Miltä tuntuisi, jos sadat tuntemattomat herjaisivat netissä ulkonäköäsi ja mielipiteitäsi? Saara Huttunen tietää.

Sen huomaa ensimmäisenä poikaystävä.

On kesäkuun 10. päivän ilta vuosi sitten. Saara Huttunen on filosofian opiskelija, asuu Jyväskylässä ja on tullut poikaystävän kanssa isänsä kotiin kissavahdiksi. Saara kaataa Amelien ja Ulriken kuppeihin pussiruokaa. Poikaystävä selaa­ internetissä Ylilauta-nimistä keskustelufoorumia. Hän huomaa siellä tutun­ nimen.

”Täällä puhutaan sinusta”, poikaystävä sanoo.

Hänen äänensä kuulostaa omituiselta. Saara tulee katsomaan.

Saarasta foorumilla tosiaan puhutaan, tai jostakusta, jolla on Saaran nimi ja kasvot. Ne Saara tunnistaa, mutta entä nuo muut sanat, joita teksteissä vilisee? Katse hyppelehtii riviltä toiselle. Huora. Läski. Uliseva kasa paskaa.

”Onko femakkohoro lihonut? Seuraavaksi varmaan syyttää miehiä syrjinnästä kun alkaa olemaan 200 kg lihaporsaan mitoissa. Enemmän kyllä oksettaa tuon naisen ajatusmaailma tai se suppea ideologia­ mitä edustaa”, yksi kirjoittaa.

Toinen: ”Kuka v-u tuo pullukka lumppu on?”

Kolmas: ”Jos luet tätä, vedä suosiolla ittes jojoon, niin maailma säästyy yhdeltä ’vahvalta ja itsenäiseltä’ naiselta.”

Nettikiusaajia harmittaa erityisesti se, että Saara kertoo olevansa feministi. ”Feminismi tuntuu olevan iso mörkö, jota he eivät halua ajatella tarkemmin, ettei heidän tarvitsisi kyseenalaistaa luutuneita asenteitaan.”

12 jakson tauko

Solvausten vyöry jatkuu päivästä toiseen, viikosta toiseen. Joku laittaa nettiin Saaran valokuvan, jonka päälle on roiskittu spermaa.

Saara on tottunut kiusantekoon. Hän kirjoittaa blogia omalla nimellään ja tunnustautuu siinä feministiksi. Juuri se vaikuttaa ärsyttävän nettikiusaajia. Nyt käynnissä oleva ryöpytys tuntuu kuitenkin liian pahalta. Kohtuuttomalta.

Kaikki alkoi siitä, kun joku poimi kuvapalvelu­ Instagramista Saaran tililtä hänen pikkusiskonsa kuvia ja alkoi levittää niitä internetissä. Saara otti yhteyttä kuvat julkaisseen sivuston ylläpitäjään ja vaati poistamaan ne. Siskoon kiusaamisen ei sentään tulisi kohdistua.

Ylläpitäjä vastasi, ettei Saara pyytänyt tarpeeksi kohteliaasti. Viestien sävy muuttui kärkeväksi, ja nyt ylläpitäjä oli julkaissut kahdenkeskisen keskustelun sivustolla. Se oli herättänyt muiden keskustelijoiden raivon – Saaraa kohtaan.

Yö toisensa jälkeen Saara heräilee parin­ tunnin välein vapinaan ja kuvotukseen. Hän kietoo täkin ympärilleen ja avaa television. Poikaystävän nukkuessa ehtii katsoa kaksitoista jaksoa Puisto-osastoa. Yhteensä kuusi tuntia, joiden aikana ei tarvitse ajatella olevansa netin vihatuin nainen.

”Meillä saa huoritella”

Saaran yksiö jyväskyläläisessä opiskelijakylässä näyttää juuri siltä, mitä se on: opiskelijakämpältä. Pinnatuolit ovat äidiltä,­ vuodesohva mummon vanha. Ikkunan­ luona hurisee pieni pakastin, joka kätkee pussillisen jääpaloja ja kaalicurryn jämät. Pakastimeen nojaa avaamaton muuttolaatikko. Saara on juuri muuttanut erilleen poikaystävästään.

