Rapmuusikko Mikael Gabriel, 25, on julkaissut neljä levyä.­ Hän suunnittelee valloittavansa maailman, "koska se on mahdollista, universumille pitää vain asettaa haasteita".­

Kun räppäri Mikael Gabriel oli 14-vuotias, äiti pyysi sosiaaliviranomaisia ottamaan pojan huostaan. Vasta aikuisena Mikael ymmärsi, miksi.

Kahden kuvan välissä on neljä vuotta. Voisi olla kokonainen elämä.

Ensimmäinen kuva: kahdeksanvuo­tias Mikael Kristian Gabriel Sohlman seisoo jalkapallokentällä ja nauraa. Hänellä on laihat jalat ja suora, iloinen katse. Kotona odottaa nakkisoppa.

Toinen kuva: kaksitoistavuotias Mi­kael nojailee seinään ja vihaa kaikkea. On kolmas yö Helsingin kaduilla, kohta joku tulee ja ärsyttää pelkällä olemassaolollaan. Silloin Mikael kohottaa nyrkin ja lyö, käsi osuu vieraisiin kasvoihin. Kotona odottaa huolesta rähjäävä äiti.

Mikael varastaa stereot, olutta, salmiakkia ja Toyotan.

Kaksitoistavuotias Mikael on mielestään aikuinen. Vielä vähän aikaa sitten hän kiipesi puuhun ja pohti, että olisi kiva rakentaa maja, kun vain löytyisi styroksia ja lautoja. Nyt Mikael kiipeää portin yli parkkihalliin ja varastaa stereot, olutta, salmiakkia ja Toyotan.

Äiti vaihtaa kotona puhtaat lakanat sänkyyn ja odottaa. Kun Mikael on neljätoistavuotias, äiti pyytää sosiaaliviranomaisia ottamaan lapsensa huostaan.

On pitkä matka hetkeen, jolloin räppäri Mikael Gabriel heiluu lavalla tuhatpäisen yleisön edessä.

Nimestä on karsittu turhat ja eturivin teinitytöt yrittävät edes hipaista. He osaavat Mi­kaelin sanat ulkoa: Älä kato mun historiaa, koska en oo ollu siellä pitkään aikaan. Se kummittelee mun maailmaa, voin kertoo et haluisin sen melkeen vaihtaa.

 

 

Äiti pettää poikansa

"Tule Mikael alaovelle, poliisit odottavat", käskee äiti eikä katso kohti.

Mikael on löytynyt viikkokausien karkureissun jälkeen kaverin parvekkeelta tupakka kädessä.

Äidin keinot ovat loppuneet. Hän on pyytänyt apua opettajilta ja sosiaalityöntekijöiltä, mutta kukaan ei ole kuunnellut. Poikaa ei saa kouluun ja kuriin. Tarja Halosestakaan ei ollut apua, vaikka hätääntynyt äiti hänellekin kirjoitti.

Jokin on mennyt vikaan, ei näin pitänyt koskaan käydä, ei tällaista kukaan vanhempi kuvittele, kun lapsi on vielä taapero, näistä asioista ei kerrota kahvipöydässä. Rakastan, mutten osaa auttaa enempää.

Näin äiti ajattelee. Nyt ei kuitenkaan ole hyvä hetki sanoa ajatuksia ääneen.

Nuorisokoti on Hyrynsalmella Kainuussa keskellä melkein ei mitään. Asukkaita parituhatta, keskustassa kylänraitti ja ylpeytenä puukirkko.

Helsinki on kaukana, Mikaelin huoneen ikkunasta näkyy pelto.

Kerron, että minut on kaapattu

Huostaanoton ensimmäiset kolme kuukautta Mikael istuu tai makaa huoneessaan. Katse kiertää huonekaluissa: sänky, pöytä, tuoli, ei muuta. Vessaan pääsee saattajan kanssa.

Säännöt ovat tiukat: ei kännykkää, ei televisiota, ei tietokonetta, ei yhteyttä vanhoihin kavereihin, ei tietoa siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Eikä äitiä.

Äidistä Mikael ei tosin haluakaan kuulla. Hänet on petetty.

"Aikaisemmin olin ollut perusvihainen. Hyrynsalmella tärisin raivosta ympäri vuorokauden. Suljetut ovet saivat sekoamaan. En voinut tajuta, miksi meikäläiselle oli tehty tällainen temppu", Mikael kertoo.

"Kuvittelin itsekseni, että soitan hätänumeroon 112 ja kerron, kuinka minut on kaapattu. Juttelin itsekseni ja harjoittelin, mitä sanon."

