Ritva Kostilainen on 58-vuotias vantaalainen, joka neuloo sukkia ja hoitaa välillä tyttärensä koiraa.

Ritva Kostilainen ehti sairastaa kauan ennen kuin sai aivojen magneettikuvauksesta järkyttäviä uutisia. Sairaus mullisti elämän, muttei pelkästään huonoon suuntaan.

"Miten kummassa voi näin väsyttää? Miten voi keskikesällä sänky vetää puoleensa ja nukkuminen tuntua kaikkein parhaalta puuhalta?

Sitä ihmettelin yhä uudestaan kesällä 1997. Kesä oli kaunis ja lämmin.

Minulle siitä tuli aivan erilainen kuin kaikki aiemmat.

Olin aina ollut innokas pyöräilijä, mutta nyt en jaksanut tehdä edes pientä pyörälenkkiä. Tunsin olevani joku muu, koska olin aina ollut energiapakkaus. Nyt voimani olivat aivan poissa.

"Ajattelin, että kaikki johtuu kiireistäni." 

Lisäksi takaraivossa alkoi aika ajoin äkillisesti vihloa. Toisinaan silmissäni välähtivät sahalaitakuviot.

Ajattelin, että kaikki johtuu kiireistäni. Niitä oli sekä töissä että kotona: olin 8-vuotiaan Niinan ja 12-vuotiaan Tarun yksinhuoltaja.

Syksyllä olin yhä väsyneempi. Päätäni särki, ja jouduin syömään särkyyn kipulääkkeitä. Viikonloppuisin väsymys kaatoi minut sänkyyn päivälläkin.

Vasta huhtikuussa 1998 varasin ajan lääkärille.

Pisti vihaksi kuulla, miten kevyin sanoin lääkäri arvioi sairauttani. Sinulla voi olla lievä migreeni, hän totesi kaiken jälkeen. Tunsin, ettei se selittänyt voimattomuutta ja huonoa oloa.

Seuraavaksi sain eteeni masennuskyselylomakkeen. En tuntenut itseäni masentuneeksi, ja kerroin sen lääkärille. Lähdin kuitenkin huoneesta mielialalääkeresepti kädessäni. Lääkäri tulkitsi, että vastausteni perusteella lääkitykseen oli syytä.

Söin lääkkeitä uskollisesti viisi kuukautta ja kävin myös verikokeissa. Oloni ei parantunut. Väsymykseni paheni, ja päänsärky piinasi jo monta kertaa viikossa.

”Kotiimme alkoi kasaantua pyykki- ja tiskivuoria.”

Aamuisin en tahtonut enää päästä ylös sängystä. Aloin siksi myöhästellä töistä. Lääkäri ehdotti ratkaisuksi kahta herätyskelloa, ja hankinkin kaksi oikein kovaäänistä. Voimia ne eivät tuoneet yhtään lisää.

Minulle oli aina ollut tärkeää, että kotona on siistiä ja viihtyisää. Siksi oli poikkeuksellista, että meille alkoi kasaantua pyykki- ja tiskivuoria. Muistan, kuinka tyttäreni kerran pyysi, että ”tiskaisit äiti joskus”.

Siihen aikaan en myöskään jaksanut tehdä ruokaa. Lapsetkin joutuivat tottumaan siihen, että söimme lähinnä nakkeja, ranskalaisia ja einespitsoja.

Kuntoni heikkeni yhä. Olisi varmasti pitänyt vaihtaa lääkäriä, mutta olin jo aivan aloitekyvytön. En vain saanut sitä aikaan. Menin lääkärin vastaanotolle joka kuukausi kuin lammas ja jatkoin mielialalääkkeiden syömistä.

"Olin todella huolissani."

Elokuussa lääkäri ehdotti minulle psykiatrin tapaamista, vaikka vakuutin, etten tunne itseäni alakuloiseksi. Päätin kuitenkin mennä. Ajattelin, että varmistuupa vihdoin, ettei oireiden syy ole mieleni.

Niin kävi. Psykiatri päätteli, että oireilleni ei ole psykiatrista syytä ja halusi otattaa päästäni magneettikuvan ja tehdä neurologisia tutkimuksia.

Olin todella huolissani. Samalla olin kiitollinen siitä, että ensi kertaa minua kuunneltiin ja oireeni otettiin vakavasti.

Pääsin magneettikuvaukseen jo reilun viikon päästä. Kuvauksen aikana olin jo niin huonokuntoinen, että en oikein pysynyt enää mukana tapahtumissa.

Kun tulin kotiin, tyttäreni kertoi, että joku lääkäri oli yrittänyt tavoittaa minua.

Neurologi soitti uudestaan ja kertoi, että kuvissa näkyi otsalohkon alueella kookas aivokalvokasvain, meningeooma. Kysyin itkua nieleskellen, pitääkö se leikata. Tiesin vastauksen.

Olin shokissa, mutta samalla helpottunut siitä, että oireilleni löytyi vihdoin selitys. Leikkaus tehtäisiin pian, syyskuun lopussa. Keskustelin neurokirurgin kanssa leikkauksen riskeistä. Mieleni rauhoittui ja luotin, että leikkaus onnistuu.