Huoneen tärkein kaluste on kirppu­torilta ostettu koululaisen pöytä. Sen ääressä,­ ainoan ikkunan antamassa valossa Saara istuu, kun on tietokoneella.

”Siis aina”, Saara sanoo, eikä liioittele paljon.

Saara alkoi saada blogilleen lukijoita, kun hän ryhtyi kirjoittamaan sitä omalla nimellään: ”Totta kai toivon kirjoituksilleni näkyvyyttä.”

 

Heti aamusta tai iltapäivällä luennoilta palattuaan Saara asettautuu vähän liian­ matalalle työtuolille, nostaa polvet syliinsä ja avaa isän lahjoittaman läppärin. Sitten hän alkaa keskustella, kommentoida, väitellä, jakaa kuvia, twiitata.  Blogiakin hän siinä kirjoittaa, vaikka paljon harvemmin kuin ennen. Saara tunnustaa vastahakoisesti, että vuosi sitten alkanut herjauskampanja vaikuttaa yhä.

”Jokainen blogikirjoitukseni synnyttää vähintään parin päivän solvausvyöryn eri sivustoilla. Sellaista ei aina jaksa”, Saara sanoo.

Hänen äänensä on kirkas ja selkeä, vaikka aluksi hyvin pieni. Pieni hän on itsekin. Hiukset on värjätty violeteiksi ja silmälasien kehykset ovat suuret ja vahvat, mutta silti ensivaikutelma on hento. Herkkä. Saara ei näytä lainkaan siltä leimuavasilmäiseltä lohikäärmefeministiltä, jollaiseksi nettikommentoijat hänet tuntuvat kuvittelevan.

Saara perusti bloginsa samoihin aikoihin, kun tuli Jyväskylään opiskelemaan. Hän halusi kirjoittaa asioista, jotka olivat hänelle tärkeitä.

"Kävi kivuliaan selväksi, ettei minua otettu vakavasti, jos paljastin olevani nainen."

Ensimmäinen teksti ilmestyi 8. joulukuuta 2012. Siinä Saara kysyi, miksi miesaktivistit eivät tee mitään miesten tasa-arvo-ongelmille. Kommentteja tuli 86. Kun Saara puolusti blogissaan sukupuolineutraalia avioliittolakia, se keräsi parisataa kommenttia, ja humanitaarista maahanmuuttoa puolustava kirjoitus melkein viisisataa.

Suuria tunteita ovat nostaneet tekstit, joissa Saara kirjoittaa naisten asemasta internetissä. Siitä hän tietää paljon. Hän on pyörinyt netissä lapsesta lähtien.

”Olin varmaan 10-vuotias, kun aloitin jollain foorumilla keskustelun aiheesta ’onko ihmisille olemassa vain yksi oikea’. Ihmettelin, kun muut vastasivat, ettei kysymyksessä ole mitään järkeä”, Saara sanoo ja nauraa pulppuavaa naurua.

Vähän vanhempana Saara alkoi viihtyä kuvalaudoilla. Ne ovat nettisivustoja, joilla jaetaan pääasiassa kuvallisia viestejä. Saaraa se miellytti, samoin kuin se, että kaikki keskustelu käytiin nimettömänä. Viestit olivat suorasukaisia ja keskustelu luokatonta, mutta Saara oli tottunut nettipuheeseen. Vähitellen naiskeskustelijoiden kohtelu alkoi kuitenkin ärsyttää.

”Kävi kivuliaan selväksi, ettei minua otettu vakavasti, jos paljastin olevani nainen. Yhdelläkin foorumilla ylläpidon edustaja ilmoitti, että ’naiset ovat huoria’ on heidän keskusteluissaan sallittu yleistys”, Saara kertoo.

Hänen äänensä voimistuu koko ajan.

Elämä koneella

”Kiusaaja lopettaa, kun et reagoi. Annat vain olla.”

Saara on kuullut neuvon joltain aikuiselta. Eletään vuotta 2007. Saara istuu savonlinnalaisen yläasteen käytävällä ja koettaa soveltaa neuvoa käytäntöön. Hän on keskittyvinään kännykkäänsä, Nokian halkoon, ja teeskentelee, ettei kuule koulukaverin räkytystä.