Kun kännykkä palautettiin, Mikael ei soittanut. Eivät sanat auta, siltä tuntui.

Eivät sanat edes tulleet suusta ulos.

Henkilökuntaa oli kahdenlaista. Toiset istuivat seuraksi illalla, kun Mikael teki itselleen kinkkuleivän ja naputti sormilla pöytää. He eivät patistaneet tai tivanneet, mutta näyttivät siltä, että olisivat valmiit kuuntelemaan.

Toiset veivät kännykän ja tunnin tietokoneajan, kun Mikael kieltäytyi petaamasta sänkyä.

"Ne olivat niitä, jotka olivat vain rahan takia duunissa, eivätkä välittäneet aidosti. Jokainen nuori huomasi sen, vaikka ajatellaan, etteivät häirikkötyypit mitään tajua."

Koulusta ei voinut enää lintsata, koska Jarmo-opettaja, hyvä jätkä, tuli nuorisokotiin. Oma luokkahuone oli vintillä. Mikael suoritti peruskoulun ja nosti keskiarvonsa 6.8:sta 7.4:ään. Hän alkoi pelata salibandyä ja opiskella merkonomiksi.

 

Ihan paska biisi, mutta oma

Sanat tulivat yhtäkkiä omassa huoneessa. Eivät suusta vaan paperille, käsin kirjoittamalla ja kieliopista välittämättä. Hämmensi.

"Syntyi ensimmäinen biisini, Elämän vaiheet. Kaverin avulla pääsin studiolle äänittämään sen. Lyriikoita ei enää ole tallella, mutta myöhemmissä kappaleissa on paljon samaa."

Meit oli kaksi ku faija lähti, mutsin kaa kaksios hyvin pärjättiin. Murrosikään loppu kärsivällisyys, ja mitä mä olinkaan, on hävinny. Jo vanhaa, aikansa eläny. En oo ikinä pelänny niin paljon, mutten peräänny.

Kun Mikael pääsi seuraavalle koti­lomalle, demo kulki taskussa mukana. Illalla hän laittoi sen mankkaan, lähti uimarannalle ja soitti jokaiselle puolitutulle vastaantulijalle.

Ihan paska biisi, he sanoivat.

Ei haittaa, Mikael sanoi. Tämä on omani.

Ensimmäisellä luokalla Mikaelia kiusattiin. Sitten hänestä tuli kiusaaja.

Kotona hän antoi koiran nuolla naamaa. Sekin ilahdutti. Äiti oli hankkinut Bonyksi nimetyn puudelin lohduksi ja seuraksi, kun Mikaelia ensimmäisellä luokalla kiusattiin – ennen kuin hänestä itsestään tuli kiusaaja.

"Mites menee?" äiti kysyi, kun lomalainen läjäytti reppunsa eteisen lattialle.

Mitäs tässä, Mikael vastasi.

Paljon ei ollut puhuttavaa. Äidin katse­ oli tunnusteleva. Se sanoi: älä hölmöile. Vanhassa huoneessa kaikki oli paikoillaan. Suljetun oven takana syntyi lisää riimejä.

 

Mikael on muuttanut elämänsä aikana parikymmentä kertaa. ”Olen vähän levoton sielu.”
Mikael on muuttanut elämänsä aikana parikymmentä kertaa. ”Olen vähän levoton sielu.”

 

Aika hyvin tämän ikäiseltä

Huostaanotto kesti yli neljä vuotta. Kun Mikael olisi 18 vuotta täytettyään saanut lähteä, hän ei lähtenyt. Ei heti, ei vielä, ei aikuisen elämään, pelotti. 

Muutamaa kuukautta täysi-ikäisyyden jälkeen lähtökahvit oli juotava. Mansikkakakkua lusikoivat myös nuoriso­kodin seitsemän muuta asukasta, vähän kuin sisarukset. Yhdessä oli tapeltu ja rakastettu. Tytöt itkivät. Ehkä Mikaelkin vähän.

Kotimatkalla lentokoneessa Kajaanista Helsinkiin istui vaitonainen nuorukainen, jolla oli kynä ja vihko kädessä. Tukiasunto odotti.

”Lapsuuskotiin en enää voinut mennä. Kenen tahansa mutsin ja pojan välinen suhde muuttuu aika vieraaksi, jos asuu erillään monta vuotta. Ei meillä enää ollut samanlaista.”

"Sori nyt vaan, musta tulee räppäri."

Helsingissä merkonomiopinnot jäivät.

"Ajattelin, että sori nyt vaan, minusta tulee full time rapper, täysipäiväinen räppäri."

