Riina Merenluoma halusi olla virheetön äiti. Sitten hän valvoi seitsemän kuukautta. Lopulta hän oli niin väsynyt, että ajatteli lastensa tappamista.

Kun Riina Merenluoma oli teini, hän luki jutun äidistä, joka oli kasvattanut lapsensa yksin. Hän ajatteli heti, että noin hänkin tekisi. Ei hän voisi ikinä luottaa kehenkään muuhun kuin itseensä. Se olisi vaikeaa, mutta hän kestäisi sen ja antaisi lapsilleen kaiken.

Niin kävi. Kesällä 2006, kun Ronja oli vähän alle kaksivuotias ja Seela kolme kuukautta, Riina erosi lopullisesti lasten isästä. Suhde oli ollut vaikea ja vailla rakkautta.

Riina jäi yksin, ja se tuntui ihanalta.

"Vihdoin kaikki oli kohdallaan. Me olimme perhe, elämä oli mahtavaa. Ajattelin, että tästä lähtien olen vain äiti. Että kukaan ei ole ikinä rakastanut lapsiaan niin kuin minä."

Seitsemän kuukautta myöhemmin Riina soitti Helsingin sosiaalipäivystykseen ja teki itsestään lastensuojeluilmoituksen.

"Ensikodin haastattelussa sanoin, että tapan nämä lapset, jos en saa apua."

Jatkuvaa levottomuutta

Asunto vanhassa puutalossa Helsingin Kumpulassa on jotenkin pullantuoksuinen, vaikka kukaan ei ole paistanut pullaa. Keittiön pöydät hohtavat, muropaketit seisovat riveissä. Omenapiirakan Riina on ehtinyt aamulla leipoa.

Muusikkomies on lähtenyt töihin, ja lapset ovat koulussa. Ronja on nyt kahdeksan ja Seela seitsemän. Riina on 32 ja viisaampi kuin ennen.

 

Riina, Ronja ja Seela asuvat nykyään Helsingin Kumpulassa. Riina käsitteli väsymystään myös lasten kanssa: he tekivät yhdessä radio-ohjelman perheestä.

 

Hän istuu pöydän ääreen ja on hetken hiljaa. Avoimesta ikkunasta kuuluu sade. Mistä aloittaisi?

Äitiydestä.

Kun Riina oli 15-vuotias, hän maalasi raskaana olevia alastomia naisia. Ainoastaan niitä. Hän halusi tulla äidiksi, hän halusi olla raskaana.

Raskaus olikin Riinalle luonnollinen tila. 23-vuotiaana hän alkoi odottaa Ronjaa ja oli tyytyväisempi kuin koskaan.

Ronja syntyi joulukuussa 2004. Lapsen isä asui muualla eikä hänestä ollut apua. Riina eli Ronjan kanssa täydessä symbioosissa.

"Joskus en käynyt viikkoon suihkussa, koska en uskaltanut laskea lasta lattialle."

Arki tuntui olevan kuin piparkakkutalo, joka voisi hajota koska tahansa.

Riina pelkäsi muutakin: että vauva putoaisi sohvan terävään lehtilaatikkoon tai leipäveitsi osuisi vahingossa lapseen. Eniten hän säikähti yhtenä yönä, kun kaksiviikkoinen Ronja heräsi itkemään. Riina nosti hänet kasvojensa eteen ja huusi, että nyt hiljaa!

"Pelästyin reaktiotani niin paljon, että en antanut itseni tuntea mitään kielteistä moneen kuukauteen. Miten olin saattanut huutaa lapselle, jota rakastin yli kaiken?"

Neuvolassa kysyttiin, oliko Riina masentunut. Ei hän mielestään ollut. Hänhän oli kaivannut lasta enemmän kuin mitään. Ja hänhän oli täydellinen äiti.

"En tiennyt, että synnytyksen jälkeinen masennus voisi tarkoittaa sitä, että pelkää koko ajan rikkovansa vauvan eikä pysty rentoutumaan."

Riinasta tuntui, että arki oli kuin piparkakkutalo. Se voisi hajota koska tahansa, jos ottaisi yhdenkin karkin pois.