Ei toimi. Kun välitunti loppuu ja Saara kävelee pois, kaveri jää huutamaan hänen peräänsä: ”Ooksä joku kuuro?”

Saara on muuttanut Savonlinnaan alle­ kouluikäisenä yhdessä äidin, isosiskon ja äidin miehen kanssa. Perhe on sittemmin kasvanut pikkusiskolla ja -veljellä. Toinen koti on edelleen Jyväskylässä isän ja hänen vaimonsa luona.

Kiusaaminen alkaa ala-asteella. Kun Saara kulkee rinnakkaisluokkalaisten tyttöjen ohi, nämä vaimentavat ääntään, kuiskivat toistensa korvaan ja hihittävät. Välituntileikkeihin Saara ei mahdu. Koulu puuttuu asiaan pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla oma ja rinnakkaisluokan opettaja kokoavat kiusaajat ja Saaran samaan huoneeseen ja panevat heidät pyytämään toisiltaan anteeksi.­

"Minulle on opetettu, ettei kiusaaminen ole koskaan kiusatun vika, mutta olen minä varmaan aina ollut vähän outo.­"

Kiusaaminen jatkuu yläasteella. Se on niin älyvapaata, etteivät Saaran harvat kaverit ota uskoakseen, että sitä tapahtuu. Sellaista, että kun Saara sulkeutuu koulun vessaan tyrehdyttämään nenäverenvuotoa, kiusaajat tulevat ovelle rynkyttämään: ”Ulos sieltä, on pakko päästä pissalle!”

Sitten yksi kiusaajista potkaisee Saaraa, koska tämän naama ärsyttää. Sillä kertaa Saara kertoo äidille. Alkaa tapahtua. Äiti kutsuu paikalle Saaran isän Jyväskylästä,­ ja yhdessä vanhemmat kertovat opettajalle, rehtorille, kiusaajalle ja kiusaajan äidille, että pahoinpitelystä tulee poliisiasia, jos kiusaaminen jatkuu. Se loppuu.

”Minulle on opetettu, ettei kiusaaminen ole koskaan kiusatun vika, mutta olen minä varmaan aina ollut vähän outo.­ En osaa olla hiljaa, jos minun pitää puolustaa mielipidettäni. Äiti on samanlainen. Hän oli nuorena nahkaliivinen punkkari ja sai turpaan sen takia”, Saara kertoo.

Vuosia jatkunut haukkuminen, eristäminen ja selän takana naureskelu ovat jättäneet jälkensä. Saaran on vaikea luottaa siihen, että ihmiset haluavat tutustua­ häneen muutenkin kuin pilkatakseen. Lukiossa Saara jää välitunneiksi istumaan yksin luokkaan ja selailee kännykkäänsä. Vapaa-ajalla hän käy yksin­ kaikissa paikoissa, jonne samanikäiset menevät parvina: elokuvissa, kahviloissa, shoppailemassa.

Tärkeintä on tietokone. Saaran kotona niitä on yksi, iso littananäyttöinen olohuoneen pöydällä. Saara ja pikkuveli käyvät äänekkäitä riitoja siitä, kumman vuoro sitä on käyttää ja miten pitkään kerrallaan.

Aika usein Saara voittaa. Hänellä on paljon pelissä. Siinä laatikossa on hänen tärkein sosiaalinen elämänsä.

Saaralla on blogissaan mainoksia, joista hän saa hiukan tuloja. Se hykerryttää: ”Aina, kun joku jakaa kirjoituksiani haukkuakseen minua, tililleni kilahtaa mainosrahaa.”

Tunteeton selviää

Netissä sanotaan suoraan ja rumasti. Saara hyväksyy sen. Hän oppii vastaamaan herjaajille tavalla, joka ärsyttää heitä eniten: äärimmäisen asiallisesti.

”Jos haluan, pystyn menemään jäätävän rauhalliseen, tunteettomaan tilaan. Se on koulukiusaamisen opettama selviytymiskeino. Kun otin ylimielisen asenteen, nousin kiusaajien yläpuolelle ja selvisin. Vaihtoehto oli, että uskoi, mitä­ he sanoivat, ja mureni”, Saara sanoo.­

Saara huomaa, että netissä on helpompaa olla eri mieltä kuin kasvotusten. Siellä ei tarvitse pelätä, että joku sanoo kaveruuden irti, jos hänen kanssaan alkaa­ riidellä. Eihän tämä alkuaankaan ollut kaveri vaan nettituttavuus.