Äidin sylissä kotipihalla vuonna 1959.
Äidin sylissä kotipihalla vuonna 1959.

Tyyneyteni karisi sitä mukaa kun leikkauspäivä lähestyi. Pelkäsin kuolemaa. Mietin tietysti myös, miten tyttöjeni käy, jos leikkaus meneekin pieleen. Sain onneksi valtavasti tukea ystäviltäni. Puhuminen auttoi.

"Lohdutin lapsia ja lupasin, että tulen takaisin."

Olin ehtinyt kärsiä oireistani yli vuoden, kun syyskuussa 1998 pääsin leikkaukseen Töölön sairaalaan Helsingissä. Ennen leikkaukseen lähtöä olin levoton, itkuinen ja pelokas. Yritin peitellä pelkoani, etteivät lapset olisi hätääntyneet entisestään.

Kun lähdin sairaalaan, lapseni alkoivat itkeä. Lohdutin heitä ja lupasin, että tulen takaisin.

Leikkaus kesti kuusi tuntia. Kasvain oli pahassa paikassa eikä sitä saatu täysin poistettua. Se oli saattanut lymyillä aivokalvolla vuosia ja jatkaa kasvuaan. Kun ajattelen sitä, se tuntuu pelottavalta.

Leikkauksen jälkeen olin helpottunut, vaikkakin voipunut. Alussa en uskaltanut mennä yksin edes vessaan, jotta en olisi pyörtynyt. Poski oli turvoksissa ja silmän­ympärys sinisenkirjava.

Vasta nyt aloin ymmärtää, mitä oli tapahtunut. Tunteeni kuohuivat: välillä tunsin raivoa siitä, että olimme lasteni kanssa joutuneet elämään kuukausia pelossa ja epätietoisuudessa. Minulle oli vain tuputettu lääkkeitä, eikä minua oltu kuunneltu. Onneksi osaston kukkaruukut olivat niin painavia, että en jaksanut niitä nostaa. Muuten olisin varmaan paiskannut ne lattialle.

Oloni oli hutera, kun lopulta pääsin kotiin. Vaikka omaan sänkyyn oli ihana päästä nukkumaan, yksinolo pelotti. Onneksi sain viikon ajan kotiapua ja samalla juttuseuraa.

Sairauslomalla aloin voimistua ja kävin myös tapaamassa työtovereitani.

"Paljastui, että kasvain oli suurentunut."

Helmikuussa 1999 palasin työhön siten, että tein ensin vain pari tuntia päivässä ja pikkuhiljaa enemmän. Vasta heinäkuussa sairauslomani varsinaisesti päättyi ja minusta tuli taas ”normaali” työntekijä. Se tuntui mahtavalta. Tunsin, että onnistun työssäni ja iloitsin siitä, että sain taas olla työkavereiden kanssa. Tuli turvallinen olo.

Kontrollikäynnillä vuonna 2003 paljastui, että kasvain oli suurentunut. Olin tiedostanut, että niin voisi käydä, koska kasvainta ei saatu kokonaan poistettua.

Hoito oli nopea: minulle annettiin kohdistettua sädehoitoa vain kerran. Sädehoitokone pyörähti vain hetken ajan pääni ympäri useassa eri tasossa.

Pian elämääni palasi tuttu vaiva, väsymys.

Kiireisen työn lisäksi kävin iltalukiota ja hoidin Alzheimerin tautia sairastavan äitini asioita.

Sinnittelin töissä ja elin muutenkin vuosikausia jaksamisen äärirajoilla. Lopulta väsymys voitti. Vuonna 2007 purskahdin itkuun työpaikkani pihalla.

"Menin kuin orava, koko ajan jonnekin."

Marraskuussa tapahtui kaksi suurta asiaa: jäin työkyvyttömyyseläkkeelle ja äitini kuoli. Lisäksi olin valmistumassa ylioppilaaksi. Joulukuussa järjestelin omia lakkiaisiani ja äitini hautajaisia.

Menin kuin orava, koko ajan jonnekin. En osannut pysähtyä.

Ihmettelen vieläkin, miten selvisin. Tunnollisuuteni ja sitkeyteni varmasti auttoivat.

Olin eläkkeelle jäädessäni 52-vuotias. Aluksi en edes kehdannut tunnustaa olevani eläkeläinen.

Jos minulla olisi ollut jalka paketissa, työkyvyttömyyteni syy olisi näkynyt, eikä sitä olisi tarvinnut selitellä. Aivokasvaimesta en halunnut kertoa vieraille ihmisille.

Tyttäreni muuttivat kotoa, joten päätin etsiä pienemmän asunnon. Muutin Porvooseen, josta olen kotoisin.

Vähitellen hyväksyin sen tosiasian, että olen vielä nuori mutta eläkeläinen. Ymmärsin, että olen silti tasavertainen muiden kanssa. Työ oli yksi etappi, joka elämässäni päättyi. Nykyisin kerron epäröimättä, että olen eläkkeellä.

