoi kuohahtaa ja sanoi napakallakin volyymilla asiansa, mutta sitten aina naurettiin.

Viihdyin tiiviisti Pirttimailla, teimme maatilan heinätöitä, kokkasimme ja kiertelimme Torniossa. Veijon sisko kerran lohkaisikin, että kyllä sinusta sukulainen vielä saadaan. Vaikka muutin Varkauteen vuosia sitten, ystävyys jatkui.

Jo vuonna 2002 huomasin puhelimessa Raijan ajatusten pomppivan. Kun Pirttimaat kyläilivät luonani syksyllä 2003, Raija kireä ja vähäpuheinen. Hän myös suuttui älyttömästi jostain mitättömästä. Hitusen ihmettelin.

Pian sen jälkeen Veijo soitti ja kertoi sairaudesta. Päätin jatkaa ystävyyttä Raijan ehdoilla. Käyn Torniossa noin kerran vuodessa. Raskainta oli huomata Raijan liukuvan tavoittamattomiin. Puhuttelemani henkilö näytti Raijalta, mutta ei reagoinut kuten hän. En saanut häneen kontaktia enkä aina ollut varma, tunnistiko hän minua.

Raija saattoi joskus olla aggressiivinen, kun joku tuli hänen kotiinsa. Kerrankin suunnittelimme Veijon kanssa tapaamisen pihalle ja olimme Raijaan yhteydessä koiranpennun välityksellä. Viimeksi hän reagoi minuun kesällä 2005 vilkuttamalla.

Yritän puhua Raijalle entiseen malliin: kerron kuulumisiani Varkaudesta ja kommentoin ympärillä tapahtuvia asioita. Ymmärrän, että moni tuntee sellaisessa tilanteessa olonsa vaivautuneeksi, siis jutellessaan vaikka toinen on tavoittamattomissa. Väitän kuitenkin sitkeästi, että joskus pienestä katseesta uskon, että Raija jollain solun sopukalla minut tunnistaa. Hän kohdistaa hetkittäin katseensa minuun.

Minusta Veijo on osoittanut suurinta mahdollista rakkautta Raijaa kohtaan sairauden etenemisvuosina. Hän on ohjannut myös lapsiaan elämässä eteenpäin.

Elämä on epäreilua. Kaipaan sitä, olin Pirttimailla kuin kotonani. Muistan ihanan hetken ystävyytemme alkuajoilta: Veijo tuli hakemaan Raijaa töistä vuoden vanha Janne sylissään ja Raija tokaisi että siehän Marjo lähet pian meillä käymään ja jäät yöksi!”

Käly Sisko Marjeta, 61:

Apua pitää tuputtaakin

”Vaikka olen sairaanhoitaja, minullekin oli valtava yllätys, että Raijan ikäiselle voi tulla Alzheimerin tauti. Se herätti aluksi pelkoa, että kenelle vaan meistä voi tulla se. Ensin tuli kieltäminen ja epäusko ja lopulta suru.

Raijasta tuli aika pian aloitekyvytön. Veijon piti auttaa kaikessa. 

Alzheimerin tauti aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, koska potilaan luonne muuttuu. Ennen niin iloinen Raija saattoi touhuta omiaan eikä kiinnittänyt mitään huomiota kylään tulleisiin ystäviin. Ihmiset eivät oikein kestä hiljaisuutta ja vastakaiun puutetta.

Joku meistä soittaa, että lähdetäänpä Veijolle siivoamaan.

Yhdessä vaiheessa yksi siskoista koki, että Raija oli mustasukkainen hänelle. Soitti jo muistisairaanhoitajalle, että pitääkö lopettaa kyläily. Häntä neuvottiin, että Veijon takia pitää käydä, ja tilanne rauhoittuikin pian.

Meitä siskoja on Veijolla viisi, ja kaikki yritämme tukea häntä. Soitellaan, kyläillään ja tarjotaan käytännön apua. Joku meistä pirauttaa muille, että lähdetäänpä velipojalle siivoamaan tai että nyt pitäisi järjestää Jannelle valmistujaiset. Pikkusen Veijolle pitää tuputtaakin. Viisikymppisetkin olisi järjestetty, mutta hän ei halunnut.

Veijon voima on se, että hän on ulospäin suuntautunut. Hän ei ole vaipunut synkkyyteen vaan pystyy puhumaan henkilökohtaisistakin asioistaan vertaisryhmissä, ystäville ja sukulaisille.”

 

Poika Juho Pirttimaa, 19:

Haluaisin näyttää äidille, että olen aikuinen

”Kun olin 11, äiti vei minua salibandytreeneihin. Äkkiä hän ei muistanut ykkösvaihdetta vaan laittoi pakin päälle. Pari päivää sen jälkeen hän kertoi sairaudesta.

Pitkään elämä tuntui aika tavalliselta, vaikka äidin puhetaito katosi nopeasti. Se on minusta kauheinta äidin sairaudessa.

Kyllä sairaus minua hävettikin, mutta parhaille kavereille kerroin. Hoidin äitiä paljon, että isäntä saisi levätä edes vähän. Kun kuljin ammattikoulussa, vein kolme vuotta äidin joka aamu päivähoitopaikkaan. Roolien vaihto tuntui aluksi oudolta, mutta äkkiä siihen tottui.

Käyn harvoin hoitokodissa. Tuntuu pahalta, kun äiti ei tunne, puhu eikä osaa tehdä mitään. Vielä pari vuotta sitten äiti näytti ymmärtävän, kun puhuin hänelle. Se tuntui tosi hyvältä.

Päällimmäisenä on ikävä ja kaipuu, kun ei ole enää äitiä huolehtimassa. Jos saisin yhden terveen päivän takaisin, haluaisin näyttää äidille ammattikoulutodistukseni ja sen, että olen kasvanut aikuiseksi."

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2011.

KK otti selvää, mitä Raijan puolisolle Reijolle kuuluu nyt. Lue juttu tästä.

Alzheimer on yleisin muistisairaus
  • Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava parantumaton sairaus. Sitä sairastaa Suomessa arviolta yli 70 000 ihmistä.
  • Yleensä Alzheimerin tauti alkaa yli 65-vuotiaana, mutta sitä voidaan todeta jo alle 50-vuotiailla. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa elää 7 000–10 000 työikäistä muistisairautta potevaa.
  • Alzheimerin perimmäistä syytä ei tiedetä eikä siihen ole löydetty parantavaa hoitoa, mutta ajoissa aloitetulla lääkityksellä sairauden etenemistä voi hidastaa.

Lähde ja lisätietoa: Alzheimerinfo

biggis

Raija sairastui Alzheimeriin nelikymppisenä

Tuo tunne on minullekin kovin tuttu ja samaistun siihen oman rakkaan äidin sairauden myötä. Oma äitini sairastui muutama vuosi sitten parkinsoniin ja sairaus on sittemmin edennyt aivorappeumaan .Surutyötä olemme tehneet sisarusten ja läheisten kesken jo pitkään nähden kuinka nopeasti sairaus etenee ja kuinka se on vienyt sen entisen niin energisen ja iloisen äidin mukanaan ja muuttanut hänen persoonaansa. Äiti on vuoteen omana,ei kävele,saa ravinnon letkun kautta,näkee yhä huonommin ja puhekin...
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.