Sitä Saara ei oivalla, miten varovainen keskustelijan pitää olla henkilöllisyytensä kanssa. Muut oppivat nopeasti tunnistamaan Saaran tyylin ja aiheet, joista hän mielellään kirjoittaa. Jossain vaiheessa joku vuotaa julkisuuteen Saaran nimen, joku tosielämän tuttu.

Saaralla ei ole enää mitään salattavaa. Hän ryhtyy kirjoittamaan avoimesti omana itsenään. Siitä lähtien haukutkin tulevat nimellä, mutta toisaalta kirjoitukset alkavat saada huomiota. Se tuntuu hyvältä.

Sitä Saara ei ymmärrä, miksi juuri feminismi­ saa nettiraivon riehahtamaan. Moni näyttää käsittävän sen väärin miesvihaksi.

”Tuntuu myös, että jotkut ovat aidosti ahdistuneita naisten ihmisoikeuksista ja siitä, etteivät he enää voisikaan tehdä typeriä yleistyksiä sukupuolista. Netti on heille viimeinen paikka, jonne feminismi ei muka ole päässyt. Siellä he yrittävät taistella oikeudestaan huoritella naisia.”

”Toi pitäis raiskata”

Joskus Saara miettii, mahtoivatko hänen kouluaikaiset kiusaajansa edes tajuta kiusaavansa.

”Luulen, että he vain pitivät hauskaa. Ainakaan he eivät osanneet ajatella, että­ he vaikuttaisivat elämääni vielä vuosia koulun jälkeen”, Saara arvelee.

Hän uskoo, että nettikiusaaminenkin on hauskanpitoa.

"Jos haluan käydä julkista keskustelua, ei ratkaisu voi olla se, että katoan­ maan alle häiriköiden pelossa.”

Voisi kuvitella, että nettikiusaamista on helppo käsitellä, sillä se on näkyvää. Loukkaavaan ilmeilyyn ja eristämiseen koulun pihalla on vaikea tarttua, mutta kun kunnianloukkaus on kirjattu keskusteluketjuun kaikkien luettavaksi, se todella on julkinen. Siihen ehkä pystyy vaikuttamaan.

”Ei välttämättä. Näytin yhden solvausketjun poliisille. Sieltä sanottiin, että­ onhan tässä selkeästi rikos tapahtunut, mutta ei heillä ole resursseja tehdä mitään.”

Poliisi neuvoi Saaraa salaamaan Instagram-profiilinsa, ettei hänen kuviaan pääsisi jatkossa jakamaan luvatta. Hän teki niin.

”Mutta jos haluan käydä julkista keskustelua, ei ratkaisu voi olla se, että katoan­ maan alle häiriköiden pelossa.”

Pelottavaa nettikiusaamisessa on se, että kiusaajat jäävät kasvottomiksi. Se tekee epäluuloiseksi. Olisi helppoa ajatella, että kiusaajat ovat tuhmista sanoista kiihottuvia teinejä, mutta on siellä vanhempaakin väkeä.

”Vastaan on tullut internet-keskusteluja, joissa joku kertoo nähneensä minut yliopistolla. Joku on sanonut asuvansa samassa talossa kuin minä.”

Entä jos naapuri on juuri se tyyppi, joka­ kirjoitti, että Saara pitäisi raiskata? 

Saara ei usko, että kirjoittelijat oikeasti käyttäisivät väkivaltaa, mutta moneen ilkeyteen he pystyvät. Kun Saara erosi poikaystävästään, joku lähetti hänelle heti tietoa tämän uusista suhdeviritelmistä. Yhdessä ketjussa keskustelijat kehittivät­ keinoja, joilla he voisivat estää­ Saaraa saamasta töitä.

”He pohtivat, miten saisivat minusta Googleen ikäviä hakutuloksia. Kun nimeni­ googlaa, sieltä nouseekin ihan uskomatonta sontaa.”