Kun olin ollut pari vuotta eläkkeellä, menin taas kontrollikuvauksiin. Paljastui, että kasvain oli tunkeutunut nenäonteloon.

Olin kauhuissani. Oli kauheaa tajuta, että kasvain voi muuttaa kulkusuuntaakin.

Pelkäsin sokeutumista, koska kasvain oli silmien lähellä. Ääneni oli kuulostanut jo pitkään tukkoiselta ja ihmettelin, kun ystäväni kyselivät, onko minulla nuha. Nyt syy selvisi.

"Sain sädehoitoa 28 kertaa."

Lääkärit päättivät tehdä tähystysleikkauksen sieraimen kautta. Tätäkään kasvainta ei saatu kokonaan poistettua, mutta leikkaus onnistui silti hyvin. Kasvain on onneksi hyvänlaatuinen ja hidaskasvuinen.

Leikkauksen jälkeen sain sädehoitoa 28 kertaa pään alueelle. Hoitojen alussa voin aina hiukan pahoin, mutta hoidon jatkuessa se helpotti. Joskus päätä särki ja huimasi. Hoidon jälkeen ulkona valo sattui.

Matkat sädehoitoklinikalle väsyttivät. Muutin takaisin Vantaalle, jotta matkat lyhenivät ja tapasin enemmän läheisiäni.

Sädehoidon tuloksia ei voi vielä tietää, koska ne tulevat viiveellä. Käyn joka kesä kontrolleissa ja jännitän aina, millaisia uutisia saan.

Elämän arvaamattomuus on muistuttanut itsestään kipeästi. Olen tajunnut, että elämä voi mullistua yhdessä yössä. En enää suunnittele tulevaisuutta kovin pitkälle: olen oppinut elämään tässä hetkessä.

Kotona Kumpulassa vuonna 1972. Olin 17-vuotias.
Kotona Kumpulassa vuonna 1972. Olin 17-vuotias.

Hajuaistini on kadonnut tämän sairauden ja leikkausten seurauksena. Se tuntuu kurjalta.

"Kaipaan kahvin ja puhtaiden lakanoiden tuoksua."

Jos unohdan ruuan hellalle, reagoin vasta, kun näen savua. Kaipaan kahvin ja puhtaiden, raikkaiden lakanoiden tuoksua. Olisi ihana tuntea myös tulppaanien ja orvokkien tuoksu.

Joskus minut on vallannut haikeus ja surumielisyys. Mietin, miksi näin piti käydä. Kerran alkoi itkettää bussissa ja annoin kyynelten tulla.

Olen käynyt tunteitani läpi pohjamutia myöten, ja pikkuhiljaa on helpottanut.

Sairaus on monella tavalla vahvistanut minua. Se on myös opettanut hidastamaan. Ennen kuljin laput silmillä, elämää ahnehtien, enkä kauheasti pysähtynyt. Minulla oli jonkinlainen suorittamisen tarve.

”Olen kiitollinen siitä, että saan olla lasteni kanssa.”

Nyt iloitsen pienistäkin asioista, kuten rauhallisista aamuista, auringosta, postikorteista tai siitä, kun tytär tuo koiran hoitoon. Tyttäreni ovat jo aikuisia ja minulle todella tärkeitä. He ankkuroivat minut elämään. Olen kiitollinen siitä, että saan olla lasteni kanssa. Toisinkin olisi voinut käydä.

Silloin tällöin teen edelleen työkeikkoja. On mukavaa nähdä työkavereita ja olla mukana työelämässä.

Rentoudun ulkoilemalla ja katsomalla Kettua ja Ylikomisario Morsea. On mielenkiintoista pohtia, kuka on syyllinen.

Veneilimme mökkinaapurin kanssa Suomenlahdella vuonna 1983.
Veneilimme mökkinaapurin kanssa Suomenlahdella vuonna 1983.

Sairastuttuani kaipasin ihmistä, jonka kanssa olisin voinut puhua tunteista, joita sairaus herätti. Silloin en tiennyt enkä osannut kysyä tukihenkilöistä. Nyt olen joitakin vuosia toiminut Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen aivokasvainpotilaiden vertaistukihenkilönä. Kun mieli on täynnä kysymyksiä, ihminen kaipaa saman kokeneen kokemuksia.

Yhdistyksen toiminta on itsellenikin tärkeää. Aina kun mahdollista, käyn syöpäyhdistyksen avoimessa ryhmässä, joka on tarkoitettu aivokasvainpotilaille ja heidän läheisilleen.

Syksyllä aloitin syöpäyhdistyksen voimauttavan kirjoittamisen kurssin. Olemme kirjoittaneet runoja ja kirjeitä, tarinoita ja tekstiä päiväkirjan muotoon. Olen huomannut, että on ihanaa purkaa tunteita kirjoittamalla ja jutella toisten kanssa eri tavoista kirjoittaa. Tyhjä paperi on kuin keskustelukumppani, joka kuuntelee ja jolle voi kertoa ajatuksiaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.