Tulikin. Nyt, 25-vuotiaana, Mikael on julkaissut neljä levyä ja kuuluu Suomen suosituimpiin räpmuusikoihin.

"Aika hyvin tämän ikäiseltä."

 

Alle 18-vuotiaana on parasta

"En oo itseeni tyytyväinen millään tavalla. Äiti saa mulle jotenkin paskan olon. Se on haukkunu mua niin kauan ku muistan, eikä IKINÄ tukenu missään. Mm. en kuulemma pärjää missään, en ole koskaan onnistunut missään, eikä musta tule koskaan mitään."

Tämäntapaisia viestejä Mikael saa faneiltaan päivässä kolmisenkymmentä, yleensä nuorilta tytöiltä, Facebookissa ja Instagramissa.

Hän vastaa heille mahdollisimman usein, muttei koskaan kehota reipastumaan, ajattelemaan positiivisesti tai kuvittelemaan parempaa elämää viiden vuoden päähän.

"Ei lässytys itseänikään auttanut, se on sellaista aikuispuhetta."

Sen sijaan Mikael yrittää kertoa, että teininä kannattaisi höllätä ja nauttia.

"Oma nuoruuteni meni laitoksessa, mutta oikeasti alle 18-vuotiaana on parasta. Ei tarvitse miettiä vuokraa tai jääkaapin sisältöä, kaikki sellainen on tosi rasittavaa. Saa vain olla. Myöhemmin vastuut sekoittavat pään."

 

”Koti on paikka, joka on oma ja jonka oven saa avata ja sulkea itse”, Mikael sanoo.
”Koti on paikka, joka on oma ja jonka oven saa avata ja sulkea itse”, Mikael sanoo.

 

Kun sanat eivät tule, käteen voi lykätä levyn

Mikael on keikalla jouluun saakka joka viikonloppu. Festivaaleja, klubeja, ostoskeskuksia, Linnanmäki, Uusikaupunki, Lempäälä, Tampere. Pitää olla aikataulussa, manageri soittelee ja muistuttelee.

Arkipäivät Mikael pelaa Pleikkaria ja nukkuu. Iltaisin hän istuu joskus keit­tiön työtasolla ja miettii fanejaan.

"Meikäläisen riimit koskettavat, koska niihin pystyy samastumaan. Kuuntelijat ajattelevat, että jos minulla on ollut paska elämä ja olen menestynyt, sama on mahdollista myös heille. Yksikin fani, jonka elämä muuttuu, riittäisi. Mutta niitä on tuhansia."

Mikael innostuu ajatuksesta. Sitten hän vakavoituu.

On tärkeää, että äiti voi olla ylpeä, ei enää vihainen ja häpeissään.

"Onhan siinä järjetön vastuu. En voi sanoa mitä tahansa, koska teen työtä, jossa autan ihmisiä ja olen heille tärkeä."

Sekin on tärkeää, että äiti voi olla ylpeä, ei enää vihainen ja häpeissään. Kun menneistä on vaikea puhua, äidin käteen voi lykätä levyn.

"Se tarkoittaa, että anteeksi ja kiitos, kuuntele, niin ymmärrät."

Kolmannen levynsä, Mun maailman, Mikael omisti äidilleen. Kun äiti sai sen, hän istui levy kädessä etupenkillä, auto oli pysähdyksissä, parkkipaikka hiljainen. Äiti itki.

Ja jengi jota tarviin oli mun vieressä. Ja kaikkihan tietää että vaan aiheutettiin harmii, ku ei meil ollu mitään muuta mielessä. Mut onneks musiikki pelasti sen.

 

Neljäänkymppiin on sairaan pitkä aika

Mikael tilaa itselleen kolmen tonnin merkkilenkkarit ja heittää katusoittajan hattuun satasen. Ihan vain siitä ilosta, että pystyy. Hän muistaa ajan, jolloin äidiltä kinutun kaksikymppisen piti riittää viikon makaroneihin ja tupakkaan.

Hän juhlii ja hukkaa kultaiset hammaspäällysteensä baariin, lähtee jatkoille ja päätyy lööppeihin.

"Miksi? Koska olen parikymppinen."

Koti on Helsingin keskustassa, ikkunan alla humisevat iltaiset kadut ja kaduilla elämä. Miksei sinne menisi mukaan ja katsoisi, mitä tapahtuu.

Mikaelin sääntö kuuluu: pyhimys ei tarvitse olla, kunhan ei enää tappele tai varasta.

