Minttu, Heidi ja Jemina ovat selvinneet rintasyövästä. He poseerasivat KK:n muotijutussa ja puhuivat siitä, miten sairaus on vaikuttanut elämään.

Hiusten lähteminen suretti eniten

Minttu Vuorikari on 36-vuotias crossmediatoimittaja, joka asuu Helsingissä ja rakastaa musiikkia.

”Hiusten lähteminen suretti paljon enemmän kuin rintasyöpä. Kiskoin tukoittain tukkaa päästä ja viimeistelin homman Fiskarsin saksilla. Heitin hiukset roskikseen.

Oloni ei ole missään vaiheessa tuntunut mitenkään sairaalta. Niinpä en halunnut ajatella sairautta. Ajattelin vain, että hoidetaan asia kuntoon. Tissi lähtee, so what? En ole koskaan tykännyt rinnoistani kovin paljon, ne ovat olleet niin isot ja roikkuvat. Nyt odotan ihan innoissani, että saan uuden tissin. Se rakennetaan vatsan rasvasta. Eipä ole mahamakkarankaan kasvatus vuosien varrella siis mennyt hukkaan!

No on tässä ollut muutama vakavampi hetki.

Kun katsoin itseäni tukattomana ja  tissittömänä, ajattelin: tässä on nyt niin aito ja oikea Minttu kuin vain voi olla. Että tällainen minä olen. Olin ihan paljas. 

Hormonihoidot jatkuvat vielä viitisen vuotta, mutta peruukin alla kasvaa jo sentin sänki. Kampaan sitä onnessani ja hehkutan ystäville, että katsokaa, melkein saa jo tukan ponnarille.” 

Minä elän edelleen

Heidi Vekkeli on eläkkeellä oleva 55-vuotias perhepäivähoitaja, joka asuu Helsingissä ja harrastaa mökkeilyä ja yhdistystoimintaa.

"Siivoa nurkat ja komerot! Suunnittele hautajaistarjoilu, valitse virret! Mapita vanhat laskut! 

On hassua, mitä kaikkea ihminen alkaa tehdä ajatellessaan kuolemaansa. Vuonna 2006 olin selvinnyt rintasyöpäleikkauksesta, mutta sitten syöpä levisi selkärankaan. Minä itkin ja hääräsin.

Syöpäkasvaimet ovat selässäni yhä. Mutta elän edelleen. 

Paniikki on pienentynyt, vaikka muistan syövän joka päivä. Tarkkailen kehoani.  Tiedostan hengityksen, keuhkot tekevät työtään. Ajattelen, että jalkani liikkuvat. 

Arvokas kehoni toimii. Haluan pitää siitä huolta lepäämällä paljon. Enää en ramppaa kaikissa mahdollisissa yhdistyksissä. Nautin jokaisesta hyvästä, säryttömästä päivästä. Aamulla keitän kahvia ja 
kaadan sen kuppiin. Haistan tuoksun, maistan kahvin.

Syöpä on kuin perheenjäsen. Heittäytyy välillä hankalaksi, mutta kulkee aina mukana. Kolme kertaa vuodessa lääkäri kertoo kontrollikäynnillä, mikä tilanteeni on.  Heti kun astun ovesta sisään, yritän päätellä hänen asennostaan, ovatko uutiset hyviä. Mies istuu vieressäni. Silloin häntäkin pelottaa.”

Kehoni on ollut vahva

Jemina Huuk on 35-vuotias myyjä, joka asuu Eurassa. Hän käy salilla ja kävelee koiriensa kanssa.  

"Sellaista vaihtoehtoa, että kuolisin kolmekymppisenä, ei ollut. Minulla on kolme lasta.

Kun löysin rinnastani patin, tuntui kuin seinä olisi laitettu kasvojen eteen. Että miten niin syöpä, olen nuori terveellisesti elävä ihminen. Oli hirveä ajatus, että rinta, jolla olin imettänyt lapsiani, 
olikin nyt syöpäinen.

Rinta poistettiin. Sitten minun oli pakko saada toinenkin pois: en kestänyt pelkoa syövän uusimisesta. Onneksi lääkärit suostuivat.

Meni pitkään niin, etten katsonut itseäni peilistä. Vaihdoin vaatteet nopeasti enkä koskenut arpien kohtaa. 

Siitä on nyt kolmisen vuotta. Olen saanut implantit ja hiukset ovat kasvaneet sytostaattihoitojen jälkeen. Että on taas ripset, joihin voi sutia väriä, uskomatonta.

Meikkaan mielelläni, mutta en enää suunnittele, minne lähden lomareissuun ensi vuonna. Siinä olen muuttunut. Vaikka ulkonäkö on kunnossa, muistan joka hetki, mitä vaatteiden alla on: rakas oma vartalo. Kehoni on ollut tosi vahva.” 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2014.

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.