Öinen riivaaja

Riinalla on kirkkaanpunaiset hiukset, pitkä neulepaita ja villasukat. Hän on ryhdikäs ja huokuu rauhaa. Hän näyttää siltä, että hänellä on hyvä syli.

Kun Ronja viisikuukautisena lähti ryömimään, Riinasta tuntui, että syli jäi tyhjäksi. Toinen lapsi Seela syntyi alkukesästä 2006. Pian sen jälkeen hankala parisuhde päättyi. Perhe oli täysi, piparkakkutalo ehjä.

Onni kesti kuukauden.

 

Riina Merenluoma haluaa kertoa tarinansa, jotta muutkin äidit uskaltaisivat tunnustaa väsymyksensä ja pelkonsa. ”Näitä ajatuksia, tunteita ja tunteettomuutta on paljon, mutta niitä ei hyväksytä.”

 

Ehkä Seela aisti äidin levottomuuden, tai ehkä varhainen sydänvika jätti häneen jälkensä. Joka tapauksessa Seela alkoi heräillä öisin ja kirkua repivää, raastavaa huutoa. Yleensä kuusi tai kahdeksan kertaa yössä, pahimmillaan kaksitoista.

Riina nukkui korkeintaan tunnin yhteen menoon. Sitten piti taas nousta kävelemään ja rauhoittelemaan lasta, joka oli muuttunut riivaajaksi.

"Päivisin Seela nukkui kiltisti rinnallani, kun kannoin häntä liinassa. Minä en nukkunut koskaan. Aivot eivät päässeet lepoon. Se oli kuin kiinalaista vesikidutusta."

Sitä jatkui seitsemän kuukautta. Kotipalvelu kävi kerran viikossa auttamassa Riinaa siivouksessa. Aluksi Riina tapasi ystäviä kaupungilla, mutta lopulta hän ei jaksanut soittaa kellekään.

"Ystävät luulivat, ettei minulla ole aikaa heille. Minusta taas tuntui, että minut oli hylätty. Tunsin häpeää ja syyllisyyttä siitä, etten ollutkaan se äiti, joka minun piti olla. Olin huono ja heikko."

"Järjellä tiesin, että rakastan lapsiani, mutta en tuntenut enää mitään."

Häpeä ja itsesyytökset kairasivat Riinan väsymystä syvemmäksi. Hän tunsi olevansa loukussa kotonaan, ja jokainen päivä oli selviytymistä.

"Yhtenä iltana Ronja katseli Pikku Kakkosta ja Seela lähti ryömimään lattialla minua kohti. Minä peräännyin hänen edellään seinään ja ajattelin, että antakaa minun olla hetki niin, ettei kukaan ole sylissä, ettei kukaan vaadi minulta mitään", hän sanoo.

"Olin kuin eläin. Halusin vain turvalliseen paikkaan lepäämään."

Suurimman osan aikaa Riinan onnistui näytellä rakastavaa äitiä. Hän oli päättänyt niin.

"Jos Ronja toi näytille jotain piirtämiään säälittäviä tikku-ukkoja, sanoin automaattisesti, että ihanaa, voi rakas, kun olet taitava! Oikeasti olisi tehnyt mieli sanoa, että painu vittuun, hän sanoo."

"Järjellä tiesin, että rakastan lapsiani valtavasti, mutta en tuntenut enää mitään. Rakkauden tunne oli kadonnut."

Välillä naamio rakoili.

Riina saattoi antaa luunapin tai tukistaa, tarrata kovakouraisesti kädestä. Jälkeenpäin hän katui ja pyysi anteeksi.

 

Seela katselee maalauksia, joita äiti teki ensikodin taideterapiassa vuonna 2007

 

Pahimpina hetkinä Riina lukitsi itsensä vessaan ja itki. Lapset hakkasivat ovea ulkopuolelta ja huusivat suoraa kurkkua.

Ja joka ilta, kun Riina oli saanut Seelan hetkeksi nukkumaan, hän meni saunaan, heitti löylyä ja itki kaikki päivän itkut.

Se oli hänen oma hetkensä.