Hän ei osaa kuvitella, millaista elämä on yli 40-vuotiaana.

"Siis en todellakaan! Siihen on sairaan pitkä aika!"

Opiskele, tee duunii, ota lainaa. Maksa verot, voit hengittää sit ku oot vainaa. Tääl ollaan kerran, aion elää sen verran, et voin olla oman onneni herra.

Mikael ostelee äidilleen lahjakortteja kylpylään ja kampaajalle.

Kun Mikael oli yhdeksän, hän haaveili omasta Pleikkarista. Et koskaan pysty korvaamaan kaikkea sitä rahaa, jonka joudun hassaamaan sinuun, valitti äiti.

Nyt Mikael voi hankkia pelikoneensa itse, mutta myös korvata. Hän ostelee äidilleen lahjakortteja kylpylään ja kampaajalle, maksaa toisinaan muutakin.

"Jos alkaa laskea, ei se varmaan riitä kattamaan kaikkea sitä, mitä äiti on vuosien aikana minuun tuhlannut. Mutta vähän ainakin."

 

Mutsi kantoi vastuun, faija istui linnassa

Olen ollut niin huono äiti. Niin. Huono. Äiti. Joskus äiti soittaa illalla Mikaelille. Silloin hän sanoo usein samat asiat. Menneisyys mietityttää: tuliko tehtyä oikeita ratkaisuja, oltua tarpeeksi hyvä tai edes kelvollinen? Voiko sellainen olla kunnon äiti, joka haluaa antaa lapsensa pois?

Olet paras, Mikael lohduttaa kerran toisensa jälkeen. Teit aivan oikein. Jos et olisi tehnyt mitään, olisin kuollut tai vankilassa.

"Emme ole mutsin kanssa sellaisia, että vatvoisimme menneitä tai puhuisimme rakkaudesta. Emme ole keskustelijatyyppejä", hän sanoo.

"Mutta nykyään pystyn ymmärtämään mutsia. Olin kamala, ja hän joutui kantamaan vastuun yksin, kun faija istui linnassa."

"Mutsi ei ole oppinut muita tapoja reagoida."

Tukkapöllyt, selkäsaunat ja huutaminen, nekin olivat Mikaelista oikeita tekoja.

"Mikään muu ei olisi tepsinyt. Ei lapsi mene pilalle, jos pari hiusta irtoaa. Silloin menee, jos rajoja ei aseteta."

Vain yhden neuvon Mikael on yrittänyt äidilleen antaa: laske kolmeen ennen kuin sanot tai teet mitään.

"Meidän matami kiihtyy kenelle tahansa sekunnissa: minulle, miehelleen, ompelimoyrityksensä asiakkaille. Hän ei omasta mielestään ole väärässä ikinä, ei siis ikinä."

Aika harvoin äiti ehtii laskea. Silloinkin Mikael ymmärtää.

"Mutsi on kokenut kovia elämässä ja ihmissuhteissa. Hän ei oikein ole oppinut muita tapoja reagoida hankaliin tilanteisiin."

 

"Ristitatuointi muistuttaa äidistä. Hänen antamansa hengellinen koru saattaisi hävitä, mutta tatuointi pysyy."
"Ristitatuointi muistuttaa äidistä. Hänen antamansa hengellinen koru saattaisi hävitä, mutta tatuointi pysyy."

Äitiys on sairaan mageeta ja tosi diippiä

Mikaelin mielestä äidit ovat ihmeellisiä kapistuksia. Erityisesti oma, pienikokoinen ja suuriääninen leijonaemo, tiukka täti ja rääväsuu. Mutta muutkin.

"En voi ymmärtää, miten mutsit rakastavat lapsiaan ja ajattelevat heitä enemmän kuin itseään. Se on sairaan mageeta ja tosi diippiä", hän sanoo.

"Mutsi on sanonut, että jos joku tekisi meikäläiselle pahaa, mutsille olisi tiedossa linnareissu, koska hänen olisi pakko puolustaa perhettään. Se oli kauniisti sanottu. Ja sama pätisi todellakin myös toisin päin."

Kun Mikael menee äidin luo kylään, äiti ei huuda eikä kiihdy, vaan tarjoaa kinkkukastiketta ja pastaa. Sitten syödään, ei paljon puhuta, kaikki on hyvin.

Jälkiruuaksi äiti paistaa lettuja. Mikael leikkaa palan ja katsoo äidin selkää, kun äiti nousee hakeakseen hillon.

Mikael miettii: jos saan joskus lapsia, haluaisin olla samanlainen vanhempi. Hän ei sano sitä ääneen.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.