Älä usko, mitä luet

Vaikka Saaran äidillä on kokemusta kiusaamisesta, hän ei ole osannut neuvoa, miten nettiherjaajien kanssa pitäisi toimia. Ei Saara ole siitä kauheasti puhunutkaan. Kiusatuksi joutuminen hävettää, vaikka järki sanoo, että tekijöiden pitäisi hävetä.
Hyviä neuvojakin on vähän. Saara keksii kolme.

Ensimmäinen: yritä olla lukematta sinusta­ käytäviä keskusteluja.

Kun se ei onnistu, toinen neuvo: älä usko, mitä keskustelijat sinusta sanovat.

”Olen yrittänyt olla lukematta ja uskomatta,­ mutta kyllä kommentit painostani syövät itsetuntoa. Etenkin, kun tiedän lihoneeni. Joskus huonoina päivinä mielessä kolkuttaa, että ne ovat oikeassa.­ Minä olen hillittömän ruma läski, jota kukaan ei halua.”

Kolmas neuvo: Tee jotain muuta, jotta saisit ahdistavat ajatukset pois mielestä. Katso leffaa, kuuntele musiikkia ja selaa­ netistä jotain kivaa, kaikkea yhtä aikaa.­ Niin Saara tekee, kun tuntuu pahimmalta.­

Nettikiusaajat itse ovat antaneet neljännen neuvon: ”Jos kukaan ei tietäisi sinua, ei kukaan kirjoittelisikaan sinusta. Älä pidä itsestäsi mitään ääntä, ja pikkuhiljaa kaikki unohtavat sinut.”

Sitä Saara ei aio noudattaa. Päinvastoin, hän miettii politiikkaan lähtemistä. Edellytykset ovat kohdallaan: vahvat mielipiteet, uskallus puhua niistä ja kokemus siitä, mitä puhumisesta voi seurata.

”Minulla on oikeus sananvapauteen. Minua ei vaienneta pelottelulla. Ennemmin­ menköön mielenterveys”, Saara sanoo.

Nyt hän melkein huutaa.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

 

Ylilaudan kommentti juttuun:

Me Ylilauta-keskustelufoorumin ylläpidossa­ olisimme mielellämme antaneet Saara Huttusta käsittelevään­ juttuun omat kommenttimme.  Julkaisimme Saara Huttusen ja ylläpidon­ keskustelun, jotta jokainen voi vetää tapauksesta johtopäätöksensä. Koska olemme kaikki ihmisiä – niin ylläpitäjät, käyttäjät kuin muutkin sivuston kanssa tekemisiin joutuneet – emme mekään siedä aggressiivissävytteisiä viestejä, vaan jätämme ne suosiolla huomiotta. Mitään lakivelvoitettahan meillä ei ole poistaa kuvia luonnollisista henkilöistä ilman käräjäoikeuden lainvoimaista päätöstä, vaan teemme näin ihan hyvää hyvyyttämme­ silloin, kun asianomainen tätä meiltä pyytää – ilman aggressiivisuutta. Ylilaudan ylläpito

 

Saara Huttunen

23-vuotias filosofian opiskelija asuu jyväskyläläisessä opiskelijakylässä ja suunnittelee tulevaisuutta opettajana. Hän viettää paljon aikaa netissä ja on löytänyt sieltä samanhenkistä seuraa, etenkin feministiryhmistä. Kesällä hän istuskelee Jyväskylän rannoilla tai Kirkkopuistossa ja lukee tenttikirjoja.

MH

Saara on netin vihatuin nainen: "Minua ei vaienneta pelottelulla"

Lukemalla itse jutun, Ylilaudan vastineen sekä jaetut linkit keskustelusta, saa seuraavanlaisen käsityksen tapahtumien kulusta: 1. Ylilaudalla on jaettu kuvia ja tietoja keskusteluun täysin liittymättömästä henkilöstä, koska tämä on yhden osallistujan läheinen 2. Ylläpito ei ymmärrä poistaa näitä oma-aloitteisesti 3. Ylläpito kieltäytyy poistamasta niitä pyydettäessä, koska pitää pyytäjää liian ärsyttävänä henkilönä 4. Ylläpito loukkaantuu ja lehtijutusta jossa todetaan em. asiat tapahtuneiksi...
Lue kommentti

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.