Soitto lastensuojeluun

Niihin aikoihin lehtien otsikot kertoivat lapsensurmista. Riina oli aina ajatellut, että oman lapsen tappaminen on pahinta, mitä ihminen voi tehdä. Äkkiä hän huomasi, että pystyi ymmärtämään noita äitejä, jopa samaistumaan heihin.

"Siinä hetkessä tajusin, etten ole enää oma itseni. Jotain täytyi tehdä."

Riina oli kuullut Helsingin ensikoti -yhdistyksen Baby blues -yksiköstä, jonne voisi päästä hoitoon. Ensin piti kuitenkin olla lastensuojelun asiakas.

Niinpä kerran, kun kodinhoitaja oli siivoamassa, Riina meni makuuhuoneeseen, sulki oven ja teki itsestään ilmoituksen.

"Oli valtava kynnys soittaa lastensuojeluun ja sanoa, että en jaksa, auttakaa. Se oli äärimmäinen häpeän kokemus."

Vielä senkin jälkeen Riinan piti anella ja uhkailla päästäkseen hoitoon. Paperilla hänessä ei ollut vikaa. Hänestä ei ollut tehty masennusdiagnoosia, hän ei ollut juoppo eikä narkkari, hän ei pahoinpidellyt lapsiaan. Hän teki joka päivä ruokaa. Häntä ei vaivannut kuin väsymys.

Maaliskuussa 2007 Riina, Ronja ja Seela muuttivat ensikotiin. Riina sai seuraa, tukiryhmiä ja taideterapiaa.

Nukkua hän ei saanut.

"Olisin toipunut nopeammin, jos olisin mennyt kahdeksi viikoksi osastolle ja vain nukkunut. En kuitenkaan osannut antaa lapsia pois. Minusta tuntui, että olen maailman ainoa ihminen, joka voi suojella heitä."

"Häpesin niin paljon sitä, että olin huono äiti."

Ensikodissa kului neljä kuukautta. Kotiin palaaminen oli niin pelottavaa, että Riina pakkasi mieluummin lapset junaan ja matkusti ystävän luo Kilpisjärvelle.

"Matkustin 22 tuntia kahden lapsen kanssa ja nukuin junan lattialla. Perillä katselin laakeaa maisemaa ja ajattelin, että täytyy hommata lapsille hoitopaikat, koska paluumatkaa en enää jaksa."

Jaksoi hän. Hän oli läpäissyt testin.

 

Riina hankki terapiaa myös Ronjalle, sillä hän pelkäsi, että väsymys oli vaikuttanut tähän. Terapeutti sanoi, että Ronja on herkkä, mutta se ei johdu äidistä.

 

Kuukauden päästä Riina alkoi opiskella kulttuurituottajaksi. Vei aamuisin tytöt hoitoon ja matkusti kolmella liikennevälineellä kouluun Kauniaisiin. Iltaisin hän pakeni tietokoneelle, koulutehtäviin.

"En pystynyt edes syömään tyttöjen kanssa. Häpesin niin paljon sitä, että olin huono äiti."

Ihanien naisten juhlat

Huono äiti ja hyvä äiti. Siitä siinä kai oli kyse. Riina syytti itseään vääristä sanoista ja pahoista ajatuksista, poissaolevuudesta, heikkoudesta. Lasten syntymäpäiville hän leipoi kaksi päivää putkeen, jotta juhlat olisivat täydelliset.

"Kun suorittaa asioita, se välittyy toisille suorittamisena. Se on pahinta myrkkyä, mitä voi lapsilleen syöttää", hän sanoo.

"Vedin roolini niin hyvin kuin pystyin, mutta varmasti tytöt aistivat, etten ollut läsnä."

Ensikodin jälkeen Riina jatkoi avun vaatimista. Perhe kävi lastenpsykiatrian poliklinikalla seurannassa ja Ronja pääsi terapiaan.

Riina sai hankittua myös tukiperheen, jonka luo lapset saattoivat mennä kerran kuussa. Riinan äiti alkoi ottaa tyttöjä hoitoon viikonloppuisin.

Niinä hetkinä Riina kävi konserteissa tai makasi sohvalla ja katseli elokuvia. Tutustui uudelleen siihen, kuka oli ilman lapsia. Mietti, mitä muuta oli kuin äiti.

"Olen kyllästynyt äitien väliseen pahan puhumiseen. Meidän pitäisi tukea toisiamme."

Riinan ensikodin aikaisissa taideterapiatöissä esiintyy aina sama hahmo: alaston punahiuksinen nainen. Ei lapsia, mutta jokin musta, raskas taakka, joka painaa hartiat kumaraan.

"Tajusin, että kannan mukanani jotakin suurempaa kuormaa, myyttiä hyvästä äitiydestä tai hyvästä naiseudesta."

Nuo myytit Riina haluaa nyt murtaa.

"Kesällä järjestin tuossa puutarhassa ihanien naisten kakkujuhlat. Kutsuin äitiystäviä ja muitakin naisia. Meidän tulisi olla siskoja. Olen kyllästynyt pahan puhumiseen ja arvosteluun. Meidän pitäisi tukea toisiamme."

Oma happi ensin

Viime kesänä tapahtui muutakin kuin kakkujuhlat. Riina pystyi vihdoinkin sanomaan, ettei ole enää väsynyt. Seitsemän vuotta siihen meni.

Aika auttoi, kaiketi. Ja se, että Riina alkoi lopulta kiinnittää huomiota itseensä.

Hän kokeili kehoterapioita, alkoi joogata ja laulaa. Hän lakkasi pitämästä itseään uhrina ja päätti, että hänellä on vaihto­ehtoja. Päivät eivät olleet pelkkää selviytymistä taakasta, joka hänelle oli sälytetty.

Neljä vuotta sitten Riina tapasi miehen, josta myöhemmin tuli avopuoliso. Mies sai aluksi vain puolikkaan ihmisen.

"Kiukuttelin niin paljon, etten itsekään ollut uskoa sitä. Testasin häntä niin kuin äitiä tai isää: rakastatko minua, vaikka teen näin."

 

”Olen löytänyt kummallisen rakkauden itseäni kohtaan. Käyn uimassa ja kuntosalilla. Pidän kiinni asioista, jotka ovat minulle tärkeitä.”

 

Riina tietää, että kovat vaatimukset ja hyväksynnän tarve tulivat lapsuudesta. Hän ei uskonut kelpaavansa muuna kuin toisten palvelijana, laupeuden enkelinä. Nyt hän on opetellut hyväksymään sen, että hänessä on sekä hyvää että pahaa.

"Ystävät kehuvat, että olen enkeli ja haluan kaikille hyvää. Minun täytyy sanoa, että aina en jaksa olla hyvä."

Sen hän on tajunnut, että vaikka piparkakkutalosta joskus puuttuisi karkkeja, se pysyy pystyssä.

"Jos tänään käyttäydyn huonosti, voin huomenna olla hellä ja rakastava. Viimeksi eilen huusin esikoiselle, että hän oli pettänyt luottamukseni. Ei siitä hirveän hohdokas olo tullut."

Puhe keskeytyy, kun pöydällä oleva kännykkä soi. Ronja soittaa koulusta, ja Riina tajuaa olevansa myöhässä: tyttären pitäisi jo olla kokkikerhossa.

Ennen Riina olisi soimannut itseään ankarasti. Nyt hän ajattelee, että kaikille sattuu vahinkoja, myös äideille.

"Jos minulla on huono päivä, niin sitten on. Rakastan itseäni ihan hirveästi", hän sanoo.

"Elämässä on kuitenkin vähän niin kuin lentokoneessa pakkolaskun aikana: happinaamari pitää laittaa ensin omille kasvoille, jotta voi auttaa lasta."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Etsi apua täältä
  • Oma neuvola, kunnan perhepalvelutyö tai sosiaaliohjaaja.
  • Ensi- ja turvakotien liitolla on neuvontapuhelin, perhetyöntekijöitä, ryhmiä ja ensikoteja. www.vauvaitkee.fiwww.ensijaturvakotienliitto.fi.
  • Mannerheimin lastensuojeluliitolta saa esimerkiksi lastenhoitoapua, vertaistukea ja perhekummeja. www.mll.fi.
  • Äimä-yhdistyksellä on vertaistukipuhelin sekä alueellisia ryhmätapaamisia. www.aima.fi.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.